Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 113 114 115 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-04-27 (09:13)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 195 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Poezja prowadzi od znanego ku nieznanemu -G.Bataille- |
2009-04-28 (12:28)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 195 960 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakies drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata...\"— Krystyna Siesicka |
2009-04-29 (12:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 154 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Budząc się rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc się radować.\" Marek Aureliusz |
2009-04-29 (12:45)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 161 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** (Moja miłość przeszła w wichr wiosenny) Pawlikowska-Jasnorzewska Maria Moja miłość przeszła w wichr wiosenny - w wichr wiosenny - me szaleństwo w burzę - w burzę - moja rozkosz w dreszcz senny - w dreszcz senny - maja wiosna w róże. - Z wichru spłynie moja miłość nowa - miłość nowa - z burzy szał wystrzeli - szał wystrzeli - sen rozkosz wychowa, wiosna wstanie z różanej kąpieli. |
2009-05-01 (23:09)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 627 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy wszystko pozostanie tak samo, kiedy mnie już nie będzie? Czy książki odwykną od dotyku moich rąk, czy suknie zapomną o zapachu mojego ciała? A ludzie? Przez chwilę będą mówić o mnie, będą dziwić się mojej śmierci - zapomną. Nie łudźmy się, przyjacielu, ludzie pogrzebią nas w pamięci równie szybko, jak pogrzebią w ziemi nasze ciała. Nasz ból, nasza miłość, wszystkie nasze pragnienia odejdą razem z nami i nie zostanie po nich nawet puste miejsce. Na ziemi nie ma pustych miejsc. — Halina Poświatowska |
2009-05-02 (14:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 683 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pawlikowska-Jasnorzewska Maria O niej Bosko śmieszna Miłości! Potworze, kaleko! Skrzydła rwą cię ku górze! Piersią dążysz za niemi, Zapatrzona wysoko, daleko! Lecz twoje ciężkie biodra I twoje stopy kurze Trzymają cię przy ziemi... I niebu się nie oddasz, I ziemia cię nie zmoże, Smutnooki, słodkoustny potworze! |
2009-05-02 (21:23)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 739 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Świątobliwy i prostytutka Może trochę szokujący temat przypowieści, ale posłuchajcie: W pewnym mieście w Indiach żył sobie sadhu. Cieszył się wielkim poważaniem, w wśród jego uczniów było wielu królów, artystów, naukowców i innych znaczących osobistości. Ów sadhu bardzo przestrzegał reguł czystości. Nie jadał mięsa ani ryb, czosnku ani cebuli. Nie pił i nie palił. Trzy razy dziennie modlił się. Zdawało się, że ciągle powtarza mantrę. Oczy miał zamknięte; otwierał je tylko wtedy, gdy kogoś przyjmował. Sadhu mieszkał na pierwszym piętrze domu; na tym samym piętrze – tyle że w sąsiednim domu – mieszkała prostytutka. Każdego dnia wykonywała swój zawód – śpiewała, tańczyła i robiła wszystko, co robią inne prostytutki. I choć sadhu prowadził wstrzemięźliwe życie, ciągle o niej myślał. Obserwował ją stale i myślał: „Ha, to już drugi gość dzisiaj. Teraz idzie trzeci. A tam czwarty. No nie, ona go obejmuje!” Cały dzień ją obserwował i rozmyślał o tym, jak bardzo jest zła i grzeszna. Ciągle zadawał sobie pytanie: „Czemu taki czysty człowiek jak ja musi mieszkać naprzeciw tak żałosnej prostytutki?” A gdy prostytutka miała trochę czasu dla siebie, spoglądała na sadhu pełna skruchy. Myślała: „Jaki on jest świątobliwy i czysty. A ja w jakim nędznym jestem stanie. Ach, nie ma dla mnie ratunku”. Tak mijały lata. Pewnego dnia oboje zmarli. Sadhu zmarł w otoczeniu uczniów, a jego pogrzeb był bardzo uroczysty. Jego ciało pokryto kosztownościami, zapalono drzewo sandałowe i kadzidło. Prostytutka umarła w samotności, a jej śmierć zauważono, dopiero gdy jej ciało zaczęło już cuchnąć. Przyszli urzędnicy i rozpylili w jej domu środki dezynfekcyjne, po czym zabrali zwłoki i pogrzebali je bez żadnej ceremonii. Dusze sadhu i prostytutki przybyły na tamten świat, gdzie stanęły przed sądem Dharmy, czyli kontrolą prawości i uczciwości. Przejrzano ich akta, a następnie dano każdemu z nich karteczkę ze wskazówką, gdzie się mają udać. Na kartce prostytutki było napisane „niebo”, na kartce sadhu – „piekło”. Sadhu nie był w stanie pojąć. Krzyknął: „Cóż to za sprawiedliwość!? Zepsutą prostytutkę posyłacie do nieba, a takiego czystego człowieka jak ja do piekła! Dlaczego tak?” Urzędnik kontrolujący ich nakazał mu: „Chodź ze mną”. Wyciągnął akta sadhu i pokazał mu je. „Zgadza się, utrzymywałeś swoje ciało w czystości i odprawiałeś wiele ceremonii i rytuałów” – wyjaśnił. „Dlatego zajęto się stosownie twoim ciałem po śmierci i pogrzebano je z najwyższymi honorami. Piekło zaś jest wyrównaniem za twoje myśli. Co dzień myślałeś: „Ona jest zepsuta. Jest taka zła. Popatrzcie tylko na tych wszystkich mężczyzn, którzy do niej chodzą”. Następnie urzędnik wyciągnął akta prostytutki. „Tutaj są zapisane jej myśli” – powiedział. „Każdego dnia myślała: »O sadhu, jesteś tak czysty i dostojny. O sadhu, świątobliwy człowieku, uratuj mnie, uwolnij mnie«. Oczywiście – jej ciało było nieczyste, i dlatego zostało potraktowane bez szacunku i pogrzebane jak ciało zwykłego biedaka. Ale jej myśli były dobre i czyste, została więc wysłana do nieba. A ty ciągle myślałeś o grzechach i bezbożności, musisz się udać do piekła”. |
2009-05-02 (21:47)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 196 745 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ta przypowieść jak ulał pasuje do \"naszego podwórka \" ![]() Pozdrawiam. |
2009-05-03 (15:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 814 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wójcik Leszek * * * (jesteś tematem mojego życia) Jesteś tematem mojego życia pragnę zgłębić cię do dna zapamiętać od deski do deski poznać twój smak tam gdzie go nie przeczuwasz rozproszyć obcą materię zniweczyć czas i przestrzeń dodawać się do ciebie w nieskończoność choćby to było tylko złudzenie (z tomiku \"Nazywanie\") |
2009-05-04 (12:25)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 196 940 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z Tobą chcę oglądać świat wśród wysokich błądzić traw wtedy to wszystko, to, to co widzę, czuję naprawdę jest kwitnie sad, powiał wiatr tak jak śnieg sypnął kwiat, wszystko to naprawdę jest Z Tobą chcę oglądać świat, jaki piękny księżyc, patrz widzisz to, to co ja, jakie to jest proste wystarczy być jaki świt, jaki blask, jaki śpiew, jaki ptak wszystko to, to wszystko w nas Gdy ty i ja, cały świat jest dla nas gdy ty i ja zapach łąk, plaży piach, nocy mrok światło dnia wszystko to, gdy ty i ja Wiem to, czuję życie mnie nie mija obok Ciebie ważna każda chwila żyję znów gdy jesteś tu w obłoku snów piękny świat dziś znów ma sens naprawdę jest to takie proste Spójrz jak wszystko się niezmiennie zmienia nigdy dosyć tego zachwycenia widzisz spójrz znów zakwitł bez to wszystko jest znów widzę sad kwitnący sad gdy płatków śnieg na nasze głowy spadł Z Tobą chcę oglądać świat jaki piękny księżyc patrz widzisz to to co ja jakie to jest proste wystarczy być jaki świt jaki blask jaki śpiew jaki ptak wszystko to to wszystko w nas Gdy ty i ja, cały świat jest dla nas gdy ty i ja zapach łąk, plaży piach, nocy mrok światło dnia wszystko to, gdy ty i ja Z Tobą chcę oglądać świat wciąż niezmiennie zmienny z Tobą chcę oglądać świat co dzień niecodzienny świat http://lavanda.wrzuta.pl/audio/3lZfbkcWyR4/z._sosnicka_z.wodecki_-_z_toba_chce_ogladac_swiat |
2009-05-07 (09:41)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 197 443 [ CZCIONKA MONOSPACE ] K.Iłłakowiczówna - Czarownica - Mam mówiącego ptaka mam gadającą wodę mam starego czarodzieja i dam ci go potrzymać za brodę mam węża co się podnosi na ogonie wśród kwiatów na trawie mam dwa uczone szerszenie które mi sypiają w rękawie Mam cudownego szpaka mam żabę i żuka i jeża mam mądrą białą kawkę puszysty kłębuszek pierza przemówi do ciebie ptak mój gdy się najmniej będziesz spodziewał a smutny smok na ppodłodze nogi będzie ci łzami oblewał Twój sen najpierwszy na świecie u mnie ma swoją ojczyznę i u mnie mieszka radość którąś ty wygnał w obczyznę a jeśli do mnie przyjdziesz zbrojne zmyliwszy straże to własne twe śpiące serce w pudełku ci małym pokażę |
2009-05-07 (23:23)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 197 575 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiosna Liście skłębione słońcem wokno zielenią się pchają, liście wytrysłe smugami drzew wiosennego raju. Słońce się tarza po murach krwawiące plamą cegieł; park - zieleniasta góra w niebo alei szeregiem wystrzelił. 13.V.38 Krzysztof Kamil Baczynski |
2009-05-08 (12:53)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 197 633 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Barbara Mazurkiewicz (Cozac) \"Monolog własny\" Barbara Mazurkiewicz (Cozac) Myśli huczą jak stare parowce na stacyjce z grzanym piwem. Osiadłe na mieliźnie dysputy toczą. Wdychają powietrze ulepione świecą; gdzie na ulotność słowa -wersów brakło. One zdają egzamin z bezmyślnie podjętych kroków. Zachybotał amulet posągiem zimnej nocy. |
2009-05-11 (02:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 197 987 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ruszajmy przyjaciele, Wcale nie jest za późno, By szukać świata ze snów... Ot, choćby przepłynąć horyzont wszerz, potem wzdłuż... Nie ma już w nas tej mocy, która za dawnych lat umiała wstrząsnąć niebem, poruszyć cały świat. Jesteśmy tym, czym jesteśmy - Zły los, a może zły czas osłabił w sercu ogień, co łączył niegdyś nas, lecz wzmocnił naszą wolę i teraz dobrze wiemy, że trzeba szukać, szukać, szukać, bez względu na to, co znajdziemy.... Tennyson - \"Ulisses\" |
2009-05-11 (14:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 198 041 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Sedno życia\" Pogubiłam kalendarze nie żałując strat. Do marzeń nie trzeba dat i kochając nie liczy się czasu nie liczy się dni miłość ujmuje lat w niej sedno życia tkwi. Zofia Kobyłecka |
2009-05-11 (16:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 198 049 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Kot w pustym mieszkaniu\" Umrzeć - tego nie robi się kotu. Bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu? Wdrapywać się na ściany? Ocierać się między meblami? Nic niby tu nie zmienione, a jednak pozamieniane. Niby nie przesunięte, a jednak porozsuwane. I wieczorami lampa już nie świeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś się tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął i uporczywie go nie ma. Do wszystkich szaf się zajrzało. Przez półki przebiegło. Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło. Nawet złamało zakaz i rozrzuciło papiery. Co więcej jest do zrobienia? Spać i czekać... Niech no on tylko wróci, niech no się pokaże. Już on się dowie, że tak z kotem nie można. Będzie się szło w jego stronę jakby się wcale nie chciało, pomalutku, na bardzo obrażonych łapach. I żadnych skoków-pisków na początek. (Wisława Szymborska) |
2009-05-13 (21:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 198 392 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru » Fermín Romero de Torres (Miasto cieni, 1954, 16) [...] poezja kłamie, choć ładnie to czyni [...] |
2009-05-14 (00:21)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 198 409 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Georg Christoph Lichtenberg — Aforyzmy Lichtenberg (295) Arystoteles zauważył, że spośród wszelkiego rodzaju autorów najbardziej swe dzieła lubią poeci. |
2009-05-15 (10:05)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11664 ![]() | wpis nr 198 556 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wioleta Wojsa *** czarną plamą budzi się dzień z otępienia oczy otwarte nic nie znaczą poszarpane myśli rozsądek z rozpaczą zimno mi bo na przemian deszcz i łzy spadają na ziemię słońce zamknęli w więzieniu pękło serce amen Płock, dn. 08.06.2006r. |
2009-05-15 (18:45)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 198 615 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czujesz?... moje ciało spragnione dotyku, pocałunku pieszczoty bo to wszystko jest jak sen lecz warto jest spać by choć przez chwile mieć Ciebie... przy sobie wiesz... tych setki mil które dzielą nas od siebie wzmagają pragnienia tak bardzo… popatrz... wilgotniejemy od samych słów i myśli tak... pragniemy smakować tą wilgoć poczuć każdy gram siebie każdy por skóry dotykać językiem najczulszym zmysłem zróbmy to Kochanie... zróbmy... popatrz... codzienność w naszych szeptach splata się już w tęsknotę tak ogromną niebo zapalone spełnieniem roni gwiazdę po gwieździe drążąc oddechem zapach snu i śpimy pod nim nadzy do szpiku... przemoknięci miłością... |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 113 114 115 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |