Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 112 113 114 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-04-20 (09:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 194 751 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przyda się nam taka chwila - Daj nam oddechu pełną garść Na chwilę - Boże zwolnij czas Niech choćby czasem maj nam trwa Tyle co stycznie trzy lub dwa Daj nam miłości pełną garść Na chwilę - Boże zwolnij czas Niech nie ucieka tak jak mgła Niech się dodaje dzień do dnia Czasu Ci Boże nie ubędzie Ty wszystko możesz jesteś wszędzie A nam się przyda taka chwila zeby nad życiem się zatrzymać -Adam Ziemianin- |
2009-04-22 (17:51)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 195 137 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Alighieri Dante Ma pani Miłość w oczach uwięziła... Ne li occhi porta la mia donna Amore Ne li occhi porta la mia donna Amore, Per che si fa gentil cio ch\'ella mira; Ov\'ella passa, ogn\'om ver lei si gira, E cui saluta fa tremar lo core, Si che, bassando il viso, tutto smore, E d\'ogni suo difetto allor sospira: Fugge dinanzi a lei superbia ed ira. Aiutatemi, donne, farle onore. Ogne dolcezza, ogne pensero umile Nasce nel core a chi parlar la sente, Ond\'e laudato chi prima la vide. Quel ch\'ella par quando un poco sorride, Non si po dicer ne tenere a mente, Si e novo miracolo e gentile. Ma pani Miłość w oczach uwięziła Ma pani Miłość w oczach uwięziła, Przez co grzecznieje, czyje widzi lica, Gdziekolwiek idzie, każdego zachwyca, Serce drży temu, dla kogo jest miła. Spuszczają głowy i bledną przechodnie, Nad swymi braki wzdychając po cichu, Lecz nie ma przy tym ni gniewu, ni pychy. Pomóżcie, panie, wysławić ją godnie. Pokorne myśli i miłe obrazy Rodzą się w sercu na brzmienie jej głosu, Nieszczęsny, kto jej nie widział ni razu. Jej zapamiętać uśmiechu nie sposób, Ani opisać znanymi nam słowy: Taki to widok cudowny i nowy. przełożył Maciej Froński |
2009-04-22 (17:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 139 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Było kiedyś między nami Przecież było, proszę pani, tyle kłótni między nami, tyle słów płynących łzami. Tyle listów. Więc to chyba jednak, moja droga, nie było znowu takie nic. Choć w pudełku twoje listy, a w szufladzie me rysunki, chociaż dawno zapomniane śmiechy, żale, pocałunki, to co było kiedyś między nami musi sobie jeszcze gdzieś tam żyć. Ja nie chcę wcale walczyć z czasem, wspomnieniami, bo w przemijaniu drzemie cały życia smak. Spojrzę raz tylko i uśmiechnę się - ot tak - do paru chwil co były kiedyś między nami. Tyle było wojen, zwycięstw telefony i piwnice. Wiele ławek, wiele ulic wieczorami. I pomyśleć, że nam wtedy wystarczyło całkiem tak po prostu - być! Wtedy było, proszę pani, takie niebo ponad nami i ulice z kałużami złotych liści... Więc to chyba jednak, moja droga, nie było znowu takie nic. Grzegorz Turnau |
2009-04-22 (17:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 141 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** Wioleta Wojsa spięte agrafką myśli kiedyś poukładam każdą z nich zaszufladkuję i opiszę każdej nadam numer porządkowy ułożę równiutko jak klawisze pianina czarne białe czarne białe cisza Płock, dnia 07.07.2008r. |
2009-04-23 (06:47)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 213 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Słowo które nie jest wypowiedziane jest słowem którego nie można powtórzyć nie można się go nauczyć ani imitować póki więc nie otworzą się usta nie otworzą się rzeki nie otworzą się rany nie otworzą się umysły nie otworzy się raj ( Krzysztof Pieczyński ) |
2009-04-23 (06:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 214 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Okudżawa Bułat Gruzińska ballada Winogradu ziarnko do ciepłej mej ziemi posadzę Pielęgnować je będę najczulej, co tak musi być, Mych przyjaciół zawołam, z gronem serce położę na tacę Bo inaczej to po co na ziemi odwiecznej mi żyć? Moi mili siadajcie, tym co chcecie się ze mną częstujcie Mówcie w oczy, zwyczajnie i nie chciejcie z tą prawdą się kryć Car niebieski przebaczył mi grzechy, wy też mi darujcie, Bo inaczej to po co na ziemi odwiecznej mi żyć? Moja Daria w kostiumie odświętnym zaśpiewa nam tęsknie. Zawsze płacze, więc potem w podzięce obetrę jej łzy, Może umrę z miłości i żalu, choć to nie po męsku, Bo inaczej to po co na ziemi odwiecznej mi żyć? Wtedy znów zawirują po kątach jak w starej legendzie Czarny kruk, siny orzeł i sowa, skąpane os mgły, Może znowu i znowu na jawie przepłyną w swym pędzie, Bo inaczej to po co na ziemi odwiecznej mi żyć... |
2009-04-23 (06:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 215 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A KIEDY DOZNASZ JEJ a kiedy doznasz jej świat zamieni swoje oblicze w twarz której dotąd nie znałeś poczujesz mały zakręt w prawo jakbyś przekręcał się lekko za szkło, za szybę nie widzisz nic prócz blasku bosych stóp na śniegu trzymając w dłoni sen gorejącego z magmą próbujesz złapać płynące kwiatem lilii gejzer aut. Emilia Szumiło. |
2009-04-23 (06:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 216 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Deszcz Mówiłam tobie już pięćdziesiąt kilka razy, żebyś już poszedł sobie, przecież pada deszcz, to przecie śmieszne takie stać tak twarz przy twarzy, to jest naprawdę niesłychanie śmieszna rzecz; żeby tak w oczy patrzeć: kto to widział? żeby pod deszczem taki niemy film bez słów, żeby tak rękę w ręku trzymać: kto to słyszał? a przecież jutro tutaj się spotkamy znów - i tak się trudno rozstać, i tak się trudno rozstać, no, nawet jeśli trochę pada, to niech pada - i tak się trudno rozstać, i tak się trudno rozstać, nas chyba tutaj zaczarować musiał deszcz. (K.I. Gałczyński) |
2009-04-23 (06:58)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 217 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Biblia cygańska* Jaka, sądzisz jest biblia cygańska? Niepisana,wędrowna, wróżebna. Naszeptała ją babom noc srebrna, Naświetliła luna świętojańska. I aromat w niej jak mirt roztarty, Leśny szum i gwiazdarska kabała, Cień mogilny, pięćdziesiąt dwie karty, Podkościelny dziad i mara biała. Kto tę księgę odkrył? My uczeni, Szperający w starzyźnie pamięci, Węchem gnani i przeczuciem tknięci, Pod spód zmysłów i myśli wpatrzeni. Dolinami zapadłej wiedzy Klechda kręta nurtuje jak rzeka: I nie w życiu, i nie w śmierci, lecz między, A na śmierć i na życie urzeka. Na tę księgę woskowymi łzami Kapią nocą żałobne gromnice, W tej to księdze ułudnymi domysłami Przewracają się sny jak stronice. Migające wibrują wersety, Nie uchwycisz, co się w nich ukrywa, Coś jak gdyby: męczeństwo poety... ...że coś zbawić ma... I księga się rozpływa. Julian Tuwim |
2009-04-23 (07:00)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 218 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nadzieja Nadzieja bywa, jeżeli ktoś wierzy, że ziemia nie jest snem, lecz żywym ciałem, I że wzrok, dotyk ani słuch nie kłamie. A wszystkie rzeczy, które tutaj znałem, Są niby ogród, kiedy stoisz w bramie. Wejść tam nie można. Ale jest na pewno. Gdybyśmy lepiej i mądrzej patrzyli, Jeszcze kwiat nowy i gwiazdę niejedną W ogrodzie świata byśmy zobaczyli. Niektórzy mówią, że nas oko łudzi I że nic nie ma, tylko się wydaje, Ale ci właśnie nie mają nadziei. Myślą, że kiedy człowiek się odwróci, Cały świat za nim zaraz być przestaje, Jakby porwały go ręce złodziei. Czesław Miłosz |
2009-04-23 (07:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Na błękicie jest polana Powiedz mi, co byś chciała? Cuda ja czynię, Mała! Martwe zamieniam w żywe. Zgasłe w płonącą grzywę. Powiedz mi, co byś chciała? Na błękicie jest polana. Dwa obłoki to hosanna. Jeden chłopak, drugi panna. Jeśli chcesz jeszcze więcej, Wezmę cię ja na ręce: W góry uniosę dzikie. Zaprzęg latawców skrzyknę, Jeśli chcesz jeszcze wyżej. Na błękicie jest polana. Dwa obłoki to hosanna. Jeden chłopak, drugi panna. Powiedz mi, co byś chciała? Cuda ja czynię, Mała! Chęć masz na lody może? Albo na młode zboże? Wszystko dla ciebie zrobię. . . . . . . . . . . (Mój ty mały, wielki Boże!) Na błękicie jest polana.... Edward Stachura. http://www.youtube.com/watch?v=fhmrJDZfSFU&feature=PlayList&p=831D22D3B38E1C7F&playnext=1&playnext_from=PL&index=12 |
2009-04-23 (18:29)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 285 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \" Wierzę we wszystko, co piękne i święte, W przyjaźń wierzę, w miłość wierzę; W to, co nad rozum wyższe, myślą nie ścignięte, Co nie ze świata początek swój bierze I nie kończy się na świecie. Wierzę w promień natchnienia zsyłany poecie, Wierzę w każde serca bicie; Nie w jedno, ale w setne, nieskończone życie, We wszystko, czego głodna dusza łaknie, Za czym tęsknim, co nam braknie. I wierzę, że gdy dwie się napotkają dłonie, Dwa serca, w których jeden ogień płonie, W których jednym się ogniem ideały palą: Serca się kochać będą, choć dłonie oddalą. \" - Józef Ignacy Kraszewski |
2009-04-23 (18:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 287 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zanim ogień nie spopieli Daj czas sobie na beztroskę na zjazd po poręczy daj namówić się na radość na chwytanie tęczy nim nie zardzewieją myśli od bezczynnej treści zanim nie zgłupieją oczy od ekrano-wieści… Daj zachwycić się naturą zdobądź złote runo chciej zanurzyć się w głąb życia i ptakiem wyfrunąć nim się serce nie rozerwie na miliony iskier zanim ogień nie spopieli wszystkiego co bliskie… / Anna Wojdecka/ |
2009-04-25 (19:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 585 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Obłoki Obłoki, straszne moje obłoki, jak bije serce, jaki żal i smutek ziemi, chmury, obłoki białe i milczące, patrzę na was o świcie oczami łez pełnemi i wiem, że we mnie pycha, pożądanie i okrucieństwo, i ziarno pogardy dla snu martwego splatają posłanie, a kłamstwa mego najpiękniejsze farby zakryły prawdę. Wtedy spuszczam oczy i czuję wicher, co przeze mnie wieje, palący, suchy. O, jakże wy straszne jesteście, stróże świata, obłoki! Niech zasnę, niech litościwa ogarnie mnie noc. Czesław Miłosz |
2009-04-26 (00:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 625 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Chwila, w której teraz żyjesz, jest niepowtarzalna. Nie zdarzyła się nigdy wcześniej. Nigdy też ponownie się nie zdarzy. Cokolwiek robisz, piszesz książkę, obserwujesz zachód słońca, całujesz swoją ukochaną, podlewasz kwiaty, kochasz się - pozwól sobie na głębokie tego doświadczenie, ponieważ życie chwilą oznacza, bycie w pełni żywym, rozpoznawanie na poziomie każdej jednej komórki, że życie samo w sobie: pogoda, chmury, posiadane talenty, ludzie, których kochasz - są całkowicie unikalni i absolutnie niepowtarzalni. Życie chwilą to prawdziwe życie. Żyj od zaraz!\" — Daphne Rose Kingma |
2009-04-26 (18:41)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 690 [ CZCIONKA MONOSPACE ] „Aliquando bonus dormitat Homerus.” Horacy - Czasem i zacny Homer się zdrzemnie (nawet najlepszym czasem brak natchnienia) |
2009-04-26 (19:04)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 691 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fotografia Apollinarie Guillaume Twój uśmiech pociąga mnie jak Mogłby pociągnąć mnie kwiat Fotografio jesteś brązowym borowikiem Z lasu Którym jest jej piękno I są w nim biele Światło księżyca W spokojnym ogrodzie Źródlanych wód zawziętych ogrodników Jesteś fotografio jak dym bijący z żaru Którym jest jej piękno W tobie Fotografio Są omdlałe dzwięki Słychać w nich Śpiew z deklamacją Fotografio jesteś jak cień Słońca Którym jest jej piękno |
2009-04-26 (20:38)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 713 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Justyny. Tęskność na wiosnę Już tyle razy słońce wracało I blaskiem swoim dzień szczyci; A memu światłu cóż to się stało, Że mi dotychczas nie świéci? Już się i zboże do góry wzbiło, I ledwie nie kłos chce wydać; Całe się pole zazieleniło; Mojej pszenicy nie widać! Już słowik w sadzie zaczął swe pieśni, Gaj mu się cały odzywa. Kłócą powietrze ptaszkowie leśni; A mój mi ptaszek nie śpiewa! Już tyle kwiatów ziemia wydała Po onegdajszej powodzi; W różne się barwy łąka przybrała; A mój mi kwiatek nie schodzi! O wiosno! Pókiż będę cię prosił, Gospodarz zewsząd stroskany? Jużem dość ziemię łzami urosił: Wróć mi urodzaj kochany! Franciszek Karpiński |
2009-04-26 (22:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 739 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Żyj życiem, dając innym żyć. Spokojni są panami życia. Słyszą, widzą i milczą. Śpią dobrze, bo się nie szamoczą. Żyją długo, albowiem kultywują spokój wewnętrzny. Mają wszystko co trzeba, bo nie zabiegają o rzeczy zbędne lub cudze. Zachowują serce spokojne, bo nie przejmują się niczym.\" |
2009-04-27 (09:11)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11665 ![]() | wpis nr 195 753 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Włodzimierz Słobodnik \"Czytam poetę\" Czytam poetę. Tak się światło czyta, Tak śnieg się czyta, tak się czyta ciszę. Jego literom w nocy towarzyszę. W nich świerszcz się mroku o gwiazd drżenie pyta. W nich z starym garnkiem serce się jednoczy, Stłuczonym dzbanom w nich nadano imię. W nich to, co małe, staje się olbrzymie. Wraz z umarłymi zegar w mroku kroczy. W nich cień się z kwiatem, a kwiat z mgłą się zgadza I zaśpiew skrzypiec z zaśpiewem czajnika I świeca płacze, że tak szybko znika, Ze taka silna nad nią ognia władza. Czytam poetę, co jest bardzo stary I zapomniany jak zbyteczne rzeczy, I jego słowo mnie z ciemności leczy, Szarą zwyczajność przemieniając w czary. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 112 113 114 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |