Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 111 112 113 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-03-27 (07:40)![]() Data rejestracji: 2008-04-27 Ilość postów: 244 ![]() | wpis nr 190 090 [ CZCIONKA MONOSPACE ] POBIERZ PEŁNĄ WERSJE LOTOMANIAK NET v1.3 LINK DO Programu! http://chomikuj.pl/robert1307/MULTILOTEK++PROG MULTILOTEK,DUŻY LOTEK,NUMEREK, EXPRES LOTEK. Uzupelnienie wyników automatyczne przez internet. |
2009-03-28 (01:26)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 190 378 [ CZCIONKA MONOSPACE ] do licha ciężkiego.tyle pięknej poezji i nagle taki brzdęk!panie robert popraw się. |
2009-03-29 (21:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 190 756 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Julian Tuwim \"Kocham w Tobie to zmichrzowie\" Kocham w Tobie to zmierzchowe Zadumanie, zamyślenie, Kiedy smętnie schylasz głowę W wieczorowe patrząc cienie... Kocham myśli twe tajone I tęsknotę co ulata W nieznajomą jakąś stronę, Kedyś w dal - na krańce świata... A choć wiem, że twa tęsknota Szuka róż - na dawnym grobie, Że do tamtych dni ulata... I to jednak kocham w Tobie... |
2009-03-30 (23:35)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 191 045 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Ona\" Julian Tuwim Kiełkował w duszy dziwny niepokój. (Przeczucia). Ktoś grał (z moderatorem) fantazję Szopena. - Drgnęła nagle, jak gdyby od szpilki ukłucia. Przyszła zła zmora dziewczyn: trapiąca migrena. I przyłożyła ręce do tłukącej skroni, I przymrużyła oczy. I cała pobladła. A w uszach monotonnie, natrętnie coś dzwoni. I podeszła powoli (śmierć... śmierć...) do zwierciadła. Obejrzała się. Potem na chwilę stanęła. Spojrzenie. Uśmiech nikły. (A głowę coś toczy). Pięknym kobiecym ruchem stanik swój opięła. (Uwypuklone piersi drażniły mi oczy). Potem - podeszła do mnie. Blisko. Strasznie blisko. (Słuchałem...) Szła woń słodka od włosów kasztanu; Za rękę mnie ujęła... (zawrót!... pada wszystko!...) I rzekła wolno: \"Chciałam--coś--powiedzieć--panu--\" |
2009-03-31 (21:46)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 191 269 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Zdarzyło mi się to pierwszy raz\" Julian Tuwim Zdarzyło mi się to pierwszy raz - Na palcach chodzić po ogrodzie. Z tętniącym sercem, z latarka z gwiazd, Skradałem się jak złodziej. Godzinę dobrą, a może i dwie, Siedziałem przedtem zdumiony, Że taki w nim upór! I kogo on zwie? I czemu tak kwili? I kto on, i gdzie, Ten głupi ptak uprzykrzony? Godzinę, półtorej, zanudzał na śmierć Upartym, króciutkim wyćwierkiem, Bez przerwy, co chwila, co pół i co ćwierć. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . |
2009-04-01 (11:02)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 191 399 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Gdyby\" Julian Tuwim Gdyby ze wszystkich na świecie drzew Zrobić jedno olbrzymie drzewo, Jedno drzewo pod samo niebo, A ze wszystkich na świecie rzek Taką rzekę, że jeden brzeg Byłby o milion mil od drugiego, A głęboką - że coś strasznego! I gdyby ze wszystkich na świecie małp Zrobić jedną małpę nad małpy, Taką małpę, że ten, co chciałby Spojrzeć na nią choć jeden raz, Musiałby patrzyć przez cały czas. Całe życie musiałby patrzyć I co najmniej tysiąc lat żyć! - I gdyby ta małpa aż spod nieba Zeskoczyła z tego drzewa Do tej rzeki - tej największej I najszerszej, i najgłębszej, Takiej wielkiej, że jej nigdy Nie obejmie ludzki mózg - Jaki to byłby - Jaki to byłby - Jaki to byłby PLUSK!!! |
2009-04-05 (00:16)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 192 282 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Joanna Brzostowska NIE ROZŁĄCZĄ NAS Nie rozłączą nas pożegnania: wracamy do siebie zawsze. Mądre są nasze serca i od myśli stokroć łaskawsze. Przjechaliśmy lekkomyślnie jeszcze jedną szczęścia stację. Byłam winna? Gniewasz się na mnie? Oboje mieliśmy rację. Gdy się kocha wszystko jest prawdą. Nawet kłamstwo w prawdę się zmienia. Ginie przepada żal od jednego uściśnienia. Lecz nie można błądzić na wichrze by tej prawdy słowa usłyszeć. Skryć się trzeba w domu wieczorem i we dwoje wtulić w ciepło i ciszę. |
2009-04-05 (10:35)![]() Data rejestracji: 2009-03-20 Ilość postów: 14 ![]() | wpis nr 192 303 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknie,pięknie -pierwszy raz Tu trafiłem.... |
2009-04-06 (18:57)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 192 517 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Karta z dziejów ludzkości\" Julian Tuwim Spotkali się w święto o piątej przed kinem Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem. Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy - Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy? Miejscowa kretynka odrzekła - Z ochotą, Albowiem cię kocham, tutejszy idioto. Więc kretyn miejscowy uśmiechnął się słodko I poszedł do kina z tutejsza idiotką. Na miłym macaniu spłynęła godzinka I była szczęśliwa miejscowa kretynka. Aż wreszcie szepnęła: - kretynie tutejszy! Ten film, mam wrażenie, jest coraz nudniejszy. Więc poszli na sznycel, na melbe, na winko, Miejscowy idiota z tutejszą kretynką. Następnie się zwarli w uścisku zmysłowym Tutejsza idiotka z kretynem miejscowym. W ten sposób dorobią się córki lub syna: Idioty, idiotki, kretynki, kretyna. By znowu się mogli spotykać przed kinem Tutejsza idiotka z miejscowym kretynem. |
2009-04-07 (22:10)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 192 750 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Brzózka kwietniowa\" Julian Tuwim To nie liście i nie listki, Nie listeczki jeszcze nawet - To obłoczek przeźroczysty, Pozłociście zielonawy. Jeśli jest gdzieś leśne niebo, On z leśnego nieba spłynął, Śród ogrodu zdziwionego Tuż nad ziemią się zatrzymał. Ale żeby mógł zzielenieć, Z brzozą się prawdziwą zmierzyć, Ściemnieć, smugę traw ocienić - - Nie, nie mogę w to uwierzyć |
2009-04-07 (22:24)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 192 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] - Co się stało, stary? - Wiesz, zapoznałem na necie niezłą laskę. Seksowna dwudziestka z Wawy, duży biust, blondyna, metr osiemdziesiąt i w ogóle super, zdjęcia mi wysłała i już się miałem z nią umówić w realu... - I co? - I wtedy się skapowałem, że to ja. |
2009-04-14 (22:56)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 193 723 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czuję i trwam W zamkniętym słowie, rozwartym półgeście, Z ramionami, co dźwigają czas, Czuję i trwam, czuję i trwam. W codzienności zawiłej, w krzywdzie i złości, Z otwartym czołem staję pod wiatr, Czuję i trwam, czuję i trwam. W wieczorach samotnych w nostalgii i bólu, Z duszą co czasem łka, czuję i trwam, czuję i trwam. Ileż to lat, borykam się tak, Z radości i miłością, Której nie potrafię dać i brać. Ileż to dni, płynących bez dat, Z ułudą i ufnością, Nie umiem, nie potrafię się śmiać. W kamiennym milczeniu, w spojrzeniu bezwiednym, Z moim cieniem, tym jedynym, Czuję i trwam, czuję i trwam. W beznadziejnej niemocny, w nicości nieobcej, Z ustami co tak głośno krzyczą, Czuję i trwam, czuję i trwam. Wiem, że gdy borykam się tak, To radość i miłość chcę, potrafię dać i brać. Wielości dni, płynących bez dat, Z ułudą i ufnością, Umiem, potrafię się śmiać. Czuję i trwam, czuję i trwam... Michał Bajor http://www.youtube.com/watch?v=K7AM9tDva-E |
2009-04-15 (08:32)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 193 736 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Roger Mc Gough \" Bez tytułu\" Mamo, dziwny człowiek stoi u drzwi naszego domu Pierwszy raz go widzę, a twarz ma jakby znajomą. Mówi, że nazywa się JEZUS I czy możemy mu dać jakiś grosz Mówi, że wyprztykał się z cudów I odwrócił się od niego los Tak myślę, że to cudzoziemiec Żyd albo Arab z urody... Aha to mi przypomniało, że chce też trochę wody No co dać mu czego chce Czy trzasnąć mu przed nosem drzwiami? Dobra, dam mu sześć pensów Powiem, że tyle mamy I że zapomnialem o wodzie Właściwie to świństwo , no nie... Ale słowo , on jest taki brudny Skąd przyszedł cholera go wie Mamo, on pyta o wodę... - nie ma kubka - odpowiedziałem W każdym razie dałem mu szóstkę Jak się cieszył, żebyś wiedziała Powiedział, że trzymają go przy życiu Takie jak ta rzeczy małe... Dał mi swój portret z autografem I te trzy gwoździe zardzewiałe. |
2009-04-15 (13:43)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 193 756 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Łąka\" Agnieszka Jedynasta Biegłam boso po kolana brodząc w soczystej trawie w oddali ty wołałeś mnie więc spieszyłam by być blisko ciebie twój głos wabił mnie tysiącem słodkich obietnic stopami miękko wybijałam rytm naszych serc jeszcze chwila i... jestem przy tobie odwróciłeś oczy chciałeś mi tylko powiedzieć, że to koniec |
2009-04-17 (09:00)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 194 189 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przytul mnie mocno Ukryj w ramionach jeszcze raz Nic nie istnieje dookoła Boże zatrzymaj czas. Wpleć swoje dłonie W moje splątane myśli Zatrzymaj jak najdłużej Co się udało wyśnić Ukoi ustami Moje spragnione wargi Nie pozwól im wypłakiwać Żadnej stłumionej skargi Nie daj im odejść Odwlecz bolesne rozstanie Bez Ciebie życie będzie Oczekiwaniem |
2009-04-17 (17:00)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 194 251 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Złudzenia\" Agnieszka Jedynasty Widziałeś mnie taką, jaką chciałeś. Znalazłeś piękno, które nie istnieje dla ciebie ubrałam płaszcz złocisty, lecz czas odbiera mu blask. Gaśnie już moja gwiazda, czuję to a skarbiec wyobraźni stoi pusty nie chcę udawać kogoś, kim nie jestem otwórz oczy i ujrzyj mnie taką, jaką stworzył mnie ON ... lecz czy pokochasz widmo odarte ze złudzeń? |
2009-04-18 (23:58)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 194 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Wczoraj i dziś\" Agnieszka Jedynasta Wczorajsze słońce już zaszło mrok ogarnął całą moją duszę tęsknota - olbrzymi czarny kruk przysiadła na piersi by zimny wzrok zatopić w mych źrenicach. Wczoraj miodowozłoty wieczór był naszą Arkadią, ogrodem różanym gdzie z płatków spijaliśmy słodkie krople rosy. Dziś znikł gdzieś nasz Eden zapadł się pod ziemię by uciec przed codzienną szarością... A jego bramy wciąż broni anioł o srogim obliczu dzierżący w dłoni złotą klepsydrę... |
2009-04-19 (23:32)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 194 730 [ CZCIONKA MONOSPACE ] DOBRY SEN Ładnie u ciebie Tyle książek Ty sam to wszystko czytasz? Jest to, co lubię \"Mały książę\" O! Jaka ładna płyta Leż, leż spokojnie Jutro wstaniesz Drobiazg Trzydzieści siedem dwa Zaraz opowiem Ci, kochanie Skąd przyszłam I kim jestem ja Ja jestem dobrym snem Życia mam tylko godzinę Będziesz pamiętał mnie Gdy minę Ja jestem dobrym snem W którym jest wszystko tak piękne Kochanie nie budź się Bo zniknę Tyle tu dymu Pokój tonie Otworzę zaraz okno A te koszule Na balkonie Na amen ci zamokną Leż, leż spokojnie Jutro wstaniesz Grypa Podgorączkowy dreszcz Mój czas się kończy Nie zostanę Nie mogę A dlaczego wiesz Ja jestem dobrym snem... Ja jestem dobrym snem Zasmucę cię i porzucę Dobranoc - tylko gdzie Schowałeś klucze? Jonasz Kofta. |
2009-04-19 (23:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 194 732 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cierpienie rodzi się wtedy, gdy oczekujemy, że inni będą nas kochać tak, jak to sobie wymyśliliśmy, a nie tak jak naprawdę powinna objawiać się miłość, która jest wolna i nieujarzmiona, porywa nas swoją siłą i nie pozwala nam się zatrzymać. [Osho] |
2009-04-20 (01:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 194 739 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Za pieniądze możesz sobie kupić wygodne i miękkie łóżko, ale nie zdrowy sen. Za pieniądze możesz sobie kupić powiązania i układy, ale nie przyjaźń. Pieniądz otworzy ci każde drzwi, ale nie drzwi do serca. Phil Bosmans |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 111 112 113 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |