Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 107 108 109 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-02-11 (08:42)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 380 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Julian Tuwim Intymny wiersz Warto, warto żyć. Wtedy pachniałaś bzami, Dziś znów kupiłem flakonik, Roztarłem kroplę na dłoni I przeszłość wieje nad nami Bzami. Warto, warto żyć. Mgławo jest za oknami, Zaraz listonosz zadzwoni, Ustami przypadam do dłoni, Całuję cień twojej woni... Przyjdziesz - będziemy sami, Jedyni i zakochani, Chłonąc z czułością perfumy W miłym uśmiechu intymnej zadumy: \"To my? Ja - i ty?\" Wiesz? Wzdycham... I przez łzy Powtarzam: warto, warto żyć... |
2009-02-11 (08:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 381 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tadeusz Różewicz Jak dobrze Jak dobrze Mogę zbierać jagody w lesie myślałem nie ma lasu i jagód. Jak dobrze Mogę leżeć w cieniu drzewa myślałem drzewa już nie dają cienia. Jak dobrze Jestem z tobą tak mi serce bije myślałem człowiek nie ma serca. |
2009-02-12 (01:05)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 562 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czarny blues o czwartej nad ranem Czwarta nad ranem, może sen przyjdzie, Może mnie odwiedzisz Czwarta nad ranem, może sen przyjdzie, Może mnie odwiedzisz Czemu cię nie ma na odległość ręki Czemu mówimy do siebie listami Gdy ci to śpiewam u mnie pełnia lata Gdy to usłyszysz, będzie środek zimy Czemu się budzę o czwartej nad ranem I włosy twoje próbuję ugłaskać Lecz nigdzie nie ma twoich włosów Jest tylko blada nocna lampka, łysa śpiewaczka Śpiewamy bluesa, bo czwarta nad ranem Tak cicho, żeby nie zbudzić sąsiadów Czajnik z gwizdkiem świruje na gazie Myślałby kto, że rodem z Manhatanu, czwarta nad ranem… Herbata czarna myśli rozjaśnia, A list twój sam się czyta, że można go śpiewać Za oknem mruczą bluesa topole z Krupniczej I jeszcze strażak wszedł na solo, ten z Mariackiej wieży Jego trąbka, jak księżyc, biegnie nad topolą nigdzie się jej nie spieszy, już piąta… tekst: Edward Stachura |
2009-02-12 (01:17)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 563 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Parasol nie chroni od łez\" Jonasz Kofta Parasol nie chroni od łez Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez Kiedy mówiłeś Żegnaj Byłam na pewno Blada Trochę zdziwiona Biedna Wtedy zaczęło padać Chciałeś pożyczyć Mi parasol Tak jak robiłeś Nie raz Nie dwa A ja nie wzięłam Nie wiesz dlaczego? Nie był potrzebny Mi tego dnia Parasol nie chroni od łez... Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez... Kiedy od ciebie Biegłam Chmura na miasto Spadła Biegłam zmoknięta Biedna W czystą ulewę nagłą I nie musiałam Unikać ludzi Pouciekali Wszyscy Do bram Biegłam przez miasto Bez parasola Nie był potrzebny Mi tego dnia Parasol nie chroni od łez... Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez... |
2009-02-12 (01:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 564 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jej portret\" Jonasz Kofta Naprawdę jaka jesteś Nie wie nikt Bo tego nie wiesz Nawet sama ty W tańczących wokół Ciemnych lustrach dni Rozbłyska twój Złoty śmiech Przerwany wpół Czuły gest W pamięci składam wciąż Pasjans z samych serc Naprawdę jaka jesteś Nie wie nikt To prawda nie potrzebna Wcale mi Gdy nie po drodze Będzie razem iść Uniosę twój Zapach snu Rysunek ust Barwę słów Nie dokończony Jasny portret twój Uniosę go Ocalę wszędzie Czy będziesz przy mnie Czy nie będziesz Talizman mój Z zamyśleń nagłych twych I rzęs Obdarowany Tobą miła Gdy powiesz do mnie kiedyś - Wybacz Przez życie pójdę Oglądając wciąż wstecz Naprawdę jaka jesteś Nie wie nikt To prawda niepotrzebna Wcale mi Gdy nie po drodze Będzie razem iść Uniosę twój Zapach snu Rysunek ust Barwę słów Niedokończony Jasny portret twój |
2009-02-12 (01:26)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 565 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jonasz Kofta \"Słońce\" Za długo milczę Pewnie chcesz Usłyszeć coś ode mnie Właściwie wszystko jedno co Byle słuchało się przyjemnie Po co wspominać Padał deszcz A ty wybiegłaś ku mnie Po co powtarzać Sama to wiesz A ja rozumiem Nie będę pytał cię o zdrowie Ani czy drażni cię Ta plucha Bo to, co właśnie teraz powiem To bardzo ważne Słuchaj: Małe jasne - to jest piwo Duże jasne - to jest słońce Mała czarna - to jest kawa Duża. czarna - to jest noc Noc odchodzi, słońce wschodzi Chyba nam go nie ubyło Mała miłość - to nic nie jest Duża miłość - to jest miłość Łatwo się zgubić Wielki świat I tyle rzeczy na nim I nie jest wszystko jedno co Mówią do siebie zakochani Co jest coś warte, a Co kłamie Bez tego miłość Bywa krucha Więc proszę, naucz się na pamięć To takie proste Słuchaj: Małe jasne - to jest piwo... Duże jasne - to jest słońce Mała czarna - to jest kawa Duża czarna - to jest noc Noc odchodzi, słońce wschodzi Chyba nam go nie ubyło Mała miłość - to nic nie jest Duża miłość - to jest miłość |
2009-02-12 (01:28)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 566 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Niedomówienie\" Jonasz kofta Pani mi jawi się sekretem Zwierzenia niesłyszalnym szeptem Kiedy z szelestu słów pojmuję To, co oddechu pani ciepłem Jak skok płomyka, gdy rozjaśnia albo pomniejsza światła okrąg Tak ty się stajesz - to zalotną To niemo prosisz o samotność Niedomówienie Niedomówienie Jest właśnie tym Co mi pozwala na istnienie W cienistej okolicy Pani rzęs Niedomówienie Niedomówienie Jest właśnie tym Co najboleśniej w tobie cenię Gdy bardzo chcę Usłyszeć tak A boję się Usłyszeć Nie Jakie to dawne sentymenta Odnaleźć można w wiatru śpiewie Domyślam się – Pani pamięta Pani pamięta to – czego nie wiem Może bezwiednie grę prowadzę Ty jej reguły znasz, o Pani Dlaczego nie chcesz mi ich zdradzić Bym mógł się ustrzec od przegranej Niedomówienie... Świt nas obudził obok siebie Przez niedomknięte okiennice Jesteśmy teraz dwojgiem ludzi Co maja wspólną tajemnicę Wiem już – jeżeli będziesz ze mną Wszystkiego mi nie powiesz o nas Bo sól miłości to niepewność To prawda wciąż nie domówiona Niedomówienie... |
2009-02-13 (00:35)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 770 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Halina Poświatowska W twoich doskonałych palcach w twoich doskonałych palcach jestem tylko drżeniem śpiewem liści pod dotykiem twoich ciepłych ust zapach drażni - mówi: istniejesz zapach drażni - roztrąca noc w twoich doskonałych palcach jestem światłem zielonymi księżycami płonę nad umarłym ociemniałym dniem nagle wiesz - że mam usta czerwone słonym smakiem nadpływa krew |
2009-02-13 (00:37)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 771 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wisława Szymborska Do serca w niedzielę Dziękuję ci, serce moje, że nie marudzisz, że się uwijasz bez pochlebstw, bez nagrody, z wrodzonej pilnosci. Masz siedemdziesiąt zasług na minutę. Każdy twój skurcz jest jak zepchnięcie łodzi na pełne morze w podróż dookoła świata. Dziękuję ci, serce moje, że raz po raz wyjmujesz mnie z całości nawet we śnie osobną. Dbasz, żebym nie prześniła się na wylot, na wylot, do którego skrzydeł nie potrzeba. Dziękuję ci, serce moje, że obudziłam się znowu i chociaż jest niedziela, dzień odpoczywania, pod żebrami trwa zwykły przedświąteczny ruch. |
2009-02-13 (00:39)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 772 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Brzechwa Erotyk Przez okno kwadratowe Widzę wąsate drzewa, Odkąd wdały się ze mną w rozmowę - Śpiewam... Przez kwadratowe okno Widzę, że jesteś młoda, A ja noc miałem taką samotną - Szkoda! |
2009-02-13 (22:58)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 180 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://nasza-klasa.pl/card/4734265/f35d48ec04 |
2009-02-13 (23:08)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 180 997 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Emily Dickinson N a d z i e j a \"Nadzieja\" jest tym upierzonym Stworzeniem na gałązce Duszy - co śpiewa melodie Bez słów i nie milknące - W świście Wichru brzmi uszom najsłodziej - I srogich by trzeba Nawałnic - Aby spłoszyć ptaka maleńkiego, Co tak wielu zdołał ogrzać i nakarmić - Śpiewał mi już na Morzach Obcości - W Krainach Chłodu - Nie żądając w zamian Okruszka - Choć konał z Głodu. |
2009-02-14 (22:12)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 181 194 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Powitanie i rozłąka Już do niej czas! Więc noga w strzemię! Poleciał koń mój lotem strzał. Wieczorny wiatr kołysał ziemię, Zawisła noc na szczytach skał; Już wypiętrzony w błękit siny, Stał olbrzym - dąb w spowiciu mgły I patrzył czarno spod gęstwiny Tysiącem oczu pomrok zły. Miesiąc wyjrzawszy zza pagórka Przyświecał tęskno w wonnych mgłach, Wiatr, szeleszczący w lekkie piórka, Nawiewał w uszy dziwny strach; Noc wyłoniła swe bojaźnie, Przy drodze mej czyhają, tkwią - Lecz dobrze mi, wesoło, raźnie I w żyłach ogień płynie z krwią! Przy tobiem był. Z twych ócz lazuru Wszechzapomnienia piłem zdrój; I wszystko w nas było do wtóru, I każdem tchnieniem byłem Twój. Wiosennej jutrzni pierwsze groty Różowe padły Ci na twarz. Od wymarzonej w snach pieszczoty Przecudowniejszy uścisk nasz! Lecz oto słońce już nas płoszy, Uciekać mi potrzeba w dal: W uścisku twym tyle rokoszy! W spojrzeniu twoim jaki żal! Nie żegnaj mnie tym wzrokiem szklanym, Odchodzącemu uśmiech daj. Co to za szczęście być kochanym! I kochać, Boże, co za raj! |
2009-02-15 (20:18)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 181 351 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mędrcy radzą nam mówić dopiero wtedy, gdy nasze słowa przejdą przez trzy bramy. W pierwszej bramie pytamy: \"Czy te słowa są prawdziwe?\". Jeżeli tak, pozwalamy im iść dalej; jeżeli nie, wracają z powrotem. W drugiej bramie pytamy: \"Czy te słowa są konieczne?\" A w ostatniej bramie pytamy: \"Czy te słowa są życzliwe?\". |
2009-02-16 (07:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 181 405 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Słoneczniki W czarnym dzbanku na podłodze są jak małe słońca Przychodzą rozjaśniać pochmurne dni smutku Kiedy odchodzą przez biały próg szronu tęsknię za nim na brzegu pustego dzbana Wtedy przychodzi rudy Van Gogh Gdybym żył mówi pożyczyłbym ci je na każdą zimę Hillar Małgorzata |
2009-02-16 (23:46)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 181 639 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ty i pan... Zamiast pustego \"pan\" - w rozmowie Wyrwało jej się czułe \"ty\", I wszystkie najszcześliwsze sny Zbudziła w duszy przy tym słowie. Wpatrzony, miłość wzrokiem ślę, Tęsknota serce me przepełnia, I mówię: jaka pani miła! I myślę: jak ja kocham Ciebie! A.Puszkin |
2009-02-18 (17:51)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 181 974 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cyprian Kamil Norwid \"W Weronie\" Nad Kapuletich i Montekich domem, Spłukane deszczem, poruszone gromem, Łagodne oko błękitu. Patrzy na gruzy nieprzyjaznych grodów, Na rozwalone bramy do ogrodów, I gwiazdę zrzuca ze szczytu. Cyprysy mówią, że to dla Juliety, Że dla Romea ta łza znad planety Spada-i groby przecieka. A ludzie mówią, i mówią uczenie Że to nie łzy są, ale że kamienie, I-że nikt na na nie nie czeka! |
2009-02-20 (02:18)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 182 248 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gahan Wilson \"niedobre dziecko\" idzie przez ciemny przedpokój z uśmiechem mała dziecina, lecz pulchne ciałko jej blade i ząbki świecą jak cyna. powinno jeszcze raczkować, dlaczego więc idzie na nóżkach? niemowlę nie powinno w mrok skradać na paluszkach! |
2009-02-20 (02:28)![]() Data rejestracji: 2008-02-02 Ilość postów: 867 ![]() | wpis nr 182 249 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimiera Iłłakowiczówna \"stworki\" małe,malutkie, szare,cichutkie, biegają bosymi stopkami pod nami?nad nami?za nami? pies nie szczeka na nie,bo już sił mu nie starczy, i tylko przez sen czasem zaskomli,zawarczy, a kot wie i dobrze je widzi, gotuje się nawet do skoku,lecz zawsze się brzydzi, zatrzymuje się,łapki otrząsa i wreszcie się cofa w kąt,gdzie jest sofa. |
2009-02-20 (19:33)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11667 ![]() | wpis nr 182 366 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tekst piosenki :\"Czas jak rzeka \"- Czesław Niemen Gdzie modra rzeka niesie wody swe, Tam słońca blask ujrzałem pierwszy raz, Nad brzegiem jej spędziłem tyle chwil, Że dziś bez rzeki smutno mi, Tam każdy dzień to skarb Dziś mój jedyny skarb. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, Unosząc w przeszłość tamte dni. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, Unosząc w przeszłość tamte dni. Do dni dzieciństwa wraca moja myśl, W marzeniach moich żyje rzeka ta, Tak bardzo chciałbym być nad brzegiem jej, Więc niech wspomnienie dalej trwa. Tam każdy dzień to skarb Dziś mój jedyny skarb. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, Unosząc w przeszłość tamte dni. Choć czas jak rzeka jak rzeka płynie, Unosząc w przeszłość tamte dni. autor słów utworu: kompozytor |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 107 108 109 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |