Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 105 106 107 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-01-19 (21:14)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 992 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Halina Poświatowska - *** [Jestem z upływającej wody] Jestem z upływającej wody z liści które drżą trącane dźwiękiem wiatru przelatującego pośpiesznie jestem z wieczoru który nie chce usnąć patrzy uparcie głodnymi oczyma gwiazd noc - poprzez niebieskie żyły w każdym włóknie ciała w końcach palców pulsuje namiętnym niespełnionym jestem ochrypłym głosem milczącym głucho nade mną dni o wielkich pustych skrzydłach mijają... |
2009-01-21 (00:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 175 268 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Władysław Włoch \"Wielogłos\" podnosi się co spada odnoszę wrażenie w tym popłochu rzeczy zimna rozgwiazda ze szczerego złoża w pobitym lustrze jak cię widzi źrenico w porannym źródle fala powracająca mrówki wloką mój cień w miejscach urojonych nie mam się gdzie położyć dzwonnik obwieścił wszystko co było do zmycia wiatr język łyżki rzuca na dno wody |
2009-01-21 (01:15)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 175 269 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Opinia publiczna jest dziwką między opiniami.\" Marie von Ebner- Eschenbach |
2009-01-21 (11:50)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 175 300 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Piotr Bratkowski \"Scena balkonowa\" Nigdy nie dowiem się czy jest ładna, czy brzydka, czy on przypomina tancerza, czy raczej rzeźnika. Czy mają po piętnaście, czy po trzydzieści lat, skąd wtedy wracali, czy żyja ze sobą. Czy kochają się, czy traktują to bez zobowiązań. Jakim językiem mówią i o czym , i jakie jest ich największe marzenie. Mam nad nimi przewagę - ten wiersz o nich. Widziałem ich raz. Noc. Staliśmy na balkonie, wpatrując się w blade światełko klatki schodowej. Na tle okna dwie sylwetki w długim pocałunku. Cisza. Taniec cieni na podświetlonym ekranie. 25.09.1978 |
2009-01-22 (23:27)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 175 735 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Anna Rżysko-Jamrozik \"Kto\" wyobraź sobie że przeznaczenie jest tuż-tuż ale ty nagle skręcasz w uliczkę której tu przedtem nie było i gubisz trop wyobraź sobie że chwila która już-już ma poranić twój świat zamienia się nagle w tęczową bańkę zataczającą się ze śmiechu wyobraź sobie że w straszną odartą ze snu noc coś nagle okrywa cię i gładzi twoje lęki wyobraź sobie że wokół jest pełno bezpańskich aniołów |
2009-01-23 (01:13)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 175 745 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Miłość jak słońce... Miłość jak słońce: ogrzewa świat cały I swoim blaskiem ożywia różanym, W głębiach przepaści, w rozpadlinach skały Dozwala kwiatom rozkwitnąć wionianym I wyprowadza z martwych głazów łona Coraz to nowe na przyszłość nasiona. Miłość jak słońce: barwy uroczemi Wszystko dokoła cudownie powleka; Żywe piękności wydobywa z ziemi, Z serca natury i z serca człowieka I szary, mglisty widnokrąg istnienia W przędzę z purpury i złota zamienia. Miłość jak słońce: wywołuje burze, Które grom niosą w ciemnościach spowity, I tęczę pieśni wiesza na łez chmurze, Gdy rozpłakana wzlatuje w błękity, I znów z obłoków wyziera pogodnie, Gdy burza we łzach zgasi swe pochodnie, Miłość jak słońce: choć zajdzie w pomroce, Jeszcze z blaskami srebrnego miesiąca Powraca smutne rozpromieniać noce I przez ciemność przedziera się drżąca, Pełna tęsknoty cichej i żałoby, By wieńczyć śpiące ruiny i groby. Adam Asnyk |
2009-01-23 (01:31)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 175 746 [ CZCIONKA MONOSPACE ] „Ludziom przydałaby się w życiu taka skrzynka na zmartwienia i kłopoty, do której mogliby wrzucać swoje żale i w ten sposób się ich pozbywać....” - Phil Bosmans |
2009-01-24 (13:31)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 176 026 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bławatek Jaki to chłopiec niedobry! Tak mnie wciąż zbywa niegrzecznie, Muszę się gniewać na niego, Gniewać koniecznie. Niedawno wyrwał mi z ręki Zerwany w polu bławatek i przypiął sobie do piersi Skradziony kwiatek. I jeszcze żartował ze mnie, Gdym się żaliła na psotę, Bo mówił, że ma coś więcej Ukraść ochotę. Że oczy moje piękniejsze Niźli ten kwiatek niebieski, Że chce pić rosę z bławatków, A z oczów łezki. I mówił dalej niegrzeczny, Że mnie rodzicom ukradnie, Tak straszyć kogo, doprawdy Że to nieładnie. Chciałabym gniewać się bardzo! - Nie widzieć więcej... ach! trudno; Wiem, że mnie samej bez niego Byłoby nudno. Ale go muszę ukarać, Podstępu na to użyję: Będę umyślnie płakała, Niech łezki pije! Adam Asnyk |
2009-01-24 (14:13)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 176 034 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Odnoszę się do postu Vidmo: \"Ludziom przydałaby się w życiu taka skrzynka na zmartwienia i kłopoty, do której mogliby wrzucać swoje żale i w ten sposób się ich pozbywać....\" - Phil Bosmans ___________ Od pewnego czasu mam taką skrzynkę. Prawie osiągnęłam wewnętrzny spokój. Dodatkowo zakładam często różowe okulary. Dziękuję za cytat. Upewnił mnie, że dobrze robię. |
2009-01-24 (14:23)![]() Data rejestracji: 2009-01-24 Ilość postów: 3 ![]() | wpis nr 176 037 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aha ... no i obok tych liczb, wiadomo, dobrze wiesz o tym ... Ukrywamy sie przed światem ukrywamy twarz Bojąc się, że ktoś zobaczy trudną miłość, wielką miłość Pójdę pod wiatr, jak najdalej gwiazdy znów wskażą mi drogę, którą do ciebie iść Pójde pod wiatr, nie ustanę na twój głos, oddech twój będę czekał aż braknie tchu aż braknie sił... Kto zabroni nam miłości kto powstrzyma nas Odrzuceni w namiętności pokonamy czas Pójdę pod wiatr, jak najdalej gwiazdy znow wskażą mi drogę, którą do ciebie iść Pójdę pod wiatr, nie ustanę na twój glos, oddech twój będę czekał az braknie tchu pod wiatr Pójde pod wiatr gwiazdy znów wskażą mi drogę, która do ciebie isc Pójde pod wiatr, nie ustanę na twój głos, oddech twój bedę czekał aż braknie tchu aż braknie sił będę czekał Wiesz kto, pozdro : ) |
2009-01-24 (14:33)![]() Data rejestracji: 2009-01-24 Ilość postów: 3 ![]() | wpis nr 176 039 [ CZCIONKA MONOSPACE ] obok na vivie leciały, tak jakby na zamówienie : ) W niebo nad głową zapatrzeni Tak jakby nie było już Nie było nikogo prócz nas na ziemi Szukamy szczęśliwych wróżb. I wierze ze będzie tak, nie zmieni nas już nic. I wszędzie gdzie będziesz, ja przy tobie pragnę być. Ref. Ja i Ty, Ty i Ja Zatrzymał się czas A świat wokół nas Niech dokąd zechce gna Ja i Ty, zawsze już Ty i Ja Czy jawa, czy sen Nieważne już nic, bo wiem Już na zawsze Ty i Ja. Ty wiesz jak to działa, jaka to magia. Gdy jesteś blisko mnie. Świat u stóp cały masz i nic się nie stało. A w głowie kręci się. To jakby stanął czas.. Nagle już się wie. To się wie. Że nic nie pokona nas. Nic a nic. Na pewno wiem, że nie. Ooh nie Oo nie. Ref. ... O, dziś niech się stanie(stanie się) to co stać się ma.(Na zawsze Ty i Ja). O, Tak. Gwiazda daje nam swój znak, Daje znak. Bo Ja i Ty, Ty i Ja.. Zatrzymał się czas. A świat wokół nas. Niech dokąd zechce gna. Ja i Ty, zawsze już Ty i Ja Czy jawa, czy sen Nieważne już nic, bo wiem Już na zawsze Ty i Ja. ........... |
2009-01-24 (14:51)![]() Data rejestracji: 2009-01-24 Ilość postów: 3 ![]() | wpis nr 176 044 [ CZCIONKA MONOSPACE ] jeszcze mam chwile ![]() Miłość, tak piękna jest w oczach twych Widzę jej lęk, słyszę jej śmiech, czuję, że jest Miłość czeka każdego z nas Może jej głos znajdzie mnie gdzieś, wzruszy do łez Poruszę nią góry, gdy w ten czas Zbudzony ze snu jej ujrzę twarz Miłość rodzi w nas siłę, aby trwać Miłość, widzi twój każdy dzień Nie jeden raz próbuje być, daje ci znak Uwierz jej, słowa nie zawsze proste są Zrozumiesz sens, poczujesz lęk, odnajdziesz ją Poruszysz nią góry, gdy w ten czas Zbudzony ze snu jej ujrzysz twarz Miłość rodzi w nas siłę, aby trwać Miłość rodzi w nas siłę, aby trwać Aby trwać... Aby trwać... Uśmichu na wieczór, dużo radości ... wszystkiego dobrego. |
2009-01-25 (03:12)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 220 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Verlaine Paul Marie - Przechadzka sentymentalna Gasnące słońce blaski swe kładło Na lilie wodne i fal zwierciadło; I blade lilie w nadbrzeżnej trzcinie Jaśniały smutnie na fal głębinie. Brzegiem zarosłym brzozą płaczącą 8łądziłem z raną w sercu krwawiącą. A ponad stawem, gdzie mgły się kłębią, Powstało widmo nad cichą głębią, Mleczysto-białe, rozpaczą tchnące, Krzykiem zbłąkanych kaczek jęczące, Ich skrzydeł biciem drżące stokrotnie, Między brzozami, kędy samotnie Błądziłem z raną; a zmierzchu cienie Gasiły z wolna blade promienie, I noc już gęsty całun swój kładła Na lilie wodne i fal zwierciadła. |
2009-01-25 (03:21)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 221 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kofta Jonasz Parasol nie chroni od łez Parasol nie chroni od łez Tak dobrze bez niego jest Bo lepiej nie wiedzieć Co spływa mi z rzęs Czy łzy Czy deszcz Czy łzy Czy deszcz Parasol nie chroni od łez Kiedy mówiłeś Żegnaj Byłam na pewno Blada Trochę ździwiona Biedna Wtedy zaczęło padać Chciałeś pożyczyć Mi parasol Tak jak robiłeś Nie raz Nie dwa A ja nie wzięłam Nie wiem dlaczego? Nie był potrzebny Mi tego dnia Kiedy od ciebie Biegłam Chmura na miasto Spadła Biegłam zmoknięta Biedna W czystą ulewę nagłą I nie musiałam Unikać ludzi Pouciekali Wszyscy Do bram Biegłam przez miasto Bez parasola Nie był potrzebny Mi tego dnia |
2009-01-25 (10:50)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 243 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chory muł - Jan Brzechwa Pewien muł Niedobrze się czuł, Więc poszedł do lekarza i rzekł: - Niech pan doktor mi da jakiś lek. Zapytał muła lekarz: - A na co ty, mule, narzekasz? Co ci dolega, mule? Rzekł muł: - Mam łamania i bóle. - A co boli cię? - lekarz znów pyta. - Oj, bolą mnie, bolą kopyta, A jeśli mam przy tym być szczery, To nie jedno, nie dwa, ale cztery, Wszystkie cztery, do samej kości, Nawet ruszyć żadnym nie mogę... I na dowód swojej słabości Kopnął lekarza w nogę. Stąd prawda wynika doniosła, Że muł jednak ma w sobie coś z osła. _______________ |
2009-01-25 (10:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 244 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Los Julian Tuwim Taki to już los mój będzie, Takie to już miłowanie: Przywitanie, pożegnanie, Pożegnania, wspominanie.... Oczy twoje widzę wszędzie, Oczy twoje mnie całują Z dali, z dali mnie miłują, Z dali, z dali mnie żałują, Nie przychodzą na wyzwanie, Jeno błyszczą, jak w legendzie, W dali, w dali, zewsząd, wszędzie, - Takie to już los mój będzie, takie to już miłowanie: Przywitane.... pożegnanie.... |
2009-01-25 (10:54)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 245 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Serce A.Osiecka Serce mnie boli... Serce mnie boli, bo mija czas. A w majątku, w tym posagu biednym moim nie przybywa nowych skarbów ani gwiazd. Tylko rytmy i piosenki, i nic więcej, i nic więcej: To jest dobre w kabarecie, a ja chciałabym na jesień coś ciepłego, praktycznego tobie dać... A tu - co? A tu - wciąż: Ta piosenka, ta poezja za dwa grosze, te wierszyki, w których zawsze wiosna drży, te szarotki, co przy sobie stale noszę i lusterka, co zmieniają w uśmiech - łzy... Gdzie są te wody niebieskozielone, gdzie są te lata dobre, co mi zostało - sam powiedz - wszystko zmieniłam na drobne: Na słowiki wynajęte do piosenki, na deszczyki, co w piosence walcem brzmią, na księżyce, melodyjki, kantylenki - ona kocha i on bardzo kocha ją... Serce mnie boli... Serce mnie boli, żal pustych rąk... Bo nic nie mam. Wszyscy wiedzą. Sami swoi. Bez niczego znów przychodzę pod twój dom... tylko rytmy i piosenki, i nic więcej, i nic więcej... To, co miałam, pogubiłam, zapomniałam, co mówiłam, bardzo proszę, weź przynajmniej to, co mam: Tę piosenkę, tę poezję za dwa grosze, te wierszyki, w których zawsze wiosna drży, te szarotki, co przy sobie stale noszę i lusterka, co zmieniają w uśmiech - łzy. |
2009-01-25 (10:56)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 247 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Nadzieja się nie kończy\" Janusz Panasewicz Popatrz, tyle lat rozglądam się Miał być piękny świat, a jest jak jest Nie obiecał mi niczego nikt Więc ne pytaj dziś co stało się Jak naprawdę żyć nie pytaj mnie Tyle wokół świństw przykrywa kurz Nikt nie słucha już zwyczajnych słów Byle tylko biec nie widząc nic I tylko ty otwierasz mi otwierasz moje oczy I tylko ja nadzieję mam Nadzieja się nie kończy Komu dzisiaj jest potrzebny cud Czyje dzisiaj są grzechy świata Jak napisać mam do ciebie list Dobre słowa ktoś pozaplatał Nawet gdybym chciał i gdybym mógł Uciec tam gdzie jest koniec świata Nie napisałbym tych paru słów Nie napisałbym tego lata I tylko ty otwierasz mi otwierasz moje oczy I tylko ja nadzieję mam Nadzieja się nie kończy. |
2009-01-25 (10:58)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 249 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"– A skąd wiesz, że ty jesteś obłąkany? – Po pierwsze – odpowiedział Kot – pies nie jest obłąkany. Zgadzasz się z tym? – Chyba tak – odpowiedziała Alicja. – No, więc widzisz – ciągnął Kot – że pies warczy, jak się rozgniewa, a kiedy jest zadowolony – macha ogonem. Otóż ja normalnie warczę, kiedy jestem zadowolony, a macham ogonem, jak się rozgniewam. I dlatego jestem wariat.\" \"Alicja w Krainie Czarów\", Lewis Caroll. |
2009-01-25 (11:04)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 176 251 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasna nuta. E.Zawistowska W samym środku rozbawionych par, w samym środku uśmiechniętych ust i oczu, a tak daleko jeszcze, by dotknąć, zrozumieć i poczuć. Wciąż jednak powstaje, pod lekkim budzi dotykiem, ze snu o świcie spokojna i czysta, gromadzi w uczuciach, rozkwita, w jasnym spojrzeniu zawsze widoczna. Miłym uśmiechem otula, łagodną myślą żywi się i rośnie, tak bliska wtedy, w obu dłoniach, to ginie nim się na dobre rozgości, rozpływa, przesiąknięta jesienią. W chmurach na sklepieniu kryje, z wiatrem się ściga, umyka przed nim, na polach i lasach gromadzi we mgle. W samym środku wciąż jednak drzemie, zawsze gotowa, by się ujawnić i choćby nikła jesienią, dotyka przyjaźnie, ścieli w uczuciach, czekając na przebudzenie, cierpliwa i pogodna nuta. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 105 106 107 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |