Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 104 105 106 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2009-01-07 (20:28)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 172 268 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nadzieja Zapragnąłem wyczytać w zodiaku Swoje losy i dole żywota, Alem nigdy nie otrzymał znaku, Czy się spełni dni moich tęsknota. Po minionych złych deszczach i burzy Powracają burze i złe deszcze, Ale ciągle nadzieja mi wróży, Że to, czegom czekał, przyjdzie jeszcze. Zostawiłem drzwi moje otworem, Bo mam w duszy pewność tajemniczą: Radość przyjdzie z winogron słodyczą, Przyjdzie późną jesienią, wieczorem. Leopold Staff |
2009-01-09 (12:25)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 595 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nic dwa razy Nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy. Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy i pomrzemy bez rutyny. Choćbyśmy uczniami byli najtępszymi w szkole świata, nie będziemy repetować żadnej zimy ani lata. Żaden dzień się nie powtórzy, nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy. Wczoraj, kiedy twoje imię ktoś wymówił przy mnie głośno, tak mi było, jakby róża przez otwarte wpadła okno. Dziś, kiedy jesteśmy razem, odwróciłam twarz ku ścianie. Róża? Jak wygląda róża? Czy to kwiat? A może kamień? Czemu ty się, zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś - a więc musisz minąć. Miniesz - a więc to jest piękne. Uśmiechnięci, w spół objęci spróbujemy szukać zgody, choć różnimy się od siebie jak dwie krople czystej wody. Wisława Szymborska. |
2009-01-09 (12:29)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 596 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pejzaże nieba z twych oczu znam Im nie potrzeba złoconych ram Bo w powiek mgnieniach milionem mienią się gwiazd Świtu łagodny blask mieszka tam Jest tyle cieni i chmur i mgieł w pejzażach ziemi wokoło mnie A w twym spojrzeniu jakby zatrzymał się czas Kryształ nieba bez skaz mieszka tam Za tę nieba jedną łzę oddam ziemi garście dwie Nie mów, że tak wiele za niewiele chcę Dziś pragnę zmieszać pył z mych rąk z rosą z twych niebiańskich łąk na całe noce, całe dnie Pejzaże nieba z twych oczu znam Im nie potrzeba złoconych ram Jest w nich zdziwienie Senne marzenie w nich drga Tylko nie wiem czy ja jestem tam Za tę nieba jedną łzę.....itd. Za tę nieba łzę Całe noce, dnie Milionem mienią się gwiazd Świtu łagodny blask mieszka tam /M.Bajor/ |
2009-01-09 (12:31)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 597 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kiedy życie się toczy jak rzeka, W której życia od dawna już nie ma, Czas przez palce skutecznie przecieka Choć rękoma chcesz złapać go dwiema. A dokoła rozciąga się nicość, Puste myśli i serce jest puste. Dokąd pójść, gdzie grunt twardy odnaleźć, Lata chude zamienić na tłuste. Gdzie światełko z tunelem wypatrzyć, Które drogę właściwą pokaże I bez lęku na drogę tą wkroczyć, Bez deptania po drodze swych marzeń. Póki życie się toczy niezmiennie, Wszak rzek biegu nie sposób zawrócić, Myśl natrętna się w głowie kotłuje, Czy nie lepiej w toń mroczną się rzucić. Ale na to nie starcza odwagi. Widać niebo ma w tym jakieś plany. Pozostaje więc tylko nadzieja, Przyjdzie dzień kiedy będziesz wygrany. Kiedy wreszcie dzień taki nastąpi Rzeka życia popłynie szampanem. Będziesz pić aż do zmysłów utraty, Swego życia znów staniesz się panem. Pomnij umiar zachować w ilości, Jakość postaw do pierwszych szeregów. Nie rozwijaj nadmiernej prędkości, Aby życiu nie zabrakło biegów. |
2009-01-09 (12:36)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 598 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdy cię nie widzę, nie wzdycham, nie płaczę, Nie tracę zmysłów, kiedy cię zobaczę; Jednakże gdy cię długo nie oglądam, Czegoś mi braknie, kogoś widzieć żądam; I tęskniąc sobie zadaję pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Gdy z oczu znikniesz, nie mogę ni razu W myśli twojego odnowić obrazu? Jednakże nieraz czuję mimo chęci, Że on jest zawsze blisko mej pamięci. I znowu sobie powtarzam pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Cierpiałem nieraz, nie myślałem wcale, Abym przed tobą szedł wylewać żale; Idąc bez celu, nie pilnując drogi, Sam nie pojmuję, jak w twe zajdę progi; I wchodząc sobie zadaję pytanie; Co tu mię wiodło? przyjaźń czy kochanie? Dla twego zdrowia życia bym nie skąpił, Po twą spokojność do piekieł bym zstąpił; Choć śmiałej żądzy nie ma w sercu mojem, Bym był dla ciebie zdrowiem i pokojem. I znowu sobie powtarzam pytanie: Czy to jest przyjaźń? czy to jest kochanie? Kiedy położysz rękę na me dłonie, Luba mię jakaś spokojność owionie, Zda się, że lekkim snem zakończę życie; Lecz mnie przebudza żywsze serca bicie, Które mi głośno zadaje pytanie: Czy to jest przyjaźń? czyli też kochanie? Kiedym dla ciebie tę piosenkę składał, Wieszczy duch mymi ustami nie władał; Pełen zdziwienia, sam się nie postrzegłem, Skąd wziąłem myśli, jak na rymy wbiegłem; I zapisałem na końcu pytanie: Co mię natchnęło? przyjaźń czy kochanie? |
2009-01-09 (12:40)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 599 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nasze życie jest jak uciekający pociąg, zawsze się gdzieś śpieszy i zawsze jest gdzieś spóźnione. Czasem mija małe stacyjki, te najpiękniejsze, nie dostrzega drobnych rzeczy które sprawiają, że nasze życie jest takie piękne. Czasem na dużych stacjach oglądamy przez szybę tłok ludzi, którzy przychodzą i odchodzą. Łzy z powodu rozstań i uśmiechy przy powrotach. Na różnych stacjach splatają się nasze tory życia. Czasem mocno plączą się by istnieć w jedności i już do końca zostać razem, a czasem niestety nadchodzi rozdroże. Piękne pociągi naszych dążeń i marzeń, naszej wiary i nadziei. Sprawmy by w naszych rękach zawsze były zwrotnice naszego losu. Byśmy sami naszymi dążeniami otaczali się ciepłem i uczuciem i nigdy nie czuli, że stoimy samotni na jakiejś stacyjce |
2009-01-09 (12:45)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 172 600 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nasza niebezpieczna miłość Tak chciałbym poznać twoje myśli Aż po rozsądku kres Lecz takich marzeń, miła, ziścić Nie umie nawet bies Tu diabłu patrzą wciąż na ręce Ty w cieniu chowasz twarz Dla ciebie z piasku bicz ukręcę Gdy tylko znak mi dasz To moja miłość Słodka, szalona Piekielna miłość Grzeszna To moja miłość Wskroś potępiona Przegrana Co tu kryć To moja miłość Trochę wstydliwa W dodatku Niebezpieczna Ta karczma, miła Rzym się nazywa I będzie, co ma być Co ma być Chociaż czekają na mnie w piekle Choć ze mnie drwi twój mąż Dziurką od klucza nie ucieknę Będę cię kusił wciąż A gdy już będę twym kochankiem Na względzie miej, że ja Ja jestem diabłem na dnie szklanki Trzeba mnie pić do dna To nasza miłość Słodka, szalona Diabelska miłość Grzeszna To nasza miłość Wskroś potępiona Przegrana Co tu kryć To nasza miłość Trochę wstydliwa W dodatku Niebezpieczna Ta karczma, miła Rzym się nazywa I będzie, co ma być Co ma być http://pl.youtube.com/watch?v=wOnPH1jNZRM&feature=related |
2009-01-11 (00:56)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 173 057 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknym jest ten gaj, Piękną jezior toń, Pięknym świeży maj, Co roznosi woń. Piękny jasny dzień, Co blask złoty śle, Pięknym nocy cień Na błękitów tle. Piękny cały świat, Piękny wzdłuż i wszerz, Piękny każdy kwiat, Każdy ptak i zwierz. Piękny słońca wschód I rumieniec zórz Świat, jak jeden cud, Piękny wszerz i wzdłuż. Szczęście, rozkosz tu, Szczęście, rozkosz tam; Piersiom braknie tchu Czerpać zachwyt sam. Rozkosz płynie w dal, Rozkosz płynie w krąg; Płynie z szumem fal, Płynie z wonią łąk, Płynie z dolin, z gór, Z lasów, wsi i miast, Z błękitów i chmur, Ze słońca i gwiazd. Słodko szumi las, Słodką nuci pieśń, Słodko patrzy głaz Przez jedwabną pleśń. Drzewa szczęściem drżą, Drży ich każdy liść; Drzewa tańczyć chcą, Chcą powstać i iść. Zatacza się buk I cieszy się w głos, Brzozy aż do nóg Rozpuszczają włos; Nawet stary dąb Przystrojony w bluszcz Chce się sunąć w głąb Swawolących puszcz. Ptaszki nucą tu, Ptaszki nucą tam; Brak mi w piersiach tchu, Śpiew ich w sercu mam Adam Asnyk |
2009-01-12 (08:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 173 268 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rozmowa oczu - Hillar Małgorzata - Bezdomni z niespełnioną pieszczotą wśród obojętnych stolików i ludzi Biedniejsi o ławkę pod zielonym drzewem którą zabrał mróz Płonącymi oczami mówimy sobie rzeczy nieogarnięte słowem Zanurzam się w mowie Twych oczu jak trzmiel kosmaty we wrzosie Czuję jak pęcznieją wargi a spragnione palce rąk miłych szukają Jak bezwolnieje ciało i nie broni oczom Twoim rozbierać sukien które dzielą Tulisz mnie nagą kasztanami źrenic Nie zasłaniaj oczu prosisz Lecz oczy moje rozpalone pieszczotą są jak płomienie Jeżeli ich nie zasłonię podpalą tych ludzi obojętnych Wtedy zobaczą, że jestem naga i spojrzeniom pierś ustom Twoim podaję jak jabłko |
2009-01-12 (09:30)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 173 273 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie mów\" Adam Asnyk Nie mów, chociażbyś miał ginąć z pragnienia, Że wszystkie źródła wyschły już bijące! - Tyś gonił pustyń piaszczystych złudzenia, A minął strumień na zielonej łące. Nie mów, chociażbyś umierał z tęsknoty, Że nie ma czystej miłości na ziemi! - Tyś pewnie w drodze blask jej rzucił złoty, Za ognikami zdążając błędnemi. Nie mów, że wszystko, czegoś ty nie umiał Odnaleźć w życiu - marą jest zwodniczą! Zdrój czystych uciech będzie innym szumiał I inne serce poił swą słodyczą. |
2009-01-14 (13:16)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 173 754 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Siła przytulenia... \"Przytulenie to ciepło nadzieja ukojenie to bliskość pewność wspomnienie to odrodzenie bezpieczeństwo spełnienie. W przytuleniu tak wiele się dzieje przeżywasz pragniesz piękniejesz. Chwila ta magiczną moc ma niech trwa...\" ( Zofia Kobyłecka ) |
2009-01-14 (15:01)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 173 773 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ***KOBIETA ZMIENNĄ JEST*** Dla jednych zołza, hetera, Do niepewności ich strąca, Dla drugich anioł wcielony, Strachliwe serce zająca. Raz pewna siebie, zaradna, Po chwili czuje się „stara”, Innym zaś razem zlękniona, Drżąca na odgłos zegara. Bogini seksu, o ciele Drżącym przy każdym dotyku, Po chwili zimna jak kamień, Z gardłem bolącym od krzyku. A w końcu szuka czułości, Myślami biegnie w marzenia, I czeka czyjejś bliskości, By zaspokoić pragnienia. Kobieta zmienna i basta, Trudno nadążyć z myślami, Jednak to słodka niewiasta I pragnie być z mężczyznami. |
2009-01-15 (00:28)![]() Data rejestracji: 2008-09-16 Ilość postów: 136 ![]() | wpis nr 173 898 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *** Kochanie... Czekoladową daj mi buźkę, Bo dzisiaj mam na nią apetyt. Pić będę słodycz z ust Twych duszkiem. Nektar dostarczy mi podniety... Znajdę jeszcze Twoje zalety. Brzoskwiniowych policzków puszkiem, Także aksamitem powieki Zachwycę się... zaledwie musnę. To nie koniec pieszczot – niestety. Pobawię się jeszcze Twym uszkiem I nie oczekując zachęty Zadurzę się Twych włosów puklem. Mam przestać...? Już w miłosnym kręgu zaklęty... Póki nie zdobędę – nie puszczę. |
2009-01-16 (23:06)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 323 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Żyć to znaczy wejść w cudowny świat w którym można być szczęśliwym tylko ,dzięki miłości .Żyć to znaczy kochać słońce ,drzewa i zwierzęta.Żyć to znaczy cieszyć sie rozkwitającym kwiatem i drogą która Cię może prowadzić ku nowym horyzontom Życ to znaczy otworzyć całe swoje serce drugiemu człowiekowi .Oddać się bez reszty tym , którzy tego potrzebują : dać im radość swoich oczu , ciepło swoich słów ,pomoc swoich rąk .Jakże wtedy wspaniałe jest życie .\" (Phil Bosmans) |
2009-01-17 (18:32)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 427 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Josif Brodski \"Szkic\" Objąłem te ramiona i ujrzałem to, co spoza nich zobaczyć mi dano: jak się w pokoju powoli zlewały kontury krzesła z oświetloną ścianą. Żarówka nazbyt ostro sie paliła - kazdy z wytartych mebli widać czuł to... dlatego pewnie kanapa zalśniła brązową skórą swych obić tak żółto. Lśniła posadzka. Stół był jak pustynia. Piec zastygł w kącie. Pył z wolna przyprószał ramy pejzażu. W kredensie jedynie jeszcze zdawała się kołatać dusza. Lecz motyl poprzez pokój przelatywał i bezruch mego spojrzenia zakłócił. I jeśli upiór kiedyś tu przebywał, to juz porzucił ten pokój. Porzucił. 2 lutego 1962 |
2009-01-19 (19:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 938 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aleksander Ziemny * * * Będę, będę przerabiać różne swoje nędze na coś, z czego byłby najgłupszy użytek, będę porzucać, wyrzucać swe dobra ze skrytek gdy ktoś uzyska z nich więcej. I dobrze! Jeszcze dalej, aż po skraj sumienia, niechże się moje w cudzość dowolną zamienia. Tylko uprę sie przy czymś, co broni z ukrycia: trzech, czterech matowych kryształach żaro kwaso i jadopodobnych na ostateczność ducha i ciała. Nimi, nimi życie powstrzymuje absurd życia! |
2009-01-19 (19:32)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 941 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aleksander Ziemny \"Sposób\" Zgódź się ze mną trzeba tylko zgody: przełaczymy czas na większe powolniejsze koła w tym co byłoby do pomyslenia a nie jest dzisiaj. Mówię ci, zrosną się trochę słowa i widoki świata bodaj krzywo, jak kości bez łubków na kulawość. Dość poniewierały się na wysypiskach po wybuchach, roztrzaskaniach. Już nie będziemy łamać ich na nowo. Jakie są, takie przysposobimy. |
2009-01-19 (21:05)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 989 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Usiądz przy mnie... Sergiusz Jesienin Usiądź przy mnie blisko, miła, Spójrz mi w oczy aż do głębi, By w twych oczach się odbiła Zamieć co się we mnie kłębi. Ten złocisty wdzięk jesieni, Twoich włosów przędza lniana Przyszły nagle jak zbawienie Dla nicponia i cygana. Zostawiłem moje strony, Gdzie śpią lasy, kwitną krzaki... Miejską sławą usidlony Chciałem pędzić dni hulaki. Chciałem w sercu swym zagłuszyć Szmery sadu, wiatr nad stepem, Gdzie przy wtórze bzykań muszych Wyrastałem na poetę. A tam teraz także jesień, Klony zaglądają w okna, Sęki łap nurzają w strzesze - Chcą znajomych starych spotkać. Nie ma ich już między swemi, Tylko miesiąc przy jaworach Znaczy piędź cmentarnej ziemi, Gdzie i nam niedługo pora. Gdzie i nam po snach i trwogach Przyjdzie spocząć u pni krzywych. Każda ryta wichrem droga Tylko radość leje w żywych. Usiądź przy mnie blisko, miła, Spójrz mi w oczy aż do głebi, By w twych oczach się odbiła Zamieć co się we mnie kłębi. |
2009-01-19 (21:06)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 990 [ CZCIONKA MONOSPACE ] S » Seweryn Krajewski » Polskie życie Zasiądźmy znów za stołem i jak za dawnych lat. Wspomnienia nie wesołe zamieńmy w śmieszny żart. Kobiety naszych marzeń niech siądą przy nas tuż. To nic, że na zegarze późna godzina już. Za nasze polskie życie za takie, jakie jest Wypijmy wódki łyczek z domieszką cichych łez Wypijmy wódki łyczek z domieszką cichych łez. I niech serdeczne gniewy na chwilę pójdą w kąt. Bo my, jak polskie mewy w tym domu mamy ląd. Życie rozdaje role a czasem pisze wiersz. Niech o tym naszym stole kiedyś napiszę też. Niech o tym naszym stole kiedyś napiszę wiersz. |
2009-01-19 (21:13)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 11672 ![]() | wpis nr 174 991 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SZUKAM WIATRU W POLU Agnieszka Osiecka Są takie noce od innych łaskawsze, kiedy się wolno wygłupić, wolno powtarzać \"nigdy\" i \"zawsze\", wolno słowami się upić, tylko nie wolno tej nocy pod różą okraść, okłamać, oszukać, bo się już będzie odtąd na próżno bezsennej nocy tej szukać... Szukam wiatru w polu, zapomnianych słów, śladu łez w kąkolu, przedwczorajszych bzów. Szukam wiatru w polu, jak to trwa i trwa, chociaż oczy bolą, szukam w niebie dna... Są takie noce od innych ciemniejsze, kiedy się wolno rozpłakać, wolno powtarzać słowa najświętsze, mówić o wróżbach i znakach, tylko nie wolno tej nocy pod różą okraść, okłamać, oszukać, bo się już będzie odtąd na próżno bezsennej nocy tej szukać.... Szukam wiatru w polu, zapomnianych słów, śladu łez w kąkolu, przedwczorajszych bzów. Szukam wiatru w polu, jak to trwa i trwa, chociaż oczy bolą, szukam w niebie dna... |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 104 105 106 ... 180 181 Wyślij wiadomość do admina |