Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 101 102 103 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pozostanie tylko poezja i dobroć.. C.K. Norwid |
2008-11-08 (23:30)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 161 690 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kazimiera Iłłakowiczówna Sam na sam Obejmij mnie, pokochaj... Jesteśmy sami, sami... ...Wicher przebiega po włosach, wicher potrząsa oknami... Ręce mam zimne, przybiegłam -- jak liść -- z pustego ogrodu do ciebie, do oczu twoich o barwie ciemnego miodu. Aż tutaj wieją wichury twardo splecione warkocze... ...Zamknij okno... Skończone zaklęcia i czary smocze: smok mój ułoży się kołem w dziwaczne snu arabeski, będzie różowy jak muszla lub -- jeśli każesz -- niebieski, w ogromne, płetwiaste łapy jak w wieka zamknie pogrzebne wszystko, co obok istnieje dalekie i niepotrzebne, wszystko, co dzwoni i szczęka, gwiżdże i brzęczy łańcuchem, wszystko, co nie jest liściem zziębniętym i wiatru podmuchem. |
2008-11-08 (23:45)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 161 694 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Emily Dickinson N a d z i e j a \"Nadzieja\" jest tym upierzonym Stworzeniem na gałązce Duszy - co śpiewa melodie Bez słów i nie milknące - W świście Wichru brzmi uszom najsłodziej - I srogich by trzeba Nawałnic - Aby spłoszyć ptaka maleńkiego, Co tak wielu zdołał ogrzać i nakarmić - Śpiewał mi już na Morzach Obcości - W Krainach Chłodu - Nie żądając w zamian Okruszka - Choć konał z Głodu. |
2008-11-08 (23:46)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 161 696 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Agnieszka Osiecka - Całym sercem z wami Całym sercem z wami dobrymi myślami, jasnymi chęciami, słodkimi słowami, całym sercem z wami... A co było złego, to zapomnieć raczcie, co będzie dobrego, na to tylko patrzcie. Niechaj żyją! Pachnące racuchy, bajki do poduchy, melodyjną jesień niech wam los przyniesie. Niechaj żyją! Niechaj żyją! Całym sercem z wami, dobrymi myślami, jasnymi chęciami, słodkimi słowami, całym sercem z wami. Złociste promienie zielone strumienie, wołanie po lesie niech wam los przyniesie. Niechaj żyją! |
2008-11-09 (10:57)![]() Data rejestracji: 2005-12-13 Ilość postów: 3032 ![]() | wpis nr 161 716 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gibran Kahlil - Wasze Dzieci Wasze dzieci nie są waszą własnością; są synami i córkami samej mocy życia. Jesteście ich rodzicami, ale nie stworzycielami. Mieszkają z wami, a mimo wszystko do Was nie należą: Możecie dać im swą miłość, lecz nie wasze idee ponieważ one mają swoje idee. Możecie dać dom ich ciałom, ale nie ich duszom, ponieważ ich dusze mieszkają w domu przyszłości, którego wy nie możecie odwiedzać nawet w waszych snach. Możecie wysilać się, by dotrzymać im kroku, ale nie żądać, by byli podobni do Was, ponieważ Życie się nie cofa, ani nie może zatrzymać się na dniu wczorajszym. Wy jesteście jak łuk, z którego wasze dzieci, jak żywe strzały, zostały wyrzucone naprzód; Strzelec mierzy do celu na szlaku nieskończoności i trzyma cięciwę napiętą całą swą mocą, żeby strzały mogły poszybować szybko i daleko. Poddajcie się z radością rękom Strzelca, ponieważ on kocha równą miarą i strzały, które szybują, i łuk, który pozostaje niewzruszony. |
2008-11-09 (19:13)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 161 796 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Troszkę mego mistrza Wojciecha Młynarskiego. \"Jeszcze w zielone gramy\" http://www.youtube.com/watch?v=TniEe4ay_0Y \"Niedziela na Głównym\" http://www.youtube.com/watch?v=DuGC22fLk3Q \"Nie ma jak u Mamy\" http://www.youtube.com/watch?v=LkJ6UBHlviw Pozdrawiam |
2008-11-09 (21:17)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 161 831 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nikt nie zapala światła po to, aby je ukrywać za zamkniętymi drzwiami: celem światła jest roztaczanie blasku, otwieranie oczu, ukazywanie cudów, które dzieją się dokoła. Nikt nie poświęca w ofierze najcenniejszej rzeczy, jaką posiada: miłości. Nikt nie powierza swoich marzeń tym, którzy mogą je zniszczyć. — Paulo Coelho |
2008-11-10 (01:07)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 161 857 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Liebert Jerzy: \"Uczę się ciebie człowieku\" Uczę się ciebie, człowieku Powoli się uczę, powoli Od tego uczenia trudnego Raduje się serce i boli. O świcie nadzieją zakwita Pod wieczór niczemu nie wierzy Czy wątpi, czy ufa-jednako- Do ciebie, człowieku należy Uczę się ciebie i uczę I wciąż cię jeszcze nie umiem- Ale twe ranne wesele, Twą troskę wieczorną rozumiem. |
2008-11-13 (02:48)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 162 675 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chcę zrobić dla ciebie coś Chcę zrobić dla ciebie coś Żebyś oniemiała wprost Swój kapelusz zjeść W czarnym fraku biec przez deszcz Żebyś ze mną nie nudziła się Żebyś może zadziwiła się Żebyś wreszcie uwierzyła, że ja; Mam niezaprzeczalny wdzięk Chcę zrobić dla ciebie coś Żebyś oniemiała wprost Śpiewając na cały głos Wyszczotkować lwa pod włos Żebyś nigdy mnie nie miała dość Żeby prędko ci mijała złość Żebyś zawsze pamiętała to; Jestem niewątpliwie ktoś Chcę zrobić dla ciebie coś Żebyś oniemiała wprost Na razie przyniosłem bez Biały jest ładny jest Weź! Jonasz Kofta |
2008-11-14 (00:09)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 162 893 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czułość - Jonasz Kofta Nie chcę cię dotknąć Boję się Boję się twego bólu Chcę ci zostawić twą samotność A swą obecność zamienić w czułość Jesteśmy inni Każde z nas Ma swoje tajemnice ciemne Kolczasty Dziki Suchy chwast Nadzieje nadaremne Spotkali się Któryś tam raz Śpiąca królewna ze ślepym królem Chcę dać ci to Co mogę dać Czule Czulej Najczulej |
2008-11-17 (00:34)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 163 496 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Staff Leopold - Oczy me pełne Oczy me pełne ciebie, jak polne krynice, Gdzie niebiosa swe jasne odbijają lice. Uszy me pełne ciebie, jak muszla echowa, Co szumy oceanu w swojej głębi chowa. Nozdrza me pełne ciebie, jak duszne ogrody Zapachu róż szkarłatnej, królewskiej urody. Wargi me pełne ciebie, jak pszczela pasieka Pełna miodnego wina, kwiatowego mleka. Dłonie me pełne ciebie, jak plecione kosze, Gdzie jesień składa źrałych owoców rozkosze. Serce me pełne ciebie, jak korona drzewa Gniazd ptactwa, co upojną miłości pieśń śpiewa. Dusza ma pełna ciebie, jako wirów morze, Co nigdy uśpić swego szaleństwa nie może! |
2008-11-17 (17:26)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 163 585 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Julian Przyboś Deszcz \"U okna urywa się niebo i - Dachy zlatują na miasto, gniazdo widnokręgu. Dalej - Po powietrzu spada widok gór. Ze słońcem na podniesionym ręku pole, ogromne, które nie ma ciebie, zaszło. Tam - dolinom w granicie moje oczy ułożyły dna, tam - moje usta wymówiły hale, nad którymi słyszysz mój oddech z chmur? Tu - i - Dzień stoczył się jak łza.\" |
2008-11-18 (18:20)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 163 788 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bolesław Leśmian * * *** Gdybym spotkał ciebie znowu pierwszy raz, Ale w innym sadzie, w innym lesie - Może by inaczej zaszumiał nam las Wydłużony mgłami na bezkresie.... Może innych kwiatów wśród zieleni bruzd Jęłyby się dłonie dreszczem czynne - Może by upadły z niedomyślnych ust Jakieś inne słowa - jakieś inne... Może by i słońce zniewoliło nas Do spłynięcia duchem w róż kaskadzie, Gdybym spotkał ciebie znowu pierwszy raz, Ale w innym lesie, w innym sadzie... |
2008-11-20 (21:19)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 225 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przez rozprutą brzozową korę Spijam ciepłą, wonną żywicę, Moje wargi do warg nieskore Przenikają pnia tajemnicę. W lesie nie ma prócz mnie nikogo, Milczy drzewne pobożne bractwo, Tylko księżyc srebrną pożogą Podpatruje ust świętokradztwo. Uwiedziony śródleśną grozą Niepojętych w ciemnościach dwojeń, Znów powrócę do ciebie, brzozo, I do twych żywicznych upojeń. I zaskoczę liście w szeleście, I podsłucham, jak rdzeń dojrzewa, Bo ja muszę wiedzieć nareszcie, Czemu za mną tak tęsknią drzewa. J.Brzechwa |
2008-11-22 (17:52)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 544 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Poezja: dialog z sobowtórem.\" Stefan Napierski \"Dlaczego piszesz? Aby zbudzić się ze snu; aby jeszcze nie musieć umrzeć.\" Stefan Napierski \"Geneza liryzmu.Żadna najgłębsza wiedza o miłości nie zastąpi miłości samej. O to rozbijają się poeci; stąd ich liryzm.\" Stefan Napierski \"Nigdy nie trzeba zapominać, że w dziewięciu dziesiątych wypadkach wiersze - to chwile słabości.\" Stefan Napierski \"Są ludzie, których życiu nadaje kształt strach przed śmiercią. I są ludzie, których życiu nadaje kształt radość i zadowolenie z tego, że żyją. Ci pierwsi żyjąc umierają; ci drudzy umierając żyją. Wiem, że los może zabrać mnie jutro, ale śmierć jest nieistotną ewentualnością. Kiedykolwiek przyjdzie, mam zamiar umrzeć żyjąc.\" Horace Kallen |
2008-11-22 (17:53)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 545 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wisława Szymborska Kot w pustym mieszkaniu Umrzeć - tego nie robi się kotu. Bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu. Wdrapywać się na ściany. Ocierać między meblami. Nic niby tu nie zmienione, a jednak pozamieniane. Niby nie przesunięte, a jednak porozsuwane. I wieczorami lampa już nie świeci. Słychać kroki na schodach, ale to nie te. Ręka, co kładzie rybę na talerzyk, także nie ta, co kładła. Coś się tu nie zaczyna w swojej zwykłej porze. Coś się tu nie odbywa jak powinno. Ktoś tutaj był i był, a potem nagle zniknął i uporczywie go nie ma. Do wszystkich szaf sie zajrzało. Przez półki przebiegło. Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło. Nawet złamało zakaz i rozrzuciło papiery. Co więcej jest do zrobienia. Spać i czekać. Niech no on tylko wróci, niech no sie pokaże. Już on się dowie, że tak z kotem nie można. Będzie się szło w jegostronę jakby się wcale nie chciało, pomalutku, na bardzo obrażonych łapach. I żadnych skoków pisków na początek. |
2008-11-22 (17:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 546 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z reperuaru ZDZISŁAWY SOŚNICKIEJ - Na deszczowe dni Na deszczowe dni trzeba też coś mieć Może jakieś usta, co nie mówią\"nie\" Na deszczowe dni trzeba też coś mieć Może jakieś oczy, by całować je Może kilka nut z nie deszczowych dni Może kilka słów obiecanych mi Może gdzieś tu są i przywołam je Chociaż jeden ton, chociaż jeden dźwięk Na deszczowe dni trzeba też coś mieć Może jakiś dawno nie mówiony wiersz Może jakieś drzwi, których adres znasz Ale, czy to warto wracać jeszcze raz Może kilka nut z nie deszczowych dni Może kilka słów obiecanych mi Chociaż parę zdjęć, chociaż jeden list Bo już późno jest, a ja nie mam nic Na deszczowe dni trzeba też coś mieć Może jakieś lato, gdy nie padał deszcz Może jakieś drzwi, których adres znasz Ale, czy to warto wracać jeszcze raz Ale, czy to warto... |
2008-11-22 (17:59)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 551 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pamięci George’a Eliota Dziękuje Ci że nie jest wszystko tylko białe albo czarne za to że krowy łaciate bladożółta psia trawka kijanki od spodu oliwkowozielone dzięcioły pstre z czerwoną plamą pod ogonem pstrągi szaroniebiekie brunatno fioletowa wilcza jagoda złoto co się godzi z każdym kolorem i nie przyjmuje cienia policzki piegowate dzioby nie tylko krótkie albo długie przecież gile maja grube a dudki krzywe za to że niestałość spełnia swe zadanie i ci co tak kochają że bronią błędów tylko my chcemy być wciąż albo albo i jesteśmy stale w kratkę. Twardowski Jan |
2008-11-23 (16:22)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 733 [ CZCIONKA MONOSPACE ] List zakochanej Johann Wolfgang Goethe Jedno spojrzenie, miły, twoich oczu I na mych ustach jeden pocałunek - Czyż może znaleźć upojniejszy trunek, Kto choć raz w życiu tę słodycz ich poczuł? Z dala od Ciebie żyjąc na uboczu Tobie poświęcam mą myśl i frasunek; Serce potrąca wciąż tę samą strunę Jedną, jedyną... i łzy z oczu płyną. Po licu spływa łza i zaraz wysycha; Kocha mnie - myślę - więc czemuż w tę miłość Mam nie uwierzyć, choć taka daleka? O, usłysz skargę mych miłosnych wzdychań! Twa wola moim szczęściem - i mą siłą - Daj znak, na który me serce tak czeka. |
2008-11-23 (18:24)![]() Data rejestracji: 2006-04-07 Ilość postów: 79 ![]() | wpis nr 164 753 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Pogódź się z życiem, takim jakie ono jest. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie.\" ------- Phil Bosmans |
2008-11-24 (17:55)![]() Data rejestracji: 2004-11-03 Ilość postów: 12205 ![]() | wpis nr 164 947 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bajka ze słowami: / AGNIESZKI OSIECKIEJ / CZERWONY KAPTUREK Raz Czerwony Kapturek wyszedł sobie do lasu i tak idzie, i śpiewa, no, bo trochę ma czasu. Szczypie sobie maliny, skubie sobie poziomki, biegnie naprzód w podskokach, przez gaiki i łąki. Wreszcie puk-puk w okieneczko -Wstawaj, babciu, raz-dwa, mam wszystkiego po troszeczku, bom o ciebie zadbał. -Ach dzień dobry,Kapturku- babcia w siódmym jest niebie- -czemu robisz mi puk-puk, wejdź i czuj się u siebie. -Ale co to, moja babciu, masz tak wielkie uszy? -To dlatego, mój Kapturku, bym cię mogła słyszeć. -Ale czemu babciu, takie wielkie masz oczy? -Żeby ci się przyglądać, jesteś taki uroczy... -Ale czemu babuniu, takie zęby masz wielkie? -Bo nie jestem babunią, tylko bardzo złym wilkiem.. -A to heca, droga babciu, to się świetnie składa, jestem lampart, nie Kapturek, chętnie wilki zjadam. Czas wyciągnąć nam morał, bo już krew płynie ciurkiem: CO SIĘ KRYJE - NIKT NIE WIE - POD CZERWONYM KAPTURKIEM. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 101 102 103 ... 181 182 Wyślij wiadomość do admina |