Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Lotto i matematyka - 11 szóstek itd. |
2024-11-11 (13:03) Jan69 Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 366 | wpis nr 1 538 779 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Każdy tu marzy o wygranej w "kulki", ja także Wpadł mi w oczy (że tak to ujmę) fajny cytat z tym związany: "Człowieka można oszukać, życie można oszukać, ale matematyki się nie oszuka. Losowania w grze losowej, o której mówimy, nie odbywają się na zasadzie jakiegoś komputerowego algorytmu, który losuje te liczby. To są wciąż te same, superdokładnie wyważone, kuleczki, które latają w tej maszynie losującej i wyniku takiego losowania nie da się przewidzieć. To niemożliwe, nawet jeśli znamy wszystkie poprzednie wyniki losowań. Matematycy mówią o takiej sytuacji, że mamy zdarzenia niezależne. Wynik każdego kolejnego losowania jest całkowicie niezależny od wszystkich poprzednich. I chociaż jesteśmy w stanie przewidzieć, że np. w 100 tysiącach losowań wszystkie te kombinacje powinny wypadać po równo, to nie jesteśmy w stanie przewidzieć wyniku konkretnego pojedynczego losowania. Nie jest tego także w stanie zrobić AI, która ma dostęp do tych samych informacji, do których mają dostęp ludzie. Niestety, nie ma magicznej drogi, żeby złamać rachunek prawdopodobieństwa." https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31454465,11-szostek-w-lotto-matematycy-dbaja-zeby-prawdopodobienstwa.html |
2024-11-11 (16:27) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2410 | wpis nr 1 538 824 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jan Wszystko ci się pomyliło . Co ma do tego ,żee ja wygram a nie ty -i to łamie rachunek prawdopodobieństwa ??? NIc nie łamie . Co to ma z rachunkiem prawdopodobieństwa wspólnego ???? Właśnie cały sukces leży w tym ,że wszystko jest losowe i niezależne od poprzednich losowań . To cały sukces . Tak Ma być . Tutaj matematyka nie ma nic do rzeczy -ale logika . Spójrz na prosty mechaniizm Marita . Nic tam nikt niczego nie łamie . My podglądamy Boga i idziemy za jego losem . BUdujemy modele . Tu nie ma nic do rzeczy ,żaden rachunek prawdopodobieństwa ale taka nauka :Mechanika zdarzeń losowych . BO taka istnieje . Nich se będzie niezależne . I super . Gorzej jak by było zależne --to kicha -bo ktoś by tym kierował . I byśmy g... zdziałali . Jest losowe i super . To nasza broń. ============================================ Co do sztucznej inteligencji to metody AI świetnie prognozują ale nie szukają żadnych zależności . Kto buduje mechanizmy oparte o uczenie co zalezy od czego to znaczy ,że kompletnie się nie zna na metodach AI . My dzieki meotdom AI podglądamy Boga . I metody AI świetnie sie do tego nadają . Ja zobaczysz takie metody ,które sie uczą zależności od razu wyłącz takie ***oły bo to głupota . Niezrzumienie metod. My właśnie nic nie uczymy ale Sztuczne Inteligencje mogą takie numery zrobić ,że........naukowcom radzieckim się nie śniło . Pozdrawiam =================================== Żeby móc cokolwiek zrobić w liczbach losowych musisz zamienić liczby nieprzewidywalne na przewidywalne . Rachunek nie ma z tym nic wspólnego . Daj se spokój bo rachunku nie zmienisz . Ale zmienisz logikę . Trzeba tak zapisać wynik aby można było wnioskować logicznie co się może stać . I metody AI właśnie to umieją . --- wpis edytowano 2024-11-11 16:41 --- |
2024-11-11 (21:15) Jan69 Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 366 | wpis nr 1 538 887 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Marriusz2, wybacz bezpośredniość, ale chyba Tobie coś się pomyliło. Cóż Ci więcej mogę powiedzieć na Twój wpis? |
2024-11-11 (21:39) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2410 | wpis nr 1 538 893 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A w którym miejscu się pomyliło .???? Napisz odpowiem . Czy to zwykły hejt ??? Czego nie rozumiesz . Bo zupełnie ci przyznałem rację . A ty piszesz ,że sie pomyliłem . To sam sobie zaprzeczasz ??? Czy chodzi o zwykły hejt . Gdzie te pomyłki ??? ======================== Prywatnie to ci powiem ,że nic nie zyskasz na hejcie . Ja bym poprosił o rozszerzenie czyjejś myśli . I jeszcze w d... całował za wiedzę . TYm sie właśnie różnimy . Ja wielu mądrzejszych ode mnie słuchałem a nie hejtowałem . I co ci z tego przyjdzie ? Co zyskasz ?? Baw sie dobrze . Nie mam czasu . Pa --- wpis edytowano 2024-11-11 21:44 --- |
2024-11-11 (22:15) fair_play Data rejestracji: 2016-05-12 Ilość postów: 7920 | wpis nr 1 538 903 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, o jakiej logice która nie ma nic wspólnego z matematyką piszesz? |
2024-11-11 (22:32) Jan69 Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 366 | wpis nr 1 538 905 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Marriusz2, jeszcze raz przeczytaj pierwsze zdanie swojej odpowiedzi na mój wpis, może to Ci pozwoli zrozumieć do czego się odnoszę |
2024-11-11 (23:28) Scenic Data rejestracji: 2015-10-18 Ilość postów: 1616 | wpis nr 1 538 911 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasne gdyby jakaś sztuczna inteligencja rozgryzłaby gry losowe to już dawno by takie gry przestały istnieć. Dlatego gry losowe przynoszą zyski organizatorom ,bo nie da się przewidzieć co bedzie jutro o 14 wylosowane. Można jedynie przewidzieć ,ze przy dużej ilości losowań liczby będą mniej więcej równo wylosowane o czym mówi prawo wielkich liczb. Czyli jak jakas dwójka liczb ma duzą przerwę to w przyszłości bedzie miała okreś z wieloma wypadnięciami w krótkim czasie lub miał taki okres przed dużą przerwą. Ale ten okres będzie dla bardzo wielu losowań a nie konkretnie po dużej przerwie. Taki wniosek można dać właśnie z tego prawa wielkich liczb Każda parka jeśli weźmiemy np. 100tys losowań będzie miała średnią zgodną z prawdopodobieństwem wypadnięcia. Czyli w krótkim okresie widzimy tylko chaos ale za to w długim okresie wszystko się wyrównuje zgodnie z prawdopodobieństwem . --- wpis edytowano 2024-11-11 23:34 --- |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |