Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 16 17 18 19 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | lstm |
2025-07-16 (21:34)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 436 [ CZCIONKA MONOSPACE ] heme24 Problem z danymi to najpierw odpowiedź na pytanie kiedy loteria NIE JEST wystarczająco losowa ? To też może być inne podejście do danych odstających A testy można robić automatycznie na przykład 1000 od razu z losową lub uporządkową zmianą parametrów. |
2025-07-17 (12:17)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 492 [ CZCIONKA MONOSPACE ] heme24 na jakim programie do sieci testujesz najchętniej swoje dane, pytam się bo analizując funkcjonalnosci BrainMakera praktycznie można mieć to samo a nawet lepiej za darmo robiąc w Pythonie, np: Zatrzymanie trenowania wg kryteriów, Graficzny wyświetlacz postępu uczenia Dynamiczne usuwanie neuronów (przycinanie) Średnie kroczące dla wygładzania danych wejściowych Statystyki błędu RMS, średniego błędu itp. Testowanie z szumem wejściowym Zapis plików wyjściowych (wyników) Tworzenie danych wejściowych / etykiet (NetMaker logic) więc może w twoim programie są takie funkcjonalności które można by we własnym użyć ? |
2025-07-17 (18:29)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 516 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Multitest obecnie korzystam z sieci które mi pisze chat, dawniej były różne sieci ciekawą siecią jest zaitum time series, miałem długą przerwę z sieciami ale od roku powróciłem. Tych sieci napisanych przez chata przerobiłem bardzo dużo i przyznam że mam wątpliwości, są inne metody które dają czasami ciekawe efekty i są mniej czasochłonne.Dlatego szukam wskazówek od innych bo może coś przeoczyłem. Pozdrawiam |
2025-07-17 (22:48)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 561 [ CZCIONKA MONOSPACE ] heme24 Coś Ci nie pasowało w Zaitum time series czy z chatem jest szybciej i prościej ? |
2025-07-18 (19:47)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 647 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Zaitum to prosty program i to jest jego zaleta, ale skuteczność podobna do moich skryptów w pythonie. |
2025-07-18 (22:05)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 655 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To może znaczyć że nadal problemem są dane, co wrzucamy, jak przetwarzamy aby sieć pokapowała co dostaje i na jakich przykładach uczymy. Próbowałeś z dużą ilościom wyników losowań aby było dużo przykładów do nauki ? Ja dzisiaj zrobiłem na 4000 losowań Mini - wyszedł 1 zaklad - zobaczę co wyjdzie, nowym sposobem. |
2025-07-18 (22:55)![]() Data rejestracji: 2021-02-25 Ilość postów: 2757 ![]() | wpis nr 1 572 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy ktoś ze znawców sieci jest w stanie stworzyć, nauczyć i zapisać sieć, która będzie prognozować wyniki losowań z małego bębna Ekstra Pensji? Tam są tylko 4 kulki. A wyników losowań mamy 3359 sztuk. Czy ktoś taki się znajdzie? Nie chcę, żeby ktoś udostępniał taką sieć. Zależy mi tylko, żeby wiedzieć że można, że ktoś potrafi to zrobić. |
2025-07-18 (23:57)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 672 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy tylko 4 kulki nie ma znaczenia. |
2025-07-19 (05:59)![]() Data rejestracji: 2021-02-25 Ilość postów: 2757 ![]() | wpis nr 1 572 680 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A nie pomogą i nie wypowiedzą się parametrowcy lub determiniści? Pomimo, że ponoć z najnowszych badań wynika, że rację mają determiniści i osiągają rewelacyjne wyniki, to może jednak parametrowcy nie są bez szans? Ja kibicuję jednym i drugim. Mam nadzieją, że któryś z nich napisze: "Tak, można". (stworzyć, nauczyć i zapisać sieć, która będzie prognozować wyniki losowań z małego bębna Ekstra Pensji?) |
2025-07-19 (07:44)![]() Data rejestracji: 2021-02-25 Ilość postów: 2757 ![]() | wpis nr 1 572 685 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MultiTest, napisałeś: =================================================== Czy robiłby lepsze prognozy to zależy jak z udanym podejściem, sposobem na ustawienia wejść i wyjść. Sposób definiowania etykiet (wyjście) jest tu kluczowy, sieć bez tego nic nie poda i niczego się nie nauczy, trzeba więc jawnie podać. Są tu różne sposoby. W pseudo kodzie na prognozę wygrywających liczb z dodatkowymi mogło to by wyglądać tak: >>MINILOTTO Dla każdego losowania od 1 do 4000: Jeśli mamy co najmniej 30 wcześniejszych losowań: Stwórz okno historii z 30 losowań przesuwane do jeden Dla każdej liczby z zakresu 1–42: Oblicz cechy (np. częstotliwość, odstępy) Sprawdź, czy liczba wystąpiła w losowaniu nr (bieżący) Jeśli tak → etykieta = 1 Jeśli nie → etykieta = 0 Zapisz przykład treningowy: [cechy], etykieta Mamy już wszystkie etykiety to przechodzimy do treningu. Mamy już wytrenowanego "zawodnika" to dajmy mu najnowsze 30 losowań - niech ogrywa Prezesa =================================================== Ja cały czas staram się zrozumieć o czym tutaj piszecie i powiem szczerze, że mam z tym problemy. Jeśli można to zapytam: Jeśli postępować według opisanego wyżej przykładu, to ile taka sieć miałaby neuronów wejściowych a ile wyjściowych? |
2025-07-19 (13:17)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 710 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kostka w tym modelu gdzie zakładam że każda z 42 liczb ma być typowana według jednej cechy - częstoścu, to 42 neurony na wejściu i na wyjściu. |
2025-07-19 (17:17)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 730 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Kostka a nie lepiej sobie zbudować sieć ,przecież jest chat, i pobawić się zamiast bombardować pytaniami ? My jak dotąd nie zbudowaliśmy skutecznej sieci i nasze rady są bezskuteczne. |
2025-07-19 (17:28)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 731 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Multitest próbowałem treningu na różnych długościach bazy i powiem że nie widziałem różnicy. Wydaje mi się że problemem jest baza danych. Ciut lepsze efekty są jak zastosujesz średnią kroczącą np: o długości 2. Jest taka metoda jak rozmywanie liczb, sama metoda czasami daje ciekawe efekty, spróbuję ją powiązać z sieciami chociaż nie wiem jak to powiązać a ostatnio czasu mam mało. Pozdrawiam |
2025-07-19 (19:12)![]() Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 416 ![]() | wpis nr 1 572 738 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moim zdaniem Multitest ma rację - nie ma znaczenia ile kulek zbadamy. Tu nie o ilość kulek i wielkość zbioru danych chodzi. kostka1zn, oczekujesz, że sieć neuronowa na podstawie danych losowych - zakładając jednocześnie, że znajdzie jakąś cudowna prawidłowość - wygeneruje "algorytm przewidujący przyszłość", czyli że na końcu tej sieci będą typowane kulki do wylosowania w następnym losowaniu. Na bazie jakich praw matematyki lub fizyki budujesz swoje oczekiwanie? Kiedyś, ładne wiele lat temu, ktoś tu (być może Mariusz, nie pamiętam już kto) wyjaśnił, że naiwnością jest wrzucanie danych losowych i oczekiwanie prognoz "pewniaków". To wynika z rozumienia działania SN. Podczas szkolenia sieci "karmisz" ją wynikami losowań i podajesz jaki wynik końcowy musi wygenerować na końcu - co losowanie inny. Uzyskujesz efekt, że masz sieć "nakarmioną" na przykład 4000 wyników losowań, które co losowanie muszą dać inny wynik. Sieć modyfikuje swoje wagi, aby jak najpełniej spełnić oczekiwania (uzyskać podany rezultat). Udawało się w miarę odtworzyć historię, ale na przyszłych wynikach (tego przecież SN nie nauczono) sieć się wykładała lub jakby to ktoś inny powiedział: zwracała to czego ją nauczono - dane losowe ![]() ![]() Moim zdaniem SN może być przydatna do diagnozowania, która maszyna losująca jest używana, albo który zestaw kulek, lub które połączenie tych zestawów. Już samo to - poprzez wyłapanie fizycznych skaz (jak swego czasu cięższa farba na cześć kulek) - mogłoby (hipotetycznie) ociupinkę poprawić szansę gracza. Ale rewolucji tu bym się nie spodziewał. Może szans należy szukać w podglądaniu fizyki - jest tam zjawisko splątania kwantowego, które przekazuje informację (losową, nie wiadomość) błyskawicznie, niezależnie od odległości. Jeśli nie odczytujemy co zostało przekazane, mamy do czynienia z czymś szybszym od prędkości światła (nic w kosmosie nie może jej przekroczyć - to stała kosmologiczna), ale gdy chcemy w ten sposób przekazywać wiadomość (typu Ala ma kota") nie zrobimy tego szybciej niż z prędkością światła. Tak sobie pomyślałem, że gdyby kogoś to zainspirowało, to może ktoś wpadłby na pomysł, jak nie łamiąc praw (nie można przewidzieć przyszłości - w sensie ściągnąć do teraźniejszości informacje z przyszłości, czyli np. "wywróżyć" wynik przyszłego losowania) wykorzystać to jakoś do naszych celów. Np. może nie da się poznać konkretnych numerów kulek, ale być może uda się przewidzieć sumę liczb tych kulek? Tak sobie głośno myślę ![]() |
2025-07-19 (20:46)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 748 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dobrze że Kostka drąży temat, tak się dociera do sedna sprawy,tak się rodzą nowe pomysły, zmienia się punkt widzenia. Może najpierw pogada z czatem a później zapyta jak mimo to są wątpliwości. Dane zależą od celu, choć jeżeli chcemy jechać dalej a zabrakło paliwa to nie będziemy się zastanawiać czy wlać wodę czy benzynę. W prognozowaniu gier mamy już na wstępie do wyboru : kulki czy liczby ? Czy lepsza na dziś jest ta kulka która wypadła dwa losowania wcześniej, a wcześniej miała 10 losowań przerwy, a może chcemy sumy liczb z losowania jako cechy ? Zobaczy tu sieć jakąś istotność ? A gdyby trafność zależała np. od koloru ? Jakie będą wtedy dane dla sieci i jak będą przetwarzane Może wykryje związek między ulubionymi kolorami a częstością występowania kulek w tych kolorach ? Takie tam, przykładowe. Pytań i celów od których zależą DANE może być mnóstwo i tysiące zaangażowanych neuronów. Chcemy wygrywać z siecią , to temat trzeba drążyć, albo pozostaje przewidywalność statystyczna. |
2025-07-19 (21:32)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 753 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Multitest temat trzeba drążyć , uważam że w jakimś zakresie da się to obliczyć, kręcimy się tylko wkółko wobec tego samego podejścia , jak zaczniemy wątpić to trzeba zmienić to forum na jakieś inne ,zbyt mało wiemy o naturze losu i jego powiązań przyczynowych z czasem, oczywiście rachunek prawdopodobieństwa się zgadza ale może to być tzw. maya. Pozdrawiam |
2025-07-19 (22:07)![]() Data rejestracji: 2020-08-05 Ilość postów: 5996 ![]() | wpis nr 1 572 762 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sieć jest bardziej zainteresowana tym co chciała by nam przekazać niż tym co faktycznie chcielibyśmy uzyskać. Nie widać tego w prostych pytaniach i odpowiedziach ale gdy zaczynamy właśnie drążyć. Efekt takich poczynań widać na przykład w kodzie skryptu. Żeby tego uniknąć to niestety trzeba wchodzić w ten kod aby dostosować do swojej koncepcji. Jeden niepotrzebny wiersz potrafi zmienić niekorzystnie wynik i guzik z poznawania natury losu ![]() --- wpis edytowano 2025-07-19 22:15 --- |
2025-07-19 (23:00)![]() Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 416 ![]() | wpis nr 1 572 771 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @heme24, rachunek prawdopodobieństwa iluzją? Odważne stwierdzenie ![]() Ale zgadzam się, że temat "wróżenia" warto drążyć. Moim zdaniem na ścieżce matematycznej (w tym sieci neuronowe) efektów się nie uzyska. Nawet komputery kwantowe nie będą tu pomocą. Klucz widzę w "sztuczkach" z obszaru fizyki. Mam tu myśli obejście problemu na zasadzie podobnej do obejścia ograniczenia prędkości światła. Oczywiście bez łamania praw fizyki. W przypadku prędkości światła nauka dopuszcza rozwiązania w rodzaju "napędu warp" (w 1994 r. fizyk Miguel Alcubierre opublikował model fizyczny pokazujący, jak napęd warp mógłby działać w prawdziwym życiu) lub tunele czasoprzestrzenne. Te "skróty" hipotetycznie (pomijam kwestie potrzebnej energii) pozwalają obejść ograniczenie prędkości światła poprzez modyfikację czasoprzestrzeni. Być może - jako że czasoprzestrzeń to 4 wymiary, w tym czas - możliwe jest "skrócenie drogi do przyszłości" bez naruszania praw fizyki? Pewnie potrzeba by było do tego energii porównywalnych co najmniej z energią czarnej dziury, ale ... fajnie pomarzyć ![]() Także ja "skrótów" upatruję raczej w fizyce, nie w matematyce (w tym SN). Ale będę kibicował zapaleńcom ![]() |
2025-07-20 (07:42)![]() Data rejestracji: 2015-12-08 Ilość postów: 321 ![]() | wpis nr 1 572 800 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Jan powiedz mi o co ci chodzi? Czy nie pomyliłeś forum? To jest forum o grach losowych, część z nas na przekór wszystkim szuka złotego gralla, czy to się uda ,nie wiadomo. Na razie nikomu się to nie udało , po co te twoje wywody? to może napisz do Pasko żeby zamknął to forum i będziesz szczęśliwy. Podpierasz się nauką która jest w fazie przedszkola która nawet nie wie z czego składa się w większości wszechświat i czym jest czas. Pozdrawiam |
2025-07-20 (10:38)![]() Data rejestracji: 2015-09-19 Ilość postów: 416 ![]() | wpis nr 1 572 808 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @heme24, być może nauka jest w fazie przedszkola - patrząc z perspektywy przyszłego roku 3000) - ale modele działania wszechświata zbudowane na obecnych teoriach zgadzają się z naszymi obserwacjami (tzn. teoria zgadza się z eksperymentem) w ponad 99 (i wielu dziewiątkach po przecinku) procent. Trudno więc nazwać obecne teorie przypadkowymi lub "iluzjami", skoro tak dokładnie opisują otaczający nas świat. Wielu naukowców dokłada starań, aby udowodnić ich błędność (za to będzie gwarantowany Nobel) i od 100 lat nikomu się to nie udało, mamy tylko potwierdzenia obecnych dwóch fundamentalnych teorii. Dlatego uważam, że punktem wyjścia do rozważań powinien być jednak grunt zweryfikowanej nauki. Wiesz, bardzo mądre jest zdanie mówiące o tym, że czasem nie chodzi o złapanie króliczka, a o gonienie go. Spójrz sam na siebie, zobacz ile wiedzy zdobyłeś szukając swojego Graala. Ja temu forum zawdzięczam wiele inspiracji, czego i innym życzę. Dlatego z ciekawością dalej tu jestem. Poza tym pozostała mi wiara w szczęście, dlatego lubię "zabawę w kulki" ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 16 17 18 19 Wyślij wiadomość do admina |