Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Bardzo fajna wizualizacja losowości |
2023-04-01 (16:53) gucin Data rejestracji: 2011-09-08 Ilość postów: 110 | wpis nr 1 460 444 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Może już takie i podobne rzeczy oglądaliście, ale myślę że nawet jeśli, to warto to obejrzeć. A tu kilka opinii o filmie. ThisCannotBeTheFuture ThisCannotBeTheFuture 2 tygodnie temu Proszę rozważyć zrobienie całej serii na temat teorii prawdopodobieństwa i / lub kombinatoryki. 3,4 tys. Odpowiedz 3Niebieski1Brązowy · 56 odpowiedzi Helmut Rubio Helmut Rubio 2 tygodnie temu (edytowany) Jestem profesorem inżynierii o wiele starszym od ciebie i muszę powiedzieć bez żadnych wątpliwości: jesteś najbardziej utalentowanym profesorem, jakiego kiedykolwiek widziałem. Ilość pracy w tym filmie jest znakomita. Są tak bezbłędne, że można je uznać za sztukę. Gratulacje!. 236 Odpowiedz stratfanstl stratfanstl 2 tygodnie temu Faktyczny rygorystyczny wniosek bez żartów z oglądania filmów 3Blue1Brown, takich jak ten, jest taki, że Grant zasługuje na nową, jeszcze nie wynalezioną nagrodę, która powinna być odpowiednikiem Oscara za najlepsze obrazy generowane komputerowo, Emmy za wybitną narrację / montaż i Nagrodę Nobla w dziedzinie nauki za wspieranie zainteresowania matematyką i nauką. Niesamowita, inspirująca praca tutaj. 227 Odpowiedz 7 odpowiedzi 3Niebieski1Brązowy 3Niebieski1Brązowy 2 tygodnie temu (edytowany) Edit: Jak zauważyło wielu pomocnych komentatorów, na 6:37 i 7:15 Narracja powinna brzmieć "przekrzywia w lewo" zamiast "w prawo". W standardowej terminologii kierunek pochylenia odnosi się do kierunku dłuższego ogona. Następnie zajmiemy się tym, dlaczego pi pojawia się w tym wzorze, a także dlaczego centralne twierdzenie graniczne jest prawdziwe, tj. dlaczego dodanie wielu zmiennych iid ma tendencję do tworzenia kształtu e^(-x^2). 1,1 tys. Odpowiedz 65 odpowiedzi Lord Chumpington Lord Chumpington 2 tygodnie temu Mam doktorat z matematyki stosowanej, pracuję w numerycznym przewidywaniu pogody jako naukowiec. Gaussowność jest tą hardcorową częścią podstaw prognozowania pogody (mimo że większość zmiennych atmosferycznych i ich błędy są w rzeczywistości niegaussowskie). Ten film wykonał świetną robotę w nauczaniu CLT. Nigdy nie widziałem tego wyjaśnionego tak dobrze. 137 Odpowiedz 1 odpowiedź Sayan Das Sayan Das 2 tygodnie temu Cześć, jestem doktorantem statystyki i niezliczoną ilość razy korzystałem z wyników dotyczących przybliżenia Gaussa. Mimo to ten film dał mi nową intuicję stojącą za CLT i coś nowego do przemyślenia. Dziękuję, Grant, za nakręcenie tego filmu. Dodatkowo chciałbym podziękować za wszystkie inne filmy. 5 lat temu zacząłem oglądać serię o algebrze liniowej i analizie rzeczywistej i to one zainspirowały mnie do myślenia o matematyce w sposób bardziej intuicyjny / wizualny, a nie mechaniczny. Zachęcili mnie do podjęcia studiów wyższych w dziedzinie statystyki. Prawdopodobnie nie mogę się doczekać twojej serii. 475 Odpowiedz 4 odpowiedzi Brian Staroselsky Brian Staroselsky 2 tygodnie temu Ze wszystkich lat, w których wspierałem 3b1b, ten film może być tym, który najbardziej mnie ekscytował. 759 Odpowiedz 3Blue1Brown · 24 odpowiedzi Graham Crannell Graham Crannell 2 tygodnie temu (edytowany) sekcja rozpakowująca formułę Gaussa jest po prostu dziełem sztuki. Dając graficzną intuicję o przejściu od e^(-x) do e^(-x^2), a następnie do stałego mnożnika wykładnika... po prostu absolutnie nieskazitelny 26 Odpowiedz Mimi D Mimi D 2 tygodnie temu (edytowany) 2,00 zł Dzięki za produkcję tak wysokiej jakości filmów, jestem studentem matematyki, który kocha statystyki. Powiedziałbym, że ten vid daje najjaśniejsze i najzgrabniejsze wyjaśnienie CLT kiedykolwiek, naprawdę inspirujące, poświęciłem swój czas snu oglądając go 3 razy!!! Zdumiona i zszokowana! Dziękuję Grant. 16 Odpowiedz Robin J.P. Robin J.P. 7 dni temu Opisanie średniej wag jako środka masy rozkładu było po prostu niesamowite. I intuicyjne mnożenie macierzy, nawet o tym nie wspominając. Jesteś świetnym nauczycielem! 2 Odpowiedz indiablackwell IndiaBlackwell 10 dni temu Nie potrafię powiedzieć, jak szalenie genialny jesteś w przyjmowaniu uniwersalnej koncepcji, która jest mgliście rozumiana i wyjaśnianiu wszystkich niuansów ukrytych w zwykłym świetle dziennym, aby zrozumieć to na wyższym poziomie!!! Geniusz 2 Odpowiedz Gus Lackner Gus Lackner 13 dni temu Drobna korekta: O godz. 7:50 dystrybucja ma PRAWY skoś. Jest to ważne, ponieważ pochylenie ma dać intuicję na temat tego, jak ekstremalne wartości CIĄGNĄ średnią bardziej niż inne miary centralności (np. mediana, tryb). 22 Odpowiedz Domain of Science Dziedzina nauki 2 tygodnie temu Brawo! Nowy film 3Blue1Brown! 560 Odpowiedz 7 odpowiedzi Laogeodritt Laogeodritt 13 dni temu Jestem EE, który zrobił sporo prawdopodobieństwa i statystyk (jako niecentralny punkt mojej pracy - głównie zajmuję się projektowaniem obwodów) dla obrazowania medycznego, zmienności parametrów w urządzeniach półprzewodnikowych i zmienności / czułości wydajności obwodu, a ten film dał mi zaskakującą ilość nowej intuicji na temat CLT. Uświadomiło mi to również związek między sumami zmiennych losowych a splotem po raz pierwszy od czasu, gdy po raz pierwszy wziąłem prob, statystyki i teorię sygnałów ≈dekadę temu. XD Absolutnie doskonałe przedstawienie tematu jak zwykle, na zdrowie! 2 Odpowiedz Emanuele Scarsella Emanuele Scarsella 2 tygodnie temu Kiedy zacząłem oglądać ten kanał, rzeczy, które mi wyjaśniał, były dla mnie zupełnie nowe, a ja oglądałem, aby nauczyć się tych nowych rzeczy. Teraz, po tylu latach, kilku egzaminach z inżynierii oprogramowania, nadal oglądam te filmy, ale nie dlatego, że nie znam tematu, tylko dlatego, że jestem pewien, że dojdzie do wniosków w tak ludzki i rozsądny sposób, dając wiele spostrzeżeń i nowych punktów widzenia, których z pewnością nigdy nie dostałem na kursie uniwersyteckim ... Deam Kocham ten kanał❤️ 1 Odpowiedz Antoine Cayouette Antoine Cayouette 2 tygodnie temu Ten film jest zdecydowanie najlepszym wprowadzeniem do CLT, z jakim się spotkałem. Robisz światu wielką przysługę, wkładając tyle wysiłku w ten kanał youtube. Uwielbiam twoją pracę i cały czas używam twoich wizualizacji na moich zajęciach (mimo że uczę po francusku). 68 Odpowiedz |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |