Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Pytanie do speców od SIECI NEURONOWYCH |
2017-10-30 (16:42)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 053 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jako że mój wpis w innym wątku "zaginął bez echa" ![]() Zainspirował mnie jeden z ostatnich wpisów na forum, dotyczący sieci neuronowych. Nie jestem ekspertem od tych spraw, więc przydałaby mi się pomoc ![]() Mam pewien koncept, który z chęcią bym sprawdził, ale nie bardzo jeszcze umiem poruszać się w tym obszarze. Cały czas drążę temat eliminacji zbioru "zbędnych" liczb do typowania w Mini - jak ograniczyć pulę 6 "worków" (6 x 7 liczb = 42 liczby) do 4-5 (w ponad 80% losowań to max 4 "worki", czyli 4 x 7 = 28 liczb). Pomysł z siecią neuronową polega na tym, by - jeśli to możliwe (bo nauka mówi, że raczej nie) - wyłapać pewne zależności, które pomogą wytypować zbiór 7 liczb ("worek" liczb) do odrzucenia. Jako że SN (sieć neuronowa) najlepiej "rozumie" komunikaty zero-jedynkowe i prosty komunikat na wyjściu (kwestia ustalania wag w warstwie dającej odpowiedź neuronom końcowym - trudniejsza, gdy trzeba uwzględniać kilka neuronów wyjściowych), pomyślałem sobie, że najlepiej będzie zapodać na wejściu z 50 liczb (10x5) z 10 losowań poprzedzających prognozę (każde z 10 losowań w postaci 42 bitów: stan 1 gdy padła dana liczba) i 2 bity (?) informacji wskazującej od 1 do 4 "pustych" worków (powyżej 4 traktowane jak 4) w danym losowaniu, tj. informacji o ilości "pustych worków" (zakresów 7-liczbowych, z których nie wylosowano żadnej liczby we "wrzucanym" losowaniu). Na wyjściu zrobiłbym tylko jeden neuron (optymalne moim zdaniem rozwiązanie) dający sygnał odnośnie tylko jednego worka, np. zakresu liczb 1-7 lub 36-42. Takich sieci można oczywiście zrobić 6, po jednej dla każdego zakresu. Na wyjściu byłaby informacja, czy SN przewiduje wystąpienie danego zakresu, czy nie. Poziom założonego błędu to poniżej 50%. Będę wdzięczny za sugestie w tym obszarze. I byłbym wdzięczny, gdyby jakiś spec od SN udzielił odpowiedzi, czy da się lub dało się ![]() Pomożecie? |
2017-10-30 (18:36)![]() Data rejestracji: 2017-02-10 Ilość postów: 1648 ![]() | wpis nr 1 120 076 [ CZCIONKA MONOSPACE ] a co z zasadą, że losowania nie mają pamięci? ja od siebie mam tylko jedną radę, nie badaj jakie wybrać worki w przyszłosci tylko wybierz worek i badaj kiedy wystąpi to pierwszy level do przejścia by nie kręcić się w kółko --- wpis edytowano 2017-10-30 18:37 --- |
2017-10-30 (19:19)![]() Data rejestracji: 2016-12-17 Ilość postów: 449 ![]() | wpis nr 1 120 088 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tu speca od sieci nie znajdziesz Bo jak jest spec to zarabia taką kase, że nie musi w lotto grać A cała reszta speców w dubaju ![]() |
2017-10-30 (21:18)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 125 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralffek, praw nauki nie zmienię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odpowiadając wiec na Twoje pytanie: pewnie losowania pamięci nie mają, ale może jakieś trendy da się wyłapać ![]() Z tym jednym workiem to się zgadzam, dlatego na wyjściu chcę mieć jeden neuron i badać jeden zakres/worek. Niestety, teoretycznie jestem trochę przygotowany, ale praktycznie noga, więc bez pomocy nie zweryfikuję szybko swojej teorii. A zanim nauczę się konstruować przynajmniej proste sieci neuronowe (na początek może w excelu) to ... trochę czasu upłynie i zapał może przejść wraz z nim ![]() "Ciocia" tożeź mnie pocieszył... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ktoś trochę przynajmniej jest w stanie "posunąć mnie" do przodu? Ma ktoś SN w excelu? Może ktoś podesłać lub wskazać skąd ściągnąć przydatną SN? ... ? |
2017-10-30 (21:36)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3152 ![]() | wpis nr 1 120 137 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @MLRandom Nie robiłem takich sieci neuronowych, więc nie znam rezultatów, ale pomysł uważam za ciekawy i może ty go zrealizujesz. napisałeś: "pomyślałem sobie, że najlepiej będzie zapodać na wejściu z 50 liczb (10x5) z 10 losowań poprzedzających prognozę (każde z 10 losowań w postaci 42 bitów: stan 1 gdy padła dana liczba) i 2 bity (?) informacji wskazującej od 1 do 4 "pustych" worków (powyżej 4 traktowane jak 4) w danym losowaniu, tj. informacji o ilości "pustych worków" (zakresów 7-liczbowych, z których nie wylosowano żadnej liczby we "wrzucanym" losowaniu). Na wyjściu zrobiłbym tylko jeden neuron (optymalne moim zdaniem rozwiązanie) dający sygnał odnośnie tylko jednego worka, np. zakresu liczb 1-7 lub 36-42. "" Niepotrzebnie tak kombinujesz/komplikujesz. Jeżeli na wejściu podajesz reprezentację, w której 42 neurony odpowiadają 42 kulom, i to teraz jeszcze dla 10 losowań , to dlaczego na wyjściu nie dasz też 42 neuronów. Otrzymasz wtedy ciekawy wynik, w którym aktywacja każdego neuronu na wyjściu sieci, będzie oznaczała przewidywane prawdopodobieństwo wylosowania odpowiadającej mu kuli, w procentach. napisałeś: "Poziom założonego błędu to poniżej 50%. " Co to jest poziom założonego błędu? Z jakiego programu korzystasz? Pozdrawiam Lottonauta |
2017-10-30 (21:44)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3152 ![]() | wpis nr 1 120 139 [ CZCIONKA MONOSPACE ] mała poprawka. wynik będzie oczywiście nie w procentach tylko w ułamku. |
2017-10-30 (22:31)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 156 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Lottonauta, dzięki za sugestie. Nie korzystam z żadnej SN. Naściągałem tego kilka, w tym nakładkę na excel, ale .... póki co nic nie nadaje się do mojego użytku, być może z powodu mojego braku wiedzy praktycznej ![]() Chyba najlepiej będzie jak zbuduję krok po kroku swoją SN w excelu - będzie to pierońsko powolne, ale ... może kilka połączeń neuronowych w moim mózgu od zdobytej wiedzy mi przybędzie ![]() Jestem początkującym teoretykiem, ale już zdążyłem sobie przyswoić, iż zwielokrotnianie neuronów wyjściowych bardzo komplikuje sprawę i obniża poziom obliczeń. To problem ustawienia wag na neuronach "dających sygnał" do neuronów wyjściowych. Dlatego podawanie na wyjściu "magicznej piątki" czy "szóstki" nie jest optymalnym rozwiązaniem ![]() Im mniej neuronów wyjściowych tym większa szansa na sukces, stąd moje podejście (jeden neuron). Poza tym próbuję w ten sposób obejść "zakaz przewidywania przyszłości" ![]() ![]() Co do procentu - sieć dobrze wytrenowana to zdecydowane i klarowne odpowiedzi (pewność ok 80%). Losowość raczej takiej pewności nie da ![]() ![]() ![]() Na początek przydałby mi się dostęp do SN którą zrozumiem ![]() |
2017-10-30 (22:43)![]() Data rejestracji: 2009-07-12 Ilość postów: 7786 ![]() | wpis nr 1 120 162 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co do procentu - sieć dobrze wytrenowana to zdecydowane i klarowne odpowiedzi (pewność ok 80%). Rozumiem że ktoś już ją dobrze wytrenował i otrzymywał odpowiedzi z dokładnością do 80%. Oczywiście na środku ekranu . Czy są jakieś prace na ten temat czy te 80% to tak z sufitu. A co z losowością ,poddała się przed wytrenowanymi sieciami neuronowymi? Jeśli chcesz by cię popchnąć do przodu to daj se siana. |
2017-10-30 (23:04)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3152 ![]() | wpis nr 1 120 169 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @MLRandom napisałeś: ".... ale już zdążyłem sobie przyswoić, iż zwielokrotnianie neuronów wyjściowych bardzo komplikuje sprawę i obniża poziom obliczeń." Gdzie to można o tym przeczytać, chodzi mi zwłaszcza o "obniżenie poziomu obliczeń"? |
2017-10-30 (23:14)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 173 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Lottonauta, nie jestem pewien, ale stawiam 80% na prof. Tadeusiewicza (jego czytałem najwięcej) i 20% na jakieś forum tematyczne lub opracowanie z netu ![]() Może nie tak nazywam jak należy, ale sens na pewno był taki jak podałem: dużo neuronów wyjściowych - KŁOPOT, mało - MNIEJ KŁOPOTÓW ![]() |
2017-10-30 (23:34)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3152 ![]() | wpis nr 1 120 179 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To są tylko ogólne "wytyczne" projektowania sieci. Przy jedynym neuronie wyjściowym dla konkretej zmiennej nominalnej i wystepowaniu wiecej niż jednej możliwej zmiennej nominalnej, nie wiesz co sieć "sądzi" o pozostałych. |
2017-10-31 (00:03)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 185 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie znam się, ale wydaje mi się, że nie mogę oczekiwać od sieci "5 numerów na środku ekranu" ![]() ![]() ![]() ![]() Możesz zaproponować jakąś użyteczną i prostą (obsługowo) SN? Jaki rodzaj sieci i ile warstw byś proponował? Masz może coś na excel dla początkującego? ![]() |
2017-10-31 (01:10)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3152 ![]() | wpis nr 1 120 187 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @MLRandom napisałeś: " ... na jakimś forum przeczytałem, ... wydaje mi się, ... mogę oczekiwać" Uważam, że na chwilę obecną oczytałeś się wytycznych i wskazówek projektowania sieci. Nie wiesz dlaczego te wytyczne/wskazówki są takie a nie inne. Nie obrażaj się, ja też to przechodziłem. napisałeś: " ... Masz może coś na excel dla początkującego?" Excel do SN to zły pomysł, zacznij od: Timothy Masters. "Sieci neuronowe w praktyce. Programowanie w języku C++" Nie musisz za pierwszym razem "wgryzać się w kod SN w C++, który jest tam umieszczony. Przygotuj się, że przeczytasz tą książkę kilka razy. Do książki jest dołączona dyskietka z kodem źródłowym prostej sieci feedforward, można więc kod zmieniać i go skompilować. napisałeś: "Możesz zaproponować jakąś użyteczną i prostą (obsługowo) SN?" nie rozumiem tej prośby, ale chyba już zaproponowałem sieć wcześniej. napisałeś: "Jaki rodzaj sieci i ile warstw byś proponował?" no wybacz - czy ty w ogóle wiesz jak się projektuje SN, że o to pytasz. Nie podam m/in. z takiego powodu, że za jaki czas być może napiszesz na jakimś forum " a ja gdzieś wyczytałem, że sieć to musi mieć taką i taką strukturę" - nie obrażaj się . Ty musisz rozumieć dlaczego ma być tyle i tyle neuronów i jak je połączyć - tego się dowiesz z w/w książki, która to tłumaczy. Pozdrawiam Lottonauta PS Był na forum opisywany (chyba przez Mariusza) prosty program do SN o nazwie nndt - wypróbuj go. Najlepsze rezultaty osiąga się pisząc własny program SN - język programowania dowolny, szukaj bibliotek z gotowymi kodami źródłowymi SN. --- wpis edytowano 2017-10-31 01:19 --- |
2017-10-31 (08:22)![]() Data rejestracji: 2003-11-30 Ilość postów: 631 ![]() | wpis nr 1 120 210 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cześć MLRandom Nie jestem specem od SN , ale kilka lat temu natknąłem się na program "Zaitun Time Series" i wydawał mi się dość ciekawy . Jeżeli byłbyś zainteresowany to Ci wyśle , podaj adres e-mail. Pozdrawiam |
2017-10-31 (09:33)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 227 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Lottonauta, dzięki. Wygląda na to, że porwałem się z "motyką na słońce" ![]() Cóż, to wskazuje na to, że tym bardziej potrzebuję pomocy osób, które tą ścieżkę dawno przeszły. Mógłby jakiś praktyk SN, w ramach zabawy własnej, przemielić wyniki ML wg oczekiwań jak podałem wcześniej? Potrzebuję tylko informacji, czy da się uzyskać min 50% skuteczność w typowaniu wyniku typu "padnie zakres 1-7 czy nie padnie?". Statyk, dobry człowieku, ślij na amigo@tutanota.de Gracias ![]() |
2017-10-31 (12:04)![]() Data rejestracji: 2003-11-30 Ilość postów: 631 ![]() | wpis nr 1 120 249 [ CZCIONKA MONOSPACE ] MLRandom - poczta |
2017-10-31 (12:21)![]() Data rejestracji: 2017-02-10 Ilość postów: 1648 ![]() | wpis nr 1 120 254 [ CZCIONKA MONOSPACE ] w Zaitunie tego nie zrobi, program ma zbyt sztywne ramy sieci |
2017-11-01 (13:03)![]() Data rejestracji: 2016-01-16 Ilość postów: 553 ![]() | wpis nr 1 120 476 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Lottonauta, Ralffek bardzo dziękuję za Wasze komentarze, ale przyznaję, iż - skoro sami przeszliście już tą wyboistą drogę - bardziej by mi pomogły wskazówki czego unikać/nie robić (w dojściu do wyniku o którym wyżej pisałem) będąc na tym etapie co ja, a także podpowiedzi co - bazując na Waszym OBECNYM doświadczeniu - powinien zrobić, by nie powielić Waszych błędów z etapu zdobywania wiedzy i doświadczenia w temacie SN. Pomożecie? A tu ciekawy tekst bardzo przybliżający laikom temat SN i zasady funkcjonowania ludzkiego mózgu: http://szaffer.pl/wokol-psychiki/siec-neuronowa/ |
2017-11-01 (18:45)![]() Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20531 ![]() | wpis nr 1 120 542 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Według mnie szkoda czasu na ten eksperyment. 50% na 1/6 to spełni jedynie złota rybka. Dane do SN tylko, jako szereg czasowy. Zero książek zero czytania – intuicja. sindbad (laik SN) --- wpis edytowano 2017-11-01 18:47 --- |
2017-11-01 (18:58)![]() Data rejestracji: 2009-07-12 Ilość postów: 7786 ![]() | wpis nr 1 120 547 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jako laik od SN przeczytałem tylko pobieżnie (ze 20-30 zdań) o sieciach i zasadach funkcjonowania ludzkiego mózgu i nasunęło mi się takie pytanie. Oczywiście kieruję to pytanie do speców od SN. Powiedzmy że ktoś obserwuje pojedyncze liczby i nagle zauważa że jakaś liczba wystąpiła w kolejnych losowaniach już powiedzmy 5 razy pod rząd. Ma teraz do wyboru albo ją pominąć albo zaryzykować że wystąpi po raz 6. Inny spec od SN nakazuje by jego program od SN sprawdził całą bazę i odpowiedział na 80 % czy ta liczba zostanie wylosowana po raz 6 czy raczej należy ją wykreślić z obieranych. Sieci w milisekundę wyliczają że to pierwszy taki przypadek dla danej liczby i ??? Czy zaryzykuje że po raz 6 ją wylosują i wykreślą dotychczasowe rekordowe dane z bazy czy poda że to niemożliwe? ( a każdy kto nie zna poprzednich wyników z łatwością wyliczy możliwość wylosowania jednej liczby X ze zbioru Y gdzie losują N Liczb I teraz pytanie ,kto ma większe szanse prawidłowo wytypować . To samo dotyczy także grupy liczb o czym jest tu mowa w pierwszym poście. Edit Kiedy pisałem nie wiedziałem że sindbad już odpisał. Dlatego potwierdzam ,szkoda mi czasu na czytanie a co mówić o zgłębianiu tematu --- wpis edytowano 2017-11-01 18:59 --- |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 Wyślij wiadomość do admina |