Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 62 63 64 ... 68 69
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Strona tomsona

2026-01-23 (17:50)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 13482

15220
wpis nr 1 598 955
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Xawery
Skoro nie ogarniasz tego tematu całościowo, to faktycznie szkoda się męczyć nad klawiaturą.
Widzę, że ten trudny wyraz - dywersyfikacja, przerasta cię. Niby wspominasz o tym w temacie kominka, ale nie wiadomo czemu i najważniejsze - dlaczego to pomijasz.
P.S. Wszystko trzeba robić z głową, nie na hurra.

zdjęcie

https://noizz.pl/ekologia/blok-odlaczyl-sie-od-cieplowni-rachunki-spadly-o-90-proc/xjzb3p7
2026-01-23 (18:07)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 598 956
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Następna cegiełka do układanki? Gdyby to wszystko było takie proste jak Ci się wydaje, to od lat mielibyśmy leki na nowotwory, lepsze sposoby produkcji energii itd. Ile lat tak naprawdę nauka zaczyna coś tłumaczyć? Jeszcze 100 lat temu wszyscy byli szczęśliwi z wdychania ołowiu z etyliny i byli przekonani, że to wszystko jest już tak genialne, iż nic nie trzeba przy tym majstrować. Węgla i ropy jest pod dostatkiem. Plastik i inne "cuda" w ciele nam dobrze służą. Tych co kręcą nosami i wiążą demencje, alzheimera z zanieczyszczeniami na stos. Ja jeszcze pamiętam jak dokładne były prognozy pogody przekazywane przez pana Wicherka i panią Chmurkę. Do wszystkiego potrzebny jest sprzęt i wiedza płynąca z obserwacji.

zdjęcie

https://www.focus.pl/artykul/swiatynia-herkulesa-przedmiescia-rzymu-groby

--- wpis edytowano 2026-01-23 18:09 ---

2026-01-23 (18:18)

status smoku2023
Data rejestracji: 2023-06-16
Ilość postów: 490

16582
wpis nr 1 598 957
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

profesorze xawery jaka będzie twoja odpowiedź na te "wywody"
2026-01-23 (22:49)

status Lottonauta
Data rejestracji: 2012-09-03
Ilość postów: 3758

13559
wpis nr 1 599 009
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

https://noizz.pl/ekologia/blok-odlaczyl-sie-od-cieplowni-rachunki-spadly-o-90-proc/xjzb3p7

a Jacuś łyknął kolejną ściemę i mózg został odpowiednio procentami wykrzywiony przez taki artykuł.
2026-01-23 (23:17)

status Xawery
Data rejestracji: 2013-01-20
Ilość postów: 10902

13701
wpis nr 1 599 015
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

potrafią spaść o ponad 90 proc. Do tego trzeba co prawda dodać jeszcze koszty związane ze spłacaniem całej inwestycji,
===================
Po pierwsze to spółdzielnia czy też wspólnota mieszkaniowa musi w banku zaciągnąć kredyt na te wynalazki a to bardzo duże pieniądze i prezes ich nie spłaci tylko mieszkańcy.
Druga sprawa skoro to takie panaceum na bolączki mieszkańców bloków to....
dlaczego wszystkie spółdzielnie czy wspólnoty mieszkaniowe na gwałt tego nie robią?
Primo nie wszędzie się da i koszty olbrzymie
po drugie też primo... artykuły sponsorowane nijak się mają do rzeczywistości
po trzecie też primo... jak jest tak dobrze i rachunki spadają to... dlaczego czynsze idą w górę?
Ciekawe jak Jacek to wytłumaczy bo ja jako szary człowiek i codzienny zjadacz chleba nie mogę pojąć tego fenomenu

2026-01-24 (00:12)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 599 026
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Aby zrozumieć wystarczy przeczytać CAŁY artykuł, on się nie kończy na pierwszych zdjęciach. Łącznie z wyliczeniami. Czynsze idą w górę, bo opłacenie pracowników też wzrasta automatem po podniesieniu płacy minimalnej. Samo się nie sprząta, samo się nie odśnieża fundusze remontowe itd. Poza tym różne są stawki za "ciepło", być może tam gdzie stawki nie są wygórowane może faktycznie się nie opłacać, lub wspólnota/mieszkańcy się na to nie zgodzą.

Cyt. "W efekcie rachunki za ogrzewanie mieszkań i ciepłej wody potrafią spaść o ponad 90 proc. Do tego trzeba co prawda dodać jeszcze koszty związane ze spłacaniem całej inwestycji, ale już teraz suma obniżonych rachunków i raty kredytu jest niższa od rachunków za ogrzewanie przed odłączeniem się od sieci ciepłowniczej, a przecież nadchodzą kolejne podwyżki."

W przyrodzie nie ma nic za darmo, ale widać się to opłacało. Kredyt na 20 lat plus dofinansowanie.

--- wpis edytowano 2026-01-24 00:28 ---

2026-01-24 (00:54)

status Xawery

13701
wpis nr 1 599 039
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Aby zakończyć dyskusję w temacie o którym nie masz pojęcia poza przeczytanym artykułem w
prasie czy też w necie to nadmienię że mieszkańcy tych bloków po tej zimie dostaną takie rachunki za prąd że wnuki będą spłacać. Jeżeli wiesz dlaczego to napisz a jeżeli nie wiesz to już nic nie pisz. Mam te wynalazki i wiem o czym piszę.
2026-01-24 (08:16)

status tomson
Data rejestracji: 2014-03-05
Ilość postów: 2624

14063
wpis nr 1 599 050
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.
I Jurek Owsiak.
PiS i Kościół go nienawidzi.
- złodziej, oszust, bolszewik
czy
- uczciwy człowiek, który dobre rzeczy robi?

Od lat mam banknot 10-20 zł. Żeby do puszki.
Powstaje pytanie:
Czy daję się oszukiwać....
albo
czy dorzucam się na sprzęt medyczny?
P.S.
Jak mieszkałem w Szczecinie to żona i sąsiadki z herbatą i ciasteczkami do tych zmarzniętych dziewczyn wychodziły😏

--- wpis edytowano 2026-01-24 08:27 ---

2026-01-25 (21:51)

status tomson
Data rejestracji: 2014-03-05
Ilość postów: 2624

14063
wpis nr 1 599 312
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

"Holowane haubice są najpewniej częścią pakietu uzbrojenia sprzedanego Ukrainie za pośrednictwem Czech obejmującego m.in. 60 haubic M110A2 kal. 203 mm wraz z zapasem dziesiątków tys. pocisków"
(WP.tech)

No Panowie jest moc.
Kaliber 203 mm to nie lalusiowe 155 mm.
Celność niska, nieważne, że trochę spudłujesz.
Sama siła uderzenia wystarczy. Pękają bębenki uszne, płuca.
Kilka salw i po ruskim stanowisku, tylko dymiący krater😉

Prawda jest taka: to piechota wygrywa wojnę a artyleria mocno jej w tym pomaga.
Oczywiście...
...czołgi, lotnictwo, okręty.
Ale teren zajmuje i zabezpiecza piechota, która zawsze narzeka na buty.
Wiem co piszę, bo ja też służyłem w piechocie😏

2026-01-25 (22:34)

status Xawery

13701
wpis nr 1 599 323
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zastanawiam się czy sprzedane czy przekazane
Teraz drony i rakiety są na topie
Co do piechoty to masz rację.... jeszcze długo będzie podstawową siłą na polu walki.
Ale.... nastąpi era cyborgów i innych robotów

--- wpis edytowano 2026-01-25 22:43 ---

2026-01-26 (19:33)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 599 412
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Xawery
Powtarzam - "Aby zrozumieć wystarczy przeczytać CAŁY artykuł". To, że ten rok jest inny, no cóż zima stulecia 78/79 też nie była standardem. Jakie mrozy panują w USA i na Kamczatce? Też anomalie.
Wracając do artykułu. Jaki zastosowano rodzaj pompy i czym się różni od tych "popularnych"?
Cyt. "instalacja pomp ciepła połączonych z GRUNTOWYM wymiennikiem ciepła oraz założenie paneli fotowoltaicznych ... Wyróżnikiem ... jest wymiana tradycyjnych grzejników na klimakonwektory. Ile jest aktualnie takich bloków? Nie wiem, ilu mieszkańców wyrazi ochotę na remonty także i w mieszkaniach.
Pytanie, czy wygoda jest tańsza? Za wygodę, np. ogrzewanie elektryczne czy gazowe się płaci. Ale czy przy -25 stopniach spala się tyle samo węgla/gazu/pelletu/oleju co przy -5 stopniach. Ja mam ustawioną na grzejniku cały czas taką samą temperaturę, lecz to nie znaczy, że zapłacę za ogrzewanie tyle samo co miesiąc wcześniej. Dlaczego, to chyba nie muszę tłumaczyć.
Co do zostawienia np. kominka z płaszczem wodnym się zgadzam, to najlepsze rozwiązanie. Dywersyfikacja to spokojniejsza głowa. Dlatego nie można polegać tylko na wietrze i promieniach słonecznych, to jedynie jest jakaś część(coraz większa) wytworzonej energii. Co jeżeli wzrośnie zapotrzebowanie o "głupie" kilka GW? Ktoś będzie "świecił" lampką na fotowoltaikę, czy popychał łopaty wiatraka? Podstawą powinien być atom.
Co do instalacji, to część sprzedawców idzie na kasę i opycha to co ma mu ze stanu magazynowego zejść. Przecież rachunki grozy to już nie jego "ból głowy". Ilu zapomniało wspomnieć, że "warto" mieć ocieploną chatę i okna bez szpar ze świeżym powietrzem?
P.S. Za tą zimę więcej zapłacimy WSZYSCY.

https://www.money.pl/gospodarka/drogie-ogrzewanie-pompa-ciepla-oto-dlaczego-zima-rachunek-moze-byc-wyzszy-7244043054057664a.html

https://www.money.pl/gospodarka/rachunki-grozy-za-pompy-ciepla-ekspert-wskazuje-prawdziwy-problem-6992392160262688a.html

--- wpis edytowano 2026-01-26 19:39 ---

2026-01-26 (23:15)

status Xawery

13701
wpis nr 1 599 475
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jacek...wszystko to jest, chałupa ocieplona, okna wymienione na trzy szyby w drzwiach nowe uszczelki itp. Rekuperacji nie ma bo jest kominek. Pompa ciepła jaka by nie był... to jak jest poniżej pięć stopni na plusie... zaczyna wariować a grzałki idą cały czas. Jak temperatura spadnie poniżej zera to zaczyna się kosmos. Na wiosnę zaczynamy remont i modernizację kotłowni przy starym domu i wstawiamy kopciucha na wszystko. Podłączone to będzie do nowej instalacji najprościej jak się da... wajcha w górę i wajcha w dół. Fachmany z grubsza umówieni.
Będzie potrzeba to się odłączy pompę i puści ciepłoty z kopciucha. O paliwo się nie martwię bo mam kawałek własnego lasu a w ostateczności to i oponami będę palił jak to mówią.
Atom i tani pąd? ... u nas to jeszcze bajki z mchu i paproci.
Dla mieszkańców w blokach rachunki grozy dopiero przyjdą bo nawet gdyby cały blok był obstrojony panelami to w miesiącach zimowych nie wyprodukują tyle prądu co te nowe wynalazki zeżrą i z elektrowni musi być zastrzyk i to potężny bo to nie domek z kominkiem.
2026-01-26 (23:39)

status pawel
Data rejestracji: 2004-01-11
Ilość postów: 8692

127
wpis nr 1 599 483
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Patrzcie i zakodujcie .............................

XAWERY ................ obszarnik ziemski z własnym lasem ................

to ja PAWEŁ jestem cienki BOLEK bo mam na własność tylko działkę 525 m2 .

w Warszawie gmina BIELANY.

Zazdroszczę Ci Xawery tego lasu !!!!!!

--- wpis edytowano 2026-01-26 23:42 ---

2026-01-26 (23:58)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 599 487
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Xawery
Jakim cudem moje jedno z dzieci płaci mniej ode mnie, a ma dom ponad dwa razy większy od mojego gniazdka? Mówię o prądzie i ogrzewaniu. Do tego energochłonną działalność. Panele, pompę, ogrzewanie podłogowe i rekuperację, oraz kominek z płaszczem wodnym.

zdjęcie

https://businessinsider.com.pl/finanse/zainwestiwali-w-fotowoltaike-pompy-ciepla-i-magazyn-energii-rachunki-poszybowaly/77g0675

--- wpis edytowano 2026-01-26 23:59 ---

2026-01-27 (00:21)

status Xawery

13701
wpis nr 1 599 492
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Paweł nie zapominaj o hektarach... teraz łąki bo zostało to wszystko z grubsza wyrównane i
śladu po uprawach nie ma. No i rodzynek.... kawałek małej rzeczki która płynie w granicy ale....
na moim, jak to mówią.
------------------------------
Jacek... nie znam tematu to się nie wypowiem
2026-01-27 (00:47)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 599 498
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Xawery
Cyt. "Jacek... nie znam tematu to się nie wypowiem".
Którego tematu nie znasz, bo we wpisie nr 1 599 039 zarzuciłeś mi, że to ja nie wiem o czym mówię: cyt. "Aby zakończyć dyskusję w temacie o którym nie masz pojęcia poza przeczytanym artykułem w
prasie ..."
Czy jest was dwóch?
Żegnam ozięble.
2026-01-27 (16:52)

status Mccaron
Data rejestracji: 2024-08-25
Ilość postów: 383

16741
wpis nr 1 599 567
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pare cytatów użytkowników pod filmem o pompach ciepła:

Z pompami ciepła jest jak ze szczepionką na covid. Ludzie już wiedzą ze zostali oszukani ale jeszcze wstydzą się do tego przyznać

Wystarczy zakupić gruntową pompę ciepła za blisko 100 tys, zaizolować dom za 50 tys , kupić okna trzyszybowe za 70 tys oraz silną fotowoltaikę za 50 tys. Wtedy pompa działa i są niskie rachunki za prąd. Wtedy jest się uśmiechniętym Europejczykiem 😂 Robią z nas idiotow!

Kupiłem pompę w polskiej firmie "z tradycjami" (z Pleszewa). Pompa okazała się chińskiej produkcji, z nadrukowanym polskim logo. Nawet instrukcja obsługi była chińska. Wartość wniesiona przez polskiego "producenta" to okrojone oprogramowanie i okrojona funkcjonalność z porównaniu z oryginałem. Do tego po zakupie firma wycofała autoryzacje firm lokalnych do wykonywania przeglądów gwarancyjnych. Efekt taki, że przegląd może robić tylko producent. Do jego ceny trzeba doliczyć koszt dojazdu, wg niemałych stawek delegacyjnych. Przegląd gwarancyjny odbieram jako haracz za utrzymanie gwarancji. W jego ramach technik dokonuje wzrokowej oceny stanu pompy, wykonuje drobne prace (np. usunięcie liści, czy innych zanieczyszczeń z pompy). Koszt przeglądu gwarancyjnego zdecydowanie nie jest wart faktycznie wykonywanej pracy. Chciałbym popierać polskich producentów, ale w moim przypadku był to błąd.

Przestań piepszyć o lepszych pompach bo się robi niedobrze . Lepsza bo co ma więcej grzałek dogrzeje z pewnością tylko za jaką kwotę.

Zeby wiedziec dlaczego pompa ciepla nie dziala przy -10 trzeba tylko znac podstawy fizyki. Zadne znaki jakosci ich nie zmienia.
2026-01-27 (19:48)

status Jacek_K1961

15220
wpis nr 1 599 587
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mccaron
Czyli nie rozumiesz, tylko zastanawiam się czego? Jest artykuł, trzeba go doczytać do końca, zanim się zacznie dyskutować. Uwaga, on się nie kończy na fotkach. W tym bloku zamontowano najlepszy TYP pompy ciepła. TYP to nie model. To jak z samochodami, jest choćby wymieniając najpopularniejsze, czyli ropniak, benzynowiec i elektryk. Jeżeli ktoś kogoś oszukał, to do kogo ma pretensje? Firma twierdzi, że wszystko jest ok, ale to wcale nie znaczy, że tak faktycznie jest. Sprzedawca mimochodem rzuca między wierszami co musi być spełnione, ale złapany jeleń już słyszy tylko jakie będą zyski i podpisuje wszystko co mu podsuną, bo w głowie rosną słupki zaoszczędzonych banknotów. Wkleiłem także artykuł dlaczego pompy nie dają rady i dlaczego. Ja piszę o konkretach, na podstawie sytuacji SWOJEGO dziecka i rzeszy zadowolonych klientów. Z ciekawości dzwoniłem do znajomej i co? Też płacze, że pelletu spaliła przez te mrozy już chyba za 1200 zeta. To nie to co rok temu. To, że pompa uruchamia grzałkę jeżeli sama nie daję rady, to już w słowotoku sprzedawcy klient zapomniał, bo i skąd mrozy. Z kryptowalutą do kogo mają pretensje nabici w butelkę o ogromnych zyskach? Dopiero po przelaniu kasy oczy się otwierają, w co się wpakowali i nie mówię tu o "zwykłych" złodziejach. Typowy rynek manipulacyjny w którym większość składa się na zyski tych co "wiedzą więcej". NIE INACZEJ SIĘ DZIAŁO Z FOTOWOLTAIKĄ. Kto jest najgłośniejszy? Zadowolony, czy ten kogo "zrobiono w Karolka" i też nie na jedynie kilkaset zeta. Dzwoni sprzedawca i przedstawia marzenia. Mniej osób drąży samodzielnie tematykę, bo jest skomplikowana. Zresztą przyjdzie przedstawiciel to wszystko wyjaśni, a ten zasypuje klienta mnóstwem danych. Zupełnie jak u wróżki, a omamiany "pacjent" zapamiętuje tylko to co mu się zgadza z ogólnego słowotoku. To czarna psychologia sprzedaży.
2026-01-27 (23:53)

status Xawery

13701
wpis nr 1 599 643
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

OnetStyl życiaMikroplastiki w naszym ciele. A co, jeśli ich tam w ogóle nie ma?

Mikroplastiki w naszym ciele. A co, jeśli ich tam w ogóle nie ma?
Są w wodzie, powietrzu, spadają z deszczem. Znajdowano je na szczytach Himalajów i w lodzie Antarktydy. I wykrywano je w ludzkich jelitach, krwiobiegu i mózgach. Teraz te badania poddaje w wątpliwość spora część naukowców.
====================
Znalezione na Onecie... jest cały artykuł i co?... następna ściema upadła.
W badanych mózgach ludzkich nie znaleziono plastiku.... badania naginano dla sławy i grantów.

Owszem jest śmieci plastikowych od groma, całe plaże w plastiku a na oceanach to nawet nie ma co wspominać. Nie znaczy to że ludzie pijąc wodę z plastikowych butelek piją mikroplastiki które niby maja się wytrącać do tej wody z tych butelek. Tak nie jest... mit obalili naukowcy którzy przeprowadzili rzetelne badania w tym zakresie.
----------------------------------------
Jacek a może nam wyjaśnisz dlaczego Twoje dziecko mieszkając w domku z pompą ciepła i fotowoltaiką płaci mniej za prąd a Ty mieszkając w bloku płacisz więcej?

--- wpis edytowano 2026-01-27 23:54 ---

2026-01-28 (01:29)

status smoku2023
Data rejestracji: 2023-06-16
Ilość postów: 490

16582
wpis nr 1 599 654
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

wypowiedzi ekspertów... są kompetentne i obiektywne... ja sie na tym nie znam... więc się nie udzielam...
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 62 63 64 ... 68 69
Wyślij wiadomość do admina