| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 56 57 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | Strona tomsona |
2025-11-05 (16:45) Jacek_K1961Data rejestracji: 2017-03-29 Ilość postów: 10918 | wpis nr 1 586 857 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tomson Sorrki nie chce mi się pisać więc tylko wyciąg z SI: Pole elektromagnetyczne i fala elektromagnetyczna są ze sobą ściśle związane i stanowią różne aspekty tego samego zjawiska fizycznego. Aby wyjaśnić, jak współdziałają, warto zrozumieć, czym są te pojęcia: Pole elektromagnetyczne: Jest to pole, które powstaje w wyniku interakcji ładunków elektrycznych i prądów elektrycznych. Składa się z dwóch komponentów: Pole elektryczne: powstaje wokół ładunków elektrycznych i działa na inne ładunki. Pole magnetyczne: powstaje wokół poruszających się ładunków (prądów) i działa na inne ładunki poruszające się (prądy). Fala elektromagnetyczna: Jest to forma propagacji energii, która rozchodzi się w przestrzeni w postaci drgań pól elektrycznego i magnetycznego. Fale te nie potrzebują medium materialnego do rozchodzenia się, dlatego mogą podróżować przez próżnię (np. światło słoneczne). Jak współdziałają? Fala elektromagnetyczna to dynamiczna zmiana pól elektrycznego i magnetycznego, która rozchodzi się w przestrzeni. Główne aspekty tego współdziałania to: Zmienność pól: W fali elektromagnetycznej pola elektryczne i magnetyczne są ze sobą powiązane. Zmiana pola elektrycznego powoduje powstanie pola magnetycznego, a zmiana pola magnetycznego generuje pole elektryczne. Ta wzajemna zależność pozwala fali elektromagnetycznej na rozprzestrzenianie się. Prostopadłość: Pole elektryczne i pole magnetyczne w fali elektromagnetycznej są prostopadłe do siebie. Oba te pola są także prostopadłe do kierunku, w którym fala się rozchodzi. Równania Maxwella: Wzajemne oddziaływanie pól elektrycznego i magnetycznego jest matematycznie opisane przez równania Maxwella. Te równania opisują, jak zmienne pola elektryczne i magnetyczne mogą generować fale elektromagnetyczne i jak te fale mogą się propagować przez przestrzeń. W skrócie, fala elektromagnetyczna to sposób, w jaki pole elektryczne i magnetyczne współistnieją i propagują się w przestrzeni, tworząc dynamiczną, zmienną formę energii. |
2025-11-05 (19:51) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 586 872 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Ukraińcy czują się coraz gorzej w Niemczech" (Business Insaider) Ukraińcy i ruscy to plaga. Są wszędzie. W takim Netto prędzej usłyszysz ruski niż niemiecki . Ja bulę za mieszkanie 500 € miesięcznie. A oni mają za darmo. Tak jak i inna hołota. --- wpis edytowano 2025-11-05 19:52 --- |
2025-11-05 (20:19) Jacek_K1961Data rejestracji: 2017-03-29 Ilość postów: 10918 | wpis nr 1 586 883 [ CZCIONKA MONOSPACE ] tomson To nie jest atak. Fajnie by było gdybyś wklejał link. Ja wiem jak szukać, ale może tym zniechęcasz innych od przeczytania tego ciekawego artykułu. Pytanie, nie do Ciebie. Dlaczego tylko Ukraińcy czują się coraz gorzej w Niemczech? Też mnie to ciekawi. Może akurat jak piszesz stamtąd to będziesz wiedział. Może ruskie też? Ukraińcy czują się coraz gorzej w Niemczech: https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ukraincy-czuja-sie-coraz-gorzej-w-niemczech-jest-badanie/m8y7qxl --- wpis edytowano 2025-11-05 20:23 --- |
2025-11-05 (21:14) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 586 888 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jacku dopowiem coś. Ukraińcy jak zaczęli się zwalać do Niemiec to grzecznie z pochyloną głową o coś prosili. Obecnie poczuli się b. pewnie i wykazują postawę roszczeniową. Że wszystko im się należy. Gdyby nie żona to z trzema takimi cwaniakami w Media Markt zadyma by była. Bo się zapytałem dlaczego nie są w wojsku i ojczyzny nie bronią. OK. dziabniety trochę byłem. A kolesie aż podskoczyli. No, ale że z kobietą i sklep. To tylko pyskówka. A co usłyszałem potem od starej to moje😏 |
2025-11-06 (16:46) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 586 994 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Narkotyki, nożownicy na ulicach i pożerający pieniądze socjal: oto gorzka prawda o Niemczech" (Onet.pl) Te kochane Multi-Kulti. Gdybym miał dużo pieniędzy to wykupiłbym kilka willi na ulicy, gdzie mieszka ta q..wa Merkel. I takim Murzynom prosto z pontonu za darmo bym wynajął. Już Ci czarni dżentelmeni zajęli by się całą ulicą. A co zrobiłaby frau Merkel? Upiekła ciasto i zaprosiła nowych sąsiadów? Czy natychmiast by się spakowała i chodu tam, gdzie czarnuchów nie ma. Nie ma czarnych? Spoko matka są islamy. Sama je wpuściłaś. Ty stara q....o |
2025-11-07 (08:37) Corvus_CoraxData rejestracji: 2025-10-06 Ilość postów: 8 | wpis nr 1 587 088 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tomson, oczywiście, pójdzie pierwszy do wojska w razie wojny. W przeciwieństwie do 49 procent pozostałych Polaków Każdy jest odważny, dopóki siedzi w swoim bezpiecznym kącie. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/badanie-ibris-491-proc-polakow-odmowiloby-walki-za-ojczyzne/c2ch4tf |
2025-11-07 (11:47) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 587 115 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kolego Kurwus coś tam dziękuję za ten piękny, ironiczny wpis. Mimo mojego wieku (61) gdybym zgłosił się do wojska (którego pewnie na oczy nie widziałeś) to; 1. na pewno by mnie przyjęli bo b. dobrze strzelałem. Na strzelnicy nigdy nie schodziłem poniżej 45. Wiem, że nie wiesz o co chodzi 2. Choć mieszkam w Niemczech to w Polsce są moje dzieci i wnuki. Nie pozwoliłbym, żeby dopadli je pijani ruscy sołdaci. 3. Wojsko zrobiło ze mnie po kursach ratownika medycznego (sanitariusza wojskowego). Zawsze się przydam. Więc gdybyś kolego Kurwusie: 1. oberwał serię z kałacha 2. nieopatrznie wlazł na pole minowe i np. stracił nogę 3. nie zdążyłbyś odrzucić granatu i otrzymał rany szarpane... ...wal do mnie. Potrafię pomóc. |
2025-11-07 (12:16) Corvus_CoraxData rejestracji: 2025-10-06 Ilość postów: 8 | wpis nr 1 587 118 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rozbawiłeś mnie, Tomciu |
2025-11-07 (13:07) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 587 123 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurwusiu, gdyby, co nie daj Boże wybuchła wojna z ruskimi to obaj w tym samym czasie wskoczymy do samochodu. Ja na wschód rodzinę w Lublinie bronić. Ty spocony ze strachu dawaj do Portugalii. Pociecha, że ruskie kacapy nigdy tam nie dotarły. Wystarczy, temat wojny zamykam. Nie odpisuj. |
2025-11-07 (13:21) Corvus_CoraxData rejestracji: 2025-10-06 Ilość postów: 8 | wpis nr 1 587 124 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pisz więcej bajeczek. Uwielbiam dziwacznych ludzi |
2025-11-07 (14:09) LottonautaData rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3546 | wpis nr 1 587 130 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W Europie powinniśmy mieć coś takiego jak "Europejski Trybunał Stanu" Schröder i Merkel powinni być pierwszymi osobami sądzonymi za działanie na szkodę Europy. |
2025-11-07 (15:36) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 587 138 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kolego Lottonauta, dziękuję. Nareszcie normalny wpis. I w pełni zgadzam się z Tobą. Tyle, że Merkelowej możemy naskoczyć, no może poza moimi murzynami 😏 to taki Schröder i jego zachowanie ociera się o zdradę stanu. Facet siedzi u ruskich, Putin podsyła mu młode panienki i forsę. Jeb..ny Neron. A to były Kanclerz Niemiec. Ciekawe jakie tajemnice państwa niemieckiego wychlapał. |
2025-11-07 (19:10) tomsonData rejestracji: 2014-03-05 Ilość postów: 2498 | wpis nr 1 587 161 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Kolejny kraj do strefy euro." (Onet.pl). Bogata Bułgaria. Nie chce mi się szukać kto ma mniejszy dochód narodowy per capita: Bułgaria czy Albania. A Bułgaria proszę Kolegów jest członkiem NATO I Unii Europejskiej. No właśnie członkiem. W godzinie próby wiernie armię do boju wystawią. Batalion piechoty i to wcale nie na nogach. Są jeszcze rowery i osły Nowocześnie. A i dywizjon samolotów też się znajdzie. Co prawda z demobilu i późny Honecker, ale zawsze coś. Niektóre chyba jeszcze latają😉 Dopóki mamy swoją walutę to chociaż trochę neutralności zachowujemy. I to w Warszawie a nie w Brukseli decydują o np. stopach procentowych czy polityce fiskalnej. |
2025-11-07 (19:45) Jacek_K1961Data rejestracji: 2017-03-29 Ilość postów: 10918 | wpis nr 1 587 164 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tu się Lottonauto niestety muszę z tobą zgodzić. Choćby taka Merkel powinna zgnić w pudle. Poprzednik też. Co prawda nic już to nie zmieni, ale kara powinna być. W ogóle powinno być zmienione prawo imigracyjne (ONZ). Czy ruskie przewiezieni do Królewca i zaopatrzeni w pontony mają zalać Polskę takimi "imigrantami"? Po co do tego jeszcze jakaś wojna? Wystarczy 20 milionów ruskich na pontonach grających rolę prześladowanych przeciwników putina. --- wpis edytowano 2025-11-07 19:52 --- |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 56 57 Wyślij wiadomość do admina |