Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 42 43 44 45 46
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Strona tomsona

2024-10-12 (09:07)

status Walter777
Data rejestracji: 2024-09-08
Ilość postów: 60

16748
wpis nr 1 534 484
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Odpowiadając na ten eksperyment myślowy, warto podkreślić, że bieda w Afryce nie wynika z koloru skóry, lecz z wielu historycznych, ekonomicznych i geopolitycznych czynników. Kluczową rolę odegrał brutalny wyzysk kolonialny prowadzony przez europejskie mocarstwa, które systematycznie eksploatowały afrykańskie zasoby naturalne oraz ludność, prowadząc do dezintegracji lokalnych struktur społecznych i gospodarczych.

Kolonializm nie tylko zubożył Afrykę, ale również pozostawił kontynent w stanie politycznej niestabilności i infrastrukturalnego zacofania. Granice kolonialne, wytyczane bez uwzględnienia etnicznych czy kulturowych różnic, przyczyniły się do wewnętrznych konfliktów. Dodatkowo trudne warunki klimatyczne i geograficzne, takie jak pustynie, tropikalne choroby czy brak dostępu do niektórych zasobów, również miały wpływ na ograniczony rozwój gospodarczy

Z kolei Europa, na przestrzeni wieków, zyskała dzięki korzystnemu klimatowi, dostępności surowców, postępowi technologicznemu oraz systemowi kapitalistycznemu. Należy więc zwrócić uwagę, że rozwój ekonomiczny zależy od szeregu czynników, takich jak edukacja, infrastruktura, stabilność polityczna i historia wyzysku – a nie od biologicznych różnic między rasami.

W uproszczonym ujęciu eksperyment myślowy ignoruje te złożone czynniki, sugerując, że problem biedy wynika z cech biologicznych, co jest nieprawdą..

2024-10-12 (09:26)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 485
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Król Leopold II z Belgii, który zarządzał Wolnym Państwem Kongo jako swoją prywatną kolonią w latach 1885–1908, był odpowiedzialny za masowe zbrodnie przeciwko mieszkańcom tego regionu. Chociaż Kongo było formalnie nazywane "wolnym państwem", było de facto prywatnym majątkiem Leopolda, który wykorzystywał brutalne metody, aby maksymalizować zyski z eksploatacji zasobów naturalnych, w szczególności kauczuku

Szacuje się, że w wyniku pracy przymusowej, głodu, chorób oraz systematycznego terroru życie straciło od 8 do 10 milionów Kongijczyków. Jedną z najokrutniejszych kar stosowanych przez belgijską administrację było obcinanie rąk – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tę brutalną praktykę stosowano, aby wymuszać większą wydajność w zbieraniu kauczuku lub ukarać za niewystarczające wyniki. Chociaż król Leopold nie był bezpośrednio na miejscu, system, który stworzył, bazował na terrorze, niewolnictwie i masowym mordzie, co miało przynieść korzyści finansowe jemu i belgijskim elitom.

Pomimo tego, że Leopold II jest upamiętniany w Belgii, m.in. poprzez pomniki, jego dziedzictwo w Kongo pozostaje jednym z najbardziej brutalnych przykładów kolonializmu w historii. Krytyka pomników Leopolda II wzrosła w ostatnich latach, szczególnie w kontekście ruchów antyrasistowskich, wzywających do usunięcia lub przekształcenia tych pomników w hołd dla ofiar jego reżimu.

Tego typu historie przypominają, że historia kolonialna, chociaż często przedstawiana jako cywilizacyjny postęp, kryje w sobie olbrzymie cierpienie narodów i ludzi, których losami rządzili obcy władcy w imię zysków i dominacji.
2024-10-12 (15:35)

status tomson
Data rejestracji: 2014-03-05
Ilość postów: 2334

14063
wpis nr 1 534 519
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Walter 777,
nastąpiło nieporozumienie pomiędzy nami.
Tłumaczenie obecnych zachowań Murzynów dominacją białych kolonizatorów (z punktu widzenia historii Afryki dość krótkie) uważam za nietrafne. Oczywiście doceniam poziom merytoryczny Twojego wpisu i niczego nie podważam.
Po prostu rozminęliśmy się z meritum tematu.

Równie dobrze mogłem się zapytać:
Ile czarownic spaliła Inkwizycja?
A tu o odpowiedź będzie krucho.
2024-10-12 (17:44)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 522
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tomson,

masz rację, moja wcześniejsza odpowiedź była nieco poza tematem, a Twoje pytanie jest naprawdę interesujące. Pozwól, że je skoryguję.

Pytanie:
Czy gdyby teraz przenieść całą populację Polski (38 mln) do Republiki Konga i odwrotnie – ludność Konga do Polski – to w dłuższej perspektywie, powiedzmy 100 lat, mogłoby dojść do następujących zmian:

A – Polska stałaby się biednym i zacofanym krajem?
B – Kongo stałoby się w miarę bogatym i rozwiniętym państwem?"

2024-10-12 (19:49)

status tomson

14063
wpis nr 1 534 537
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Walter 777,
żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie sięgnę do dobrego markera czasu czyli 1981 r. Stan wojenny.
Nie wiem ile masz lat i co pamiętasz.
Był taki syf, że nawet buty i kondomy były na kartki. Ja to przeżywałem.
Spójrz teraz na Polskę: jak bardzo się zmieniła. Co chwila w zagranicznej prasie krytykują swoje rządy i za przyklad dają nas.

Co do Konga.
Bogaty w surowce kraj, dostęp do morza (oceanu znaczy się), ogromne możliwości zysku z rolnictwa i handlu No i turystyka.

Skoro z takiego gów.na wyszliśmy w 40 lat, to co dopiero w 100?
Tylko, że po tej hipotetycznej zamianie z murzynami Polski szkoda.
Pewnie nawet Wawel okradną.
2024-10-13 (12:55)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 617
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

..Kongijczycy, przeniesieni do Polski, mieliby na starcie dostęp do gotowej infrastruktury, takiej jak drogi, mosty, kolej, rozwinięte technologie i sprawne rolnictwo. Kluczowe pytanie brzmi jednak, czy dysponując swoim poziomem wiedzy i doświadczenia, potrafiliby w pełni wykorzystać te zasoby. Ważnym aspektem byłoby również to, jaki system polityczny i prawo wprowadziliby, co miałoby ogromny wpływ na dalszy rozwój kraju – stabilność instytucji, rządy prawa i zasady zarządzania są fundamentalne dla przyszłości gospodarki i społeczeństwa.

.Z kolei Polacy w Kongo na początku mieliby bardzo trudne warunki. Musieliby zmierzyć się z tropikalnym, gorącym i malarycznym klimatem, a do tego budować infrastrukturę praktycznie od zera, bez wsparcia zewnętrznego, jak dotacje unijne. Taki proces z pewnością zająłby kilka pokoleń. Jednak dzięki polskiej pracowitości, wiedzy i umiejętnościom, wiele trudności mogłoby zostać pokonanych – choć wymagałoby to dużo czasu i wytrwałości, by przekształcić Kongo w kraj rozwinięty.
2024-10-13 (14:42)

status tomson

14063
wpis nr 1 534 625
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

"dzięki [polskiej] pracowitości, wiedzy i umiejętnościom, wiele trudności mogłoby zostać pokonanych – choć wymagałoby to dużo czasu i wytrwałości, by przekształcić Kongo w kraj rozwinięty"
No, ale dlaczego obywatele Konga tego dotąd nie zrobili? Nie wszystko można zrzucić na białych.

Co do adaptacji się w warunki polskie Kongijczyków to raczej kwestia socjologii.
Jest kolega na forum który deklaruje zainteresowanie tą dziedziną nauki.
Arty się nazywa.
Mam nadzieję, że coś podpowie😉
2024-10-13 (20:12)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 657
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

..Zapomniałem wspomnieć o zmianach klimatycznych. Jeśli globalne temperatury nadal będą rosły, osiągając np. wzrost o 3°C do końca XXI wieku wskutek emisji dwutlenku węgla do atmosfery, życie w krajach równikowych, takich jak Kongo, może stać się niezwykle trudne. Ekstremalne warunki pogodowe mogą sprawić, że normalne funkcjonowanie w tych regionach stanie się niemal niemożliwe. W konsekwencji, Polacy mogą być zmuszeni do masowych migracji na północ, stając się uchodźcami klimatycznymi, podobnie jak obecnie widzimy z innymi kryzysami migracyjnymi...

--- wpis edytowano 2024-10-13 20:13 ---

2024-10-13 (20:53)

status tomson

14063
wpis nr 1 534 663
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

"życie w krajach równikowych, takich jak Kongo, może stać się niezwykle trudne"
Pewnie tak.
Tyle, że w Kongo panuje klimat wilgotny no i trochę suchy.
I płynie druga co wielkości rzeka Afryki: Kongo😉
Dalibyśmy sobie radę.
2024-10-14 (15:23)

status karma85
Data rejestracji: 2023-04-14
Ilość postów: 27

16560
wpis nr 1 534 726
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Problem, który tu opisujecie na pewno wynika z wzorców kulturowych. Niestety Afryka już od czasów plemion była mniej rozwinięta w porównaniu do Europy czy Azji. Trzeba by tu niestety przyjrzeć się bliżej genetyce bo możemy mówić o czasach kolonialnych, ale przed tymi czasami tam już było zacofanie względem tego co u nas. Z drugiej strony po okresie kolonialnym wiele krajów afrykańskich miało szansę na rozwój ale nie potrafiło tego wykorzystać. Polska po wojnie się odbudowała dlatego, że dla nas to było normalne stanąć na nogi i iść do przodu, a kraje afrykańskie stały w miejscu bo sami nie potrafili nic zrobić, liczyli że biali zrobią to za nich. Dlatego jest jak jest i nikt mi nie wmówi, że to jakiś rasizm. Jeśli patrzeć na cały okres istnienia ludzi na kontynentach, Afryka jest miejscem gdzie ludzie ponoć pojawili się jako pierwsi a jak jest każdy widzi. Dlatego nie można tutaj mówić jedynie o jednym okresie czasu jako czynniku dlaczego jest tak a nie inaczej.
2024-10-14 (16:27)

status tomson

14063
wpis nr 1 534 730
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

karma85,

dziękuję za ten wpis. Uważam go za celną i b. trafną pointę tego tematu.
No i zamknięcie naszej małej afrykańskiej przygody😉
2024-10-14 (17:02)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 733
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

karma85.
."Trzeba by tu niestety przyjrzeć się bliżej genetyce"..

Pod względem genetycznym, nie istnieją istotne różnice między rasami, takimi jak biała, czarna czy inne. Ludzkość jest jednym gatunkiem, a różnice biologiczne między rasami są minimalne. Badania genetyczne wykazują, że różnorodność wewnątrz populacji jest znacznie większa niż między populacjami. Innymi słowy, genetycznie jesteśmy bardziej podobni do siebie nawzajem niż mogłoby się wydawać na podstawie wyglądu zewnętrznego.

Hitler i inni zwolennicy ideologii rasistowskich błędnie twierdzili, że różnice między grupami etnicznymi wynikają z genetycznej wyższości lub niższości. Te idee nie miały podstaw naukowych i zostały wykorzystane jako narzędzie do usprawiedliwienia prześladowań, takich jak Holocaust.

Dzisiejsza nauka o DNA pokazuje, że różnice w rasie, które są zauważalne na zewnątrz (np. kolor skóry), wynikają z adaptacji do środowiska (np. intensywności światła słonecznego), a nie z głębokich różnic genetycznych. Właśnie takie przekonania, jak te promowane przez Hitlera, były oparte na pseudonauce i prowadziły do nieuzasadnionych podziałów między ludźmi, podczas gdy wszyscy pochodzimy z tego samego genetycznego źródła.

Tak więc, współczesna genetyka jednoznacznie obala teorie rasowej wyższości i wskazuje, że wszelkie różnice między ludźmi są powierzchowne i związane z długotrwałymi wpływami środowiska.
2024-10-14 (17:59)

status Arty
Data rejestracji: 2017-09-15
Ilość postów: 1062

15457
wpis nr 1 534 736
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Czytam z zainteresowaniem waszą dyskusję. Niestety mam teraz gorący okres zawodowy i śniadania jadam około południa a na kolacje dnia nie starcza. Mieszkałem kiedyś wśród Murzynów i Azjatów przez kilka miesięcy, w wolnej chwili to opiszę.
2024-10-14 (19:01)

status tomson

14063
wpis nr 1 534 749
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Walter 777,

temat Hitlera poruszyłeś.
Znam kilku prawdziwe wielkich wodzów. W kolejności historycznej:
Hannibal (I w p n e), Attyla (I w n.e.),
Chyngis-Chan (II w n.e.),
Bonaparte (XIX w) i Adolf Hitler.

Przepraszam wszystkich, których pominąłem😉
Każdy z nich dokonał wielkich podbojów, choć niekoniecznie przy entuzjaźmie miejscowej ludności.
P.S.
Nim ktoś poleci na komisariat, że jestem apologetą nazizmu niech poczyta dalej.
2024-10-14 (19:50)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 753
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zachęcam do lektury książki "Strzelby, zarazki i stal. Krótka historia ludzkości" autorstwa Jareda Diamonda. Autor w przystępny sposób tłumaczy, dlaczego niektóre cywilizacje rozwijały się szybciej i zyskały dominację nad innymi. Diamond przedstawia kluczową rolę takich czynników jak rozwój rolnictwa, udomowienie zwierząt, technologia wojenna (m.in. strzelby) oraz epidemie chorób zakaźnych w kształtowaniu potęgi społeczności. Stal w tytule symbolizuje zaawansowane technologie i narzędzia, które umożliwiły ekspansję i budowę wielkich imperiów..
zdjęcie
2024-10-14 (20:06)

status Walter777

16748
wpis nr 1 534 756
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

zdjęciezdjęcie

Te dwie w tym temacie również dobre ..

--- wpis edytowano 2024-10-14 20:07 ---

2024-10-14 (20:55)

status jac11
Data rejestracji: 2011-06-23
Ilość postów: 8160

13094
wpis nr 1 534 767
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No proszę jak ładnie.
Na dzień dzisiejszy.
Igor Witkowski.
Wizyty z nieba?
2024-10-15 (04:36)

status karma85
Data rejestracji: 2023-04-14
Ilość postów: 27

16560
wpis nr 1 534 805
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Takie tematy są jak rzeka i każdy z pewnością ma swoje argumenty za i przeciw. Żeby się za bardzo nie rozpisywać, powiem tylko, że bardzo nie lubię takiego wynajdywania wszędzie jakichś ukrytych zależności. Nie potrafili przez tyle lat zbudować w miarę cywilizowanych społeczności bo coś tam. Idąc tym tropem zaczniemy właśnie usprawiedliwiać takich zbrodniarzy. Zabijał bo miał nieudane dzieciństwo... To są dla mnie tylko poszlaki, które prowadzą do obrazów jakie powstały ale absolutnie nie mogą być wytłumaczeniem. Jeśli coś zostało zrobione, to skutek jest taki sam, niezależnie od tego jakie czynniki do tego doprowadziły.
2024-10-15 (09:43)

status Arty

15457
wpis nr 1 534 813
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karma85 jak zwykle w punkt tutaj i wyżej. Zresztą wszyscy mądrze piszecie i tylko cieszyć się, że w kraju mamy takich mądrych ludzi i otwarte umysły.
Kiedyś byłem bardziej teoretykiem, później trochę też praktykiem a na stare lata dochodzę do wniosku, że praktyki powinno być trochę ponad 50 procent a resztę teorii. Niestety edukacja u nas jest taka, że kończymy studia z głową nabitą teorią a trafiając do pracy do firm i instytucji okazuje się, że jesteśmy kompletnie zieloni i dopiero lata pracy robią z nas profesjonalistów. Obserwowałem kiedyś adeptów na mechaników samochodowych podczas zajęć praktycznych. Ponad 50 procent uczniów nie wiedziało, w którą stronę śrubę się odkręca a o lewym gwincie nikt z nich na lekcjach nie słyszał. Gdy dostali klucz dynamometryczny do ręki to myśleli, że na tym się lata bo nikt na lekcjach im takiego klucza nie pokazał. Myśleli, że śruby, nawet te małe, dokręca się na zasadzie ile pary w rękach i mięśniach
Do meritum to kiedyś mieszkałem między Azjatami i obawiam się, że wkrótce zdominują świat. Na miejscu Elona byłbym się, że Tesla zbankrutuje bo Azjaci zaleją nas dużo tańszymi elektrykami, może tylko trochę gorszymi. Azjaci to bardzo zdyscyplinowani, zorganizowani i zmyślni ludzie. W pracy dają z siebie wszystko a po powrocie do domu jedzenie wyczarowują w pół godziny. Języków uczą się szybko i w nowej pracy też szybko się odnajdują.
Co do Murzynów to obserwowałem ich kiedyś przez kilka miesięcy na Karaibach. Nie jestem rasistą, z paroma się zaprzyjaźniłem, wielu było naprawdę sympatycznych. Co mnie raziło to permanentne przez nich śmiecenie. Opakowania po jedzeniu, piciu, czymkolwiek lądowało na chodnikach i ulicach, często wylatywały przez okna jadących aut. Podejście u nich do czasu jest bardzo względne. Butlę z gazem wieźli mi prawie dobę ze składu oddalonego o 10 km. Gdy do nich dzwoniłem to odpowiedź była zawsze taka, że są w drodze Gdy przyjechali naprawić internet to najpierw dyskutowali, potem jedli, potem pili, gdzieś poszli na 2h po czym stwierdzili, że przyjadą jutro. Przyjechali po dwóch dniach ale nie zabrali wszystkich narzędzi i musieli się wrócić. Może to wpływ klimatu Karaibów.
Z drugiej strony patrząc na tych wszystkich czarnych i śniadych ludzi w Niemczech, najczęściej mam z nimi do czynienia w Belinie, to śmiem twierdzić, że Niemcy by stanęły gdyby nie oni. Ci ludzie pracują w hotelach, restauracjach, na stacjach paliw, myjniach, jeżdżą śmieciarkami, koparkami, obsługują miotły, łopaty itp. itd. W starbucksie przy Bramie Brandenburskiej pracuje tylko 2 białych, reszta ekipy to śniadzi.
2024-10-15 (09:46)

status Arty

15457
wpis nr 1 534 814
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Co do śmiecenia to Rosjanie są w tym zaprawieni jak stary żołnierz w małpim gaju. Worki ze śmieciami wyrzucają z balkonów bo kto potem dojdzie czy te śmieci wyleciały z 5 czy 9 piętra.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 42 43 44 45 46
Wyślij wiadomość do admina