Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

względność czasu a losowania lotto- rozważania :-)

2016-01-22 (22:29)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 961 572
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

poza tym napisałem, że nie wyśmiewam braku znajomości języka (ten w filmiku jest bardzo przystępny), co więcej chciałbym znać rosyjski

w twoim pytaniu pierwszym to nie jest jedyna odpowiedź

--- wpis edytowano 2016-01-22 22:39 ---

2016-01-22 (22:35)

status SenJAKjawa
Data rejestracji: 2015-12-09
Ilość postów: 575

14640
wpis nr 961 576
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sorki że się wtrace ale ralfek wytłumaczył wszystko jasno i czytelnie.

Prędkość swiatła nie może zmienić predkości w jednolitej przestrzeni w jakiej sie porusza. Odcinkowo może zmienić prędkość przelatujac przez konkretne segmenty przestrzeni, jednak nie zmienia to faktu ,że nic od predkosci światla nie jest szybsze w jakiejkolwiek przestrzeni np. w wodzie nic nie jest szybsze od światla, w prózni to samo, w powietrzu również to samo. Dlatego ralfek ma racje i również twierdze że prędkosć swiatla ogólnikowo jest stała.
2016-01-31 (16:49)

status ralfek

4876
wpis nr 963 605
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dalej w temacie- kolejny ciekawy film który ładnie tłumaczy pewne rzeczy, fajnie ze ktoś takie coś nagrywa

http://www.wykop.pl/link/2989243/zrodlo-czasu-i-przestrzeni-czyli-o-co-chodzi-z-transformacja-lorentza/

oglądać po kolei wszystkie 3 czesci, prosty angielski potrzebny, reszte slowek sie douczyc
2016-01-31 (17:08)

status ralfek

4876
wpis nr 963 608
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

wolne tłumaczenie filmów jednego z użytkowników wykopu:

http://www.wykop.pl/link/2989243/#comment-34161765
2016-02-10 (19:27)

status tomson
Data rejestracji: 2014-03-05
Ilość postów: 2424

14063
wpis nr 966 120
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2016-01-14 (20:38)

statusjerzy1108

Data rejestracji: 2012-05-04

Ilość postów: 473

13441

wpis nr 959 547

tomson, a czy członkowie załogi kosmicznego statku znajdujący się na przedzie będą widzieli ogon tegoż statku, jeśli podróżować będą z prędkością światła ?

jerzy,

nie będą. W ogóle nic.

Cząstka o dodatniej (niezerowej) masie nie może poruszać się z prędkością światła (zakładamy, że w próżni). Pytanie zawiera błąd (non sequitur), więc dalej się nie da. Może chodzi Ci o rufę (nie ogon) i prędkość podświetlną?

Pozdrawiam
2016-02-12 (15:43)

status ralfek

4876
wpis nr 966 542
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

warto by bylo sie odniesc do poprzednich kwestii zamiast rozkminiac zagadki
2016-02-13 (17:50)

status tomson

14063
wpis nr 966 854
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie ralfek, to nie zagadka.

To nawet ciekawe pytanie, choć trochę nieporadne. jerzy1108 nie uważał zbytnio na lekcjach fizyki.

"członkowie załogi kosmicznego statku znajdujący się na przedzie... z prędkością światła".

Sprytny jerzy: przy tej prędkości statek wraz z załogą miałby masę nieskończoną, upływ czasu byłby zerowy tak samo jak i rozmiar statku.

jerzy1108 mógł zadać znacznie ciekawsze pytanie:

co zobaczy załoga statku kosmicznego poruszającego się z prędkością podświetlną, gdy spojrzy na rufę statku poruszającego się przed nim z:

1. większą prędkością (ciągle poniżej c)

2. taką samą prędkością

3. mniejszą prędkością (doganiamy kolegów)

4. a co zobaczą załoganci pkt. 1-3 patrząc na nas?

I całe szczęście, że nie zadał bo dopiero miałbym zagwozdkę.

ralfek,

proponujesz powrót do dyskusji na tematy, z których zboczyliśmy przez spór o naturę światła. Czy nie uważasz, że powinna ona uwzględnić ostatnie odkrycie istnienia fal grawitacyjnych?

Obu kolegów pozdrawiam

--- wpis edytowano 2016-02-13 17:53 ---

2016-02-15 (15:24)

status ralfek

4876
wpis nr 967 328
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

czy istnienie fal grawitacyjnych podważa aktualną wiedzę o świetle?

jest wręcz przeciwnie

ale z jakiegoś powodu nie potrafisz przyznac racji

bo powtróze po raz kolejny to nie są moje racje tylko wielkich naukowców tego świata
2016-02-15 (23:52)

status tomson

14063
wpis nr 967 448
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

"ale z jakiegoś powodu nie potrafisz przyznac racji" - ale do czego? Tezy brak.
2016-02-16 (01:18)

status ralfek

4876
wpis nr 967 453
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

nie bede sie powtarzac!
2016-02-29 (11:19)

status tomson

14063
wpis nr 970 882
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SenJAKjawa,

"Prędkość swiatła nie może zmienić predkości w jednolitej przestrzeni w jakiej sie porusza." - prawdziwe, ale mało odkrywcze. A znasz inną formę promieniowania elektromagnetycznego, która to potrafi? Bo ja nie.

"nic od predkosci światla nie jest szybsze w jakiejkolwiek przestrzeni np. w wodzie" - i znowu zgoda. A kto tu powiedział, że jest inaczej? (no dobra są wyjątki, ale to nie ad vocem)

"Dlatego ralfek ma racje i również twierdze że prędkosć swiatla ogólnikowo jest stała." - i tu dup,a.

No to popatrzmy:

Światło wyemitowane ze Słońca po 8 min. trafia w atmosferę Ziemi i ZWALNIA. Następnie przelatuje przez szybę w moim oknie i ZWALNIA. Dociera do szyby mojego akwarium i znowu ZWALNIA. Przebija się przez wodę i ZWALNIA. Jest druga szyba w akwarium. Ale ja jestem wredny i ustawiłem 10 akwariów pod rząd. I światło ZWALNIA za każdą przeszkodą. A to dlatego, że prędkość światła zależy od współczynnika załamania ośrodka, w którym się porusza.

'stałość" - cecha osób, rzeczy i zjawisk niezmiennych w czasie (Wikisłownik).

SenJAKjawa,

równie dobrze możesz napisać, że autobus linii miejskiej porusza się ze stałą prędkością. "Prędkość światła"- to umowne pojęcie wprowadzone przez astrofizyków, którym nie chciało się co chwila powtarzać: "prędkość rozchodzenia się fali elektromagnetycznej w pustej nieograniczonej przestrzeni."

Nośnikiem tego promieniowania (fali) są fotony, które zależy jak na nie spojrzeć są bozonami albo kwantami. Światło to prosta i elastyczna materia. Można je łatwo rozrzedzić: przy pomocy pryzmatu chociażby, albo skoncentrować. Laserek wtedy mamy.

SenJAKjawa,

Myślę, że wyczerpałem temat.

Pozdrawiam

--- wpis edytowano 2016-02-29 11:21 ---

2016-02-29 (16:11)

status ralfek

4876
wpis nr 970 945
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

to przykre, ale naprawde nie rozumiesz o co w tym chodzi, może wsadz butę w buty i ogarnij temat, potem się wypowiadaj..

--- wpis edytowano 2016-02-29 16:12 ---

2016-02-29 (16:20)

status SenJAKjawa

14640
wpis nr 970 954
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Rozumiem o czym piszesz Tomson. Własnie opisałem taki przyjęty na to pogląd i szczerze nie mam wiedzy tak bardzo dużej na ten temat. I nie będąc stronniczy poprostu będę czytał waszą wymianę wiedzy na ten temat. Pozdrawiam.

PS; Nie napisałem może wyraźnie o co mi chodziło , ale chodziło mi o jednolitą przestrzeń bez przeszkód typu szyba, poprostu czytsta masa wodna, bądź próżnia na danym odcinku bez żadnych przeszkód. I na tym ogólnie oparłem sprawę stałej prędkosci jako tako. Oczywiscie dyskusję zostawiam wam, ja jestem z profesji elektryki ;D Aha i wiem że Ameryki nie odkryłem;D

Aha a takie pytanie czy światło po przekroczeniu pewnej przeszkody np grubej szyby, delikatnie jej prędkość elastycznie zwalnia do jakiejś kolejnej stalej prędkosci danej przestrzeni, w jakiejś odległości od opuszczenia szyby czy poprostu zwalnia na poziomie samej szyby i z idealnym jej końcem rozpoczyna stałą wolniejszą prędkość? ??? Żeby bardzej wyjaśnić oprę się o przykład samochodu jadącego do strefy zamieszkania. Jadąc 90km/h po przekroczeniu nie jeddzie idealnie za znakiem 50 km/ tylko stopniowo zwalnia przez pewną odległość i np. 100 metrów od ograniczenia jedzie juz te stale 50 km/h.

--- wpis edytowano 2016-02-29 16:38 ---

2016-02-29 (18:02)

status ralfek

4876
wpis nr 970 962
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

problem w tym, że problem jest bardzo skomplikowany i dopoki tomson sam sobie nei zada trudu przetlumaczenia zrodel angielskich to bedzie zyl w bledzie, moze tez pojsc do jakiegos fizyka, ale nie wiem czy mu zalezy, lepiej powtarzac dyrdymaly..

problem jest na tyle skomplikowany ze nawet stwierdzenie ze swiatlo moze byc skupione w laserze i rozproszone przez pryzmat nie jest do konca prawda

bowiem nie tak dawno odkryto, ze nawet swiatlo ktore nie tyle przechodzi przez pryzmat ale nawet zwykla zarowka moze powodowac efekty korpuskularno falowe takie SAME jak pojedyncze fotony lub laser

to jest bardzo bardzo skomplikowana dziedzina i nie dysponuje nawet warsztatem zeby komus innemu to tlumaczyc dlatego dalem wiele filmikow na ten temat, ktore nie zostaly wykorzystane!!!! Tomson od razu by wiedzial o co mi chodzi od kilku tygodni

moge tez dac zrodlo tych nowych powyzszych rewelacji tylko po co?? jak nikt nie chce sie uczyc

Tomson czepia sie dyrdymalow LEKSYKALNYCH slowa PRĘDKOśĆ zamiast przyznać nam rację, że prędkość światła jest zczepiona z przestrzenią 3 wymiarową w taki sposób, że jej stałość trzyma cała przestrzeń w ryzach, Jest to ściśle powiązane z prędkością jakiekgokolwiek obiektu który się RUSZA, obiekt poruszajacy się ŻYJE według innego CZASU bo czasoprzestrzeń musi być STAŁA, jest to pieknie pokazane w filmach na podstawie wykresow rozszerzonej 3d przestrzeni

ale po co to oglądnąć? lepiej siąc zamęt i czepiać się słowa stały i prędkość

--- wpis edytowano 2016-02-29 18:05 ---

2016-02-29 (18:39)

status tomson

14063
wpis nr 970 969
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SenJAKjawa,

elektryk powiadasz. Dobrze, to się dogadamy.

Fotony, choć bardzo lekkie (masa spoczynkowa =0) to cząstki elementarne.

I jako takie wchodzą w reakcje fizyczne z każdą napotkaną cząsteczką. Niech to będą molekuły kwarcu w szybie. Część fotonów trafi w nie i w wyniku zderzenia powstanie ciepło a część przeleci dalej.

A teraz wyobraź sobie metr nadprzewodnika (żaden problem, obaj wiemy że wystarczy odpowiednio niska temperatura), w którym rezystancja jest zerowa. Elektrony śmigają więc bez żadnych przeszkód. Ale na końcu jest 10 cm przewodnika z dajmy na to ołowiu. Jako osoba znająca się na elektryczności wiesz co się wydarzy. I tę analogię odnieś do światła przebijającego się przez dowolny ośrodek gęstszy od próżni.

I coś osobistego.

Astronomia fascynowała mnie od zawsze. Już jako młody chłopak po przeczytaniu kilku artykułów i książek potrafiłem określić na niebie podstawowe gwiazdy czy konstelacje. Dziewczyny to ceniły. Jedną ręką pokazujesz jakiś gwiazdozbiór, a drugą... no wiesz.

Każdy z nas chyba był na jakimś biwaku czy innym wypadzie. I każdy nieraz widział gwieździste niebo. Kumple spali a ja nie mogłem. Jakiś niepokój kazał mi wyjść przed namiot i gapić się na nieboskłon. Mam to do dziś, choć jestem sporo starszy od tamtego chłopaka.

SenJAKjawa,

pozdrawiam i życzę sukcesów w odkrywaniu pięknego świata fizyki
2016-02-29 (18:46)

status SenJAKjawa

14640
wpis nr 970 972
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tomson potwierdzam nadprzewodniki w niskiej temeraturze przykładem jest cyna.

Jeżeli się nie mylę komputery kwantowe pracują na nadprzewodnikach ?

Ja to tak mieszane zainteresowania militaria, elektryka, inżynieria elektryczna, moim idolem że tak powiem jest Nikola Tesla, sam wykonałem kiedyś mini Cewke Tesli. Super sprawa, niedługo zamierzam z kumplem rozpocząć działalnosc gospodarczą z usług elektrycznych i czasami jak jedziemy samochodem to rozmawiamy dużo o elektryce, fizyce, gdy razem pracujemy to nie zajmujemy się typowo robotą jak niektórzy tylko próbujemy rozmawiac jak specjalisci o fachu mimo wykształcenia Technik elektryk. Oczywiscie pracę wykonujemy tak jak wszyscy, tylko dodatkowo dorzucamy temat.

--- wpis edytowano 2016-02-29 18:52 ---

2016-02-29 (19:24)

status tomson

14063
wpis nr 970 988
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

SenJAKjawa,

"Jeżeli się nie mylę komputery kwantowe pracują na nadprzewodnikach ?"

Nie kolego, nie pracują bo jeszcze ich nie ma. Na razie powstają mniej lub bardziej udane prototypy. To, że odkryliśmy splątanie kwantowe to za mało żeby potrafić je wykorzystać. D-Wave tylko je udają.

Nicola (Nikolaje) Tesla jest dla mnie geniuszem na miarę Da Vinci czy Ensteina.

Co do militariów (jeśli w domyśle II W.Ś. a szczególnie lotnictwo) to chętnie podyskutuję. Nie tutaj ma się rozumieć. Może warto założyć nowy temat, tak szeroko o nauce?

Żeby można było swobodnie pogadać np. o Twojej mini cewce Tesli czy o P-47 Thunderbolt.

Co o tym sądzisz?
2016-02-29 (19:30)

status SenJAKjawa

14640
wpis nr 970 991
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pomysł nie jest zły, można strzelić temat o nauce, fizyce i każdy by coś ciekawego opowiedzial albo podyskutował. Z tymi Kwantowymi to trochę się rozpędziłem, fakt nie ma jeszcze komputerów kwantowych, lecz obiło mi się o uszy że zbudowano jakiś prototyp na bazie nadprzewodników niż jak zwykle półprzewodników krzemowych. Szczegolnie interesuje mnie ten ciekawy człowiek Tesla i jego generatory bezprzewodowe zasilane między innymi z wyładowań atmosferycznych, myślę że jego projekty i technologie wyprzedzały nawet niektóre nasze dzisiejsze powszechne technologie wykorzystywane dzisiaj na codzień. Co o tym myślisz kolego Tomson? Oglądałem jego biografię w jakims programie naukowym że miał koncepcje pozyskania energi z tzw tła. i tu moja wiedza wymięka ;D Praktykuję również świadomy sen 6 lat treningu. Również ciekawa rzecz dla nauki. Świadomy sen odkryty w latach osiemdziesiątych jak i również techniki pozyskiwania tego efektu. Nie ryje psychiki a fajna zabawa.

--- wpis edytowano 2016-02-29 19:44 ---

2016-03-01 (01:05)

status ralfek

4876
wpis nr 971 116
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tomson mistrz unikania trudnych tematów

a i pokdstawowe komputery kwantowe bardzo proste istnieją

i nie mowa o dwave bo to tylko komercja dla mas i rzeczywiście udają komputer kwantowy

rzeczywiste są w rozwoju i nawet są udane obliczenia

no ale tak.. trzeba by nadążąc nad najnowszą wiedzą, a nie tym co piszą w fakcie

co do Einsteina jako guru..

szkoda, że jest Twoim guru a podważasz jego geniusz pisząc to co piszesz

2016-03-01 (17:49)

status tomson

14063
wpis nr 971 274
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ralfek;

"no ale tak.. trzeba by nadążąc nad najnowszą wiedzą, a nie tym co piszą w fakcie"

Wiesz, jestem dużym i spokojnym facetem. Dość trudno wyprowadzić mnie z równowagi. Ale porównanie wielu lat zainteresowań, czytania książek, artykułów naukowych, podręczników z dziedziny fizyki, astronomii czy kosmologii do poziomu gazety "Fakt"? Ciekaw jestem czy powtórzyłbyś to w odległości 1 metra ode mnie? Lepiej dla nas obu, że tak się nie stało.

Wybacz ralfek, poniosło mnie.

Jeśli masz zastrzeżenia do moich twierdzeń przytocz któreś i obal je przy użyciu NAUKOWYCH ARGUMENTÓW. A Ty tylko ciągle siekasz mnie jak kotleta. Jeśli masz nową wiedzę to podziel się z nami. Przetłumacz ciekawy artykuł i zrób wpis. Może na takiej stronie o nauce, o której rozmawiałem z SenJAKjawa?

Uważasz, ze jest potrzebna?

Pozdrawiam
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3
Wyślij wiadomość do admina