Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 17 18 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Wypadnie numer wyższy czy niższy. |
2015-03-02 (19:39)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 881 187 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @jerzy1108, w odniesieniu do tego co napisałeś o tabelce, którą zamieścił (jak zwykle pracowity i chętny do pomocy) kolega @sindbad wczoraj o 18.41: "U Ciebie nie ma nawet z ilu losowań naliczyłeś te wyniki. Dlatego nie można się do nich odnieść." - to był to na godzinę jej ( tabeli ) wykonania, pełen zakres losowań MM. Wystarczyło wejść na http://www.multipasko.pl/analizer/multi-lotek/#results aby przekonać się, że w całej historii gry "1" była losowana te 2130 razy... Pozdrawiam --- wpis edytowano 2015-03-02 19:46 --- |
2015-03-02 (19:54)![]() Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20531 ![]() | wpis nr 881 190 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, ja nie używam arkusza do obliczeń tylko do prezentacji. Moje obliczenia są w Pascalu tym okienkowym. ludwik@lottopad.pl Tak, zamieściłem tabelkę MM z wszystkich losowań dla zobrazowania, dlaczego kolumna pierwsza i ostatnia ma przewagę nad pozostałymi i myślę, że jest to zrozumiałe. |
2015-03-02 (19:56)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 881 191 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus w poście "wpis nr 880 995" w tym temacie zamiescił kod programu. Jak wykorzystać ten kod ? Trzeba go czymś skompilować, tak? W jakim języku programowania jest napisany ten program? Pacal ? Delphi ? czy może jeszcze jakiś inny.Przepraszam za takie proste pytanie. Do tej pory pisałem tylko proste makra w VBA. Proszę fachowców o krótkie wprowadzenie do tematu. |
2015-03-02 (20:06)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 881 195 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @kleszek, Powstanie program realizujący ten kod i opublikuję go w temacie "Generator kombinacji gier liczbowych". Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-02 (20:21)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 881 202 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Amadeus,- Nie czuj się urażony, Nie miałem nic złego na myśli. Zasugerowałem się słowami jakich używasz , kończąc swoje wypowiedzi - ( pozdrawiam ciepło) @wioleta_czarna ,- wyrosła nagle , jak z pod ziemi i użyła Także tych słów. Pomyślałem że to pewnie jakiś trik lub żart. Wkażdym razie Przepraszam, jeśli poczułeś się dotknięty w jakiś sposób. Wysoko Cię cenie za Twoją wiedzę i umiejętności i życzliwość i to co do tej pory zrobiłeś dla naszej zielonej społeczności. Jerzy... |
2015-03-02 (20:28)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 881 205 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @jerzy1108 Wioleta to nie ja, zapewniam ![]() Typowaniem się nie interesuję, szukam metod wyłącznie możliwych do zamienienia w algorytm. Miło, że doceniłeś moje udzielanie się tutaj - na pewno sporo jeszcze pokażę ciekawych narzędzi. Pozdrawiam ciepło (ale inaczej niż Wioleta ![]() Amadeus |
2015-03-02 (21:18)![]() Data rejestracji: 2015-03-01 Ilość postów: 10 ![]() | wpis nr 881 225 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, prosiłam o typowania na MM bo ja się nie znam na Exelu i nie potrafie robić takich cudek jak Jerzy ;D pozdrawiam ciepło bo jest zimno hihi ;D |
2015-03-02 (21:41)![]() Data rejestracji: 2011-12-25 Ilość postów: 4460 ![]() | wpis nr 881 261 [ CZCIONKA MONOSPACE ] no ale nie trza się na excelu znać, kolega podał krok po kroku jak sobie to zrobić, poszukaj wcześniej ![]() |
2015-03-02 (23:01)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 881 305 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kleszek, Pascal czy Delphi właściwe na jedno wychodzi. ![]() Pascal to używa się raczej do programu dosowego Turbo Pascal. Jednak Pascal używany w Delphi jest językiem obiektowych tzw. Object Pascal dzięki czemu możesz np. używać komponentów graficznych. Sądząc po składni i po dopisaniu w poprawce "Result" zapewne napisany w Delphi w trybie konsoli a może po prostu z pamięci. Po kompilacji w tym środowisku powstaje samodzielny plik wykonalny .exe gotowy do uruchomienia na każdym komputerze. Darmowym odpowiednikiem Delphi jest Lazarus, jednak Delphi to szybsza kompilacja, dużo mniejsze pliki wykonywalne i z reguły lepsze dopracowanie samego języka Jednak programu przedstawionego w podanym wpisie nr 880 995 nie da się skompilować i program ten nic właściwie nie robi, poza wpisaniem do tablicy 49 liczb, choćby z powodu braku kodu do użytych tam procedur. Oczywiście takie procedury lub funkcje jak wczytaj, sortuj, zapisz można uzupełnić samemu dostosowując do swojego programu ale do procedury ZamienMiejscami kod nie jest już taki oczywisty chociaż i tu można kombinować. * Przykład kodu uzupełnionego jest poniżej i teraz kompiluje się bez problemu choć nadal robi niewiele. Ja zwykle zaznaczam kod do uzupełnienia wstawiając na początku dwa // Tu mam prosbę do Amadeusa żeby podał kod procedury zamienMiejscami tak jak to chciałby wykonać. program AMA; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils; Var Tablica: Array[1..49] Of Byte; Pozycja:Byte; Licznik1, Licznik2 : Byte; KombinacjaWejsciowa,KombinacjaWyjsciowa: Array[1..6] Of Byte; LiczbaLosowan:integer; function Cykl:Byte; begin inc(Pozycja); If Pozycja>49 then Pozycja := 1; end; procedure Wczytaj(kombinacjaWejsciowa:array of byte); begin // end; procedure Sortuj(kombinacjaWyjsciowa:array of byte); begin // end; procedure Zapisz(kombinacjeWyjsciowa:array of byte); begin // end; procedure ZamienMiejscami(tablica:array of byte;cykl:byte); var a,b,c:byte; begin // end; begin Liczbalosowan:=100; For Licznik1 := 1 to 49 do Tablica[Licznik1] := Licznik1; Pozycja:=0; For Licznik1 := 1 to LiczbaLosowan do begin Wczytaj(KombinacjaWejsciowa); For Licznik2 := 1 to 6 do KombinacjaWyjsciowa[Licznik2] := Tablica[KombinacjaWejsciowa[Licznik2]]; Sortuj(KombinacjaWyjsciowa); Zapisz(KombinacjaWyjsciowa); For Licznik2 := 1 to 6 do ZamienMiejscami(Tablica[KombinacjaWejsciowa[Licznik2]],Tablica[Cykl]); end; end. --- wpis edytowano 2015-03-02 23:16 --- |
2015-03-02 (23:26)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 881 313 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, Jeżeli ustawić Janka obok Mikołajka a miedzy nimi wstawić Violę to odstęp będzie 1, 1 czy też 0, 4 ? ![]() Jeżeli już przyjąć że odstępy między liczbami mogą mieć jakieś znaczenie to dlaczego do takich analiz używać sztucznych wyników jakimi są losowania sortowane. W sortowanych losowaniach niezależnie od wyniku losowego odstępy między tymi samymi liczbami są zawsze jednakowe. --- wpis edytowano 2015-03-02 23:35 --- |
2015-03-02 (23:44)![]() Data rejestracji: 2015-03-01 Ilość postów: 10 ![]() | wpis nr 881 321 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ehh a ja tylko chciałam na becikowe ;D i dostaje po uszach za brak wiedzy... :/ --- wpis edytowano 2015-03-02 23:48 --- |
2015-03-03 (07:30)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 881 353 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A po jaką cholerę wstawiać Wiolę, Robisz wrażenie jak byś kombinował, jak koń pod górę. |
2015-03-03 (08:02)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 881 361 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy Już pierwszych dwóch wpisach zawarta jest pewna niedokładnosć... Zgadzam się, taki sposób patrzenia - jak i ten u koleżanki , która z radością wklepuje "te i oboczne" - eliminuje jakąś część ze wszystkich liczb, jednak, ta nieścisłość... 1. >>Ja tylko tak sobie będę zamieszczał k i e r u n e k, w którym będą kierować się numery w MM. << 2. >>Trafionych dzisiaj (t)- 14 z 20 << cóż - może i wybierasz NIE ze wszystkich /tu 80-u/, jednak czy to aby na pewno jest trafienie "14 z 20-u" ? /bez urazy/ pozdrawiam PS nawet dla literalnego trafienia, w tym wypadku 14 liczb z 20 liczb, typowanych trzeba, czy może warto - mieć plan, pomysł, koncepcję - jak i co da się "wycisnąć" porozkładaj sobie karteczki, w różnej wielkości stosiki - 14 czarnych i 6 czerwonych np... i, że nie wszystkie /w każdym stosiku/ będzie jednolitego koloru, to - oczywiste - prawda ? powodzenia --- wpis edytowano 2015-03-03 08:04 --- |
2015-03-03 (09:12)![]() Data rejestracji: 2014-03-30 Ilość postów: 6789 ![]() | wpis nr 881 376 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robal, ja tylko twierdzę, że nie istnieje metoda na wytypowanie cyferek w grze losowej. Można próbować się z tym zmierzyć i tu, o dziwo, własciwie każdy sposób jest dobry. Nie istnieje na to metoda naukowa, matematyczna. A najlepszą weryfikacja jest wytypowanie np. 5 trafnych. Pomino wielu teorii jakoś to w praktyce nie wychodzi. Pozostaje luzik, próba trafienia i łut szczęścia ![]() |
2015-03-03 (10:18)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 881 402 [ CZCIONKA MONOSPACE ] By nie przeszkadzać jerzemu1108 w jego wątku, kolejne wpisy na poniższe tematy zamieszczał będę w wątku "Generator kombinacji gier liczbowych". Zapraszam tam, jeśli ktoś ma uwagi, odpowiedzi, sugestie. @Ken Tak, jak zapowiedziałem. algorytm zarysowany w podanym przeze mnie pseudokodzie zostanie zaimplementowany w Delphi. Powstanie konkretny program. Będzie wersja dla Lotto, jeśli ktoś ma taką potrzebę, mogę zapewnić też wersje dla innych gier. @Micowhy (oraz osoby dociekające natury wklejonego przeze mnie pseudokodu). Micowhy rzucił tu zagadki i chyba trochę w tonie zarzutu przedstawił moje podejście polegające na - jak to określił - "full monty" (zapewne aluzja do komedii o męskich striptizerach-amatorach). Czytam to forum parę lat i po prostu zniecierpliwiłem się powszechną zabawą w "wiem ale nie powiem", "mam ale nie dam". Chamstwo niektórych osób na pewno się do tego przyczyniło. Dlatego mam zamiar metodycznie zamieniać na działające programy i publikować każdą wyłapaną przeze mnie ideę jaką uznam za ciekawa, lub na którą ktoś zwróci moją uwagę (i też uznam ją za wartą przetestowania). Przyjąłem też i zrealizowałem różne zamówienia prywatne (na programy które posłużą wyłącznie zamawiającemu, a ja nie upubliczniam ani programu ani myśli za nim stojącej). Co więcej, by wesprzeć wszystkich piszacych programy w środowiskach Delphi/Lazarus podam namiary na naprawdę porządne darmowe biblioteki programistyczne implementujące szerokie spektrum ważnych matematycznych narzędzi, w tym specyficzne operacje kombinatoryczne związane z grami losowymi. W ten sposób zadbam o "wyrównanie warsztatów". Tak więc będzie "full monty" a do tego darmowe wejściówki dla wszystkich, szwedzki stół i odwózka do domu po imprezie. Na szybko odniosę się teraz do podpowiedzi Micowhy'ja z wpisu nr 881 116: podpowiedź 1: - TAK, taki jest jeden z celów algorytmu (aktywne reagowanie na wszelkie zaburzenia częstotliwości wypadania), ale nie jest to cel główny. podpowiedź 2: - To jest ważna podpowiedź, opisana funkcja generuje "skręcające się i przeplatające kolumny" gdyż podstawianie powoduje, że "zaszyfrowana" liczba trafia do innej kolumny, ale wcześniej należała do innej. Jest to przy okazji realizacja idei opisanej przez Micowhy'ja jako "perwers-lotto", a także "szyfracja" i "szufling" (mające sens w kontekście podpowiedzi 3 i 4...) podpowiedź 3: - to jedna z dwóch najistotniejszych podpowiedzi. Jeśli nie wykonamy ostatniego tasowania, a dla aktualnego stanu tablicy wykonamy tablicę odwracającą podstawienia - tak, że tablica_odwrotna[tablica_zwykla[x]] = x - to ta tablica odwracająca pozwala nam na "dekodowanie" prognoz uzyskanych z analizy wyników podstawionych. podpowiedź 4: - to druga ważna podpowiedź. Losowe potasowanie tablicy podstawieniowej przed rozpoczęciem podstawiania bazy wyników pozwala nam na korzystanie z jednej z 608281864034267560872252163321295376887552831379210240000000000 możliwych permutacji zmieniających wyniki. (Nie odjąłem jednej permutacji-tożsamości, bo ona TEŻ zmienia wyniki...) Jeżeli ktoś twierdzi, że w tej przestrzeni nie ma możliwych do wykrycia wyraźnych i długookresowych wzorców w losowaniach, to na pewno się myli. Nie twierdzę, że będzie to łatwe/szybkie/przyjemne, ale jest GWARANTOWANE. Tę pesymistyczną stroną medalu jest ogrom tego zakresu podstawień. Inna sprawa, że można wystartować od losowej tablicy i zmieniać ją "adaptacyjnie". Temat rozwinę przy innej okazji - pisałem już kiedyś o tym. Micowhy zapraszał do badania przetworzonej bazy badaczy o różnych profilach: sieci neuronowe, klasyczny RP, itd. Zabrakło najważniejszych zaproszonych: stosujących metody szeregów czasowych. I teraz będzie frustrująca część: Jeżeli przetworzone wyniki ktoś zbada swoją ulubioną metodą i nie zobaczy wyraźnych zależności powiązanych z czasem - oznacza to, że swóją metodę ma "skonfigurowaną" ŹLE. Uzasadnienie: Podana funkcja GWARANTUJE występowanie WIELU zależności rozłożonych wyraźnie w czasie - za tasowanie tablicy podstawieniowej odpowiada w połowie CYKLICZNY licznik, oraz jest ŚCISŁA zależność między sposobem transformowania się każdej N-tej kombinacji, a kombinacjami przetworzonymi kilka kroków wcześniej. Jeśli nasz system/program tego nie wychwytuje, to naprawdę niedobrze. I ostatnie dopowiedzenie: Pisano na tym forum, by z losowością nie walczyć, ale ją naśladować - lub, by losowość sama zdradzała swoje sekrety - lub by w obliczu braku wystepujących powiązań/prawidłowości w zbiorach wyników samemu takie powiązania/prawidłowości wymuszać. Podana funkcja realizuje te postulaty w szerokim zakresie. Inne realizacje tej filozofii również będę opisywał i implementował programistycznie. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-03 (10:38)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 881 408 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "Zabrakło najważniejszych zaproszonych: stosujących metody szeregów czasowych. " :) |
2015-03-03 (10:56)![]() Data rejestracji: 2014-03-30 Ilość postów: 6789 ![]() | wpis nr 881 414 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No dobrze, ale co stoi na przeszkodzie, żeby podać konkretne cyfry i liczby wynikające z programu? Czy to nie jest najlepszy sprawdzian skuteczności metody? |
2015-03-03 (11:13)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 881 419 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nikt nie ma jeszcze metody działającej to wszystko poszukiwania |
2015-03-03 (11:16)![]() Data rejestracji: 2014-03-30 Ilość postów: 6789 ![]() | wpis nr 881 421 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bo gdyby istniała taka metoda, to by znaczyło, ze gra nie jest losowa. |
2015-03-03 (11:26)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 881 424 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nie to by znaczyło, że dotknęliśmy Boga, niezależnie czym lub kim on jest i pamiętaj o jednym ileś lat temu uważano, że atom jest niepodzielny.. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 17 18 Wyślij wiadomość do admina |