Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 14 15 16 17 18 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Wypadnie numer wyższy czy niższy. |
2015-04-05 (21:44)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 891 821 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oj , ale walnołem byka! Rzeczywiście, spojrzałem na mapę losowań MM. która była otwarta na 40 numerów a nie na 80. Nie zwróciłem uwagi na ten szczegół, za dużo chyba wpatruję się w te różne cyferki i dostaję oczopląsu. Najlepszego z okazji świąt. Jerzy... |
2016-11-01 (12:03)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 033 897 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wygląda mi na to że wolicie poczekać aż ktoś się zlituje i poda Wam rybę a nie wędkę, tym bardziej że wędkę trzeba sobie samemu uzbroić w haczyk, spławik, żyłkę itd. Ale ja wolę wierzyć, że metoda ta wydała się Wam zbyt banalna, głupia i nie warta zajmowania się nią. Wobec tego, nie będę dalej ciągną tego wątku. ======================================== Zapytam jednak czy ktoś z Was zajmuje się (profesjonalnie i komercyjnie ) pisaniem programów, makr w excelu itp. dotyczących losowości w grach (TOTOLOTKOWYCH ) - na zamówienie indywidualnych osób. Takie narzędzie musiałoby przetworzyć bardzo dużo danych, idących w wiele tysięcy. No i jaka cena w przybliżeniu od - do, za takie narzędzie. Może już ktoś zamawiał na swoje potrzeby coś takiego i może coś powiedzieć o kosztach, na jakie trzeba się przygotować. Jerzy... |
2016-11-01 (15:30)![]() Data rejestracji: 2009-06-01 Ilość postów: 69 ![]() | wpis nr 1 033 941 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Jerzy czy możesz dokładniej opisać tą metodę? Wydaje mi się że nikt zabardzo nie wie o co w niej chodzi. czy chodzi o skumulowane pozycje wystąpień liczb? |
2016-11-01 (22:29)![]() Data rejestracji: 2004-03-02 Ilość postów: 1742 ![]() | wpis nr 1 034 046 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy 1108 Ja również nie rozumem o co Tobie chodzi z tymi statystykami a to min dlatego że ;nie mogę zaakceptować Twojego podejścia do tematu / po prostu inaczej to widzę / Ale piszę w innej sprawie Po pierwsze jeśli chcesz mieć coś w excelu co chcesz samodzielnie czynić to idź na excel forum i drobnymi krokami rozwiązuj swoją koncepcję /chyba jest to przyszłościowo najlepsze droga / / Ja natrzaskałem tam 900 wpisów ;-o)) / Po drugie jeśli patrząc pobieżnie na Twój wpis to poszukujesz częstości wystąpień liczb to akurat masz w darmowym Multillotto . Ja jeśli chciałem przepracować przeogromne ilości danych idących w grube miliony pozycji Oprócz skryptów dla Lotto Cad które kosztowały mnie od 30 do 80 PLN zlecałem wykonanie . w C++ czy Turbo pascalu jeśli chciałem gmerać w kodzie ... Jeśli nie zależy Ci na jakieś dyskrecji to i na tym forum masz kilku wprawnych w programowaniu . Chociaż nie wydaje mi się aby było to tak mocno skomplikowane żeby ktoś kto zechciałby Cię zrozumieć nie by trzeba było na zrobienie tego angażować aż tutejszych orłów /ktoś z trzeciej ligi też będzie w stanie Ci pomóc /. P.o..z |
2016-11-02 (06:48)![]() Data rejestracji: 2009-06-01 Ilość postów: 69 ![]() | wpis nr 1 034 058 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Jerzy ja dawno temu robiłem coś podobnego dla multi,tylko skok był co 6 losowań,później obrabiałem tabelę, m. innymi reglinxem, czasami wychodziły dziwne rzeczy. |
2016-11-02 (21:36)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 034 251 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzięki ,,Zen,,- zapewne masz rację, i dziękuję także za wcześniejsze formuły, - bardzo mi pomogły w moich pracach. Właściwie dzięki nim ruszyłem z miejsca. Co prawda była to dla mnie droga przez mękę, no ale inaczej zapewne tkwił bym dalej w miejscu i się motał z tymi cyferkami bez rezultatu. ---------- ,,nowy 35,, chyba się domyślam co robiłeś. (próbowałeś coś wywnioskować z pojedynczych danych wziętych z rankingu) łącząc je, wstawiając co szóste losowanie do tabeli. Albo coś w tym stylu. I tu ciekawi mnie jak udawało Ci się to robić. Bo pewnie musiałeś łączyć ze sobą pewne rzeczy, takie jak: Numer, - jego wartość przed wylosowaniem, - jego wartość po wylosowaniu, - miejsce położenia w tabeli, - itp. Tak żeby widzieć ,co,- z kąt przyszło, - z jakiego powodu, i miejsce położenia przed i po losowaniu. Wiem że to co piszę jest ciężkie do zrozumienia, dlatego aby być zrozumiałym, będę musiał opisać wszystko jeszcze raz, dobierając bardzo słowa. Ale to innym razem. Jerzy... |
2016-11-02 (22:41)![]() Data rejestracji: 2004-03-02 Ilość postów: 1742 ![]() | wpis nr 1 034 287 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy 1108 BYŁEM skłonny wówczas gdy przekazywałem Ci ten plik cośkolwiek jeszcze podpowiedzieć . zapewnić jakiś start na miarę swoich umiejętności wybrałeś drogę indywidualnego poznawania excela czyli wyważania otwartych drzwi - Twoja sprawa . Możliwe że chciałeś być dyskretny czyli tajemniczy Spróbuj pomyśleć o tym wszystkim tak że wszystkie statyki , analizy dla liczb i zbiorów zostały już przez wielu ludzi wykonane . Jedyne co mógłbyś Ty wnieść do sprawy to znalezienie , zobaczenie czegoś czego inni nie dostrzegli ., Lub zrobić takie przekształcenie aby zobaczyć coś więcej np. jakąś prawidłowość którą dało by się zastosować. A prawidłowości w analizach jest bez liku . Samodzielne robienie analiz i statystyk pozwala na bardziej elastyczne przy okazji świadome / zrozumiałe nimi operowanie. Dlatego jeśli już zacząłeś "zabawę " z excelem to ją kontynuuj i ucz się . Pisałem najlepiej czy tu na forum czy na forum excela zadawać pytania z bardzo wąskiego zakresu typu jak to zrobić żeby wyszło >>to << lub >>coś tam << . Nikt nie pozna Twojego zasadniczego kierunku jeśli już chcesz to ukryć / bo może w tym jest problem / ..to miałem na myśli pisząc uprzednio o drobnych krokach . ------------------------- Mam jeszcze inną radę inspiracji możesz szukać w helpach przeróżnych programów zazwyczaj są one łatwo dostępne "bezkosztowo" .. Szkoda że nie ,mogę Cię skierować na strony w których umieszczałem archiwa już nie istniejących for .Miałbyś obraz jak ówcześni użytkownicy dochodzili do pewnych odkryć . Wczesny Paśko też miał ten klimat wzajemnych życzliwości. . Chyba w ostatnim dziesięcioleciu tak się popsuła atmosfera i każde grabie garną tylko do siebie . Dobrym wyjściem dla Ciebie było by skontaktowanie się z osobą która wykazuje jakieś zainteresowanie i wspólnie po partnersku może dojdziecie do czegoś ./ i nie myślę tu o sobie bo zajmuję się inną działką / Taka forma jest najlepsza .gdyż niewielu jest Alfą i Omegą posiadającą wiedzę i umiejętności w każdej dziedzinie ; i każdego rodzaju - nie mówiąc już o oszczędności czasu w dochodzeniu do celu P.o.z Mam wrażenie że moja pisanina była niepotrzebna bo wszyscy o tym wiedzą . może tylko zapominają /bo ja na pewno zapominam / |
2016-11-07 (21:38)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 1 035 549 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, Jeżeli sprawdzimy wystąpienia liczb w MM z 150 losowań i posortujemy to mamy 80 wyników w zakresie od 24 do 53 wystąpień gdzie można wyodrębnić 19 grup numerów o jednakowych wartościach wystąpień. Najmniejsza to grupa 2 , tych grup jest 3: 1) 51,80 - 27x 2) 2.15 - 28x 3) 35, 55 - 30x Największa to grupa 7 jednakowych wartości 36,37,41,45,48,73,78 po 36 x Można też wyodrębnić grupę 8 liczb (która prawie dokładnie odpowiada ilości wystąpień wynikającej z prawdopodobieństwa dla 150 losowań 6,20,58,72,18,53,62,66 od 37 do 38 razy. Teraz pytanie w kontekście twojego opisu: "Jeśli teraz dla każdej grupy numerów o tej samej wartości zrobimy osobny korytarz,(taką tabelę) i wstawimy do tych kolumn te numery, tak żeby w każdej kolumnie były numerki o tej samej wartości," Czy to jest to o co Ci chodzi ? |
2016-11-07 (22:32)![]() Data rejestracji: 2004-03-02 Ilość postów: 1742 ![]() | wpis nr 1 035 596 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ken Bardzo serdecznie dziękuję za ten Twój wpis . W pewnym sensie jest to wyodrębniony kawałek metody Coli . Zauważył On że jeśli tak podzielimy wypadnięcia liczb to czasami zdarzają większe trafienia . Oczywiście Cola "pracował" na znacznie mniejszych zakresach. Również to było inspiracją do tworzenia podziałów na l liczby Gorące, Zimne itd itd dowcipnie ktoś pisał mokre suche itd . ;-o)) . Nie zmieniło się u mnie takie podejście ; >>Im większy zakres tym dłużej czekasz na pozytywny rezultat wynikający z takiej statystyki .<< ; bo wyznacznikiem wyboru moim zdaniem powinna być ilość "takich zdarzeń" w pełnej kombinacji oraz ewentualnie ostatnie zdarzenia dotyczące tejże statystyki. Ja też jeszcze nie wiem do czego zmierza Jerzy 1108 . Zobaczymy ? P.o.z |
2016-11-07 (23:02)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 1 035 604 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zen, Grupy liczb to ciekawy temat choć słabo wykorzystywany. W dużych systemach można by manipulować dodawaniem lub usuwaniem części lub całych grup o określonych parametrach. |
2016-11-08 (09:03)![]() Data rejestracji: 2004-03-02 Ilość postów: 1742 ![]() | wpis nr 1 035 637 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ken dwa razy przeczytałem Twoją wypowiedź i mam tu dwie odpowiedzi i lepiej by było żebym nie czytał tego więcej razy bo nie odejdę od kompa . --------------------- Ken nie da się zaprzeczyć temu co piszesz . Ostatnio dojrzałem coś w kombinacjach z La Jolli coś co na pierwszy rzut oka zwalało z nóg Niemal pewną 20-sto krotną redukcję .jednakże po usilnym drążeniu tematu okazało się że >> na dwoje babka wróżyła << ale i tak to opłacalny zabieg . Okazuje się że takie akcje przetwarzania intelektualnego dają jeszcze szersze spojrzenie na gry losowe . Wniosek na tak złożone zagadnienie którego nierozpoznany cel wymyka się spod ściśle matematycznego ujęcia należy oglądać z wielostronnie .. Myślę że temat Jerzego1108 jest wycinkiem .więc niech się rozwija ; a nam wszystkim może poszerzyć horyzonty.. ------------------------------------------ Drugie czytanie Ta Twoja wypowiedź przypomniała mi pewną i moją koncepcję której ostatecznego wyniku nie znam ; tyle tylko że to może być przeogromny przerób ilości danych /liczę że mogą być to całe tony liczb w pełnej wersji / Czy chciałbyś poza forum wraz ze mną spróbować się zmierzyć z tym tematem ? Jeśli tak to proszę napisz na do mnie multihazard zawijas wp kropa pl . P.o.z |
2016-11-09 (00:01)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 1 035 876 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zen, Systemy z LaJolla dalej są najlepszymi systemami jakie się tworzy gdyż znacznie redukując system pełny nie tracą jego podstawowej właściwości czyli gwarantowanego trafienia bez żadnych dodatkowych warunków i parametrów ale już czegoś więcej, jak jakieś trafienia premium, ponadto co wskazuje gwarancja za bardzo oczekiwać nie można. Nie jest to jednak ten wątek i dalej czekamy co Jerzy odpowie. |
2016-11-10 (08:02)![]() Data rejestracji: 2004-03-02 Ilość postów: 1742 ![]() | wpis nr 1 036 131 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ken o OK .Czekajmy . P.o.z |
2016-11-27 (12:18)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 040 492 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @nowy 35, - ten dodatek do excela, - reglinx - wydaje się że może być pomocny w analizach. @zen, - do puki moja wiedza na temat losowości, ani wiedza każdego z nas w tym temacie, nie zagraża totalizatorom itp. możemy się czuć bezpieczni. A więc nie musimy obawiać się odwiedzin niechcianych gości w czarnych ani w białych rękawiczkach. Poza tym, nawet jeśli komuś udałoby się zbliżyć do odkrycia jakiegoś fragmentu, ciągle jeszcze tajemnej wiedzy dotyczącej ogólnie, - losowości - to upublicznianie jej na takich ,,forach,, jak to - tylko może podnieść bezpieczeństwo. Ja nie wierzę że uda mi się złamać kod losowości, a ukrywanie czy też, nie pisanie całej prawdy, tylko sprawia że drepczemy w miejscu. Dlatego jestem zwolennikiem, jak najszerszej dyskusji na ten temat. Dłuższy czas nic nie pisałem bo nic mądrego mi do głowy nie przychodziło. A chciałbym pisać o rzeczach które wydają mi się wartościowe, które mogą wnieść coś co będzie pomagać nam w grach losowych. I teraz mam coś takiego co niektórych myślę że zainteresuje. ------------------------------ Teraz muszę wyjechać do sklepu, Wrócę za koło 2 godzin i opiszę o co mi chodzi. Jerzy... |
2016-11-27 (21:36)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 1 040 680 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, nie zajmowałem się analizą zestawów pod kątem ilości jej wypadania w przedziałach czasowych, więc nie wiem. Generalnie mogę się zgodzić z tezą, że jeśli jakiś zestaw wypadał częściej niż na to wskazuje rachunek prawdopodobieństwa, to raczej należy się spodziewać, że w kolejnych okresach (przedziałach czasowych) będzie wypadał rzadziej, ale jednak będzie wypadał. Eliminacja takiego zestawu liczb do typowania krótko-okresowego jest jednak ryzykowna. Dla maszyny losującej wszystkie liczby są tak samo prawdopodobne. |
2016-11-28 (21:33)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 1 040 918 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, Twój sposób myślenia, Twoje plany na przyszłość to nie moja bajka, ale życzę Ci powodzenia. Pozdrawiam! |
2016-12-01 (13:41)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 041 584 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A tak w między czasie parę ciekawostek: =========================== Abstrakty PL Łączenie liczb losowych wytwarzanych przez wiele niezależnych generatorów może znacząco poprawić właściwości statystyczne ciągu wyjściowego. To stwierdzenie jest prawdziwe dla deterministycznych i niedeterministycznych źródeł ciągów losowych. W kryptografii użytkownik często potrzebuje ciągów o bardzo dobrych właściwościach statystycznych, lecz pochodzących z systemu niedeterministycznego. W pracy przedstawiamy wyniki testów statystycznych przeprowadzonych dla ciągów liczb wytwarzanych przez generator łączony. Proponujemy nową metodę odróżniania pseudolosowości i losowości dla ciągów wytwarzanych przez generator liczb prawdziwie losowych (TRNG). Generator ten wykorzystuje generatory pierścieniowe, których wyjścia są próbkowane przez sygnał innego generatora. Badany generator wykonano w układzie reprogramowalnym FPGA wytwarzanym przez firmę Xilinx. ---------------------------------------------- Słowa kluczowe PL generator liczb prawdziwie losowych : generator łączony : generator pierścieniowy : losowość testy statystyczne . ======================================== http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BWAW-0006-0011 |
2016-12-10 (19:59)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 044 240 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do @micowhy; czy Twoja oferta jest aktualna w tym temacie, deklarowana na początku ? Myślę że już można w końcu coś przełożyć na konkretny program. Daj znać jeśli nadal jesteś zainteresowany pomocą w napisaniu konkretnego programu. Nie znam Twojego adresu, więc go tu podaj. Jeśli wolisz to możemy się kontaktować tylko mejlowo. mój adres ; jerzy1108@interia.pl ===================== Wszystko wygląda na to, że mam coś, czego jeszcze nikt na świecie nie zrobił. A jeśli może i robił to pewnie zachował to dla siebie. Jerzy... |
2016-12-10 (21:52)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 1 044 270 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Micowhy dziękuję za szybką odpowiedz. Zrozumiałem to co w e-mail. i życzę postępu w tym co robisz. ============================= Do @Amadeus; Czy byłbyś zainteresowany napisaniem makra lub innego narzędzia dla gier losowych typu ,,LOTTO,, Wiem że takie coś kosztuje i jestem na to przygotowany. szczegóły w e-mail. Jerzy... |
2016-12-11 (01:11)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 1 044 316 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @jerzy1108 Nie dotarł do mnie żaden e-mail od Ciebie. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 14 15 16 17 18 Wyślij wiadomość do admina |