Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 7 8 9 10 11 12
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Mini Lotto Minimalizacja Kombinacji

2015-02-21 (18:57)

status casshern
Data rejestracji: 2015-01-11 00:00:00
Ilość postów: 237

14269
wpis nr 878 484
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hey Ken.

Strzał w dziesiątkę, oto mi chodzi.

Tylko trzeba by było dodać jeszcze kilka opcji, opiszę teraz sposób wprowadzania danych tak jak to widzę, w punktach.

1. Najpierw tworze sobie system np.5z6 tj. 6 kombinacji, oczywiście

powinno być do wyboru cała gama możliwości czyli np. 4z42,5z42,8z42,

10z42 itp. Zatwierdzam.

2. Wyskakuje mi okienko w którym jest ten system czyli

1-2-3-4-5

1-2-3-4-6

1-2-3-5-6

1-2-4-5-6

1-3-4-5-6

2-3-4-5-6

obok znajduje się tabela gdzie można podstawić pod "1" zbiór liczb,

tj. klikam na "1" i wyskakuje mi komunikat ile powinno być liczb zbiorze np.

od 1 do 20, wybieram 8, pojawia mi się 8 kwadratów gdzie wpisuje te 8 liczb, zatwierdzam

3. W tej chwili wszystkie jedynki w systemie otrzymują żądany zbiór, dalej klikam na 2,3,4,5,6 i przypisuje im zbiory, w ten sposób pierwsza pozycja i pozostałe z systemu posiadają w sobie 40 liczb (niektóre się powtarzają niektóre nie).

Odnośnie Ken do obrazu który wkleiłeś (a ja nie mogę za chol@%&#ę ),

to pierwsza tabela od lewej powinna zawierać żądany system, środkowa tak ja pisałem wyżej liczby od 1 do 42 lub do 50 albo nawet do 80 gdzie wpisujemy zbiory , a ta po prawej powinna wyświetlać, zbiór otrzymanych liczb czyli w tym przypadku 5 zakładów po 8 liczb, zakład ustawiony jeden pod drugim. Oczywiście tabela lewa jak i prawa muszą mieć możliwość wczytywania,zapisywania systemów i zakładów np. w formacie txt.

Ken tak chciałbym aby wyglądał ten program, na pewno da się go zrobić tylko brak mi praktyki w tego typu rzeczach, nawet nie wiem jak zacząć coś takiego, jeżeli masz pomysł podpowiedzi mile widziane

2015-02-24 (12:55)

status Ken
Data rejestracji: 2012-09-01 00:00:00
Ilość postów: 2921

13557
wpis nr 879 244
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern,

Po co coś robić 42 razy jak można raz ?

Kolejna wizualizacja:

Program wyświetla liczby przypisane do

danego zakładu systemu na 8 skreśleń.

W górnym polu wpisujesz (wklejasz) wszystkie liczby do rozpisu

Po wklejeniu program automatycznie przyporządkuje:

np. pierwsze 5 liczb będzie automatycznie przyporządkowane 1

następne 5 liczb będzie automatycznie przyporządkowane 2

ostatnie 5 liczb będzie automatycznie przyporządkowane 42

Po wklejeniu wzoru systemu ( nie musi być specjalnie formatowane) program automatycznie podstawi

przyporządkowane liczby do każdego zakładu systemu

Po zaznaczeniu zakładu ze środkowej listy np. nr 6782 zostanie po prawej stronie wyświetlona rozpiska w/g wzoru zaznaczonego zakładu. W wizualizacji rozpiska z zaznaczonego zakładu jest zasymulowana.

--- wpis edytowano 2015-02-24 13:02 ---

2015-02-25 (00:22)

status casshern

14269
wpis nr 879 441
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hey Ken.

Po prostu bajka

Ehh.. właśnie coś takiego chciałbym mieć, opcje wczytaj, zapisz ładnie by scaliły program i wiesz co Ken ostatnia rubryka tam gdzie najbardziej mi zależy bo chodzi mi o wyniki, powinna mieć możliwość

określania liczb ciepłych i zimnych dla danego zbioru, powiedzmy wyświetli mi się nie 8 a 20 zestawów, klikam ciepłe, zimne i wyskakuje mi 2 grupy liczb, najczęściej wypadających i najmniej. Chociaż ostatecznie już (ponosi mnie fantazja ) to wyskakuje 3 grupy liczb gorące, ciepłe i zimne. Jeżli ten program spełniłby te wszystkie kryteria to jesteśmy w domu.

Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy.

2015-02-25 (11:06)

status Ken

13557
wpis nr 879 483
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern,

Można tak zrobić aby takie liczby na wybranym zestawie były pokazywane przez automatycznie zaznaczenie kolorem np. niebieskim, czerwonym, żółtym, ale do liczb zimnych, ciepłych czy gorących z reguły potrzebne jest baza losowań, bo to na tej podstawie się te liczby określa.

Tu jednak zaczyna się robić większy kawałek programu bo za tym idzie aktualizacja bazy, wstawienia, poprawianie czy usuwanie, określenia zakresu na dla liczb (bo tu reguły ustawiane są dość dowolnie) i sposobu wyświetlania.

Poza tym analizując różne programy i strony z lotto to na 90% jest to gadżet i lipa. a może nawet na 99% n

--- wpis edytowano 2015-02-25 11:21 ---

2015-02-26 (00:27)

status casshern

14269
wpis nr 879 711
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć Ken, na 99,99% masz racje, ale mi wystarczy ten 0,01% aby odnieść sukces( przynajmniej mi się tak wydaje ) , co do bazy losowań Ken używałbym tylko powstałych zakładów nic więcej, np:

20 różnych zakładów po 15 liczb <--to by była moja baza, kolory myślę, że w tym, przypadku są zbędne.

Ken jeszcze na koniec jak wiesz w jakim programie stworzyć coś takiego, bardzo bym Cię prosił o wskazówkę, pomęczę się trochę, ale może coś stworzę.

Pozdrawiam.
2015-02-26 (10:41)

status Ken

13557
wpis nr 879 756
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern,

Można coś takiego zrobić w jakimś języku programowania C, VBA, DELPHI.

Można też w Excelu.

Przykład który podałem powstał w Delphi 2010.
2015-02-27 (11:29)

status casshern

14269
wpis nr 880 039
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hey Ken, dzięki na weekendzie coś popróbuje zdziałać, czy wyjdzie napisze

3maj się narqa.
2015-02-28 (15:51)

status casshern

14269
wpis nr 880 384
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

OMG Ken, właśnie przechodzę przyspieszony kurs EXCEL VBA, dobrze widzę?, że do każdej czynności jaką excel ma wykonać potrzebne są te wszystkie procedury, wpisywane starannie jedna po drugiej, gdzie nie mam miejsca na pomyłkę??Dla mnie SZOK i nie dowierzanie

Ken prośba nie wiem czy "obczajasz" te procedury, ale jeśli tak nakierowałbyś mnie trochę??

Ja zaczynałbym tak

1. Tworzenie procedury:

Sub pierwszaprocedura

i tutaj zaczynają się schody co dalej cdn....?

2015-02-28 (16:04)

status kleszek
Data rejestracji: 2006-05-27 00:00:00
Ilość postów: 4948

2047
wpis nr 880 388
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@casshern, jeżeli do tej pory nie miałeś do czynienia z programowniem w VBA to są sądzę, że taki program, który chcesz uzyskać to na początek za wysokie progi. Jeśli mogę dac Ci dobrą radę, to zarejestruj sie na forum excelforum.pl i opisz tam swój problem. Sądzę, że bardzo szybko ktoś Ci tam pomoże i da Ci gotowe rozwiązanie. Są tam prawdziwi magicy excela dla których nie ma rzeczy niemożliwych. Mając już gotowy kod programu możesz zająć się jego analizą w celu nauki i próbować coś stworzyc samemu. To najprostsza droga do nauki tajników VBA.
2015-02-28 (19:07)

status casshern

14269
wpis nr 880 434
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć kleszek opisałem swój problem na forum które mi podałeś zobaczymy czy ktoś odpisze, przy okazji może sam się czegoś nauczę. Mam nadziej że nikt przede mną czegoś takiego nie robił i to będzie mój sposób na wygraną

chociaż znając życie, miliony osób już to próbowały i nic im nie wyszło, ale nic to spróbuje jak już tylko będę miał narzędzie. Dzięki za podpowiedź.
2015-02-28 (19:48)

status kleszek

2047
wpis nr 880 440
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern, widziałem Twój post na excel forum. Problem opisałeś całkiem zrozumiale, jednak aby szybciej ( albo wogóle) otrzymać pomoc musisz wstawić na forum plik z arkuszem excela jak to wg. Ciebie ma wyglądać. Po prostu ułatwiasz życie tym, którzy będa chcieli Ci pomóc. Zresztą jest to opisane w regulaminie forum ( którego tak jak wszędzie) prawie nikt nie czyta. Zapewnie wkrótce zostanie Ci zwrócona uwaga przez moderatorów albo innych uczestników forum z prośbą o uzupełnienie postu. Przeczytaj zresztą inne posty z prośbami zamieszczone na tym forum i zobacz jak to wygląda u innych użytkowników forum.
2015-02-28 (20:18)

status casshern

14269
wpis nr 880 449
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Przyznaje się nie czytałem , na szybko chciałem opisać nurtujące mnie zagadnienie ale poczytam w wolnej chwile, inne posty .

Qurde jak napiszą mi żeby uzupełnić wpis to co ja im odpisze? , będę musiał improwizować ale jak tu improwizować jak nie obczajam tego VBA.

Dobra będę się martwił jak napiszą, na razie poczekam
2015-02-28 (20:27)

status kleszek

2047
wpis nr 880 451
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern, Ty nie musisz znać VBA. Ty masz tylko opisując swój problem zamieścić w pliku excela przykład jak to wg. Ciebie powinno wyglądać. Bo przykładowo, nie wiadomo czy rozpis 1 na zestaw 1-2-3-4-5 ma być w jednej komórce arkusza, czy też każda liczba ma być w oddzielnej komórce. W których komórkach mają być zapisane liczby do rozpisu.Takich pytań można postawić wiele. Tam są fachowcy a nie jasnowidze. Aby Ci pomogli część pracy musisz wykonac sam. Nie ma lekko.
2015-02-28 (20:38)

status casshern

14269
wpis nr 880 458
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

kleszek zrobię to w excelu najlepiej jak umie, może nikt nie będzie się śmiał , mam nadzieje że dzisiaj mi się uda a jak nie, to jutro na pewno, dzięki za rady.

2015-03-01 (00:21)

status Ken

13557
wpis nr 880 532
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Casshern,

Procedura to tylko kawałek programu do wykonania.

Na program składa się wiele procedur i funkcji i każde z nich ma jakieś zadanie do wykonania tak jak murarz,stolarz, szklarz czy hydraulik przy budowie domu.

Visual Basic to łatwy język do nauki choć w wielu przypadkach może być za wolny w działaniu.

VBA to uproszczona wersja VB zaimplementowana w aplikacjach Microsoftu głównie do wspomagania pracy z arkuszami i dokumentami.

Program napisany w VBA w odróżnieniu od innych języków programowania nie można zainstalować na komputerze, może działać tylko w aplikacji Microsoftu np. w Excelu.

Do pisania aplikacji dla lotto nie specjalnie się nadaje chociaż niektóre proste elementy takiej aplikacji dają się szybko w ten sposób napisać jak np.to:

Sub Lotto ()

'Na początku można w zadeklarować w procedurze stałe, zmienne i tablice

Const liczblos=5 ' const liczblos oznacza stałą o wartości 5 dla ilości 'wylosowanych liczb. Wszędzie gdzie program znajdzie słowo 'liczblos to 'podstawi pod nie liczbę 5.

Const minLiczb =1 ' stała do wprowadzenia najmniejszej liczby do 'wylosowania

Const maxLiczb=42 ' stała do wprowadzenia największej liczby do 'wylosowania

' Prosta zmiana stałych tu na początku programu pozwala na stosowanie różnych zakresów losowań i testowania dla różnych gier

'Poniżej za słowem DIM określamy zmienne tj.wartości które będą się zmieniać

'w trakcie wykonywania programu

Dim i as integer ' i deklarujemy jako liczbę całkowita (integer) - jest to licznik pętli

Dim j as integer ' j jest licznikiem drugiej pętli

Dim wylosowane as string ' wylosowane jest nazwą dla łańcucha znaków ( 'string) - tekstem do wypisania w komunikacie lub w 'komórce arkusza

Dim tablica(liczblos) as integer ' jest deklaracją tablicy składającej się z

' liczb całkowitych - zwróć uwagę że argumentem tablicy wpisanym w nawiasy

' jest stała liczblos która odpowiednio ustawia jej rozmiar w zależności od

' ilości liczb do wylosowania

wylosowane = " " ' w ten sposób czyścimy łańcuch znaków aby nie wyświetlać

' poprzedniego wpisu

' Teraz wpiszemy instrukcję która wylosuje w pętli for liczby. W pętli ta sama czynność wykonywania jest wielokrotnie

' zamiast wypisać instrukcję wylosowania liczby np. 5 razy wystarczy

' umieścić ją pętli która wykona się sama 5 razy

Randomize ' ta instrukcja inicjuje generator liczb losowych

For i = 1 to liczblos ' tu trzeba byłoby ponownie wpisać 5 gdyby nie stała

'Poniżej instrukcja losowania i zapisywania w tablicy która dzięki petli For

' jest wykonywana tyle razy jest jest liczb do wylosowania

tablica(i)= Int ((maxliczb-minliczb+1)*Rnd+minliczb);

' Rnd to generator losowy

' instrukcja Int powoduje wylosowane liczby całkowitej z podanego zakresu

'Generator losuje liczby tak że mogą się powtarzać dlatego po wylosowaniu

'jednej liczby trzeba sprawdzić czy ta liczba nie jest powtórzona

' Zadanie to realizuje wewnętrzna pętla

For j=1 to (i-1)

if tablica[i]=tablica[j] then ' if to warunek - jeżeli liczba jest taka sama to...

tablica[i] =Int ((maxliczb-minliczb+1)*Rnd+minliczb); ' w miejsce powtórzonej

' liczby losowana jest inna liczba

j=0 ' po znalezieniu powtórki j jest wyzerowane a liczba znowu sprawdzana

end if ' zakończenie instrukcji warunkowej

next j ' koniec wewnętrznej pętli sprawdzającej

next i ' koniec pętli zewnetrznej losujacej

'Teraz jeżeli potrzebujemy wyświetlić wylosowane liczby pojedyńczo

' to można to zrobić np. w takiej instrukcji

for i = 1 liczblos

Msgbox " Liczba nr "& i & ") " & tablica(i)

next i

' Jeżeli liczby mają być zapisane razem

for i = 1 liczblos

wylosowane=wylosowane + str$(tablica(i)) 'dopisuje do łańcucha kolejne znaki

next i

' co można wyświetlić w komunikacie

Msgbox " wylosowane liczby " &wylosowane

end sub ' Koniec tej procedury

Ten kod będzie czytelniejszy jeżeli skopiuje się i wklei do okienka dla procedur

Poprzedzanie znakiem ' oznacza komentarz do kodu który nie jest uwzględniany przy wykonywaniu programu.

Pisane bez Excela...

Casshern, to dość prosty przykład procedury dla lotto w której dodałem komentarze dla lepszej analizy .

Może zacznij od tego i jeżeli po wklejeniu i analizie będzie zrozumiałe i wyjdzie w realizacji to masz już zadatki na programistę

--- wpis edytowano 2015-03-01 00:36 ---

2015-03-01 (08:49)

status kleszek

2047
wpis nr 880 548
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ken, w takiej postaci jak zapisałeś te makro, nie da się je uruchomić w excelu. Makro zawiera kilka błędów, łatwych do poprawienia ale dla kogoś kto nie miał do czynienia z VBA ich poprawienie może być problemem. Te błędy to:

tablica(i) = Int((maxLiczb - minLiczb + 1) * Rnd + minLiczb);

Instrukcja nie może się kończyć znakiem ;

if tablica[i]=tablica[j] then ' if to warunek - jeżeli liczba jest taka sama to...

tablica[i] =Int ((maxliczb-minliczb+1)*Rnd+minliczb); ' w miejsce powtórzonej

nawiasy w instrukcji muszą byc zwykłe ()

for i = 1 liczblos

powinni być

for i = 1 to liczblos

Po naniesieniu tych poprawek makro uruchamia sie poprawnie. Świetnie to napisałeś. Jest to dobry materiał do analizy kodu i rozpoczęcia nauki programowania w VBA

Casshern, na forum excela wstawiłem arkusik, który zgodnie z Twoim opisem podstawia po 5 liczb za jedną do systemu.
2015-03-01 (09:05)

status 777ch
Data rejestracji: 2005-11-07 00:00:00
Ilość postów: 22285

1386
wpis nr 880 553
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

......Przyznaje się nie czytałem ,

na szybko chciałem opisać nurtujące mnie zagadnienie ale poczytam w wolnej chwile, inne posty ...

--------------------

casshern> żeby wygrać trzeba zagrać,nie musisz od razu ......programować.

Problem z takimi jak Ty jest zawsze taki sam,ktoś traci swój czas ,aby Ci pomóc,ale

traci go na próżno,bo Ty i tak nic nie zrozumiesz.

Musisz niestety coś od siebie dać,czyli zacząć od podstaw ...

... a pytać ,czyli zawracać innym głowę.....jak już coś się nauczysz.

Bez urazy,taka jest ...droga ,żeby zrozumieć cokolwiek ,

trzeba nie tylko chcieć.......ale też się postarać.

2015-03-01 (13:54)

status Ken

13557
wpis nr 880 687
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kleszek,

Dziękuję za poprawienie.

Tu skutek że bardzo mało piszę w VBA a dużo w Pascalu więc automatycznie przyzwyczajanie z pascala jeśli chodzi na nawiasy i średniki.

To co napisałeś też jest przykładem do analizy jakie błędy można zrobić , pomijając coś w składni instrukcji lub dopisując to co jest niepotrzebne.

Dobrze więc że we właściwym środowisku błędy są automatycznie wyrzucane i to też jest wskazówka dla początkującego.

Casshern

Gdybyś powiedział... chcę mieć program do losowania liczb dla dowolnej gry i to tak żeby losowane liczby się nie powtarzały... to taki program masz gotowy i wystarczy go krok po kroku przeanalizować jeżeli chcesz zrozumieć jak to się robi.

Problem podstawienia 5 liczb w miejsce jednej albo bardziej programistycznie podstawienia dowolnej ilości liczb w miejsce jednej liczby też masz właściwie rozwiązany.

Ale jeżeli nie wiadomo co jest celem programu, czy utworzenie systemu. czy podzielenie przestrzeni czy coś jeszcze innego to może być trudno z elementów coś poprawnego i skutecznego ułożyć.

2015-03-01 (16:58)

status casshern

14269
wpis nr 880 753
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć wszystkim.

Czytając wasze posty kleszek, Ken, 777ch nie wiem co odpisać, podeszliście do mojego wpisu bardzo profesjonalnie za co wam bardzo dziękuje. Wszystkie procedury, opisy jak ma wyglądać mój pomysł, przenieśliście na fizyczny grunt na którym można praktycznie od razu pracować. Wiem czeka mnie dużo pracy i nie jest tak że czekam na gotowe rozwiązanie, jeżeli choć w mały stopniu wiedziałbym jak zacząć nikomu bym głowy nie zawracał.

Tak się złożyło że trafiłem na was i rozwiązanie mam praktycznie jak na tacy, miałem szczęście.

Teraz wprowadzę wszystkie dane do excela zobaczę co mi wyjdzie.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam
2015-03-02 (14:52)

status Ken

13557
wpis nr 881 084
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

casshern,

Jeżeli byli by chętni to proponuję mały kurs VBA dla nie programistów z przykładami programowania dla lotto.

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 7 8 9 10 11 12
Wyślij wiadomość do admina