Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Lotto - krókie podsumowanie minionego roku |
2014-01-01 (14:53)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 735 453 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Warto porównać liczbę zakładów Lotto wysłanych w 2012 i 2013 r. oraz liczbę szóstek (na dole tabeli): - http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2012/ - http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2013/ W 2012 r.: - wysłano ok. 770 mln zakładów Lotto - mieliśmy 7 kumulacji przekraczających 20 mln (mniej więcej od tego progu zwiększa się "ruch w interesie", czyli zainteresowanie graczy) - padły 42 szóstki W 2013 r.: - wysłano ok. 580 mln zakładów Lotto (spadek o 190 mln, czyli o 25%) - mieliśmy tylko 1 (sic!) kumulację przekraczającą 20 mln i jedną pulę gwarantowaną w tej samej wysokości - padło 50 szóstek Przypomnę, że 15 września 2012 r. odbyło się pierwsze losowanie Lotto+, zaś z początkiem 2013 r. zmienił się prezes Totalizatora. Pytania za 100 punktów każde: 0) (Pytanie pomocnicze) Czy liczba kumulacji powinna być - zasadniczo - skorelowana dodatnio z liczbą wysyłanych zakładów (na dane losowanie), czy ujemnie? A co z liczbą szóstek? Czy NIEpadnięcie szóstki w danym losowaniu jest warunkiem koniecznym narastania kumulacji? A czy jest warunkiem dostatecznym? Zasadniczo, czyli ceteris paribus: zakładamy, że wszystkie pozostałe czynniki, jak odsetek unikalnych zakładów, czyli stopień tzw. pokrycia, itp. nie ulegają zmianie (bo skoro nie mamy podstaw, by zakładać, że te czynniki uległy zmianie, zakładamy, że nie uległy ![]() 1) Czy nie macie wrażenia, że wraz ze zmianą prezesa zmieniła się polityka TS-a w odniesieniu do kumulacji (niech każdy pod tym stwierdzeniem rozumie, co chce ![]() - w 2012 r. mieliśmy 37 losowań z wygranymi (co najmniej jedną szóstką) na 156 losowań ogółem, czyli średnio na wygraną oczekiwaliśmy 4,21 losowania; inaczej: jedna szóstka przypadała średnio na 18,3 mln zakładów, a średnia liczba zakładów na losowanie to 4,94 mln - w 2013 r. takich losowań było 43 na 157 ogółem, czyli szóstka (co najmniej jedna) padała średnio co 3,65 losowania PRZY LICZBIE ZAKŁADÓW O 25% NIŻSZEJ; inaczej: jedna szóstka przypadała średnio na 11,6 mln zakładów, zaś na losowanie wysyłano przeciętnie 3,69 mln zakładów. Krótko mówiąc: przeciętne "pokrycie" zakładami na losowanie spadło ZNACZĄCO (spadek średniej o 25% JEST znaczący), a liczba szóstek wzrosła (o 16%)*... Czy można to wreszcie tłumaczyć zmianami preferencji/zamożności klientów? Chyba nie, bo w mojej opinii rok 2013 był pod względem ekonomicznym lepszy od 2012 (niska, poniżej 1%, stopa inflacji), co częściowo potwierdzają wyniki innych gier TS-a (choćby sprzedaż zdrapek, Kaskady czy Mini Lotto, które z jednej strony nie mogą być traktowane jako substytut gry o wysokie wygrane (czyli konkurencja dla Lotto), z drugiej zaś strony jeśli wolumenowo nie notują nawet wzrostów, to raczej nie notują też zauważalnych spadków - na tym tle Lotto JEST jednak wyjątkiem). Co więcej, TS nigdy wcześniej tak nachalnie nie reklamował Lotto, jak właśnie od czasów nowego prezesa. Tak, wiem... Trzynastka w numerze roku dla graczy okazała się szczęśliwa i typowali szóstki trafniej, nie dając kumulacji narastać ![]() 2) Czy wprowadzenie Lotto+ było trafną decyzją biznesową? Moim zdaniem NIE. Zsumowane przychody** Lotto i Lotto+ za 2012 r. przedstawiają się następująco: (770 mln x 3 zł + 97 mln x 1 zł) / 1,25 = 1925,6 mln zł (Lotto+ istniało nieco ponad kwartał) Zaś dla 2013 r.: (580 mln x 3 zł + 290 mln x 1 zł) / 1,25 = 1624 mln zł Przychody z Lotto+ za cały 2013 r. były znacznie niższe niż wynikające z projekcji dla roku 2012 (ok. 340 mln) - przy czym tu trzeba przypomnieć "promocję" (tak to niektórzy widzieli) Lotto+ w postaci wielokrotnych wygranych (nawet 7 szóstek w jednym losowaniu - co w losowaniu podstawowym, mimo ZAWSZE 2x wyższej liczby zakładów, od dawna się nie zdarzyło). Z niektórych głosów w dyskusji (w tym i moich wypowiedzi) po wprowadzeniu Lotto+ wynikały obawy, że wprowadzenie Lotto+ wpłynie na "rozwodnienie" puli w losowaniu podstawowym, ponieważ część graczy zamiast kupować kilka zakładów Lotto poprzestanie na jednym zakładzie Lotto+... I chyba to właśnie proroctwo się spełniło, skutkując spadkiem przychodów z obu gier o 300 mln. Oczywiście tym się TS nigdy nie pochwali ![]() *) Tak, wiem... Trzeba by wziąć pod uwagę i to, że przy wyższych kumulacjach prawdopodobnie rośnie udział zakładów wysyłanych na chybił-trafił, a nad mechanizmem ich generowania nie mamy żadnej kontroli... Ale po wzięciu pod uwagę i tego faktu wnioski nie byłyby dla naszego milusińskiego organizatora korzystne... Trzeba tu też wziąć pod uwagę rozkład samych wygranych szóstek: wygrane do 5 mln zł stanowiły w 2012 r. 17/43 = 39,5% wszystkich szóstek, zaś w 2013 r. 27/50 = 54%. **) Wygrane, stanowiące dla TS-a koszt, są ustalone na mniej więcej tym samym poziomie ok. 51% w długim okresie, więc możemy je pominąć i zająć się tylko przychodami, co uprości rachunki. |
2014-01-05 (13:34)![]() Data rejestracji: 2011-06-11 Ilość postów: 5074 ![]() | wpis nr 737 276 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bardzo Ciekawe spostrzeżenia. Jestem ciekaw jak w tym roku będzie wyglądało z ilością trafionych 6/6. Puki co odbyły się dwa losowania i padły 2 szóstki. |
2014-01-05 (13:41)![]() Data rejestracji: 2011-06-11 Ilość postów: 5074 ![]() | wpis nr 737 279 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nigdzie tu na stronie nie ma podanych wygranych w przejrzysty sposób (chodzi o data, wygrana) tylko w statystykach jest wykres. Mogę wpisywać tu na bieżąco główne wygrane lotto z tego roku, może komuś się przyda. 1) 02.01. - 2.000.000zł 2) 04.01. - 2.000.000zł 3) 07.01. - |
2014-01-05 (13:55)![]() Data rejestracji: 2011-12-25 Ilość postów: 4460 ![]() | wpis nr 737 291 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pasko podaje wygrane poniżej podstawowego zestawienia trafień ![]() http://www.multipasko.pl/wygrane-lotto/duzy-lotek/2013/ Na stronie Lotto.pl możesz sobie wygrane posortować wg daty ![]() http://www.lotto.pl/lotto/wyniki-i-wygrane/wygrane?order=data |
2014-01-06 (12:18)![]() Data rejestracji: 2009-06-21 Ilość postów: 441 ![]() | wpis nr 737 773 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Osoby dedukcyjnie potrafiące jeszcze mysleć na podstawie ilości i wielkości kumylacji powinny dojść do wniosku, że wyniki losowań sa napewno w 100% ustawiane. Ja dalej podtrzymuje swoją wiedze,że grający naiwniak widzi transmisie samego losowania już uprzednio wczesniej nagranego ,czyli z tak zwanej puszki. Nagranie blihtru poprzedzajacego losowanie ma na celu odwrucenie uwagi momentu wstawienia losowaniaa z puszki które zostało nagrane wcześniej. Znając wiele kantów rządzoncej Polszewickiej swołoczy nie mamm zamiaru być dawcą kasy dla Chazarskkich fajfusów i ich kolaborantów . . W kraju pięknym, nadwiślańskim, rządzi dzisiaj Mafia Wielka, Ma już władzę, ma zaszczyty, ale rządzi jak lewa ręka. Na prawicę się kreuje, piękne słówka w piórka stroi, Ale geneza jej haniebna, bo w PZPR umoczona stoi. Bolka to zasługa wielka, że podzielił równo łupy, Mogli wszystko oddać Polsce, ale przecież nie są głupi. Rządzą nami dwie dekady, zamieniają się stołkami, bo dla niepoznaki sprawy, nie mogą ukazać zdrady. Utworzyli już Platformę, inne partie i partyjki, Zasłaniają się mediami, by nie wyszły ich machlojki. Polak głupi i naiwny, wierzy w każde słowo - kłamstwo, Bedą płakać jego wnuki, urodzeni na POddaństwo. Opamiętaj się Narodzie, Odbierz Mafii swoje dobra. Zabierz mu co sam sobie złupił i najzwyczajniej Ciebie okradł. |
2014-01-06 (13:28)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3244 ![]() | wpis nr 737 809 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Talizman4 napisałeś: "Osoby dedukcyjnie potrafiące jeszcze mysleć na podstawie ilości i wielkości kumylacji powinny dojść do wniosku, że wyniki losowań sa napewno w 100% ustawiane." Czy mógłbyś przedstawić obliczenia, które doprowadziły ciebie do takiego wniosku? pozdrawiam |
2014-01-06 (15:46)![]() Data rejestracji: 2009-06-21 Ilość postów: 441 ![]() | wpis nr 737 923 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Podstawą twierdzenia mojego ,że losowania są ustawiane są nie tylko statystyczne spostrzeżenia użytkownika wyżej / unhappy / za lata 2012 i 2013. Do tego dodaj sobie statystykę za rok 2010 i 2011. Wysokie kumulacje się skończyły gdy wywalono Prezesa ustawianych kulek z Wrocławia / oficera S.S./ który na ulicy Kamiennej w Wrocławiu i okolicach dość często zgarniał wygrane w grze TSN. Statystyka powyższa dowodzi ,że zmniejszyła się liczba ustawianych dużych kumulacji i ich częstotliwość po wywaleniu tego oszusta. Teraz programista z tego cyrku ma preferencje do ustawiania w grze LOTTO układów liczb kolejnych 2=2=1=1 i końcówek liczb 2=2=1=1 i 3=1=1-1 Jak by ktoś z Was mnie słuchał to grając na podpowiadane układy wygrałby dużo kasy. Dowodem na to są zamieszczane moje podpowiedzi. Ostatnia nie dawna wygrana na powyższy układ to 2mil. zł. W MOLTI LOTTO to grają desperaci chcący wygrać z jednorękim bandytom. Ponad to porównaj sobie stopy zwrotu grających w Niemieckie LOTTO do grających w Polski szwindel . |
2014-01-06 (16:12)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 737 939 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, rok 13 nie był lepszy od 12 pod względem ekonomicznym A na pewno dla klasy średniej, która z roku na rok przechodzi do biedoty W związku z wieloma czynnikami na świecie - głównie mafii bankowców Dlatego autor musi zrewidować wnioski ![]() pozdrawiam -klasa średnia grała mniej, biedna musiała kupować jedzenie, a nie grać |
2014-01-07 (22:22)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 738 710 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @ Ralfek Jeśli znajdę chwilę, to odpowiem obszerniej za jakieś 1,5 tygodnia... Nie mam teraz czasu na zajmowanie się TS-em... Ale krótko napiszę tak: gdy analizujesz zjawiska/procesy na poziomie makroekonomicznym, nie zawsze możesz stosować podejście mikro-, tzn. ekstrapolować doświadczenia swoje i/lub innych osób. Na poziomie makro- wszystko jest zagregowane - 10 osób ma gorzej lub tak samo, ale 15 ma lepiej i generalnie obraz jest pozytywny. Można zajrzeć do danych na temat struktury wydatków, która najlepiej świadczy o tym, czy przeciętnemu człowiekowi powodzi się lepiej, czy gorzej (im mniej wydaje na dobra podstawowe, typu jedzenie, tym generalnie powodzi mu się lepiej), ale i bez tego widać - co już wyżej napisałem - że ludzie generalnie wcale nie kupują mniej makulatury sprzedawanej przez TS-a, z JEDNYM WYJĄTKIEM - LOTTO, czyli jego sztandarowego "produktu". Przyczyny są generalnie dwie. Po pierwsze, całkowicie inny rozkład kumulacji. Ale gdyby na tym poprzestać, byłoby to błędem - bo całkowicie pominięto by fakt, że: 1) poprawia się ogólna sytuacja makroekonomiczna, co powinno mieć odzwierciedlenie także w wynikach sprzedaży - a te w 2013 r. notowały niewielkie wzrosty (Mini Lotto, może Kaskada), były stabilne (Multi Multi, Keno), a Lotto zanotowało spadki 2) efekt wzrostu ceny zakładu maleje z czasem - 3 zł dziś to już nie dokładnie to samo 3 zł, co w 2009 r. Trzeba więc sobie zadać pytanie, dlaczego mimo tych wszystkich zmian na lepsze, mimo agresywnej reklamy itd. wyniki sprzedaży sztandarowego produktu maleją, a nie rosną. Lotto+ miało - moim zdaniem - przynieść 2 efekty: 1) zwiększyć sprzedaż produktu podstawowego, czyli Lotto za 3 zł (bo nie można kupić samego Lotto+ za złotówkę) 2) samo w sobie przynieść dodatkowe zyski Samo w sobie przynosi dodatkowe zyski, bo w sumie inaczej być nie może - jest to jakby nie było po prostu nowy "produkt", skonstruowany tak, by w długim terminie jego koszty nie przekraczały 51% przychodów. Ale w żaden sposób nie wpłynął na zwiększenie sprzedaży produktu podstawowego, czyli Lotto, która to sprzedaż utrzymała się na poziomie z 2011 r. Tymczasem: 1) w 2013 r. wyraźniej niż w 2012 r. rosły płace realne (dzięki znacznie niższej inflacji) 2) poprawia się ogólna koniunktura konsumencka, tzn. ludzie generalnie znów chcą wydawać więcej. Ale jakoś nie na podstawowy produkt TS-a. Pytanie: dlaczego? Odpowiedź: bo nie rosną kumulacje i/lub zachęta w postaci gwarantowanego miliona nie jest wystarczająca. Dlaczego nie rosną kumulacje? Dobre pytanie... I na koniec garść faktów: 1) wynagrodzenia nominalne (ROSNĄ - jak porównasz to sobie z następnym obrazkiem, czyli inflacją, przekonasz się, że SZYBCIEJ rosną realnie): ![]() 2) inflacja (w 2011//2012 r. była w przedziale 2,9-4,6%, w 2013 nawet poniżej 1%): ![]() 3) spożycie indywidualne (krajowe) (rośnie JUŻ w cenach bieżących, a gdy przeliczysz na ceny stałe, wzrost realny będzie znacznie wyższy niż wynikający z tych liczb - czyli ludzie wydawali w 2013 r. więcej, dlaczego nie na Lotto?): ![]() |
2014-01-07 (23:10)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3244 ![]() | wpis nr 738 742 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @unhappy napisałeś: "1) poprawia się ogólna sytuacja makroekonomiczna, co powinno mieć odzwierciedlenie także w wynikach sprzedaży - a te w 2013 r. notowały niewielkie wzrosty (Mini Lotto, może Kaskada), były stabilne (Multi Multi, Keno), a Lotto zanotowało spadki" Wg mnie nie jest to takie oczywiste. Czytałem gdzieś n/t popularności gier losowych i tam było stwierdzone, że dobrobyt/zadowolenie z życia gracza ma wpływ negatywny na częstość gry, tzn gracz przestaje grać bo nie czuje potrzeby wygrywania pieniędzy. napisałeś "2) efekt wzrostu ceny zakładu maleje z czasem - 3 zł dziś to już nie dokładnie to samo 3 zł, co w 2009 r. " Z tym też się nie zgodzę - a to dlatego, że na swoim przykładzie widzę coś odwrotnego, tzn. po podwyższeniu stawki za zakład zauważyłem, że zacząłem przegrywać więcej pieniędzy, więc zacząłem rzadziej grać. pozdrawiam |
2014-01-07 (23:14)![]() Data rejestracji: 2012-09-03 Ilość postów: 3244 ![]() | wpis nr 738 747 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Talizman4 napisałeś: "Podstawą twierdzenia mojego ,że losowania są ustawiane są nie tylko statystyczne spostrzeżenia użytkownika wyżej / unhappy / za lata 2012 i 2013. Do tego dodaj sobie statystykę za rok 2010 i 2011. Wysokie kumulacje się skończyły gdy wywalono Prezesa ustawianych kulek z Wrocławia / oficera S.S./ który na ulicy Kamiennej w Wrocławiu i okolicach dość często zgarniał wygrane w grze TSN. " Ale wg obliczeń unhappy TS (jeżeli oszukiwał) to właśnie przestał oszukiwać, więc które spostrzeżenia unhappy dowodzą, że TS oszukuje teraz? pozdrawiam |
2014-01-07 (23:33)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 738 760 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @unhappy, zachęcony Twoim, wydawałoby się, rzeczowym, obiektywnym, wywodem, także postanowiłem zabrać głos w tym temacie, ale zgoła subiektywnie. piszesz: "... poprawia się ogólna koniunktura konsumencka, tzn. ludzie generalnie znów chcą wydawać więcej. Ale jakoś nie na podstawowy produkt TS-a. Pytanie: dlaczego? Odpowiedź: bo nie..." i coś tam o kumulacjach... @unhappy, subiektywnie, moim zdaniem, na swoim przykładzie - wraz z poprawą koniunktury - nie chcę wydawać więcej na produkt, który nie jest inwestycją! od razu wyjaśniam, że gram w lotto stale i ...symbolicznie, tak minimalnie, jakie to lotto daje mi minimalne szanse na zarobek, chociaż jednocześnie daje mit milionera. tak "to" traktuję, jak sobie "to" zasługuje, z ograniczonym zaufaniem (co do zysku), bez optymizmu (inwestycyjnego), więc? nie wymagaj bym wydawał więcej, niezależnie od kumulacji. Tyle, że daję sobie tę mikroskopijną szansę na milionera! To mi wystarczy. Myślę, ze wielu innych ludzi, odczuwających poprawę koniunktury konsumenckiej, myśli i działa podobnie, a jeżeli już chcą jakoś "pograć" to naprawdę lepiej się pobawić w grze u buka, szczególnie w zakładach na gry liczbowe i loterie. Tam też, u bukmacherów, można dopatrywać się konkurencji dla TSa. Na własnym przykładzie - w sobotę, idę na spacer i zakupy do Carrefoura, mijam dwie kolektury TS, pusto, mijam trzy punkty zakładów bukmacherskich, sporo ludzi. W tę sobotę, w Inmedio nadaję kupon Lotto plus za 4,- wracam, wieczorem, w bet365 przez neta wysyłam zakład na 4 kolory BB w loterii 49s, za 4,- w niedzielę - lotto - nic mi nie dało, nie zostałem milionerem, bukmacher wypłacił 6,50 a więc zarobiłem ponad 60% swojego wkładu, mogę nadal inwestować, pograć, bawić się i zarabiać. Tak, właśnie, w tym stylu, subiektywnie, krótko, w uproszczeniu, można podsumować cały miniony rok w temacie lotto. Nie spodziewam się też niczego innego w roku bieżącym. Powodzenia Pozdrowienia |
2014-01-07 (23:55)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 738 762 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @ Lottonauta ad 1) Nie mogę komentować wyników badań, których nie znam - o ile w ogóle były to profesjonalne badania, a nie wynurzenia np. jakiegoś psychologa. Generalnie gry TS-a mieszczą się w kategorii rozrywka/hazard - a wydatki na rozrywkę ROSNĄ gdy ludzie mają więcej pieniędzy. I to generalnie widać po innych grach poza Lotto - wyniki jeśli nie rosną wyraźnie, to na pewno nie spadają (w w przypadku Mini i Kaskady pewnie będzie to jednak wzrost, z uwagi na ponad 3-mln kumulację Jokera i on zanotuje symboliczny wzrost - wysoki w liczbach względnych, ale w bezwzględnych można go sobie darować w rozważaniach). Ale są to wzrosty SYMBOLICZNE, które ogólnego bilansu nie uratują - największy udział w sprzedaży ma Lotto, a ta gra zaliczyła spadek o 19%. Inaczej jest ze zdrapkami - tutaj efekt wcale nie jest oczywisty, bo zmieniła się w sposób zasadniczy struktura cenowa zdrapek - jeszcze niedawno była 1 zdrapka za 5 zł (Krzyżówka XL), a teraz masz ich zatrzęsienie... Ba, są i za 10 zł... Więc sprzedaż wartościowo na pewno wzrosła, ale wolumenowo - trudno powiedzieć (w każdym razie TS pewnie odtrąbi sukces). LOTTO jest wyjątkiem i nie można tego kwestionować. Nie skupiajmy się na jakichś ogólnych wnioskach innych autorów, tylko na FAKTACH. Musisz też zdać sobie sprawę, że analizujemy tu dwa efekty: a) generalnie niską sprzedaż przy takich kumulacjach, jakie były (były niskie lub nie było wcale, a więc grali głównie "twardzi gracze", którzy grają tak czy inaczej) Komentarz: WZROST PŁACY REALNEJ O RAPTEM 5% NIGDY NIE SPOWODUJE, ŻE LUDZIE PRZESTANĄ MYŚLEĆ O MILIONACH, spowoduje tylko tyle, że będą mogli sobie pozwolić o te miliony powalczyć... I można odwrócić to, co napisałeś - mniej będą się przejmować, czy wygrywają niższe wygrane, czy nie, bo kasy i tak mają nieco więcej (ale nie na tyle, by przestać myśleć o milionach)... b) fakt takiego a nie innego rozkładu kumulacji... to zupełnie inny problem... Moim zdaniem ten efekt powinien być inny (przy braku rozwodnienia puli przez Lotto+, wzroście sprzedaży (ale tym wzroście NIEnapędzanym kumulacjami powyżej 15-20 mln, czyli przy założeniu, że TS-owi już "nie zależy" na wysokich kumulacjach)) 2) Powtórzę to, co przed chwilą napisałem: nie ma znaczenia, co robisz Ty, nie ma znaczenia, co robię ja (ja np. wydaję generalnie na TS-a tak mało pieniędzy w porównaniu do dochodów, że mnie jest wszystko jedno). Ważne, że wszędzie rośnie, a TS-owi w sztandarowym produkcie spada - i to nie symbolicznie, tylko o 19%. I dodam jeszcze rzecz chyba oczywistą - ja sobie notuję (ile wysyłasz, ile wygrywasz), Ty sobie notujesz i może jeszcze parę osób. Ale ZDECYDOWANA większość tego nie robi... My nie jesteśmy po prostu reprezentatywni - popełnisz błąd, jeśli będziesz chciał ekstrapolować swoje doświadczenia na innych. Wniosek ogólny: zarząd tej śmiesznej firmy NIE MA ŻADNEGO pomysłu na jej prowadzenie. W długim okresie będzie tracił udział w rynku. Lotto - "produktu" sztandarowego - już chyba nic nie uratuje (wysokie kumulacje, którymi poprzedni prezes chciał prawdopodobnie uratować stołek się nie sprawdziły - wzrost był, ale do poziomu ponad 1,1 mld zakładów mu daaaaleko, a ludzie zaczęli - słusznie - zadawać pytania; po zmianie strategii (to oczywiście hipoteza) przez nowego prezesa, brak kumulacji w sposób oczywisty zmniejsza sprzedaż, a żadne kroki zaradcze podejmowane przez zarząd nie przynoszą spodziewanych efektów, mimo ogólnej poprawy otoczenia biznesowego, w którym firma działa)... |
2014-01-08 (00:02)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 738 763 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @ LottoTest No ale właśnie ogólna konkluzja jest taka: Lotto traci graczy, bo nie potrafi - mimo sprzyjającej koniunktury - do siebie przyciągnąć (szczególnie po tym, gdy odeszli po tragicznej w skutkach decyzji o podniesieniu ceny zakładu*). A cała reszta to tylko analiza - z mojego punktu widzenia - przyczyn tej sytuacji. Przecież to, co piszesz NIE stoi w sprzeczności z tym, co napisałem ja. Ja też widzę puste żb. *) A zupełnie na marginesie: poprzedni prezes wraz z innymi członkami zarządu powinni iść do ***la za działalność na szkodę spółki, która spowodowała spadek jej zdolności dochodowej/pozycji strategicznej w długim okresie... Dziwię się, że jeszcze nie siedzą, bo spełnione są po temu przesłanki kodeksowe... Nie ma przy tym znaczenia, czy sam właściciel czuje się pokrzywdzony czy nie. Nie ma też znaczenia, czy zarząd opierał się na analizach firm zewnętrznych, czy nie - decyzje podejmował zarząd i wszyscy, którzy za stosowną uchwała głosowali powinni oglądać świat zza krat. |
2014-01-08 (00:36)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 738 765 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @unhappy, może zbyt ambitnie podszedłeś do tej oceny zeszłego roku, a nawet, po *) chciałbyś posadzić kogoś za kratami, mi osobiście nie przeszkadza, kto, jak, efektywnie czy nie, zarządza totalizatorem, literalnie - totalizatorem! (w znaczeniu ustawowym) - nie zmienia to mojej sytuacji, przecież od lepszego zarządzania nie przybędzie mi, statystycznych pieniędzy z wygranej. A musimy przyznać, że dostępność gry, czyli zakupu udziałów w totalizatorze, jest nadmiarowa, wliczając Żabki", stacje paliw BP, saloniki prasowe itp, nie wspominając o pośrednikach internetowych. Pewnie, że wolałbym, żeby było mniej produktów konkurujących ze "sztandarem", ale i tak nie zmienia to moich mikroszans na milionera. Przy czym rozumiem, że ta dywersyfikacja oferty ma znaczenie marketingowe, niby też mam wybór! Jako uczestnik totalizatora, chociaż symboliczny, wymagam tylko szerokiej jego dostępności, dla nas, dla mas, nic więcej! Do TSa nie mogę mieć nawet pretensji o wysoki koszt mojego udziału, przecież dopłaty do sportu, kultury i leczenia uzależnień to wymysł ustawowy, wcale nie po myśli TSa, na którego ludzie za to psioczą. Ponawiam życzenia powodzenia, w nowym roku! |
2014-01-08 (01:08)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 738 768 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 1) Nikogo nie chcę sadzać - ja nie jestem żądny krwi. Podałem to jako kolejną ciekawostkę - firma na świeczniku, jedna z największych w kraju, należąca pośrednio do nas wszystkich, przesłanki kodeksowe spełnione, a postępowania nie ma. Tak działa "niezależna prokuratura", która nic nie widzi, i tak działa nadzór właścicielski z nadania jedynie słusznej partii. Za to próbowali pozwać Krauzego za to, że niby on działał na szkodę swoich spółek. Po pierwsze, przesłanki z odpowiedniego paragrafu spełnione nie były, po drugie, Krauze raczej pełnił rolę członka/przewodniczącego rad nadzorczych, a nie członka zarządu podejmującego decyzje. I piszę to jako osoba, która go osobiście nie znosi - uważam go za najlepszy przykład anty-biznesmena. 2) Nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych - to, że państwo chce haracz dla siebie nie ma tu nic do rzeczy. Przez te wszystkie analizowane lata nic się tu nie zmieniło, a więc w najmniejszym nawet stopniu nie wpłynęło to na wyniki. Zmieniło się tylko to, że haracz ogółem (dopłaty, podatki od wygranej, podatki od zysku TS-a) będzie niższy. 3) Zauważyłem, że dokooptowali Szpilowi nowego członka zarządu - jakaś kobieta, o której nic nie wiem... Sam moment nominacji też mi umknął. Czy ktoś wie, kim ona jest? Z pobieżnej lektury KRS-u wynika, że często ją przerzucali ze spółki do spółki... Zacząłem się więc zastanawiać, czy pojawiła się tam na prośbę Szpila, czy nowy minister skarbu mu ją narzucił - wbijając Szpilowi szpilę. Ona jest podobno od finansów - jest to więc o tyle ciekawe, że jeśli mu ją narzucili, losy Szpila są raczej przesądzone. |
2014-04-20 (23:15)![]() Data rejestracji: 2013-01-22 Ilość postów: 359 ![]() | wpis nr 789 243 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i wykrakałem... Szpil został spuszczony, że tak to ujmę... http://www.totalizator.pl/o-nas/aktualnosci/news/postpowanie-kwalifikacyjne-na-stanowisko-prezesa-zarzdu-totalizatora-sportowego-sp.-z-o.o. Przepraszam, że wiadomość podaję z opóźnieniem, ale ostatnio ta śmieszna spółka i jej losy jest mi jakby bardziej obojętna, więc nie śledzę na bieżąco doniesień... Propaganda sukcesu, jak widać, na nic się zdała... Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszego klubu, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu SZPILKI. To nie ludzie – to wilki! ![]() (Cytat z "Misia", choć wątpię, by komuś trzeba to tłumaczyć) |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 Wyślij wiadomość do admina |