Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Regulamin lotto

2013-12-15 (19:41)

status bartgach1980
Data rejestracji: 2013-12-15
Ilość postów: 2

14011
wpis nr 728 197
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mam pytanie dotyczace regulaminu lotto:"Uczestnikiem Loterii nie może być osoba, wobec której sąd orzekł zakaz uczestnictwa w grach hazardowych"

Czy w takim wypadku za każdym razem grając w lotto lub kupując zdrapkę nie trzeba wypełniac oświadczenia że nie ma się zakazu sadowego gry. Z prawnego punktu widzenia tak to powino wyglądac. Prosze o opinię.
2013-12-15 (20:31)

status Juliusz
Data rejestracji: 2013-11-06
Ilość postów: 171

13983
wpis nr 728 238
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Niby tak, ale co to za regulamin ,mam zakaz sądowy jak puszcze kupona wygram to mi ktoś z rodziny odbierze wygraną

to taki głupi zakaz widze,bez przemyślenia stworzony
2013-12-15 (20:34)

status Juliusz
Data rejestracji: 2013-11-06
Ilość postów: 171

13983
wpis nr 728 245
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Może trza by było z sądu nosić papier że sie niema zakazu ,hehe głupie to
2013-12-15 (21:07)

status unhappy
Data rejestracji: 2013-01-22
Ilość postów: 359

13716
wpis nr 728 265
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Na blankiecie gry (na odwrocie) masz tekst: "Zawierając zakład grający wyraża zgodę na warunki gry liczbowej określone w regulaminie". Podobna formułka jest umieszczana na odwrocie kuponów (tych drukowanych przez lottomat).

Co to oznacza? Najpewniej to, że nie możesz skutecznie zawrzeć zakładu w jakiejkolwiek grze organizowanej przez TS (i nie tylko).

W praktyce (pomijając rozważania czysto teoretyczne) problem dotyczy tylko wygranych rejestrowanych, czyli tych powyżej 20 tys. zł. Ponieważ nikt nie sprawdza takich zakazów na co dzień, zakład możesz nabyć (czytaj: fizycznie uda ci się go kupić), ale nie będziesz mógł dochodzić swoich praw do wysokiej wygranej. I to z dwóch powodów: TS ci jej nie wypłaci, bo powoła się na regulamin i fakt, że go zaakceptowałeś, a tobie - gdy tylko zgłosisz się po taką wygraną i wyjdzie na jaw taki zakaz - dodatkowo grozić będzie odpowiedzialność karna (od 1 do 10 lat pozbawienia wolności).

Złamanie zakazu będzie faktem nawet gdy przekażesz kupon innej osobie, by odebrała wygraną za ciebie (formalnie to ona będzie wygrywającym, bo kupony są na okaziciela, a ty nie będziesz miał możliwości - z uwagi na odpowiedzialność karną i istniejącą przynajmniej teoretycznie groźbę pozwu ze strony TS-a o zwrot nienależnie wypłaconej wygranej - w żaden sposób domagać się przekazania ci wypłaconej wygranej)*.

Dodatkowe oświadczenie w tej sytuacji wydaje się zbędne. Samo zawarcie zakładu oznacza akceptację regulaminu.

*) Oczywiście i z tej sytuacji dobry prawnik znajdzie wyjście. Np. weksel (o ile znajdziesz osobę, która ci taki weksel podpisze, a później zechce odebrać wygraną na swoje nazwisko). Pozostanie tylko wymyślić jakąś bajeczkę dla fiskusa (bo choć weksel żyje własnym życiem, na pewno zainteresują się albo samym przelewem (wszystkie powyżej 15 tys. EUR są rejestrowane i kiedyś tam ktoś może je chcieć wyjaśnić), albo po prostu wzrostem poziomu twoich wydatków, które zasadniczo powinny mieć pokrycie w dochodach - sam weksel to tylko papier wartościowy, którego wyemitowanie powinno zasadniczo mieć pokrycie w jakiejś czynności "realnej", czyli czemuś służyć).
2013-12-17 (10:24)

status bartgach1980
Data rejestracji: 2013-12-15
Ilość postów: 2

14011
wpis nr 728 900
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dziękuję za odpowiedz.

Pisze Pan że mając zakaz grozi mi odopowiedzialność karna od 1 do 10 lat. A w takim wypadku czy totalizatorowi za to że sprzedał los lub kupon nie sprawdzając czy mam zakaz sądowy żadna odpowiedzialność karna nie grozi.
2013-12-18 (19:26)

status unhappy
Data rejestracji: 2013-01-22
Ilość postów: 359

13716
wpis nr 729 530
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

> A w takim wypadku czy totalizatorowi za to że sprzedał los lub kupon nie sprawdzając czy mam zakaz sądowy żadna odpowiedzialność karna nie grozi

W tym przypadku nie, bo zakaz obejmuje udział w grze, czyli kupno zakładu/losu, a nie jego sprzedaż.

To tak jak ze sprzedażą alkoholu nieletnim, tylko w drugą stronę - karany jest tylko sprzedawca, bo tym razem zakazem objęta jest sprzedaż. Ale kupującemu alkohol nic nie grozi (przynajmniej ze strony przepisów prawa).
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1
Wyślij wiadomość do admina