Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | MOJA METODA GRY W 49's - OBSERWACJA CZASÓW OCZEKIWANIA |
2012-09-21 (00:46)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 428 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Plik Excela, w którym tworzę wykresy zamieściłem pod tym linkiem: http://www.wrzucaj.org/684288 Po wejściu na stronę należy kliknąć: "Kliknij, aby pobrać plik na swój komputer" (znajduje się nad paskiem reklamy) Korzystam z Excela 2003. W pliku jest makro, nie wiem jak będzie działać jeżeli ktoś ma inną wersję Excela. Nie jestem znakomitym programistą i program może chodzi trochę wolno. Ale na moje potrzeby póki co jest wystarczający ![]() W ostatniej zakładce napisałem małego Helpa. Mam nadzieję, że jest zrozumiały ![]() |
2012-09-21 (00:46)![]() Data rejestracji: 2012-09-19 Ilość postów: 8 ![]() | wpis nr 557 429 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 Niewątpliwie masz rację. Gdy grasz na liczby/szablony, które dopiero co ,,skończyły" drugi lub trzeci wysoki słupek ryzyko jest mniejsze niż granie wg mojej propozycji na liczby których wysoki słupek jeszcze się nie skończył. Myślałem o tym dlatego, by po prostu zwiększyć liczbę okazji do wejścia do gry. Skoro jednak jest to (przynajmniej teoretycznie bardziej ryzykowne to rzeczywiście chyba lepiej jest grać wg Twojego systemu. Moim zdaniem dwa dopiero co zakończone wysokie słupki (powyżej linii) to już i tak bardzo dobra oraz stosunkowo rzadka i mało ryzykowna okazja na wejście do gry. Nie posiadam jeszcze jak Ty tak szerokiego rozeznania co do konkretnych statystyk setek losowań do tyłu, ale po kilku zamieszczonych wykresach już widzę, że 2 wysokie słupki obok siebie to rzadkość. A skoro tak jest to kluczem do pozyskania częstych okazji do wejść do gry pozostaje tworzenie jak największej liczby szablonów. Ciekaw jestem ile Ty szablonów obserwujesz i analizujesz w tym samym czasie? Bo widzę, że właściwie góra co 2-3 dni masz nowa liczbę lub nowy szablon który zaczynasz obstawiać. A może tych okazji masz jednocześnie jeszcze więcej, ale po prostu grasz tylko na jedną progresję w danym momencie. Tak czy inaczej Twój wynik z ostatnich dni jest bardzo dobrym prognostykiem dla proponowanego przez Ciebie systemu gry. Moje gratulacje! Co do grania na pola pomiędzy wysokimi słupkami to wydaje mi się to naprawdę warte zachodu. W zależności od chęci, budżetu jakim dysponujemy, stawek na poszczególnych poziomach progresji można przecież grac dwutorowo: 1) ,,tradycyjnie" i bezpiecznie na okazje po 2-3 wysokich słupkach 2) cały czas na tę samą liczbą/szablon po wysokim/wysokich słupkach. Wygrane z pierwszej opcji będą pokrywały straty z porażek pochodzących z drugiej grupy. Choć uważam, że i sama druga opcja nie powinna w dłuższym okresie czasu przynieść strat, lecz raczej zysk. Taka dwutorowa gra na 99 % (przynajmniej teoretycznie) powinna dać całkiem niezły zysk. Co do tego grania na tę sama liczbę przez dłuższy czas to możemy przecież czerwoną linię o kilka stopni do góry (zwiększając liczbę stopni progresji). Zwiększyłoby to nam zakres naszego pola na którym odnosimy zwycięstwa. Oczywiście taka sytuacja nie będzie trwać wiecznie - w końcu kiedyś słupek przebije (nawet podwyższoną) linię i przegramy daną grę. Wydaje mi się że pewnym rozwiązaniem tej kwestii może być przerwanie w pewnym momencie gry na daną liczbę/szablon pomimo, że mamy zwycięską passę. I wtedy szukamy kolejnej liczby/szablonu by znów sobie tak klika razy pograć. A co do wykresów z wykresów (odstępy pomiędzy długimi słupkami na wykresie) to ciekaw jestem przyczyny dla której zaprzestałeś ich tworzenia. Może nic one nie pokazywały: żadnych tendencji, następstw? |
2012-09-21 (00:58)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 430 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Karajan, plik wrzucony, możesz zobaczyć go sobie na spokojnie. Ile obserwuje jednocześnie szablonów? Póki co jest ich tam 17. Jakoś tak samo wyszło. Mogę zrobić ich i 100 albo więcej. Ale to zajmuje trochę czasu. Ale aż tyle nie wiem czy będzie potrzebne. Tych najlepszych perełek jest zazwyczaj kilka i je obserwuje. Nawet 17 które są w pliku to już całkiem sporo. Karajan, wiem o co chodzi. Ale zauważ, jak wygląda tabela progresji na 19 - 20 progu ![]() To jest już masakra. Jeżeli nawet wygramy 20 gier pod rząd to jedna przegrana może wyczyścić wszystko. Z każdej gry wygranej mamy niewiele na czysto. A z jednej przegranej bardzo dużo w plecy. No chyba, że przestaniemy grac jak mówisz...np w okolicach 13-17 progu, co jest raczej rozsądne. Jasne, że próg można podwyższyć, ale jak na 20 progu jest masakra to wyobraź sobie co będzie na 30-stym. Będziesz grał za tysiące funtów żeby wygrać kilka funtów. ![]() Te 20 progów co zrobiłem to i tak już bardzo dużo i nigdy nie odważe się grac do końca. Zawsze liczę na to, że liczba wpadnie w ciągu kilku losowań, co jest dla nas idealną sytuacją (jak ostatnio z wygranym szablonem 7-11). |
2012-09-21 (01:02)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 431 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aha, w tym pliku mam wpisanych ostatnich 1803 losowań. Więc nie jest ich mało i można coś analizować. Ostatnie wpisane losowanie to jest to dzisiejsze czyli z 20 Września 2012 (Lunchtime i Teatime). |
2012-09-21 (01:10)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 432 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W arkuszu nr 17 na wykresie są narysowane linie, zignoruj je. Robiłem taki test z Fibonaccim ale nie dokończyłem.. Taka ciekawostka, wejdź w arkusz nr 12 - to sa czasy oczekiwania dla liczby 7. Przewiń do początku i zobacz co tam było - cztery długie słupki pod rząd. Jakby ktoś wszedł z trzecim a nawet w czwartym słupku - to by nieźle umoczył... To są te miny o których mówiłem. Ale to jedyna sytuacja jaka widziałem do tej pory. Z drugiej strony jest to znakomita okazja do gry. Oczywiście po czwartym słupku ![]() |
2012-09-21 (01:47)![]() Data rejestracji: 2012-09-19 Ilość postów: 8 ![]() | wpis nr 557 433 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzięki wielkie za plik! Jutro go na spokojnie przeanalizuję. |
2012-09-21 (18:27)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 557 635 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 czytałem Twój wpis, GRATY! ![]() Kiedyś grałem - potem przyszedł Tusk i mi życie zmasakrował ![]() Powodzenia |
2012-09-21 (20:37)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 "...Świadczy to o tym, że szablony to bzdura. I nie są nam do niczego potrzebne. Po co kombinować, jak można dowolne liczby z sufitu sobie na 200 losowań na przód wpisać w kolumnie a i tak wypadalność będzie podobna. " Nie rezygnuj tak szybko i nie wyciagaj tak pochopnych wnioskow. Na obrazku ktory zalaczylem zaprezentowane sa czasy oczekiwania dla jednego modyfikowanego numeru (BB w 49s). Zauwaz ze jest tam jedynie jeden "komin", ktorego dlugosc nie ma zadnego znaczenia, przypadku jesli wyznaczysz sobie okreslony przedzial progresji oraz jej poczatek. Zwroc uwage ze grajac na tak generowane typy w przedziale od 20 do 60 (optymalna moim zdaniem 40 progowa progresja) przegrywasz tylko raz. Ile jest takich przebiegow, pod ktore mozna sie spokojnie podlaczyc z gra ? Ile dusza zapragnie (no moze tu troche przesadzilem) wszystko zalezy od tego ile szblonow jestes w stanie zaimplementowac, bo generowana losowo w moim przypadku "struna" dla znalezienia okolo 15 podobnych przebiegow musi miec dlugosc 1.000.000 elementow. Jedyna malenka roznica polega na tym iz Ty swoje szablony wykorzystujesz dla znalezienia takiego przebiegu, ktory daje Ci czas oczekiwania nastepny po "kominie", natomiast mnie bardziej interesuje znalezienie takiej "struny" ktora maksymalnie wyrownuje caly rozklad. Jest to jednak jedno i to samo, roznica polega jedynie na odmiennym obiekcie obserwacji no i oczywiscie mozliwosciach, ktorych nie da Ci niestety Excel. |
2012-09-21 (20:40)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 671 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2012-09-21 (20:41)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 672 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2012-09-21 (20:57)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 675 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzięki Slavo. Ja jednak biorę trochę te wygrane z dystansem, zawsze mam świadomość że jest to stąpanie po polu minowym, jak pisałem. Chociaż nie powiem - satysfakcja jest duża, że na koszt Ladbrokes robię czasem zakupy i wymieniłem sobie opony na nowe do samochodu ![]() Mój teść zarabia też ok 250 GBP tygodniowo, tylko że on pracuje po 8 godzin fizycznie i wstaje o 3 rano. Tak się śmiejemy czasem z nim, że ja zarobiłem tyle samo ale za spacery do Ladbrokes i skreślanie kuponów ![]() To tak w ramach żartów trochę.... A jeśli chodzi o grę, to na razie przerywam póki co, gdzieś do połowy października. Za tydzień w niedzielę mam chrzest mojej córeczki, będzie trochę gości, potem jedziemy wspólnie na wakacje. Nie chcę teraz zaczynać jakiejś gry, progresji, która mogłaby potrwać np 10 czy więcej progów, czyli do chrztu ![]() Jeszcze coś się skubnie ![]() |
2012-09-21 (21:27)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 699 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tj_Gumiś : ----------------------------------------------------------------------------------- "...natomiast mnie bardziej interesuje znalezienie takiej "struny" ktora maksymalnie wyrownuje caly rozklad." ----------------------------------------------------------------------------------- Zgadza się, tylko jeśli kazałbyś mi znaleźć taka strunę, która wyrównuje cały rozkład to ja ją Ci znajdę w 5 minut. Sprawdzam np 2000 losowań wstecz dwie liczby, które najczęściej występowały w ciągu tego czasu. I z tych dwóch liczb tworze szablon, np. A-B-A-B-A-B...itd. Jestem pewien, że wykres będzie w miarę płaski i nie będzie wielu kominów i prawie nigdy nie przegram. No ale to dotyczy tego co już było, historii losowań. Teraz jestem mądry, bo wiem jakie liczby chodziły najczęściej w ciągu ost. 2000 losowań, ale czy one nadal będą chodzić w przyszłości? Dlatego domyślam się, że chodzi Ci raczej o coś innego. Może o formułę wg której robisz transformacje liczby (np tej BB). I stosując ta formułę nieważne co wypadało w historii najczęściej - to i tak w przyszłości ta formuła też będzie skuteczna. Poniżej wycinek wykresu, który znalazłem u siebie w pliku dla szablonu 27-28. ![]() Powiedzmy, że powiedziałem sobie "Ach!! Znalazłem strunę, szablon który prawie wcale nie tworzy kominów !!" i zacząłem grac na taki szablon. A teraz jak wykres wygląda dalej: ![]() Widać, że nagle pojawiły się kominy i jest ich sporo w krótkim odcinku czasu. Dlatego rozumiem, że pracujesz bardziej nad jakąś uniwersalną formułą. Pozdrawiam |
2012-09-21 (23:00)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 739 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 "...Zgadza się, tylko jeśli kazałbyś mi znaleźć taka strunę, która wyrównuje cały rozkład to ja ją Ci znajdę w 5 minut. Sprawdzam np 2000 losowań wstecz dwie liczby, które najczęściej występowały w ciągu tego czasu. I z tych dwóch liczb tworze szablon, np. A-B-A-B-A-B...itd..." Caly problem tkwi w tym, ze 2 liczby to duzo za malo jesli cala pula sklada sie z 49 mozliwych. Szablon (struna) musi skladac sie 49 elementowych losowych permutacji. W przeciwnym przypadku faktycznie konczy sie na sprawdzaniu starego, bardzo ograniczonego (2 wymiarowego) "wzornika" na zupelnie nowych i o wiele bardziej rozpudowanych (bo operujacych w 49 wymiarowej przestrzeninowych) zbiorach. |
2012-09-21 (23:28)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 747 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tj_Gumiś : ----------------------------------------------------------- "Szablon (struna) musi skladac sie 49 elementowych losowych permutacji." ---------------------------------------------------------- LOSOWYCH permutacji... To ciekawe, chyba Amadeus kiedyś miał temat gdzie pisał o własnym generatorze liczb. Mówiąc "losowe permutacje" masz na myśli, że sam losujesz liczby, używasz jakiejś funkcji Random itp? Czy po prostu losowych w sensie, że sam w każdej permutacji na chybił trafił ustawiasz wszystkie 49 elementów? Mniej więcej rozumiem o co Ci chodzi z tymi strunami... |
2012-09-21 (23:54)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 748 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 Dokladnie. Zaimplementowalem generator ISSAK do napisanego naprawde banalnego programiku, ktory generuje mi strune pseudolosowa o wybranej dlugosci. Analiza polega na krokowym generowaniu zbiorow transformacyjnych ze struny, za pomoca ktorych transformowany jest zbior wyjsciowy, po czym analizowana jest statystyka wystapien numerow. Chwilowo jest to na zasadzie "brut force" czyli na calej strunie od jej poczatku do konca i przydaloby sie zaimplementowac do tego odrobine zmodyfikowane sieci neuronowe z dobrym algorytmem optymalizacyjnym. Chodzi o to ze kiedy juz znajdujesz najodpowiednieszy pakiet na strunie, machanizm sieci umozliwilby jeszcze dokladniejsze dostrojenie go poprzez delikatne korekty pojedynczych elementow zbioru transformacyjnego. |
2012-09-21 (23:57)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 749 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Sorry ISAAC, pozno juz i jestem zmeczony ![]() |
2012-09-22 (00:07)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 751 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niestety, nie mam pojęcia o sieciach neuronowych, choć czytałem o nich na forum i wiem tylko ogólnie czym są. ------------------------------------------------------------------------- "Chodzi o to ze kiedy juz znajdujesz najodpowiednieszy pakiet na strunie" ------------------------------------------------------------------------- Przez "najodpowiedniejszy pakiet" rozumiesz ciąg słupków, z których żaden, albo sporadycznie jakiś przebije linie ? - mówiąc po naszemu. Czyli prawie 100% gier jest wygranych, jak w wklejonym przez Ciebie wykresie. Chyba nie do końca rozumiem pojecie struny. Czy struna może mieć np 1000 elementów? Tzn liczb zapisanych powiedzmy w Excelu w jednej kolumnie od góry do dołu? Jeśli tak to te elementy będa się powtarzać. Czy raczej struna może miec tylko 49 elementów, ale ustawianych w 49! (silnia) permutacjach? I wtedy z permutacji, których jest 49! ustawiamy sobie - w sensie tworzymy - strunę? |
2012-09-22 (00:16)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 557 753 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Powiem Ci - interesuje mnie to, co piszesz. Bo ja właśnie chciałem na takich szablonach/strunach oprzeć swoją grę. Nie wiem czemu, ale obserwacja takich wykresów najlepiej mi odpowiada i mogę je obserwować i tworzyć nowe i nigdy mnie to nie nudzi. Moge siedzieć cały dzień "gapiąc" się na słupki. Takie zboczenie ![]() A na serio - to przyznam - bardzo mnie kręci rozwiązywanie tego problemu, o którym tu piszemy, problemu długich słupków. Kiedy patrzę np na 600 losowań pod rząd gdzie każda gra jest wygrana to aż ciary przechodzą jakie żniwa można by zebrać. Musi istnieć jakiś sposób na przewidywanie takich "żniw". |
2012-09-22 (00:27)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 755 [ CZCIONKA MONOSPACE ] arkady202 Zalozmy ze analizujesz, zbior 1500 ostatnich losowan i masz do dyspozycji strune powiedzmy 1.000.000 elementowa. 1 ) tj_gumis : wybieram elementy od 1 do 1500 ze struny - transformuje 1500 elementowy zbior losowan pakietem 1500 elementowym stryny, sprawdzam statystyke wypadalnosci 1) arkady202 : wybierasz elementy od 1 do 49 ze struny - przestawiasz wg nich kolumny, sprawdzam statystyke wypadalnosci. 2) tj_gumis : wybieram elementy od 2 do 1501 ze struny - ... 2) arkady202: wybierasz elementy od 2 do 50 - ... ... Jak dojdziesz do konca okazuje sie ze w zbiorze wynikow (tj_gumis 998500, arkady202 999951) jest kilka, ktore odpowiadaja Twoim wymaganiom. Wtedy uzycie sieci pozwala na lekkie dostrojenie uzytych pakietow ze strony w tym lub w tamtym kierunku tak aby jeszcze poprawic odpowiadajacy nam rozklad. |
2012-09-22 (00:32)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 557 756 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Niestety chyba nie ma zadnego sposobu. Jedno jest jednak moim zdaniem dosyc zachecajace w moim przypadku. Jesli wezmiesz pod uwage zestaw "najlepszeych" rozkladow to da sie zauwazyc, ze grajac na kilka z nich rownoczesnie, to statystycznie rzecz biorac nie masz prawa przegrac ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |