Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 17 18 19 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | MOJA METODA GRY W 49's - OBSERWACJA CZASÓW OCZEKIWANIA |
2013-11-30 (18:01)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 721 134 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 212 funtow Prog19 45 za 141 funtow ::: puszczone 936 funtow/wygrana prognozowana 987 funtow >>> zysk przy wygranej 51 funty Prog2 12 za 11 funt ::: puszczone 21 funtow/wygrana prognozowana 77 funtow >>> zysk przy wygranej 53 funty |
2013-12-02 (15:16)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 722 027 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 263 funtow Prog5 12 za 16 funtow ::: puszczone 63 funty/wygrana prognozowana 112 funtow >>> zysk przy wygranej 49 funtow Prog1 11 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy 60 funtow |
2013-12-03 (14:10)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 722 495 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 319 funtow Prog7 12 za 22 funty ::: puszczone 104 funty/wygrana prognozowana 154 funty >>> zysk przy wygranej 50 funtow Prog1 22 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy wygranej 60 funtow |
2013-12-04 (16:33)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 723 040 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 375 funtow Prog9 12 za 30 funtow ::: puszczone 160 funtow/wygrana prognozowana 210 funtow >>> zysk przy wygranej 50 funtow Prog1 27 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy wygranej 60 funtow |
2013-12-05 (18:35)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 723 547 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 426 funtow Prog4 27 za 14 funtow ::: puszczone 47 funtow/wygrana prognozowana 98 funtow >>> zysk przy wygranej 51 funtow Prog1 4 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy wygranej 60 funtow |
2013-12-06 (18:09)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 723 991 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 482 funtow Prog6 27 za 14 funtow ::: puszczone 47 funtow/wygrana prognozowana 98 funtow >>> zysk przy wygranej 51 funtow Prog1 44 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy wygranej 60 funtow |
2013-12-06 (19:20)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 010 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Arkady,- źle mnie zrozumiałeś, bo mi nie chodzi o czasy oczekiwania tylko o odstępy między wylosowanymi numerami. @lottotest, chyba jest bliżej sedna w tym o co dokładnie mi chodziło. Czasy oczekiwania będą miały zastosowanie dopiero wtedy jak zostanie opracowany układ 5, pięciu przerw, bez BB, lub 6-ściu przerw w przypadku z BB. Taki układ z jednej strony powinien składać się z z takich przerw jakie najczęściej się zdarzają a z drugiej strony spełniać kilka innych kryteriów. -------------- Co do kryteriów przychodzą mi do głowy takie z tych najprostszych, ale mające mocne uzasadnienie. Np. Układ taki powinien uwzględniać zasadę,- tylko maksymalnie dwa numery z każdego poprzedniego losowania,- (nie ważne z którego po prostu każdego), tu czasy oczekiwania nie mają zastosowania jeszcze. ---------------- Takich kryteriów myślę winno być kilka, myślę że im więcej tym lepiej. ------------- A na koniec dobrą zasadą mogłoby być poczekać na sprzyjające okoliczności i tu może odegrać swoją rolę czas oczekiwania, ale nie tylko na poszczególne numerki ale przede wszystkim na odległości między losowanymi numerkami. =========================== Teraz pozwolę sobie (pogdybać) na temat czasów oczekiwania. A więc tak ,- może robimy wszyscy błąd licząc ile to losowań nie wystąpił jakiś numer i jeśli nie wystąpił np. 3 razy pod rząd, tworząc 3 wysokie słupki to zaczynamy grać na ten numer. Przyszło mi do głowy że może lepsze efekty dałoby tworzenie słupków gdybyśmy dla każdego nr. mieli wyliczoną jego średnią wypadania. Następnie wyznaczyć dla tego numerka na arkuszu poziomą kreską, jego zerową wartość,- (takie zero absolutne, poniżej którego temperatura tego numerka do chwili obecnej jeszcze nie spadła) Następnie narysować drugą kreskę - powyżej- która określałaby średnią występowania dla niego. Teraz po każdym losowaniu aktualizujemy nasz wykres w taki sposób- Każde losowanie w którym ( NIE WYSTĄPIŁ ) nasz numerek, ( podwyższa ) temperaturę o 1, natomiast każde wylosowanie tego nr. (obniża) temperaturę o {7, - bo taka jest średnia matematyczna dla 49s.}. I to właściwie wszystko co do prawidłowego określenia temperatury numerka. Kiedy zacząć grać na ten nr. to myślę że wtedy gdy aktualnie temperatura nr. jest poniżej jego średniej. Może nigdy się tego nie dowiemy kiedy dokładnie zacząć grać, ale może chociaż trochę zwiększymy nasze szanse, próbując jakichś tam sposobów, - może kretyńskie, ważne aby były skuteczne,- choćby trochę. Pozd.....Jerzy1108. |
2013-12-06 (19:57)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 024 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @arkady,- a czy robiłeś takie coś? Chciałbym poznać wyniki obliczeń sześciu najczęściej występujących odległości między wypadającymi numerami,- To jedno. I drugie,- jaka jest ilość numerów,- kolejno zapisanych w jednym szeregu,- w której znajdują się wszystkie wylosowane numery, najczęściej ma miejsce. |
2013-12-06 (21:49)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 724 110 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @jerzy1108, "... bo mi nie chodzi o czasy oczekiwania tylko o odstępy między wylosowanymi numerami" Jerzy, czy odstęp między wylosowanymi numerami, nie jest czasem oczekiwania na ten numer? A w czym liczone te odstępy?, albo czasy?, nie w losowaniach? A więc, nie całkiem rozumiejąc Twoje nazewnictwo, nie wiem czy odpowiedzi na zadane Arkademu pytania będą zadowalające. odp 1.: powinno być - 1, 2, 3, 4, 5, 6 odp 2.: powinno być - 182 (dla gry z BB, 7/49) pozdr. |
2013-12-06 (23:30)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 724 158 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy, no właśnie tak jak LottoTest mówi - jaka jest różnica między odstępami a czasami oczekiwania? Chyba, że Ty rozumiesz przez odstępy coś innego niż ilość losowań między wypadnięciem danej liczby? Na pierwsze pytanie odpowiedziałbym: 0,1,2,3,4,5 Im dłuższy czas tym rzadziej występuje. Zrób prostą rzecz, wypisz czasy oczekiwań po kolei np. dla liczby 1. Potem posortuj w Excellu te wartości, zobaczysz czego będzie najwięcej. Najwięcej będzie zer. Sorry drugiego pytania za bardzo nie zrozumiałem. |
2013-12-06 (23:36)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 724 161 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A tak na marginesie, wszyscy liczą tylko "odstępy" pomiędzy dwoma tymi samymi zdarzeniami. A czas można liczyć od wielu różnych zdarzeń. Np. między dwoma różnymi liczbami. mamy dwie liczby 1 i 2. Jak wypada jedynka to czekamy na wypadnięcie dwójki. Potem jak wypadnie dwójka to czekamy na jedynkę i tak na zmianę. Ale powiem od razu, że czasy sie nie zmienia, będą takie jak byśmy obserwowali jedną liczbę. Jedyna korzyść jest taka, że widzimy i liczymy coś innego, widzimy coś z innej strony. Napisałem to w Excellu miesiąc temu. Czas można liczyć od różnych zdarzeń. |
2013-12-07 (14:17)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 359 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Koledzy, - w temacie (liczby symetryczne) zamieściłem taki wpis który jeszcze raz przytaczam,- kopiując i wklejając pod obecną wypowiedzią. Oddzielając obecną od poprzedniej wypowiedzi znakiem ( = ). Myślałem że wyraziłem się jasno i do tego podałem przykład - wycinek wizualizacji tego o co mi chodzi. A więc nie idzie mi o czasy występowania jakiś numerków, ani nie o czasy jakie występują między czasami tych numerków tylko o przerwy między występującymi (wylosowanymi) numerkami. Przerwy liczone miejscami, (komórkami),- w których znajdują się inne ,(uszeregowane kolejno) numerki, ale nie wylosowane w danym losowaniu. Przecież na tym małym wycinku mapy losowań, jasno to pokazałem i opisałem, co jest czym. Wiem że czasami jest ciężko zrozumieć drugą osobę, mimo że ta osoba bardzo się stara być zrozumiałym, Mam to samo, i to na tym forum dość często. Ostatnio jak dyskutowaliście o tych (OGONACH). Ale widząc że jeśli zacznę się dopytywać - (co?-gdzie?-jak?-itp.) to tylko swoimi wpisami porozciągam Wam ten wątek, a może nawet przerwę myśl twórczą, - niczego wartościowego nie dodając. Dlatego wolałem swój udział ograniczyć tylko do śledzenia tego wątku. Proponuję Wam przeczytajcie uważnie jeszcze raz poniżej moją wypowiedź i jak nadal nie zrozumiecie o co mi chodzi to napiszcie,- postaram się ubrać swoje myśli w inne słowa i pokazać- wizualnie w jakiś inny sposób. =================================================== Troszkę podobną metodą typowania jak ta dotycząca liczb symetrycznych, być może? mogłoby być typowanie na podstawie obserwacji przerw między numerami. I tak mając w szeregu ustawione nr. od 1 do 49 w lotto, lub od 1 do 80 w multi, zaobserwować jakich przerw, pomiędzy trafionymi nr. zdarza się najwięcej i na tej podstawie może ktoś zechce opracować kilka takich układów które powinny występować najczęściej na tak uszeregowanym zapisie. Następnie zakładając że jakiś układ przerw zdarza się najpewniej np. po dwóch losowaniach w których nie wystąpił, zaczynamy na niego grać. Cała rzecz jest banalna i tak samo prosta, ale sprawdzenie czego jest najwięcej i najczęściej ma miejsce w losowaniach, już tak proste nie jest, bynajmniej dla mnie. Dla jasności podam jeszcze przykład aby wypowiedź była dobrze zrozumiała. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,2 =,=,=X,=,=,=X=,=,=X=,=,=,=,X=,=,=,=,=,=X=,=,=,=,=,=,=,=,=,X=,=,=,=,=,=, =,=,==,=,=,==X,=,=,=X=,=,=,=X,=,=,=,=,=X=,=,=,X,=,=,=,=,=,==,=,X,=,=,=, ...................................................................................................................... Jest to przykładowy wycinek ciągu , kolejno ułożonych numerów np. z lotto. Pod spodem 2 losowania i zaznaczone znakiem ,X, trafione numerki. Między nimi znakiem ,=, są zaznaczone przerwy między trafionymi numerkami. Jak widać na tym przykładzie niektóre przerwy się powtarzają a inne występują jeden raz, inne jeszcze - nie występują ani razu w tych dwóch przykładach. Chodzi o to aby wyliczyć jakie przerwy występują najczęściej, jeszcze lepiej jakby można do tego dodać wyliczenia, jakie przerwy z jakimi występują najczęściej i jakie mają czasy oczekiwania te poszczególne przerwy. Następnie zmontować z tych przerw układy na dowolną ilość liczb, np. na 2, 3.4.5.6. czy nawet 10 liczb,- w zależności w co gramy i na ile skreśleń. Układy które składają się z odpowiedniej ilości skreśleń, bo różnie chcemy grać, na różną ilość skreśleń. Ale powinny także składać się z przerw najczęściej występujących. Każdej z opcji powinno być kilka, żeby nie czekać długo na odpowiednią chwilę kiedy nadarzy się okazja do zagrania. I to tyle moich pewnie nie najlepszych pomysłów. Ale kto wie , może ktoś zechce rozwinąć tą moją myśl i przeanalizować, a wynikami się podzielić na forum. Pozdrawiam wszystkich. Jerzy1108. 2013-12-04 (18:29) statusedi8 Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 11110 2623 wpis nr 723 082 @jerzy1108, ładnych kilka lat temu , gdy jeszcze zajmowałem się grami losowymi , zwracałem się do Pasko o rozbudowę jego programu MultiPairs o moduł , który roboczo nazwałem "Analizatorem kodu DNA gier losowych" a który Ty dziś - odnośnie jego funkcji - w zasadzie przytaczasz... Chodziło mi bowiem o dokładnie to samo o czym piszesz , czyli analizator rozkładu najczęstszych przerw na bazie historii dotychczasowych losowań. Wiadomo , że dla MM wobec 20 losowanych liczb z 80 , ta przerwa będzie miała uśrednionioną wartość 4 - ale mapa takich rozkładów odnosząca się do sytuacji kolejno najniższych wartości liczb , czyli najczęstszy dotychczasowy układ przerw , analizowany wariantowo np. od początkowego a samodzielnie wprowadzanego przez użytkownika wystąpienia: 1-2-3-5-6-7-8-9- itd. mogłaby stanowić kolejne przydatne narzędzie w typowaniu. 2013-12-04 (19:01) ==================================================== |
2013-12-07 (18:16)![]() Data rejestracji: 2003-08-03 Ilość postów: 4419 ADMIN ![]() | wpis nr 724 435 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy1108 - MultiPairs - Analiza nr 14 |
2013-12-07 (18:32)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 441 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Między czasie na swoim (Gnumeriku), posortowałem pare naście , kolejno wylosowanych zbiorów- (losowań), i pokolorowałem każdą przerwę innym kol. następnie z prawej strony opisałem ile czego się znajduje w każdym losowaniu. Robię to wszystko ręcznie że tak powiem, dłubiąc w losowaniach , bo jak wiecie nie potrafię obsługiwać takich programów. I już widzę że trafienie parki,- trójki a nawet czwórki, nie jest trudniejsze, albo inaczej , nie powinno być trudniejsze od trafienia singla metodami ogólnie stosowanymi. Szkoda że nie potrafię wkleić obrazka z tych analiz na to forum, bo mogli byście zobaczyć jak to ładnie i zachęcająco wygląda. Oczywiście będę pracował w wolnych chwilach nad tym zagadnieniem dalej, i jak doszukam się w tym jakiegoś sposobu aby trafniej typować to się odezwę. Na razie to tyle. Życzę wszystkim dużo trafień. ..Jerzy... |
2013-12-07 (18:35)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 442 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @pasko, dziękuję za pomoc - zaraz tym się zajmę i zapoznam lepiej z tą analizę. Jeszcze ras dzięki. |
2013-12-07 (20:29)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 724 492 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla całkowitej jasności. Przerwą / czasem oczekiwania / odstępem / odległością określamy to co widac poniżej: ![]() Jeśli ktoś myśli inaczej prosze o stanowczy sprzeciw ![]() |
2013-12-07 (20:35)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 724 497 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy napisał : ====================================== I już widzę że trafienie parki,- trójki a nawet czwórki, nie jest trudniejsze, albo inaczej , nie powinno być trudniejsze od trafienia singla metodami ogólnie stosowanymi. ====================================== Jerzy widze ogromny optymizm, nie chcę Cię zniechęcac ale powiem Ci, że robiąc czy licząc coś ręcznie nie jesteśmy w stanie sprawdzić dużej ilości losowań. No chyba, że sprawdziłeś ręcznie np. 5000 losowań i Twój sposób nadal działa. Jeśli wiesz jak trafić dwójkę czy trójke to jestem pierwszy żeby poznać ten sposób ![]() |
2013-12-07 (20:46)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 724 500 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jerzy napisał: ================================== następnie z prawej strony opisałem ile czego się znajduje w każdym losowaniu. ================================== Czy chodzi Ci Jerzy o wypisanie zamiast liczb ich czasów oczekiwania? Ja to robiłem kiedyś w Excellu. Poniżej foto: ![]() Jeśłi potrafisz z takich zapisów coś odczytac ciekawego to wal śmiało. Ja to studiowałem i nic nie zauważyłem. Co z czym chodzi? Jasne że będa chodziły razem zera i jedynki bo jest ich najwięcej. No chyba że miałeś an myśli coś innego. |
2013-12-07 (21:10)![]() Data rejestracji: 2012-05-04 Ilość postów: 580 ![]() | wpis nr 724 519 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla całkowitej jasności. Przerwą / czasem oczekiwania / odstępem / odległością określamy to co widac poniżej: Jeśli ktoś myśli inaczej prosze o stanowczy sprzeciw ============================================= @arkady,- przeważnie tak jak Ty to narysowałeś,- tu mi się nie wkleił Twój obrazek,- to zdecydowana większość właśnie w taki sposób tworzy wizualizację czasów oczekiwania, to jest w pionie od góry w dół - i dobrze. A mi chodzi o przerwy w poziomie pokazujące odstępy , liczone innymi nie wylosowanymi numerami. Np. zostały trafione w losowaniu nr. 2,4,6,10,15,20 To w tym losowaniu wystąpiły takie przerwy; 1,1,3,4,4. Są to odległości między wylosowanymi numerami. Nie ma to nic wspólnego z czasami oczekiwania. Może teraz ktoś mnie zrozumie? |
2013-12-07 (21:12)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 724 521 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @arkady202, @jerzy1108, to i tak pewnie jest jakiś wycinek z zapisu Arkadego, zobaczyć, coś!, pewnie można, jak się "przetłumaczy" na język statystyki opisowej, chociażby policzyć sigmę (odchylenie standardowe), średnia też wyjdzie wcześniej, potem np zaznaczyć te, które są dalej od średniej niż +- 3 sigmy, sprawdzić, jaki to procent całej populacji danych, jeżeli jest wystarczająco duża. Wnioski, jakie można wtedy wysnuwać, to pewnie to, że mamy do czynienia z rozkładem losowym. A więc, czy "dostawca" danych, loteria, nas nie oszukuje. Jak nie, to jesteśmy już wygrani, o ile potrafimy mierzyć siły na zamiary! Powodzenia Pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 17 18 19 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |