Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 15 16 17 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | MOJA METODA GRY W 49's - OBSERWACJA CZASÓW OCZEKIWANIA |
2013-11-19 (01:16)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 053 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak robiłem ręcznie dlatego pomyłka, te liczby to: 12 17 21 26 29 33 34 45 46 48 i czekają 82 losowania. Nos mi mówi, że to co Kleszek liczył to jeszcze spokojnie będzie biło rekordy. I dojdzie do 150 może. Ale nie wiem czy jest sens grać na rekordy. Najlepiej by było grac na te przeciętne, czyli te co wypadają po 77. Ich jest najwięcej ale nigdy nie wiemy kiedy będzie mina i wyleci ze 120. I wracamy do punktu wyjścia. |
2013-11-19 (14:17)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 716 219 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 56 funtow Prog8 46 za 26 funtow ::: puszczone 130 funtow/wygrana prognozowana 182 funty >>> zysk przy wygranej 52 funty Prog6 38 za 19 funtow ::: puszczone 82 funty/wygrana prognozowana 133 funtow >>> zysk przy wygranej 51 funtow |
2013-11-19 (15:20)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 716 235 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Arkady ...należałoby zrobić to co jedno losowanie, mnóstwo liczenia. Ale myślę że się da. To co liczyłem ostatnio te 9600 i czasy odchudzania z 10 do 9 Excell liczył mi ok godziny Ale nie jestem superprogramistą i pewnie można to było lepiej napisać.... ___________________________________________________________ żeby Excell liczył dużo szybciej to może trzeba wyłączyć wyświetlanie komórek w czasie obliczania jeżeli jest taka funkcja w excelowskim basicu albo to zaprogramować. Pozatym można sprowadzić obliczenia do kilku sekund. Masz tu cały kawałek kodu który to robi dla każdego losowania. To jest napisane w delphi (pascalu) ale masz objaśnienie i można bez trudu przerobić na basica >Kod: {Początkowe ustawienia} i:=0; zakres:=77; start:=i; {w pętli while przechodzimy przez kolejne losowania do końca bazy} while i<=ilLos do begin j:=j+1; {zwiększamy licznik zakresu} indeks:=Bazalos[i].liczby[7];{liczbę BB przypisujemy do indeksu tablicy} inc(tblkonc[indeks]);{zwiekszamy wystąpienie BB na podstawie indeksu} if j=zakres then {gdy przejdziemy cały zakres to} begin statystyka(i,tblkonc,podsum,ilzak,tblZm,dstr);{wyświetl.liczb z wyst.zero} inc(tblLiczZak[ilzak]);{zliczanie końcowek i ich wystapień} i:=start; start:=start+1; {zwiększenie dolnego zakresu} j:=0; {reset licznika zakresu} fillchar(tblkonc, sizeof(tblkonc), 0);{reset wyników zakresu } end; i:=i+1 {zwiększenie licznika losowań} end; >Koniec kodu. |
2013-11-19 (15:22)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 716 236 [ CZCIONKA MONOSPACE ] LottoTest napisał : "1. Gramy dopiero, gdy ogon klasy 10 powstaje najmniej w 89 losowaniu (powyżej średniej) 2. Udaje nam się nie przekroczyć 8 progów progresji (najdłuższy czas oczekiwania)" Sprawdźmy więc jak ta teoria sprawdza się w praktyce, nie dla cykli wypadnięcia wszystkich 49 liczb,ale dla każdego kolejnego losowania. Cofnąłem się o 600 losowań (do losowania wg. mojej bazy bonus balla 9010--> losowanie z dn. 22-010-2013), sprawdzałem czas oczekiwania dziesiątej liczby liczonej od najdłużej oczekującej i jeżeli ta liczba miała czas oczekiwanie na wypadnięcie >88, brałem wszystkie 10 liczb z czasem oczekiwania >88 do obliczeń. Czasy oczekiwania tych 10 liczb dla poszczególnych lososwań są w komórkach beżowych. Komórki białe czyli następne po beżowych pokazują ile losowań trzeba było czekać na wypadnięcie danej liczby. Kolorem różowym zaznaczyłem komórki, które są prawdziwe dla teorii LottoTesta (czyli wypadają przed 9 losowaniem). Numery 9011, 9046 to numery losowań, które spełniały warunek,że czas oczekiwania na wypadnięcie 10 liczby jest większy niż 88. Kolorem czerwonym zaznaczyłem losowania, które nie spełniają założenia tezy, że czas oczekiwania na wypadnięcie liczby z takiego zestawu liczb nie przekroczy 8 losowań. Obliczenia zakończyłem na losowańiu 9172. Więcej wyników po prostu nie mieści się na screenie ![]() Pozdrawiam! ![]() |
2013-11-19 (18:42)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 716 303 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @kleszek, Twój sceptycyzm jest moim optymizmem, może na zasadzie przeciwwagi, ale także innych wniosków. Ta, wspomniana przez Ciebie w ostatnim poście niby-moja teoria, dotyczyła tego fragmentu gry "cyklami" jaki był przedstawiony w tabelkach, a więc, niby-teoria, a na pewno wybiórcza analiza i wnioski, nawet jakieś naduzycie, prowokacja, dzieki której Twoje obliczenia poszły dużo, duzo dalej. Za co przy okazji, jeszcze raz dziekuję! Kleszku, natomiast to, do czego szczerze się skłaniam, napisalem na początku Twojego udziału w tej sprawie, przytocze ten wpis nr 715 007 ze str. 14, w ważnym fragmencie "po pierwsze, szanse na zyski z kurczenia się ogona są zależne od progresji, bez której się nie obędziesz, jak "kurczysz" z 10 na 9, to zwiększasz podstawową stawkę (10j) o 1/(4,5-1), niecałe 30%. znowu mamy jakiś ciąg, a posiadany kapitał determinuje czasokres. 15 próg jest możliwy dla niektórych graczy z multipasko, ale po drugie, w tej statystyce nie widać, kiedy (po ilu losowaniach) powstaje taki ogon, gdybyśmy przyjęli za "dopuszczalne" istnienie ogona klasy 10 na 107 los, a ogona klasy 9 na 114 los. to odrzucimy niektóre z "min", jakie pewnie tu się znalazły. Inaczej mówiąc, gramy na ogon klasy 10, gdy w teorii mógłby być o klasę mniejszy (9), od 114 losowań." Ostatnie zdanie, po zastosowaniu do tabel, dałoby pozytywny efekt. Prawda? Źródła tej teorii, niech będzie, że mojej, podałem stronę wcześniej (na 13) we wpisie 714 199, fragment: "...ten sam sposób liczenia dla ponad 8 miliardów 10-tek (grubość ogona) pdp wynosi 107, a dla ponad 2 miliardów 9-tek (grubość ogona) pdp wynosi 114. Nie sprawdzałem z historią, ale tak może być, ma prawo być, a nawet więcej." Teraz można powiedzieć, że to Ty sprawdziłeś to z historią, może częściowo, a ja nadal mogę twierdzić, że tak może być, ma prawo być, a nawet więcej! Tyle optymizmu z mojej strony, a dla Arkadego są tam ciekawostki typu czas oczekiwanie 121. Well done, Pozdrawiam |
2013-11-19 (19:44)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 316 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chciałem Was o coś zapytać. Chodzi o słowa Mariusza (zawsze powtarzam że miał ciekawe pomysły jakikolwiek byłby jego charakter i sprzeczne wypowiedzi). Chodzi o ten post z tematu chwilowe zachwianie: ================================== Do Jasze 2 Teraz przeczytalem wczesniejszy list . Co tutaj ma do rzeczy progresja . I po co ona jest potrzebna ? Co tutaj maja do rzeczy " parki weteranki " Takie pojecia istnieja na stronie Pasko bo on inaczej nie umie sporzadzic histogramów . A histogramy sporzadza czlowiek a nie maszyna . U mnie nie ma zadnych weteranek ani innych . Nigdy nie zajmowalem sie parkami ( bo i po co ?) wiec moze w parkach i sa ale w siódemkach nie ma . To , ze nie umiesz zrobic porzadnego histogramu w to wierze . Bo jak Pasko pisze ze w czwórkach jest jeszcze 600 które nie wypadly to wiem co boli . Zapewniam Cie ze zadnych weteranek nie ma . To tylko forma graficzna zapisu a nie los . Jak by choc troche przeanalizowal sprawe to w piec minut zrobie inna weteranke . Moge tez zrobic tak ze bedzie ta weteranka , która ja chce wybrac. To nie stwórca robi weteranki , tylko nieudolny zapis . Zeby nie mylal , ze bredze to powiem Ci tak . Zrób sobie nastepujacy histogram parek . Oznacz je wszystkie liczbami . I tak jezeli wypadnie w kolejnym losowaniu np nr 67 to ok a w nastepnym 88 tez ok . Ale jezeli w jeszcze nastepnym równiez 88 to przesun o jedna pozycje . Program zapamieta to jako jedno przesuniecie . I po setkach takich operacji pokaz te weteranki . Weteranki to sa tak zwane sprity powstale w wyobrazni nieumiejacych robic histogramy ========================== Czy ktoś domyśla się może jakby miało wyglądać to "przesuwanie o jedna pozycję"? Przesuwamy tylko jedna liczbe na histogramie czy cały wiersz, w prawo lub w lewo. To taka dygresja tylko.... Czy ktos z Was wierzy w ogóle w to, że w jakikolwiek sposób można przekształcić histogram żeby nie było ogonów? |
2013-11-19 (19:49)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 318 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Oczywiście histogram można przekształcić żeby nie było ogonów, ale przecież to będzie fałszowanie historii jak sobie pozmieniamy wyniki. |
2013-11-19 (19:57)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 321 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moim zdaniem w tym leży sedno. W przygotowaniu "historii" do późniejszej obróbki, analizy. Zapisujemy kolejne losowania od góry do dołu w kolejnych wierszach Excella. Bo tak każdy robi. Amadeus np. kiedyś pisał o układaniu puzzli. Jeżeli kolejne wyniki dopisujemy na końcu bazy jednym ciągiem i porównamy to do układania puzzli to stwierdzimy, że tak nie układa się puzzli, jeden za drugim. To tylko przykład. Takie myśli przychodzą mi czasem różne ![]() |
2013-11-19 (20:49)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 716 362 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @arkady202, piszesz "Zapisujemy kolejne losowania od góry do dołu w kolejnych wierszach Excella. Bo tak każdy robi." też, tak też można, bo najłatwiej zarchiwizować, ale to jest nie do użycia, najwyżej pośrednio. A popatrz na to: zapisujemy kolejne losowania od góry do dołu w kolejnych wierszach, ale na ich numerowanych pozycjach, w konkretnych kolumnach, np 1 w kol A, ale 5 w kol. E. jak na mapach, które się tworzy i często używa, a więc nie każdy tak robi. Popatrz dalej: jeśli kolejne wyniki to np 10, 24, itd to wpisałbyś do J i kolejne dalej... a teraz przesuń, o jeden, w prawo, pasek na którym wpisujesz te dane, wpiszesz do K "11" zamiast 10 do J załóżmy, że zrobisz to jeszcze potem 47 razy, masz 49 wierszy z wynikami, poprzesuwanymi. Kolejny wiersz, 50., wygląda jak 1. a liczby sa na swoich tradycyjnych miejscach. Kolejne wiersze powtarzają zasadę juz opisaną, itd. I co dalej? Powiedzmy, ze szukasz, ONT, ogonów, czy cokolwiek, ale tym razem wg numerów kolumn, właściwie, jeżeli coś masz, jakiś np komin, to będzie to wynik dla konkretnej kolumny, tak jak kiedyś miałeś dla liczby i zgodnej z nia kolumny, to teraz tylko dla kolumny. Ale wiesz, jaki jest wzór, schemat budowy tej kolumny, taki, jak narzuciłeś przesuwanie, jeżeli grałbyś np na kolumnę S, (19) dziewiętnastą, bo tam masz rekordowy komin, np 100 pustych, 100 braków trafień w kolumnie, a zaczęło się w tzw pierwszym rzędzie, czyli 49 + 49 +2, to stawiasz na "17", kolejno, z progresją, na "16", "15" itd, bo liczba 17, gdyby została od razu wylosowana, byłaby wpisana do kolumny S, a jak później, to taki warunek wpisu z przesunięcia spełniają liczby 16, 15,... Oczywiście dla takiego modelu przesunięć jaki został opisany i użyty. Jak wykonasz inny model, to po prostu sie go trzymasz, a najważniejsze, że jest powtarzalny. Także "długość" modelu nie może wpływać na tworzenie sztucznego komina, częściej byłoby uzywane coś na wzór, tylko przykład, - wiersz pierwszy, zerowy (w przesuwaniu) - kolejne cztery wiersze przesuwane, kolejno o jeden w prawo, - szósty wiersz, zaczyna nowy cykl, jak zerowy. załóżmy, że masz dobrą prognozę na trafienie kolumny C, po 125 losowaniach, tak wpisanych, wg modelu, to prognozujesz do trafienia kolejno, liczby: 3, 2, 1, 49, 48, 3, 2,... bo one w własnie byłyby wpisane do kol. C, gdyby kolejno wpadły. Zakończę na tych prostych przykładach, zobaczmy co na boisku w Poznaniu sie zdarzy, Powodzenia Pozdrowienia |
2013-11-20 (01:11)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 716 460 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Hej, w Poznaniu nic nowego, Arkady sie nie odzywa, to odniosę sie krotko do Jego wypowiedzi, jak pisał: "Czy ktos z Was wierzy w ogóle w to, że w jakikolwiek sposób można przekształcić histogram żeby nie było ogonów? Oczywiście histogram można przekształcić żeby nie było ogonów... ale przecież to będzie fałszowanie historii jak sobie pozmieniamy wyniki. Moim zdaniem w tym leży sedno. W przygotowaniu "historii" do późniejszej obróbki, analizy" @arkady202 w tym sedno własnie jest, ale nie w fałszowaniu historii, tylko innym spojrzeniu, przez przesunięcia właśnie, a histogram, jako wynik post-analizy, ma właśnie pokazać ogony, tak duże, że ...aż niemożliwe, prawie niemożliwe, a nie, że jest ich brak, tyle, że wtedy wiemy co "zamknie" ogona (ogon nie z liczb ale z pustych miejsc w kolumnie) wiemy, jakie liczby tam spełnią warunek. bo, po pierwsze, baza, jeżeli była losowa, z wyników losowań, to jeżeli ją poprzesuwamy, nadal jest losowa, tylko inaczej na nią patrzymy, a po drugie, jak uda się zobaczyć ogon, długi, jak szlag, albo inne odchylenia, w gęstości trafień, albo coś tam, a wiemy skądinąd, że np ogon BB klasy 10, w naszych i kleszkowych przykładach, jak ma 114 długości, to, z pewnymi warunkami, da nam wygrać. Więc, sami znajdzmy taki ogon, wg wzoru, szablonu przesunięć, wiedząc na dodatek, jakie składniki (układy liczb) go zamkną. Mam nadzieję, że klarownie opisałem swoje intencje, przeciwne do myslenia Arkadego o transformacjach, by nie było ogonów. Od razu też wyjaśniam, że obecnie nie stosuję tej taktyki, dość kłopotliwej w arkuszach, czasochłonnej, choć skutecznej. Ale sprawdzałem, kiedyś, działa. Obecnie, stosuję coś zupełnie prostego, co nadaje sie łatwo zastosować w arkuszach i MultiPairsie - indeksację bazy danych. najprostszy przykład: cała baza 49s, gramy/usiłujemy grać co losowanie, baza tylko danych LT, gramy/lub nie, tylko na LT baza TT, tak samo, tylko na TT itd W tej taktyce, w odróżnieniu od metody przesunięć, gdzie możemy wiedzieć co gramy, to tutaj wiemy, z indeksów właśnie, kiedy gramy, czasami bardzo cierpliwie. Mam nadzieje, że nikt nie zakwestionuje faktu, że losowa baza danych, po indeksacji, nadal jest losową bazą danych, a jej losowość nadal jest widoczna w rozkładach, tylko trochę inaczej, lepiej, bo bardziej różnorodnie! Pozdrawiam |
2013-11-20 (13:27)![]() Data rejestracji: 2006-05-27 Ilość postów: 4979 ![]() | wpis nr 716 593 [ CZCIONKA MONOSPACE ] LottoTest napisał "Inaczej mówiąc, gramy na ogon klasy 10, gdy w teorii mógłby być o klasę mniejszy (9), od 114 losowań." Ostatnie zdanie, po zastosowaniu do tabel, dałoby pozytywny efekt. Prawda? " Oczywiście masz całkowitą rację, jednak takie zaostrzenie kryteriów doboru liczb do gry (ONT 10 liczby musi być większy niż 113) powoduje, że czas oczekiwania na takie zdarzenie dramatycznie się wydłuża. Sprawdziłem, dla ostatnich 2000 losowań takie zdarzenia oprócz tych zamieszczonych w mojej tabelce więcej nie wystąpiły, co czyni taką grę niezbyt atrackyjną z punktu widzenia gracza. Po prostu takie zdarzenie (oczekiwanie na ONT 10 liczby >113) można potraktować jako jeden z kryteriów wejścia do gry w odpowiednim czasie. |
2013-11-20 (13:43)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 604 [ CZCIONKA MONOSPACE ] LottoTest, dzięki za odpowiedź. Większość rozumiem. Napisałeś: ========================= - wiersz pierwszy, zerowy (w przesuwaniu) - kolejne cztery wiersze przesuwane, kolejno o jeden w prawo, - szósty wiersz, zaczyna nowy cykl, jak zerowy. ========================= Ja to robiłem, mam nawet w Excellu osobny plik z takimi szablonami (tak to nazywam). Z różnymi cyklami, szablon powtarza się co 5, co 6, co 10 czy co 49 wierszy. Ale powiem Ci, że uzyskujemy jedynie inny histogram. Inny niż ten standardowy, bez przekształceń. I czasy oczekiwania są podobne. Bardziej interesuje mnie to co napisałeś tu: =============================== a histogram, jako wynik post-analizy, ma właśnie pokazać ogony, tak duże, że ...aż niemożliwe, prawie niemożliwe, a nie, że jest ich brak, tyle, że wtedy wiemy co "zamknie" ogona (ogon nie z liczb ale z pustych miejsc w kolumnie) wiemy, jakie liczby tam spełnią warunek. =============================== Tego nie do końca rozumiem, kiedyś tłumaczyła to Kurka ale nie skumałem. Skąd mamy wiedzieć co zamknie ogon? Ja rozumiem, że gramy na kolumne. Będzie to wyglądac tak że po tych różnych przesunięciach, w wybranej przez nas kolumnie (np. tej z ogonem) będa od góry do dołu różne liczby, zmieniające się co wiersz. I my wiemy z góry jaka będzie następna liczba w kolumnie o wiersz niżej (czyli w kolejnym losowaniu). Ale to że wiemy jaka tam jest liczba idąca zgodnie z szablonem, to nie znaczy że ona będzie wylosowana. Jakie kryteria wybiersz żeby powiedzieć - "jak oon dojdzie do liczby 25 to wiem że ona będzie wylosowana"? Kurce się nie udało, może Tobie się uda to wyjaśnić ![]() Pozdro. |
2013-11-20 (13:58)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 615 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dla jasności wklejam screen z przykładowego szablonu, żeby było na pewno jasne że mówimy o tym samym: ![]() Tutaj jest szablon powtarzający się co 6 wierszy. Np. Kolumna pierwsza: 28 2 1 17 49 45 28 2 1 17 49 45 28 2 1 17 49 45 itd... |
2013-11-20 (14:07)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 619 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz opisuje to jeszcze w innym temacie: ======================== Zrób takie obliczenie Jest 1140 par mozliwych kombinacji . Oznacz kombinacje 1,2 jako 1 Oznacz kombinacje 79,80 jako 1140 Teraz utwórz szereg powiedzmy 1000 wylosowanych par . zwykle proste makro wszystkie te pary przekoduje na zapis jednoliczbowy . teraz na linijce , która ma 1140 oczek odkladaj te liczby . wedlóg takiego algorytmu : Jezeli jest 542 to jest 542 Jezeli jest 444 to jest 444 ale jak po tym powtórzy sie 444 to odluz 444+1 czyli 445 jezeli 444 powtórzy sie nastepny raz to odluz 446 i po tym 1000 losowan powiec , które to sa weteranki . ========================= Nie wiem czy z tego wynika, żeby przesunąć cały "pasek" o jeden w prawo, czyli wiersz. To wygląda tak jakby przesuwać tylko tą jedna powtarzająca się liczbę. Pewnie, że nie będzie wtedy ogonów jak żadne nie będa się powtarzać losowania na losowanie. Ale takie postępowanie to zwykłe fałszowanie ![]() |
2013-11-20 (14:12)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 622 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze wyjaśnienie do tego screenu, tam nie robiłem przesuwania wiersza o jeden co losowanie, po prostu w każdym wierszu są różne permutacje 49 liczb. Ale chodzi o to samo. Żeby w każdej kolumnie utworzył się szablon. |
2013-11-20 (14:16)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 625 [ CZCIONKA MONOSPACE ] LottoTest napisał: ========================= Także "długość" modelu nie może wpływać na tworzenie sztucznego komina, ========================= No właśnie można by tak zrobić ale to będzie sztuczne, zaplanowane. Tak z samo z ułożeniem sobie kolumny która wypada bardzo często. Można to zrobić taki szablon podrasowany. Ale nie o to chodzi. |
2013-11-20 (14:21)![]() Data rejestracji: 2013-03-05 Ilość postów: 693 ![]() | wpis nr 716 634 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zysk 106 funtow Prog10 46 za 35 funtow ::: puszczone 195 funtow/wygrana prognozowana 245 funtow >>> zysk przy wygranej 50 funtow Prog1 23 za 10 funtow ::: puszczone 10 funtow/wygrana prognozowana 70 funtow >>> zysk przy wygranej 60 funtow |
2013-11-20 (14:30)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 716 646 [ CZCIONKA MONOSPACE ] najpierw do kol. @kleszek, grać, albo nie grać, to pytanie o kapitał i ryzyko, im ostrzejsze kryteria, tym mniej ryzyka, potrzebnego kapitału, oraz ...mniej gry. albo, trzeci wariant, samemu poszukać komina, ogona, luki. i tu odpowiedz do kol. @arkady202, masz szablon, masz odpowiedz, jeżeli kolumna, w której są kolejno, tylko, takie elementy jak, 3, 2, 1, 49, 48, 3, 2,... jest pusta od 140 losowań, bo brak trafień, to jest ona "podobna" do tradycyjnej kolumny D, gdzie szablon był 4, 4, 4, 4, 4, 4,... i tez był komin. stary szablon, 4-4-4-.. kiedyś w historii dał wreszcie trafionego singla w postaci 4, a nowy, jeżeli by był, może dać trafionego singla, kiedyś, z ciagu 3, 2,... i nie mylmy pojęć, liczby 3, 2, 1, 49, 48, mogły być wiele razy wylosowane w ciągu tych założonych w przykładzie, 140 losowań, tylko nie były w kolumnie C! Masz histogram kolumn, a nie wylosowanych liczb, grasz na kolumnę, nie na liczby, a że wiesz jaka jest struktura tej kolumny, to wiesz co postawić, i stawiasz na 3, nawet jakby była podana przez 49s jako wylosowana ostatnio 10 razy z rzędu, potem na 2, itd I oczywiście Arkady, masz racje, że kominy, ogony, a właściwie czasy oczekiwania i ich rozkład, są i będą podobne, z natury rzeczy, z natury losowości właśnie. Pozdrawiam |
2013-11-20 (15:32)![]() Data rejestracji: 2010-08-02 Ilość postów: 706 ![]() | wpis nr 716 675 [ CZCIONKA MONOSPACE ] LottoTest ja to rozumiem. Gramy na kolumnę, w której jest zmienny szablon. Nie na liczby. Wiem o co chodzi. I pisałem o tym na początku jak zakładałem ten temat, bo ktoś pytał - "a co jeśli ta liczba jest losowana często ale akurat nie trafia w ta kolumnę?". Wtedy pisałem, że nas to nie obchodzi. Może być losowana często poza kolumną (szablonem) ale w naszej kolumnie nie wypadła. A dla nas liczy sie tylko obserwowana kolumna/szablon. Tylko widzisz ja nadal nie wiem jaka jest korzyść, że korzystamy z szablonu. Jeśli w historii gdy 49's liczba 4 nie wypadła 140 razy pod rząd i teraz znalazłem szablon/kolumnę, w której też dochodzi do 140 pustych miejsc, to co? To mam zacząć grać? Równie dobrze może dojść do 160. Mam nadzieję, że nie rozumujesz w taki sposób, bo wiesz dobrze, że to naiwne. I że chodzi o coś innego. ============================ a że wiesz jaka jest struktura tej kolumny, to wiesz co postawić, i stawiasz na 3, nawet jakby była podana przez 49s jako wylosowana ostatnio 10 razy z rzędu, potem na 2, itd ============================ LottoTest, ale co mi z tego że wiem jaka jest struktura tej kolumny ? Stawiam na 3, potem na kolejna z szablonu itd itd.... ale skąd mamy wiedzieć która będzie ta "szczęśliwą" w kolumnie? Ja bym rozumiał jeszcze coś takiego. Mamy przykładowo szablon: 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 .....itd I stosuję jakieś kryterium, dzięki któremu wiem, że grając tym szablonem w którymś momencie padnie w nim konkretna liczba, np. 3. I pomijam w grze 1,2,4. Gram tylko jak w kolumnie ukazuje się w kolejności liczba 3. To wtedy to ma sens. Ale jakie kryterium to ma być, że akurat ta liczbę 3 wybieram? Czy chodzi Ci o kryterium takie że: Zauważamy w "historii", że liczba 3 bardzo dawno nie pojawiła się w tej kolumnie jako wypadnięta i z tego wnioskujemy, że jak już mamy grać na tą kolumnę to warto obstawiać liczbę 3 (jak się pojawi w kolejności w kolumnie). Czy o to mniej więcej chodzi? Miałoby to wtedy jakiś sens. |
2013-11-20 (16:05)![]() Data rejestracji: 2010-11-12 Ilość postów: 721 ![]() | wpis nr 716 684 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @arkady202, wzorem Mariusza, albo Ty nic nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumieć, albo wzorem innego klasyka, co Ty wiesz o podrasowaniu? bazy i ich manipulacja, transformacje, indeksacje, "podrasowanie", to tylko zwiększanie przestrzeni losowej. policzmy, samo przesuwanie jednego tylko wiersza, możliwe na 49 sposobów, to neobazy, w liczbie 49 razy większej, jak poprzesuwasz dwa wiersze, to zwiększasz przestrzeń 49x49 (49^2) itd szansa na znalezienie komina, danego zdarzenia o określonym prawdopodobieństwie wystąpienia, zależy od liczebności bazy, jak masz nowe bazy (neobazy), masz łączną liczebność większą (przestrzeń) tym samym większy stopień pewności, że znajdziesz, a na dodatek, że znajdziesz ...więcej, dłuższe ogony, wyższe kominy. Przesuwanki, to tylko zabawa, a i tak zajmuje wiele czasu, sił i środków. 49^6 to już spora liczba i taki jakiś model, szablon, z takiej neobazy, jako jedno z ustawień, daje jakieś szanse, nawet na trafienie na komin >150, cały czas mam na myśli singla przy 7 z 49. A co dopiero Twoje permutacje! Gdyby nawet w tylko jednym rzędzie, po tym wzorcowym, zrobić wszystkie tasowania i zbadać wszystkie szablony możliwe do utworzenia, 49! (silnia), to tyle razy zwiększasz przestrzeń losową i możesz śmiało myśleć, że znajdziesz komin rzędu 1000 (jeden tysiąc). @arkady202, to wszystko się wylicza, jak Ci nie szkoda czasu, możesz to sprawdzić. Pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 15 16 17 ... 33 34 Wyślij wiadomość do admina |