Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

spotkania multipasko na żywo (Hangouts)

2012-10-26 (17:32)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 567 934
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@arkady202

Już wyjaśniam:

1. W obu przykładach, które prezentowałem sieć prognozuje 20 liczb. Z tej prognozy eliminowane są liczby powtarzające się, mniejsze lub większe od zakresu losowanych liczb

Może więc zdarzyć się, że finalnym zbiorem liczb będącym prognoza będzie 17, 18, 19 liczb. W prezentowanym przeze mnie materiale sieć wytypowała 20 liczb zarówno w pierwszym, jaki i drugim przykładzie

1. W pierwszym przykładzie na danych fikcyjnych sieć trafiła 20 liczb na 20 prognozowanych,, czyli 100%

2. W drugim przykładzie opartym na rzeczywistych posortowanych wynikach losowań MM sieć wytypowała 20 liczb, z czego tylko 3 liczby były trafione.

3. Przykładu trzeciego nie miałem możliwości zaprezentować, ale na wynikach niesortowanych ta sama sieć wykonuje prognozę tego samego losowania ze skutecznością trafienia 5 liczb w 20 wytypowanych.

Pozdrawiam

Adalbert
2012-10-26 (18:36)

status arkady202
Data rejestracji: 2010-08-02
Ilość postów: 706

12603
wpis nr 567 956
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dziękuję za wyjaśnienie Adalbert.

Przyznam, że o sieciach jedynie słyszałem i czytałem na tym forum.

Nigdy nie używałem sieci ale być może zacznę.

Używam jedynie Excela i programuję trochę w Visual Basicu dla własnych potrzeb.

Zamierzam ściągnąć Matlaba i sprawdzić jak działają tam sieci.

Oglądając - przyznam bardzo ciekawy "wykład" - zauważyłem, że podobnie jak w Basicu jest tam kod źródłowy. Czy ten kod możemy sobie po prostu sami napisać, czy jest jakiś gotowy szablon, do którego podstawiamy dane wejściowe itd..?

Ja nie gram w Multi ponieważ nie mam takiej możliwości ale gram w 49's (6 z 49). Chciałbym zaprząc sieć właśnie do tej gry. Zresztą najpierw ściągnę Matlaba i jak to mówi Janusz "wgryzę" się trochę w temat...

Też tak zawsze czułem intuicyjnie, że wyniki niesortowane są lepsze do analizy niż sortowane.

Nie jestem dobry w sieciach, bo dopiero chce to zacząć ale mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób sieć analizuje wyniki losowań? Czy (np. w Multi Lotku) bierze całość, czyli 20 liczb z pierwszego losowania, następnie 20 liczb z drugiego losowania, 20 liczb z trzeciego, itd... czy raczej "wczytuje" pierwszą liczbę z pierwszego losowania, potem druga liczbę z drugiego itd...i robi to wierszami wracając do początku i wczytując kolejne liczby? (zakładając, że wyniki są wpisane jak w twoim przykładzie Wojtku - kolumnami).

Pozdrawiam

2012-10-26 (19:37)

status Adalbert

4335
wpis nr 567 971
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@arkady202

Zadałeś klika pytań, postaram się odpowiedzieć na nie:

1. "Zamierzam ściągnąć Matlaba i sprawdzić jak działają tam sieci. "

Czy masz konto na Skype? Czy korzystasz ze Skype?

2. "zauważyłem, że podobnie jak w Basicu jest tam kod źródłowy. Czy ten kod możemy sobie po prostu sami napisać, czy jest jakiś gotowy szablon, do którego podstawiamy dane wejściowe itd..?

Język programowania w Matlabie jest bardzo prosty. Jest to coś pośredniego pomiędzy Visual Basic, a Turbo Pascal. A nawet jeszcze prostszy język programowania. Nie trzeba deklarować stałych, zmiennych, obiektów itp.

To bardzo prosty język programowania, intuicyjny. Można pisać własne programy i wykorzystywać setki, tysiące, a może więcej gotowych, zaimplementowanych funkcji, narzędzi. Help w Matlabie jest bardzo dobrze opracowany, ma mnóstwo przykładów. Poza tym "Wujek Google" Ci pomoże.

3. "Ja nie gram w Multi ponieważ nie mam takiej możliwości ale gram w 49's (6 z 49). Chciałbym zaprząc sieć właśnie do tej gry. Zresztą najpierw ściągnę Matlaba i jak to mówi Janusz "wgryzę" się trochę w temat"

Skype, Skype.....

Pomogę

4. "W jaki sposób sieć analizuje wyniki losowań? Czy (np. w Multi Lotku) bierze całość, czyli 20 liczb z pierwszego losowania, następnie 20 liczb z drugiego losowania, 20 liczb z trzeciego, itd... czy raczej "wczytuje" pierwszą liczbę z pierwszego losowania, potem druga liczbę z drugiego itd...i robi to wierszami wracając do początku i wczytując kolejne liczby? (zakładając, że wyniki są wpisane jak w twoim przykładzie Wojtku - kolumnami)."

To pytanie, te pytania wymagają już dłuższego wyjaśnienia. Matlab, jako narzędzie prognozowania ma przygotowane, gotowe moduły (funkcje, narzędzia - tools) sieci neuronowych. Wystarczy tylko odpowiednio do tych sieci podstawić archiwalne wyniki.

Odpowiedź na pytanie:

"Czy sieć bierze całość, czyli 20 liczb z pierwszego losowania, następnie 20 liczb z drugiego losowania, 20 liczb z trzeciego, itd... czy raczej "wczytuje" pierwszą liczbę z pierwszego losowania, potem druga liczbę z drugiego itd...i robi to wierszami wracając do początku i wczytując kolejne liczby"

jest bardzo prosta:

- wszystko zależy od tego, jaki model sieci neuronowej używamy do prognozowania (forecast) kolejnego zdarzenia. Jeszcze raz podkreślam to, co jest najważniejsze. Matlab to interfejs, to narzędzie, to bardzo prosty język programowania. To ja decyduję, jak sieć ma traktować archiwalne wyniki, jak ma się uczyć. Mówiąc prosto: korzystam z gotowych funkcji Matlaba i tak przygotowuje te dane archiwalne, żeby sieć prognozowała to, co ma prognozować. Help Matlaba (F1) zawiera wszystkie możliwe przykłady.

W zasobach internetu bez problemu można znaleźć podręczniki (pdf) dot.:

- Neural Network Toolbox (nnt)

- Time Series Toolbox (tst)

- Chaotic Time Series

używanych w Matlabie

Pozdrawiam

Adalbert

Pozdrawiam

Adalbert
2012-10-26 (21:38)

status Pasko
Data rejestracji: 2003-08-03
Ilość postów: 4416
ADMIN
1
wpis nr 568 034
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam,

Otrzymałem kolejne komentarze, przemyślałem to jeszcze trochę... mam kolejne wnioski.

Co do wykładu Wojtka. Wykład na pewno mocno interesujący, ale wiedza bardzo trudna, która jednak dla większości jest męcząca z tego co czytam. Po całym dniu pracy, przed położeniem się spać, nikt nie ma ochoty edukować się i słuchać wykładów matematycznych. Spotkanie takie więc przede wszystkim musi odprężać, a nie wysilać mózgownice do granic możliwości

Wojtek nie miał za wiele czasu, próbował jak najszybciej coś pokazać, pewnie czuł presję... na pewno nie było to dla niego do końca komfortowe. A przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zorganizować taki 2-godzinny wykład, który od początku do końca Wojtek by poprowadził. Inni wtedy nie byliby zapraszani, żeby mu nie przerywać. Wojtek mógłby sobie spokojnie, bez presji czasu przedstawić co ma do przedstawienia, nie przerywalibyśmy żadnymi losowaniami, a inni zaglądaniem na chat. Na sam koniec dopiero mógłbym zaprosić wszystkich pozostałych, jeśli np. chcieliby pozadawać pytania.

Tak więc myślę, że takie bardzo tematyczne i bardziej ambitne spotkania TAK, ale w innej formie. Nie może być tak, że ktoś wchodzi i nie wiadomo czy go przywitać, czy nie przerywać wykładu, itd.

Natomiast jeśli robimy spotkania w których chcemy zaprosić jak najwięcej osób, to rozmawiamy wszyscy, tematy kształtują się wspólnie i naturalnie. Nikt raczej nie powinien się rozgadywać zbyt długo, a przede wszystkim parzymy na chat, bo założeniem początkowym było, aby te spotkania były naturalnym przedłużeniem chata.

Tak więc myślę, że jest zalążek tematu sieci neuronowych, a jeśli Wojtek znajdzie czas i ochotę, to chciałbym zrobić taki specjalny chat tylko na ten temat, bez początkowego zapraszania wszystkich do współuczestnictwa. Mogłoby to być nawet w tygodniu w bardziej popołudniowych niż wieczornych godzinach. Takie nagranie mogłoby później wielu służyć nawet przez lata

Co natomiast do spotkań luźnych, to nie znaczy, że nie mają być o Lotto, ale żeby nie były wykładami, gdzie jedna osoba prowadzi, a inni wchodzą i wychodzą sobie, próbujemy usilnie coś się nauczyć, głowa zaczyna boleć i patrzymy na zegarki.... tylko żeby były fajnymi rozmowami z uśmiechem na ustach

Pozdrawiam,

2012-10-26 (21:44)

status Pasko
Data rejestracji: 2003-08-03
Ilość postów: 4416
ADMIN
1
wpis nr 568 035
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

aha i jeszcze jedna sprawa... Wojtku z tego co zrozumiałem, to uprzedziłeś nas, że jak już to wszystko ogarniemy i otrzymamy wiedzę równą Twojej, to na końcu tej drogi jest 5/20 trafień w Multi Multi.

Od razu więc ostrzegasz, że sieci neuronowe nie pomagają w wyborze liczb i nie pozwolą wskazać szczęśliwych liczb. Tym samym pytanie czy warto, które na pewno wiele osób sobie zadaje

Najlepiej by było zacząć wykład.... "Odkryłem coś niesamowitego... udowodnię Wam w najbliższej godzinie, że warto poświęcić swój czas i nauczyć się (.......) bo dzięki temu można na prawdę wychodzić na plus"

Po takim początku, każdy nie mógłby się doczekać co będzie dalej
2012-10-27 (00:16)

status arkady202

12603
wpis nr 568 090
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Adalbert, dzięki za odpowiedzi.

Na Skype może kiedyś porozmawiamy. Póki co jestem na forum.

Pytałem o to w jaki sposób sieć wczytuje wyniki ponieważ - jestem ciekaw pewnej rzeczy. Czy te same wyniki archiwalne podane sieci ale w inny sposób (na dwa różne sposoby), sprawią że sieć poda różne "dane wyjściowe"?

Jeżeli odpowiedź brzmi : "TAK", to sposób w jaki podajemy wyniki może mieć ogromne znaczenie.

Wyniki można wtedy podawać w formie niesortowanej, posortowane rosnąco lub wg. innych kryteriów.

Powiem tylko, że tzw wyniki sortowane to jedynie nasze ludzkie "widzimisię".

Przeważnie gracze układają histogram w kolejności 1,2,3,4,...,47,48,49 tak, jak gdyby był on jedynie słusznym, a wcale nie jest jedyny, bo 49 liczb można przecież ustawić na 49 silnia sposobów. Akurat w takim ustawieniu 2>1(liczba dwa będzie większa od liczby jeden). W innym ustawieniu może być odwrotnie 1>2 (jedynka większa od dwójki). Pomijam już fakt, że żaden totolotek na świecie nie jest w ogóle gra liczbową. Losowane są plastikowe (z reguły) kulki, a nie liczby. A co jest na nich narysowane/napisane/namalowane to już jest inna sprawa. Mogą być tam imiona, nazwy i nie musi być wcale liczb. To tak na marginesie.

Jeżeli sieć reaguje na sposób w jaki podaje się jej te same wyniki archiwalne i wypluwa potem inne liczby na wyjściu, to należałoby znaleźć taki sposób podawania, który będzie najskuteczniejszy.

Dalej się nie mądruję bo na razie nie bawiłem się sieciami

Fajnie, że jest łatwy język w Matlabie podobny do Basica.

Może łatwiej wtedy to wszystko będzie przyswoić.

Jak będę miał trochę czasu to zainstaluje i wgryzę się na pewno

Adalbert - a tak z innej beczki - czy tworzysz może histogramy dynamiczne?

Czyli takie, w których liczby zmieniają swe pozycje co losowanie i poprzednie losowanie determinuje układ liczb na pozycjach w następnym losowaniu?

Chciałbym zauważyć to "coś", coś co wyróżnia histogram dynamiczny. Podobno dynamiczny jest lepszy od statycznego. tak np twierdzi KURKA, prowadziłem z nią dyskusje w innym temacie ale jak zaczęła mi tłumaczyć to .. nic nie zrozumiałem

Chodzi mi o coś co znalazł kolega Michalec. Może znacie temat na tym forum "Charakterystyka maszynki". Tam jest to, o co mi właśnie chodzi.

Jeżeli ktoś chce, niech przeczyta. Poniżej link:

http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=3029

Pozdrawiam

2012-10-27 (00:21)

status arkady202

12603
wpis nr 568 091
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pasko napisał :

========================================

"Najlepiej by było zacząć wykład.... "Odkryłem coś niesamowitego... udowodnię Wam w najbliższej godzinie, że warto poświęcić swój czas i nauczyć się (.......) bo dzięki temu można na prawdę wychodzić na plus"

========================================

Właśnie tego wszyscy szukamy Ale czy kiedykolwiek ktoś będzie w stanie tak napisać...

2012-10-27 (02:07)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 568 094
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

sieciom nie mozna podawac liczb bo to nie liczby sa losowane

kto tego nie zrozumie bedzie tylko sie motal w super sztucznych sieciach neuronowych majac mizerne wyniki

sieciom mozna podawac zdarzenia, szeregi wystapien, charakterystyke I cechy losowan a nie liczby

dajac liczby sieciom do analizy liczysz cos fikcyjnego adalbercie
2012-10-27 (03:08)

status Lottonauta
Data rejestracji: 2012-09-03
Ilość postów: 3152

13559
wpis nr 568 095
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@ralfek

"sieciom nie mozna podawac liczb bo to nie liczby sa losowane ..."

Ależ oczywiście, że w taki sposób jak zrobił to Adalbert - można. Dowodem jest przewidzenie przez jego sieć kolejnego losowania na podstawionych przykładach.

Pozdrawiam
2012-10-27 (10:13)

status ralfek

4876
wpis nr 568 135
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

muszę oglądnąć żeby ocenić, ale jeśli wchodzą na sieć liczby od 1-49 reprezentujące kulki

to jest sposób zły, który liczy fikcyjne zależności których nie ma

pozdrawiam
2012-10-27 (10:44)

status ralfek

4876
wpis nr 568 142
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

oglądnąłem i tłumaczę dlaczego nigdy nie będziecie mieli wyników podając tak liczby sieci

losowania są zjawiskami losowymi, nie istnieją związki matematyczne między kolejnymi

sztuczna sieć jest narzędziem matematycznym, to nie magia, po nauczeniu sieci sieć działa według wzoru matematycznego

sieć uczona w sposób pokazany przez adalberta szuka tego wzoru

ale wzór ten nie istnieje, a więc mamy błędne koło, sieć może ładnie nauczyć się wstecz prognozować ale nie w przód - interpolacja

rozwiązaniem jest prognozowanie trendów, przy użyciu różnych trendów charakteryzujących losowania

ps. nie ma czegoś takiego jak prognozowanie na jedno losowanie w przód, prognozowanie nawet najlepsze może objawić sie tym, że trafi się 100% prognozowanych liczb ale dopiero na przestrzeni najbliższych np. 3 losowań lub niestety więcej

ps2. to co piszę opieram na swoich badaniach dot. klasyfikacji, interpolacji, ekstrapolacji, oraz próbach na multi/lotto itp itd, oraz na znajomości architektury sieci - poznajcie matematykę sieci a zrozumiecie dlaczego nie można tego robić tak

ps3. argumentem przeciw moim tezom może być fakt, że adalbert daje sieciom binarnie te liczby - to niczego nie zmienia, nadal jest to fałszywy związek matematyczny, bez trendu, bez stałej, bez harmonicznych a więc nie da się przewidzieć, można zinterpolować ale nie przewidzieć
2012-10-27 (10:46)

status ralfek

4876
wpis nr 568 143
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Lottonauta twój argument przewidzenia 20/20 liczb dotyczny liczb wygenerowanych sztucznie przez adalberta które mają wzór matematyczny

dlatego sieć dała radę

w losowaniach nie ma wzorku - argument obalony
2012-10-27 (18:16)

status Adalbert

4335
wpis nr 568 274
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@ralfek

Zapraszam na dzisiejsze spotkanie na żywo o godzinie 21:30 (27 październik 2012). Nie na czacie, a na hangout. Włącz kamerę, nie bój się rozmowy online.

Cytat:

"oglądnąłem i tłumaczę dlaczego nigdy nie będziecie mieli wyników podając tak liczby sieci"

Jak "oglądniesz" to nie zrozumiesz, jak pogadasz być może mnie przekonasz do swoich racji.

Czekam na spotkanie online z Tobą

Pozdrawiam

Adalbert

2012-10-27 (18:41)

status ralfek

4876
wpis nr 568 283
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

przecież wszystko napisałem
2012-10-27 (18:50)

status ralfek

4876
wpis nr 568 289
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

nie zrozum mnie źle, ale nie mam o czym polemizować więc to dla mnie była by strata czasu

to co napisałem jest dla mnie niepodważalne
2012-10-27 (18:58)

status Adalbert

4335
wpis nr 568 292
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dzięki @ralfek za przyznanie się do braku wiedzy, doświadczenia. Cenię takich ludzi, którzy potrafią publicznie przyznać się tego. To nie wstyd nie mieć wiedzy, doświadczenia, wstydem jest ukrywanie tego.

Pozdrawiam

Adalbert
2012-10-27 (19:14)

status ralfek

4876
wpis nr 568 296
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Słuchaj, nie rób sobie ze mnie jaj, bo ja nie insynuuje, że nie masz wiedzy mimo, że popełniasz tragiczne błędy.

Chciałem Ci pomóc, ale jesteś tak zatwardziały w swoim widzeniu rzeczywistości że chyba nie ma szans.

to co napisałeś jest niesmaczne po prostu
2012-10-27 (19:26)

status arkady202

12603
wpis nr 568 299
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Adalbert, trochę dziwnie podchodzisz do sprawy. To, że ktoś nie ma potrzeby rozmowy online na żywo to jego osobista sprawa. Tu nie ma nic do rzeczy "banie się, czy nie banie". Ja też nie odczuwam w ogóle takiej potrzeby.

Nie chcę stać po niczyjej stronie ale nigdzie nie zauważyłem, żeby Ralfek przyznał się do braku wiedzy. To, że nie ma potrzeby wchodzenia na hangout nie oznacza przecież wcale braku wiedzy. Jeżeli tak to wywnioskowałeś no to trochę dziwnie podchodzisz.

Moim zdaniem np. napisał wiele prawdy. Co nie oznacza, że sieci są bezużyteczne.

Jednak jeżeli jest tak jak pisze Ralfek, że sieć szuka wzoru, na podstawie poprzednich losowań, to raczej z tego nic nie będzie. Należy dodać - sztywnego wzoru. Z tym się zgodzę, że takiego raczej nie ma.

2012-10-27 (19:44)

status Adalbert

4335
wpis nr 568 305
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@ralfek na prawdę nie robię sobie z Ciebie jaj. Cenię Twoją wiedzę, doświadczenie, jak też jej brak, co wielokrotnie podkreślasz i sam o tym piszesz.

Zapraszam dzisiaj na spotkanie on line. Będziemy mieli okazję podzielić się doświadczeniem, wiedzą w tym temacie dotyczącym sieci neuronowych.

Na początek proponuję dyskusję z Tobą n/t bardzo ogólny, czyli:

1. Którą, jaką sieć neuronową zastosować do prognozy MM, Lotto, Mini Lotto itd

2. Czy sieć uczyć na podstawie sortowanych/niesortowanych wyników losowań?

3. Ile archiwalnych wyników "podstawiać" do sieci?

To tak na początek, żeby nie było za dużo i żeby nie było to nudne.

@ralfek - wchodzisz w to? Podejmujesz rzuconą rękawicę?

Uwierz mi, nie nabijam się z Ciebie, nie próbuję Cię ośmieszyć. Robisz to sam wypowiadając się w ten sposób.

Pozdrawiam

Adalbert
2012-10-27 (19:51)

status ralfek

4876
wpis nr 568 309
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

przeczytaj moje posty najpierw i zrozum je

że nie ma sensu gadać o czymś co nie istnieje
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4