Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Prawdy i mity o systemach skróconych

2012-08-29 (19:45)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 550 740
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Od razu podkreślam, że nie mam zamiaru, ani też nie jest moją intencją krytykowanie kogokolwiek, jak też czegokolwiek.

Systemy skrócone budzą emocje i nadzieje na duże wygrane. Wydaje się to takie proste, znaleźliśmy system z gwarancją trafienia….., podstawiamy nasze liczby do systemu i czekamy na losowanie. A po losowaniu rozczarowanie, zamiast zysku tylko straty.

Przez ponad 30 lat, nie ukrywam, że nieregularnie, wysyłałem zakłady wszystkich gier Totalizatora rozpisane chyba wszystkimi rodzajami systemów. Od symetrycznych, poprzez matematycznie idealne, gwarancyjne, nadmiarowe, a nawet takie, co miały 100% gwarancji trafienia czegokolwiek.

Niestety, ale nadal muszę pracować, żeby się utrzymać, a bilans wygranych jest ujemny.

Pewnie ktoś napisze, że gwarancja systemu jest wtedy gwarancją, kiedy trafimy w tym zestawie podstawianym do systemu tyle liczb ile trzeba, żeby ta gwarancja mogła zaistnieć.

Strasznie skomplikowane zdanie napisałem

Natomiast przez te moje lata doświadczeń z systemami skróconymi testowałem tysiące, jeżeli nie dziesiątki, a może setki tysięcy różnych systemów skróconych w inny sposób. Oczywiście bez wysyłania zakładów rozpisanych tymi systemami, bo w przeciwnym wypadku już dawno byłbym prawdopodobnie bezdomnym, bankrutem, a w najlepszym wypadku tylko zadłużonym.

Mianowicie wykonywałem symulacje polegające na:

1. Wygenerowaniu zestawu liczb podstawianych do systemu.

2. Rozpisaniu tych liczb na zakłady według systemu skróconego

3. Sprawdzeniu z kolejnym losowaniem rzeczywistej wygranej (zysku) po odliczeniu kosztów, przed którym wygenerowałem zestaw liczb

Okazało się, że tzw. gwarancja systemu w żaden sposób nie przystaje do tego, co możemy wygrać.

W ostatnim czasie pracowałem nad programem napisanym w Matlabie, którego zadaniem jest (algorytm):

1. Prognozowanie przed kolejnym losowaniem zestawu liczb, który podstawiam do testowanego systemu skróconego.

2. Rozpisaniu tego zestawu systemem skróconym.

3. Sprawdzeniu i obliczeniu wygranej (zysku) przy stawce 1x bez opcji Plusa

4. Zapisaniu informacji

a. ile liczb trafiono, w tych podstawionych do systemu?

b. jaki jest zysk po odliczeniu kosztów wysłanych zakładów?

5. Podsumowaniu, czyli obliczeniu, z jakim prawdopodobieństwem (gwarancją) osiągniemy zysk ujemny/dodatni przy prawidłowym wytypowaniu N liczb w zestawie liczb podstawianych do systemu

Matlab jest na tyle szybki w obliczeniach, że cały program 2 000 000 razy (dwa miliony razy) prognozuje kolejne losowanie, czyli „typuje” zestaw liczb podstawianych do systemu skróconego (pkt 1 algorytmu). Każdy z prognozowanych zestawów liczb (razem 2 miliony zestawów) w zależności od tego, jaki system testuję (3, 4, 5, 6. …. 10, …20 liczb) rozpisuję testowanym systemem skróconym (pkt 2 algorytmu) i dalej pkt 3, 4, 5.

Potem podsumowanie, czyli kwintesencja pkt 6.

Do pierwszego testu testowania wybrałem wielokrotnie tu polecane systemy skrócone ze strony http://www.ccrwest.org/cover/table.html, a testowanym pierwszym systemem jest:

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_4_3_2.html

Nie będę publikować tych systemów, wszystkie dostępne są pod wskazanym adresem internetowym.

Poniżej wynik takiego testu powyższego systemu skróconego, czyli gwarancja osiągnięcia zysku przy trafieniu 2, 3, 4 liczb podstawianych do systemu. Obliczona na podstawie 2 000 000 milionów symulacji i sprawdzeniu zakładów z ostatnim losowaniem MM:

http://img214.imageshack.us/img214/6374/system423.jpg

Na razie tylko tyle, postaram się zamieścić jeszcze kilka podsumowań losowo wybranych systemów skróconych ze strony http://www.ccrwest.org/cover/table.html.

Jeżeli kogoś ten temat interesuje i chciałby sprawdzić system skrócony (Max. do 10 skreśleń, czyli tyle ile jest w MM) to proszę o przesłanie tego systemu w postaci pliku Excela *.xls na adres lottopedia@gmail.com lub zamieszczenie go na tym Forum.

Jeżeli system ma być opublikowany na tym Forum to proszę nie zapisywać go w ten sposób:

1-4-7

a tylko tak:

1 4 7

Na razie

Pozdrawiam

Adalbert

Jeżeli ktoś jest zainteresowany sprawdzeniem w ten sposób innego systemu skróconego, to proszę go zamieścić. Wykonam obliczenia i zamieszczę podsumowanie.

Na razie tyle, ciąg dalszy nastąpi, drugim testowanym system będzie:

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k4/C_20_4_2.html

2012-08-29 (19:49)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 742
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Za szybko kliknąłem w "Enter"

Do pierwszego testu testowania wybrałem wielokrotnie tu polecane systemy skrócone ze strony

http://www.ccrwest.org/cover/table.html

a testowanym pierwszym systemem jest:

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_4_3_2.html

Nie będę publikować tych systemów, wszystkie dostępne są pod wskazanym adresem internetowym.

Poniżej wynik takiego testu powyższego systemu skróconego, czyli gwarancja osiągnięcia zysku przy trafieniu 2, 3, 4 liczb podstawianych do systemu. Obliczona na podstawie 2 000 000 milionów symulacji i sprawdzeniu zakładów z ostatnim losowaniem MM:

Na razie tylko tyle, postaram się zamieścić jeszcze kilka podsumowań losowo wybranych systemów skróconych ze strony http://www.ccrwest.org/cover/table.html.

Jeżeli kogoś ten temat interesuje i chciałby sprawdzić system skrócony (Max. do 10 skreśleń, czyli tyle ile jest w MM) to proszę o przesłanie tego systemu w postaci pliku Excela *.xls na adres lottopedia@gmail.com lub zamieszczenie go na tym Forum.
2012-08-30 (00:56)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 550 811
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

"Okazało się, że tzw. gwarancja systemu w żaden sposób nie przystaje do tego, co możemy wygrać."

Moim zdaniem nie ma takiej możliwości.

Dla sprawdzenia wybierzmy jakiś system i porównamy wyniki symulacji z tabelą gwarancji.

Pozdrawiam

2012-08-30 (01:45)

status sindbad

3794
wpis nr 550 814
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Porównałem test systemu 4_3_2 z tabelą gwarancji.

Tylko wariant z trafieniem 2 z 4 i zyskiem -5.50 jest w granicach błędu ~2% (47.59% na 50%).

Pozostałe wyniki odbiegają od tabeli gwarancji tego systemu.

Lata temu robiłem takie testy i nie różniły się one znacznie od tabeli gwarancji (~2%).

2012-08-30 (10:18)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 847
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kolejny system, który zamieszczony jest na stronie

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_5_3_2.html

Gwarancja zysku:

/

Pozdrawiam

Adalbert
2012-08-30 (10:20)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 848
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie widać obrazka:

Adalbert
2012-08-30 (13:52)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03
Ilość postów: 41774

2623
wpis nr 550 892
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Adalbert, wbrew temu co tu podajesz w tych opisach przy tabelkach, to:

a/ system http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_4_3_2.html

ma gwarancję "2" przy 2 trafionych liczbach a nie przy 3

b/ system: http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_5_3_2.html

ma gwarancję "2" przy 2 trafionych liczbach a nie przy 3

Pozdrawiam

2012-08-30 (14:31)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 906
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dziękuję @edi8, zwrócę na to uwagę

Pozdrawiam

Adalbert
2012-08-30 (15:10)

status edi8

2623
wpis nr 550 916
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

c.d.

I taka jest prawda , a mitem - o czym nawet małe dzieci już wiedzą - jest to, JAKOBY systemy gwarancyjne miały dawać zysk w sposób bezwarunkowy, a co Ty jako prawdę objawioną że tak jednak nie jest , tu przedstawiasz nam maluczkim...

A cóż to do jasnej Anielki za kryterium ten zysk???

Bo te schematy różnorakich dostępnych w necie rozpisów systemów gwarancyjnych, warto i należy sprawdzać - ale na okoliczność podawanej minimalnej ich gwarancji , czyli spełniania zupełnie innego kryterium, niż Ty przyjąłeś w ramach prezentowanych tu testów.

Bowiem ten zysk jest zagadnieniem wtórnym - a Ty usiłujesz zrobić z niego pierwszoplanowe, gdyż to do czego się odnosisz, czyli zgromadzone choćby na stronie Instytutu La Jolla schematy - nie mają dawać zysku a gwarancję minimalnego ( co do ilości linii ) rozpisu.

Oto prawidłowy link: http://www.ccrwest.org/cover/table.html

( bo Ty podałeś błędny: http://www.ccrwest.org/cover/table.html. )

To konkretny ich, systemów gwarancyjnych użytkownik , znając SWOJE dla nich przeznaczenie i zastosowanie ( bo jeden np. do wyścigów konnych, drugi do zakładów sportowych a trzeci do gier losowych itd) , znając kursy i możliwe wygrane minimalne tych granych a w/w bukmacherskich zdarzeń - sam spokojnie oceni to, czy ta minimalna gwarancja wygranej, która będzie zrealizowana przy spełnieniu elementarnego warunku w postaci zakładanej skuteczności jego typowań, mu odpowiada.

Tak więc dla mnie ten wątek jest duuuużym nieporozumieniem.

Pozdrawiam

2012-08-30 (15:32)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 922
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Większość wątków na Forum można podsumować Twoim spostrzeżeniem: są duuuużym nieporozumieniem.

Dziękuję za poprawienie linku do La Jolla Covering Repository Tables.

Jeżeli chodzi o gwarancje systemu skróconego (dowolnego systemu) to jest całkowicie odrębne zagadnienie. Bo czym jest gwarancja systemu, niczym innym, jak teorią wynikającą z matematyki, a dokładnie z rachunku prawdopodobieństwa.

Ja o gwarancji systemu w ogóle nie piszę. Pokazuję, jakie są rzeczywiste wygrane (minimalne, maksymalne) przy trafieniu założonej ilości liczb.

Weźmy ten pierwszy system, który analizowałem:

C(4,3,2) <=3

Method of construction: lex covering

1 2 3

1 2 4

1 3 4

Jak widać gołym okiem, bez obliczeń, jeżeli trafimy 2 liczby w 4 to na pewno będziemy mieli jedną dwójkę (100% gwarancji)

Wyślemy 2 zakłady (3*2,5 zł=7,5 zł) i z gwarancją 100% wygramy 2 zł, czyli zysk wyniesie -5,5 zł. Mamy 100% gwarancję przegrania 5,5 zł.

To tyle w temacie gwarancji systemu. Natomiast ciekawsze jest sprawdzenie, przy jakiej liczbie trafień możemy wygrać (dodatni zysk) i jaka jest gwarancja takiej wygranej.

I to właśnie pokazuję, a tak jak na wstępie napisałem nie krytykuję nikogo, ani też nie podważam wiedzy, doświadczenia. Chyba za bardzo wziąłeś do siebie fakt, że systemy gwarantują przegraną.

Również w żaden sposób nie oceniam systemów skróconych. Po prostu pokazuję ile wygrywamy (zysk) kiedy trafimy k liczb w zestawie N liczb postawianych do systemu i jaka jest gwarancja uzyskania takiej wygranej

Pozdrawiam

Adalbert
2012-08-30 (16:42)

status edi8

2623
wpis nr 550 938
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

"Pokazuję, jakie są rzeczywiste wygrane (minimalne, maksymalne) przy trafieniu założonej ilości liczb."

Ha,ha,ha - ale robisz to w sposób całkowicie przekłamany!!!!

Czy Ty tego nie widzisz, że tzw. "lipę"na poziomie gimnazjum tu odstawiasz????

Bo byle grajek wie, że gdy nie ma określonej skuteczności typowań, to użyty system nie ma czego mu matematycznie uporządkować, dla tego osiągnięcia oczekiwanej wygranej, a co obejmuje gwarancja minimalna systemu, bowiem systemy to jedynie matematycznie uporządkowany zapis , mający w sposób gwarantowany spełniać założony warunek określonej wygranej przy zrealizowaniu określonej ilości trafień w granym zbiorze , gdyż można przy chaotycznym skreślaniu mieć taką samą skuteczność w obrębie granych liczb i zawrzeć taką samą ilość zakładów , a nie mieć w żadnym zakładzie oczekiwanego trafienia...

Badawcza uczciwość i rzetelność, nakazują przedstawić szerokie spektrum

powszechnie wykorzystywanych zastosowań gwarancyjnych systemów skróconych i wtedy dopiero zrobienie takiej analizy porównawczej efektów miałoby pewien sens.

Gdyż nic mi nie jest wiadomym, aby Instytut La Jolla gromadził rozpisy jedynie do MULTI MULTI - a o czym i tytuł wątku ( choć już jego zawartość tak ) tego nie mówi.

"Pokazuję, jakie są rzeczywiste wygrane (minimalne, maksymalne) przy trafieniu założonej ilości liczb."

- a kto, kiedy i gdzie przyjmował te założenia????

Dawno takiego metodologicznego b.....u jak ten wątek nie czytałem!

Autor pokazuje wyniki czegoś, czego nikt nie gra, bo zyski już na wejściu są niemożliwe do uzyskania, albowiem analizowane dotąd systemy mają gwarancję "2" przy 2 - a to ( w sposób gwarantowany, czyli objęty gwarancją min. systemu! ) nie oddaje nawet kosztu gry...

Czyli mamy tu jedynie bicie piany w czystej postaci...

2012-08-30 (17:00)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 940
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@edi

Uważałem i nadal uważam Cię za znawcę systemów skróconych, widzę jednak, że rozmowa z Tobą jest bez sensu.

Używasz argumentów, sformułowań, epitetów, których nie akceptuję i nie mam zamiaru dalej dyskutować z Tobą. Poziom Twojej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza.

Żegnam

Adalbert
2012-08-30 (18:17)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 952
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kolejna analiza systemu skróconego.

Tym razem sprawdziłem system

C(21,3,2) <=70

Method of construction: simple construction: induced on c(22,4,3) covering

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t2/k3/C_21_3_2.html

Obliczenia przerwałem przy trafieniu 12 liczb w 21 z bardzo prostej przyczyny. Do sprawdzenia systemu prognozuję (symuluję) kolejne losowanie tyle razy, żeby trafić 2 000 000 razy np. 12 różnych zestawów liczb w 21. Przy próbie trafienia 13 liczb w 21 następują powtórki, czyli program typuje wcześniej już prognozowany zestaw liczb. W każdym bądź razie na tym etapie przerwałem obliczenia.

Poniżej wynik symulacji, jak jest gwarancja osiągnięcia tym systemem zysku (ujemnego/dodatniego)

Pozdrawiam

Adalbert
2012-08-30 (18:24)

status Adalbert

4335
wpis nr 550 953
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Korekta,

Nie 2 000 000 razy, a dokładnie tyle:

ile liczb trafiono w 21: 12

ile nie powtarzających się kombinacji 293 930

ile liczb trafiono w 21: 13

ile nie powtarzających się kombinacji: 203 490

Muszę zmodyfikować algorytm obliczeń

Pozdrawiam Adalbert

2012-08-31 (01:05)

status sindbad

3794
wpis nr 551 074
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witaj Adalbert,

Mi się podoba Twój temat i myślę, że nie zrezygnujesz z dalszych prób.

W ten sposób, który tu prezentujesz można szybko zbadać system.

Kolejne porównanie z tabelą gwarancyjną

Pozdrawiam
2012-08-31 (02:21)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 551 075
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pytanie " kiedy jest sens stosować system" ?

przykład :

zdarzenia " ABC - pewniaki ( w naszym spostrzeganiu )

Zdarzenia 1,2,3 - dobre

można zatem kombinować abc1, abc2 itd.

Ale jeśli zachodzi związek że : jeżeli abc + (trafione) to 1,2,3 - z reguły nie trafione to wtedy system powinien uwzględniać że najcześciej jest TaK czy inaczej .

Nie dotyczy to zdarzeń losowych bo ...... raz jest taK a raz Tak a innym razem tAk

:))

2012-08-31 (20:45)

status Adalbert

4335
wpis nr 551 234
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

Tym razem bardziej rozbudowana analiza jednego z systemów

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t3/k5/C_10_5_3.html

Zająłem się tym systemem, ponieważ system ten gwarantuje w 100% trafienie „trójki” przy prawidłowym wytypowaniu 3 liczb w 10 podstawianych do systemu. Nic bardziej prostszego niż wytypowanie 10 liczb, w których te trzy będą trafione.

Nie jest to rewelacja, ponieważ:

1) Koszt systemu =17*2.5 = 42,5 zł.

2) Wygrana przy trafieniu 3 liczb w 10 (trafienie jednej trójki w pięciu skreśleniach) to 4 zł, czyli jesteśmy w plecy: zysk= 4 zł- 42,5 zł= -38.50 zł

Dokładniejsza analiza systemu wykonana programem CoverMaster v. 0.55.20 z 2012r. pokazuje, że:

- przy trafieniu 3 liczb w 10 mamy:

a) gwarancję wygrania „3/5” 1 raz wynoszącą 68,33333 %

b) gwarancję wygrania „3/5” 2 razy wynoszącą 24,16667 %

c) gwarancję wygrania „3/5” 3 razy wynoszącą 5,00000 %

d) gwarancję wygrania „3/5” 4 razy wynoszącą 2,50000 %

W takim razie zobaczmy, jakie są gwarancje wygrania przy trafieniu 4 liczb z 10 podstawianych do systemu:

- przy trafieniu 4 liczb w 10 mamy:

a) gwarancję wygrania „3/5” 4 razy wynoszącą 22,38095 %

b) gwarancję wygrania „3/5” 5 razy wynoszącą 27,61905 %

c) gwarancję wygrania „3/5” 6 razy wynoszącą 8,09524 %

d) gwarancję wygrania „3/5” 7 razy wynoszącą 2,85714 %

e) gwarancję wygrania „4/5” 1 raz i „3/5” 0-4 razy wynoszącą 37,61905 %

f) gwarancję wygrania „4/5” 2 razy i „3/5” 2-3 razy wynoszącą 2,42875 %

- przy trafieniu 5 liczb w 10 mamy następujące gwarancje (już bez komentarza do obrazka, chyba jest jasne, jak go odczytywać):

- przy trafieniu 6 liczb w 10 mamy następujące gwarancje:

- przy trafieniu 7 liczb w 10 mamy następujące gwarancje:

Na razie wystarczy tych gwarancji, zobaczmy ile liczb trzeba trafić w tych 10 podstawianych do systemu, żeby za każdym razem wygrać (dodatni zysk), czyli analiza systemu według mojej metody.

Proponuję poświęcić trochę czasu i poddać analizie ten poniższy obrazek.

To są rzeczywiste gwarancje systemu, ale przedstawione w inny sposób. Nie gwarancja trafienia czegoś tam przy trafieniu 3, 4, 5 ,6, 7, 8, 9 a nawet 10 liczb, w tych 10 podstawianych do systemu, a rzeczywista gwarancja zysku, czyli mówiąc kolokwialnie wygrania „forsy na plus”

Poniżej wynik analizy (uwaga: bardzo duży obrazek), a pod obrazkiem podsumowanie, czyli esencja, a może kwintesencja tej mojej analizy systemu:

http://www.ccrwest.org/cover/t_pages/t3/k5/C_10_5_3.html

Test systemu (mam nadzieję, że to będzie czytelne)

Podsumowanie, czyli prawdy i mity o systemach skróconych.

Strasznie skomplikowane jest to wszystko, co napisałem, w takim razie krótko i zwięźle:

1. System niczego nie gwarantuje. Nawet, jak trafimy 10/10 to nasz zysk będzie wynosił od -42.5 zł do -2,50 zł z gwarancją 37,075%, a jak nam szczęście dopisze to z gwarancją 62,925% wygramy od 1,50 zł do 6 417,50 zł

2. Jeżeli trafimy 4 liczby z 10 podstawianych do systemu to na pewno (gwarancja 100%) nasz zysk będzie wynosił od -42,5 zł do -6,50 zł.

Pozdrawiam

Adalbert

2012-08-31 (20:48)

status Adalbert

4335
wpis nr 551 236
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Niestety, ale to nie jest czytelne. Zamieszczę to w inny sposób, ale teraz muszę psa wyprowadzić na spacer.

Pozdrawiam

Adalbert
2012-08-31 (21:46)

status Adalbert

4335
wpis nr 551 257
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mam nadzieję, że teraz to będzie czytelne:

Adalbert
2012-08-31 (21:53)