Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 41 42 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Generator kombinacji gier liczbowych (moderator tematu: Amadeus) |
2012-05-01 (22:31)![]() Data rejestracji: 2008-10-13 Ilość postów: 20531 ![]() | wpis nr 520 884 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Skończyłem losować (2 godziny). Random wykonał 72 355 096 399 losowań i trafił wszystkie losowania Lotto. Minimalne oczekiwanie to 4062 Maksymalne oczekiwanie to 108199690 Średnia to 14 038 629 czyli wyższa od RP. Czas losowania generatorów wraz z losowaniami Lotto zamieściłem w pliku. http://wrzucacz.pl/file/1961335902917/ISAACvsRandom.xls Po tej zabawie w Lotto nie jestem przekonany o wyższości generatora ISAAC nad funkcją Random. |
2012-05-01 (23:16)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 520 899 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Możesz wyjaśnić (nie czytałam całego tematu super dokładnie) co ten program robił? co znaczy minimalne i maks. oczekiwanie? |
2012-05-02 (00:03)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 520 903 [ CZCIONKA MONOSPACE ] stworzyłem kiedyś generator, który losował "losowania" z lepszym rach prawdopodobieństwa niż to wynika z "idealnego" prawdopodobienstwa, kiedyś pisałem o tym w jakimś temacie. kurka pewnei pamięta generator ten był tak dziwny i nielogiczny, że byście się zdziwili, że to możliwe (prymitywne) dlatego skomplikowane metody nie mają sensu.. zaciemniacie sobie obraz, a trzeba znaleźć jakiś tajemniczy element, który tym rządzi, ja kiedyś znalazłem ale nie chciało mi się tego dopracować, może kiedyś to zrobie w końcu ![]() |
2012-05-02 (00:13)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 520 904 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fragmenty ze strony teesa 30.11.2007... – w losowaniu z 29 listopada padły aż dwie „szóstki” każda po 4 376 168 zł. ... To był wyjątkowy dzień dla graczy z warszawskiej Pragi – obie wygrane to właśnie efekt zakładów zawartych w praskich kolekturach: przy ul. Egipskiej i ul. Ostrobramskiej. Grając metodą chybił – trafił za 6 zł i za 10 zł dwie osoby dołączyły do grona milionerów Dużego Lotka. ... Szacunkowa ilość zakładów zawartych na to losowanie -> 11 134 555 *********************************************************** 27.09.2011 W wyniku 9-krotnej kumulacji Lotto, pula na wygrane przekroczyła 56 milionów złotych, co zaowocowało dwoma rekordowymi wygranymi, płatnymi po 28 083 296 złotych i 60 groszy. ... „Szóstki” trafione w Redzie i Warszawie. ...Gracz, który zagrał w kolekturze LOTTO w Redzie przy ul. Młyńskiej, wybrał metodę na chybił trafił. Kupił jeden zakład na trzy kolejne losowania płacąc 9 zł. Tę samą metodę wybrała osoba, która zagrała w Lotto w Warszawie (Tesco, al. KEN 14). Jednak ten Gracz zakupił 5 zakładów za 15 złotych. ... na to losowanie, wg szacunków, zawarto ponad -> 38 milionów prostych zakładów ... |
2012-05-02 (00:24)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 520 905 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka rzuciła monetą 10 razy i wypadł jej tylko jeden orzeł a Kogut rzucił monetą tylko 5 razy i miał aż 3 orły . |
2012-05-02 (00:31)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 520 906 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() ok ok - różne wnioski z tamtego wyżej można ... A na poniższe też różne mogą być odpowiedzi ![]() Czy za jedenastym rzutem Kurce wypadnie raczej reszka ? ![]() I czy w następnych rzutach będzie też tak /chyba jednak mało/ orłów ? dobranoc |
2012-05-02 (00:39)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 520 908 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka nie miałem nic więcej na myśli ponad to, że padły dwie szóstki - w jednym losowaniu, w jednym mieście, cztery przecznice od siebie... na zawarte - 11 mln j a k i c h ś t a m zakładów... I - zawarte zostało ponad trzy razy więcej zakładów - czyli ponad dwa razy więcej niż potrzeba dla wszystkich r ó ż n y c h zakładów, i padły t e ż dwie szóstki... I mnie to trochę zdziwiło, ale - to wszystko ![]() |
2012-05-02 (01:21)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 520 914 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja tylko zwracam uwagę na fakt że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Do tej pory było ponad 5000 losowań. Jest zatem jeden scenariusz "wypadania szóstek" , ale wyobraźmy sobie że są światy równoległe gdzie wypadają inne scenariusze . wszystkich szóstek 6z49 jest prawie 14mln a światów i scenariuszy opartych na 5000 losowań jest 5000z14mln = trudna w wymowie i napisaniu liczba astronomiczna. Zaś jeśli byśmy chcieli ułożyć wszystkie możliwe scenariusze wypadania wszystkich szóstek to okażę się że jest to liczba nieskończona - zawsze wymyśli się jeden scenariusz inny od pozostałych . Generator zatem powinien mieć nieskończoną liczbę stanów wewnętrznych , czyli coś jak ten oparty o szum procesora. Pozostaje jeszcze kwestia szybkości , wiec stosowanie dzielenia mod odpada. By zyskać na szybkości i nie marnować bitów , rozsądnie wydaje się by wygenerowany wynik np 64bitowy obciąć do takiej ilości bitów jaka jest niezbędna . Zakładając że chcemy uzyskać zakres zmiennej losowej (0,99) to wystarcza nam 7 bitów i pozostaje jeszcze 64-7=57 a więc można je wykorzystać i kolejna losowa jest już gotowa (zrobiona z następnych 7 bitów) . W taki sposób z liczby 64 bitowej można uzyskać w jednym kroku 9 wyników w zakresie 0-127 . Te które nie są interesujące (100-127) pomijamy i z 9-ciu pozostac może mniej. 7x9=63 i pozostał nam jeszcze jeden bit który dołączamy do następnej 64bitowej wygenerowanej liczby i tniemy po 7 bitów . W przypadku lotto potrzebujemy 24 bitów więc podczas generowania jednej losowej 64 bitowej mamy od razu dwie i pozostanie jeszcze 16 bitów które dokładamy do kolejnej 64 bitowej i tniemy po 24 bity. Same operacje na bitach + generowanie liczb np 64 bitowych (lub dłuższych jeśli w asemblerze da się używać większy rozmiar) z szumu procesora. |
2012-05-02 (19:23)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 521 124 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Wielki szacunek dla wszystkich ,za pomysły i rozległą wiedzę. --------------------------------------------------------------------------- Ja chciałbym Wam przekazać taką informację ,że pomiędzy wylosowanymi już csn są przestrzenie z niewylosowanymi csn dotychczas, nic nowego , ale ten fakt...może warto go dostrzec. Liczba przestrzeni zawierających niewylosowany csn jest mierzalna, kryterium ilości kombinacji pomiędzy brzegowymi wylosowanymi csn można sobie własne ....założyć,ja wybrałem 15000 . poniżej obrazek ,przedstawia kolejny fakt ,iż mianowicie przestrzenie się.....kurczą ,a więc tych "rozległych przestrzeni" .....ubywa. Jeśli więc generator losowy ma trafić ,to może mu jakąś przestrzeń jako .....koordynat , po prostu podać. Albo może lepiej nie korzystać z generatora losowego . ![]() No to ten obrazek i już nie mącę. ![]() ![]() |
2012-05-02 (20:18)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 521 136 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Może w miejsce kodu csn , inny kod który tak ustawi te dziury (przestrzenie) by znaleźć jak największą . Można przyjąć stan na dzień w którym było 5000 losowań . Może zamiast generatora losowego w dosłownym znaczeniu , generator który przypisuje obecnym kulką nr 1..49 inne wartości i wówczas kod csn i badanie tych przestrzeni - szukamy np jak największej. |
2012-05-02 (22:42)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 521 179 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przestrzenie znamy,dokładając czas ... wyjdzie > czasoprzestrzeń. Teraz żartuję , tak naprawdę nie mam pomysłu jak to.....ugryść. |
2012-05-02 (22:51)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 521 182 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przypisuje obecnej kulce nr 1 , inny numer. Niech będzie to 2. Teraz kulce nr 2 przypiszę numer 1 i reszta bez zmian . To jest jedna możliwość , następna to zamiana kolejnych kulek . Powstają nowe wyniki w ilości 5000 i wtedy te nowe wyniki przekształcasz przy pomocy kodu niech będzie csn i sprawdzasz jakie są największe obszary bez trafień. I tak kolejne zamiany kulek przekształcenie i sprawdzanie. Ilość możliwych zamian numerków na kulkach jest duża ale skończona. Można losowo przypisywać kolejnym kulką nowy numer. Inaczej mowiąc malujemy drugie oznaczenie na kulkach i mamy nowe wyniki które kodujemy kodem i sprawdzamy jak duże obszary bez trafień powstają. |
2012-05-02 (23:09)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 521 193 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wydaje mi się ,że można by w jakiś sposób [np.na podstawie ostatnich kilku ciągnień] > określić : która przestrzeń ma szanse [teoretycznie] wyższe ,a która niższe na trafienie 6/6, chociażby biorąc pod uwagę liczbę początkową kombinacji brzegowych przestrzeni, to takie proste rozwiązanie ,ale nie wiem czy było by skuteczne, bo nie próbowałem.......jeszcze. ![]() No ale jak wiadomo .... wygrywająca kombinacja jest jedna,a w przestrzeniach jest ich trochę . dobrej nocki |
2012-05-02 (23:24)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 521 196 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z tabelki wynika że przestrzenie są dość równomierne pod kątek ich rozmiaru (wielkości, liczebności kodów) więc proponuje znaleźć przekształcony świat w którym te same wyniki gry Lotto dają nienaturalną (z ludzkiego punktu widzenia) przestrzeń o dużym rozmiarze . Ty pokazałeś 18 takich prestrzeni o liczebności powyżej 15000 a największa ma 22000 . Poszukajmy wedle tych samych kryteriów , ale w innym "świecie" w którym kulka nr 1 nazywa się inaczej , kulka nr 2 .... itd. światów jest bardzo dużo 48*47*46...3*2 = sporo a my jesteśmy w tym gdzie kulka nr 1 ma też nr1 , kulka nr2 ma 2 itd. Poszukajmy światu gdzie największy obszar ( przestrzeń) na dzień = 5000 losowań ma dużą wartość czyli ponad 25 000 , może ponad 100 000 |
2012-05-03 (09:46)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 521 259 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Witam Cie po dlugiej przerwie ![]() To o czym piszesz ma praktyczne uzasadnienie jedynie w przypadku kiedy jestes w stanie zaproponowac w miare efektywny sposob optymalizacji przeszukiwania zbioru mozliwych przestrzeni (Twoich stolow) lub po mojemu strun. Warto do tego przysiasc bowiem teza iz zestawy kulek nie maja jednoznacznie przypisanych numerow ma swoje praktyczne uzasadnienie i wyniki takiej "zabawy" z nimi sa naprawde zaskakujace. W praktyce wyglada to tak ze ten sam ciag w jednym przeksztalceniu prezentuje komin za kominem, a w innym zdarzenia ukladaja sie rowniutko jak "koraliki nanizane na zylke". Problemem jest jednak znalezienie odpowiedniej "struny" bo wykorzystywanie implementowanych np w sieciach neuronowych algorytmow opytmalizacyjnych jest w tym przypadku "zdziebko" utrudnione. Zasadnicza kwestia jest brak mozliwosc "powiazania" delty bledu z dlugoscia kroku iteracji - chodzi po prostu o wyprowadznie odpowieniego matematycznego przeksztalcenia jednej z tych dwoch wielkosci na druga. Zastanawialas sie moze kiedys jak moznaby bylo "ugryzc" ten problem ? Nawet 777ch dostrzega iz zastosowanie "brut force" jest co najmniej dyskusyjne. W moim przypadku wyglada to w ten sposob ze permutuje kolejne stopnie rzedu kodow CSN. Np dla BB najpierw wyszukuje najodpowiedniejsza permutacje rzedu dziesietnych, a potem "dostrajam" przeksztalcenie permutujac rzad jednstek. Samych permutacji dla jednego rzedu jest co prawda wzgldenie malo bo "tylko" 3628800 problemem staje sie algortym obrobki danych i ich zakres konieczne do przeprowadzenia weryfikacji pojedynczej iteracji. Oczywiscie w przypadku jesli swoja analize losowan opierasz na bazodanowch "querries" to mozesz "blyszczec" na forum osiaganymi ms czasu obliczen, natomiast jesli zaprzegasz do analizy powazne algorytmy to czas obliczen znaczaco sie wydluza. U mnie wyglada to tak ze np dla zakresu 1500 BB i tylko 250 iteracji komputer "kotluje" mi sie przez jakies 14 h. Warto jednak czekac na wyniki bo czasami "szczena opada na klawiature". Pozdrawiam TJ_GUMIS |
2012-05-03 (10:34)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 521 269 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 2012-05-02 (20:18) Kurka napisała: "Może zamiast generatora losowego w dosłownym znaczeniu , generator który przypisuje obecnym kulką nr 1..49 inne wartości i wówczas kod csn i badanie tych przestrzeni - szukamy np jak największej." BINGO! Opisywałem tę metodę na tym forum dwa lata temu: http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=2872&page=14 wpis 2010-03-02 (18:27). Dostępne wyniki historyczne podstawiałem przez "szyfr podstawieniowy Lotto", gdzie sama tablica podstawieniowa była generowana przez generator losowości. Pewne tablice podstawieniowe prowadziły do wyników nijakich, ale niektóre z nich uwidaczniały "aleję szóstek", czyli okazywało się, że większość wyników posiada pewne cechy wspólne. Generowałem wtedy nowe kombinacje zgodne z tymi cechami i "deszyfrowałem" je przez użytą na początku tablicę podstawieniową, sprowadzając ponownie wygenerowane kombinacje z "alternatywnej rzeczywistości" do "naszej". Moja metoda miała swoje wcielenie "brute-force": z archiwum wyników usuwałem osiem ostatnich losowań. Generator generował tablicę podstawieniową, "szyfrował" nią pozostałe wyniki i szukał "trafień" w zbiorze odciętych ośmiu losowań. Jeśli liczba trafień piątek i szóstek w zbiorze była większa/równa 3, wtedy uzyskany zbiór kombinacji "przeżywał", w przeciwnym wypadku generowany był następny. Oczywiście uzyskane "kryptogramy" wyników archiwalnych należało poddawać dalszej redukcji, ale sama idea sprawdzała się w interesujący sposób. 2012-05-02 (22:51) Kurka napisała: "Ilość możliwych zamian numerków na kulkach jest duża ale skończona. Można losowo przypisywać kolejnym kulką nowy numer." Możliwych RÓŻNYCH podstawień ZBIORU wyników historycznych w których każda liczba 1..49 występuje co najmniej raz jest tyle, ile jest możliwych alfabetów podstawieniowych dla zbioru 1..49, czyli ile jest RÓŻNYCH alfabetów 49-znakowych (z których jeden będzie tożsamością, czyli Alfabet[x] = x). Dokładna liczba to 49! = 608281864034267560872252163321295376887552831379210240000000000. Pozdrawiam, Amadeus |
2012-05-03 (13:01)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 22655 ![]() | wpis nr 521 294 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Ciekawe z tym przypisaniem ,o którym piszecie, nie sprawdzałem tego. ------------------------------------------------------------------------- Ale okazuje się że baza [ losowa ] 5000-losowań ,nie pokazuje przestrzeni tyle co realna a zazwyczaj 3~4-krotnie więcej,przynajmniej dla ustawienia min.15000-kombinacji w przestrzeni pozostaje tych przestrzeni pomiędzy 65~80 dla 5000-losowych ciągnień. Sprawdźcie to na swoich maszynkach . Ser o nazwie Baza losowań lotto 6/49 jest ....pokrojony ....równomierniej, jakby .....nielosowo, w/g tego co mi excel pokazał. |
2012-05-03 (14:19)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 521 334 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Rachunek prawdopodobieństwa uczy swoich wyzna... przepraszam, użytkowników jednej nieładnej maniery, a jest nią pamiętliwość. Czy jeśli pewien Kowalski jest policjantem, szefem posterunku, a jego pradziad był też policjantem w tej samej dzielnicy i w dawnych czasach na konkretnej ulicy miały miejsce rozboje, to teraz prawnuk będzie kierował w te rejony wzmozone patrole, bazując na zapamiętanych wspomnieniach pradziadka? Po odpowiedniej ilości losowań wszystkie strefy/klastry/przedziały losowań zostaną "wyeksploatowane", co jest zjawiskiem naturalnym. Również naturalna jest równomierność takiego "wyrobienia się" zakresów CSN, gdy brać pod uwagę całość zbioru wyników historycznych. Po odpowiednim czasie dojdzie do powtórek kombinacji, następnie do powtórek następstw kombinacji, itd. Zamiast więc patrzeć na te strefy "historycznie", powinniśmy patrzeć na nie raczej "sezonowo", ucząc się "zapominać" o wynikach, jakie wypadały dawniej. Ilość wypadnięć w danym klastrze nie powie nam tak wiele, jak "trasa" przejść między klastrami w kolejnych losowaniach. Ja osobiście badam "zwyczaje wędrowne" kombinacji, mniej interesując się "zarysem historycznym" tych wędrówek. Pozdrawiam, Amadeus |
2012-05-03 (14:50)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 521 348 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A czymze rozni sie "pamietliwosc" w analizie pojedynczych losowan w porownaniu do "zwyczajow" wypadania w okreslonych klastrach ? I jedno i drugie nawiazauje do zaleznosci od czasu a rozni je jedynie skala zakresu dokonywanej obserwacji. W jednym i drugim przypadku kazda analiza staje sie poszukiwaniem wystepujacych zaleznosci w funkcji czasu bo oba podejscia nawiazuja do historii, albo jej zaprzecza albo ja potwierdza. Z tego tez powodu oba sa calkowicie bezuzyteczne biorac pod uwage wszelkie wysilki zmierzajace do prognozowania losu. Los nie zalezy od czasu, zdarzenie poprzednie ani nie wplywa, ani nie potwierdza ani nie zaprzecza zdarzeniu nastepnemu czy tez na odwrot. Zeby myslec o jego prognozowaniu nalezy sie oprzec na rzeczach pewnych, ktore wystepuja niezaleznie od czasu i na nich opierac swoje analizy. TJ_GUMIS |
2012-05-03 (15:01)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 521 352 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzisiaj mało czasu (kruca bomba) , ale odnosząc cię do ostatniego wpisu , kiedyś badałam "wartość kąta" jaki powstawał po zaznaczeniu na okręgu , kolejnych wyników losowań . Niech wyniki będą kodowane dowolnym kodem i rozmieszczone na okręgu. kolejne wyniki tworzą cięciwy . "koniec" jednej cięciwy jest "poczatkiem" nastepnej (wierzchołek) i tworzą się nam różne kąty. Automatycznie najważniejsze są niedawne losowania i powstałe z nich ostanie wartości kątów. To osobny temat, gdzie najważniejsze są ostanie losowania i mają wagę dużą , starsze losowania mają mniejsza wagę - podejscie fajne do celowania w konkretne kulki a nie w cały kod (6zdarzeń "kulek"w Lotto) Moim zdaniem nawet jeśli przyjąć że znajdziemy sposób poszukiwania odpowiednej "struny" "stołu" czy przestrzeni (jak chciał tak zwał) to będzie ona na tyle duża że nic nam to nie da . Jak widac z zestawień 777ch obecnie w naszym świecie (stole) jest 18 takich przestrzeni które mają około 15-22 tyś kodów (szóstek Lotto) a ciekawy stół czy świat będzie gdy znajdziemy w nim przetrzeń o liczebności tych kodów(szóstek) dużo większej np 50 000 . I kto zagra 50 000 zakładów? Czy nawet systemem mocno okrojonym? Ile dni? Temat jest ciekawy , ale nie jest praktyczny. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 41 42 Wyślij wiadomość do admina |