Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 27 28 29 ... 41 42 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Generator kombinacji gier liczbowych (moderator tematu: Amadeus) |
2015-03-18 (15:09)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 455 [ CZCIONKA MONOSPACE ] UWAGA! Aktualizacja generatora - wykryłem i poprawiłem błąd w obsłudze jednoliczbowych list typów użytkownika. Błąd powodował zawieszanie się generatora. Generator uniwersalny kombinacji z opcją uwzględniania typów użytkownika. W pliku tekstowym określić możemy jakie liczby muszą pojawiać się w wynikowych kombinacjach. Pozostałe liczby zostaną dobrane losowo. 2015-03-18 Pobieranie: http://tinyurl.com/o946mnu Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at |
2015-03-18 (18:21)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 489 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy są osoby zainteresowane generatorem który: 1) z podanego zbioru N liczb wygeneruje wszystkie K-elementowe kombinacje. 2) z podanego zbioru N liczb wygeneruje określoną ilość losowych K-elementowych kombinacji? Funkcjonalność 1 jest chyba pospolita, ale funkcjonalność 2 jest ciekawa w świetle faktu, że generowanie losowych kombinacji będzie napędzane doskonałej jakości generatorem. Proszę o zabranie głosu, gdy będzie więcej chętnych, przystąpię do stworzenia narzędzia. Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at |
2015-03-18 (21:58)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 570 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zostałem dzisiaj "zaatakowany" (w sensie impetu, nie agresji) mailowo przez osobę która jest przekonana że proces losowania Lotto jest procesem chaotycznym (w sensie zasad dynamiki nieliniowej) i może być opisany i prognozowany jako takie zjawisko narzędziami z tego obszaru matematyki. Moje stanowisko, przeciwne do opisanego, wyraziłem na stronie 26 tego wątku (wpis nr 882 896). Mój rozmówca domagał się jednak wzmocnienia moich argumentów literaturą naukową i to z obszaru eksperymentalnego, nie teoretycznego. Zgodnie z tą prośbą przedstawiam dość już słynną pracę na temat przewidywania wyników rzutu kostką: "The three-dimensional dynamics of the die throw" Wklejam tutaj kluczowe dla naszej dyskusji fragmenty: "Our studies give evidence that the origin of randomness in mechanical systems is connected with the discontinuity of the phase space (in the case of the die throw this discontinuity occurs during the bounces on the table). The grazing bifurcation characteristic for the discontinuous systems leads to the sensitivity to initial conditions and chaotic behavior. As it has been already stated in Ref. 14, the mechanical gambling devices (dice, roulette, etc.) cannot show chaotic behavior as its evolution is finite due to the energy dissipation." Mamy więc opisaną wprost nieciągłość o jakiej mówiłem opisując kwestie maszyn losujących TS. Jedyne podobieństwo do klasycznego chaosu to opisane w cytowanym fragmencie "sensitivity to initial conditions and chaotic behavior" - wrażliwość na warunki początkowe i zachowanie chaotyczne. Te dwa atrybuty nie stanowią jednak pełnego aspektu zjawiska chaotycznego. Przykładowo, kryptograficzne funkcje jednokierunkowe realizują te atrybuty nie będąc ani trochę bliskimi zjawiskom chaotycznym. I kolejny fragment: "Our studies show that the throw of the die is both deterministic and predictable (when the initial conditions are set with a sufficient accuracy). This confirms that closed dissipative mechanical systems cannot show chaotic behavior." Mamy do czynienia z systemem deterministycznym który staje się nawet przewidywalny przy odpowiedniej precyzji pomiarów (autorzy pracy użyli superszybkiej kamery). I piękne podsumowanie: "Our ignorance of initial conditions is translated into a probabilistic description" Najlepsza chyba definicja procesu losowego ![]() Jeśli więc widzimy w wynikach losowań coś nielosowego, intuicja lub nasze narzędzia pokazują nam jakieś wzorce i prawidłowości - w takim przypadku gratuluję, takie obserwacje są nieuniknione bo wymusza je struktura gry albo podupadająca losowość - ale na pewno nie będą to przejawy zachowań chaotycznych. Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at |
2015-03-18 (22:05)![]() Data rejestracji: 2007-04-03 Ilość postów: 41774 ![]() | wpis nr 886 572 [ CZCIONKA MONOSPACE ] The three-dimensional dynamics of the die throw http://scitation.aip.org/content/contributor/AU0969206 |
2015-03-19 (11:33)![]() Data rejestracji: 2012-09-01 Ilość postów: 2921 ![]() | wpis nr 886 678 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chaos deterministyczny. |
2015-03-19 (12:52)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 690 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Owszem, chaos deterministyczny, jest takie coś ![]() Ale nie w maszynach Totalizatora. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-19 (12:57)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 886 691 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A jeśli powiem Ci, że potrafię tak zatrzeć losowania, że mają naturę ciągłą i wykazują chaos, nie losowość? Generalnie zbyt pewne masz przekonanie na ten temat moim zdaniem, bo nie ma 0-1 granicy między tymi zjawiskami, nikt z nas tego nie wie na 100% pozdr |
2015-03-19 (13:29)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 703 [ CZCIONKA MONOSPACE ] "A jeśli powiem Ci, że potrafię tak zatrzeć losowania, że mają naturę ciągłą i wykazują chaos, nie losowość? " ralfek Jeśli uzyskasz ten sam efekt dla losowań symulowanych kiepskim generatorem LCG (albo wręcz bezpośrednio dla ciągu z takiego generatora) to dostarczysz w ten sposób dowodu, że źródłem "chaosu" jest tak naprawdę sama metoda "zacierająca" (bo generatora LCG chyba nie podejrzewamy o bycie zjawiskiem chaotycznym?). Czyli jest to tak zwany artefakt. Dalej, jeśli zaprogramujesz swoją funkcję "zacierającą" w jakiejś bibliotece DSP (cyfrowego przetwarzania sygnałów audio) i zaaplikujesz do sygnałów szumowego, sinusoidalnego lub innych "wzorcowych", to uzyskasz na wyjściu wyjaśnienie, skąd bierze się "chaos" - czyli charakterystykę filtra (w rozumieniu DSP) jakim jest Twoja funkcja. O ile objawowo procesy chaotyczne i stochastyczne mogą być trudne do odróżnienia, to definicje są na tyle jasne, by wykluczyć stosowalność teorii chaosu do analizowania gier losowych. Co eksperymentalnie potwierdzili dla nas i za nas naukowcy będący autorami pracy o predykcji zachowań kostki do gry. Mała uwaga z pola kryptologii, gdzie aktywnie się udzielam: wszystkie próby uzyskiwania dobrych generatorów pseudolosowych opartych o równania chaotyczne kończyły się klęskami. Możliwe są do opracowania tak zwane distinguishery, które nie tylko odróżniają ciąg z takiego generatora od "idealnego" ciągu losowego, ale są w stanie konkretnie wskazać, że mamy do czynienia z generatorem chaotycznym. Jak zapewne można się domyślić już dawno temu zastosowałem cały arsenał róznych distinguisherów do wyników losowań. I nawet jeśli udamy w tej chwili, że nie istnieje cytowana przeze mnie praca o kostce, to wyniki testów z distninguisherami są jednoznaczne: nie ma zachowań chaotycznych w wynikach losowań (i nie może być, przypominam ponownie o utracie informacji i nieciągłości stanów). Badając wyniki losowań nierzadko zdarzało mi się "odkryć prawidłowość" która później okazywała się artefaktem funkcji przetwarzającej wyniki. Niektóre funkcje stosowane w statystyce czy analizie szeregów czasowych są wręcz jak frezarki względem przetwarzanych sygnałów - wycisną nam z nich cokolwiek chcemy. Analogia do DSP: substrakcyjna synteza dźwięku poprzez filtrowanie szumu lub przebiegów podstawowych. Na wejście podajemy szum lub przebieg prosty. Na wyjściu możemy uzyskać cokolwiek chcemy, np. ludzi głos. Nie oznacza to wcale, że w losowym szumie, czy w wiązce zmieszanych sinusoid przemawiają jakieś głosy, ale że po prostu filtr wykonał swoją robotę. Zacznij od eksperymentu z LCG: jeśli tej funkcji wszystko jedno, co dostaje na wejście i zawsze generuje "chaos", to masz do czynienia z artefaktem. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-19 (13:42)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 711 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mała uwaga warsztatowa: BEZNADZIEJNY generator liczb pseudolosowych i oparty na nim BEZNADZIEJNY generator kombinacji gier losowych są dla mnie ważnymi narzędziami które stosuję właśnie do potwierdzenia lub eliminacji podejrzeń o artefakty. Gorąco polecam. Testowanie funkcji/metod/analiz na jawnie niskojakościowym ciągu pozwala na a) sprawdzenie czułości metod analitycznych/prognostycznych i b) potwierdzenie/eliminację podejrzeń wobec w/w metod o generowanie artefaktów. Analiza pokrewna metodom DSP występowała o ile dobrze pamiętam w LottoCAD: nazywała się filtr FIR albo podobnie. Ogólnie osoby siedzące w technikach DSP mogą się szybko zorientować, że mają w rękach potężne metody i narzędzia do wycelowania w gry losowe. Przy jakiejś okazji napiszę o tym więcej. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-19 (13:48)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 886 714 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No dobrze, sama metoda generuje chaos No i? ![]() ![]() ps. jakbyś mi na maila wysłał z 1000 lub więcej losowań 10 z 80 kiepskim generatorem (ale musi być bardzo kiepski) to popatrzę |
2015-03-19 (16:24)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 749 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek, wysłałem Ci 10 tysięcy kombinacji z tego kiepskiego generatora. Generator jest tragiczny. Ma 16 bitów stanu wewnętrznego, długość cyklu 65536. Funkcja wyjściowa gwarantuje szybkie wyczerpywanie się stanu generatora (to funkcja z powtarzaniem losowania aż do natrafienia na żądaną liczbę). By było jeszcze gorzej, liczba z zadanego zakresu jest uzyskiwana przez funkcję modulo, co wprowadza dodatkowe odchyłki od losowości. Ten generator stanowi wcielenie wszystkich najtragiczniejszych błędów implementacyjnych. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2015-03-19 (17:40)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 886 762 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Amadeus nie odpalałem 'samodzielnie' żadnego z Twoich generatorów, ale raz ostatnio wdepnąłem na stronę gdzie umieszczono c o ś opartego na silniku isaaca, bodaj, i uruchomiłem, t o cudeńko... I otóż - jeden z zestawów, którego własną ręką mUSk nie pozwoliłby mi skreślić, zauroczył mnie do tego stopnia, że powstaje takie pytanko - czy dałoby się w pełen zbiór liczbowy /do dowolnej gry/ 'wstawić' własny zestaw liczb, do którego dolosowywane byłyby pozostałe, w potrzebnej /dla danej gry/ ilości i z programu - do pliku, czy na ekran 'wypluwałoby' zestawy jedynie z wymaganą, określoną ilością tych "własnych", wybranych, "swoich", powiedzmy - dwie z "mojego zbioru", trzy, czy nawet pięć + reszta z generatora ? W tej chwili, oczywiście - można zapuszczać duże zbiory zestawów i spośród nich wybierać jedynie takie z określoną, większą ilością "swoich" - jednak na niektóre zestawy patrząc - muSK się włącza i nie zawsze chce się taki wygenerowany zbiór przenieść na blankiet - i czasem szkoda, a tak - nie byłoby wyjścia... ![]() pozdrawiam --- wpis edytowano 2015-03-19 17:48 --- |
2015-03-19 (18:44)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 785 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Robal_36 Czy nie mówisz o czymś takim: Generator uniwersalny kombinacji z opcją uwzględniania typów użytkownika. W pliku tekstowym określić możemy jakie liczby muszą pojawiać się w wynikowych kombinacjach. Pozostałe liczby zostaną dobrane losowo. 2015-03-18 Pobieranie: http://tinyurl.com/o946mnu Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at |
2015-03-19 (20:39)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 886 819 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus no właśnie - nie, nie do końca, coś podobnego, jednak - nie "na sztywno" - tylko - jakaś, określona pewnymi ramami, opcją - co najmniej - ilość swoich liczb w zakładzie... Z pewnej preferowanej puli wybierane losowo, przypadkowo - nazwij to, jak chcesz - z opcją - co najmniej... Dla mini powiedzmy - wybieram dwanaście "swoich", i do jakiejś - n i e określonej ilości tych moich liczb, z pozostałych, dolosowywane są lub - nie są, bo generator losowo /czy, jak TO nazwiesz/ wszystkie, pozostałe do pięciu wybrał akurat ze zbioru tych "moich" dwunastu - czyli - co najmniej - jedna, dwie, trzy - spełnione, ale - n i e "na sztywno" ... n i e, że "muszą" być, że - przykładowo - dwie zapodane s ą koniecznie, muszą, bo je określiłem sztywno - n i e jakaś, koniecznie, tylko c o ś, co najmniej - ze zbioru i dolosowywanie do tego... pozdrawiam --- wpis edytowano 2015-03-19 20:41 --- |
2015-03-19 (21:02)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 828 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Robal_36 Opiszę jak rozumiem Twój pomysł: Zdefiniowałeś w pliku swoje typy. Np. dwanaście liczb do Lotto. Generator generuje losowe kombinacje, a w każdej z nich umieszcza losową, a nie stałą ilość liczb z listy typów - liczb wybieranych losowo. Ilość liczb też jest losowo zmienna, ale zakres określony jest przez Ciebie. Przykład: Twoje typy: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 I ustalasz zakres: od 1 do 4 liczb ma być z Twojej puli. Generator generuje wiele kombinacji, a pośród nich są przykładowo: 07 17 26 31 40 49 (zawiera 1 liczbę z puli typów) 01 02 16 22 35 40 (zawiera 2 liczby z puli typów) 02 04 07 17 27 39 (zawiera 3 liczby z puli typów) 01 02 08 11 22 41 (zawiera 4 liczby z puli typów) Ale nie wygeneruje takiej kombinacji: 18 21 27 33 39 47 bo ona nie zawiera żadnego z Twoich typów. Czy dobrze Cię zrozumiałem? Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at --- wpis edytowano 2015-03-19 21:05 --- |
2015-03-19 (21:08)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 886 829 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus Tak - dokładnie ![]() pozdrawiam |
2015-03-19 (21:14)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 886 831 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @Robal_36 OK, skoro jesteśmy zgodni co do algorytmu, poproszę o nieco czasu na wykonanie programu - mam niewielką kolejkę zamówionych programów do wykonania. Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at |
2015-03-19 (21:22)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 886 836 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus spokojnie, spokojne - kilkanaście lat czekałem, nie chcąc "pisać "komercyjnego" zamówienia" ![]() dzięki pozdrawiam |
2015-03-20 (16:21)![]() Data rejestracji: 2009-04-30 Ilość postów: 820 ![]() | wpis nr 887 046 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aktualny link do pobierania: http://tinyurl.com/l59fj5c Przepraszam za zamieszanie, plik demonstracyjny generatora zawierał błąd. Generator uniwersalny kombinacji z opcją uwzględniania typów użytkownika. W pliku tekstowym określić możemy jakie liczby (i w jakich ilościach) muszą pojawiać się w wynikowych kombinacjach. Pozostałe liczby zostaną dobrane losowo. 2015-03-20 Pobieranie: http://tinyurl.com/l59fj5c Pozdrawiam ciepło, Amadeus amadeus_tymczasowy@rcpt.at --- wpis edytowano 2015-03-20 16:22 --- |
2015-03-20 (17:49)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 887 062 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus wiem, że nie ma "darmowych obiadów", jednak... ... czy zapodany link jest ok ? bo, i niby widzę kilka pobrań ![]() ![]() >> kontent zastrzeżony , aby kontynuować wprowadź numer swojego operatora...<< i >> Chcę skorzystać już teraz i dlatego nie będę mieć prawa odstąpienia. Wiem jednak , że mogę zrezygnować z usługi w każdej chwili. To jest usługa subskrypcji kontentu. Użytkownik musi mieć ukończone 18 lat i zgodę osoby opłacającej rachunek aby móc korzystać z usługi subskrypcji.Użytkownik otrzyma 3 wiadomości SMS tygodniowo, koszt otrzymanej wiadomości wynosi 6,15 zł brutto. Jednorazowa opłata aktywacyjna w wysokości 6,15 zł brutto ma zastosowanie.UWAGA: Jeśli jesteś Użytkownikiem sieci T-Mobile, PLUS, PLAY lub Orange nie musisz wysyłać SMS. Wystarczy, że wprowadzisz kod PIN, który przeslemy do Ciebie SMS. Wprowadzenie kodu PIN i POTWIERDZENIE jest równoznaczne z zamówieniem z obowiązkiem zapłaty. Łączny miesięczny koszt usługi to: 73,80 PLN brutto. Obowiązują standardowe opłaty za usługi WAP, GPRS i UMTS naliczane zgodnie z taryfą danego operatora sieci komórkowej. Usługa jest dostępna we wszystkich sieciach komórkowych dla użytkowników posiadających telefon komórkowy z obsługą GPRS. Użytkownik będzie otrzymywać wiadomości zawierające linki do pobrania kontentu. Aby wyłączyć subskrypcję należy wysłać SMS o treści STOP B na numer 60558. Użytkownik aktywując usługę potwierdza przeczytanie, zrozumienie i wyrażenie zgody na obowiązujące zapisy regulaminu oraz wyraża zgodę na otrzymywanie bezpłatnych reklamowych wiadomości SMS od dostawcy usługi. Pomoc: zadzwoń pod numer12 44 66 901 od poniedziałku do piątku w godzinach 10:00-15:00 lub wyślij wiadomość e-mail na adres: reklamacje@mobiltek.pl. Dostawcą usługi jest Marvel Media Sdn Bhd. Podmiotem realizujacym dodatkowe swiadczenie jest Mobiltek S.A. Niniejsza usługa nie jest powiązana, sponsorowana, ani popierana przez żaden z wymienionych produktów, ani sprzedawców detalicznych. Znaki handlowe, znaki usługowe, loga (wliczając w to – bez ograniczeń – nazwy produktów oraz sprzedawców) są własnością ich prawowitych właścicieli.<< ![]() ![]() ![]() |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 27 28 29 ... 41 42 Wyślij wiadomość do admina |