Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 17 18 19 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | [WYBRANE cytaty z różnych źródeł: Internet, książka, prasa] |
2012-02-17 (01:55)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 497 782 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I najpierw siebie samych postawcie na nogi, a potem wchodźcie w relacje z innymi. |
2012-02-17 (02:00)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 497 783 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pieniądze są. Wystarczy kolesi z mafii WSI odsunac od interesów. Niestety za późno. Juz się umocnili i przeszeregowali. Okradali i niestety nadal okradaja budżet chocby na podejrzanych kontraktach dotyczący zbrojenia w armi. No proszę, czyżby mafia tutaj zabierała pieniądze? Ooo to mi się nie podoba! |
2012-02-17 (02:04)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 497 784 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Postawić na nogi, czyli jak szklanka się napełni do pełna, a nie w 3/4 czy 2/4. |
2012-02-17 (02:10)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 497 785 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W Wielki Poniedziałek 1282 roku doszło do zgwałcenia włoskiej panny młodej w dniu jej ślubu przez francuskiego żołnierza. W odpowiedzi na gwałt, Sycylijczycy, pragnąc pomścić hańbę rodaczki, zaatakowali garnizon francuskich żołnierzy; zginęły tysiące Francuzów; wieść o tym wydarzeniu rozeszła się do kolejnych miasteczek Sycylii, prowokując falę dalszych rozruchów. W języku włoskim ma fia oznacza "moja córka", co stało się okrzykiem bojowym Sycylijczyków. Ma fia! ma fia! miała ponadto błagalnie krzyczeć matka zgwałconej dziewczyny. Nazwa MAFIA pochodzi od pierwszych liter hasła, które towarzyszyło Sycylijczykom podczas niewoli francuskiej (pod rządami dynastii Andegawenów) - Morte Alla Francia Italia Anela tzn., śmierć Francuzom hasłem Włochów. Mia figlia - moja córka. Tam jest błąd. Mafia zajmowała się wtedy głównie przemytem i handlem alkoholem, nielegalnym hazardem i ***cją, jednak po wojnie nastąpiło wiele zmian i wyżej wymienione interesy przestały być aż tak dochodowe. |
2012-02-17 (20:27)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 498 033 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Większość ludzi nie byłaby zadowolona, gdyby w środku nocy obudziło ich głośne szczekanie psa. Jednak pewien szkocki hazardzista jest przekonany, że dzięki temu wygrał ponad 5 milionów funtów (ok. 25 milionów złotych). Obudzony przez psa nie mógł zasnąć i postanowił zagrać online. W komputerowej wersji "jednorękiego bandyty" wygrał 250 funtów (ok. 1250 zł), jednak później postanowił zagrać w inną grę, gdzie po sześciu rundach trafił główną wygraną – 5,1 miliona funtów. Jest to największa wygrana online, jaka kiedykolwiek padła w Wielkiej Brytanii oraz trzecia na świecie. Według gazety "Daily Record", szczęśliwy gracz, który oficjalnie pozostaje anonimowy, ma 20 lat i mieszka w skromnym mieszkaniu w Ayrshire. Niedługo po trafieniu wygranej, mężczyzna odebrał czek od sponsora. - Oczywiście po tym co się stało, o spaniu nie było już mowy. Mój przyjaciel uważa, że to dzięki temu psu. Chciałby spotkać go i uścisnąć mu łapę. Jest wniebowzięty i stara się poukładać sobie to wszystko w głowie – powiedział znajomy zwycięzcy. – Na razie przeniósł się do kogoś z rodziny i zastanawia się, czy pozostawić swoją tożsamość nieujawnioną. |
2012-02-18 (05:38)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 498 099 [ CZCIONKA MONOSPACE ] - To jest szokujący program – powiedziała profesor Jadwiga Staniszkis w "Piaskiem po oczach" w TVN24, odnosząc się do reformy emerytalnej planowanej przez rząd Donalda Tuska. - Ja bym podwyższała wiek, ale nie zrównałabym wieku kobiet do wieku mężczyzn, tak drastycznie - stwierdziła. - Kobiety pracują bardzo ciężko w domu, zajmują się bardziej intensywnie dziećmi. Poza tym, kobiety, mimo że są bardziej wykształcone niż mężczyźni, mają niższe pensje. Myślmy również o pogarszających się warunkach opieki zdrowotnej, czy warunkach dojazdu – dodała prof. Jadwiga Staniszkis. Podkreśliła, że "podniesienie wieku kobiet do 67 lat jest niemożliwe i nieprzyzwoite". Przedłużajmy, ale nie aż tyle – 62, 63 lata - najwięcej. Wiem jaką cenę płaci się za długą pracę – zaznaczyła. |
2012-02-18 (05:40)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 498 100 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zapytana, jak ocenia spadające poparcie społeczne dla Donalda Tuska powiedziała, że "to sytuacja, którą premier, mając w dalekiej perspektywie wybory, nie musi się przejmować". - Myślę, że Tusk ma świadomość, że ma 3 lata. Przeprowadzenie tego typu reform przy oporze społecznym jest plusem w oczach polityków europejskich i myślę, że politycznie jest to w stanie zrobić. Moim zdaniem ta reforma jest źle pomyślana – dodała w dalszej części swojej wypowiedzi. |
2012-02-18 (05:41)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 498 101 [ CZCIONKA MONOSPACE ] - Nie wiem jaką wizję swojej własnej kariery ma Tusk, jeśli jego własna partia przestaje być dla niego czymś istotnym. W tej chwili punktem odniesienia Tuska jest stanowisko w UE, do czego partia jest mu potrzebna – dodała Staniszkis. Podkreśliła jednak, że "Tusk fatalnie rządzi". - Zaskakujące, jak Tusk znudził się mediom, a do tego dochodzą jego kolejne wpadki - stwierdziła. Podkreśliła również, że "lider, to ktoś, kto robi wielkie rzeczy, a nie ktoś, kto robi rzeczy absurdalne". [.?] To co usłyszałem, że w polityce karierowicze. |
2012-02-19 (22:09)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 498 677 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Olsztyńscy policjanci zatrzymali mężczyznę, który odebrał od kuriera 8 kilogramów marihuany. Dostawca narkotyków zdołał uciec. Podczas ucieczki staranował policyjny radiowóz; policjanci oddali strzały ostrzegawcze. Mariola Plichta z warmińsko-mazurskiej policji poinformowała PAP, że w niedzielę o godz. 16.00 policjanci w pobliżu głównego dworca kolejowego w Olsztynie zaobserwowali przekazywanie narkotyków przez dilerów: kierowca samochodu audi przekazał odbiorcy 8 kilogramów marihuany. Wtedy do akcji wkroczyli policjanci, chcąc zatrzymać obu mężczyzn. Zatrzymano jednak tylko odbiorcę oraz przejęto narkotyki, zaś kurier zdołał uciec z zasadzki. W czasie ucieczki staranował policyjny radiowóz. Funkcjonariusze, by zmusić go do zatrzymania, oddali strzały ostrzegawcze. Trwają poszukiwania mężczyzny. |
2012-02-22 (16:18)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 497 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [!?] Są ze sobą od kilku lat, kochają się i w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, by spełnili marzenie o wspólnie spędzonej nocy. Przyjaciele już dawno mają „to” za sobą, dlatego traktują ich jak staroświeckich odmieńców. Oni jednak trwają w swoim postanowieniu i decydują się na seks dopiero po ślubie. Dlaczego przedmałżeńska wstrzemięźliwość seksualna wciąż – w czasach, kiedy seks bez zobowiązań i wolne związki to codzienność – jest tak popularna? |
2012-02-22 (16:19)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 498 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tim Tebow, znany amerykański futbolista, od kilku sezonów jest prawdziwym celebrytą. Przyczyniły się do tego nie spektakularne osiągnięcia sportowe, ale bardzo osobiste wyznanie. 24-letni heros, bożyszcze amerykańskich nastolatek, publicznie zadeklarował, że wciąż jest prawiczkiem, a pierwszy seks planuje dopiero po ślubie z ukochaną kobietą. Tebow na każdym kroku podkreśla przywiązanie do wartości religijnych – nawet waniliowy smak jego ulubionych lodów jest symbolem poprawności seksualnej. |
2012-02-22 (16:19)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 499 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czy idealistyczne podejście do wiary prezentowane przez Tebowa jest początkiem nowej mody? – Nie wydaje mi się. To raczej szansa na to, że zostaniemy w końcu zauważeni – mówi Marek, 28-letni informatyk z Warszawy, który od dwóch lat żyje ze swoją partnerką w przedmałżeńskim celibacie. Jego zdaniem reakcja wywołana postawą sportowca pokazuje, jak duże emocje budzi seksualna wstrzemięźliwość. – Jesteśmy wierzącymi i, co ważne, a jak się okazuje nie dla wszystkich oczywiste, praktykującymi katolikami. Decyzja o seksie po ślubie była więc czymś zupełnie naturalnym |
2012-02-22 (16:20)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 501 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Chcemy sobie dać to, co najważniejsze w związku – bezgraniczne oddanie i prawdziwą bliskość. Powstrzymywanie się od seksu to dobry sprawdzian dla związku. Przecież miłość nie ogranicza się do tego, co dzieje się w sypialni. Okazujemy sobie uczucie subtelnymi pocałunkami, przytulaniem. Zarówno dla mnie, jak i dla mojej partnerki to będzie pierwszy stosunek w życiu. Wierzę, że okaże się magicznym i niezapomnianym przeżyciem, które otworzy nas na nowe doznania. |
2012-02-22 (16:21)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 502 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Krzysztof i Joanna poznali się w jednej z organizacji kościelnych. Ona dopiero zaczynała studia, on właśnie pisał pracę magisterską. Spotykali się ze sobą rok. Potem były zaręczyny i po 12 miesiącach ślub. Przez cały ten czas mieszkali osobno, żeby nie kusić losu. Pamiętam, że na wieczorze panieńskim tej dziewczyny piłyśmy toasty za udany seks po ślubie. Wtedy wydawało mi się to dziwne bo sądziłam, że ludzie głęboko wierzący w ogóle nie myślą o takich rzeczach. A ich myśl o seksie prześladowała w zasadzie cały czas. Mimo to – zaczekali. Następnego dnia po ślubie wynajęli pokój w eleganckim hotelu i spędzili razem noc – wspomina Marta, redaktorka z Krakowa. |
2012-02-22 (16:21)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 503 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Czemu służy powstrzymywanie się od stosunku przed ślubem? – Czystość przedmałżeńska, dziewictwo cielesne i duchowe to "warunki brzegowe", uzdalniające małżonków do daru z samych siebie, co jest istotą ważności sakramentu małżeństwa. Przyjmują siebie takimi jakimi są, wraz ze wszystkimi rzeczywistościami, jakich są nośnikami – mówi ks. Marek Radomski, wikariusz w parafii Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata w Iławie. |
2012-02-22 (16:22)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 504 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bardzo czytelnie myśl ta zawiera się w nauczaniu Kościoła Katolickiego, które to nauczanie odnajdujemy w Katechizmie Kościoła Katolickiego: KKK 2337 "Czystość oznacza osiągniętą integrację płciowości w osobie, a w konsekwencji wewnętrzną jedność człowieka w jego bycie cielesnym i duchowym. Płciowość, w której wyraża się przynależność człowieka do świata cielesnego i biologicznego, staje się osobowa i prawdziwie ludzka, gdy zostaje włączona w relację osoby do osoby, we wzajemny dar mężczyzny i kobiety, który jest całkowity i nieograniczony w czasie" – cytuje duchowny. |
2012-02-22 (16:23)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 505 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Partner Patrycji, polonistki z Siedlec, był już w kilku związkach. Nie jest prawiczkiem, ale jak dotąd nie współżył z Patrycją. Dla niej seks po ślubie z Michałem będzie pierwszym w życiu. – 2 lat, 4 miesiące i 15 dni celibatu – wylicza Michał. W ich przypadku wszystko zaczęło się dość przewrotnie, właśnie od nieudanej próby stosunku. – Poznaliśmy się na ślubie koleżanki. Michał był akurat po rozstaniu z byłą dziewczyną. Alkohol trochę zaszumiał nam w głowie i nieoczekiwanie znaleźliśmy się w jego pokoju hotelowym. Na szczęście szybko się ocuciłam i jedyne do czego wtedy doszło to wymiana pocałunku – wspomina Patrycja. |
2012-02-22 (16:23)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 506 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 27-latka jest bardzo religijna, dlatego po tym co się stało, nie miała dobrego zdania o Michale. Pożegnali się i mogliby zapomnieć o tym nieszczęśliwym incydencie, gdyby nie to, że Michał nie dawał za wygraną. Napisał, przeprosił, wyjaśnił wszystko. Na początku byli przyjaciółmi, a po 4 miesiącach ta relacja przerodziła się w coś więcej. Już w grudniu staną razem na ślubnym kobiercu. – Kiedy poprosiłam Michała, żebyśmy żyli w celibacie do ślubu, był zszokowany. Jak to? Związek bez seksu? – nie dowierzał. Bałam się, że odejdzie, że inna da mu to, czego ja nie chciałam ofiarować. Na szczęście jesteśmy wciąż razem. |
2012-02-22 (16:24)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 507 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Celibat jest trudny, ale dałem się do niego przekonać. Czasem słyszę od kumpli: "A co będzie, jeśli po ślubie okaże się, że nie pasujecie do siebie w łóżku? Rzucisz ją czy będziesz szukał zaspokojenia gdzie indziej?". Takie uwagi są pozbawione sensu, bo czy "sprawdzenie się" przed ślubem daje jakąś gwarancję? Przecież równie dobrze, nagle – za 5, 10 czy 15 lat – któreś z nas może rozbudzić w sobie jakieś nieoczekiwane żądze, które nie będą odpowiadać mnie czy Patrycji – śmieje się Michał. |
2012-02-22 (16:24)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 499 508 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Psycholog Monika Błaszczak twierdzi, że w takich przypadkach ważne jest to, by partnerzy dojrzale podeszli do podjętej decyzji. – Nie można nikogo zmuszać do celibatu. To ma sens dopiero wtedy, gdy zarówno kobieta, jak i mężczyzna chcą uprawiać seks dopiero po ślubie. W przypadku Patrycji i Michała zostało to doskonale rozwiązane – partner był wyrozumiały dla swojej narzeczonej i uszanował jej decyzję. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 17 18 19 Wyślij wiadomość do admina |