Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 10 11 12 ... 18 19 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | [WYBRANE cytaty z różnych źródeł: Internet, książka, prasa] |
2012-01-30 (22:39)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 477 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kokaina po wódce szkodzi podwójnie Nie mieszaj. To grozi zawałem. Wśród osób raczących się kokainą panuje przekonanie, że wcześniejsze upicie się wzmacnia efekt jaki daje narkotyk. |
2012-01-30 (22:45)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 481 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dlaczego ludzie kłamią? Wprowadzając kategorie korzyści płynących z kłamania wymieńmy motywy, dla których ludzie w ogóle decydują się kłamać. Najczęstszym motywem kłamania jest chęć uniknięcia kary za występek lub przypadkowy błąd. Drugim, co do częstości pojawiania się, motywem kłamstwa jest chęć otrzymania nagrody, która w inny sposób nie jest możliwa do zdobycia. Ochrona innej osoby przed karą. Ochrona przed poniesieniem fizycznej szkody, ponoszonej nie wskutek występku (np. kłamanie, że posiada się broń w sytuacji bycia napadniętym). Uzyskanie podziwu ze strony innych. Bywa, że sytuacji okłamywania towarzyszą osoby trzecie znające prawdę. Kłamiący może pragnąć zaimponować wspomnianej widowni swoją odwagą i umiejętnościami wprowadzania okłamywanego w błąd. Unikanie niezręcznej sytuacji społecznej oraz zakłopotania. Zdarza się, że wypada wytłumaczyć się z jakiejś wpadki towarzyskiej bądź skłamać z grzeczności, np. wychodząc z nudnego przyjęcia wypada podziękować gospodarzom za udany wieczór. Zachowanie prywatności. Ludzie mają prawo do tego, aby osobiste informacje zostawiać wyłącznie dla siebie. Nie wszyscy mają odwagę, aby powiedzieć rozmówcy, że nie chcą odpowiadać na jakieś pytanie. Wybór kłamstwa jest wtedy obroną prywatności. Okazywanie władzy nad innymi. Świadomość wprowadzania innych w błąd, manipulowania kimś daje poczucie władzy. Złudność tego poczucia wynika z faktu subiektywnego poczucia wyższości nad innymi ludźmi, a nie rzeczywistego podziwu czy autorytetu. |
2012-01-30 (22:47)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 483 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dlaczego ludzie nie potrafią kłamać? Życzylibyśmy sobie aby takie grupy zawodowe jak sędziowie i policjanci byli wprawnymi w wychwytywaniu kłamstw. Większość osób, bez względu na wykonywany zawód, przecenia swoje możliwości rozpoznawania wskazówek kłamstwa. Niestety ani sędziowie, ani policjanci nie osiągają wyników lepszych od zwykłego człowieka (czyli na poziomie zgadywania). W systemie szkoleń policjantów brakuje miejsca na doskonalenie tej umiejętności. Co do funkcjonowania systemu sądowniczego, pracownicy sądowi stykają się z potencjalnymi kłamcami na długo po okłamaniu. Tłumi to w oskarżonym emocje powstałe na skutek kłamania, umożliwia ustalenie wiarygodnej wersji. Poziom aż 80% skuteczności osiągają członkowie grup pracownicy służb specjalnych USA, oficerowie federalni, szeryfowie Los Angeles i psychologowie kliniczni (Ekman, 1991). Badacze podejrzewają, że wysokie wyniki związane są z rozwiniętą umiejętnością czujnej obserwacji zachowań niewerbalnych. |
2012-01-30 (22:50)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 484 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Przeciętny człowiek przecenia własne możliwości rozpoznawania kłamstwa. Większość z nas nosi przekonanie, że nie jest łatwo nas oszukać. Prawda jest taka, że skuteczność zgadywania kiedy ktoś kłamie nie jest większa niż w przypadku zagadywania. Skąd bierze się trudność wykrywania kłamstw? Brak ewolucyjnego przygotowania jest najprostszą odpowiedzią na to pytanie. Bo czyż gdyby kłamanie było nam potrzebne to w drodze ewolucji wykształciłaby się odpowiednia umiejętność. Wspomniana trudność bierze się ze społecznego charakteru używania i wychwytywania kłamstwa. Zaufanie jest podstawą życia społecznego. Fałszywe oskarżenia zmniejszają szansę na zbudowanie zażyłych związków partnerskich, przyjacielskich czy zawodowych. Bliskich darzymy zaufaniem, więc nie oczekujemy oraz nie w interesie jest podejrzliwość. Aby przekazać dzieciom wartość jaką jest zaufanie społeczne. Rodzice nie uczą dzieci jak rozpoznawać oznaki szczerych intencji. Ba, sami często kłamią dzieciom, albo wskazują sytuacje, kiedy opłaca się to robić. Nie raz pewnie widzieliśmy jak rodzice zwracają uwagę dziecku żeby uśmiechnęło się kiedy dostaje prezent, albo powiedziało cioci, że ma śliczną fryzurę po nieudanym eksperymencie fryzjerskim. Uprzejmość jest dużą przeszkodą w wykrywaniu kłamstw. Erving Goffman pisze, że w drodze socjalizacji jesteśmy uczeni aby w ramach uprzejmych interakcji nie wykradać informacji nie przeznaczonych dla nas. Zdarza się, że celowo nie reagujemy na czyjś opuszczony wzrok, nie wypytujemy szczegółowo o tematy, na które uzyskujemy wymijające odpowiedzi itp. Przyzwalamy tym samym rozmówcy na zachowanie prywatności. Wyjątkową sytuacją jest kiedy ludzie mają interes w tym aby nie poznać prawdy. Okłamywany zachowuje się tak bagatelizował wskazówki kłamstwa. Współpracowanie Niechęć do uświadomienia sobie zbliżającego się nieszczęścia, nawet jeśli późniejsze koszty porażki są znacznie większe (spowodowane przyznaniem się do porażki w jakiejś dziedzinie). |
2012-01-30 (22:54)![]() Data rejestracji: 2010-09-20 Ilość postów: 2263 ![]() | wpis nr 492 486 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Grzegorz znalazłeś coś ciekawszego w tym temacie ? http://wiadomosci.onet.pl/raporty/protest-przeciw-umowie-acta/acta-w-pytaniach-i-odpowiedziach,1,5010713,wiadomosc.html |
2012-01-30 (22:54)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 487 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ujawnianie ukrywanej informacji – po czym ją poznać? nie przygotowana werbalna odpowiedź – mowa pośrednia, pauzy, błędy językowe, zmniejszenie ilustrowania informacja nieemocjonalna, np. fakty, plany, fantazje – przejęzyczenie, tyrada, emblemat emocje, np. radość, zaskoczenie, zmartwienie – przejęzyczenie, tyrada, mikroekspresja, ekspresja stłumiona strach – mowa pośrednia, pauzy, błędy językowe, podniesiony ton głosu, głośniejsza i szybsza mowa, wiarygodne mięśnie twarzy, zblednięcie twarzy złość – podwyższony ton głosu, głośniejsza i szybsza mowa, zaczerwienienie twarzy, zblednięcie twarzy smutek (poczucie winy i wstyd) – obniżony ton głosu, wolniejsza i łagodniejsza mowa, wiarygodne mięśnie twarzy, łzy, spojrzenie skierowane w dół, zarumienienie zakłopotanie – zarumienienie, spojrzenie skierowane w dół lub odwrócone podniecenie – nasilenie ilustrowania, podniesiony ton głosu, głośniejsza i szybsza mowa znudzenie – zmniejszenie ilustrowania, wolniejsza i łagodniejsza mowa emocje negatywne – mowa pośrednia, pauzy, błędy językowe, podniesiony ton głosu, obniżony ton głosu, nasilenie manipulowania jakiekolwiek napięcie emocjonalne – zmiany w oddychaniu, pocenie się, przełykanie, ekspresja stłumiona, nasilenie mrugania, rozszerzone źrenice |
2012-01-30 (23:03)![]() Data rejestracji: 2010-09-20 Ilość postów: 2263 ![]() | wpis nr 492 491 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Więcej nie znajdziesz http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/cala-prawda-o-acta-zastepy-policjantow-beda-przecz,1,5007967,wiadomosc.html |
2012-01-30 (23:07)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 492 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Później.. |
2012-01-31 (17:10)![]() Data rejestracji: 2010-09-20 Ilość postów: 2263 ![]() | wpis nr 492 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Grzegorz30 ostatni cytat z różnych żródeł http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11016135,ACTA__o_co_chodzi_w_umowie__PELNY_TEKST_.html |
2012-01-31 (18:29)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 686 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ej, raz mi piszesz Grzegorz, a potem Grzegorz30. Jak to wygląda? Imienia nie ma, jak roboty, piszemy ze sobą. Normalnie, cześć Grzegorz, albo witam Cię Grzesiu, co słychać w wielkim świecie, spójrz na to, wyjaśnij mi o co w tym chodzi, na przykład. Już kiedyś poruszałem sprawę imion. Prawo mnie nie interesuje, ustawy i polityka, czarna magia. Nic Ci nie powiem na ten temat. Nie jestem zorientowany. Moje myśli gdzie indziej teraz są. |
2012-01-31 (18:37)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 691 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jagoda to kobieta przebojowa, pełna energii, z wielkimi ambicjami. Bardzo mocno angażuje się we wszystko, co robi. Jest osobą uczuciową i wrażliwą. Łatwo się zaprzyjaźnia. Jest odważna w wygłaszaniu swoich przekonać, nie lubi ustępować innym i zaciekle broni własnych racji. Jagoda lubi chodzić własnymi ścieżkami i pragnie być panią swojego domu. Pilna i zdyscyplinowana w pracy jaką wykonuje. |
2012-01-31 (18:40)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 692 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I najlepiej będzie jak mnie nikt nie będzie zaczepiał na forum. Czytać sobie czy oglądać. |
2012-01-31 (20:36)![]() Data rejestracji: 2010-09-20 Ilość postów: 2263 ![]() | wpis nr 492 744 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam Grzesiu ! Szkoda, że mój wpis uznałeś za zaczepkę... myślałam że interesujesz się polityką Dzięki za szczegółowy opis znaczenia mojego imienia ***************** O imieniu Grzegorz przeczytałam, że pochodzi od greckiego "Gregorias" co znaczy czujny. Posiadasz bardzo silna wolę, jesteś obiektywny i gotowy wszystko poświęcić dla idei. A reszta jest Twoja tajemnicą Cześć - więcej wpisów nie będzie /a czytać będę/ ![]() |
2012-01-31 (22:16)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 780 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No właśnie i jest powód, dlaczego polityką się nie interesuję, bo jak byłem dorastającym, wrażliwym chłopcem w liceum, kiedy włączyłem telewizor między godziną 9 a 12 czyli wtedy kiedy są obrady sejmu, to słyszałem tylko i wyłącznie kłótnie, przekrzykiwanie, nie wiem o co chodziło. Brak czytelności. No to jak się interesować? A ostatnio akurat miałem okazję przysłuchać się w radiu dyskusji między politykami, to często gęsto zapominają, że wyborcy ich wybrali, i oni mają prawo wiedzieć wszystko czytelnie to co mówią, a nie prywata w gronie swoich. No to co jest? Bajer? Ty mnie Jagoda podrywasz czy co? |
2012-01-31 (22:33)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 792 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zaniki pamięci.. |
2012-01-31 (22:41)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 492 799 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [A to na dobranoc..][Ogień!!] [ http://www.youtube.com/watch?v=AkIrxoV5N2c&feature=related ] |
2012-02-01 (18:17)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 493 027 [ CZCIONKA MONOSPACE ] [..] [KONIEC] |
2012-02-02 (17:04)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 493 360 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zapraszam do czytania [..] |
2012-02-02 (17:09)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 493 364 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pokorny w najwyższym stopniu Bóg, który stał się człowiekiem, pokonał zuchwałość wroga. Ten jednak nie utracił dyspozycji zmuszania nas do tego, byśmy wpadli w jego szpony. |
2012-02-02 (17:13)![]() Data rejestracji: 2010-09-11 Ilość postów: 5606 ![]() | wpis nr 493 365 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dlaczego diabeł ukazuje się czasem jako wielkie czarne zwierzę, innym razem jako kot, niekiedy jeszcze w innych postaciach? Diabeł używa różnych fałszywych postaci. Będąc duchem i nie mając ciała, przyjmuje jakiekolwiek ciało, stosownie do tego, co chce wywołać lub uczynić. Jeśli ma zamiar przestraszyć osobę, może ukazać się jako wielkie zwierzę lub jako kot, albo jako wściekły pies bądź pająk, ale może również przyjąć wygląd pięknej dziewczyny. W tej postaci ukazał się również Ojcu Pio, kiedy chciał go uwieść. Czasami, by go oszukać, ukazywał się mu również pod postacią jego przełożonego lub Jezusa Chrystusa czy Matki Boskiej. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 10 11 12 ... 18 19 Wyślij wiadomość do admina |