Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 6 7 8 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Prognoza MM z sieci neuronowej

2012-01-19 (19:48)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 489 355
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Drobna prośba, która w przypadku, kiedy zostanę wywołany do tablicy uprości moją odpowiedź (będzie krótsza i bardziej czytelna).

Proszę o numerowanie poszczególnych pytań, zagadnień, tez, wątpliwości, pomysłów itd.

Wtedy zamiast przytaczać fragmenty Waszej wypowiedzi będę mógł napisać:

Ad 1)....

Ad 2)...

itd.

Myślę, że w przypadku kiedy dyskusja się rozwinie ułatwi to komunikację, a na pewno skróci moje odpowiedzi do bardziej czytelnych.

Z góry dziękuję

Adalbert
2012-01-19 (21:35)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 489 389
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

1)

No tak Enigma, pierwszy mikrokomputer (laptop wręcz) Karpińskiego , więc jakiś tam potencjał jest

Mamy pod górkę , jest dość ślisko i wiele schodów .

Aż się prosi zastosować kwadratowe koła by wyjechać po tych schodach .

Same łańcuchy na kołach , mocne przełożenie może nie pozwolić na podróż po tych schodach. A o kwadratowe koło faktycznie najszybciej może polak zastosować

Zdaje sobie sprawę że używasz takich rozwiązań sieci jakie są zaimpletowane w programach które używasz , ale dlatego zwracam uwagę że może potrzebne być kwadratowe koło a tego nigdzie nie znajdziesz , w żadnym samochodzie czy nawet pojeździe seryjnie produkowanym - oprogramowaniu komercyjnym.

2)

Można powiedzieć że zdarzenie losowe charakteryzuje się tym że w małym interwale (np czas=1/p dla rzutu kostką 6 wyników) jest bardzo różnie , a w dużym pojawia się większa równowaga .

Biorąc sumy z sporej ilości losowań wstecz uzyskujemy coraz lepsze przybliżenie linii prostej im więcej wyników , a biorąc sumę ważoną uzyskamy efekt odwrotny tzn uwydatnienie skupisk i dziur . Przy sporej dziurze (zd.el długo nie występuje) suma ważona dąży do zera , przy częstych powtórkach dąży do wręcz teoretycznie nieskończoności (przy nieskonczenie wielu powtórkach) a na co dzień do pewnej wartości.

Dla kostki mamy 6 serii sum ważonych czy średnich ważonych , sposób ustalania wag nie musi być tylko jeden, więc może być tych serii 12 czy 18 (po 3 serie dla każdego zd. el.)

Przy bardzo małych różnicach między kolejnymi wagami (wagi mogą być =1 - wszystkie i to jest szczególny przypadek) a w szczególnym przypadku dane będą = Twoim danym powstałym z sumowania.

Jedna z serii dość ostro redukuje wartość kolejnej wagi i takie dane przywiązują duże znaczenie do małego interwału , druga seria już wolniej zmienia wagi i nawet średnioedległe losowanie ma jeszcze jakiś wpływ na sumę czy średnią, a trzecia seria jeszcze łagodniej zmniejsza wagi przeszłych losowań i nia ma tu nagłego odcięcia w stylu : 10 ostatnich losowań i koniec (a może 20) a łagodne przejście .

Mając taki neuron wejściowy z 3 wejściami dla 3 różniących się konstrukcji sumy czy średniej ważonej już sama sieć może określać WAGĘ każdej z serii.

Taki sposób podawania danych pociąga za sobą dobór dalszych mechanizmów i cały czas to powtarzam . Z racji by łatwo coś sprawdzić proponuje prostą grę , może to być rzut kostką czy kolor BB w 49's (1 z 7)

Wynikiem jest jedno zd.el z kilku możliwych co łatwiej zrealizować niż gdy wynikiem jest kilka zdarzeń (w MM aż 20 ) z kilkudziesieciu .

3)

Widzę że nie rozumiemy się w kwestii tych 20 i 80 więc odpuszczam na razie ten problem , wynika to być może z innego spojrzenia na sieć .

Moje bardziej fizyczne od razu widzi neurony wejścia - budowę sieci.

Twoje chyba mniej przywiązuje wagę do samej budowy i jak wyżej pisałam na końcu fragmentu oznaczonego : 2)

widzę tu pewne zagrożenie w interpretacji wyników i sposobie przygotowania danych ze względu na złożoność .

Stosując pewien punkt widzenia to w jeśli przy rzucie kostką zastosujemy 6 neuronów i każdy z kilkoma wejściami to w MM było by ich 1600 idąc tym samym tokiem postępowania.

Wiem że nie rozumiemy się tu do końca , ale trudno.

Dlatego MM jest bardzo złym wyborem na walkę , lepiej rozpocząć naukę od małej górki (1z6) a nie od razu na stok i to tak stromy jak 20z80.

sześć neuronów wejściowych skutkuje tym że neuron nr 1 gdzie podane są serie danych dla zd.el.{1 oczko} jest połączony z warstwą ukrytą i poprzez nią z wszystkimi neuronami wyjsciowymi , nie tylko ze swoim neuronem wyjściowym nr 1 naktórym będzie prognoza dla zd.el.{1 oczko} .

W praktyce widzę możliwość uczenia się wykorzystując do tego dane własne jak i dane reszty zdarzeń elementarnych. Są neurony a raczej rodzaj sieci gdzie jest tzw, wyścig i jeden zwycięzca a jak łatwo zauważyć to tylko jedno zdarzenie el. powinno zwiększyć wartość prognozowanej sumy czy średniej a pozostałe pieć powinno "powiedzieć NIE".

Budowa sieci będzie tu też kluczowa - kwadratowe koła.

2012-01-19 (22:24)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 400
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

@Kurka

Masz dużo racji. Ponieważ czas mnie goni, czyli dzisiaj mam go już bardzo mało odniosę się tylko do tego, co jest moim zdaniem najważniejsze.

Ad 1)

Tak korzystam z tego, co mądrzejsi ode mnie wymyślili. Jednak próbuję tą wiedzę przy pomocy kwadratury koła nagiąć do tego, do czego ją potrzebuję

Ad 2)

Nie zajmowałem się tak, jak Ty zdarzeniami losowymi tak, jak to opisujesz. Podkreślam ten zwrot „ZDARZENIAMI LOSOWYMI”. Chodzi mi o to, że rozkład Gausa takich zdarzeń będzie zmierzał do ideału. Natomiast nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, które zacytuję w całości:

„Przy bardzo małych różnicach między kolejnymi wagami (wagi mogą być =1 - wszystkie i to jest szczególny przypadek) a w szczególnym przypadku dane będą = Twoim danym powstałym z sumowania”

Trochę to zagmatwane, ale postaram się to wyjaśnić. Trenowanie sieci neuronowej polega na znalezieniu takich wag sieci (przy zmieniających się dynamicznie liczbie warstw i neuronów), żeby przy testowaniu sieci wynik prognozy (błąd estymacji, prognozy itp.) osiągnął optimum.

To optimum może być różnie zdefiniowane, ale tak naprawdę chodzi o to, żeby prognoza była najbardziej, jak tylko jest możliwe zbliżona do tego, co zostanie wylosowane.

Zastosowałem skrót myślowy – tak będzie prościej.

Nie zajmowałem się zdarzeniami, które opisujesz, czyli przykładową kostką, ale myślę, że robię dokładnie to samo. Moja kostka ma dwadzieścia ścian, a każda ze ścian ma 80 płaszczyzn.

Ad 3)

Być może nie rozumiemy się, ale to nie oznacza, że mówimy innym językiem. Czas mnie goni, czyli mam mało czasu, a muszę dojechać na lotnisko i mam na to niecałe 20h.

Dzisiaj wracam do domu, jutro odpoczywam.

Pozdrawiam

Adalbert

2012-01-19 (23:23)

status Kurka

4098
wpis nr 489 432
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Słowo WAGA występuje w niby tym samym znaczeniu ale odnosi się do dwóch sytuacji.

Jedno to waga wewnątrz sieci , a drugie to waga w czasie przygotowania danych wejściowych , czyli przekształcenia wyników w dane wejściowe.

Dla kostki wynik : ostatnie to 1,2,3,4,5,1,2,1 ....i wcześniejsze

zostaje przekształcony w dane o 6-ciu seriach, gdzie każda seria reprezentuje konkretne zd.el.

{1} waga=1 * 1 + waga = 0,9 * 0 + waga=0,8 * 0 ...+ waga =0,1*(zero lub jeden w zależności czy wystąpiło zdarzenie {1} czy nie w kolejnych wynikach.

{2} - tutaj druga seeria danych dla zd.el.{2}

{3} - kolejna seria itd.

Zmiana wagi wygląda prosto , od = 1 z krokiem 0,1 do 0.

Największą wagę ma ostatnie losowanie a każde "następne wstecz" ma mniejszą wagę.

Druga wersja ze zmianą wagi dużo wolniejszą z krokiem mniejszym niż 0,1 i nie koniecznie musi to być krok stały .

Wersja gdzie zmiana wagi jest z krokiem =0,00001 bliskim zero oznacza że praktycznie po 100 ostatnich wynikach waga nadal bliska jest pierwszej a szczególny przypadek to gdy krok=0 , inaczej wszystkie wagi są rowne :

{1} waga=1 * 1 + waga = 1 * 0 + waga=1 * 0 ...+ waga =1*(zeru lub jeden w zależności czy wystąpiło zdarzenie {1} czy nie.

W twoich danych jest identycznie jeśli chodzi o "wagę" która =1 i zawsze wynosi 1 (dlatego można powiedzieć że nie wplywa na przekształcenie wyników i tak jak by jej nie było), jedynie Ty sumujesz numerki na kulkach a ja Fakt wystąpienia oznaczony jako 1 lub brak wystąpinia jako 0 i dlatego mam 6 serii (dla 6-ciu zdarzeń el.)

Seria danych identyfikuje numer na koszulce (oczka) oraz neuron wejściowy .

W przypadku MM w jednej kolumnie może wystąpić 80 zdarzeń el.

Kolumn jest 20

Stosując taki sam sposób dla MM mamy 1600 neuronów wejściowych (20x80).

Popatrz jakie są duże rozbieżności (odczucia) gdy mamy taką sytuację w MM:

kulka z napisem 10 przez ostatnie 40 losowań nie wypadła w żadnej kolumnie = ma dużą przerwę

i patrząc na każdą kolumne z osobna również nie wypada przez ostatnie 40 losowań w jednej kolumnie , w drugiej przez ostatnie 41 , w innej przez ostatnie 42 a i znalazła się kolumna gdzie nie pojawiła się już od 60 losowań.

Inaczej to : w losowaniach od -40 do -60 kulka nr 10 pojawiła się 20 razy z rzędu za kazdym razem w innej kolumnie co stworzyło sytuację że w żadnej z kolumn nie ma bardzo dużej przerwy (od 40 do 60 losowań) natomiast patrząc globalnie to 40 losowań jest już bardzo dużą przerwą .

Przykład przeciwny :

Kulka nr 10 chodzi regularnie co 2,3, 4 ..7 losowań , nie ma przerw wyraźnych a w dwóch kolumnach nie ma jej już ponad 200 losowań (w tej najgorszej kolumnie niech będzie nawet 400 losowań)

Globalnie patrząc chodzi sobie bardzo ładnie , a lokalnie ma ogon .

2012-01-19 (23:32)

status Kurka

4098
wpis nr 489 433
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Należy mieć na względzie że globalne p = 1 do 4 a lokalne (w kolumnie) 1 do 80

więc przerwa globalna 40 losowań to 10x więcej niż 1/p (4x10=40)

a przerwa lokalna = 400 losowań w kolumnie to tylko 5x 1/p (5x80=400)

zaś przerwa lokalna = 60 to bardzo mała przerwa

2012-01-20 (00:33)

status Kurka

4098
wpis nr 489 441
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Na koniec :

""""""""""""

Nie zajmowałem się tak, jak Ty zdarzeniami losowymi tak, jak to opisujesz. Podkreślam ten zwrot „ZDARZENIAMI LOSOWYMI”. Chodzi mi o to, że rozkład Gausa takich zdarzeń będzie zmierzał do ideału.

"""""""""""

tak , ale pod warunkiem że ilość losowań będzie zmierzać do nieskończoności.

Tak wiec widać że :

"""""""""""

Można powiedzieć że zdarzenie losowe charakteryzuje się tym że w małym interwale (np czas=1/p dla rzutu kostką 6 wyników) jest bardzo różnie , a w dużym pojawia się większa równowaga .

"""""""""""

i podanie jako dane kilku "wersji danych " różniących się między sobą wielkością interwału w którym wagi są dość duże , to znaczy dane bardziej lokalne i bardziej globalne . W lokalnych są możliwe duże różnice (rozbieżność od gaussa) a w globalnych zbieżność do gaussa.

2012-01-20 (18:16)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 585
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam ponownie

Wreszcie weekend, dzisiaj zajmę się dalszym opisem całego programu.

Część 4

Dotychczas opisałem i podałem kod programu, którego celem jest znalezienie takich wartości zmiennej „order (współczynnika estymacji modelu AR) i odpowiedniego zakresu archiwalnej bazy losowań (zmienna „nowe”), które gwarantowały prognozę ostatniego znanego losowania ze skutecznością >= 50%.

Dane te zapisane zostały w zmiennej tablicowej „matryca”. Matryca to nic innego, jak tabela zawierająca 4 kolumny:

- pierwszej kolumnie wartość „order”

- w drugiej kolumnie wartość „nowe”

- w trzeciej kolumnie zapisane jest ile liczb trafiono w prognozie ostatniego losowania

- w czwartej kolumnie zapisane jest ile liczb wytypowano

Trzecia i czwarta kolumna ma tylko znaczenie informacyjne, nie bierze udziału w dalszych losowaniach.

Fragment zmiennej matryca:

Dla bezpieczeństwa lub np. dalszych innych analiz można zapisać w postaci pliku Excela zmienną „matryca”.

xlswrite(‘Matryca_prognozy.xls’, matryca);

Nazwa pliku *.xls może być dowolna np. Losowanie_2012_01_20_nr1.xls.

Teraz kolej na właściwą prognozę losowania, które dopiero będzie miało miejsce.

Przyjętym założeniem jest to, że jeżeli przy takich ustawieniach zmiennych „order” i „nowe” program prawidłowo prognozuje (skuteczność powyżej 50%) wyniki ostatniego losowania to istnieje duże prawdopodobieństwo, że prognoza kolejnego losowania, które dopiero się odbędzie może być równie skuteczna.

Przyjrzyjmy się jeszcze raz zmiennej „matryca”. Kolorem wyróżniłem te fragmenty, kiedy zakres archiwalnej bazy losowań branej do obliczeń skutkuje tą samą lub zbliżoną skutecznością:

Zakresy archiwalnych losowań, które przy zmiennej „order”=2 skutkowały prognozą ostatniego znanego losowania równą lub większą od 50%

- 58 i 59 archiwalnych losowań

- 64 65 archiwalnych losowań

- 75-82 archiwalnych losowań

- 88 i 89 archiwalnych losowań

- 154-157 archiwalnych losowań

To są właśnie te losowania, kiedy w modelu opisującym ich zależność nic się nie zmieniło. W pozostałych przypadkach sieć nie poradziła sobie, co według mojego stanu wiedzy oznacza zmiany w algorytmie losowania. Pisałem o tym wcześniej, a jako potwierdzenie tej teorii powiem, że analiza tego samego zakresu archiwalnych losowań w Matlabie przy pomocy funkcji Impulse daje dokładnie ten sam wynik.

Wracając do tematu, zakładam więc, że skoro sieć „poradziła” sobie z prognozą ostatniego znanego losowania przy takich ustawieniach „order” i „nowe” to jest duża szansa, że prawidłowo wytypuje (powyżej 50%) kolejne losowanie, które dopiero będzie miało miejsce.

Cdn.

Pozdrawiam Adalbert
2012-01-20 (19:29)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 613
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kontynuacja części 4

Część 5.

Kod programu typującego kolejne (przyszłe) losowanie.

Teraz zamieszczę więcej zdjęć, skanów kodu programu. Mam nadzieję, ze będzie to bardziej czytelne. Kolorem zielonym po znaku % znajdują się moje komentarze. W Matlabie po znaku % można wpisać dowolny komentarz (tu będzie w kolorze zielonym)

Myślę, że tego nie trzeba wyjaśniać szczegółowo:

Kolejnym krokiem jest prognozowanie nieznanego losowania na podstawie danych zapisanych w dwóch pierwszych kolumnach tablicy „matryca”

Wynikiem tak wykonanych obliczeń prognozy, przy założeniach opisanych przeze mnie wcześniej, jest prognoza sumy losowanych liczb, czyli suma liczb wylosowanych jako pierwsza, druga, trzecia.... dwudziesta

Jest to prognoza tego, co będzie (może być) po kolejnym losowaniu (tym co dopiero się odbędzie).

Wygląda to np. tak

Teraz od tej prognozowanej sumy odejmujemy ostatnią znaną sumę losowanych liczb:

Cdn.,

Chwila przerwy, mój pies zaprasza mnie na spacer, ma gdzieś prognozy MM i wyraźnie daje do zrozumienia, że mu się chce
2012-01-20 (20:20)

status deprim
Data rejestracji: 2008-10-27
Ilość postów: 272

3840
wpis nr 489 627
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

często się tak zdarza, że pies jest mądrzejszy od gospodarza
2012-01-20 (20:31)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 631
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kontynuacja części 5

Część 6

Na tym etapie prognozowania przyszłego losowania zmienna „bedzie” wygląda następująco:

Jak widać są tu powtarzające się liczby, mogą również znaleźć się tu liczby ujemne w przypadku małych wartości zmiennej „order” i „nowe”.

Kolejnym krokiem jest ze zmiennej „będzie” wybranie tylko tych liczb, które mogą być wylosowane (znajdują się w przedziale 1:80 zdefiniowanym na początku stała tablicową zakres_liczb=[1:80]) i oczywiście bez powtórek:

Zmienna „zaklad” po posortowaniu zmienna „zaklad” zawiera prognozę kolejnego losowania, czyli tego, którego jeszcze nie było

W takim razie zapamiętajmy tą prognozę w tablicy losowanie

i wracamy do pętli obliczeń

for start=1:size(matryca,1)

aż do końca (do ostatniego wiersza) zmiennej „matryca”

W ten sposób otrzymujemy tyle prognoz (tyle zestawów liczb), ile wierszy ma zmienna „matryca)

Wszystkie prognozy zapamiętane zostały w tablicy „losowanie” w takim razie zapiszmy tą prognozę w formacie pliku Excela

Chwila przerwy,

Cdn.
2012-01-20 (21:21)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 641
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kontynuacja części 6

Część 7.

W takim razie, żeby nie być gołosłownym poniżej przedstawiam prognozę losowania MM w dniu 20 stycznia 2012 r. o godzinie 22:15

Prognoza wykonana moim programem, ale tylko dla wartości order=2

Jak widać nie jest jeden zestaw liczb i niestety, ale przy tak przyjętych przez mnie założeniach i całej konstrukcji programu nigdy nie będzie to jeden zestaw liczb.

Liczę na to, że ktoś z Was zainteresowanych tym, co opisałem, tą metodą, tym algorytmem wykorzystania sieci neuronowej do prognozowania losowań znajdzie sposób, jak z tego wycisnąć jeden zestaw liczb.

Na razie tyle, choć nie do końca. W trakcie tego całego mojego pisania znalazłem kilka błędów w programie. Sprawdzę jeszcze wszystko od początku do końca i jeszcze raz zamieszczę kod programu w języku Matlaba.

W otrzymywanych e-mailach pytacie mnie, czy można to zrobić w Excelu. Można i przygotuję kolejną wersję Prognozera (będzie to Prognozer 2012).

Nie jest łatwe zadanie, ponieważ nie wszystko da się przełożyć na makropolecenia Excela. Zrobię, co mogę i Prognozer 2012 będzie dostępny dla wszystkich, którzy napiszą do mnie.

Na razie tyle, oczywiście po dzisiejszym wieczornym losowaniu zamieszczę podsumowanie tej prognozy.

Pozdrawiam

Adalbert
2012-01-20 (22:25)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 668
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No i tak to wyszło:

Pozdrawiam

Adalbert
2012-01-20 (23:20)

status slawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 6116

721
wpis nr 489 700
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dla mnie to czarna magia odpadam

Parę lat nauki i może coś z tego bym zrozumiał ...... przyznam wytłumaczenie pierwsza klasa jak ktoś oczywiście zna się w tym temacie
2012-01-21 (11:37)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 769
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam

Efekt dzisiejszych obliczeń:

2012-01-21 (12:46)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 781
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Każdy z powyższych zestawów liczb rozpisałem systemem skróconym na zakłady 3, 4, 5 i 6 skreśleń:

- pierwszy zestaw liczb:

5-23-26-28-32-33-36-38-41-44-46-47-51-53-55-59

- drugi zestaw liczb:

16-17-20-23-25-33-34-35-37-40-41-42-43-46-51-56

- trzeci zestaw liczb:

16-17-21-23-25-26-33-35-37-40-41-42-43-46-51-56

- czwarty zestaw liczb:

17-20-23-26-33-34-35-37-39-40-41-42-43-47-51-56

- piąty zestaw liczb:

17-20-23-26-33-35-36-37-39-40-41-42-43-46-51-56

- szósty zestaw liczb

21-22-23-26-27-29-31-32-34-40-42-43-44-45-51-59

-siódmy zestaw liczb:

16-17-20-24-26-32-34-35-37-39-40-41-42-43-47-51-56

- ósmy zestaw liczb:

21-23-26-29-30-32-34-35-37-38-41-42-43-47-48-51-59

- dziewiąty zestaw liczb:

16-17-18-20-23-25-26-33-34-35-36-37-40-41-42-43-46-51-55

2012-01-21 (12:51)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 783
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Drobna korekta:

- ósmy zestaw liczb:

21-23-26-29-30-32-34-35-37-38-41-42-43-47-48-51-59

To jest prawidłowy obraz (przedtem podałem nie ten link do skanu)
2012-01-21 (13:08)

status Kurka

4098
wpis nr 489 786
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jak Sławek zauważył podobieństwo do ukaładów scalonych , tak tym tokiem idąc , zauważ że układ całkujący jest nieco inaczej połączony niż wzmacniający czy różniczkujący .

Można narysować prostą siec , wyznaczyć równania opisujące drogę sygnału od każdego z wejść do wyjść . Można w drodze uproszczenia zastępować kolejne grypy neuronów jednym neuronem zastępczym - analogia do układu elektrycznego i poprzez łącznie elementów (dwójników, czwórników) ukłąd zastępczy jest co raz bardziej prosty.

Powstają nam wielomiany (opis neuronu) które są łączone (jak neurony) i w efekcie na końcu mamy jeden duży wielomian.

W efekcie mamy wejście - czarną skrzynkę - wyjscie.

Jeżeli zmienimy strukturę , podzespoły , połączenia układu elektrycznego to musimy od nowa przeliczyć wzór zastępczy- wielomian zastępczy w przypadku sieci.

Budowa sieci pociąga za sobą wielkość tego wielomianu - jego złożoność to obraz sieci. Nie wiemy jakie wagi są optymalne ale też nie wiemy jaka złożonośc wielomianu jest optymalna a na ten fakt Ty nie zwracasz uwagi i od razy z motyką porywasz się na złożone weilomiany bo w grze 20z80 inaczej być nie może .

Czyli masz konsole do sterowania maszyną , a ta konsola ma setki pokręteł z których Ty wykorzystujesz tylko część . I chcesz wykonać określony manewr tą maszyną a ona nie zachowuje sie tak jak chcesz - nie uruchamiasz innych nastaw (nie wchodzisz w menu ) .

pisząć o kole kwadratowym w pojeździe miałam na myśli nietypową budowę sieci coś w rodzaju wielomian ^wielomian .

sieć będzie dostosowywała się do danych na których sie uczy i jeśli zbiór uczący nie będzie zbliżony do zbioru przyszłego to kicha a wynika to z wyuczonych i zapamiętanych na stałe WAG dlatego też w modelu AR jak i w MNK będą takie same prognozy pod względem jakości a także w MA szczególnie gdy jest stosowana regresja liniowa.

W czasie uczenia prognoza powinna być elementem danych wejściowych - zapętlenie (wielomian ^wielomian) . Nie jest to sprzężenie zwrotne w sensie implementacji w sieci ale w ogólnym znaczeniu tak. Z racji tego że dane są przygotowane w osobnym etapie (programie ) należało by zautomatyzować proces dodawania prognozy do wyników przeszłych przed procesem przygotowania ich jako danych wejściowych.

dane wejściowe (czyli przygotowane wyniki ) w zależności od sposobu przekształceń wyglądały by tak samo jak oparte tylko na wynikach a nie na wynikach + prognozy , lecz z tą różnicą że było by ich 2x wiecej-1.

Proponoałam rzut kostką ale nie wiem czy jeszcze nie lepszym byłby rzut kwadratem na płaszczyźnie , albo nawet trójkątem . Nie proponuje rzutu monetą ponieważ to specyficzne p=q może dać popalić.

Ale widzę że jesteś zafascynowany gdy problem jest złożony i tak będziesz kręcił pokrętłami do końca świata i jeden dzień dłużej . Nie chcesz iiść w stronę uchwycenia istoty rzeczy na prostym a zarazem łatwiejszym do ogarnięcia modelu wiec wróże niestety ale klapę .

Przykre jest to że twoja zabawa na zbyt skomplikowanym organiźmie przypomina ruskiego uczonego i tą muchę z jedną nogą która następnie po utracie ostatniej nogi ogłuchła.

Ale niestety do tej pory wszyscy osiągają podobne efekty więc po co powielać to samo .

Trzeba przyjąć inne założenia , inne rozwiązania inne metody , w tym takie których nie ma więc trzeba zrobić sobie kwadratową felgę i oponę by spróbować wyjechać po tych śliskich schodach i dość stromych.

2012-01-21 (14:21)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 489 818
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Brawo Kurka.

Chlopina zobaczyl maszynke, a na niej guziki.

Pomyslal ze jak zacznie ladowac lopata swoje dane rownoczesnie naciskajac guziki to cos mu w koncu wyjdzie. Co mu wychodzi kazdy widzi.

Wyswietla chlopina swoje listingi, ktore niczego nie wnosza w przypadku nieznajomosci matlaba i oczekuje aplauzu dla swojej wyjatkowosci.

Kurenko.

Ogromny szacun dla Ciebie, Twojej widzey i Twoich zdolnosci analitycznych.

Po raz kolejny "klapa" mi opadla po przeczytaniu Twojego postu.

Zauwaz jednak jedna rzecz, od sameog poczatku chlopina nie reaguje na Twoje wypowiedzi bo Cie po prostu nie rozumie. Nie ma pojecia o czym Ty do niego rozmawiasz.

Nie ogarnia podstaw, ktore mu probojesz uswiadomic slepo wierzac w swoja czaradziejska czarna skrzynke i jej mozliwosci.

Ps Przepraszam ze bylem niedawno niemily dla Ciebie
2012-01-21 (14:29)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 821
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Podsumowanie

Na razie tyle, sieć z tym losowaniem nie poradziła sobie
2012-01-21 (14:44)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 824
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

tj_gumiś

Też mi klapa opadła, jak przeczytałem to, co pisze Kurka.

No cóż, każdy ma prawo do rzucania monetą, kostką, kwadratem i trójkątem po płaszczyźnie i może być to całkiem miła zabawa.

Szczególnie dla Ciebie.

Pozdrawiam towarzystwo wzajemnej adoracji Kurka & tj_gumiś

Tak na marginesie, to odpowiadałem na wpisy Kurki i z całym szacunkiem, pomimo jadu i kpin z jej strony kierowanych pod moim adresem, na pewno warto zastanowić się, jak przełożyć rzuty kostką, trójkątem, kwadratowym kołem na losowania gier totalizatora.

Ponieważ jestem tylko chłopiną, który zobaczył guziki i tylko się nimi bawi, na razie nie będę się tym zajmować, a dalej ładować łopatą swoje dane i może coś mi z tego wyjdzie.

Nadal będę wyświetlał swoje listingi nie oczekując aplauzu. Będę natomiast miał satysfakcję i ubaw z tego, że wkurzam tj_gumisia i Kurkę.

Miłego dnia tj_gumiś, wyluzuj się

Adalbert
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 6 7 8 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina