Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Prognoza MM z sieci neuronowej

2012-01-16 (18:50)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 488 504
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Cześć tj_gumis

Ty jeszcze żyjesz?
2012-01-16 (18:56)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 488 506
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Czesc Adalbert

Ty jeszcze nie umarles ?
2012-01-16 (18:58)

status Adalbert

4335
wpis nr 488 507
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dobra, tj_gumis i reszta trolli. Życzę powodzenia w "typowaniu cyferek". Jak wylosują cyferkę, to będzie to pewniak.

Powodzenia, miałem nadzieję, że coś tu się zmieniło.

Nie,naadal ten sam zestaw: typerzy cyferek, powodzenia

Szkoda czasu

Pozdrawiam

Adalbert

2012-01-16 (19:18)

status deprim
Data rejestracji: 2008-10-27
Ilość postów: 272

3840
wpis nr 488 513
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

takie sztuczki to znają już dzieciaki z podstawówki

Jak byłem wtedy w szkole to bawiliśmy się w tematy typu 2 i 2 nie jest 4

albo 2 + 3 nie równa się 5

zostaw to dla swoich wnuków

Ja już niestety jestem dalej i nie będę się cofał dla twojej rozczochranej

Użalaj się dalej adminowi, bo widzę, ze nikt tu ciebie nie rozumie

Rzeczywiście szkoda czasu!

Pozdr.
2012-01-16 (23:13)

status daf
Data rejestracji: 2011-10-24
Ilość postów: 7

13230
wpis nr 488 604
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sławek 001, robię rożne statystyki, np. testuje jeden zestaw 30 liczb jako segregowane i niesegregowane i dziś miałem wejście 9/30 i w pierwszym przypadku było trafienie :49x4/10, 22x5/10, 1x6/10, 1x7/10, a w drugim : 41x4/10, 20x5/10, 3x6/10, testuje tez tak , ze co dwa losowania typuje nowy zestaw 30 liczb i zobaczę jak to wyjdzie po 60 losowaniach.
2012-01-16 (23:41)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 488 608
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kiedyś byłam sceptyczna co do zastosowania sieci ale im więcej o nich wiem tym bardziej jestem skłonna spróbować ale mam zbyt małą wiedzę.

Na początek trzeba stwierdzić że dana sieć potrafi lepiej niż wynika to z RP prorokować . W tym celu proponuje zastosować sieć do prognozy rzutu kostką gdzie mamy p=1do6 (podobne jak w wielu grach).

Dane do nauki proponuje spreparować prostym algorytmem by ułatwić jej zadanie (znalezienie recepty) . Można użyć kilkanaście ciągów o długości np 3 elementów {1,3,6}, {2,3,4}, {1,5,6} itd. Ciągi te losowo będą układane jeden za drugim i powstanie jeden ciąg złożony z 3 elementowych . Sieć powinna zauważyć że istnieją jakieś zależności.

Do takiego rzutu kostką ja bym zastosowała 6 neuronów wejściowych i 6 wyjściowych . Warstwa ukryta ? próbować różne wielkosci (ilości neuronów).

Rzut kostką to 6 możliwych wyników więc każdy neuron wejściowy ma wejście dla danych dotyczących jednego z sześciu elementarnych zdarzeń.

Jak przedstawimy wyniki rzutu monetą to następna sprawa , ale zróbmy to najprościej . Można zadeklarować 2 wejścia w neuronie wejściowym [x,y]

wejscie [x] to 0 lub 1 jeśli wystąpiło lub nie wystąpiło zdarzenie elementarne nr 1 dla neuronu wej. nr 1

wejście [y] to 0 lub 0,25, lub 0,5 lub 0,75 lub 1 - odpowiednio jeśli w 4 ostatnich wynikach nie ma naszego zdarzenia, jest tylko jeden raz , jest dwa razy , trzy lub wszystkie cztery ostatnie wyniki to nasze zdarzenie elementarne badane przez pierwszy neuron wejściowy.

Wręcz można rozpocząć nawet od badania tylko i wyłącznie jednego zdarzenia elementarnego np czy wypadnie (nie wypadnie) zdarzenie {1oczko} i od jednego neuronu wejściowego, a on moze mieć owe wejścio x,y lub jeszcze z gdzie podajemy średnią za ostanie nie 4 wyniki a więcej.

To jest tylko banalny przykład jak przygotować sobie wyniki do wprowadzenia na wejścia x,y czy z.

W tym przykładzie gdzie badamy tylko jedno oczko (1 zdarzenie elementarme) można użyć algorytmu który losowo będzie tworzył rzut kostką w zakresie zdarzeń {2..6} natomiast zdarzenie elementarne {1} będzie co określony "czas" powtarzane np: co 4, co 5, co 9, co 3-ci element i od poczatku co4, 5,9,3,itd.

Powstanie ciąg [1,x,x,x,1,x,x,x,x1,x,x,x,x,x,x,x,x,1,x,x,1,x,x,x,1............]

Sieć powinna bardzo szybko nauczyć się "kiedy wystąpi 1".

Stopniowo utrudniać jej życie aż do momentu kiedy to podamy jej już losowe wyniki i jesli na ich podstawie będzie mogła lepiej niż z p=1do6 trafiać to mamy jakiś działający model.

natomiast startowanie do gry 20z80 jest co najmniej trudne , może nawet beznadziejnie trudne - z motyką na słońce.

Na prostym modelu z jednym zdarzeniem elementarnym rzutu kostka do gry można potrenować jak przygotowywać dane , jakie rodzaje neuronów i sieci zastosować , wielkość warstw ukrytych itd.

Drugi krok to prognoza równocześnie dwóch zdarzeń elementarnych np 1oczko i 6 oczek . Sieć trzeba rozbudować do 2 neuronów wejściowych i wyjsciowych i teraz może okazać się że prognoza tylko jednego zdarzenia elementarnego (prosta sieć z jednym neuronem wejściowym dla jednego zdarzenia ) daje dobre efekty a dla dwóch nie chce.

2012-01-17 (08:49)

status slawek001
Data rejestracji: 2005-02-24
Ilość postów: 6116

721
wpis nr 488 637
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

witam

Ale moje Herezje ruszyły temat milo

Adalbert ...... Przyznaje się bez bicia zle zrozumiałem jak działa sieć ale mówiłem nie znam się na sieciach więc pisze tylko pomysły jakie przychodzą mi do głowy widząc podawane Twoje wyniki ..... ale nadal sądzę ze nie głupie by było sprawdzić na sieci czy dobrze poda sumę liczb .... mamy tylko 1200 mozliwych sum do uzyskania a losowań już było 6315 więc posiadamy prawie trzy razy więcej wyników sumy liczb do danych wejściowych niż jest możliwości uzyskania wyniku

daf ..... testowaniem 30 tu na forum zajmowaliśmy się prawie pół roku dlatego chcę podać Tobie moje spostrzeżenia z tych testów ..... nie przypominam sobie by ktoś uzyskał 14/30 była to wręcz granica do której można było dojść dlatego zadałem pytanie odnoście 14/30 liczb przekroczenie tej granicy to już sukces

typując 30 liczb czy 20 liczb można powiedzieć że jest to samo dochodzi się 13 liczb i koniec ściana mur nie do przejścia ..... dlatego jeszcze raz proszę sprawdz ten zestaw wynikami wstecz gdzie miałeś 13/30 i podaj co ile losowań 13 liczb wychodziło .... ja nie wykonuje analiz wstecz one mie mylą z tym co dzieje się " teraz"

miłego dnia
2012-01-17 (08:54)

status slawek001

721
wpis nr 488 639
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka Twój przykład sieci podany na kostkach to budowa prostego układu scalonego jaki jest Bramka Nortona
2012-01-17 (23:00)

status Kurka

4098
wpis nr 488 863
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie ma teraz autora wątku więc nie chcę za dużo tutaj "wymądrzać się" .

Pomijam teraz Fakt stosowania takich a nie innych (takiego sposobu podawania danych) danych wejściowych, ale widzę niezrozumienie i slawek001 dobrze i ze zrozumieniem przemyśl sobie istotę działania sieci i istotę moich propozycji danych wejściowych.

Z marszu nie da się tego ocenić , ja do dzisiaj mam wątpliwości , ale nie mówię NIE, co nie znaczy że mówię tak, dla sieci.

Skoro sieci potrafią rozwiązać zadanie N-tego (lub N-trudne) to można próbować z N_losem.

Los ma to do siebie że " robi tak by był zamęt w krótkim okresie a w długim wyszedł z tego porządek"

2012-01-17 (23:46)

status Pieres
Data rejestracji: 2011-05-29
Ilość postów: 1255

13048
wpis nr 488 871
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Czy Wy jesteście dyplomowanimi recenzentami ?

Jeżeli tak , to Wielki Szacun !

Jeżeli nie , to dajcie spokój z tą demagogią.

Spokojnej nocy życzę !
2012-01-17 (23:49)

status Pieres

13048
wpis nr 488 874
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dyplonowanymi " miało być

szybko pisałem
2012-01-17 (23:51)

status Pieres

13048
wpis nr 488 875
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dyplomowanymi kurczę
2012-01-18 (00:02)

status Kurka

4098
wpis nr 488 878
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Grami losowymi nikt na bardzo poważnie się nie zajmuje , najbliżej jest (z poważnych rzeczy)problem prognozy zachowania się WIG 20ect , czy z innej strony pogoda .

Można tu podać jeszcze szereg innych problemów , ale siły skierowane na "prognozę pogody" są znacznie większe niż na grę losową którą z natury rzeczy ma być "zajebiście losowa" nie tak losowa jak pogoda.

I pewnie tak będzie że przy użyciu narzędzi które "uśredniają" i wyłapują odchylenie od średniej wartości , wartości fizycznej jak ciśnienie , jak opady jak ...ect jest możliwość wyłapania i NAZWANIA ANOMALII , natomiast w LOSIE można kocić się czy 20 orłów z rzędy to anomalia , lub inaczej :

czy to że wystąpiła anomalia w postaci 20 Orłów mówi coś o następnych 20 ?

2012-01-18 (00:27)

status prosilence
Data rejestracji: 2011-01-18
Ilość postów: 602

12865
wpis nr 488 880
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie znam się na sieciach neuronowych, ale czytając post Kurki i odwołanie do prognozy pogody przypomniało mi się pewne stwierdzenie ,a raczej porównanie losowości do prognozy pogody, że z losem jest jak z pogodą i każde zdarzenie jest poprzedzone innym, ale trzeba się nauczyć tego dostrzegać.

2012-01-18 (00:54)

status Kurka

4098
wpis nr 488 884
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Prosilence

Twój post świadczy o tym że jednak masz nadzieję że coś co było ma jakiś tam wpływ na to co będzie .

Jeśli założymy że jest to błędne stwierdzenie to nie bardzo mamy Czego cię Chwycić.

Jeśli założymy że wynik następny nie ma najmniejszego (żadnego) związku z przeszłymi , to pozostaje Jackowski , a On mówi że liczb nie "czyta" , a jak chcemy na siłę wróżyć , to musimy przyjąć że gra ma pamięć .

I niech uczeni mówią że nie ma , i olać ich albo dać sobie spokój.

"Sasza byłej w kosmosie ? "

"Byłem "

"widziałeś BOGA"

"Niet"

"to boga niet"

Albo : po wyrwaniu piątej nogi mucha na komendę :IDŹ , mucha idzie

Po wyrwaniu szóstej nogi , mucha na Komende IDŹ nie chce iść > wniosek :

mucha straciła słuch.

Ale z losem może nie być tak jak z muchą ,

może faktycznie jest pod taką górkę która nie ma wierzchołka a z drugiej strony (z innej perspektywy ) jest płaska.

2012-01-18 (08:45)

status slawek001

721
wpis nr 488 902
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pieres mnie to nie rusza możesz swoje docinki walić ile chcesz

a teraz mały przykład dla myślących inaczej Jak ja czy to zdjęcie to nie podstawa mikroprocesora ?

tylko tu działamy na impulsach elektrycznych a w sieci na układach 0 1
2012-01-18 (18:30)

status Kurka

4098
wpis nr 489 068
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sieci raczej bardziej przypominają układ analogowy niż cyfrowy.

Załóżmy że Wagi w sieciach zmieniają się o pewien "krok" więc jeśli przyjąć że zmieniają się od -100 do +100 z najmniejszym krokiem =1 to mamy 201 możliwych wartości wag więc system nie dwójkowy a dwustujedynkowy.

Prosta sieć złożona z dwóch neuronów z których każdy ma tylko jedno wejście i jedno wyjście , posiada również dwie wagi i cała "wiedza" sieci jest zapisana w tych dwóch wagach , czyli inaczej w dwóch bitach . Każdy z bitów może przyjąć wartość od -100 do +100 (wartości przykładowe) więc "moc" takiego układu jest mała bo 201^2

Jeśli natomiast neurony moją już po 2 wejścia to mają też po 2 wagi i "moc" takiej sieci to 201^4

Dokładamy neurony warstwy ukrytej i "moc" rośnie dość szybko.

A jeśli wagi będą mogły przyjmować wartości dowolne z zakresu -100...+100 to mamy nieskończenie dużą liczbę możliwości ^ ilość wag.

Do tego dochodzi nam rodzaj funkcji aktywacji oraz co ważne rodzaj sieci np sprzężenie zwrotne (waga określi czy bedzie ono dodatnie czy ujemne) między określonymi neuronami .

Sieci zapewne będą w stanie naśladować ruskiego uczonego i podawać głupoty , jak i podawać prawidłowe rozwiązanie.

Prosty model można stosunkowo łatwo analizować , zwłaszcza gdy zadajemy sieci znany nam problem i do tego problemu łatwo dobrać rodzaj sieci , wielkość sieci i sposób podania danych.

Problem jest gdy nie wiemy jaką sieć najlepiej zastosować , jak dużą co jest też podyktowane ilością danych wejściowych .

Sieci obecnie to ogromna dziedzina i by coś sensownie o nich mówić i z nimi działać potrzeba pewnie kilku lat nauki, no może roku ale faktycznej nauki codziennej wręcz .

Ja natomiast z Bardzo Zielonej zrobiłam się tylko zielona w zakresie sieci i może mi się coś tam wydawać że dobrze rozumię a będę w błędzie .

Ja wyrażam swoje zdanie jako osoba zielona która troszkę poczytała i może się jej coś wydawać i proponuje zabawę rozpocząć od w miarę prostego zdarzenia losowego jakim jest rzut kostką do gry.

Jeśli ktoś odniesie sukces stwarzając siec która lepiej prorokuje niż teoretycznie wynika to z RP dla rzutu monetą to zdobędzie doświadczenie które może dalej pozwolić na stworzenie sieci do prorokowania rzutu dwiema kośćmi - wieloma.

2012-01-18 (18:59)

status Adalbert

4335
wpis nr 489 079
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Okazuje się, że w Namibii, w Berseba mają szybszy internet niż w Polsce i to bezpłatny - 100 Mb/s (tak ściemniają, ale działa)

Za te bezpłatne minuty przez cały miesiąc, muszę zapłacić abonament, w wysokości mniej więcej wartości samochodu i to takiego sprawnego, jeżdżącego, czyli około 20 zł.

Dobrze, że wziąłem swojego laptopa, bo mogę pisać po polsku. Nawet polskie Windowsy działają.

Nie miałem czasu zająć się prognozami i opisaniem całego mojego pomysłu. Zrobię to, jak wrócę do Polski, czyli w weekend 21-22 stycznia.

Moim skromnym zdaniem @Kurka ma rację i bardzo dużą wiedzę n/t sieci neuronowych.

Adalbert
2012-01-18 (22:37)

status Kurka

4098
wpis nr 489 135
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie przesadzaj, w końcu ja chyba lepiej wiem co wiem a czego nie wiem .

Wyżej napisałam błędnie o rzucie monetą a cały czas mam na myśli kostkę do gry.

Co mogę jeszcze zaproponować to :

Nie przywiązuj zbytniej uwagi do samych wyników , czyli tylko i wyłącznie wyników a do kilku rzeczy dość kluczowych.

Sieć rozpoczyna naukę ( zakładam że będzie to sieć z nauczycielem ) przy określonym przez nas błędzie , gdy osiągnie mniejszy błąd niż zadamy przez mas to nie szuka już innych możliwości ustawienia wag więc warto śledzić co dzieje się z błędem co dzieje się z wartościami wag.

Można ponownie uruchomić sieć zmieniając błąd na bardziej wyśróbowany i być może sieć znajdzie następne wagi które pozwolę na osiągnięcie wyśróbowanego błędu a jeśli nie to analizując jaki był najmniejszy błąd mamy też wagi jakie występowały przy tym najmniejszym błędzie - to by sieć nie utknęła na jakimś lokalnym minimum błędu i szukała globalnego minimum.

Prawdopodobnie są jakieś mechanizmy zabezpieczające przed takim utknięciem w minimum lokalnym a jesli nie ma to trzeba mieć to na uwadze.

Być może podanie od razu wyśróbowanej wielkości błędu podczas nauki , sieć zacznie zmieniając zbyt mocno wagi (nie o promile a kilka procent w jednym kroku - lub nawet kilkanaście procent) przeskoczy wartość wagi przy której mogła by osiągnąć bobry rezultat .

Widząc jak bardzo zmieniają się wagi można mieć jakieś pojęcie o tym czy takie zjawisko występuje - zbyt szybka w sensie wielka zmiana wartości wag.

Dla lepszego zrozumienia moich wątpliwości taki przykład:

Waga A ma wartość=1 i błąd jest duży więc układ wyliczający wagi od razu ustawi ją na 10 . Błąd okaże się nieco mniejszy więc uzna że jest poprawa i dalej zwiększy ją np do 12 i błąd znów zmaleje wiec nadal będzie ją zwiększał .

Ale jeśli z pierwszej wartości= 1 zwiększyłby tylko na wartość= 2, mogło by się okazać że również błąd zmalał i to bardziej niż w przypadku ustawienia wagi na 12 a jednak ta wartość wagi (=2) została "przeskoczona" i nie miała okazji zostać sprawdzona.

Nie wiem jak to dokładnie działa ale czytałam o zmianach wag i rozumię że szczególnie na początku nauki są one duże (zmiany wag) w stosunku do zmian w dalszej części nauki .

Sieć by uczyła się w sensownym czasie nie może brać po kolei wszystkich kombinacj jakie można zrobić mając do dyspozycji np 10 wag i miliard możliwych wartości wagi ( nie wiem jaka jest rozdzielczość wartości wag czy miliard czy więcej) . W sumie kiedy by brała wszystkie możliwe opcje to nie była by już nauka a szukanie najlepszych ustawień wag dla danego zbioru wejściowych wyników.

Osobny problem to wyniki i sposób ich podania:

Wynik rzutu kostką to 6 zdarzeń elementarnych i można zastosować 6 neuronów dla każdego z Zd.El.

Natomiast każdy z tych neuronów wejściowych może mieć np 10 wejść gdzie na pierwsze wejście podana jest wartość 0 lub 1 (albo wartość p lub q) przy czym p gdy Zd.El zaistniało lub q gdy nie zaistniało w n-tym rzucie.

Na wejście drugie to samo tylko w rzucie numer n-1

Na trzecie wejście w rzucie n-2 ...itd.

Sieć może ustawić wagę dla ostatniego wyniku jak i 9-ciu wcześniejszych bowiem mamy 10 wejść dla 10 ostatnich wyników.

Ale MY możemy zrobić to samo i zebrać wiedzę za ostanie 10 wyników , narzucić wagi dla tych 10-ciu wyników i obliczyć wartość w określony sposób np : ostatni wynik ma wagę=1 , przedostatni ma wagę = 0,9...itd a dziesiąty ma wagę = 0,1

Tak obliczoną wartość możemy teraz podać na jedno wejście a nie na 10 wejść. Różnica jest taka że MY określimy na "sztywno" wagi dla ostatniego i każdego poprzedniego wyniku , a sieć może te wagi ustawiać podczas nauki - tylko co jest bardziej sensowne ?

Czy pozostawić sieci decyzje które przeszłe wyniki są ważniejsze , czy określić wagę przeszłych wyników i uzależnić ją od tego jak dawno były?

Wyręczając sieć i podająć tylko na jedno wejście "przeliczone wedle naszych zasad - wag" wyniki, możemy stworzyć drugie wejście gdzie podamy wyniki wedle innch kryteriów przy zachowaniu małej ilości wejść (tylko dwóch).

To jest tylko przykład podania danych i nie twierdzę że jest on "wyśmienity" , chodzi o zwrócenie uwagi na to co dzieje się z tym co podajemy zaraz w pierwszym momencie (neuronie wejściowym).

Wydaje się że pomysł z sumowaniem kulke w grze MM i podawaniu sumy jako danych wejściowych nie jest delikatnie mówiąc dobrym pomysłem .

Ale nie wracajmy do MM , skupmy się nad prostą kostką do gry.

2012-01-18 (22:58)

status Kurka

4098
wpis nr 489 142
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Przeliczenie wyników (konkretnie 10-ciu) stosując określone wagi (w tym przykładzie 10 wag) jest dość trywialne, można to zrobić bardziej elegancko z polotem , ale jak by tego nie robić to albo MY w bardziej lub mniej sensowny i jednolity sposób dla wszystkich wyników , albo sieć za nas to jednak zrobi . Tylko jakie wagi sieć poustawia ? i gdzie jest sens takiego "przyzwolenia" z naszej strony by sieć decydowała o tym które przeszłe jest ważniejsze?

No i w końcu ile tych wejść zrobić należy bo skoro 10 ostatnich wyników to może i 20 a nawet 30? Przy takiej ilości wejść to raczej nauka potrwa bardzo długo i pewnie z miernym efektem.

To już chyba lepiej przeliczyć wedle naszych zasad ostatnie kilka wyników i podać na wejście A, przeliczyć ostatnie kilkanaście wyników i podać na wejście B , przeliczyć rzędu 20..30 wyników i podać na wejście C

Sieć dostanie wybór ustalenia wag dla 3 różnych sposobów podania wyników i niech sobie kombinuje .

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 ... 23 24
Wyślij wiadomość do admina