Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]


Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5
Wyślij prywatną wiadomość do admina
Przewiń wpisy ↓

### Programowanie, a gry liczbowe #Programy,analizy,metody# (moderator tematu: jacek1550)


2011-06-20 (11:02)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 207

na 14:00: (49$):









Powodzenia.



Pozdrawiam.Jacek.
2011-06-20 (13:58)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 263

to samo na 19.OO, próg 2



Pozdrawiam.Jacek.
2011-06-20 (19:46)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 383

TRAFIONE!











Czas zrobic cos na 3-ki i 4-ki.



Pozdrawiam.Jacek.
2011-06-20 (20:43)

status tczew 1958
Data rejestracji: 2009-04-01
Ilość postów: 6520

4389
wpis nr 436 393

Jacku nie za dużo tych parek ??



czemu budujesz parki na liczbach których nie było ...



my budujemy parki na liczbach do powtórki..



spróbuj może odrzucać parki ..gdzie liczby nie były w dwu losowaniach wstecz..







2011-06-20 (20:44)

status tczew 1958
Data rejestracji: 2009-04-01
Ilość postów: 6520

4389
wpis nr 436 394

prosty przykład parki ,,z 19oo



,,21=39,,
2011-06-21 (08:51)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 518

tczew 1958 > nie o to chodzi ,ze wchodzi co X losowań jedna parka, lecz o to że nie musze czekać kilkunastu losowań na wpadnięcie parek.



Jeśli zauważyłeś wyżej jest 30 parek, a trafiona parka ma kurs 45 ( z BB) więc tak, czy tak jestem na plusie.



Jeżeli masz jakieś spostrzeżenia do mojej gry , napisz na maila: jacek1550@onet.eu

chętnie z Tobą porozmawiam.



Pozdrawiam.Jacek.
2011-06-21 (13:28)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 584

na 14:00 :



49s









Pozdrawiam.Jacek.
2011-06-21 (14:04)

status jacek1550
Data rejestracji: 2008-07-05
Ilość postów: 352

3590
wpis nr 436 598

u mnie zero





to samo na 19, próg 2
2016-01-31 (18:49)

status jerzy1108
Data rejestracji: 2012-05-04
Ilość postów: 580

13441
wpis nr 963 640

Temat programowania zamienił się tu jak zwykle w bezpłodne typowanie numerków.

Ale temat nadal jest OK.

Mam pytanie do osób potrafiących pisać programy które będą działały na "Win. 10" 64 bit.

Czy potraficie tak napisać program a następnie tak go zaszyfrować, by nikt nie mógł, nawet rozkładając go na czynniki pierwsze, dowiedzieć się tego, - jak - ani co ten program liczy.

==============

Być może wystarczyłoby makro w arkuszu "Microsoftu" ale uważam że nie wszyscy mają ten program a ja chciałbym aby każdy mógł z niego korzystać. bez potrzeby posiadania drogich dodatkowych programów jak excel.

Dlatego jeżeli makro to tylko napisane w darmowych programach jak "Libre Office" itp.

=================

Wszystko wskazuje, że w nie długim czasie, moje analizy dojrzeją i staną się pomocne w celniejszym typowaniu numerów do gier totolotkowych, na tyle że warto będzie z tego programu korzystać.

===============

Zależałoby mi jednak aby nie ujawniać tego ( w jaki sposób ten program wylicza numery do obstawiania.)

Jeśli są tacy co potrafią takie coś stworzyć to niech się odezwą.

Pozdrawiam.

Jerzy...
2016-01-31 (21:57)

status edi8
Data rejestracji: 2007-04-03
Ilość postów: 36656

2623
wpis nr 963 677

jerzy1108, a czy nie możesz napisać w tej sprawie do Admina, bo może jako dodatkowy, powstałby w ten sposób nowy segment programu MultiPairs?

Pozdrawiam
2022-05-23 (03:24)

status Lottonauta
Data rejestracji: 2012-09-03
Ilość postów: 1410

13559
wpis nr 1 418 961

2022-05-22 (22:51)

status Jacek_K1961
Data rejestracji: 2017-03-29
Ilość postów: 269

15220
wpis nr 1 418 944

https://forum.multipasko.pl/2040?page=11&sort=&dir=

Tak "opisowo" szkic pętli, bez dodatków jak zamykanie itp.


**************************************


... patrzę i nie wiem co powiedzieć - może to:

"O jej... to w Basicu nie ma instrukcji for"


Pozdrawiam
PS
W internecie jest coś takiego:
https://www.onlinegdb.com/online_vb_compiler
2022-06-03 (12:47)

status MultiTest
Data rejestracji: 2020-08-05
Ilość postów: 3074

16235
wpis nr 1 420 567

Jest dużo różnych programów do typowania liczb ale też i często mamy pomysły typowania po swojemu.

Realizowanie ich w Excelu może może się okazać niewystarczające bez użycia VBA czyli specjalnej wersji języka programowania Basic przeznaczony do użycia w tym arkuszu.
Gdybyśmy chcieli zapoznać się bliżej z tym tematem istnieje świetna,przystępnie napisana , może gdzieś jeszcze dostępna książka VISUAL BASIC dla aplikacji w Excelu autorstwa Julitty Korol.

Jednak gdy nie interesują nas operacje na komórkach arkusza a chcemy szybko i łatwo wejść w temat programowania dla realizacji własnych pomysłów to chyba nie ma nic lepszego od pełnej wersji tego języka dostępnego za darmo w najnowszej wersji Visual Studio.

link: https://visualstudio.microsoft.com/pl/vs/

i pobieramy wersję Community.
Jest za free nawet dla firm z obrotem do 1 miliona dolarów
W sieci jest dużo podstawowych samouczków dla nauki tego języka a i sam język oferuje dużo podręcznej pomocy w języku polskim ale też może przydałby się samouczek wprowadzający w podstawy programowania ale od razu z uwzględnieniem typowania liczb na przykładzie gotowych do użycia skryptów.

Spróbuję coś takiego zrobić.

Żeby coś zaprogramować w oparciu o jakieś dane na przykład liczby z losowania trzeba te dane wprowadzić i gdzieś zapisać jeżeli mają być zachowane.
O sposobach na to wraz ze zmianą domyślnego szablonu aplikacji będzie pierwszy samouczek.
Zapraszam do uwag i wskazówek.

Najlepszą nauką jest przerabianie samemu podanych przykładów.
Szybko powinno się okazać jakie to jest łatwe.
Zapraszam do zainstalowania pobranej wersji w w trakcie instalacji i wybrania opcji Visual Basic.
2022-06-03 (12:51)

status MultiTest
Data rejestracji: 2020-08-05
Ilość postów: 3074

16235
wpis nr 1 420 570

Po zainstalowaniu wybrać nowy projekt :

zdjęcie

zdjęcie

zdjęcie

zdjęcie


Zostanie otworzone okienko z domyślnym kodem i wpisem Hello World

zdjęcie

Zaczniemy od zmiany tego wpisu

2022-06-03 (19:55)

status MultiTest
Data rejestracji: 2020-08-05
Ilość postów: 3074

16235
wpis nr 1 420 616

Co właściwie nam program na początku pokazał ?
Określone zostały ramy programu zaczynające się od słowa module Program a kończące się na na słowie end module.
W dużych programach modułów może być więcej.
W module wpisuje się procedury i funkcje.
Funkcje znane są z arkuszy kalkulacyjnych na przykład najczęściej chyba używana funkcja suma.
Aby użyć tej funkcji w arkuszu trzeba wskazać komórki z wpisanymi liczbami do dodawania.
W tym przypadku liczby będą nazywane argumentami funkcji a działanie funkcji polega na zwracanie wyniku w tym przypadku dodawania.

Programując w Visual Basic lub innym języku programowania oprócz setek innych funkcji możemy też tworzyć funkcje jakie chcemy, nie tylko służące do działań matematycznych.
Szybko się też przekonamy że funkcje wywoływane w odpowiednich miejscach procedury, jak małe robociki, oszczędzają nam mnóstwo pracy i czasu, aby zasada maksimum efektu, minimum pracy stawała się dominująca.

Jednak pierwsze co jest wyświetlane w domyślnym kodzie programu to procedura oznaczona
jako główna słowem Main I zaczynająca się od słowa Sub I zakończona słowem End Sub i od niej będziemy zaczynać kodowanie.
W module Program poza procedurą główną możemy dodawać inne procedury oraz kody swoich funkcji wpisywane między słowami function i end function .

Kodowanie to głównie podawanie prostych instrukcji dla programu których nazwy pochodzące od podstawowych słów języka angielskiego zwykle powinny się kojarzyć z tym co chcemy zrobić i tak aby coś zostało napisane na ekranie używamy słowa Write a gdy ma być wczytane do programu to co użytkownik na ekranie wpisał używane jest słowa Read.

Przy używaniu konsoli słowo write lub read jest poprzedzone słowem console i kropką po której wyświetlają się w trakcie pisania możliwe do wybrania polecenia np. Readline dla wczytania danych wpisanych przez użytkownika i Writeline dla wypisania na ekranie linii tekstu.

W domyślnym szablonie kodu polecenie Console.Writeline jest zakończone nawiasami.
Między nawiasami wpisuje się argumenty w tym przypadku zwykły tekst które musi być między nawiasami.Takich argumentów może być więcej takich jak wyświetlanie wyniku działania albo np. wpisanie dodawania liczb które się wyświetlą jako gotowy wynik.

W naszym programie chcemy wpisywać liczby z losowania.
Na początku usuwany tekst między cudzysłowami i wpisujemy “Podaj liczbę”
Kompilujemy przez F5
Efektem będzie wyświetlenie na moment ekranu konsoli i wszystko zniknie.
Aby tego uniknąć trzeba pamiętać o dopisaniu na końcu instrukcji ReadKey()

zdjęcie

zdjęcie

Teraz małe zadanie programistyczne:
Liczb wpisania Multi jest 20
Jeżeli dodatkowo nie oprogramujemy tej instrukcji to będzie można wpisać dowolną ilość liczb i także spoza zakresu 1..80
co może popsuć program.
Potrzebny będzie warunek aby podana liczba była tylko w tym zakresie, blokada dla niepoprawnej liczby i żeby można było wpisać tylko 20 liczb.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5
Wyślij prywatną wiadomość do admina