Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Chwilowe zachwianie?

2004-12-20 (13:20)

status Szuiram
Data rejestracji: 2004-12-20 00:00:00
Ilość postów: 40

543
wpis nr 7 850
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

jest czas na watpliwoci i jest czas kiedy trzeba sie ich pozbyc, bo wieczne watpliwoci nie prowadza do postepu tylko do zastoju i impasu.

to co pisze to nie jest atak wymierzony przeciwko tobie. tylko przeciwko twoim pogladom. oczekuje ze bedziesz ich bronil. bo wtedy albo sie utwierdze w moich, albo zaczne szukac lepszych rozwiazan. a jak juz pisalem moje i twoje poglady to w wielu miejscach - odwrotnoci.
2004-12-20 (13:21)

status Szuiram

543
wpis nr 7 851
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

i zeby nie bylo: pozdrawiam mariusz!
2004-12-21 (13:12)

status Szuiram

543
wpis nr 7 868
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

hm, to jak? ta cisza , to pelna napiecia atmosfera wytezonej praca przestrzeni... czy po prostu tu cie juz nie ma? i skapitulowale... nie, to nie mozliwe... na pewno obliczasz date.... musze w to wierzyc!
2004-12-21 (13:15)

status Szuiram

543
wpis nr 7 869
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

*** po za tematem , a moze wlasnie na temat ***

fajnie gdyby tu wpadl Skoczek i dokonczyl swój tekst o anomaliach rozkladu o których zaczal pisac na poczatku... a moze ktos inny kto tez co ma do powiedzenia na ten temat? jakie informacje? temat byl interesujacy nawet jeli do niczego sensownego by nie doprowadzil, to warto poznac spostrzezenia innych.
2004-12-21 (20:02)

status Jasze
Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00
Ilość postów: 4426

25
wpis nr 7 878
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Pewien kolektor z Elblaga stworzyl system progresywny i dal swej broszurce tytul ,,Bez ryzyka,,.

Mimo tego widzial w tym pewne ryzyko i marzyl o trafieniu 6/6 w D.l

Stworzyl wie system ,z filtracjami i tak dalej dajacy pewnoc na 6/6.

Czekal tylko na odpowiednia chwile czyli DATE.

I wtedy zagral ,,na caloc,,

Zagral za ok.500.000 zl,wtedy 6/6 MUSI pac bo 5/6 to PORAZKA!!!

Na wszelki wypadek nic nie plazil za zaklady.

Odda w poniedzialek jak juz wygra.

Ale nastapila PORAZKA.

Ma czas na rozmylenia.
2004-12-21 (21:11)

status fobia1
Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00
Ilość postów: 5409

31
wpis nr 7 881
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No to Jasze przynajmniej podale wietny sposób na poszukiwanie straconego czasu.

Przy okazji wikt, opierunek, dach nad glowa - wszystko za darmoche, czyli ten kolektor z Elblaga wygral.

Aby nie odbiegac od tego tematu dodam: trafil facet na chwilowe zachwianie.
2004-12-22 (00:03)

status Skoczek
Data rejestracji: 2004-11-27 00:00:00
Ilość postów: 5

506
wpis nr 7 890
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Szuriam to do Ciebie

(o ile oczywicie nie jeste sztuczna odwrotnocia postaci, która tak sie wyobcowala, ze moze dyskutowac juz tylko sama z soba).

Skoczek przywolany do odpowiedzi - w poczuciu winy za zainicjowanie tego watku - postara sie wytlumaczyc dlaczego sie tu nie udziela.

Skoczek juz wie, ze omawianie gry ML na tym i innych forach w warstwie merytorycznej prowadzi donikad. W tej sprawie mozna liczyc tylko na siebie.

Dwa slowa wstepu...

Swego czasu w rodowisku netowym krazyl dowcip o tym jak rozwija sie na forum dyskusja na temat wymiany przepalonej zarówki . Nie przywolujac w caloci tego dowcipu z broda warto przypomniec tylko jego konkluzje - ponad 97 % postów w tej dyskusji nie dotyczylo tematu, lecz stanowilo emanacje niezaspokojonych ambicji zaistnienia na forum za wszelka cene (np. ok. 20 % stanowily popisy grafomanskie, ok. 40 % stanowily posty zwracajace uwage na popelnione przez poprzedników bledy ortograficzne, stylistyczne lub towarzyskie, a ok. 30 % to posty przypominajace wczeniejsze wlasne wypowiedzi typu „ja to juz dawno pisalem o te zarówce” itd.).

Ja to wyglada tutaj...

Po podaniu w tym watku swojego adresu, Skoczek otrzymal ok. 30 postów od uzytkowników forum Paska, w tym:

1 post nibymerytoryczny, ale w nieprzejrzystej i chaotycznej formie zdradzajacej oznaki pewnej destrukcji psychiki nadawcy - tak, ze kontakt nie kwalifikowal sie do kontynuacji,

3 posty potwierdzajace teze Skoczka o zaistnieniu chwilowego zachwiania, ale poparte argumentami tak mniej wiecej na poziomie szkoly podstawowej,

5 postów o tym, ze nie ma zadnego zachwiania poparte takimiz argumentami jak wyzej,

3 posty zwracajace Skoczkowi uwage, ze odnonego zjawiska nie nalezy nazywac zachwianiem, lecz raczej odchyleniem, anomalia lub czym tam jeszcze,

Reszta postów (ok. 20) to mniej lub bardziej nachalne proby o podanie typów na nastepne dni bez jakiegokolwiek zainteresowania metoda badan.

Podobnie ukladaja sie zreszta proporcje na tym forum w postach w tym i w innych pokrewnych watkach.

Skoczek rozumie potrzebe towarzyskiego kontaktu i wymiany para-intelektualnych asocjacji zwiazanych lub niezwiazanych z ML i kiedy byc moze chetnie sam by sie w nich udzielal, ale teraz niestety nie ma juz czasu na te sprawy.

Skoczek pozdrawia Szuriama i reszte towarzystwa i wyskakuje stad przepraszajac, ze sie na wstepie odezwal, ale mial naiwna nadzieje na znalezienie tu alter ego.

2004-12-22 (00:31)

status fobia1
Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00
Ilość postów: 5409

31
wpis nr 7 891
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A szkoda...

Ale nick adekwatny.

Gwoli wyjanienia - nie dyskutowalam o zachwianiach, bowiem od lipca mam zalegloci w obserwacjach osobistych - z braku czasu.

Jednak zachwiania, albo - jak ja to nazywalam - fale zauwazalam juz wczeniej. I o tym czesto pisalam.

Ale..., kto by tam czytal co ta fobia wypisuje?

2004-12-22 (09:43)

status pawel
Data rejestracji: 2004-01-11 00:00:00
Ilość postów: 6059

127
wpis nr 7 893
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Po wypowiedzi inicjatora tego tematu : < Dziekuje nie tancze >

Kazdy jednak bedzie musial glówkowac po swojemu. Nie podzieli sie swoimi spostrzezeniami i dalej SLONIK sie cieszy. Pozdrawiam......
2004-12-22 (10:08)

status Szuiram

543
wpis nr 7 894
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

do Skoczka:

w pelni rozumiem, twoja argumentacje. co wiecej na twoim miejscu i w twojej sytuacji prawdopodobnie zamilkl bym tak samo. sam mialem ochote dwa dni temu zaczac pewien temat, ale tak jak ty, zauwazylem ,ze wiekszoc dyskusji jest rozwalona. szkoda tracic czas, wole sam popracowac i sprawdzic rezultaty (czytaj: kasa na + czy na - ) i ewentualnie podac juz gotowe danie na forum aby poczestowac wszystkich.

po drugie , niestety dla mnie, sadze ze do wyprowadzenia swoich wnioskow uzyles dosyc zaawansowanych metod matematycznych lub komputerowych, z czym ja nie mogl bym sie rownac. i potem uznalbys ze te moje przemyslenia sa na poziomie szkoly podstawowej. wole oszczedzic sobie wstydu a tobie znuzenia przy kolejnym mejlu.

jednak z drugiej strony, byc moze to co wiesz, na temat zachwiania rozkladu bardzo by mi sie przydalo w mojej pracy. sam do konca nie wiem, bo nie znam szczegolow.

i mam taki pomysl: prosze cie uprzejmie, aby w wolnej chwili spedzonej przy komputerze, napisal mi mejla : szuiram1@tlen.pl , z opisem metody ktora stosujesz, lub z wnioskami ktore uzyskales (najlepiej aktualne obserwacje) . z góry dziekuje.

pozdrawiam!

ps. jesli nic nie chcesz napisac, to rozumiem (niestety) ale chociaz skrobnij na forum albo mejlowo, zebym nie czekal na twojego mejla bo i tak nie nadejdzie.

2004-12-22 (10:38)

status Jasze

25
wpis nr 7 897
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Otórz to...na poziomie szkoly podstawowej./to do Skoczka/

Umysl ludzki jest chlonny,wiekszoc ksztalci sie wyzej i wyzej.

Dlatego nie pojmuja ze czesto proste metody sa równie a niejednokrotnie wiecej skuteczne.

Gdyby zamiast maszyny losujacej kule z prostego i prymitywnwgo naczynia wyciagala zwykla malpka/za banana/ losowoc bylaby podobna,miem twierdzic.

Ale gdyby ta losowoc zostala zachwiana zaraz naukowcy zaczeliby sie zastanawiac...a moze malpka zostala podtruta,a moze gorzej ja teraz odrzywiaja,a moze to samica i ma teraz ,,ciezki okres,, ,najlepiej to pokaze wykres Gaussa.???

Zrozumcie,to gra losowa i czesto proste sposoby sa bardzo skuteczne.
2004-12-22 (10:40)

status Jasze

25
wpis nr 7 898
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

I sam sobie dopisuje errate..odzywiaja.
2004-12-22 (11:35)

status Szuiram

543
wpis nr 7 901
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

losowa w efekcie koncowym... to sie zgadzam. mnie za interesuja przyczyny losowoci.
2004-12-22 (11:36)

status Szuiram

543
wpis nr 7 902
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

to racja, proste sposoby sa skuteczne i póki co uzywam tylko moich wlasnych sieci neuronowych... tych w glowie.
2004-12-22 (13:03)

status Jasze

25
wpis nr 7 903
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

No to sie zgadzamy,ja tez badam zmiany i zachwiania losowoci...tymi samymi sieciami na podstawie ,,badan,, srednio szybkim komputerem.

Bo szybkie komputery MUSZA obrabiac baaardzo skomplikowane kombinacje.

A to komplikuje ,,wysuwanie wniosków,,.

2004-12-23 (10:19)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00
Ilość postów: 4316

22
wpis nr 7 914
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Do Szuiram

W twoim poprzednim wpisie przeczytalem najdziwniejsza myl jaka widzialem w tym roku .

Wymowa tej mysli jest mniej wiecej taka :

Po co uzywac komputera . Przeciez sa liczydla i to sa proste metody i dobre.

Gdybym byl niegrzeczny to to jest czysta ciemnota .

Nie obrazaj sie ale wyjanie Ci w prosty sposób dlaczego narzedzia typu sieci neuronowych nie da sie zastapic ludzkim mózgiem w zaden sposób .

Bo o tym nie wiesz .

Bo gdyby wiedzial . To by nigdy podobnej niedorzecznoci nie napisal .

Otóz oczywista prawda jest ze sieci neuronowe nie maja nizc wspólnego ze sztuczna inteligencja ani z myleniem .

To taki \"chwyt \" MEDIALNY , ZEBY SIE tego typu technologia lepiej sprzedawala .

No i zeby filmy sie lepiej sprzedawaly .

Ale niestety nie da sie zastapic sieci neuronowych ludzkim umyslem w zaden sposób .

Przeczytaj ponizsze a zrozumiesz dlaczego wypowiedziale niedorzecznoc .

Otóz ludzki mózg jest potezny i niedocigniony .......ale ma jedna wade i to w przypadku lotka najistotniejsza :

Nie rozumie liczb i ich nie pojmuje .

Przyklad :

Jezeli napiszesz ciag liczb 3,6,19,22 ludzki mózg nic z tego nie pojmie .

Mówimy , ze ludzki mózg nie pojmuje danych numerycznych .

Ale jak napiszesz 3 kilogramy ziemniaków , 6 kilogramów ziemniaków itd to juz pojmuje .

Róznica polega na tym ze to sa dane mianowane - ogólnie mówimy alfanumeryczne ( pojeciowe ) .

Zupelnie odwrotnie jest z sieciami neuronowymi .

Dla sieci neuronowej pojecie pejzarzu górskiego czy tez obrazu Picasso jest abstrakcyjne i kompletnie nieprzydatne .

Ale ciag licz 3,6,19,33 jest istotnym pojeciem i to waznym .

To jest róznica .

I dlatego ludzie wytwarzaja narzedzia .

To jest \" interface \" czli miedzymordzie miedzy czlowiekiem , który pojmuje tylko dane alfanumeryczne a maszyna typu komputer , który rozumuje tylko kategoria :

1 i 0 ( bo on nic innego nie wie ) .

Jezeli nie chcesz uzywac nazedzi to twoja sprawa . Masz do tego prowo . Ale nawet nie myl o tym , ze jak sie bedziesz wpatrywal przez sto lat w ciag liczb 2,3,19,22 to cokolwiek wymyslisz .

No to wpatruj sied dalej .

Po co wiertarka skoro jest kozik .

Jak zrozumiesz co to sa narzedzia interfejsowe do porozumiewania sie z komputerem to ja Ci wypisze w punktach wszystkie urzyteczne narzedzia do tego celu .

Moze Tobie sie nie przydadza ale przydadza sie tym , którzy naprawde chca przy pomocy komputera zajac sie na powaznie grami losowymi :

Sa to :

1. algorytmy genetyczne

2. metody Bayesa

3. sieci neuronowe

4. technologia fuzzy logic

5. sieci komórkowe ( nie mylic z neuronowymi )

6. analizy algorytmiczne

i wiele innych

Pozdrowienia na Swieta

Przemyl to sobie
2004-12-23 (13:37)

status stopmaniac
Data rejestracji: 2004-12-23 00:00:00
Ilość postów: 71

544
wpis nr 7 915
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam wszystkich serdecznie!!!

Tak sobie poczytuje Wasze wypowiedzi (od niedawna goszcze na tej stronie, co ze wstydem przyznaje) i jestem pod wrazeniem, jak niektórzy ,,rozsadnie kombinuja\" )))))

Jak na razie jest to jedyna stronka na której wypowiadaja sie NORMALI ludzie, a nie cwaniaki w stylu: mam 100% system za stówke!

Dlatego zwracam sie z pytaniem do odwiedzjacych multipaska. Mianowicie chcialbym, aby kto podpowiedzial mi czy istnieje jakikolwiek sens ukladania systemów na jedno losowanie wedlug pewnej prawidlowoci padania liczb: otóz spisujac wylosowane liczby np. z dnia ,,A\" i dnia ,,B\" mozemy zaobserwowac, ze w dniu ,,C\" powtarza sie okolo 10 liczb. To tak jakby wybierac z 40, a nie z 80 prawda? Wiem, ze ukladac wszystkie kombinacje - zwlaszcza 7, 8, 9 i 10 to absurd i niedorzecznoc, ale moze mniejsz iloc liczb ma sens.

Czekam na Wasze opinie w tej sprawie, a kazde slowa krytyki przyjme z szacunkiem.

POZDRAWIAM SERDECZNIE I WSZYSTKIEGO DOBREGO W WIGILE WIGILII!!!!!!!!!!!!
2004-12-23 (16:33)

status Mariusz
Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00
Ilość postów: 4316

22
wpis nr 7 916
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

A no to by sie bardzo pomylil .

Ukladanie wszystkich kombinacji lacznie z dziesieciu jest dla komputera pestka .

Szczególnie jak zna sie system kodowania i dekodowania bardziej zaawansowany niz ten , którego uzywa Pasko i pozostali twórcy programów analitycznych .

I wcale to dla komputera nie jest trudne .

Niedorzecznoc to ukladanie i wrózenie z ustawien i czestoci wypadania .

Co powiesz na tego typu zaleznoc :

Jak 100 losowan temu byl uklad 5,44,48,50 i dwukrotnie w miedzy czasie pojawil sie uklad :

23,77

to teraz wypadnie 55,56,70,80

Potrafisz sobie wyobrazic te miliony interakcji i zaleznoci .

To jest maniakalne .

A co ta zaleznoc jest gorsza .

Z analiz wychodza jeszcze gorsze wygibusy .

W ukladach wielomianowych zaleznoci moga przybierac niewiarygodne formy i jaki komputer to przeanalizuje .

To co ty napisale to wlanie schematyczne mylenie .

A tak to masz proste gry 1 z ilu tam jednakowych zdarzen itd .

Zawsze trzeba dazyc do uproszczenia ukladu a nie do komplikacji .

Pozdrowienia
2004-12-23 (16:46)

status stopmaniac
Ilość postów: 71

544
wpis nr 7 918
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz ja to wiem, ale ukladanie wszystkich kombinacji (czy to uzwajac komputera, czy recznie) nie ma przeciez racji bytu, bo koszt wysylania zawsze bedzie duzo wiekszy niz wygranej. Pomimo, ze jest wówczas 100%!
2004-12-23 (17:01)

status promyk
Ilość postów: 5

545
wpis nr 7 919
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ja odpowiem stopmaniacowi tak: tez jestem tu nowa i czytam rózne wypowiedzi.

Jezeli wezmiesz pod uwage jakiekolwiek dni A i B to bedziesz typowal nie z 40 liczb, ale przecietnie z 36 liczb, czyli 10/36 (przecietnie).

Przeanalizowalam wiele dni i do takich wniosków doszlam. Ktos tu juz kiedys podobna sprawe poruszal.

Jezeli chcesz typowac z 40-tu to prosciej brac pod uwage pierwsza lub druga dziesiatke.

A czy to ma sens? Sens to ma, tylko trzeba duzo kasy.

Ktos pisal, ze wyslal tak za 100 zl, ale bral pod uwage chyba 33 liczby (nie pamietam) i wygral prawie 500, ale równie dobrze mógl utopic ta stówe, bo to TYLKO 80 zakladów na 10 skreslen. Przy zlym rozpisaniu, nawet trafiajac 10 liczb mógl miec tylko 3/10 we wszystkich i nawet zlotówki zwrotu.

Chyba lepiej ta stówe inaczej wykorzystac - takie jest moje zdanie. Zbyt duze ryzyko.
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 7 8
Wyślij wiadomość do admina