Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Chwilowe zachwianie? |
2004-12-11 (09:46) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 654 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I znowu tworzac powyzsze zostalam oddzielona przez dwa wpisy Jasze od Pasko. Przypadek. Przy okazji: a ja te fale nazywalam badaniem przebiegu zmiennoci funkcji trygonometrycznych i nie moglam tego rozgryLc, bo w tym zbyt naukowym myleniu zapomnialam o weesternach. No cóz, brakowalo mi tej przystawionej spluwy. |
2004-12-11 (09:50) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 655 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nic na to nie poradze, ze siedze przy komputerze i w dodatku w tym samym watku, w tym samym czasie co ordynator. Dymisja podaje sie ja - salowa oddzialu. |
2004-12-11 (12:57) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 658 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O przewadze olówka nad dlugopisem Niektórzy pomyla , ze wpis o narzedziach do pisania nic nie wnosi do sprawy . Nie maja racji .Otóz uzywane narzedzie do pisania ( czytaj do zapiosywania liczb i cyfr ) wiecej mówi o filozofii i charakterze niz kilka stron na tym Forum. Przypomne tylko ze Polacy uzywaja do pisania pióra a w szczewgólnoci dlugopisu a Chinczycy pedzelka . Ale ich pismo ma dwie funkcje i to istotne . Stanowi rodzaj pisma . Ale tez ma jeszcze jedna i to nie banalna funkcje . Stanowi doc istotna w zyciu ozdobe . Np na lampie umieszcza sie napis \" lampa \" i to jest ozdoba . U nas nikt rozsadny nie umiecil by takiego napisu w jezyku [polskim . Bo nasze liternictwo nie jest ozdoba. A teraz o tym olówku i dlugopisie . Abstrachujemy w tym miejscu od osobowych odniesien bo nie o to chodzi . Otóz oba narzedzia maja odbicie w osobowoci badacza ( czytaj naukowca ) zajmujacego sie liczbami losowymi . Kto kto chociaz raz projektowal przedsiewziecie , projekt , zamierzenie wie jak nieodzowny jest olówek . otóz droga do znalezienia jakiegoc systemu , technologii ( niekoniecznie lotaka ) jest taka , ze w trakcie pracy prztchodza nowe pomysly , nowe rozwiazania , które sa pierwotnie ukryte i niedostepne . Kto , kto co projektuje z góry zaklada , ze bedzie byc moze musial caly projekt wywrócic do góry nogami a zapis olówkowy traktuje jak tablice , która mozna zetrzec . Nieraz zdarzylo sie , ze w trakcie projektowania systemu wychodza zupelnie niespotykane rzeczy . Ale tylko kto otwarty moze dostrzec koniecznoc zmian a by c moze wywrócenia swoich pogladów . Dla mnie ( to moja opinia ) zapis dlugopisem jest synonimem niodwracalnoci i nieotwartoci na zmiany i zmienna losowa . Ja napisalem elementarzowe dwie formy podejcia do zmiennych losowych i mylalem ze te pojecia jako elementarz sa powszechnie znane . Po obruszeniu niektórych sadze ( zprzykrocia ) ze albo pojecie elementarza jest nieznane albo... klapy na oczach c.d.n......... |
2004-12-11 (13:12) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 659 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Poniewaz Elementarz jest nieznany to napisze dokladnie i precyzyjnie o obu wersjach systemów no i czy sie róznia . A róznia sie znacznie . 1. Czy rózni sie rózni prognozowanie liczby od systemu liczby znanej i prognozowania czasu . Potrzebne tutaj bedzie pojecie pewnej funkcji trygonometrycznej ( jednej z pieciu podstawowych ) niestety przez wydzial owiaty wykluczony z nauczania w szkole podstawowej . ..Widocznie ta funkcja trygonometryczna jest politycznie niesluszna . c.d.n..... |
2004-12-11 (13:40) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 7 661 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz,nie moim zamiarem jest sprzeczac sie z Toba,czym sie rózni olówek i na czym polega jego przewaga nad dlugopisem pojalem juz kiedy ,jak tylko o tym wspomniale. Natomiast przewaga osoby uzywajacej dlugopis od osoby uzywajacej olowek polega na tym ze..ja juz nie uzywam gumki do cierania. Nie potrzebuje nic cierac by poprawiac. Pozatym jak Ci wcisna olowek o HB juz nie pamietam ile to pismo ledwo jest widoczne,dopiero ,,miekki,, grafit jest widoczny. Sumujac...nic juz nie musze wycierac,co najwyzej zaznaczac i przypomnijcie sobie mój dawny post... -zawsze wiedzialem o ile sie minalem z wygrana i dlaczego. Bo jak co nieco trafilem to wiedzialem ile jeszcze moglem trafic a nature mamy ulomna i chcemy jeszcze wiecekj. Pozdrawiam. |
2004-12-11 (15:48) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz - daj sobie spokój z cenzurowaniem trygonometrii na poziomie szkoly podstawowej. W podstawówce nigdy trygonometrii nie bylo - zadna cenzura. Program tego nie przewidywal. NIGDY! Teraz, po reformie nawet w gimnazjum nie maja. Poniewaz nie jestem autorytetem w dziedzinie nauczania, pisze to po konsultacji z moim bratem - nauczycielem matematyki. On jest na biezaco. Zadalam mu proste pytanie, czy teraz w podstawówce maja trygonometrie, odpowiedzial: gdzie tam, w gimnazjum tez nie maja. Wiec sie nie wyglupiaj z ta zatajona przez cenzure funkcja trygonometyryczna w podstawówce. Jak widzisz, fobia zanim co napisze to dokladnie to sprawdzi u tych co sie znaja. Zacznij wyklad od redniej. O wyzszoci olówka nad dlugopisem przy desce krelarskiej moglabym dlugo. To moja dziedzina. Natomiast moja dziedzina nie sa sieci neuronowe - tam mozesz sie wyzywac do woli. Pozdrawiam. |
2004-12-11 (16:08) Goniec Data rejestracji: 2004-12-11 00:00:00 Ilość postów: 2 | wpis nr 7 665 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wpis Gdybycie widzieli jakie to zalosne dialogi prowadzicie,jak wam nie wstyd doroli ludzie.Moze lepiej skupcie sie na typowaniach a pozytek bedzie lepszy. |
2004-12-11 (16:28) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 7 667 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Widzialem takze wiele zalosnych typowan,sam równiez je mialem.Ale wyciagam jakie wnioski by ich bylo jak najmniej i by przestaly byc zalosne. Skocze do innego watku o 15-ach by sie,,zalonie ,,wypowiedziec. Pozdrawiam. |
2004-12-11 (17:04) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 669 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Te dialogi wcale nie sa zalosne. Monologi takze. Zalosne jest to, ze na fortum wpisuja sie osoby pod falszywymi nickami. Zajrzalam do pewniaków, by sprawdzic jakie to wyniki w typowaniach ma GONIEC, i co? I nic, nie wystepuje taka osoba w typowaniu pewniaków. Podpowiem Ci GONCU, stawiaj dzisiaj na 8 (slownie: osiem). Typuje tu, bo nie chce swoim jednorazowym pewniakiem zamiecac pewniaków. A tych zalosnych dialogów nie czytaj, szkoda czasu. Tez zajmij sie typowaniem. |
2004-12-11 (17:16) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Jasze Widzisz to jest ta róznica . Mój pierwszy wpis na tym Forum przyniósl oczekiwane efekty. Powstal zespól ludzi , którzy zrobili i wlozyli wiele pracy . Ale co chwila dostrzegamy rzeczy , o których nie nilo nam sie jeszcze kilka dni wczeniej . Jak sie okazuje niektóre sprawy mozna dostrzec tylko w pracy . I gumka jest tutaj konieczna . Taka jest praca badacza . Procedura jest taka . Tworzy sie pewna teorie . Robi sie do tego program obliczeniowy . Weryfikuje sie to co wymyslono . Poprawia sie te teorie --a czesto tworzy sie ja od podstw ponownie i tak dalej i tak dalej . Bo tylko ten sie nie myli , kto nic nie robi . JA jako chemik widzialem taka procedure setki razy . Tak powstala teoria atomu np Bohra , która byla z gruntu falszywa . Ale gdyby jej nie bylo nie byloby mechaniki kwantowej itd... Ale powiem ci w zaufaniu . Najgorsze jest to jak czlowiek jest przewiadczony , ze stworzyl co dobrego i wydaje mu sie ze nie ma nic lepszego . To kladzie wszystkich badaczy . Czlowiek krytyczny zawasze po zakonczeniu dziela mówi tak ...... a moze to co zrobilem daje sie zastapic lepszym i doskonalszym . To jest droga postepu . Powróce do tych dwóch systemów . Nazwijmy je 1.prognozowaniem liczby i 2. Prognozowaniem czasu 99,9 % programów analitycznych dostepnych ( nie mówie o powaznych programach niedostepnych ) ZAJMUJE SIE analiza do prognozowania liczby . Nikomu do glowy nie przyjdzie prosta konstatacja nastepujacej treci . Azeby zaprognozowac liczbe --trzeba miec miernik , wskaznik , wyznacznik a jak mówia biochemicy marker dla liczby . Kazdy nawet niedowiadczony i poczatkujacy statystyk lub grzacz wie ze te 80 liczb nie ma markera , wskaznika . Sa one3 jednakowo prawdopodobne czy bedziemy uzywali 100 programów do analiz czy tez 50. Nic to nie zmienia . 45 prawo Murphy\'ego parafrazujac mówi --daje to razem tyle samo co metoda na chybil trafil w lottomacie . Skutek jest taki sam . A wiara deterministów niczym nie uzasadniona . Nie ma markera i koniec . Zupelnie inaczej jest w metodzie prognozowania czasu ( sadzac po obruszeniu powszechnym kompletnie nieznana metoda ) gdzie dzieki \" Najwyzszemu \" -mamy az nadmiar wskaLników i markerów . Wystarczyloby na 100 systemów . Gdyby kto wiedzial , ze tak mozna grac i typowac . A ze tego typu rozwiazania sa nieznane jest jasne po nieporozumieniu z Jasze . Jak to jest mozliwe , ze mozna na rok z góry znac liczbe wypadajaca . Oczywicie , ze mozna i to ze 100 % dokladnocia . Bo ja sie ja wybralo wiadomie to nie moze byc inna . cdn |
2004-12-11 (17:26) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 671 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Fobii Nie jest moja wina , ze poziom nauczania tak sie obnizyl . Ja mialem funkcje trygonometryczne w siódmej klasie szkoly podstawowej . Co ja na to poradze . Jest setki innych postów i tam mozna pisac . Ten post jest tematyczny i dotyczy stacjonarnoci procesu -powaznego tematu a nie glupot . Poznanie tej funkcji jest istotne , gdyz uzywa ja wiele programów komputerowych do analiz . Nie musisz jej znac i nikt o to nie prosi . Dla tych , którzy chca poznac analizy komputerowe te wiadomoci sie przydadza |
2004-12-11 (17:30) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 672 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Gonca Ja bym tez takich glupich dialogów nie czytal . Wiec na tych stronach masz setki innych postów . Typuj do woli az sie zatypujesz . Ja bym wolal zamiast typowania poznac metode jak co zaprognozowac z sensem i wygrac . |
2004-12-11 (17:40) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 7 675 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz tak sie sklada ze tez mialem z chemia do czynienia,dokladnie...analizy. Ale nie w tym rzecz,nie rozumiemy sie gdyz nie wyjawiamy otwarcie i do konca o co nam tak naprawde chodzi . Ty chciale pewne rzeczy rozjanic ja chcialem,moze kto gdzie i kiedy podziekuje. Ja nie wyobrazam sobie ze mozna obliczyc liczbe kóra wypadnie za rok. A jeli w miedzyczasie zmienia maszyne,zmieni sie napiecie w sieci w zwiazku z Unia czy co tam jeszcze.??? Paranoja. Jeli znamy okrelony stopien prawdopodobienstwa trafienia a trafiasz go powiedzmy 2 x czesciej na przestrzeni jakiego czasu,mozesz na tym oprzec jaki sposób grania. Kiedys z Rms2 ,,bawilismy,, sie w 5/10. Trafialnoc byla ponizej 1 do 10 przy prawdopodobnym 1 do 20. Ale na 10 skrelen nie gra sie...pod jednym warunkiem. Pomine to milczeniem. Pozdrawiam bede chwilowo czytelnikiem tego co masz do powiedzenia a nie dyskutantem . |
2004-12-11 (17:56) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 676 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasze no wlanie dlatego jestesmy z innych planet . Ja wcale nie napisalem , ze taka liczbe mozna obliczyc . A po co ona jest i koniec . Ty typujesz lizcby a ja prognozuje czas a nie liczby . Liczba jest kazda i nie potrzeba jej obliczac . Po prostu w twoim Swiecie nie mieci sie pojecie inne jak prognozowanie liczb . Ja zadnych liczb nie prognozuje . Bo nie ma wyznacznika lub markera . Przyjmijmy ze liczba ta to 26,44,48,49,55,78,79 Po co ja obliczac . Ona jest i koniec . Ale zupelnie inaczej niz poprzednio tutac mozna zaprognozowac czas kiedy wypadnie bo markery sa i to mocne dobre i calkowicie precyzyjne . Ale spróbuj je znaleLc w jakimkolwiek popularnym programie do analiz . Nie tylko na rok mozna pronozowac ale na dwa lata , na miesiac , na tydzien i na dziesiec lat . To ze ty sobie nie wyobrazasz to moge zrozumiec . Na stronie u Pasko nie ma pozycji typowania ze trójak 4,76,77 wypadnie 10 stycznia plus minus 4 Za to jest dziesiatki ( wzajemnie sprzecznych ) typów co sie jutro zdarzy . I typy te sa tak samoi z sufitu bo nie ma zadnych wyznaczników . Jak uzywasz tego dlugopisu to zrób sobie prosta analize czasu zypadania trójki to wtedy znajdziesz precyzyjny marker . To wcale nie jest tak , ze prawdopodobienstwo wypadniecia jej za dzien jest takie samo jak za 100 dni. A niestety prawdopodobienstwo wypadniecie jutro liczby 24 i liczby 56 jest dokladnie takie samo i wynosi 1/80 . Po prostu nigdy nie zajmowale sie tego typu analizami . A analizy sa proste i precyzyjne . |
2004-12-11 (17:59) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 7 677 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie chcialbym aby w dalszej dyskusji wyszla moja przekorna i ,,rogata,,czasami dusza do glosu , zbyt szanuje Twoje spokojne wypowiedzi co nie oznacza ze wszystko rozumiem lub ze zgadzam sie zawsze z tym co rozumiem. Pozdrawiam. P.S Bym zapomnial...pogonic tego Gonca hi,hi. |
2004-12-11 (18:00) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 679 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Mariusza (na temat) Nie podwazam rangi stacjonarnoci procesu, tym bardziej, ze o funkcjach trygonometrycznych i ich zastosowaniu przy rozgryzaniu multilotka pisalam juz na tym forum ponad rok temu. Dobrze, ze chcesz o tym pisac, ale nie powoluj sie na szkole podstawowa, o to jest jedna wielka bzdura. Powtarzam: w SZKOLE PODSTAWOWEJ NIGDY NIE BYLO TRYGONOMETRII W NASZYM KRAJU. Doskonale pamietam czego mnie uczono w szkole podstawowej, a czego w redniej. Szczególnie z matematyki, która zawsze byla moim konikiem. Nie konczylam byle jakiej podstawówki, to byla tzw. szkola cwiczen o poszerzonym programie nauczania z dwoma jezykami obcymi (za darmo). Podaje jej adres (dawny, bo teraz takich nie ma): Szczecin ul. Wielkopolska, Podstawowa Szkola Cwiczen Nr 3. SprawdL to sobie. Jezyki obce mnie nie interesowaly, matematyke kochalam i zdajac egzamin do ogólniaka bylam zwolniona z egzaminu ustnego z tego przedmiotu, bowiem pisemny zdalam na bdb. Mature z matematyki równiez na bdb. Przestan wiec robic ze mnie osla. Wystarczy juz. Nie pisz o obnizonym programie nauczania itp. Pisz po prostu na temat bez tych zjadliwych uwag. One nic kompletnie nie wnosza, a tylko powoduja konflikt. |
2004-12-11 (18:05) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 680 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No jest mi przykro , ze poziom w twojej szkole byl tak niski . Ja funkcje trygonometryczne poznalem juz jednak w szkole podstawowej a konczylem ja w roku 1973 . W liceum w Lodzi to ja zajmowalem sie rachunkiem rózniczkowym i rachunkiem prawdopodobienstwa . Nie mierz wszystkiech ta sama miara . po prostu mialem szczecie , ze nauczycielu mnie co nauczyli. |
2004-12-11 (18:07) Jasze Data rejestracji: 2003-09-04 00:00:00 Ilość postów: 4426 | wpis nr 7 681 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeli jutro wypadniecie liczby 24 i 56 jest takie same /co jest logiczne z punktu widzenia rach.prawd./ a Ty wyliczysz na 100% wczoraj ze JUTRO wypadnie 24 to zmieniasz prawdopodobienstwo trafienia i tego nie rozumiem. Zreszta po co nam ta jedna liczba,do podparcia sie ??? Czy równie precyzyjnie wyliczysz jaka karte do gry wyciagniesz z mojej talii 80 róznych kart o ile wyciagalby po 20 kart z tej samej talii przez 2776 dni. Reka byCi nie zadrzala ??? |
2004-12-11 (18:11) fobia1 Data rejestracji: 2003-09-15 00:00:00 Ilość postów: 5409 | wpis nr 7 682 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No wiec MARIUSZU popisz sie ta swoja wiedza, ale konkretnie, wyniesiona z genialnej szkoly podstawowej w Lodzi. Rachunek rózniczkowy w podstawówce... dobre. |
2004-12-11 (18:19) Mariusz Data rejestracji: 2003-09-02 00:00:00 Ilość postów: 4316 | wpis nr 7 683 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Do Jasze Dokonaj szybkiej analizy . Za wyciagnieta prawidlowo liczbe ( to tak jak w ) ruletce musisz postawic 1000 zl . Jest tych liczb 80 . Jak wygrasz i trafisz to masz razy 600 czyli 600000 zl Prawdopodobienstwo 1/80 . Pozstawile na liczbe 37 No i jezeli nie trafile to starcile te 1000 zloty I koniec . I tak mozesz bez konca . W sytuacji ekstremalnej to mozesz cale zycie przegrac . A teraz zwaz sytuacje nastepujaca . Dokonujac analizy obliczyle , ze ta liczba 37 padnie w 25 wyborze ( ciagnieniu ) . No to wchodzisz dla pewnoci w 23 ciagnieniu . Jak wypadnie wczeniej to strata jest zerowa bo i tak nie obstawiale . Jak weszle w 23 ciagnieniu i nie wygrale to nic nie stracile bo ta liczba moze paskudnie wypac w ciagnieniu 34 . No to jest 600000 -12000 To co ma ci tutaj zadrzec . A ja wypadnie w ciagnieniu 44 to rachunek jest taki 600000-22000 To o co chodzi |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 Wyślij wiadomość do admina |