Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Zaitun Time Series |
2010-12-02 (00:52)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 630 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Natura, wzorowanie się na niej -sieci neuronowe , algorytmy genetyczne. Tak więc wizja mózgu ![]() Pisałam że można równolegle a nawet chyba trzeba równolegle. W sumie ja przedstawiłam 3 neurony i możliwość 3 funkcji aktywacji , ale jest jeszcze możliwość użycia dwóch funkcji sumowania . Superneuron rozrośnie się jeszcze , ale w sumie może dojść do sytuacji dość ciekawej . Mianowicie ogromna sieć ( superneuron będzie zwierał około 10 neuronów a zatem sieć będzie 10 razy wieksza) może sama decydować o tym jaka funkcja na wejściu neuronu , jaka na wyjściu neuronu oraz jakie wagi , jakie połączenia można przerwać (brak połączeń między neuronami) a jakie zachować . Torzymy sieć nadmiarową ( więcej neuronów a raczej superneuronów niż jest zalecane) i proces nauki musiałby przejąć , czy mieć nową funkcję - możliwość przerywania połączeń (wagi =0) . Na wstępie procesu nauczania część połączeń jest przerwana i w zasie nauki jest tworzoną a w innych miejscach może być przerywana. To zamiast tworzenia od nowa nowej architektury sieci. Architektura zmienia się w procesie nauczania. Ale tego nie ma szans dzisiaj spróbować , natomiast można poszukać programów które dają możliwość rozbicia jednego podstawowego neutronu na dwa , które połączymy równolegle i każdy z nich będzie miał inną Fa. |
2010-12-02 (01:01)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 632 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Najfajniejsze jest to ze tu na tym Forum mozna napisac calkiem niezle i z ukrytym bledem. I tak tego nikt nie skoryguje. Slowem nie ma tu nikogo kto by mial nawet wiedze podstawowa o SSN. Ja tak sobie specjalnie , bo myslalem ze sie ktos odezwie. Ale skoro nie ma to proponuje sie w kupe nie smierdzaca zebrac i ukryc. |
2010-12-02 (01:04)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 633 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie przesadzaj , ja już mam ![]() ![]() ![]() |
2010-12-02 (01:11)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 634 [ CZCIONKA MONOSPACE ] spook, a wiesz czy w Statistica można dość dowolnie konstruować architekture sieci . ten program który Ty używasz , chyba ma tylko jedno wejście ? coś tak mi sie kojarzy ? gumisiu, co mi proponujesz ? |
2010-12-02 (01:28)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 635 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Teoretycznie mozna uzyc 2 neuronow rownolegle w roznych warstwach z takimi samymi danymi na wejsciu, ale roznymi parametrami aktywacji, itd. Taki virtualny superneuron chyba da sie zrobic. Nie , nie to nie moze byc nadmiarowe i nie bedzie. Te zalecenia o ilosci i recepty to sie maja nijak, bo i tak wszytsko zalezy od sposobu w jaki chcemy rozwiazac problem. No i dokladndie to co piszesz, poprostu mozna miec schemat rozrysowany w sposob logiczny i powalaczac i poprzerywac polaczenia tam gdzie sa niepotrzebne, bo z gory wiadomo ze bedzie bzdura. Rozbic neurona sie nie da w SSN na dwie czesci. Trzeba uzyc dwoch rownolegle, podac te same dane na wejsciu, itd. zeby zbudowac superneurona. Wiesz o co mi chodzi , gdybym mogl to sobie poukladac samemu to by nie bylo problemu. Tak to trzeba kombinowac i sie naginac do mozliwosci. |
2010-12-02 (01:41)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 638 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No wlasnie gdzie sa nasi \"przyjaciele\" ? Gdzie Oni Sa ? Zabraklo ich ? Wiemy ze sie znaja dobrze na pieluchach i wieku userow. Ale moze nam pomoga ? mimo wszytsko. Przeciez to co tu piszemy to sa banalne problemy. Gdzie Oni sa ? |
2010-12-02 (01:45)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 639 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Nie dosłownie rozbić tylko \"rozbić\" - jeden zastąpić dwoma , lub trzema , lub nawet większą ilością ( użycie 3 różnych funkcji aktywacji oraz dwóch funkcji agregacji stwarza nam potrzebę zastosowania 6-ciu neuronów) . Tylko jak to przełoży się na szybkość działania (i szybkość procesu uczenia sieci i działania programu symulującego sieć). |
2010-12-02 (01:54)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 642 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem, wiem i tez sie nad tym zastanawiam. W ten sposob to mozna zamulic na maksa. Dlatego tak jak pisalem niektore rzeczy trzeba wylaczac , bo z gory wiadomo ze to za duzo. Nie wszedzie trzeba sprzezen zwotnych, itd. Niektore wagi z gory wiadomo jak ustawic. To moze w znacznym stopniu przyspieszyc nauke. Lub tez z nauczycielem zrobic. |
2010-12-02 (02:03)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 644 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja widze taki problem ze neurony w poszczegolnych warstwach nie maja ze soba kontaktu. Wiec mozemy takie warstwy zrobic zgodnie z tym o co nam chodzi czyli zbudowac super neuron. Wyjscia poprostu w kolejnej konstrukcji sieci wsadzic na IN, wagi itd. I mamy 1 superneuron. Tylko jeden. To tragedia. No nie ? |
2010-12-02 (02:06)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 645 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A teraz pomysl jak latwo by bylo gdyby konstrukcja byla SSA. No nie byla by to bajka ? |
2010-12-02 (02:17)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 646 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja mogę bazować na kilkudniowej wiedzy , zrzutach ekranowych i rysunkach jakie to widziałam w materiałach które czytałam ( na początku z małym zrozumieniem ![]() Być może z racji tego że mało wiem , nie dużo rozumiem , to pojawiają się u mnie pewne sugestie , pytania i koncepcje ( moze i śmieszne ) Myślę że jeśli tylko jest możliwość ustalania F aktywacji i agregacji osobno w każdym neuronie , to łatwo można nawet i 6 neoronów wykorzystać i nie będzie problemu z tym by stworzyć superneuron w miejsce zwykłego. Jeśli funkcje te określa się dla całej jednej warstwy to też się będzie dało to zrobić , ponieważ superneuron będzie rozciągnięty na dwie warstwy gdzie w jednej będzie jedna funkcja a w drugiej inna ( można nawet na 6 warstw ) . Jeśli zaś funkcje określa się dla typu warstw (czyli wszystkie ukryte mają tą samą funkcje) to kicha. |
2010-12-02 (02:17)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 647 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Inaczej mowiac gdyby byl taki program ktory by umozliwial podanie poszczegolnych warstw na kolejne wagi , wejscia , itd . to by byl centymertr do przodu. |
2010-12-02 (02:21)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 648 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i prosze Pani oczywiscie pelna ingerencja we wszytskie parametry. Bo inaczej to nie tylko kicha , ale i skret kichy ps. Kurka dobrze sobie radzisz. |
2010-12-02 (02:23)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 649 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.youtube.com/watch?v=XCzThEQY4e4 |
2010-12-02 (02:30)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 377 651 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Podalem Ci swojego maila i jedynie ta droga bede z Toba wymienial swoje poglady na temat sieci. Nie dlatego ze oczekuje jakichs specjalnych wzgledow z Twojej strony, ale dlatego ze nie potrafilbym sie powstrzymac od \"wyprostowania\" starego capa i weryfikacji jego wiedzy. Z jednej strony by sie w koncu czegos dowiedzial ale z drugiej pozbawilbym go ostaniej jaka mu zostala mozliwosc relaxu (czytaj : kto mi co zrobi jak ja sobie po...***....ole palcami po stole). Zreszta spook to bardzo mily czlowiek, to jest jego watek wiec po co mu go psuc. Poza ewentualnym mailem powiem Ci tylko tyle ze \"powazne\" implementacje sieci (czytaj niedostepne ani na rynku ani w internecie), ktore tworzone sa specjalne pod konkretne zagadnienia, oprocz mechanizmow optymalizujacych architekture ktore sa juz standardem, nie dosyc ze posiadaja rowniez machanizmy optymalizujace parametry funkcji aktywacji to rowniez formujace jej krzywizne zgodnie z rozkladem reprezentacji liczbowej badanych procesow. Z polskiego na nasze, funkcja aktywacji wcale nie musi miec ksztaltu mniej lub bardziej zdeformowanego \"S\". To moga byc rozne cudaczne ksztalty aproksymowane przez implementacje sieci na przyklad wielomianami ze wzgledu na latwosc tworzenia pochodnych. Te implementacje uruchamiaja np (zwykle naprzemiennie) dwa rownolegle procesy korekty zarowno wag jak i parametrow funkcji aktywacji zakrzywiajac optymalnie dwie niezaleznie przestrzenie w sposob optymalny dla danego zjawiska. Oprocz wrecz nieograniczonej mozliwosci kreowania struktur sieciowych i polaczen miedzy neuronami te implementacje pozwalaja rowniez okreslac \"obszary\" tych struktur rozniace sie funkcja aktywacji bez ograniczania sie do jednej warstwy. Zatem Twoja smiala teoria \"super neuronu\" nie jest nowatorska bo go sobie mozna zlozyc, ale ... swiadczy o zaskakujacej intuicji i dlatego w ogole chce mi sie z Toba gadac bo w tej chwili, nie moja wiedza, tymbardziej nie starczy slowotok macabry ma wartosc ale \"iskra w oku\", ktora niezaprzeczalnie masz. Pzdr |
2010-12-02 (02:39)![]() Data rejestracji: 2006-06-07 Ilość postów: 237 ![]() | wpis nr 377 652 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O to sa. O to wszyscy sa.... Jest !!!!! Wcale sieci nie trzeba. Ja Cie bez sieci jestem wstanie wywolac. |
2010-12-02 (02:55)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 377 654 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Skoro mi tak posłodziłeś , to czekam na odpowiedź. Kurka k..w..@.. |
2010-12-02 (07:32)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 377 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z pustego i Salomon nie naleje. A może zamiast skupić się na niedoskonałości neuronów, lepiej zastanowić się nad takim dostosowaniem danych wejściowych, by program mógł je prawidłowo zrozumieć, przeanalizować, przetrawić. |
2010-12-02 (09:19)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 377 690 [ CZCIONKA MONOSPACE ] INNYMI SŁOWY ZAMIAST DOSTOSOWYWAĆ NEURONY DO DANYCH, DANE DOSTOSOWAĆ DO MOŻLIWOŚCI OBLICZENIOWYCH NEURONÓW ![]() |
2010-12-02 (11:36)![]() Data rejestracji: 2005-08-20 Ilość postów: 2046 ![]() | wpis nr 377 715 [ CZCIONKA MONOSPACE ] === Na początku był Chaos=== spook Masz rację - ci co wiedzą ( ale także i ci co udają, że wiedzą ) nic Ci nie podpowiedzą. Zrobiłeś sobie podział odpowiednio mianowanych kulek na dziewięć grup, zapiszmy je w tabelce - i wyobraźmy sobie , że jest to kaseta z kulkami ułożonymi Twoim sposobem. Musimy znaleźć jak najwięcej właściwości takiego ułożenia, które będą nam przydatne w dalszych rozważaniach. Możemy wykorzystać na początek dane które podał tu swego czasu Janio. Spróbuj wypisać cechy, które znajdziesz przy takim podejściu. Moim zamiarem jest Wspólne - step by step - zmierzenie się z tak postawionym zagadnieniem. Jeśli Ci taka konwencja odpowiada to zaczynamy. Pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 ... 13 14 Wyślij wiadomość do admina |