Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 ... 13 14
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Zaitun Time Series

2010-12-01 (00:10)

status spook
Data rejestracji: 2010-11-17
Ilość postów: 1960

12741
wpis nr 377 198
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba

Pytanie \"która\" dotyczy wszystkich grup (odpowiedzi jest tyle ile grup, albo i więcej:-), pytanie \"czy\" dotyczy tylko jednej grupy a odpowiedzi są

2 (~1 - wystąpi lub ~0 - nie wystąpi).
2010-12-01 (00:12)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 377 200
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba,

Nie da się ukryć, że Twój pomysł ma jedną niezaprzeczalną zaletę: każdy sobie sam losuje numery.

Przypuszczam, że są to różne numery.

Bo gdyby były takie same, to nie miałoby sensu, niczego by nie wygrali..

Zatem wszyscy stosujący się do Twoich rad otrzymują OD LOSU numery przeznaczone tylko im.

No a skoro Ty ZAPEWNIASZ, iż jest to SKUTECZNY SYSTEM umożliwiający wygraną /\"nikt nie wie dlaczego\"/, albo chociaż dający znakomite szanse WSZYSTKIM na wygraną,

to nie wypada zaprzeczać.

LOGICZNE WNIOSKI NASUWAJĄ SIĘ SAME...

Powodzenia
2010-12-01 (00:22)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 377 204
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Spook - napisales cyt: \"Nowe podziały mają uzupełniać się nawzajem, pomóc wykluczać do minimum ilość liczb które nie wypadną w losowaniu.\"

W pewnym momencie dojdziesz do takiego etapu ze narobisz np. 50 roznych grup (zbiorow) ze wzgledu na jakiekolwiek czynniki optyczne, graficzne , uczuciowe, intuicyjne, numerologiczne , itd.

Bedziesz mial ich tyle ze poprostu udlawisz sie nimi, tz udlawisz nimi SN.

Inaczej mowiac zaczniesz zauwazac ze niektore zbiory sa bez sensu, bo np. sa bardzo podobne do innych , itd. Zaczniesz szukac kryteriow ktore wykluczyc , a ktore zostawic.

I co ?

No jak by byly to kobitki to bym sie nie zastanawial. Ale wiemy ze tak nie jest. (szkoda no nie, ale mamy za to Kurke)

A wiec trzeba jak widzisz chyba inaczej pomyslec.

Karamba
2010-12-01 (01:05)

status karamba

2075
wpis nr 377 217
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP - Wlasnie to problem, bo Ty przypuszczasz. Ja napisalem: na forum jest przyklad.

Wiec nie trzeba przypuszczac tylko odczytac.

Bardzo Cie prosze nie pisz czegos czego nie napisalem.

Ja nikogo nie zapawniam, bo napisalem ze to nie jest zbadane do konca.

Wiec logika podpowiada, ze to nie wiadomo jak jest do konca z tym.

Widzisz jakbys byl chlonny wiedzy , to bys sam wzial udzial i zachecil innych zeby wiecej osob wzielo udzial w doswiadczeniu i by bylo wiecej wiedzy . A tak to co ? Tylko jedna osoba wziela udzial.

I tak jest OK. Jest lepiej niz przypuszczasz. Tutaj na tym Forum jesli sie nie myle nikt lepszej rzeczy nie przedstawil. Jedno z banalnie prostych doswiadczen trwalo rok, dzieki bardzo pracowitemu i konkretnemu koledze ktory to prowadzil.

Moze chcesz mnie pobic w tych wynikach to napisz tak jak ja to zrobilem i osiagnij takie wyniki.

Jak bedziesz lepszy to przebiegne sie nago przed Palacem Prezydenckim.

Nie prawda jest to co piszesz ze wszyscy dostana od losu numery przeznaczone tylko im.

Powtarzam to jest nie prawda !!!!!!!!

i napisze tak jak ty napisales:

Logiczne wnioski nasuwaja sie same...

TDP - jak napiszesz jak to dziala to naprawde masz wielki uklon z mojej stony za wykazanie nieprzecietnej inteligencji.

Napisales- cytuje: \"Nie da się ukryć, że Twój pomysł ma jedną niezaprzeczalną zaletę: każdy sobie sam losuje numery.

Przypuszczam, że są to różne numery.\" koniec cytatu.

To nie prawda ze to jest zaleta ze kazdy sam sobie losuje numery. Napisz mi dlaczego.

Najprosciej jak potrafisz. Ja tez sie staram uzywac jezyka najprostrzego, chodzi go dobrze nie znam, co chyba wlasnie Ty juz mi raz wytkneles.

Karamba
2010-12-01 (01:52)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 377 225
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ależ nie domyślasz się, dlaczego uważam za niezaprzeczalną zaletę to, iż każdy sam dla siebie ręcznie losuje?

Wyobraź sobie, że zbierasz grupę osób. Ile tam Ci pasuje.

10 tysięcy dobrze, a może grupa będzie liczyła 100 tysięcy grających ?

Ale oni zamiast losować każdy na swój rachunek czekają na Twoje ręczne wylosowane numery i wszyscy zawierają te same zakłady.

No i teraz np. gracie w DL.

Trafiacie szóstkę za powiedzmy co setnym razem /jak wiesz mocno tu przerysowuję/, nieco więcej niż 3 razy w roku.

Trzy razy w roku trafiacie po ileś milionów dzielonych na 100 tysięcy graczy.

Oczywiście bierzecie udział w każdym losowaniu, 3 razy w tygodniu.

Ile wygra każdy uczestnik tej grupy?

Czy możesz orientacyjnie podać finansowy bilans takiej gry?

O to mi chodzi dokładnie.

Wbrew pozorom w multi lepiej nie będzie, bo organizator na wniosek swoich analityków /mają tam niezłych matematyków/ może w każdej chwili zaostrzyć warunki gry bez podania przyczyn. Sejm obraduje nieustannie a póki obraduje, to niestety nikt nie może być pewny jakie tam podatki uchwali a niestety w tym kraju ustawy obowiązują od razu po uchwaleniu. Ponadto gra multi jest jak sam wiesz wyjątkowo \"mułowata\".

Zatem sam grając w DL wygrasz być może pulę.

Wespół już nie.

W wielkiej grupie niestety jeszcze gorzej. Pisałem o tym dziesiątki razy.

Dlatego ciągle wszędzie piszę, że nie ma sensu publiczna budowa systemów do gry losowej, obojętnie jaki to system. Sieci nie sieci, jeden z kolegów tępi mnie za ten pogląd, ubliża na forum, i popiera publiczny system budowy sieci.

W ogóle nie rozumiem, dlaczego tak ogromna większość forumowiczów tego nie pojmuje.

Kiedyś dla żartu na czacie napisałem, żeby zagrali razem na jakieś tam numery z czyjegoś snu. I oni tam z zachwytem podjęli temat i zaczęły się wyliczanki ile to milionów razem wygrają w DL.

Stąd prosty wniosek, iż Twoja metoda ma tę niezaprzeczalną zaletę..

Nie potrafię tego prościej napisać.

Pozdrawiam
2010-12-01 (09:24)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 377 258
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

tj_gumis@poczta.onet.pl
2010-12-01 (15:29)

status spook

12741
wpis nr 377 403
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Obydwie moje prognozy zakończyły się niestety niepowodzeniem.

Ale niepowodzeń nie upatruję w metodzie którą stosuję ani używanym programie. To kwestia ustawień i prawidłowo dobranych danych które musi przetworzyć program. Precyzja, precyzja i jeszcze raz precyzja.

Na pewno nie zmienię kierunku w którym podążam a miesiąc czasu przygody z sieciami to zbyt mało by rozwikłać jej tajniki.

Można liczyć jedynie na własne doświadczenia, ponieważ nikt na żadnym forum nie podzieli się własnym doświadczeniem jak za jej pomocą wygrywać w lotto.

Ci którzy już to wiedzą dzielą się efektami swojej wiedzy ale za pieniądze.
2010-12-01 (22:48)

status karamba

2075
wpis nr 377 591
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP - tylko w jednej sprawie sie z Toba zgadzam, mianowicie publicznej budowy systemu.

Tutaj w tym temacie raczej chodzi o cos innego. O poznanie mozliwosci SN i ewentualnego wykorzystania sieci, na bzdurnych przykladach.

Na moje pytanie mi nie odpowiedziales , a wlasciwie to powtorzyles swoje zdanie ze jak kazdy sam bedzie losowac, to jest to zaleta.

A ja po tym co napisales napisalem, ze to nie prawda. To nie jest zaleta tylko wada.

I mialem nadzieje ze zrewidujesz swoj poglad i napiszesz dlaczego to jest wada.

Nawet bez badania , tylko czysto teoretycznie dedukujac.

I napisalem ze jest przyklda ktory to w jakims tam minimalnym stopniu pokazuje ze jets to wada.

Prawda jest to ze ja kiedys tez myslalem ze to jest zaleta. A teraz wiem ze nie.

Stosunkowo szybko sie zorientowalem ze to jest wada.

Nie ma nic wsoplnego jakies tam odpisywanie od siebie na wzajem losowania. To kwestia organizacji. I to nie jest skomplikowane. Wrecz banalnie proste.

Wiesz co by sie stalo jak by ......
2010-12-01 (22:49)

status karamba

2075
wpis nr 377 593
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Konsekwencja tego bedzie i tak to nastapi, ze organizator gry zmieni zasady i do 6 losowanych liczb doda liczbe dodatkowa z zakresu od 0 do 9.

Za trafienie 6 + 1 bedzie najwyzsza nagroda. to jest jak 1 do 139 838 160.

I na koniec powiem Tobie ze ja jestem za tym.

Moje wnioski : W PL organizator po paru duzych kumulacjach zglupial , bo sie przerazil iloscia wyslanych kuponow. I co postanowil ? Zwiekszyl cene za jedna gre.

Dlaczego ? Bo myslal ze dalej bedzie taki duzy naplyw gotowki z zagranicy.

To przy duzych kumulacjach goscie z zachodu robia ogromny obrot , nie tubylcy.

Dla gosci z zagranicy takie normalne 6 i jakies 2-3 kumulacje nie sa zadna atrakcja.

I na tym wlasnie poplynal organizator w tym roku.

Bo \"los\" nie dal kolejnych duzych kumulacji.

Mimo ze jakis tam czlowiek zapowiadal ze tak bedzie. Ja sie przyznam, ze z tego sie smialem i smialem sie z tych wszytskich wpisow i wypowiedzi tu na forum w momencie podwyzki. Moim zdaniem nikt nie podal istoty sprawy.

Analitycy organizatora gry wykazali sie totalna ignorancja i brakiem wiedzy.

Jak myslisz co teraz zrobia ?

Tak to widze.

Karamba
2010-12-01 (22:50)

status karamba

2075
wpis nr 377 594
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Wracajac do tematu. Jakos male zainteresowanie. A ja ma coraz wiecej do powiedzenia. I nie chodzi zeby odrazu pisac przepisy, najpierw trzeba rozwalic teorie i zastanowic sie jak wykorzystac te SN.

Im wiecej wiem, czytam ( a bilioteka jest niezla), rozmawiam ze specjalistami ktorzy na codzien uprawiaja ta dziedzine.

Dochodzie do roznych wnioskow, czasem na poczatku sprzecznych.

Ale coraz bardziej sie utwierdzam ze sama idea SSN, jest napewno OK do wybranych rzeczy.

Problem w tym ze glowny szkielet SSN jest oparty na budowie ludzkiej komorki nerwowej.

A ten schemat nie jest specjalnie wydumany przez stworce. Generalnie czlowiek ma tego duzo w glowie i tak 80% spoleczenstwa to niestety delikanie piszac nie rozwinieci.

Proces nauki jest kiepski. I podobnie jest w SSN.

cdn.
2010-12-01 (22:54)

status karamba

2075
wpis nr 377 595
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Moim zdaniem mozna to inaczej zrobic, bardziej uniwersalnie, bo to co jest niestety jest ograniczone, podobnie jak ludzki umysl.

Jak ?

Np. szkielet atomu jest o wiele berdziej uniwersalny i mysle ze wyparl by SSN.

Mozna by nazwac taki twor Sztuczne Sieci Atomowe = SSA.

Sieci SSA mialby ogromna przewage w procesie nauki. To jest logiczne.

A i sama archtektura nie wymagalaby szukania z posrod wielu programow tego ktory nam jest potrzebny. Nie jest wielkim problemem napisanie takiej uniwersalnej architektory. Wystarczyl by jeden program.

Teoretycznie wydaje sie ze zwykle SSN z pewnscia wyparla by bez problemu, ale ogrom zastosowania w roznych innych dziedzinach i proste dopasowywanie archtektury do problemu bylo by nieograniczone.

Praktycznie to czlowiek by wcale nie musial wiele myslec, taka siec sama rozpoznala by problem w bardzo prosty sposob.

Ale samo do siebie nie bede pisal.

pozdrawiam serdecznie

Karamba
2010-12-01 (23:27)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 377 612
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba ja jeszcze nie przerobiłam SSN w odpowiednim stopniu a Ty już proponujesz SSA

Ogolnie jest przyjęty model :

neuron wejściowy z funkcją aktywacji liniową lub bez funkcji aktywacji

neurony ukryte z funkcją nieliniową (jest wybór kilku funkcji do zastosowania)

neuron wyjściowy z dowolną funkcją ( jeszcze większy wybór)

Recept nie ma , tylko zalecenia co do tego jaka funkcja aktywacji ma być w danym miejscu - wejście, warstwa ukryta, wyjście.

A dowolność jest i tak dość duża. Praktycznie tylko wejście ma zalecaną funkcje liniową jako najczęściej stosowaną.

Aby nie przechodzić od razu do SSA to może SSN a dokładniej to sam neuron można nieco zmodyfikować , tzn można zamiast jednego neuronu (faktycznego) zastosować dwa i więcej (neurony składowe) , gdzie każdy z nich ma inną funkcję aktywacji.

Sieć regulując wagi poszczególnych neuronów składowych wchodzących w skład podstawowego niejako również reguluje rodzaj funkcji aktywacji.

Coś w kierunku - superneuronu . - rysunek.

Może ktoś poda (czy udostępni) programy w których jest możliwość dość dowolnej konstrukcji sieci .

2010-12-01 (23:31)

status karamba

2075
wpis nr 377 614
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Teoretycznie poniewaz jest to i tak sztuczny twor SSA mozna sie posunac jeszcze dalej niz siega obecnie wiedza i zgodnosc jej z obowiazujacymi prawami.

Rozwiniecie sieci o kolejne nazwijmy to tak jak w SSN warstwy w przypadku braku pozytywnego rozwiazania wykorzystujac teoriie kwantowa pola, bylo by ogromnym przelomem w budowie modeli i rozwiazywaniu problemow.

W praktyce bez wzgledu na problem zawsze by sie otrzymalo tylko dwie odpowiedzi.

Jak bardzo zlozone by byly odpowiedz zalezy oczywiscie od problemu.

Np. taka funkcja \"auto\" lub \"manual\" do wyboru zalatwiala by sprawe jak daleko i z jaka \"dokladnoscia\" (nie mylic z dokladnoscia wyniku, bo on i tak bedzie zawsze dokladny i beda to dwie odpowiedzi.) SSA ma problem nazwijmy to \"rozwarstwic. Inaczej mowiac na czasteczki ktorych nawet nie znamy i nie mamy dla nich nazwy. Zreszta to by bylo nie potrzebne, bo wystarczy zwykly zapis z wzoru matematycznego okreslajacy stan \"dokladnosci\".

Karamba

ps. Jak mam przestac to prosze napisac zeby nie zasmiecac.

Ja polubilem ten temat, chodzby dlatego ze uwazam ze sa tu co najmniej dwie mile osoby.

2010-12-01 (23:34)

status spook

12741
wpis nr 377 615
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

http://ompldr.org/vNmR6eA

O to mniej więcej mi chodzi... 3 współrzędne, jeśli wspólnie wskażą określoną liczbę prawdopodobieństwo pomyłki będzie znikome. Ma to się opierać o sieć neuronową, 3 różne centra wykonujące pomiar, współpracujące ze sobą ale działające osobno według własnych zasad.

Przepraszam za brak fachowej terminologii.
2010-12-01 (23:40)

status spook

12741
wpis nr 377 616
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

O programy pytasz?

Mam link na statistica8 w wersji angielskiej i najnowszego matlaba.

Jeśli Ci się przydadzą to zapodam linka.
2010-12-02 (00:00)

status karamba

2075
wpis nr 377 619
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurko - no wlasnie nie szeregowo tylko rownolegle. I co dalej to tez wiadomo.

No widzisz Kurko jak szybko Ci idzie. Dokladnie mniej wiecej o tym samym myslimy i napotykamy te same \"ograniczenia\". Ja juz pisalem ze nie znalazlem dostepnego programu gdzie w sposob modulowy (jak klocki lego) moglbym sobie ulozyc sam konstrukcje (architekture) sieci. I potem sobie poustawiac parametry tak jak mi logika podpowiada.

Dosc rozwiniete sa SN ponoc MatLab. Przeczytalem spora czesc o programie, ale nie wszytsko.

Tego co bym chcial ot tak odrazu narazie nie widze. Ale trzeba przeczytac wszytsko i sprawdzic najpierw czy sprosta wymaganiom jakie oczekuje.

Oczywisice ze do tego wystarczy tylko teoretyczne podejscie. Nie trzeba nic praktykowwac skoro z gory byc moze bedzie wiadomo ze sie czegos nie da.

A jak sie nie da no to mozna wode sposcic po takich programach.

Kurka - ja to pisze bo mnie martwi to ze nie ma tego co potrzeba, a moim zdaniem nie jest to takie trudne. Martwi mnie tez ze ludzie chca siebie nasladowac jakby byli niewiadomo czym, kim, itd.

A wiadomo ze sa bardzo ulomni. Bardzo.

Wystarczy ze spojze na siebie , po co mam patrzec na innych.

Mam takie wymagania w stosunku do swojej osoby ico ? gowienko.

Tylko zniikomy procent tego daje sie zrobic.

cdn.

Napisze Tobie przyklad z realu.
2010-12-02 (00:34)

status karamba

2075
wpis nr 377 625
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

10 lat temu mnie \"oswiecilo\". Tak mi sie wydawalo.

Jak spojzysz na papier nutowy to bedziesz wiadziala co mam na mysli.

Chcialem (we wspolpracy z pewna Firma ktora sie wtedy zawiazala) zrobic nastepujaca rzecz oparta o SSN.

W pierwszej linijce wpisuje nutki. To jest wejscie.

Pozostale linijki zostaja w dowolnych wariantach zgodnych z zapisem nutowym uzupelnione przez poszczegolne wybrane instrumenty. Wiadomo ze kazda linijka mialaby swoje parametry , itd. przez SSN. Jak narazie okazalo sie to nie mozliwe, bo sieci sa za glupie.

Ale to stalo sie przyczyna innego softu ktory mozna dzisiaj kupic za w sumie niewielka kase max 400 Euronow. Autorow jest kilku i jest na szczescie przywodca , bo bez niego by to nie bylo doprawadzone do konca i daalej rozwijane.

Soft jest tak ograniczony od pierwotnego pomyslu ze az strach.

Co robi koryguje falszywe nutki i wszytsko jedno co mu podasz na wejscie.

Inaczej mowiac Kurka tez potrafi spiewac czysto.

Potrafi jeszcze wiecej niz sie ludziom snilo. Ale to jest nic w porownaniu z tym co mialo byc.

Dlaczego tak jest ?

Brak odpowiednich narzedzi pomocniczych.

Ludzie tworza malo uniwersalne rzeczy i programy.

Sami sie ograniczymy z zalozenia ze wiecej nam nie bedzie potrzeba.

A widzisz jak jest w praktyce. No widzsz.

Przeciez my sadze wiemy co nam potrzeba, Modulowy system budowy archtektury bylby banalnie prostym i uniwersalnym wyjsciem. No i na litosc diabelska nie na neuronach !!!!

Bo to kiepski pomysl myslec ze jestesmy wspaniali i super zbudowani.

Moim zdaniem jak kiedys dojdzie , a sadze ze dojdzie do tego ze beda SSA to bedzie to krok do tego ze beda seryjnie produkowane cyborgi, clony , itd. A czlowiek bedzie sobie mogl wybrac kiedy chce zejsc i kiedy chce sie znowu pojawic.

Ja bym chcial taki urlop teraz.

2010-12-02 (00:34)

status karamba

2075
wpis nr 377 626
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mam tez nadzieje ze upadnie bezpowrotnie idea kodu genetycznego. Bo to jest pomylka.

Kazdy twor zrobiony i wykorzystywany przez czlowieka bez pelnej kontroli jest chorym podejsciem. A tak teraz mamy z kodami genetycznymi i wiekszascia SSN.
2010-12-02 (00:47)

status karamba

2075
wpis nr 377 628
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Z wyjsc rownoleglych problemem jest to ze ze one sie sumuja.

A nie powinny tam brakuje odpowiedniego parametru.

I w samych pojedynczych tez jest sumowanie. To jest blad.

Inaczej mowiac wyniki mnozenia sa sumowane.

No nie przegrzal sobie glowki tworca.
2010-12-02 (00:49)

status karamba

2075
wpis nr 377 629
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Widzisz ten blad w zalozeniu ?
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 6 ... 13 14
Wyślij wiadomość do admina