Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 ... 13 14
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Zaitun Time Series

2010-11-30 (09:46)

status nok66
Data rejestracji: 2010-09-21
Ilość postów: 219

12666
wpis nr 376 928
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

bardzo ciekawy sposób typowania ....tylko od czego trzeba zacząć żeby to załapać ( nie piszcie że od początku ) pobrałem ten program ale jakoś go nie trawię
2010-11-30 (10:00)

status spook
Data rejestracji: 2010-11-17
Ilość postów: 1960

12741
wpis nr 376 929
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

nok66

Zacznij od wprowadzenia danych do excela, otwórz plik z wynikami, zaznacz 6 kolumn w których są podane wyniki, skopiuj do nowego pliku i zapisz, możesz też skopiować datę albo numer losowania ale dane te muszą być po prawej stronie. Kolumny A-F muszą zawierać wyniki

PLIK ZAPISZ W FORMACIE .xls
2010-11-30 (11:33)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 376 951
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Gumisiu , na dzień dzisiejszy można powiedzieć że zainteresowałam się SN - jak to bedzie poważne zainteresowanie ?- nie wiem sama.

Mogę rozczarować się z kilku powodów- za dużo wiadomości trzeba przyswoić by coś kombinować (wskazane lata praktyki) ,czy zbyt trudny temat i amatorskie podejście nie ma sensu , ........itd.

Ale zainteresowałam się (jak wcześniej pisałam) ponieważ mam te pseudodane ( w przzykładzie to LMN) które jak sądzę stwarzają sens wykorzystania SN. Jesteś może na innych forach gdzie jest PW?

Karamba , tak te LMN to jest oczywiscie przykład i dana N nie jest określona bliżej (umyślnie) , natomiast L i M są przykładowe.

Myślę też by parametr N dla wszystkich kulek wynosił np 0,5 - nie znamy wielu czynników (praktycznie żadnego) więc to coś w rodzaju sztucznego czynnika . Sieć może sobie regulować wagi dla niego . N może być Nieznanym parametrem który mimo wszystko wprowadzamy .

Może być także parametrem obliczonym np z MNK (może być to Prawdop. wypadniecia dla danej kulki) ale sądzę że powinno być skalowane nie od 0 do 1 a od np 0,4 do 0,6. Będzie to \"mniej znaczący\" parametr.

Jako że nie jestem obciążona wiedzą na temat SN to moje podejście jest (tak sądzę) nowatorsko - być możę idiotyczno - laickie, ale czasem brak wiedzy wręcz pomaga

2010-11-30 (11:50)

status spook

12741
wpis nr 376 958
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

Przyznam się bez bicia że jestem niedoukiem w związku z tym nie mam w umyśle pozostałości na temat takich czy innych regułek wyniesionych z wykładów tęgich głów, albo literatury czytanej pod przymusem. Wszystko robię pod intuicje lub natchnienie. Fachowa wiedza z którą się zapoznam i tak wyleci z głowy prędzej czy później. Lecz mimo tego że moją bardziej aktywną częścią mózgu jest prawa półkula odpowiedzialną za irracjonalne myślenie używam teraz linuxa zamiast windows, w którym ustawienia polegają na grzebaniu w plikach konfiguracyjnych a nie klikaniu next > next > ok
2010-11-30 (11:53)

status Kurka

4098
wpis nr 376 959
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie wiem gdzie lepiej jest stosować funkcje aktywacji typu \"spłaszczone S\" a gdzie liniowe , ale można to też nie określać dokładnie. Można zastosować wybieg - no włąśnie nie wiem tak do końca , ale teoretycznie można , więc zapytam :

czy neurony w warstwach ukrytych mogą mieć indywidualnie określone funkcje aktywacji ???

czy cała sieć musi mieć tylko jeden typ funkcji aktywacji ? (chyba nie).

Trochę poczytałam (czyli nie wiele) , ale to jest taki bigos i nie prowadzę na razie zapisków ale ogólnie wyłapuję tylko to co najłatwiejsze na początek - ogólne . Dlatego też nie chce za szybko przechodzić dalej , ale już pojawiło się kilka problemów i związanych z architekturą i z wprowadzaniem danych i z samymi danymi - chocby taki parametr N.

spook

ja mogę jedynie komentować jak skutecznie będziesz typował , ale nie ma sensu po jednym losowaniu , a nawet po 10-ciu losowaniach.

Nie sądzisz , że można wykasować sobie np 50 ostatnich wyników losowań i rozpocząć test dla stanu Obecny-50 losowań,

Wiem że nie będzie to na żywo , ale TY bedziesz wiedział jak w ciągu 50 losowań sieć prognozowała i możesz to zrobić już (tylko potrzebna chęć i czas) . Podasz prognozę na 50 losowań i wyniki sieci za 50 losowań .

2010-11-30 (12:07)

status spook

12741
wpis nr 376 962
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

Tak też czyniłem, najświeższe 10 wyników usuwałem z listy i porównywałem wyniki testu z pierwszym wynikiem od końca z tych 10 zapisanych w osobnym pliku.

Program częściej podawał wynik trafny w przypadku 9/9 niewiadomych. Pomyłki zdarzały się raz na kilka losowań, dla 1-3 niewiadomych program podawał zły wynik.
2010-11-30 (12:23)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 376 964
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

Wbrew temu co tutaj twierdza Zalosny Cap Pedzio i Abrakadabra sieci neuronowe to nie jest zadna ogromna wiedza do przyswojenia.

To raczej eksploracja obszarow mozliwosci jakie one daja. A jest tego cholernie duzo i niezbedny jest czas i zapal a nie drukarnia. Problem nie polega na tym ze nie mozna prognozowac lotka przy uzyciu sieci. Mozna. Problem polega na tym ze sieci maja cholernie duzo do powiedzenia i to wcale nie \"miedzy wierszami\".

Problem polega rowniez na tym ze w przypadku liczb \"losowych\" nikt nie potrafi zadac sieci \"wlasciwego\" pytania.

Pisalem Ci kiedys ze jesli \"czujesz idee wag\" to wiesz wiecej na temat sieci niz wszyscy czlonkowie klubu seniora razem wzieci.

Siec to przede wszystkim Twoje wagi (deformacja liniowa danych) plus nastepna deformacja nieliniowa (badz kolejna liniowa) rezultatu (sumatora deformacji liniowych poprzedniego kroku).

Siec jest wiec jedynie skladaniem takich dwuetapowych procesow do kupy ktore znajduje swoj obraz w jej architekturze (warstwy i ilosci neuronow) i w jej strukturze (dobor polaczen miedzy neuronami, sposob, czas i miejsce \"deformacji\" danych).

Sama tego nie wiesz, a przeciez Ty juz dawno uzywajac wag, bawisz sie siecia jednowarstwowa z liniowa funkcja aktywacji. Co Ci przeszkadza zaakceptowac fakt ze wyniki ktore uzyskujesz mozesz obrabiac po raz kolejny innymi wagami akceptujac fakt iz dla implementacji programowych sieci jest to po prostu przejscie danych z jednej warstwy do drugiej ?

Wbrew mitom ktore tu kraza sieci neuronowe nie sa mechanizmami ktorych funkcjonowanie jest skomplikowane i nie wiadomo tak naprawde co sie w ich srodku dzieje.

Mozna, przepraszam, nalezy nimi operowac calkowicie swiadomie.

Jesli chodzi o udzielanie sie na forach to na zadnym sie nie udzielam, bo takowego nie ma (sieci i gry losowe) bo nikt nie ma pojecia (lacznie ze mna) jak zadawac poprawne pytania.

Za to pelno jest wszedzie starych capow z obsikanymi pieluchami ktore z perspektywy wozka uzadzaja sobie kanal \"discovery\" przy kazdej mozliwej okazji.

Pzdr
2010-11-30 (12:32)

status spook

12741
wpis nr 376 966
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Żeby nie zakładać nowego tematu chciałbym zwrócić uwagę że wartość trójki w dużym lotku nie jest równa cenie kuponu jak dotychczas.

Wysyłając jeden kupon płacimy 24zł a jeśli uda nam się trafić trójkę kolektura wypłaca nam jedynie 20zł :-/

Czyżby totalizator chciał się bardziej nachapać żeby mieć z czego opłacić swoje gwiazdy prowadzące losowania, a może trafność trójki jest teraz większa i totalizator zaczyna być do tyłu
2010-11-30 (13:00)

status spook

12741
wpis nr 376 972
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

PROGNOZA LOSOWANIA \"DUŻY LOTEK\" (30 listopada 2010)

(aktualizacja)

LICZBY:

1 10 19 28 37 46

2 11 20 29 38 47

8 17 26 35 44

NIE BĘDĄ WYTYPOWANE
2010-11-30 (22:15)

status spook

12741
wpis nr 377 129
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Prognoza którą poczyniłem przedstawia skromne wyniki. Niestety w oparciu o przedstawiony na samym początku mój sposób podziału liczb na grupy program wytypował jedynie 3 grupy liczb które nie powinny być aktywne w dzisiejszym losowaniu.

Niezbędne jest utworzenie nowych podziałów liczb na grupy w oparciu o odmienne kryteria.

Podział nr 1- zamiana liczb 2-cyfrowych na 1-cyfrowe (obecnie stosowany)

Podział nr 2- rzędy liczb 1-7 (nowy)

Podział nr 3- rzędy kolumn 1-7 (nowy)

Przydałoby się jeszcze kilka podziałów, ale ograniczenia które należy przyjąć to ilość grup- nie większa niż 9 i nie mniej niż 7.

Bardzo proszę ekspertów od dzielenia liczb na grupy o wsparcie.

2010-11-30 (22:43)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 377 150
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam,

Wytypowal poprawnie te trzy grupy ?

Masz jakies konkretne powody ze nie moze byc wiecej niz 9 i nie mniej niz 7 grup ?

Jesli chodzi o Twoje nowe podzialy \"optyczne\" to moze zamiast 2 zrobisz jeden z tych dwoch. B o to ma juz wiecej \"sensu niz rozumu\".

Wsparcie ? No postaram sie. Jak nie to wiadmo gdzie mnie mozna spotkac.

pozdrawiam serdecznie

Karamba
2010-11-30 (22:51)

status karamba

2075
wpis nr 377 154
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Z grupami jest tak ze mozna dowolnie dzielic wedlug niezliczonych mozliwosci.

I nigdy czasu nie starczy zeby sprawdzic jaki podzial jest najlepszy.

A wedlug mojej teorii kazdy podzial kiedys bedzie dobry i zly.

To spowodowalo kilka lat temu ze zmienilem sposob myslenia.

Postanowilem uwolnic sie od wplywu nazwy kulek, ich ukladania graficznego, optycznego , i jakiegokolwiek innego z jednym wyjatkiem. Postanowilem stworzyc grupy logiczne.

Okazalo sie po czasie ze moge byc z tego dumny tu i nie tylko tu.

Bo tego nie udalo sie zrobic i rozwizac innym miedzy innymi tu na tym Forum juz od conajmniej 5 lat.

Karamba
2010-11-30 (22:52)

status spook

12741
wpis nr 377 155
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba

Dziś wyjątkowo tylko 3, przeważnie 4 lub 5. Miałem dziś wysłać kupony ale się wstrzymam, może siła wyższa przeniesie kumulację na czwartek

Nowe podziały mają uzupełniać się nawzajem, pomóc wykluczać do minimum ilość liczb które nie wypadną w losowaniu.
2010-11-30 (22:57)

status karamba

2075
wpis nr 377 156
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ja nie wiem czy ten temat tu pasuje. Zbiory , Topologia zbiorow , itd.

Bo to jak gdyby osobna dziedzina, ktora mozna poprostu w dostepne architektury SN najprawdopodobniej calkiem niezle dopasowac i wykorzystac.

To jest taki pod temat. Bo tu chodzi o to co w te sieci ladowac i w jakim stanie to podawac.
2010-11-30 (23:07)

status Kurka

4098
wpis nr 377 166
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

spook

jak wyżej pisał karamba , można dzielić na miliardy sposobów . Określony rodzaj podziału ma od kilku do miliardów wersji - jeśli do rozróżniania między jedną wersją a inna zastosujesz nazwy kulek czyli numery.

Jeden sposób jest jedyny w swym rodzaju - ma jedną wersję .

gumisiu , nie chcę tu dalej zaśmiecać autorowi tematu .

nie mam do ciebie namiaru na pocztę , nie ma cię jak piszesz na innych forach gdzie jest poczta prywatna ,

ja jestem na G-lotto (forum praktycznie nieczynne ) i http://lottocad.pl/forum/index.php
2010-11-30 (23:07)

status karamba

2075
wpis nr 377 168
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"spook\" - to mi przypomina taki wpis ktory kiedys zrobilem. + - nie zawsze da sie zagrac bo tak uklada sie struktura losu.

Ale mi chodzilo o odpowiedz czy te grupy byly slusznie podane przez SN.

Na to pytanie nie dales odpowiedzi.

To ze sa raz 3 , 4 , 5 to ja rozumiem te SN, ze tak musi byc.

Ty nie mysl o kumulacjach i o kasie. Skup sie na problemie.

I wyznacz sobie granice inwestycji bez zwrotu od \"losu\".

To kasa ot tak sama wpadnie wtedy kiedy trzeba.

Karamba
2010-11-30 (23:08)

status spook

12741
wpis nr 377 170
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Dokładnie

Ja to wszystko podaję programowi pod postacią kodu zero-jedynkowego. Przewidywania są trafniejsze gdy oczekuję odpowiedzi na pytanie \"czy wystąpi\" niż gdybym miał zapytać \"która wystąpi\".
2010-11-30 (23:23)

status karamba

2075
wpis nr 377 180
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Troche sklamalem, bo nie napisalem ze jest jeszcze jeden sposob w swym rodzaju jak to \"Kurka\" pisze.

I tu pewnie moze nie wszyscy , ale wiekszac bedzie zaskoczona. To nic innego jak \"reczne\" losowanie.

Oczywiscie w odpowiedni sposob i w odpowiedni sposob wykorzystane.

To jest cos o czym pisalem ze jak nie wiesz jak dojsc do tego ze jest tylko jeden sposob w swoim rodzaju, to niech los go sam mimo ze nie wiemy jak to dziala zalatwi.

To jest bardzo ciekawe ze tak sie dzieje i jak narazie nie wiadomo dlaczego tak jest.

Przyklda jest na tym Forum !!!!!!!!

Karamba
2010-11-30 (23:44)

status karamba

2075
wpis nr 377 188
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

spook - ja rozumiem doskonale co Ty piszesz.

Inaczej mowiac pod postacia kodu zero-jedynkowego pytasz ktory zbior, \"KTORY ZBIOR\" bedzie dotkniety przez los.

Czyli jest to, to samo. Roznica jest taka ze nie pytasz dokladnie ktora liczba ze zbioru , tylko ktory dokladnie zbior.

Nie jest tak ? No powiedz sam. Pytanie jest takie same.

I nie ma roznicy czy napiszesz:

\"Czy wystapi liczba\" ,lub tez \"czy wystapi zbior\"

lub tez

\"Ktora wystapi liczba\", lub tez \"Ktory wystapi zbior\"

To to samo, prawda ?

Karamba
2010-12-01 (00:08)

status karamba

2075
wpis nr 377 197
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Odp, do Kurki

Kurka - to zalezy w jakim programie, bo nie kazdy daje mozliwosc ingenencji we wszystkie parametry.

Jaka wybrac funkcje aktywacji ? To zalezy od problemu.

Ja sadze ze Tobie potrzeba aktywacji logistycznej.

Karamba
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 5 ... 13 14
Wyślij wiadomość do admina