Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 ... 13 14 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Zaitun Time Series |
2010-11-28 (01:17)![]() Data rejestracji: 2008-06-22 Ilość postów: 165 ![]() | wpis nr 376 310 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Ilość wystąpienia grup na 4931 losowań: 1 grupa - 0 2 grupy - 9 3 grupy - 255 4 grupy - 1627 5 grup - 2310 6 grup - 730 Ilość kombinacji grup: 1 grupa - 9 2 grupy - 36 3 grupy - 84 4 grupy - 126 5 grup - 126 6 grup - 84 --------------- Razem: - 465 komb. 27 listopada 2010 w losowaniu 4932, wylosowano 5 grup: 1,2,5,6,7 - 15 raz ( 27 liczb = 296010 komb.). Przy wytypowniu 3 grup mamy od 5005 komb. do 18564 komb. I trochę sarkazmu: - jeśli chcemy typować liczby, podzielmy 49 liczb na 49 grup i wytypujmy prawidłowo 6 grup na następne losowanie. Pzdr. |
2010-11-28 (08:02)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 324 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dzień dobry wszystkim ![]() Janio \" Ilość wystąpienia grup na 4931 losowań: 1 grupa - 0 \" Jakie liczby należą do 1 grupy i według jakich zasad dzielisz 49 liczb na grupy? To zapewne pozostanie Twoją tajemnicą którą się nie podzielisz. Pozdrawiam wszystkich życzliwych ludzi ![]() |
2010-11-28 (08:45)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 329 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pragnę przypomnieć że zaczynając temat miałem nadzieję wymienić się poglądami, doświadczeniami z osobami korzystającymi z programu Zaitun który posiada m.in. funkcję prognozowania za pomocą SIECI NEURONOWYCH. Zaitun Time Series to bezpłatna aplikacja którą każdy może wypróbować i korzystać bez jakichkolwiek ograniczeń. Pobrać można go tutaj: http://www.zaitunsoftware.com/download-zaitun-time-series ### Odnośnie grupowania liczb, należy mieć na uwadze że aby taki czy inny program trafnie przewidział wystąpienie dane grupy, to grupa ta musi się wystarczająco często pojawiać w losowaniach, bo w przeciwnym razie program nie będzie miał wystarczającej bazy do przeprowadzenia analiz. Jeśli źle coś ująłem proszę by osoby bardziej zorientowane w temacie sprostowały moją wypowiedź. Obecna wiedza na temat programów służących do prognozowania pozwala mi stwierdzić że będzie miał on mniejsze kłopoty z wyborem pomiedzy kilkoma cyframi reprezentującymi grupy, niż jeśli miałby on przewidywać wystąpienie określonej liczby spośród 49 bądź 80 liczbowej grupy liczb. |
2010-11-28 (10:20)![]() Data rejestracji: 2008-06-22 Ilość postów: 165 ![]() | wpis nr 376 342 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Spook \"Jakie liczby należą do 1 grupy i według jakich zasad dzielisz 49 liczb na grupy?\" 1 grupa - należy czytać jako jedna grupa, a nie pierwsza grupa. Do jednej grupy należą te grupy z liczbami: \"grupa1: 1, 10, 19, 28, 37, 46 grupa2: 2, 11, 20, 29, 38, 47 grupa3: 3, 12, 21, 30, 39, 48 grupa4: 4, 13, 22, 31, 40, 49\" Każda z tych grup ma po 6 liczb więc może być wylosowana jako jedna grupa. Prawdopodobieństwo wylosowania jednej grupy jest takie samo jak wylosowanie kilku grup (chyba), ale szanse na wylosowanie jednej grupy są znikome. Zestawienia, które zrobiłem były wykonane na podstawie twojego pogrupowania liczb. Pzdr. |
2010-11-28 (10:41)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 355 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Janio Zaszło nieporozumienie ![]() Mi nie chodzi o to żeby wylosować jedną grupę w której będzie znajdować się 6 trafionych liczb. Wszystkie liczby z dużego lotka podzieliłem wedle własnego widzimisię na 9 grup co nie znaczy absolutnie że będę upatrywał szczęśliwej 6 w jednej z nich. Podam przykład: wczoraj w DL zostały wytypowane liczby 5, 7, 19, 29, 34, 42. Wedle mojego podziału na grupy liczby te należą do GRUPY 1, 2, 5, 6, 7 grupa1: 1, 10, 19, 28, 37, 46 grupa2: 2, 11, 20, 29, 38, 47 grupa3: 3, 12, 21, 30, 39, 48 grupa4: 4, 13, 22, 31, 40, 49 grupa5: 5, 14, 23, 32, 41, grupa6: 6, 15, 24, 33, 42 grupa7: 7, 16, 25, 34, 43 grupa8: 8, 17, 26, 35, 44 grupa9: 9, 18, 27, 36, 45 ### Oznacza to dla mnie że przy typowaniu liczb zamiast 49 liczb zostanie mi 25 ponieważ dodam do siebie wszystkie liczby z grup wytypowanych przeze mnie i spośród nich będę losował szczęśliwe 6 albo innymi metodami wykluczał z tej grupy liczby których prawdopodobieństwo wylosowania jest najmniejsze. ### Moja metoda polega jedynie na wykluczeniu grupy liczb która w przewidywanym losowaniu będzie nieaktywna. |
2010-11-28 (10:51)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 357 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SPROSTOWANIE POZOSTANIE 27 LICZB, NIE 25 ![]() |
2010-11-28 (11:12)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 376 367 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Janio, coś Ty napisał? Jak prawdopodobieństwo wylosowania kilku grup może być identyczne, jak wylosowanie jednej grupy? Przecież Twoja jedna grupa tworzy jedna kombinację /liczbę/, zaś w kilku grupach są tysiące kombinacji /liczb/. W związku z tym prawdopodobieństwo wylosowania kilku grup jest oczywiście odpowiednio proporcjonalnie większe. Trzeba tylko nie zapominać o tym, iż przed losowaniem wylosowanie każdego obiektu losowego jest tak samo prawdopodobne. Jeśli już dzielić kulki DL na grupy, to stanowczo dzieliłbym na 7 grup i tylko tak! Dlaczego? Bo wówczas grupy są równe i przynajmniej bardzo łatwo je porównywać. Z tym, że nie za bardzo w ogóle widać sens takiej zabawy. Dokładnie takie m.in. podziały robił program PC Victor, lecz jakakolwiek sensowna gra zaczynała się w tej metodzie dopiero od kilkudziesięciu tysięcy zakładów. Dobre może dla mafii lecz nie dla zwykłych graczy. Ale nie jest tajemnicą, że nadziani ludzie grają po prostu systemami dwunastkowymi i trafiają czasem szóstki.. No i wreszcie kwestia poruszana przez kol. Spooka, sieci. Kol. Spook zaczyna robić to samo, co w innym wątku kol. Adalbert. Chce aby sieć podała mu na podstawie bazy wyników kombinację na najbliższe losowanie. Otóż jest to absurdalne oczekiwanie i niezmiernie dziwię się, że komuś może poważnie taki pomysł przyjść do głowy. Niestety sieć nie jest wróżką. Można zrobić naukowy eksperyment i zbadać jaką metodą szybciej trafi się na jakąś wymyśloną kombinację: generatorem liczb pseudolosowych losującym na chybił trafił czy siecią. Mam bardzo poważne przesłanki do tego, by sądzić, iż sieć nie ma żadnych szans w zawodach z byle generatorem ! Sieć jest doskonała tam, gdzie chcemy w konkretnym zadaniu matematycznym otrzymać dokładny wynik a zupełnie nie potrzebujemy znać metody rozwiązania zadania. Do bezpośredniego przepowiadania zdarzeń losowych sieć się nie nadaje. To jest droga donikąd. |
2010-11-28 (11:23)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] OJEJEJ cały czas mnie ludzie nie rozumieją, ale chyba przez to że nie umiem jasno wyłożyć o co mi chodzi. Wyjaśnię to jeszcze raz przy okazji następnego losowania we wtorek. |
2010-11-28 (11:37)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 376 373 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Spook, doskonale Cię rozumiem. To co proponujesz nie ma żadnego sensu. Proponujesz redukcję kulek, nieprawdaż ? Zdaje ci się, iż dokona tego sieć. Nie dokona. A jeśli nawet przypadkowo utrafi w grupy, to w jaki sposób zagrasz 6 z trzydziestu kilku /bo tyle musisz brać pod uwagę, tzn. 4 x 6 + 5 lub +10/. Naukowo można to badać, jeśli się nie ma nic lepszego do roboty, ale przecież nikt rozsądny nie będzie tak inwestował. Koszt jednorazowej gry 6 z 34 to : 4 miliony trzydzieści cztery tysiące siedemset dwanaście złotych a koszt jednorazowej gry 6 z 29 to : jeden milion czterysta dwadzieścia pięć tysięcy sześćdziesiąt złotych. No a jeśli sieć nie utrafi to będzie to tak wyglądało jakbyś nadawał kupony na których brakuje niektórych numerów. |
2010-11-28 (11:47)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 376 374 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A jeszcze zapomniałbym, możesz grać ryzykownie na tzw. strefy. Ale to i tak wówczas będzie po kilkadziesiąt tysięcy złotych na jednorazową grę. Znacznie bardziej opłacalna wydaje w tej sytuacji gra systemami dwunastkowymi. Kilkadziesiąt zakładów dwunastkowych to już jest poważna szansa na \"szóstkę\". I nie ma wtedy przynajmniej strachu, że grasz wybrakowanymi kuponami na których brakuje niektórych numerów. Ale cóż, co kto lubi... |
2010-11-28 (11:48)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 375 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro Badamy okoliczność gdy prawidłowo uda nam się wytypować np. 24 liczby spośród 49, i w grupie owych 24 liczb znajduje się 6 które zostaną z prawdopodobieństwem bliskim 100% wylosowane. Proszę sobie wydrukować na A4 49 liczb tak żeby na jednej kartce zmieściły się 4 liczby, wyjąć spośród grupy 49 liczb 24 i (przy założeniu że w owej grupie 24 liczb znajduje się trafiona 6) potasować jak karty do gry, następnie wylosować na chybił trafił 6 kart. Jak często uda nam się trafić 3 na 8 zakładów? |
2010-11-28 (12:10)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 376 383 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Spook, To jest złudzenie: \"w grupie owych 24 liczb znajduje się 6 które zostaną z prawdopodobieństwem bliskim 100% wylosowane. \" Wierz mi albo nie, geniusze zastanawiali się na RP już wieleset lat temu. Gdyby istniało takie prawdopodobieństwo, to gry losowe by nie istniały. Nawet by nie powstały. Uległeś złudzeniu optycznemu ![]() NIE MA TAKIEGO PRAWDOPODOBIEŃSTWA... Nie znamy żadnego innego prawdopodobieństwa, że jakaś grupa 24 numerów /nie nazywaj ich liczbami bo są to zmienne nominalne/ będzie wylosowana, od tego powszechnie znanego dla kombinacji 6 z 49. Choćbyś nie wiadomo jak dzielił 49 obiektów losowych, łączył, znowu dzielił i znowu łączył obiekty losowe, to niczego to nie zmienia w określeniu RP. To, co zmienia rachunek, to jest ilość zawartych zakładów. Im więcej tym prawdopodobieństwo wygranej proporcjonalnie rośnie. Na wygrane niższych stopni też bym nie liczył. Jeśli ktoś gra za kilkadziesiąt tysięcy jednorazowo, to nie po trójki, czwórki czy piątki. W szóstce masz tylko 20 trójek, 15 czwórek i sześć piątek... Napisałem jasno jak można prosto inwestować środki rzędu kilkudziesięciu tysięcy, jeśli już koniecznie chce się je wydać na grę w DL. Ale to jest Twoja kasa i Twoja gra. |
2010-11-28 (12:19)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 387 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tajemniczy Don Pedro Zacząłem doświadczać z sieciami niecały miesiąc temu i od tego czasu nie wydałem na zakłady ani grosza, cały czas jedynie eksperymentuję. Myślę że nikt kto ma zadowalające doświadczenia z sieciami nie wypowie się na tym ani na żadnym innym forum. Takiej osoba cieszy się że jej budżet uzupełniają ludzie grający na chybił trafił, numerami które im się przyśnią albo wywróżą sobie wahadełkiem ![]() Po co miałyby dzielić się własnymi doświadczeniami, po to by inni drwili z metod które oni stosują i wyśmiewali je? |
2010-11-28 (14:00)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 376 437 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Janio bardzo dobrze wyjaśnił , tylko nie każdy go zrozumiał. Podział taki nie ma sensu , więc nie ma potrzeby spierać się o drobiazgi. Warto jednak nie pisać 1 a jeden(a) lub pierwszy(a) - nie ma wtedy nieporozumień. spook Podział sensowny to taki który jest i logiczny i jedyny w swej konstrukcji. Sugerowanie się numerem kulki nie jest dobrym rozwiązaniem - zawsze prowadzi to tego, że istnieją takie same wersję podziału . Nawet ten twój który wydaje się jedyny , nie jest jedynym. I tak będzie z próbami podziałów które opierają się na numerze kulki. Wystarczy zmienić system z dziesiętnego ( numeru od 1 do 49 ) na inny system liczenia i pojawią się nowe podziały , jak również - co jest bardziej zrozumiałe- wystarczy napisać na kulkach drugie numery innym kolorem i mamy nowy podział . Tak więc nie jest on jedynym . Dlaczego to jest ważne? Najprościej zerknąć na mapy liczb. Widać tam skupiska i dziury , ale kulki są ułożone rosnąco w takiej mapie od nr kulki = 1 do 49 . Możemy sobie ułożyć w innej kolejności i tam gdzie było skupisko już go nie będzie , albo będzie inne większe , albo nawet dziura . Więc trzeba to tak ułożyć by nie dało się inaczej tylko w jeden jedyny sposób. inaczej to kowalski ułoży sobie kulki np : 1,11,21,31,41,2,12,22,32,42,3,13,23,33.... nowak np : 2,4,6,8,10....48,1,3,5.....49 kurka np : 1,3,5,7,.....49,48,46,44......2 a pasko ułożył od 1 do 49 jak to robi zdecydowana większość osób. Jest sposób na ułożenie kulek , ale nie można patrzeć na nazwy na nich napisane . Proszę sobie zmazać numery kulek i wtedy poukładać je gdy są nierozróżnialne wzrokiem . |
2010-11-28 (14:18)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 454 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Nie zaprzeczam temu co napisałaś ponieważ nie do końca rozumiem, jaki podział na grupy (wg. jakich kryteriów) jest najbardziej właściwy. Jest jeszcze jedna opcja którą można by rozważyć, mianowicie podział liczb na grupy według kilku kryteriów dając nazwę np. podział1, podział2, podział3. Każdy podział to załóżmy 7 grup liczb i osobno dla każdego podziału typujemy aktywne grupy. Te liczby które wypadną w 2 a najlepiej 3 podziałach uznajemy za pewniaki i spośród nich typujemy 6. |
2010-11-28 (15:58)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 376 483 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiem , że nie łatwo zrozumieć , ponieważ cały czas nasuwa się sposób myślenia związany z układaniem (jakimkolwiek układaniem) kulek w określonej kolejności określonej napisem na kulce. Jeśli zakleimy napisy na kulce to głupiejemy - nic nie widać , to jak to ułożyć? No i trzeba właśnie wtedy zobaczyć coś innego niż napis (on jest zaklejony). Raczej trudno siąść i od razu zobaczyć . Pewnie będą osoby które nigdy nic nie zobaczą , a i takie co już po tygodniu zobaczą. Zostawmy ten wątek. Ja niestety mam mniej więcej takie pojęcie (a chyba mniej) o sieciach jak Ty, ale coś może się więcej dowiem - na razie mam wrażenie że przede wszystkim jest problem z przygotowaniem danych. Ja bym zwróciła uwagę również na rodzaj sieci i sposób optymalizacji. Tutaj chyba jedynie fachowcy mogą coś podpowiedzieć , ja znalazłam taki referat dr hab. Piotra Chrzana z Akademii Ekonomicznej którego fragmenty zacytuje : \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" W procesie optymalizacji wykorzystano algorytmy genetyczne (GA), analizę głównych składowych (PCA) oraz metod OBS. Dla większości instrumentów finansowych, zarówno dla prognozy kursu, jak i stopy zwrotu najlepsze okazały się algorytmy genetyczne. W siedmiu przypadkach na dziesięć GA dały znacznie lepsze wyniki od pozostałych metod optymalizacji. Najmniej efektywna okazała się metoda OBS. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Badaniom poddano cztery modele SN : perceptron 17 wielowarstwowy (MLP), rekurencyjną sieć Elmana (Elman), sieć o radialnych funkcjach bazowych (RBFN) oraz sieć realizującą regresję uogólnioną (GRNN). Badania pokazują, że największe wartości miar oceny jakości modelu, i tym samym najmniejsze błędy prognozy, uzyskał perceptron wielowarstwowy. Dla prognozy kursu model ten był najlepszy we wszystkich przypadkach. Natomiast dla prognozy stopy zwrotu perceptron wielowarstwowy okazał się najlepszy dla dziewięciu instrumentów finansowych. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Następny motyw to ilość danych wejściowych . Nie ważne czy to liczby żywe , czy zapisz przekształcony - ale mamy jedną daną wejściową . Dla ruletki weźmy drugą daną (jestem krupierem i znam ją) = siła rzutu (od 1 do 10) a obserwator może ocenić (mała, średnia , duża) - czyli nie jest tak dokładnie znana ( krupier określi ja z rozdzielczością 1/10) a obserwator z rozdzielczością 1/3 kulki wpadające do bębna - kolejność i miejsce wpadania - warunki początkowe. sam wynik {1,2,3,4,5,6} jest inny choć taki sam ![]() zawsze pierwsza wylosowana kulka miała inne szanse (np 1 do 49) a druga inne (np 1 do 48) itd. jest wiele mniej czy bardziej widocznych elementów , niestety my widzimy troszke mało danych i nawet nie możemy oceniać z mniejszą rozdzielczością (jak przykład gracza i krupiera w ruletce) Dla gier typu 49\'s , Lotto itp. jesteśmy skazani na bardzo ograniczone informacje i praktycznie sieć musi rozwiązać problem z małą ilością danych wejściowych co zapewne jest głównym kłopotem i nie ma dobrych wyników. Praktycznie rozwiązanie równałoby się można rzec , \"okiełznaniu losu\" o ile faktycznie coś takiego jak los istnieje a nie jest wymyślonym terminem dla naszych potrzeb by umieć wytłumaczyć sobie coś czego nie umiemy wytłumaczyć inaczej jak \" losowe (y)(a)\" |
2010-11-28 (16:11)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 376 486 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cytowane fragmenty znalazłam przeglądając zastosowanie sieci do prognozy wyników finansowych giełd , nie znaczy to że te cytaty to jakaś recepta (moja ) po prostu coś co znalazłam a od czegoś trzeba zacząć ![]() Również zdaje sobie sprawę że cytaty odnoszą się do giełdy a nie do gier losowych , niemniej rzetelne badania wymagają dużego nakładu i porównania wielu sieci ze sobą . Jeśli będziemy znać dodatkowe dane (waga kulek, siła rzutu krupiera itp) to wówczas sieć zrobi nam model konkretnej maszyny , krupiera itp. I sądzę że wtedy jest wielce prawdopodobne , że sieć (ta czy tamta) będzie w stanie dobrze prognozować . Natomiast mając tylko same wyniki losowania ( i to nie wszystkie) sieć musiała by prognozować nie konkretną maszynę , krupiera a LOS. O wiele lepszym sposobem na kasę było by zastosowanie sieci do prognozy wyników sportowych niż do gier o których nic nie wiemy (po za samym wynikiem gry liczbowej). Ale nigdy nic nie wiadomo ![]() |
2010-11-28 (16:16)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 376 487 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mając powyższe na uwadze ( o ile moje wywody są poprawne) to pozostaje nam : z wyników gry wycisnąć dodatkowe informacje i to jak najwięcej by było więcej danych wejściowych . Jako że coś tam w tym temacie mam ( wyciskanie wyników ![]() ![]() |
2010-11-28 (16:20)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 488 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurka Ja problem przy analizie mam postawiony inaczej; nie interesuje mnie nie wiadoma typu \"jaka\", \"która\" lecz \"tak\" lub \"nie\" Proszę zerknij jak wyglądają dane które analizuje program. http://ompldr.org/vNmJ0NQ Wartości \"-1\" zmieniłem aktualnie na \"0\" zaś \"+1\" na \"0.9\" ponieważ sieci lepiej radzą sobie z takim rozkładem. Oczekuję od programu by na samym końcu każde kolumny podał mi w przybliżeniu kolejną wartość. |
2010-11-28 (16:31)![]() Data rejestracji: 2010-11-17 Ilość postów: 1960 ![]() | wpis nr 376 494 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze jedna sprawa; przy typowaniu liczb należy brać nie tylko i wyłącznie matematyczne reguły, lecz także rozkład gwiazd. Astrologia macza tu także swoje palce. Mój podział na grupy wiąże się z wpływem czynników metafizycznych. Nawet celowe zaprogramowanie maszyny nie zabroni im wypaść tak jak mają przeznaczone. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 ... 13 14 Wyślij wiadomość do admina |