Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

CZAS - KOLEJNOŚĆ w zdarzeniach losowych, jakie mają znaczenie?

2010-11-07 (00:19)

status arkady202
Data rejestracji: 2010-08-02 00:00:00
Ilość postów: 706

12603
wpis nr 370 433
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz2, dzięki za dołączenie do dyskusji.

\"Takie dane interwałowe możemy sami zrobić z danych potasowanych czyli wylosowanych równocześnie .

Jeżeli zapiszemy dane na skali porządku.\"

Chyba chodzi o to, o czym pisałem wcześniej, Amadeusowi też chyba o to chodziło...że zdarzenia jakie mamy w bazie

możemy układać na różne sposoby, nie koniecznie w kolejności chronologicznej ale jakaś skala porządku musi być jak piszesz

bo my chcemy wiedzieć co będzie losowane dalej i zdążamy wzdłuż tej skali właśnie. Co dokładnie masz na myśli pisząc \"interwał\"?

Rozumiem, że nie chodzi o czas tylko o odległość jednego zdarzenia od innego, odległość mierzoną w ilości zdarzeń \"pomiędzy\"?

Wracając jeszcze do różnych przykładów o losowaniach, rzutach monetą itp..

Zastanowiło mnie ostatnio coś takiego, może prosty a nawet głupi przykład:

Rzucam monetą, zakładam sobie, że jeśli wypadnie orzeł to wygrywam, jeśli reszka to przygrywam.

Rzuciłem np. 100 razy. Orły i reszki przeplatają się, tak że mniej wiecej wychodzi pół na pół, czyli wszystko się zgadza.

Ale ja chcę mieć zapisane na koncie tylko orły, czyli wygrane a nie reszki - przegrane.

Pewnie brzmi to trochę niedorzecznie ale biorę długopis i skreślam z list reszki, tak że zostają same orły.

I obok zapisuję pod rząd same orły \"O\". Czy czas lub los będzie mi pamiętał to, że wyrzuciłem pomiędzy nimi reszki?

Te zdarzenia - reszki - mogły się wcale nie wydarzyć, na konto mogłem zapisać tylko orły.

No ale właśnie nie ma tak dobrze, bo najpierw ileś tam razy trzeba wyrzucić reszkę żeby w końcu był ten orzeł...

Może to było banalne, ale chciałem to napisać i napisałem...

No i jeszcze jak mówił Amadeus - nie istnieje coś takiego jak los, czy jakaś \"magiczna siła losowa\" która steruje tym wszystkim.

To tylko zwykła fizyka, jak machnę ręką mocniej to moneta się inaczej ułoży, jak ją podkręcę mocniej lub słabiej, podrzucę wyżej czy niżej, to

też ma wpływ na wynik. Niby to tylko rzut moneta ale czynników cała masa. A co dopiero paredziesiąt kulek i maszyna....

Każde losowanie nie odbywa się tak samo, gdyby odbywało się tak samo to zawsze mielibyśmy ten sam wynik.

Te miliony różnych czynników decydują o wyniku końcowym. Tak, statystyka jest zachowana ale nie dlatego, że np. w ML liczba (kulka z

numerem) wypada średnio raz co 4 losowania bo tak ma zaprogramowane, tylko pewnie dlatego, że znowu po raz kolejny znalazła się w

określonych warunkach. I statystycznie co jakiś tam czas będzie losowana bo statystycznie co jakiś czas takie warunki zajdą....

(w czasie losowania odbije się o bęben maszyny 50 razy, a normalnie odbija się 32 razy...to tylko przykład, akurat te czynniki mogą nie mieć

absolutnie żadnego znaczenia). Podobnie z monetą, co jakiś czas nawet nieświadomie podrzucę monetę wyżej, albo podkręcę ją mocniej

nawet nie wiedząc, że robię to statystycznie....raz na jakiś czas. Liczby są losowane statystycznie dlatego, że statystycznie zachodzą jakieś

warunki w bębnie, maszynie jakkolwiek to zwał i nie ma tu żadnej \"wielkiej teorii losu\" czy czegoś tam.

Wiem Mariusz, kulki Cie nie interesują, rozumiem to i popieram bo i tak na losowania nie mamy wpływu (przynajmniej takiego o jakim byśmy

wiedzieli). Po prostu miałem ochotę napisać o tym i napisałem;).

2010-11-07 (16:59)

status sYc
Data rejestracji: 2010-10-08 00:00:00
Ilość postów: 29

12690
wpis nr 370 556
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ciagle sie dziwie dlaczego gracze w gry kulkowe za najczesciej podawany przyklad traktuja rzut moneta O/R. Interesuja nas kulki a rzucamy monetami jak to zupelnie inna gra. Nie szkoda czasu i nie potrzebnego balaganu?

Jezeli w grach kulkowych istnieja uklady czy rozklady, ktore sa preferowane przez los. To czy mozna to uznac za regole logiczna? Czy przypadek?

2010-11-08 (01:06)

status arkady202

12603
wpis nr 370 677
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jeszcze a propos czasu:

\"Wyobraźmy sobie, że jest noc i że znajdujemy się w startującym samolocie. Silniki przyspieszają obroty i samolot posuwa się naprzód. Póki znajdujemy się na ziemi, światła na obrzeżu pasa startowego błyskają kolejno, drugie, trzecie, czwarte, tak samo jak postrzegamy przemijanie czasu w kolejnych interwałach. Ale gdy samolot wzniesie się w górę, możemy zobaczyć wszystkie światła jednocześnie. Wrażenie, że światła usuwają się w przeszłość w ustalonym porządku, było iluzją spowodowaną szczególnym położeniem obserwatora w stosunku do obserwowanego przedmiotu.

Drugiego przykładu dostarcza obserwacja z samolotu pustynnego krajobrazu. Jest on alegorią czasu przeszłego i przyszłego. Widzimy karawanę wielbłądów, wędrującą przez pustynię. Ślady na piasku wskazują, gdzie karawana była uprzednio. Jest to przeszłość, ustalona na zawsze przez sam fakt, że się wydarzyła. W pewnym momencie przewodnik karawany dociera do rozwidlenia dróg. Którą drogą pójdzie? Jaką przyszłość wybierze? W krajobrazie czasu droga, którą ominął, jest tak samo częścią rzeczywistości jak ta, którą wybrał. Obie są jednakowo realne, żadna droga we wszechświecie nie przestaje istnieć tylko dlatego, że pojedynczy człowiek postanowił na nią nie wstąpić.

Historia przewodnika karawany uzmysławia najważniejsze zagadnienie poruszone w tym rozdziale, a także w całej książce, zagadnienie wyboru, który poprzedza każde działanie. Dokonywanie wyboru jest czynnością tak częstą, że niemal nigdy się nie zastanawiamy, że może być to zdarzenie niezwykłe. \"
2010-11-08 (01:18)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18 00:00:00
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 370 679
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Arkady,

jest takie arabskie przysłowie, które powiada, że:

\"Poganiacz wielbłądów ma swoje plany a wielbłądy mają swoje\".

Zaś do Szanownego Kol. Syc-a: Z Tobą nie można podjąć tutaj jakiejkolwiek dyskusji, bo niczego nie rozumiesz. A skoro nie rozumiesz, to jak można z Tobą dyskutować. Nie można.

Najpierw zrozum o co chodzi to potem będzie można dyskutować. Tylko że nie wiadomo po co wówczas o czymkolwiek dyskutować.
2010-11-08 (01:26)

status Spoke
Data rejestracji: 2008-12-15 00:00:00
Ilość postów: 4663

3977
wpis nr 370 680
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP,

Chyba spać nie możesz.
2010-11-08 (01:30)

4474
wpis nr 370 681
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Arkady,

bo dopiero teraz wpadło mi w oko, co tam napisałeś byłeś w poprzednim eseju.

Napisałeś: \"że np. w ML liczba (kulka z numerem) wypada średnio raz co 4 losowania bo tak ma zaprogramowane\".

Arkady, to nie tak. W multilotku, bo mniemam, iż multilotka miałeś na myśli, poszczególne obiekty losowe wcale nie wypadają w co 4 losowaniu.

TO JEST ZŁUDZENIE.

To nie tak.

To tylko średnia po wielu wielu losowaniach. Nazwał bym ją \"średnią mylącą\". Bo myli co najmniej 99 procent użytkowników niniejszego forum. I przez to również wadliwie grają.

Tymczasem niezwykle mało prawdopodobne jest, iż takie zdarzenie zajdzie. Ono jest, można by śmiało powiedzieć, niemal wykluczone.

Widzisz jak jest, najpierw dobrze policz lub w ostateczności poeksperymentuj, a potem pisz. Bo jak najpierw piszesz a potem myślisz, to wynik jest jaki jest.

Powodzenia w grze
2010-11-08 (01:33)

4474
wpis nr 370 682
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Spoke,

pracy dużo. Najefektywniej nocą, bo spokój i cisza. A czasu mało.

Trzeba od czasu do czasu do Was zajrzeć i chwilę odpocząć. A Ty, jak się zdaje, to samo.

Pozdrawiam i życzę Ci wielkiej wygranej
2010-11-08 (01:57)

status sYc
Data rejestracji: 2010-10-08 00:00:00
Ilość postów: 29

12690
wpis nr 370 686
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tajemniczy Don Pedro gdybys czytal wszystko a nie po lebkach to bys wiedzial iz pisalem na samym poczatku moich wpisow, ze jestem zwyklym amatorem badaczem losu (chociaz i to juz powaznie brzmi). Ty jestes widze profesorem znawca losowosci w kazdym jej znaczeniu i postaci. Nie dziwie sie, ze nie mozesz zemna podyskutowac.

Poszukalem Twoich wpisow co taki znawca jak Ty pisze na temat losu i co zero. Jedyny wpis sensowny to chyba z polaczeniem liczb w okrag aby staly sie nie liniowe. No sorry mistrzu, ale Ty raczej tez nie wiele wiesz, Twoj nick sugeruje, ze tylko zgapiasz od innych.

Popatrz jak pisze kol. Mariusz czy Amadeus to jest klasa. Dziwne tylko hmmm bardzo, ze Oni z Toba nie chca dyskutowac no bardzo dziwne.

Przepraszam, ze tak Cie obuzylem moimi wpisami mam nadzieje, ze chociaz cie nie zgorszylem.

2010-11-08 (02:28)

status arkady202

12603
wpis nr 370 687
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Wpis o czasie nie koniecznie musi dotyczyć kulek, tylko życia wogóle.

Skoro o czasie tu rozmawiamy jeszcze jeden cytat, moim zdaniem ciekawy:

\"Wrażenie, że czas upływa, jest najpoważniejszym złudzeniem ludzkiego umysłu. To nie czas płynie, to nasza jaźń mija, dokonując wyborów, które już istnieją.\"
2010-11-08 (07:51)

status mokrezboże
Data rejestracji: 2009-12-30 00:00:00
Ilość postów: 57

12327
wpis nr 370 699
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Czyżby możliwym było, wyliczenie, na daną grę - jaką ilość losowań wstecz należy mieć na uwadze, by dostać efekt uzyskania optymalnej prognozy

hę?

2010-11-08 (11:08)

4474
wpis nr 370 723
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mokrezboże,

pewnie, że można.

Wszystko można byle z wolna i z ostrożna.

Tylko najpierw musisz dokładnie wiedzieć, o co Ci chodzi. Co nazywasz optymalną prognozą ?

Interwały układają się w średnie wypadalności zjawisk z odchyłkami zwanymi w naukach ścisłych błędem pomiaru /statystycy nazywają to w odniesieniu do zjawisk losowych np. odchyleniem standardowym itp./. Znajdujesz odpowiednie dla Ciebie zjawisko, obserwujesz, inwestujesz odpowiednio dużo w odpowiednim momencie, czekasz i kasujesz. To są powyżej tylko takie werbalne zabawy, bo sprawa jest znacznie i o wiele trudniejsza..

Innymi słowy z wielu gier przegranych robisz jedną wygraną.

No ale co Ty masz na myśli pisząc \"optymalna prognoza\".

Bo jeśli masz na myśli najbliższe losowanie, to zapomnij o tym.

To jest gra losowa.

To jest zabawne zresztą, co TS od początku wyprawia z maszynami losującymi.

Otóż TS poszukuje tej \"najbardziej losowej\" a jak ją ma i ta zaczyna losować losowo, to TS się na nią obraża i próbuje ją podrasować na pseudolosową. Taka bardziej przewidywalną i niedopuszczającą do niektórych zjawisk rzadkich. To dlatego ciągle piszę, że nie wiadomo do końca, czy w tej firmie decydują ignoranci czy cwaniacy.

W prawdziwej grze losowej zjawiska rzadkie muszą występować. Co prawda są rzadkie, ale jest ich nieskończony ogrom. Przecież nie mogą być niedostępne gdzieś w jednym miejscu przestrzeni zdarzeń, muszą być jakoś tam rozrzedzone. Zatem muszą całkiem często się wydarzać.

To ogólnie wynika z podejścia logicznego, zaś konkretnie jest to wyliczalne lub możliwe do obserwowania eksperymentalnego.

Ale to forum nie jest dobrym miejscem do dzielenia się pogłębionymi informacjami. Tym niemniej w archiwum znajdziesz kilka różnych sposobów rozwiązania tego problemu /niekoniecznie tych najlepszych/. I następnie trzeba samemu główkować.

Bo my tutaj konkurujemy ze sobą, jeśli naprawdę gramy za prawdziwe pieniądze.

Dlatego nikt nie jest do tego stopnia niemądry, aby wyjawiał istotne informacje.
2010-11-08 (11:26)

status pawel
Data rejestracji: 2004-01-11 00:00:00
Ilość postów: 6004

127
wpis nr 370 725
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"Ale to forum nie jest dobrym miejscem do dzielenia się pogłębionymi informacjami. Tym niemniej w archiwum znajdziesz kilka różnych sposobów rozwiązania tego problemu /niekoniecznie tych najlepszych/. I następnie trzeba samemu główkować. \"

Przepraszam.................

To które miejsce jest dobre do szukanie recepty na wygraną ?????????
2010-11-08 (11:32)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 370 726
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"Dlatego nikt nie jest do tego stopnia niemądry, aby wyjawiał istotne informacje.\"

Chciales chyba rzec:

Dlatego nikt nie jest do tego stopnia niemądry, aby zdradził się, że brakuje mu ostatniego elementu układanki bo mógłby stracić cichych fanów, którzy się modlą o wpisy bo nie mają niż ciekawszego do roboty niźli łudzić się, że los można oszukać.

No i chwalić się trzeba, że wygrywa się miliony tajnymi sposobami, których \"nie mogęzdradzić na tym forum\"

\"mimo to powiedziałam tyle, że jak specjalne służby do tego oddelegowane zobaczą mój wpis to z chęcią mnie odwiedzą by dowiedzieć się jak się wygrywa tajnymi sposobami\"

Trochę więcej pomyślunku wszystkim życzę.
2010-11-08 (11:34)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 370 728
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ostatni cytat oczywiscie nie jest niczyja wypowiedzia, a jedynie ironia, jakby ktos nie zajarzyl
2010-11-08 (11:53)

4474
wpis nr 370 737
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Paweł,

Najpierw musisz ogólnie się dokształcić w interesującym Cię temacie a potem są rozmaite sposoby.

Znając siebie powinieneś wiedzieć, kiedy do głowy przychodzą Ci najlepsze odkrycia.

Mnie na ogół przychodzą po wstaniu, gdy przed udaniem się na spoczynek intensywnie o nich myślę.

Puszczam sobie wówczas np. to:

http://www.youtube.com/watch?v=L3fYZDqb7qw&feature=related

Albo np. to:

http://www.youtube.com/watch?v=wwJF9ycB0BA&feature=related

Kto inny woli kawę lub lampkę koniaku.

Co człowiek to sposób.

No i tam w głowie jest optymalne rozwiązanie,. Tam ono na Ciebie czeka. Twoje, niepowtarzalne, być może genialne.

Trzeba do niego jakoś dotrzeć.

Jak je odkryjesz, to ogarnie Cię ogromne zadowolenie i raczej nie będziesz już zadawał takich pytań.

Pytania mogą potem dotyczyć kwestii technicznych, czy związanych z jakimś zagadnieniem programistycznym, matematycznym, czyli technicznym.

Ralfek,

Ty z kolei jesteś fajnym młodym człowiekiem i nie wiem o co Ci w tym wpisie chodzi.

Raczej uważam, że nie zacząłeś jeszcze nawet tej układanki i nie wiem dlaczego. Może z braku czasu albo z lenistwa.

Ty akurat miałeś szansę dużo się dowiedzieć, choć na pewno nie za dużo, bo nie ma nic za darmo. Nie skorzystałeś, ale to też bardzo dobrze.