Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | CZAS - KOLEJNOŚĆ w zdarzeniach losowych, jakie mają znaczenie? |
2010-11-01 (13:18) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 368 927 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Amadeus, ta Novelty Theory jest wyssana z palca entropia jest jednokierunkowa i nieodwracalna, nawet jesli mialaby sie odwocic i dążyć do zespolenia chaosu to nie w taki sposób jak tam jest opisane predzej sie wszechswiat skurczy i wybuchnie od nowa |
2010-11-01 (13:21) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 368 929 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ale podobaja mi sie twoje merytoryczne wpisy, duzo wiesz o losowosci zjawisk, powinienes jakis watek prowadzic, niekoniecznie na tym forum bo tu jest duzo hien i polbogow |
2010-11-01 (13:46) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 368 936 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ralfek pisze: \"entropia jest jednokierunkowa i nieodwracalna\" W odizolowanym układzie zamkniętym. Nic nie wskazuje na to, ze nasz Wszechświat jest takim układem (nie wiadomo też czy w ogóle taki układ jest możliwy, biorąc pod uwagę tunelowanie i inne zjawiska skali kwantowej podkopujące prawo zachowania energii) - w związku z tym załozenia dotyczące entropii powinny być ostrożniejsze. Poza tym sama definicja entropii. jako \"miary nieuporządkowania układu\" pachnie mi taką samą pustką ontologiczną, jak \"losowość\" - bo czym jest i względem czego ma być mierzone \"uporządkowanie\" układu? ralfek pisze: \"powinienes jakis watek prowadzic, niekoniecznie na tym forum bo tu jest duzo hien i polbogow\" Śledzę dyskusje na wielu forach, także zagranicznych i czasami biorę w nich udział. Kiedy pojawia się ciekawy temat, dołączam się. Nie mam jednak skłonności do \"ewangelizowania\" kogokolwiek czy prowadzenia wykładów. Wyjątkiem było tylko moje wtrącenie się w programistyczny projekt KURKI, kiedy to wskazałem słabości popularnych algorytmow generowania liczb pseudolosowych. Co do skłonności niektórych do lansowania swoich osób na tym forum, jest to bez znaczenia dla mnie, bo zawsze odnoszę się tylko do konkretnych wypowiedzi. Nie czuję się też nigdy stratny, gdy ktoś korzysta z moich metod. Jeśli znasz jakieś inne forum, gdzie regułą są merytoryczne dyskusje, chętnie je także poznam. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2010-11-01 (13:58) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 368 942 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No własnie ja nie bardzo znam takie miejsca.. ale ty pewnie znasz.. chetnie je sobie dodam do zakladek na wolne wieczory do czytania. Widze, ze duzo czytasz po angielsku, ale jesli oprocz takich stron znasz jakies polskie to by bylo fajnie bo jest deficyt w naszym jezyku (przynajmniej w mojej swiadomosci). |
2010-11-01 (17:15) sYc Data rejestracji: 2010-10-08 00:00:00 Ilość postów: 29 | wpis nr 368 988 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfek prorokiem nie jestem, ale wystarczojaco wiem aby smialo powiedziec, ze zdarzenie losowe w grze w postaci 01,02,03,04,05,06 nigdy nie zostanie wylosowane . Fizycznie na to nie pozwoli naturalny rozklad losowy. Zeby wypluc taka kombinacje trzeba by bylo niezle nagiac panujace zasady wtedy mozna nazywac to zwyklym przekretem czy ustawka. Nie zapomnij Ralfik, ze sa ludzie ktozy badaja czy dana gra jest losowa czy wyniki sa ustawiane przez oganizatora co ciekawe to mozna calkiem latwo udowodnic w sadzie ze gra przestala byc gra losowa a zaczela byc ustawiana. Arkady202 Amadeus ma tutaj najwiecej racji przedstawil sprawe najczytelniej. Wedlug mnie kolejnosc patrzac na same wyniki jak na surowa baze danych niema znaczenia. Ale tak jak pisalem wczesniej wyniki trzeba przedstawic tak aby bylo mozna cos zobaczyc, cos co bedzie regula. Wtedy kolejnosc bedzie miala znaczenia tylko dla prognozy aby obstawic ze bedzie dzien kiedy faktycznie ma byc i nie grac na noc. |
2010-11-01 (17:27) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 368 991 [ CZCIONKA MONOSPACE ] poprosiłbym więc matematyczny dowód że kombinacja 1,2,3,4,5,6 nie wystąpi, jak mówisz, że rozkład jednostajny nie pozwoli tzn, że możesz mi to przekazać wzorkami nie potrzebuję wywodu humanistycznego |
2010-11-01 (18:07) Amadeus Data rejestracji: 2009-04-30 00:00:00 Ilość postów: 820 | wpis nr 368 997 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 2010-11-01 (17:15) sYc pisze: \"zdarzenie losowe w grze w postaci 01,02,03,04,05,06 nigdy nie zostanie wylosowane . Fizycznie na to nie pozwoli naturalny rozklad losowy\" Żadna z kombinacji lotto nie jest ani \"losowa\" ani \"nielosowa\". Każda z kombinacji po prostu jest. \"Losowy\" może być wybór jednej z tych kombinacji. Nie ma takiego prawa fizyki jak \"rozkład losowy\" - nie ma on nic do \"fizycznego pozwalania\". To pojęcie oznacza jedynie pewien MODEL OPISYWANIA FIZYCZNYCH zjawisk, nazywanych losowymi. Kombinacja \"01,02,03,04,05,06\" wydaje się mniej losowa niż inne tylko dlatego, że kolejne liczby w niej występujące określone są przez prosty postęp arytmetyczny. sYc, a jak ocenisz prawdopodobieństwo wystąpienia takiej kombinacji: 7, 11, 19, 41, 43, 47 ? Moim zdaniem jest ona zupełnie \"nielosowa\", bo składa się z samych liczb pierwszych. Z tego samego powodu nie zostaną nigdy wylosowane kombinacje składające się wyłącznie z liczb pierwszych 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47 - gdyż są \"nielosowe\" ? Podobnie \"nielosowe\" są kombinacje składające się z samych licz parzystych. Idąc Twoim tokiem rozumowania, nielosowa jest także kombinacja 44,45,46,47,48,49 - oraz każda inna, opisana krokiem arytmetycznym większym niż 1 - nie zostaną one nigdy wylosowane, bo \"rozkład losowy\" nie pozwoli? Jakaś siła fizyczna odczyta numery na kulkach i nie pozwoli na ich wypadnięcie? Gorąco polecam książkę Warrena Weavera \"Elementarz rachunku prawdopodobieństwa\" - mimo, iż książka ujmuje temat ortodoksyjnie, jej autor uczciwie przypomina co kilka stron, że wszelkie założenia rachunku prawdopodobieństwa dotyczą jedynie pewnego wyidealizowanego konstruktu, a na poziomie zjawisk fizycznych sytuacja może wyglądać inaczej. Nie należy mylić praw, dotyczących matematycznego modelu z prawami dotyczącymi zjawisk fizycznych. Zauważyłem, że wiele osób, podchodzących do tematyki gier losowych matematycznie wpada w pułapkę hipostaz, traktując tak prawa probabilistyki, opisujące jedynie pewien MODEL, jak gdyby były one prawami fizyki, opisującymi pewne SIŁY. Pisałem o tym w kilku miejscach, np tutaj: http://www.multipasko.pl/forum/n_viewtopic.php?id=2759&page=4 \"Założmy, że rzucam kostką sześcienną wewnątrz naczynia w którym panuje próżnia (by wyeliminować wpływ powietrza), rozkład masy w kostce jest doskonale znany uprzednio, podobnie jak parametry jej wyrzucenia. W takich warunkach można przewidywać, co nam wypadnie (i robiono takie eksperymenty). Mamy zatem pewien układ FIZYCZNY oraz jego przewidywalne na gruncie \"newtonowskim\" zachowanie. I nikt nie kłóci się, że jest to taki układ. Widzimy prawa fizyki w działaniu i warto zauważyć, że pojęcie \"losowości\" nie jest tu nam wcale potrzebne! Wystarczy jednak, że zasłonię przed sobą jakiś parametr (np położenie kostki w chwili wyrzucania) zachowując kontrolę nad pozostałymi i nagle magicznie pojawia się nam \"losowość\". Jedyne, co uległo zmianie, to moja WIEDZA o układzie. Z \"punktu widzenia kostki\" zabawa przebiega identycznie jak poprzednio. A jeśli jest dwóch obserwatorów tego eksperymentu i jeden zna WSZYSTKIE parametry początkowe i uwarunkowania, a drugi ŻADNEGO, to dla jednego wynik takiego rzutu będzie nudnie PRZEWIDYWALNY, a dla drugiego LOSOWY - a mówimy O TYM SAMYM ZDARZENIU. Zauważmy, że kiedy mówimy komuś, by WYLOSOWAŁ np. kulkę z naczynia, to zamyka on oczy albo się odwraca - innymi słowy, odsuwa swoją świadomość od stanu układu, tak by proces przebiegł poza jego świadomą wiedzą. Maszyny dmuchające, kręcące, trzęsące kulkami to po prostu \"zacieracze wiedzy o układzie\", wypychające go poza zasięg świadomej oceny i przewidywania. Podobne znaczenie mają też chyba międzylosowania. Analizując projekty kryptograficznie silnych generatorów pseudolosowych zauważyłem, że wiele z nich działa nie tylko na zasadzie akumulacji wielu wartości stanu wewnetrznego w jednej wartości wyjściowej, ale posługują się też \"gubieniem po drodze\" takich wartości, tak, żeby wynik ostateczny zawierał mniej wiedzy o stanie wewnętrznym. Takie same metody - pomijanie wartości - stosuje się też w sprzętowych generatorach losowości, gdzie uzyskane próbki są nie tylko akumulowane ale i pomijane. Zgadzam się ze stanowiskiem Stanisława Lema zacytowanym w poście \"Kompas informacyjnego kalectwa\". To prawa fizyki determinują wynik, bo przecież nie \"losowość\" jako tajemnicza siła stojąca PONAD mechaniką ruchów ciał, dbająca o odpowiednie rozkłady statystyczne? Bo przecież niezależnie od tego, czy znamy uprzednio wszystkie parametry początkowe, czy nie, te rozkłady i inne cechy statystyczne WYSTĄPIĄ. \" Zatem kiedy zbadam plastikowy sześcianik, to mogę ustalić pomiarami rozkład masy w jego objętości tak, by ustalić, na jakie ścianki wypada przewaga masy, a co za tym idzie, jaka jest szansa wypadnięcia po przeciwnej stronie ścianki przeciwnej. Ale wystarczy, że na tych ściankach wypiszę liczby od 1 do 6, a wtedy nagle magicznie kostka ta zostanie wyrwana spod działania praw fizyki i przejmie nad nią kontrolę tajemniczy, ale wszechmocny \"rozkład losowy\", który będzie dbał o to, by niezależnie od fizycznych cech fizycznego obiektu, jakim jest ta kostka, każda ścianka miała szansę wypadnięcia liczoną jako dokładnie 1/6. Pozdrawiam ciepło, Amadeus |
2010-11-01 (22:59) sYc Data rejestracji: 2010-10-08 00:00:00 Ilość postów: 29 | wpis nr 369 060 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No tak matematyka ta matematyka. Czyli wedlug Was kazde zdarzenie losowe ma taka sama szanse na wystapienie w danej chwili bo tak mowi rachunek prawdopodobienstwa. A ja amator zwykly badacz losowosci w grze 6/49 podalem dane tak, ze widze na wlasne oczy jak rozklada sie losowosc w tej grze. Biore inne bazy gier 6/49 i to samo, za cholere niechce byc inaczej. W koncu sam losuje z pudla xxx losowan sprawdzam wychodzi na to samo. Matematyka przydala mi sie zeby policzyc do 2 max 3 . Przyjmuje to za regule i jednoczescie obalam teorie prawdopodobienstwa w grze 6/49 , ze jednak nie kazda kombinacja ma takie samo prowdopodobienstwo. Jak wypadnie 01,02,03,04,05,06 Otwieram szampana i wywalam wszystkie moje bazy gier do smieci. Amadeus dokladnie tak jak piszesz kazda kombinacja jest i ja tak samo to widze. Ale widze tez ze nie kazda pomimo tego, ze istnieje w grze ma takie same szanse do wylosowania. Amadeus jestes niezle naladowany teoriami duzo czytasz duzo wiesz mam wrazenie, ze to moze Ci troche przeszkadzac. Bo nie chcesz wyjsc poza teorie ktore uznajesz za swiete a wszystko inne to blad i nie chcesz isc dalej. Wedlug mnie trzeba wyjsc czasami poza surowe teorie sprowadzic wyniki do najprostrzej postaci i obrazu gry. Szybciej wypadnie 7,11,19,41,43,47 niz 01,02,03,04,05,06 niechce teraz wdawac sie w dyskusje ktore kombinacje sa lepsze ktore gorsze, ale tak niestety albo stety jest. Amadeus o to mniej wiecej chodzi jak podales, ze wedlug mojego myslenia np. kombinacja skladajaca sie tylko z liczb nie parzystych nie powinna byc nigdy wylosowana. Kazdy sobie moze sprawdzic dowolna baze 6/49 wypisac ile jest P/NP w kazdym wyniku. Widac, co wystepuje naliczniej. No i ralfik powiedz nam ile razy w calej bazie dowolnej gry 6/49 ktora grasz, testujesz wypadlo 6 parzystych czy nie parzystych, ile 5 parzystych 1 nieparzysta itd az do 3/3. Zobaczysz, ze 3/3 i 4/2 i 2/4 to uklady dominujace w 90% gry i co dalej bedziesz sie sprzeczal, ze kazda kombinacja ma takie same szanse na wylosowanie? To tylko banalny przyklad najprostrzy z brzegu o co chodzi a mozna inaczej jeszcze lepiej i zdecydowanie dokladniej. |
2010-11-01 (23:10) Spoke Data rejestracji: 2008-12-15 00:00:00 Ilość postów: 4663 | wpis nr 369 062 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.gnglotto.webpark.pl/pho.html http://www.gnglotto.webpark.pl/tabmwn.html http://www.gnglotto.webpark.pl/phm.html To tak, żeby autor powyższego wpisu nie był gołosłowny. |
2010-11-01 (23:18) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 369 063 [ CZCIONKA MONOSPACE ] nie mowie, ze kazda kombinacja ma takie samo prawd. tylko, ze moze wypasc 1,2,3,4,5,6 jutro w losowaniu lotto sam przeczysz sobie, gdyz ta kombinacja wlasnie pasuje do twoich ukochanych 3P/3NP, wynikajacych z rozkladu gaussa co sugeruje \"losowosc\" wynikow \"Szybciej wypadnie 7,11,19,41,43,47 niz 01,02,03,04,05,06\" - no i teraz tez przeczysz sobie gdyz, jak wspomniales same nieparzyste sa rzadziej (uklad 0/6 czy jak to jest w twoim nazewnictwie) chyba, że motywujesz się tym, że w zbiorze 49 liczb więcej jest nieparzystych Zapominasz, ze to sa kulki nie liczby |
2010-11-01 (23:28) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 369 068 [ CZCIONKA MONOSPACE ] zrob sobie eksperyment i wymien ot tak sobie 6 roznych liczb w zakresie 1-49 sprawdz czy byly wylosowane nie? ciekawe dlaczego twoim tokiem myslenia nigdy nie wypadna te, ktore sobie wlasnie wymysliles |
2010-11-01 (23:39) arkady202 Data rejestracji: 2010-08-02 00:00:00 Ilość postów: 706 | wpis nr 369 073 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sYc napisał: \"Jak wypadnie 01,02,03,04,05,06 Otwieram szampana i wywalam wszystkie moje bazy gier do smieci. \" Hmm.. w pierwszej chwili można by sądzić, że sYc po prostu nie wie o tym, że w losowaniu nie są tak naprawdę losowane liczby, tylko kule. Liczba na kulce to jak pisała chyba Kurka, jest tylko \"koszulką\", etykietką i czy jest to 1,2,3,4,5,6 czy 2,14,25,34,39,43 to nie ma znaczenia. Są tak samo prawdopodobne. Z drugiej jednak strony coś w tym jest, że faktycznie raczej nie zdażają się losowania w których mamy kolejne sześć liczb. Ale Spoke chyba to trochę rozjasnił podając te linki. Chociaż kto to wie jak jest naprawdę..w DL było dopiero niecałe 5 tys. losowań, a możliwości jest przecież 14mln. Liczby chodzące po kolei po sześć też sa pewnie \"powszechne\" ale czy mozna to stwierdzić po 5 tys. losowań.....? |
2010-11-02 (02:31) sYc Data rejestracji: 2010-10-08 00:00:00 Ilość postów: 29 | wpis nr 369 080 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ralfik wiedzialem, ze sie do tego przyczepisz i dobrze. Fakt w kombinacji 01,02,03,04,05,06 mamy 3P-3NP idealnie najczesciej pasujacy uklad do gry 6/49 a mimo tego twierdze, ze nigdy nie wystapi w realnej grze. Ralfik to tylko przyklad czego szukamy.Jak widac nie istnieje tylko jedna idealna metoda selekcji. Wspomnialem juz, ze szukamy maksymalnie prostych rzeczy, ktore dzialaja obojetnie na jaka baze losowan to nalozysz. Moj losowy rozklad ktorego nazwalem naturalnym rozkladem daje mi najprostrza na swiecie informacje.Precyzyjna i nie do nagiecia i do tego trzeba dazyc. Ten rozklad nie pozwoli zeby wylosowana zostala kombinacja 01,02,03,04,05,06 jezeli taki uklad by zostal wylosowany to by oznaczalo ze nagle zmienily sie zasady gry. Czyli najpierw dobre rozklady losowe pozniej mozna kozystac z selekcji bezposrednio na liczbach. Zeby bylo jasne moje rozklady eliminuja kombinacje 01,02,03,04,05,06 mimo tego ze sama w sobie kombinacja jest idealnie rozlozona na 3P-3NP. Arkady202 dlamnie sa najpierw kule i dlugo sa kule pozniej sa liczby. Gdybym nie traktowal pilki z numerkiem jako kuli nie umial bym inaczej dostac od niej prostej informacji chodzi o interpretacje bo sama 22 nie mowi nic wiecej niz to ze jest 22. Rob losowan ile chcesz i tak bedzie to samo bo jak cos dziala to dzialac bedzie. Chyba ze ktos zacznie w to naturalne dzielo wpychac lapska i majstrowac. Gdybys poprosil kogos w TS zeby Ci wykonal 30 mln losowan i podal wynik to myslisz, ze zobaczyl bys 01,02,03,04,05,06 ? Niema na to szans jedynie wyniki zaczely by sie powtarzac. Jak nie wiezysz to losuj sam wlasnorecznie troche Ci to zajmie, ale nikt Ci kitu nie wcisnie. Nie idz na latwizne nie urzywaj generatora liczb pseudolosowych bo taki generator moze ci 01,02,03,04,05,06 wypluc.Jak sama nazwa wskazuje pseudolosowy taki los nas nie interesuje. |
2010-11-02 (03:13) karamba Data rejestracji: 2006-06-07 00:00:00 Ilość postów: 237 | wpis nr 369 083 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam, Kombinacja : 01,02,03,04,05,06 co najmniej 1 raz na 2 -3 m-ce ma realna szanse byc wylosowana i to nie matematyka tym rzadzi. Matematyka jest tylko mniej lub bardziej udanym sposobem opisu zjawiska fizycznego. Nie mozna stwierdzic nic po 5 tys. losowan, nawet po 14 mln nie bedziesz wiedzial wiele. Oprocz tego ze sie zdziwisz ile kombinacji nie zostalo wylosowanych. Ale ta informacja sugeruje tylko ze zle sie zabrano do doswiadczenia z kulami. Ja sadzicie ile trzeba wykonac losowan zeby wylosowac wszytskie 13 983 816 kombinacji ? Co zrobic zeby je w jak najkrotrzym czasie wylosowac ? Kiedys o tym juz pisalem przepraszam ze sie powtarzam, to do tych co nie czytali. pozdrawiam serdecznie karamba |
2010-11-02 (08:40) ralfek Data rejestracji: 2009-07-08 00:00:00 Ilość postów: 3863 | wpis nr 369 100 [ CZCIONKA MONOSPACE ] sYc piszesz, ze 1,2,3,4,5,6 nie wypadnie ale nie piszesz dlaczego, to sie robi smieszne, bo nawaliles grubego posta a nie ma ani jednej merytorycznej informacji oprocz tego, ze masz jakies enigmatyczne zalozenie, ktore powoduje, ze 1,2,3,4,5,6 nie wypadnie |
2010-11-02 (08:54) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 00:00:00 Ilość postów: 722 | wpis nr 369 101 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tu można trochę prościej podejść do tego problemu, żeby każdy zrozumiał o co chodzi. Wyobraźmy sobie wielki bęben normalnej maszyny losującej, takiej starego typu, poruszany silnikiem. A w środku np. dla Dużego lotka - 49 wielkich żołnierskich buciorów. Są mniej więcej takie same, ten sam rozmiar i powiedzmy, że same prawe, bo jak wiadomo lewe przynoszą pecha. Buciory eliminują niepotrzebne medytowanie nad wpływem czynników niejawnych typu ciśnienie powietrza, rodzaj lakieru na obiektach, itp. Bęben się kręci i za jakiś czas wyrzuca z siebie 6 buciorów, bo to ma być Duży Lotek. Które to są buciory? No właśnie, nie napisałem, ale one są nieoznakowane. Jakieś sześć buciorów wyleci z maszyny. Czy w takiej sytuacji ktoś będzie twierdził, że niektóre buciory NA PEWNO ze sobą nie wylecą z bębna? To jest w tym momencie problem operacji na zbiorach a nie na liczbach. To jest cały problem Jak chodzi o różnicę pomiędzy maszyną pseudolosową a losową, to: 1) wszystko co się zdarza w maszynie pseudolosowej =>> może się zdarzyć w maszynie losowej ale 2) nie wszystko, co się zdarza w maszynie losowej #>> może się zdarzyć w maszynie pseudolosowej Jak chodzi o szkolny kanon Rachunku prawdopodobieństwa, to rzecz ma się tak, jakby każde kolejne losowanie było pierwszym losowaniem w ogóle, tzn. nie ma poprzednich losowań. I w takiej sytuacji nie ma w ogóle mowy o jakimkolwiek wpływie poprzednich losowań na kolejne. Czyli to jest coś takiego, jakbyśmy np. przed każdym losowaniem przemalowywali numery na kulach. Tymczasem każdy z forumowiczów, w miarę własnych sił, może stworzyć sobie swoją prywatną matematykę, swoje własne wzory i swój własny rachunek prawdopodobieństwa. W taki sposób faktycznie postępuje rozwój nauki. Bo ktoś, nie poddający się zgromadzonej wiedzy, autentycznie ma szansę wpaść wówczas na trop czegoś nowego. Tego życzę Wszystkim Szanownym Forumowiczom |
2010-11-02 (09:12) Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 00:00:00 Ilość postów: 722 | wpis nr 369 106 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jakaś odpowiedź na pyt. Kol. Karamba. \"Jak sądzicie ile trzeba wykonać losowań żeby wylosować wszystkie 13 983 816 kombinacji ? Co zrobić żeby je w jak najkrótszym czasie wylosować ? \" Trochę mnie sprowokowałeś, mało kto się tu nad takimi problemami zastanawia. Sam bym nawet nie pomyślał, by o tym tu pisać.. Zatem skorzystałem z okazji, aby na poczekaniu napisać coś swojego.. Na pierwszy człon zaryzykuję i napiszę tak:w nieskończonym ciągu losowań /nieskończonym jednostronnie lub obustronnie/ wystarczy dokładnie tyle losowań ile jest wszystkich kombinacji, czyli 13 983 816 losowań. A na drugi człon odpowiedzi może być więcej niż jedna i to znacznie więcej niż jedna i przy tym rozmaitych, wszystko zależy od filozofii spojrzenia. Można np. napisać, że wystarczy stworzyć maszynę ograniczającą występowanie zjawisk losowych rzadkich, czyli np. takich jak powtarzanie się losowanie po losowaniu takiej samej kombinacji, głęboki efekt tunelowy, et cetera. Takich zjawisk jest ogrom. W maszynie pseudolosowej ze 200 milionów losowań losuje wszystkie kombinacje co do nogi, zaś wiele powtarza się wielokrotnie, za każdym razem ciągu takich losowań inne oczywiście... Pozdrawiam |
2010-11-02 (14:05) arkady202 Data rejestracji: 2010-08-02 00:00:00 Ilość postów: 706 | wpis nr 369 176 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wracając jeszcze do znaczenia kolejności losowań i porządku. Można by to chyba streścić to w jednym zdaniu: Tak, kolejność ma znaczenie w losowaniach, dokładnie takie znaczenie jakie my tym zdarzeniom nadamy. Porządek nadajemy MY, a nie dzień tygodnia i godzina na tarczy zegara. I to chyba cała tajemnica. Jest to dobra informacja bo mamy wtedy do dyspozycji cały arsenał możliwości i podejścia do gry z różnych pozycji. |
2010-11-02 (14:46) Kurek Data rejestracji: 2010-10-20 00:00:00 Ilość postów: 640 | wpis nr 369 189 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Jak sądzicie ile trzeba wykonać losowań żeby wylosować wszystkie 13 983 816 kombinacji ?\" Tu nie ma co za wiele sądzić, wystarczy ze wzoru wyliczyć, na 14 mln. losowań wyjdzie ok. 2/3 wszystkich możliwych szóstek i jest to najbardziej prawdopodobny szacunek. Okres oczekiwania wynikający tylko z ilości możliwych kombinacji może się bardzo wydłużyć właśnie ze względu na losowość. Jeżeli chce się zwiększać dokładność na przykład po to żeby dowiedzieć czy i kiedy zostanie wylosowana konkretna kombinacja np. 1,2,3,4,5,6 to możemy na nią oczekiwać np. przez 32 894 072 losowań (z szansą ok.90%) lub 98 682 215 losowań z (szansą ok.99,99%.) ale i 150 000 losowań wystarczy żeby wylosować dużo szóstek z liczbami kolejnymi. Dla kogoś kogo szokują takie wyliczenia można podać przykład bardziej sprawdzalny na przykładzie parki liczb z MM. Tu zamiast 1 do 13 983 816 mamy 1 do 17 więc można się spodziewać że wystarczy poczekać 17 losowań aby wszystkie zostały wylosowane. Czy to będzie dziwne że w tym okresie zostanie wylosowanych 2/3 ze wszystkich parek, czyli tak jak w przypadku \"szóstek\" ? I bliżej doświadczeń grających ... Czyż nie zauważają że niekiedy jakaś wytypowana parka w MM nie wychodzi przez ponad 100 losowań ? (warto zobaczyć na po 100 losowaniach zostaje jeszcze kilka, kilkanaście niewylosowanych z 3160) Czy nie jest to zgodne z wzorem z którego wynika szacunek dla 111 losowań z szansą 99% ? \"Wspomniana kombinacja 01,02,03,04,05,06 wedlug mnie nie wystapi nigdy w realnej grze\" Można jeszcze odwołać się do dużo prostszego przykładu, gdzie wbrew pozorom zasada jest ta sama. Gra gdzie zakreśla się tylko 3 liczby i losowane są też trzy. Czy wtedy też będzie się stanowczo twierdzić że nie zostanie wylosowane np. 2,1,3 ? |
2010-11-02 (15:27) Marriusz2 Data rejestracji: 2009-06-02 00:00:00 Ilość postów: 2410 | wpis nr 369 202 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Aby wylosować wszystkie kombinacje w Du zym lotku należy wylosować 96.000.000 kombinacji ( nie ma wzoru ) ale jest empiria . Pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 Wyślij wiadomość do admina |