Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 3 4 ... 20 21
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Sieci neuronowe w praktyce - prognozowanie losowań MultiMulti

2010-10-25 (20:26)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 366 916
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam serdecznie.

Kolejna prognoza losowania MultiMulti wykonana z zastosowaniem sieci neuronowych:

Analizowałem kod programu i nie znajduję błędu, muszę zrobić to jeszcze raz, spokojnie i systematycznie.

W każdym bądź razie, dzięki pomocy Kurek i SirMarvins, mam pełną nie sortowaną bazę archiwalnych losowań MultiMulti. Serdeczne dzięki za pomoc i zaangażowanie.

Spoke, grą 49\'s zajmę się na pewno, dzisiaj muszę dokończyć inny temat związany z pracą, a to zajmie mi kilka ładnych godzin.

pawell, na razie trudno mi się ustosunkować do Twoich obserwacji. Jedno jest pewne, wszystkie Wasze uwagi, spostrzeżenia, sugestie będę sukcesywnie uwzględniać. Chodzi o to, aby wygrywać powyżej kosztów wysłanych zakładów.

Kurka, pamiętam, że pytałaś o te 50 ostatnich losowań. Już odpowiadałem, chyba w innym wątku Forum, że to nie aktualne. Prawdopodobieństwo obliczam z całej bazy losowań MultiMulti, od 15 czerwca 2009r, od losowania o godzinie 14:00, kiedy to odbyło się pierwsze losowanie MM.

Natomiast dla każdej z liczb do sieci podstawiam zakres skumulowanego prawdopodobieństwa jej wylosowania, w taki sposób, aby nie brać pod uwagę zakresu losowań, kiedy nie wylosowano tej liczby po raz pierwszy.

Tabelarycznie wygląda, to tak:

Jak widać:

- liczba 1 pierwszy raz została wylosowana, jako 32 losowana liczba od początku losowań MultiMulti, czyli od 15 czerwca 2009r. godzina 14:00.

- liczba 2 pierwszy raz została wylosowana, jako 24 losowana liczba od początku losowań MultiMulti, czyli od 15 czerwca 2009r. godzina 14:00.

- liczba 3 pierwszy raz została wylosowana, jako 3 losowana liczba od początku losowań MultiMulti, czyli od 15 czerwca 2009r. godzina 14:00.

- liczba 4 pierwszy raz została wylosowana, jako 38 losowana liczba od początku losowań MultiMulti, czyli od 15 czerwca 2009r. godzina 14:00.

itd. itd.

Po długich analizach, testowaniach, jak też konsultacjach ze znajomymi, którzy na pewno mają większą wiedzę niż ja jeżeli chodzi o statystykę i rachunek prawdopodobieństwa, procesy stochastyczne, probablistykę, szeregi czasowe i inne zagadnienia z tej dziedziny, doszliśmy do wniosku, że trzeba odrzucić te „zerowe” zakresy i analizować rozkład prawdopodobieństwa, w tym również jego kumulację i gęstość od momentu, kiedy po raz pierwszy wylosowano liczbę.

Mam nadzieję Kurka, że zaspokoiłem Twoją ciekawość, jak też rozwiałem wątpliwości, w tym temacie.

Jeszcze raz podkreślam to, co jest najważniejsze, a o czym pisałem wcześniej. Matlab ma tak skonstruowane moduły sieci neuronowych, że w przypadku, kiedy dane wejściowe nie spełniają bardzo skomplikowanych wymagań dowolnej sieci neuronowej, to wyświetlany jest komunikat informujący o tym, że tak właśnie jest.

Na tym polega problem, że w moim programie Prognozer_v2 nie ma takiego komunikatu, program działa, liczby, sieci trenują się, testują, osiągają założone bardzo krytyczne warunki, a wynik końcowy niestety nie jest zadowalający.

Prościej mówiąc: na wejściu wszystko jest dobrze, na wyjściu również wszystko jest dobrze, a ja nie potrafię przełożyć wyniku prognozy (kolejnego skumulowanego prawdopodobieństwa wylosowania każdej z liczb) na prostą odpowiedź, czy ta liczba zostanie wylosowana, czy też nie.

Popełniam jakiś błąd w algorytmie, który wydaje się prosty.

Sieci prawidłowo prognozują wartości kolejnego skumulowanego prawdopodobieństwa wylosowania liczby, sprawdzałem na archiwalnych losowaniach i wszystko jest o.k.

Popracuję nad tym.
2010-10-25 (20:33)

status Spoke
Data rejestracji: 2008-12-15
Ilość postów: 4663

3977
wpis nr 366 920
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Tzn, chcesz powiedzieć, że na archiwalnych losowaniach jest ok a teraz przestało być ok ?

A czy jak przestało być ok to w historii jak sprawdzałeś nie było takich momentów ?

Może warto sprawdzić typy na kolejne 2-3 losowania.

Rozumiem, że sprawdzenie programu wyglądało tak iż wywalasz np.

20 losowań ostatnich , robisz prognozę i sprawdzasz 20 wywalone losowanie, potem dopisujesz i sprawdzasz 19 itd.

Ja czekam na wersję 49\'s . MM mnie nie interesuje .

Ale fajnie, że wszystko piszesz na łamach forum.

Dla mnie to jak czytanie ciekawego artykułu - nie koniecznie takiego po którym zacznę wygrywać czy częściej trafiać.

2010-10-25 (20:47)

status diegos
Data rejestracji: 2007-01-21
Ilość postów: 30

2490
wpis nr 366 931
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Adalbert,

NIE NAUCZYSZ SIECI NEURONOWEJ DANYCH LOSOWYCH -

SMUTNE TO ALE TAKI JEST FAKT,

a tak z ciekawości zapytam jaką architekture używasz?

i jakie funkcje aktywacji na wejściu, w ukrytej i wyjściu masz założone?

pozdrawiam
2010-10-25 (21:07)

status Marriusz2
Data rejestracji: 2009-06-02
Ilość postów: 2457

4670
wpis nr 366 938
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

diegos

Prawdopodobnie pomyliłeś wpisy ,ALBO NIE UMIESZ WYRAŻAĆ MYSLI .

Napisałeś :

...????????????

To jest najprostsza rzecz jaką siec się uczy a w Internecie masz setki generatorów liczb losowych na bazie sieci neuronowych .

Prawdopodobnie chciełeś wpisać :

NIE NAUCZYSZ SIECI NEURONOWEJ PROGNOZOWANIA DANYCH LOSOWYCH -

A pomiędzy tymi zdaniami jest przepaść jak Ocean .

Pozdrawiam
2010-10-25 (21:12)

status Adalbert

4335
wpis nr 366 939
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Spoke

Postaram się przedstawić, jak sprawdzałem skuteczność Prognozera_v2 na archiwalnych danych, tzn. na wyniku prognozowania, czyli kolejnym skumulowanym prawdopodobieństwie wylosowania każdej z liczb. Potrzebuję trochę czasu.

diegos, z całym szacunkiem dla Ciebie, zanim zadasz kolejne pytanie, na które udzielę Ci odpowiedzi przeczytaj to, co wcześniej, w tej dyskusji zostało napisane.

Na prawdę, uwierz mi nie ma czasu, aby jeszcze raz napisać specjalnie dla Ciebie odpowiedź na tak postawione pytania:

\"Adalbert,

a tak z ciekawości zapytam jaką architekture używasz?

i jakie funkcje aktywacji na wejściu, w ukrytej i wyjściu masz założone? \"

Być może masz rację, że nie nauczysz ...., ale zanim po raz kolejny cokolwiek napiszesz, proszę Cię bardzo przeczytaj moje wcześniejsze wypowiedzi, przeczytaj merytoryczne wypowiedzi innych wspaniałych osób, które zaangażowały swój cenny czas i wnoszą cenne podpowiedzi.

Ja nie mam czasu na polemiki, ja korzystam z Waszej wiedzy, aby dać Wam narzędzie do prognozowania losowań.

Powiem Ci szczerze diegos zaproponuj, coś innego niż odpowiedź na Twoje zaskakujące pytania.

Niezależnie od tego i innych tego, tzn. właśnie tego

Pozdrawiam

Adalbert
2010-10-25 (21:16)

status KURKA
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 366 941
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Adalbert

moja ciekawość odnośnie \"zakresu\" podyktowana była tym , że większość dość pochopnie postępuje w tym temacie a to jest sam początek wyboru drogi i od razu skręcają w nienajlepszą stronę.

można zupełnie inaczej , ciekawe co powiedzą twoi znajomi:

każde poprzednie losowanie ma mniejszy wpływ (mniejszą wagę) , a zarazem nie ma aż takiego znaczenia długość wstecz , czy jest ich 100 czy 101 , jak również nie ma znaczenia początek , różny w tym twoim wypadku dla różnych zawodników.

2010-10-25 (21:28)

status diegos

2490
wpis nr 366 946
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

właśnie miałem robić sprostowanie togo zdania, bo pełne zdanie miało brzmieć tj napisałeś Mariusz2:

NIE NAUCZYSZ SIECI NEURONOWEJ \"\'prawidłowego PROGNOZOWANIA\" DANYCH LOSOWYCH - SMUTNE TO ALE TAKI JEST FAKT,

nauczyć sieć każdy może nawet ten kto niemamiał do czynienia z siecimi.

Tydzień czasu nawet takiej osobie wystarczy aby opanować uczenie sieci.

Poprostu gdy wprowadzimy jakąkolwiek formułe \"uzależniającą dane\"

lub jakąkolwiek regułe w dane to sieć sama się bedzie uczyła i dawała rewelacyjne wynik uczenia testu, treningu i- i tu niema żadnej filozowfi,

a prognozy właściwej i tak nigdy nieda mimo rewelacyjnych wyników uczenia,

bedzie nauczona a prognozy i tak będą; pudła,zoonki, błędene,. jak zwał tak zwał ale nigdy nie będą trafione, porostu tak będzie,

2010-10-25 (21:37)

status KURKA
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 366 947
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Co się stanie jeśli w grze MM kulce nr 1 przypiszemy wyniki kulki nr +kulki nr 80

Zrobimy trochę w konia sieć , ale ona tego nie wie , teraz kulka nr 1 będzie dwa razy częściej a kulka 80 nigdy nie wystąpi ?

no można by ręcznie wprowadzić kilka razy kulkę nr 80 do danych wejściowych i zobaczyć zachowanie sieci.

może taki eksperyment (lub inne ) pozwolą na jakieś wnioski ?

moje zdanie jest sceptyczne na temat sieci , ale ja nie mam pojęcia tylko wyczucie - a to zupełnie inna bajka .
2010-10-25 (21:41)

status Marriusz2

4670
wpis nr 366 951
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

ok diegos

Ale tak z innej beczki .

Oceń swój stopień zaawansowania w wiedzy o sieciach neuronowych od 1 do 10 .

Ile lat praktyki masz w sieciach ?

Oczywiście pomijamy mierną wiedzę z wydziałów informatyki -bo to przedszkole.

???
2010-10-25 (21:48)

status ralfek
Data rejestracji: 2009-07-08
Ilość postów: 3863

4876
wpis nr 366 954
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Mariusz ty jestes jakims guru, ze zadajesz takie pytania? Slabo mi sie robi jak widze twoje wypowiedzi - wieczne strofowanie innych.
2010-10-25 (22:06)

status diegos

2490
wpis nr 366 963
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Marriusz2,

samemu jest trudno ocenić siebie obiektywnie,

a chyba jeszcze trudniej jest znaleźc kogoś kto potrafiłby

ocenić i wypunktować z takiej wiedzy,

ale na swój własny użytek wiedza mi w zupełności wystarcza,

chociaż jeśli coś, gdzieś nowego się pojawia w temacie \"sieci\" to oczywiście doczytuje i staram się dokształcić i uzupełnić wiedze,

pozdrawiam
2010-10-25 (22:15)

status Marriusz2

4670
wpis nr 366 964
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Zupełnie rozumiem .

Ja po porostu myslę ,że zbyt pochopnie wyciągnąłes wnioski o zasługach sieci neuronowych .

Sieć to nie czarna skrzynka .

Jak się jej poda wiedzę to ona na pewno wdzięcznie odda świetne wyniki .

I to nie jest sieci wina ,że w tym czy innym przypadku zawiodła .

Ja po prostu tak bym sprawy nie odniósł .

Najpierw trzeba sieci podać wiedzę .

To pierwszy etap .

A jak się jej poda co potrzeba ---to ona na pewno poda prawidłowe wyniki .

Ale ..............

najpierw trzeba poznać tę wiedzę .

Tutaj podano przykłady wręcz szkolnego błędu w sieciach tak zwanego SHIFTU .

Na pewno wiesz o co chodzi i nie muszę ci tłumaczyć .

SHIFT to przedszkole i jak się zrozumie jak on powstaje to dalej jest sam miód .

Pozdrawiam
2010-10-25 (22:16)

status 007
Data rejestracji: 2007-01-08
Ilość postów: 4257

2449
wpis nr 366 966
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Sieci neuronowe w praktyce - prognozowanie lsoowań MultiMulti

Czy Ty Marriusz przeczytałeś tytuł.

No to nie mędrkuj tylko pokaż w praktyce .

2010-10-25 (22:25)

status Adalbert

4335
wpis nr 366 970
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Minimalnie lepiej w stosunku do losowania z 14:00, ale nadal bez rewelacji.

Muszę do jutra znaleźć, gdzie jest błąd.

Spoke

Postaram się jeszcze dzisiaj przedstawić, jak sprawdzałem skuteczność Prognozera_v2 na archiwalnych danych, tzn. na wyniku prognozowania, czyli kolejnym skumulowanym prawdopodobieństwie wylosowania każdej z liczb.

Najpierw muszę skończyć projekt potrzebny mi jutro w pracy.

Pozdrawiam

Adalbert
2010-10-25 (22:33)

status diegos

2490
wpis nr 366 975
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

cóż można wyczarować wiecej z tymi danymi niż:

rozkład normalny (w miare płaski) , układ zmiennych addytywny,

zarzucić jakąś zależność, trend usunąć ,..

i na takich danych jeśli dostaje zonka i pudła,....

to co ja jeszcze moge zarobić?

chyba tylko nie dawać jej danych losowych i zastosować do czegoś innego

niż lotto
2010-10-25 (22:36)

status Spoke
Data rejestracji: 2008-12-15
Ilość postów: 4663

3977
wpis nr 366 979
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

adalbert

skup się na tym też co napisała kurka bo to może pomóc.

Dla 49s jest mniej liczb , może warto zacząć od orzeł reszka

Lub na przykładzie losowanych 2 z 8 nie 20 z 80

2010-10-25 (23:01)

status Marriusz2

4670
wpis nr 366 993
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

diegos

Mozna,można.

2010-10-25 (23:26)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 367 004
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Nie czytałem z braku czasu wątku od początku i nie wiem co tam kto pisał.

Ale co do ostatnich wpisów, to powiedziałbym tak, że można wbijać gwoździa młotkiem a można i komputerem. Czemu nie? Aby gwoździe były.

Chyba nikt nie zaprzeczy. To może być całkiem ciekawe doświadczenie.

No a do Mariusza, to uważam, że stanowczo nieco zbyt wielki wpływ mają na Ciebie kobiety. Widać dużo ich się tam wkoło kręci.

Gdybyś przynajmniej nie wiedział o co chodzi, to byłoby jeszcze głupstwo. Ale niestety dowcip polega właśnie na tym..

Nie wiem jak Cię powstrzymać. Wszystko im już 100 razy napisałeś.

Przecież mówiąc im za dużo odbierasz im przyjemność odkrywania. No jak możesz.

A ostatnie zdania :

pesymista do optymisty: - już chyba gorzej być nie może?!

odpowiedź optymisty: - może, może..

W tej sytuacji życzę Wam Wszystkim aby nadszedł wkrótce ten wiekopomny dzień, w którym w wyniku Waszych wysiłków będziemy WSZYSCY I BARDZO CZĘSTO /wszyscy w sile co najmniej kilkudziesięciu tysięcy hazardzistów/ trafiać szóstki w DUŻYM LOTKU.

Przepotwornie się WSZYSCY wzbogacimy !
2010-10-25 (23:28)

status Adalbert

4335
wpis nr 367 005
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Spoke, nie wszystko naraz jestem w stanie wykonać, czytam i analizuję to, co piszecie.

Pierwsze, co muszę zrobić to znaleźć błąd w moim toku rozumowania, a może przedstawić cały kod programu. No, prawie cały, bo nie podejmuje się zaprezentowania kilkudziesięciu, czy też kilkuset bibliotek Matlaba wykorzystywanych w trakcie obliczeń.

Mam na myśli tą część, która dotyczy przygotowania danych wejściowych i tą część kodu, która dotyczy przekształcenia wyników prognozy (skumulowanego prawdopodobieństwa wylosowania każdej liczby) na faktycznie wylosowaną liczbę w kolejnym losowaniu.

Być może na tym Forum znajdzie się jedna lub więcej osób, które znają Matlaba i potrafią znaleźć błąd. Na czym polega mój błąd już pisałem: sieć prognozuje skumulowane prawdopodobieństwo wylosowania liczb i tu nie ma żadnego błędu. Sprawdzałem to na archiwalnych danych i przedstawię to w tym temacie, potrzebuję na to czasu, którego mi strasznie brakuje.

Kurka, dziękuje Ci bardzo za sugestie, na pewno wezmę je pod uwagę, muszę tylko nad tym pomyśleć, jak to przełożyć na język Matlaba.

diegos, nie chcę być złośliwy w odróżnieniu od Ciebie. Może, coś konkretnego zaproponujesz zamiast kpin.
2010-10-25 (23:40)

status Kurek
Data rejestracji: 2010-10-20
Ilość postów: 656

12702
wpis nr 367 012
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Jeżeli z prognozy wypadła by pełna trafiona 10-tka to zaraz znalazło by się z 1000 pochlebców i nikt by nie mówił że SN taka prognoza jest niemożliwa. Jeżeli jest jakaś droga do tego celu to wcale nie pomaga mówienie - nigdy.

Inna rzecz to prawidłowa ocena wyników, jeżeli prognoza nie realizowała by się od razu, ale na przykład za trzecim, piątym czy siódmym losowaniem i było to często i gęsto, to czy będzie prognozą złą ?

albo gdy uśredni się 30 wyników prognoz po 10 i zamiast statycznego 2,5 będzie wychodzić 3,4 czy więcej choć nie będzie full trafienia, to też uzna się prognozę za lichą ?
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 3 4 ... 20 21
Wyślij wiadomość do admina