Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 13 14 15 ... 20 21 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Sieci neuronowe w praktyce - prognozowanie losowań MultiMulti |
2010-11-10 (17:55)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 482 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP Z tego, co piszesz wiesz, jak wykorzystać sieć neuronową do prognozowania gier losowych. \"Można na upartego zaprząc SN do gier losowych. Ale w nieco sposób niż Kol. Adalbert. \" Zdradź tajemnicę, nie trzymaj jej dla siebie. Twoją wiedzę przełożę na konkretny program i wreszcie uda się prognozować losowania w 100% Pozdrawiam Adalbert |
2010-11-10 (18:01)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 371 484 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP Moze chciales dobrze, ale wyszlo tak jak zwykle. Odpowiem zatem sobie najpierw na pierwsze z moich pytan : 1) Uklad przetwarzajacych informacje i komunikujacych sie jednokierunkowo wezlow. Tylko tyle. Nic wiecej. Teraz kiedy dowiedzialem sie czym jest MLP odpowiem sobie na drugie pytanie : 2) Mozliwosc zmmiany parametrow funkcji aktywacji. Dwa zdania, ktore w porownaniu do twojego pustego slowotoku sa kopalnia wiedzy. |
2010-11-10 (18:33)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 494 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ciekawa sytuacja w kolejnej prognozie, tylko trzy liczby zostały przedstawione, jako prognoza losowania: http://img254.imageshack.us/img254/1610 Sieć NARX nie znajduje rozwiązania po wykonaniu ponad 500 000 iteracji. Pozostałe dwie sieci znalazły rozwiązanie. Wygląda na to, że po ostatnim losowaniu o 14:00 nastąpiły jakieś istotne zmiany w prawdopodobieństwie występowania losowanych liczb i na razie jest za mało danych, aby ten problem rozwiązać. Druga możliwość to sytuacja odwrotna, czyli po ostatnim losowaniu sieci znajdują tylko takie rozwiązanie ponieważ tzw. szum (trend) nie ma istotnego wpływu na wynik prognozy. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. |
2010-11-10 (18:34)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 495 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2010-11-10 (19:38)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 512 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze jedna prognoza dzisiejszego losowania o 22:15 Nie ma ona nic wspólnego z sieciami neuronowymi. Matlab ma zaimplementowaną funkcję \"predict\", która prognozuje kolejne (kolejną) wartości serii czasu (Time Series). Wykorzystywany jest model autoregresji (AR), w którym przyszłe zdarzenie wyznaczane jest na podstawie funkcji dopasowującej się do przebiegu serii czasu metodą wielorekurencyjnej autoregresji. Proście mówiąc, wyznaczane jest równanie stopnia N, które najdokładniej opisuje przebieg zdarzeń historycznych (archiwalnych), a następnie prognozowane jest \"k\" zdarzeń przyszłych. ![]() Na razie tyle, czekam na losowanie o 22:15 |
2010-11-10 (22:41)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 371 571 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adalbercie, Nie odnoś wrażenia, że Cię w jakikolwiek sposób kiedykolwiek lekceważę, przeciwnie. Podpowiadałem tylko.. Nie lekceważę SN. Po prostu rzeczy, które znakomicie robi SN nie bardzo jest po co obliczać w sieci. Zaś o bezpośredniej prognozie nie ma mowy. Czyniłeś pewnego rodzaju podstawowy błąd logiczny, ale chyba sam już pomału wiesz, o co chodzi... Np. Kol. Gumiś nie zrozumiał, bo zagubił się w gąszczu terminów, których na tym forum nie rozumie prawie nikt. Ale poczytaj sobie Kolego Gumiś wybitnych naukowców z dziedziny jakiejkolwiek nauki ścisłej i nie w popularnych wydawnictwach a w naukowych. Od razu stwierdzisz, że posługują się możliwie najprostszym językiem , na jaki ich stać. To samo na konferencjach naukowych. Co innego nasi uczeni akademicy. Często namiętnie używają trudnych terminów, nikt ich nie rozumie a i oni sprawiają wrażenie otumanionych. Życzę Ci Gumiś sukcesów w budowie SN. Tymczasem tutaj głównie forumowiczów interesuje zastosowanie SN w grach losowych. I chcą zrozumieć istotę sprawy. Nie ma po co zatem udziwniać sprawy prostej. SN nie nadają się do prostego zastosowania rozwiązywania złożonych algorytmów. I tyle. Co do współpracy w budowie programu do gry. Adalbercie, tak się składa, że nie potrzebuję już takiego programu. Szczerze: jeśli chcesz rzeczywiście zbudować program, nie torturuj SN, weź papier, coś do pisania, coś do wzmocnienia, siądź i myśl. To najlepsza droga. Stać Cie na to ewidentnie, zdradzasz wyraźne objawy w tym kierunku. To, co może dla Ciebie zrobić sieć o wiele szybciej i sensowniej zrobisz samemu. Natomiast są takie rzeczy których sieć nie zrobi. A Ty tak. Rozwiązanie problemu jest ukryte w głowie a nie w komputerze. Wreszcie gdybym potrzebował budować program w zespole, to z całą pewnością nie robiłbym tego publicznie. Bo niestety to eliminuje możliwość wygranej. Wszyscy =>>mogą jedynie przegrać. Nawet /wbrew pozorom/ w multilotku.. Oczywiście zrobisz jak uważasz. Dobrej nocy |
2010-11-10 (23:07)![]() Data rejestracji: 2010-10-06 Ilość postów: 89 ![]() | wpis nr 371 579 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam wszystkich. Adalbert Sprawdż pocztę na @gmail-u. Pozdrawiam |
2010-11-11 (00:00)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 582 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zacytuję to, co już pisałem \"2010-10-25 (23:43) status Adalbert Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 238 4335 Tajemniczy Don Pedro. No comments, odezwę się, jak coś sensownego zaproponujesz. Panie i Panowie. Jak sami widzicie i czytacie tam, gdzie pojawia się jakiekolwiek \"światełko w tunelu\" natychmiast pojawią się ćmy. Ponieważ ja nie mam czasu na ***oły i odpowiadanie na zaczepki, insynuacje, ośmieszanie i tym podobne bzdury, które w zostaną w tym temacie napisane od tego momentu, od tej chwili odpowiadam i podejmuję się tylko merytorycznej dyskusji. Z przyjemnością będę odpowiadać, dyskutować, polemizować, sprzeczać się, a nawet zmieniać zdanie w dyskusji z każdym z Was, kto wnosi coś nowego, konstruktywnego, ale nie podejmuję się nawet napisania jednego słowa do osób, które nie wnoszą nic w tym temacie. Po prostu nie mam na to czasu.” Pozdrawiam Adalbert\" Tak na marginesie TDP, nic do Ciebie nie mam, ale Twoje wypowiedzi skierowane do mnie sprowadzają się do niezwykle pouczających podpowiedzi, sugestii, porad. Na razie wiem tylko tyle na podstawie Twoich wypowiedzi, że gwóźdź, młotek i komputer mają ze sobą tyle wspólnego, co wbijanie gwoździa w ścianę komputerem. Naprawdę jestem pod wrażeniem tego, co wniosłeś w temacie zastosowania sieci neuronowych do prognozowania losowań. Poniżej cytaty Twoich wszystkich niezwykle cennych porad, sugestii, merytorycznych uwag, podpowiedzi i wskazówek, które między innymi kierowałeś do mnie: 2010-10-25 (23:26) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 Nie czytałem z braku czasu wątku od początku i nie wiem co tam kto pisał. Ale co do ostatnich wpisów, to powiedziałbym tak, że można wbijać gwoździa młotkiem a można i komputerem. Czemu nie? Aby gwoździe były.” 2010-10-26 (00:17) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 Adalbercie, wstydź się. Ja do ciebie z chlebem, a Ty we mnie kamieniem?? Wstydź się i już. Napisałem Ci bardzo dużo, tylko, że nie mam zwyczaju pisać otwartym tekstem. Kiedyś zrozumiesz a tymczasem jesteś dla mnie niezasłużenie nieuprzejmy. 2010-11-09 (23:29) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 Amadeusie, (..) No i na koniec nadal oczywiście uważam, że SN nadaje się tak samo dobrze do rozpracowania gier losowych jak komputer do wbijania gwoździ w ścianę. 2010-11-10 (17:22) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 Gumiś, (..) Nie jestem specjalistą od sieci, starałem się jedynie trochę ugryźć ten temat, o tyle, ile było mi potrzebne. 1) SN są według mnie wspaniałym narzędziem do analizy a szczególnie do poszukiwania rozwiązań zadań, z którymi mamy kłopoty posługując się znanymi powszechnie metodami działów matematyki. SN bezbłędnie rozwiązują zadania, które są skomplikowane jak chodzi o głębię obliczeń, a posiadają jeden algorytm. Możemy wówczas po prostu podać sieci szereg danych na wejściu i sieć znajduje najkrótszą drogę do rozwiązania w niejawny dla operatora sposób, tzn. operator nie jest świadomy, jak SN dochodzi do wyniku. Wszędzie tam, gdzie mamy kłopot z analizą prostych algorytmów można stosować sieć. Ale trzeba to poprawnie rozumieć. Niektórzy koledzy mają takie pomysły, że skoro sieć ma taką znakomitą skuteczność znajdowania odpowiedzi, to dajmy jej na wejściu numery totolotka a na wyjściu dostaniemy gotowe numery na następne losowanie. Jest to niezwykle naiwne myślenie i nie wiem już po prostu jak wyjaśnić bezsens takiego rozumowania. W takim wypadku polecam po pierwsze zapoznanie się z takim niedużym działem matematyki, zwanym teorią złożoności.. (…) Można na upartego zaprząc SN do gier losowych. Ale w nieco sposób niż Kol. Adalbert. Oczywiście każdy ma prawo robić, co uważa za stosowne. (…) 2010-11-10 (17:26) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 (…) Tylko że, jak pisałem, nie sądzę, że wbijanie gwoździa w ścianę komputerem jest najszczęśliwszym pomysłem. Ta uwaga dotyczy jedynie„rozpracowania” gier losowych przy pomocy SN, innych programów i komputera. (…) 2010-11-10 (22:41) status Tajemniczy Don Pedro Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 649 4474 Adalbercie, Nie odnoś wrażenia, że Cię w jakikolwiek sposób kiedykolwiek lekceważę, przeciwnie. Podpowiadałem tylko.. Nie lekceważę SN. Po prostu rzeczy, które znakomicie robi SN nie bardzo jest po co obliczać w sieci. Zaś o bezpośredniej prognozie nie ma mowy. Czyniłeś pewnego rodzaju podstawowy błąd logiczny, ale chyba sam już pomału wiesz, o co chodzi... (…) SN nie nadają się do prostego zastosowania rozwiązywania złożonych algorytmów. I tyle. Co do współpracy w budowie programu do gry. Adalbercie, tak się składa, że nie potrzebuję już takiego programu. Szczerze: jeśli chcesz rzeczywiście zbudować program, nie torturuj SN, weź papier, coś do pisania, coś do wzmocnienia, siądź i myśl. To najlepsza droga. Stać Cie na to ewidentnie, zdradzasz wyraźne objawy w tym kierunku. To, co może dla Ciebie zrobić sieć o wiele szybciej i sensowniej zrobisz samemu. Natomiast są takie rzeczy których sieć nie zrobi. A Ty tak. Rozwiązanie problemu jest ukryte w głowie a nie w komputerze.” TDP skąd Ty się chłopie urwałeś? Przednie brednie poobiednie i tylko tyle, z tego wynika. Chcesz coś konstruktywnego wnieść w tym temacie to napisz, trzeba zrobić tak, albo tak, zaproponuj coś konkretnego. I nie odpowiadaj na ten wpis, ja naprawdę nie mam czasu na pier..... oły. Pozdrawiam Adalbert Miłej nocy |
2010-11-11 (00:20)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 371 584 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP Jesli chcesz bledu logicznego, to zastanow sie jak mozesz twierdzic ze pogubilem sie wterminach ktorych ty nie rozumiesz. W tym przypadku nie masz zadnych podstaw do oceny moich wypowiedzi kolego TDP a tymbardziej mojej orientacji w temacie na ktory sie wypowiadam. Jesli chodzi o sieci, wiedzy nie masz zadnej i nie bedzisz mial, a jesli masz jakies zludzenia to je natychmiast rozwieje kolejnym najbardziej banalnym pytaniem z nimi zwiazanym. Zeby wypowiadac sie na temat sieci kolego TDP nie wystarczy niestety tylko zapoznac sie z help\'em albo cytowac czyjes wypowiedzi. Ty i tobie podobni za kazdym razem kiedy pojawia sie jakis interesujacy watek, zasmiecacie go bezwartosciowym slowotokiem, ktory innym majacym cos na jego temat do powiedzania odbiera chec zabierania glosu, a tych ktorzy chca sie czegos wartosciowego dowiedziec zmmuszacie do przedzierania sie przez porazajaca ignorancje i bute kolejnych rozdzialow waszych wypowiedzi. Jeszcze niedawno prosiles o lekcje excela a teraz \"chcesz robic\" za eksperta od sieci neuronowych ? Troche pokory dziadku. Tez sie nie puszczaj. |
2010-11-11 (00:34)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 587 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Z losowaniem MultiMulti 10-11_2010 o godz. 22.15 sieci neuronowe nie poradziły sobie, nawet jednej liczby nie wytypowały prawidłowo: ![]() Niestety, ale taka prawda. Również funkcja \"predict\" Matlaba nie dała rady z ostatnim losowaniem: ![]() Jutro będzie lepiej. |
2010-11-11 (11:43)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 371 631 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gumiś, napisałem przecież że nie specjalizuję się w sieciach. Był czas, krótki, kiedy coś mnie tam zainteresowało. I to sobie wyjaśniłem błyskawicznie. Jak napisałem, zapomniałem nawet kiedy to było. Mnie w życiu interesowały inne działy nauk. Tak się składa, że akurat nie związane z twoimi. Niestety przy takim podejściu niczego w temacie wątku nie osiągniesz. Sieci nie są temu winne. Ale to jest nie mój kłopot. Co chcesz udowodnić. Chcesz używać sieci do robienia omletu, to rób. mnie w tym celu wystarczy patelnia i ku twojemu zgorszeniu składniki dobieram \"na oko\". Twoja agresja wskazuje, że masz chyba jakieś kłopoty rodzinne?! Żona zdradza? Teściowa rządzi? Coś takiego, co ?! Po co używać sieci w grach losowych? Ale pewnie, że można. Można też z Warszawy jechać do Krakowa przez Honolulu. Czemu by nie? Ty Gumiś jesteś tu według twej oceny ekspertem w SN. Nie sądzę, żeby \"aż\" tak było. Gdyby tak było, nie byłbyś agresywny, nie szukałbyś guza. Ty zachowujesz się jak \"mistrz walki\" w czasie burdy na stadionie piłkarskim... Po co ci to. Ale miej nadal dobre samopoczucie. Adalbercie, napisałem tylko swoją opinię. przecież nikt nie zabrania ci się w to bawić. A baw się na zdrowie. Po co się bronisz, ja cię wcale nie atakuję. Jest gdzieś na forum wątek sprzed kilku lat, w którym ty Adalbercie miałeś dokładnie te same problemy z sieciami co i teraz. I te same konkluzje. Poszukaj sobie swoich tekstów, sam się przekonasz, niestety nie mogę pomóc i wskazać lokalizacji twoich wywodów sprzed lat... Może ktoś inny je zacytuje? Dokładnie to samo zdziwienie.. I jestem pewien, że za 30 lat będzie nadal to samo. Ale co się pobawisz przez ten czas, to twoje. No to wesołej zabawy wszystkim zwolennikom używania sieci do \"PROGNOZOWANIA GIER LOSOWYCH\". Ładujcie koledzy coraz większe bazy do coraz większych sieci i czekajcie na prognozy na wyjściu. ...... koniec |
2010-11-11 (12:39)![]() Data rejestracji: 2010-03-31 Ilość postów: 337 ![]() | wpis nr 371 647 [ CZCIONKA MONOSPACE ] TDP Ciagle ten protekcjonalny ton. Zadne z dzieci, wnukow, prawnukow i pra-prawunkow juz nie chce sluchac twoich \"dorych rad\" ? Ten watek dotyczy sieci neuronowych i wykazano ci na nim ze taki z ciebie neuronowiec jak z koziej d...py traba. Teraz kreujesz sie na psychologa rodzinnego. Bardzo chetnie wybije ci to z glowy, ale przez wzglad na prace Adalberta, nie na tym watku. Proponuje Ci zalozenie wlasnego pt. \"TDP i jego wiedza\". Tam Ci wykaze jej brak. Mam nadzieje ze dotrzymasz slowa i przez wzglad na dobro ogolu nie bedziesz sie juz wypowiadac na temat SN. Caly czas sie nie puszczaj. |
2010-11-11 (13:57)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 664 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Dzisiaj trochę inne podejście do tematu prognozowania losowań z wykorzystaniem sieci neuronowych. Zajmę się testowaniem tylko sieci NARX (Nonlinear Autoregressive with External Input). Jest to sieć dynamiczna, czyli taka, która po każdym etapie trenowania dynamicznie zmienia wagi sieci. Algorytm sieci ![]() Prognoza kolejnego losowania y(t) wykonywana jest na podstawie losowań wcześniejszych y(t-1), y(t-2)… y(t-ny) z uwzględnieniem przesunięcia w czasie u(t-1), u(t-2)…u(t-nu). Schemat blokowy sieci: ![]() Na wejściu, jako Inputs wprowadzane są archiwalne losowania, oraz wartość pierwszego przesunięcia w czasie =2 W warstwie 1 (Layer1) następuje wyznaczenie wag sieci IW z uwzględnieniem momentu i bias. Wyznaczana jest funkcja aproksymacji f1 na podstawie, której sieć prognozuje kolejne losowanie (na razie znane, czyli kolejne losowanie w archiwalnej bazie danych). Odbywa się to warstwie 2 (Layer2). Analizowany jest błąd prognozy S2 i wyznaczana jest funkcja końcowej aproksymacji F2. Po sprawdzeniu dokładności prognozy a2(t) dokonywana jest korekta przesunięcia w czasie S2x1 i sygnał ten przekazywany jest na wejście sieci, jako korekta zmiany wag LW1,3. Proces obliczeń wykonywany jest do momentu, kiedy błąd dopasowania jest mniejszy od założonego, w tym przypadku 1e-8. Prognoza losowania: ![]() Więcej na ten temat w najbliższym czasie |
2010-11-11 (14:33)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 679 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Podsumowanie ![]() |
2010-11-11 (15:06)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 371 689 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adalbert jak nikt nie chce ci pomoc w uzyciu sn (sztucznych) do totka to ja ci podrzuce jakis pomysl po pierwsze olej prawdopodobienstwo, czysty kretynizm niestety, na jego podstawie nic nie wypredyktujesz (jest takie słowo?) po drugie, użyj logiki rozmytej (szukaj na forum) aby zaprezentowac losowanie sieci po trzecie, użyj czasu na wyjsciu sieci masz dostac zakres mozliwosci na najblizsze losowania, a nie konkretne kulki |
2010-11-11 (17:37)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 731 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() Ralfek, Sieci typu Fuzzy Logic znajdują zastosowanie w prognozowaniu zdarzeń, które można opisać przy pomocy klasyfikatorów, np. małe, średnie, duże lub innych. Musiałbym pomyśleć, jak przełożyć wyniki losowania na klasyfikatory. Na razie nie jestem do tego przygotowany, ale w Twojej sugestii jest dużo racji. |
2010-11-11 (22:28)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 816 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() Tak, jak na samym początku napisałem przez kilkanaście dni prezentowałem prognozy losowania MultiMulti z wykorzystaniem sieci neuronowych. Jak się wszyscy przekonaliśmy nie jest to takie proste. Ponieważ przez kilkanaście następnych dni nie będzie mnie w kraju siłą rzeczy nie będzie również prognoz. Nie oznacza to, że do tematu nie wrócę. Wręcz przeciwnie, przez te kilkanaście dni będę udoskonalał narzędzia prognozowania w oparciu o algorytmy sieci neuronowych. Wszystkim na razie serdecznie dziękuję za cenne uwagi, zaangażowanie. Za kilkanaście dni zamieszczę kolejne prognozy. Pozdrawiam Adalbert |
2010-11-11 (22:30)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 371 818 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() To jest prawidłowy obrazek. |
2010-11-12 (22:58)![]() Data rejestracji: 2010-10-06 Ilość postów: 89 ![]() | wpis nr 372 203 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Artykuł o pszczołach: http://wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/nauka/pszczoly-rozwiazaly-problem-matematyczny,1,3743610,wiadomosc.html \"problemem komiwojażera\". Polega on na znalezieniu najkrótszej drogi między wyznaczonymi punktami za jednym razem i powrót do punktu wyjścia. Pozdrawiam Tytan P.S.Staram się być po_mocny. |
2010-11-12 (23:11)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 372 206 [ CZCIONKA MONOSPACE ] lutek, w czym pomogles? pokazales tylko przyklad czegos co bardzo trudno rozwiazac w przypadku problemu komiwojazera masz wszystkie dane dotczyace miast, ktore masz dowiedzic, czyli tak czy inaczej kiedys wyznaczysz droge niezaleznie ile by to trwalo w przypadku gier losowych masz zacieniona fizyke ukladu i na niczym sensownym nie da sie oprzec |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 13 14 15 ... 20 21 Wyślij wiadomość do admina |