Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 12 13 14 ... 20 21
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Sieci neuronowe w praktyce - prognozowanie losowań MultiMulti

2010-11-09 (17:02)

status Adalbert
Data rejestracji: 2009-03-19
Ilość postów: 675

4335
wpis nr 371 185
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Witam serdecznie Wszystkich, zainteresowanych, nie zainteresowanych, zwolenników i przeciwników sieci neuronowych.

Po kilkunastodniowej przerwie wracam do prognozowania liczb z wykorzystaniem sieci neuronowych.

Te kilkanaście dni poświęciłem na modyfikację całego kodu (algorytmu) Prognozera, który obecnie jest już w wersji v4.

Zmiany, które wprowadziłem to przede wszystkim:

- rezygnacja z sieci i FITting – nie radzi sobie z problemem;

- analiza wstecz, czyli sprawdzenie na ostatnich pięciu losowaniach skuteczności prognoz w zależności od szeregu parametrów sieci:

- liczby ukrytych warstw;

- liczby neuronów w warstwach ukrytych

- minimalizacji MSE (Median Standard Error)

itd.

Sprawdzenie wykonuję tylko na pięciu ostatnich losowaniach dlatego, że obliczenia trwają bardzo długo i nie zdążyłbym pomiędzy losowaniem południowym i wieczornym zakończyć obliczeń.

Na podstawie tak dokonanej analizy wybierane są kryteria budowy i wytrenowania sieci dla przypadku, kiedy w pięciu ostatnich losowaniach prognozy uzyskały największą skuteczność.

Na podstawie tych kryteriów budowana jest sieć, dokładnie trzy różne sieci i wykonywana prognoza.

Dzisiejsza prognoza losowania MultiMulti o 22:15.

Najciekawsze jest to, co zresztą było widać w poprzednich prognozach, że wyniki prognozy różnią się o +/-1 od wylosowanych liczb.

To jest dopiero zagadka, dlaczego tak jest ?

Analizowałem na kilkunastu ostatnich losowaniach prognozy wykonane przy użyciu trzech używanych sieci neuronowych i zauważyłem kolejną regułę, chyba najważniejszą:

- prognozowane liczby zostaną wylosowane w najbliższych kilku losowaniach, czyli prognozę należy traktować, jako prognozę kilku (1-5) kolejnych losowań.

Proponuję po każdym kolejnym losowaniu (np. przez kolejne 5 losowań) analizować podane przeze mnie liczby. Można wyciągnąć ciekawe wnioski, np.:

- po odrzuceniu „k” liczb z prezentowanych prognoz, które zostały wylosowane w pierwszym losowaniu, pozostanie n-k liczb przed kolejnym losowanie, itd.

- przed kolejnym losowaniem „N+1” wybieramy tylko te liczby, które w prezentowanych prognozach zostały wylosowane w losowaniu poprzedzającym, czyli losowaniu „N”

itd.

Na razie tyle, wkrótce kolejne informacje i oczywiście kolejne prognozy.

Pozdrawiam

Adalbert
2010-11-09 (17:03)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 187
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

nie widać prognozy, może teraz będzie ok.

/

/

2010-11-09 (17:07)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 189
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Hmm, teraz chyba już będzie można zobaczyć prognozę losowania MultiMulti 09.11.2010 o godz. 22:15:

2010-11-09 (18:31)

status Amadeus
Data rejestracji: 2009-04-30
Ilość postów: 820

4541
wpis nr 371 209
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2010-11-09 (17:02) Adalbert pisze:

\"Najciekawsze jest to, co zresztą było widać w poprzednich prognozach, że wyniki prognozy różnią się o +/-1 od wylosowanych liczb.\"

Zgadza się, Podobne zjawisko, z takimi lub nieco mniejszymi różnicami obserwowałem we własnych analizach (programy VRA i Zaitun).

\"prognozowane liczby zostaną wylosowane w najbliższych kilku losowaniach, czyli prognozę należy traktować, jako prognozę kilku (1-5) kolejnych losowań.\"

Zgadza sie. Co ciekawe, Do identycznych wyników i wniosków doszedł Ion Saliu, stosując metody bardziej \"tradycyjne\", dalekie od sieci neuronowych.

Również ja mogę to potwierdzić z własnego doświadczenia: kiedyś okazało się, że moja baza archiwalnych prognoz miała kilka \"piątek\" w następnych losowaniach. Stosowałem wtedy łańcuchy Markova.

Pozdrawiam,

Amadeus

2010-11-09 (20:52)

status 007
Data rejestracji: 2007-01-08
Ilość postów: 4257

2449
wpis nr 371 249
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

pieć chorągiewek ustawiono w jednakowej odległości od siebie na trasie biegu. Zawodnik w ciągu każdej sekundy mijał odległość od jednej do drugiej chorągiewki.

W jakim czasie pokonał trasę biegu .

karamba rozwiązuje zagadki Wielkanocne a nie zadał prostego pytania , ile wynosi trasa biegu ,bo może wynosic nawet 42km 195 m czyli tzw.maraton a gdzies tam pośrodku ustawiono 5 choragiewek.

2010-11-09 (22:25)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 371 274
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"007\" - Bardzo sie mylisz moim zdaniem.

1. Nie rozwiazuje zadnej zagadki Wielkanocnej.

Jesli juz masz na mysli zagadke, to byla to \"ZS\" I nie musze jej rozwiazywac bo ja sam wymyslilem. A majac na uwadze to co piszesz jestem pewien ze jej nigdy nie rozwiarzesz.

2.Nic na to nie poradze ze nie wiesz co to znaczy \"w ciagu kazdej sekundy\"

Skoro kazdej to nie ma znaczenia dlugosc trasy, a juz absolutnie jest nie mozliwe zeby rozpatrywac ze ustawiono 5 choragiewek np. posrodku trasy. I od tego miejsca liczyc kazda sekunde. To co z ta droga ktora pokonal do pierwszej choragiewki ?To o czym Ty piszesz to jest zadanie tak zbudowane:

\" Zawodnik w ciągu sekundy mijał odległość od jednej do drugiej chorągiewki.

Widzisz roznice ?

W tak zbudowanym zadaniu mozesz sobie zaczac stawiac choragiewki w dowolnym punkcie na trasie.

Rozumiesz teraz ?Jak nie, to tak jak juz napisalem nic na to nie poradze.

karamba

ps. Wiecej tego nie bede tlumaczyl. Jak sa osoby ktore tego nie rozumieja to najlepiej niech sie zrzesza i wzajemnie poglebiaja swoja alternatywna logike.

Ja nie znalem tago zadania ktore podala \"Kurka\". Ale mi sie spodobalo bo jest bardzo proste. To ze wywolalo i wywoluje to takie reakcje jest dla mnie informacja jaki poziom niektorzy tu reprezentuja.

Ten poziom jest nizszy niz moj poziom poprawnej pisowni j.polskiego.
2010-11-09 (22:59)

status sindbad
Data rejestracji: 2008-10-13
Ilość postów: 20531

3794
wpis nr 371 284
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Karamba, karamba
2010-11-09 (23:04)

status Kurka
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 371 288
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Ale narobiłam zamieszania , aż mi głupio .

Przykład miał zwrócić uwagę na fakt że różnie można interpretować wypowiedzi innych użytkowników , zwłaszcza gdy nie są one bardzo dokładnie sprecyzowane , a czasem przecież są wręcz specjalnie tak konstruowane by coś powiedzieć ale nie za dużo.

Dajcie już spokój, bo staje się to nudne.

2010-11-09 (23:11)

status 007
Data rejestracji: 2007-01-08
Ilość postów: 4257

2449
wpis nr 371 290
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

pieć chorągiewek ustawiono w jednakowej odległości od siebie na trasie biegu. Zawodnik w ciągu każdej sekundy mijał odległość od jednej do drugiej chorągiewki.

W jakim czasie pokonał trasę biegu .

Chciałem jedynie zwrócxic uwagę (i udało mi sie to) na brak logiki w tym zadaniu.

Pytanie końcowe powinno brzmieć:

w ile sekund pokonał odległości pomiedzu tymi piecioma chorągiewkami.

Bo jeśli o to im chodziło to logiczne ze na starcie jest pierwsza choragiewka a na mecie piata i nie ma znaczenia czy o tym kuratorium wspominało czy tez nie.

A wiec masz racje ,4 sekundy.

Sprinter pokonuje 100 m w 10 sekund a nawet szybciej.

Niech kuratorium znajdzie mi sprintera co od startu

(bo pierwsza choragiewka jest juz na starcie) pokona 10 m w 1 sekundę.

No wiec brak logiki a że sam sobie wymysliłeś zagadke Wielkanocna czy jak ja zwał to wiem doskonale lecz nie chciałem Cię chwalic.

2010-11-09 (23:29)

status Tajemniczy Don Pedro
Data rejestracji: 2009-04-18
Ilość postów: 722

4474
wpis nr 371 294
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Amadeusie,

Uwagi w Twoim ostatnim wpisie dokładnie współbrzmią z uwagami w helpie do NNDT /Neural Network Development Tool/.

Staroć to jest już poważna, choć zrobiona przez prawdziwych zawodowców, zatem nic nowego. Jeszcze tam dla zachęty dodają, że niczego więcej tą metodą się osiągnąć nie da i że to jest tylko taka zabawa.

O ile dobrze pamiętam, bo zapomniałem już kiedy ostatni raz korzystałem z tego programu.

Natomiast zaproponowałem nieprzypadkowo cofnięcie się o kilka kroków..

Potrzebne są 2 rzeczy:

Wiedzieć precyzyjnie czego się chce w danej grze i wiedzieć co dokładnie robi SN.

Najlepiej znaleźć dla niej jakieś przykładowe najlepsze zastosowanie, żeby poglądowo zrozumieć \"w czym jest dobra\".

No i na koniec nadal oczywiście uważam, że SN nadaje się tak samo dobrze do rozpracowania gier losowych jak komputer do wbijania gwoździ w ścianę.

Komputer oczywiście nadaje się do rozpracowania gry losowej jak i do wbijania gwoździ, ale są to według mnie dość osobliwe zajęcia.

Wydaje mi się, że jakieś niezłe rozwiązanie problemu najłatwiej osiągnąć w sposób który ostatnio opisałem tu lub w sąsiednim wątku Kol. Pawłowi i który on szybko zrozumiał..

Dobranoc
2010-11-10 (00:52)

status karamba
Data rejestracji: 2006-06-07
Ilość postów: 237

2075
wpis nr 371 307
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\"007\" - Pytanie jest poprawnie postawione. \" W jakim czasie pokonał trasę biegu ? Wczesniej jest napisane \"na trasie biegu\", itd.

Wiec chodzi tu o cala trase biegu, gdyby mialo byc inaczej trzeba by bylo napisac \"ograniczenie\". Ale go nie ma wiec cala traca to 5 choragiewek.

Wiec nie ma potrzeby zeby zaznaczac powtornie ze chodzi o trase na ktorej jest 5 choragiewek. Logicznym jest ze trasa biegu to 5 choragiewek.

To zadanie jest prawidlowo skonstruowane logicznie, nie ma zadnego bledu w nim i niejednoznacznosci. W dodatku jest proste bo jest tylko jedna odpowiedz.

Skomplikowane to sa takie zadania kiedy masz wiecej rozwiazan niz jedno i wszystkie sa poprawne.

Czesto odpowiedzi na takie zadania sa nieprawidlowe bo wskazuje sie tylko jedno rozwiazanie. Ludzie zauwazaja raz jedno rozwiazanie , raz drugie.

Jest to zawsze zla odpowiedz.

Dobra odpowiedz musi sie skladac z wskazania dwoch mozliwych rozwiazan zadania.

Jedna z podstawowych procedur jest sprawdzanie zadania, czy nie ma wiecej rozwiazan niz jedno.

Czlowiek ma taka konstrukcje ze woli miec jedno rozwiazanie zadania niz wiecej niz jedno.

\"Kurka\" - no co Ty, nie przesadzaj, ja wiem o co Ci chodzilo , ale juz pisalem nie udalo Ci sie, zly przyklad. Ale przy okazji wyszlo sporo rzeczy.
2010-11-10 (01:22)

4474
wpis nr 371 308
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

\" Ludzie zauwazaja raz jedno rozwiazanie , raz drugie.

Jest to zawsze zla odpowiedz. \"

???

W naukach matematycznych z całą pewnością jest to zdanie fałszywe.

Właściwie prawie każde rozbudowane równanie można rozwiązać wieloma metodami a nawet dopuszcza się rozwiązania metodami z różnych odrębnych działów matematyki i nikt nie wymaga podania większej ilości metod rozwiązania zadania aniżeli potrzeba do uzyskania prawidłowej odpowiedzi.

Gdy nie ma dodatkowych wymogów, to jedno i tylko jedno poprawne rozwiązanie uzyskane obojętnie jaką metodą wystarczy.

Wystarczy jedna metoda byleby odpowiedź była wyczerpująca i bezbłędna.
2010-11-10 (01:35)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 311
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Podsumowanie prognozy losowania:

2010-11-10 (01:51)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 312
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Podsumowanie losowania razem z liczbami różniącymi się o +/-1 od wyniku losowania:

2010-11-10 (01:52)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 313
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2010-11-10 (10:03)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 342
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Prognoza losowania MultiMulti 10 listopada 2010, godz 14:00

2010-11-10 (12:58)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 371 374
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

TDP

Mam pytanie do Ciebie. Wlasciwie dwa.

Czy moglbys wyjasnic zainteresowanym co to jest siec neuronowa ? (Na najprostszym przykladzie MLP)

Czego wg Ciebie nie zawiera implementacja MLP w NNDT o odniesieniu to tego co zawieraja implementacje MLP w innych programach ?

2010-11-10 (14:55)

status Adalbert

4335
wpis nr 371 414
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Podsumowanie prognozy:

2010-11-10 (17:22)

4474
wpis nr 371 475
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Gumiś,

świetne pytania!

Widzę, że się orientujesz.

Nie jestem specjalistą od sieci, starałem się jedynie trochę ugryźć ten temat, o tyle, ile było mi potrzebne.

1) SN są według mnie wspaniałym narzędziem do analizy a szczególnie do poszukiwania rozwiązań zadań, z którymi mamy kłopoty posługując się znanymi powszechnie metodami działów matematyki. SN bezbłędnie rozwiązują zadania, które są skomplikowane jak chodzi o głębię obliczeń, a posiadają jeden algorytm.

Możemy wówczas po prostu podać sieci szereg danych na wejściu i sieć znajduje najkrótszą drogę do rozwiązania w niejawny dla operatora sposób, tzn. operator nie jest świadomy, jak SN dochodzi do wyniku.

Wszędzie tam, gdzie mamy kłopot z analizą prostych algorytmów można stosować sieć.

Ale trzeba to poprawnie rozumieć.

Niektórzy koledzy mają takie pomysły, że skoro sieć ma taką znakomitą skuteczność znajdowania odpowiedzi, to dajmy jej na wejściu numery totolotka a na wyjściu dostaniemy gotowe numery na następne losowanie. Jest to niezwykle naiwne myślenie i nie wiem już po prostu jak wyjaśnić bezsens takiego rozumowania.

W takim wypadku polecam po pierwsze zapoznanie się z takim niedużym działem matematyki, zwanym teorią złożoności..

Polecam też przemyślenie, jak można by np. zastosować sieć do budowy programu do analizy szachowej, brydża lub GO. To są gry złożone, podobnie jak gry losowe.

Dlaczego nie uważam, aby SN były dobrym pomysłem do rozwiązania problemów w grach losowych. Bo to jest mniej więcej coś takiego, jakby ktoś chcąc nauczyć się gry w szachy, najpierw znalazł kolegę, który też nie umie, a następnie zaczął od nauczania tego kolegi. Po prostu szkoda na to czasu. Szybciej można nauczyć jedną głowę aniżeli dwie...

Można na upartego zaprząc SN do gier losowych. Ale w nieco sposób niż Kol. Adalbert. Oczywiście każdy ma prawo robić, co uważa za stosowne.

Wyraziłem własną opinię, do której mam prawo.
2010-11-10 (17:26)

4474
wpis nr 371 477
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

2) Jak chodzi o sieć, o której wspomniałem w poście do Amadeusa, to wcale nie uważam, że jest gorsza od innych. To Ty tak niesłusznie odebrałeś..

Po prostu trzeba znaleźć dla niej zastosowanie. W helpie NNDT jest umieszczona dość zniechęcająca informacja, że sieć nie nadaje się do prognozy gier losowych, ale chodzi o to, o czym powyżej piszę.

To po prostu nie jest pudło z wróżką w środku, której dajemy bazę numerów a ona daje numery na najbliższe losowanie.

To jest niemożliwe.

Przecież to nie jest w ogóle kwestia tej czy innej gry losowej. Skąd może sieć zawczasu wiedzieć, jakie numery np. Ty potem sobie wymyślisz. Z punktu widzenia sieci jest bez znaczenia, czy to będą numery z losowania, czy wymyślone potem przez Ciebie.

Natomiast oczywiście sieć NNDT jest znakomita do rozwiązywania prostych problemów. Nie potrzeba nic więcej. Sieć jest dostępna w internecie i to za darmo w wersji demo. Ta wersja jest całkowicie wystarczająca do naszych potrzeb.. Kto potrafi rozbijać złożone problemy ten wygra. Warto przestudiować help, najlepiej od końca..

Dla młodych adeptów wymarzony temat rozwoju naukowego..

Tylko że, jak pisałem, nie sądzę, że wbijanie gwoździa w ścianę komputerem jest najszczęśliwszym pomysłem. Ta uwaga dotyczy jedynie„rozpracowania” gier losowych przy pomocy SN, innych programów i komputera..

Trzymaj się

| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 12 13 14 ... 20 21
Wyślij wiadomość do admina