Forum strony www.multipasko.pl [Regulamin]

Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów
Login:

Hasło:
Strona: 1 2 ... 7 8 9 10 11 12 13
Wyślij wiadomość do admina

Przewiń wpisy ↓

Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na początek?

2010-10-25 (00:15)

status KURKA
Data rejestracji: 2009-01-23
Ilość postów: 2551

4098
wpis nr 366 707
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurek, niesortowane mają więcej informacji niż sortowane , ale musisz umieć to zauważyć na różne sposoby.

Najprościej ;

pierwsza losowana kulka jest z 80 w MM druga losowana jest z 79 itd.

to że wylosowane kulki mają napis 1,2,6,7.... może być zupełnie inaczej zapisane i nie będzie miało związku z tym co na kulkach pisze .

dobranoc.
2010-10-25 (00:21)

status Kurek
Data rejestracji: 2010-10-20
Ilość postów: 744

12702
wpis nr 366 709
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Czyli kulki mają takie numery jakie mają tylko po to żeby je odróżnić.
2010-10-25 (00:22)

status tj_gumis
Data rejestracji: 2010-03-31
Ilość postów: 337

12456
wpis nr 366 710
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka,

Widzisz jak chcesz to rozmowa z Toba staje sie \"pure plesire\".

O ile taka byla faktyczna kolejnosc losowan to nie dla Ciebie (bo ty doskonale wiesz) ale ewentualnie dla innych :

1,1,1,1,1,1.

Ogromne, powtarzam ogromne wyrazy szacunku. Masz leb dziewczyno, masz leb. Natychmiast wiesz gdzie moze bolec , ale ponizej o tym dlaczego niekoniecznie tak bardzo.

O czym swiadcza te szesc jedynek. Ano o tym ze losowan w zadnym przypadku nie nalezy rozwazac jako 6 elementowych kombinacji, ale jako pakiety 6 zupelnie niezaleznych od siebie \"ciagniec\" w odmiennych warunkach (zmiana jakosciowa i ilosciowa zbioru mozliwych elementow).

Jedynka na pierwszym miejscu to zupelnie co innego niz jedynka na drugim, trzecim czwartym itd. Dlatego ewentualne mapowanie wynikow powinno wykonywane dla kazdego ciagniecia osobno z ewentualnym przesunieciem numeracji.

Rozwazanie wylacznie kombnacji bez powtorzen, jest jedynie sztucznym zawezaniem istniejacego zbioru mozliwych zdarzen, rownie dobrym jak filtrowanie tym lub innym sposobem, dlatego tez, nawet badanie losowan biorace pod uwage wielowymiarowa algebre wektorowa bazujaca na kodach CSN szescioelementowych kombinacji bez powtorzen mija sie z celem.

Powyzsze to powtarzam raz jeszcze to tylko tezy. Nic na \"w imie ojca i syna\". Jednak dostepny mi aparat logiczny do tej pory nie potrafil ich obalic, dlatego je przedstawiam jako alternatywny sposob dla bardziej dokladnej prezentacji zdarzen losowych.
2010-10-25 (00:23)

status KURKA

4098
wpis nr 366 711
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

święte słowa

oki,

już naprawdę dobranoc,
2010-10-25 (00:29)

status KURKA

4098
wpis nr 366 714
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

niefortunnie wyszedł post ,

ale w sumie komentarz

święte słowa

nadaje się do obu postów.

gumiś , wyżej pisałam podobnie :

to że wylosowane kulki mają napis 1,2,6,7.... może być zupełnie inaczej zapisane i nie będzie miało związku z tym co na kulkach pisze .

muszę niestety kończyć ,
2010-10-25 (01:06)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 717
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

Uzupelniajac to co napisalas, nadal to nie pozostaje trywialna kwestia transformacji zapisu. Problem lezy jeszcze glebiej bo 35 wypadajace jako drugie i oznaczone jako 34 w ukladzie :

4, 35, ...

jest czyms zupelnie innym niz 35 wypadajace jako drugie i oznaczone 34 w ukladzie :

5, 35, ...

ze wzgledu na fakt iz mimo identycznych warunkow ilosciowych wylosowane zostalo w odmiennych warunkach jakosciowych dostepnego zbioru. To sa jednak juz dywagacje czysto akademickie.

I teraz pytanie jakie do ma de facto znaczenie jesli wylosowanie 1,2,3,4,5,6 daje taka sama wygrana jak 2,3,1,6,4,5 ?

Dla wygrywajacego - zadne.

Dla typujacego, prognozujacego czy jak go tam nazwiemy, w skrocie badacza - zasadnicze.

I tutaj cokowiek by nie powiedziec o \"SWK\" trzeba potwierdzic to co od samego poczatku probowal wszystkim uswiadomic.

NUMERKI NA KULKACH TO TYLKO MNIEJSZA LUB WIEKSZA ILOSC FARBY.

Moga to byc rownie dobrze zwierzatka, kolorki cokolwiek przyjdzie nam na mysl. Oznaczenia numeryczne zdarzen mozliwe jest dopiero w momencie zaistnienia ich obserwacji i warunkow w jakich ta obserwacja nastapila.
2010-10-25 (01:18)

status Kurek
Data rejestracji: 2010-10-20
Ilość postów: 744

12702
wpis nr 366 719
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

tjgumis

Czy to sześć jedynek to ma być traktowane jako 6 pakietów niezależnych od siebie ciagnięć w odmiennych warunkach...

że niezależnych to się mogę zgodzić ale dlaczego w odmiennych warunkach ?...

1,1,1,1,1,1 - równie dobrze można powiedzieć że nie ma żadnych numerów a tylko czarna, czarna, czarna, czarna, czarna, czarna i dalej twierdzić że czarna kula na pierwszym miejscu to zupelnie co innego niz czarna kula na drugim.

Pewnie, co innego, bo pierwsza nazywa się \"jestem pierwsza\" a druga \" jestem druga\" i tylko taka wynika z niej dostępna dla nas informacja.
2010-10-25 (10:31)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 743
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurek

-------------------------------------------------------------------------------

....Czy to sześć jedynek to ma być traktowane jako 6 pakietów niezależnych od siebie ciagnięć w odmiennych warunkach...

-------------------------------------------------------------------------------

Troche inaczej, szesc jedynek ma byc traktowane jako jeden szescioelementowy pakiet reprezentujacy szesc niezaleznych od siebie \"ciagniec\".

-------------------------------------------------------------------------------------

... że niezależnych to się mogę zgodzić ale dlaczego w odmiennych warunkach ?...

-------------------------------------------------------------------------------------

Moim zdaniem przynajmniej z dwoch powodow.

Pierwszy to zmieniajaca sie (w tym przypadku malejaca) ilosc dostepnych elementow danej przestrzeni (zbioru) mozliwych zdarzen.

Drugi to zmieniajaca sie jakosc dostepnych w danej przestrzeni (zbiorze) mozliwych zdarzen. Bo czy prawdopodobienstwo wylosowania danego zdarzenia powiedzmy \"A\" bedacego w zbiorze ze zdarzeniami \"B,C,D\" moze byc uzyteczne dla analizy wystapien tego samego zdarzenia \"A\" bedacego w zbiorze ze zdarzeniami \"E,F,G\" ? Moim zdaniem jest to kwestia wysoce dyskusyjna.

Prawdopodobienstwo wystapienia \"A\" w obu przypadkach bedzie oczywiscie identyczne ale otoczenie wrecz przeciwnie a zatem nalezy sobie zadac pytanie wystapienie \"A\" w przypadku pierwszym jest uzyteczny do analizy wystapienia \"A\" w przypadku drugim ?

W przykladach ktory dalem powyzej specjalnie zmienilem calkowicie jakosciowo zbior mozliwych zdarzen ale to samo dotyczny sytuacji jesli zmienie jedynie jeden element w zbiorze dostepnych zdarzen, w rzeczywistosci jest jeszcze gorzej bo zmienia sie przeciez rowniez i ich liczba (losowanie bez zwracania).

Sproboje uzasanic jeszcze prosciej koniecznosc modyfikacji numeracji zdarzen dla potrzeb analizy ich wystapien.

Moim zdaniem czym innym jest stwierdzenie ze jako druga zostala wylosowana zostala kula o numerze 49 (czyli informacja o jedej z cech wydarzenia losowego) a czym innym jest obserwacja i opis wystapienia tego zdarzenia majaca logiczne uzasadnienie w wielkosci zbioru dostepnych elementow.

Prosciej mowiac jak mozna stwierdzic ze jako drugie wystapilo zdarzenie 49-te i opierac na tym analize matematyczna, skoro np w drugim \"ciagnieciu\" ilosc mozliwych zdarzen wynosila 48 ?

Wg moich zalozen, stworca rekami producentow kulek przygotowal nam np 49 mozliwosci, majacych rozne cechy (fizyczne, ezoteryczne jak kto woli).

W ostatnim etapie przygotowania nadano tym mozliwosciom numery (kolejna ceche) a moment nadania tym mozliwosciom numerow jest jednoznaczy z ustaleniem okreslonych kryteriow roznicowania tych zdarzen.

Co z tego ze nie znamy tych kryteriow ?

Wazne jest tylko to ze po kazdym \"ciagnieciu\" w \"metryce\" przestrzeni dostepnych elementow ubywa jeden zatem po \"wyciagnieciu\" za pierwszym razem 4-zdarzenia losowego dla drugiego \"ciagniecia\" poprzednie 5,6 ... staje sie 4,5... itd. zatem analiza numerkow na kulkach jest uzasadniona jedynie dla pierwszego \"ciagniecia\".

2010-10-25 (12:37)

status .M&M.
Data rejestracji: 2010-10-25
Ilość postów: 2

12706
wpis nr 366 772
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

tj_gumis

Co stanie się z Twoim podejściem do tematu w momencie, kiedy wszystkie 6 kulek wypadnie z maszyny w jednym czasie (np. totalizator zmodyfikuje maszynę losującą)

Pozdr.
2010-10-25 (13:22)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 784
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

.M&M.

Bedzie to wrecz wymarzona sytuacja dla zastosowania do analizy losowan wielowymiarowej algebry wektorowej w oparciu o numery mozliwych kombinacji, a tym samym znaczne ograniczenie zbioru mozliwosci koniecznych do analizy. W tym przypadku bedzie to faktycznie po prostu n po k.

W istniejacej sytuacji jest to dla np 6 z 49 dokladnie 49*48*47*46*45*44 czyli wiadomo ile .

Powtarzam raz jeszcze dla tego ktory wygra nie ma zadnego znaczenia czy wypadlo 1,2,3,4,5,6, czy 4,2,5,1,3,6 ale dlatego ktory bada dlaczego wlasnie tak a nie inaczej - zasadnicze.

Problem jest podstawowy. Jesli chcemy analizowac matematycznie zdarzenia losowe to musimy operowac liczbami aby przeprowadzac na nich majace sens dzialania. Trzeba wykonac reprezntacje mozliwych zdarzen na jakiejs osi reprezentujacej jakis wymiar.

Wszystko po to zeby moc wykonywac jakies dzialania - a te sa podstawa funkcjonowania sieci neuronowych.

Powtorze raz jeszcze informacja o wylosowanie jako drugiej kuli o numerze 49 jest tyle samo warta co informacja ze ta kula miala kolor czerwony, dlatego ze w dyskretna dziedzina na ktorej operujemy w tym przypadku zawiera tylko 48 elementow.

Te informacje trzeba przedstawic jako liczbe, czyli jesli wypadla jako pierwsza jest to np 1/49, jako druga 1/48 itd.

Dla sieci neuronowych ma to zasadnicze znaczenie czy operujemy liczba reprezentujaca okreslone zdarzenie czy jedna z cech tego zdarzenia.

O ile w przypadku algorytmow genetycznych sytuacja wyglada wrecz przeciwnie - tu wazne sa cechy, ich wystapienie to 1 a brak to 0, natomiast ilosc tych cech reprezentuje dlugosc lancucha, o tyle w przypadku sieci neuronowych opierajac sie od poczatku do konca na namalowanych pierwotnie numerach i wykonujac na nich dzialania rownie dobrze mozemy probowac dodawac do siebie kolory albo zwierzatka
2010-10-25 (15:29)

status KURKA

4098
wpis nr 366 821
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

gumis

chyba już wiesz , że jednak można się pomylić i już nie zarzucisz mi że widzę farbę na kulkach.

Twój sposób niestety (jak dokładnie się przyglądniesz) nic nie wprowadza:

pierwsza liczba oznacza numer kulki wylosowanej jako pierwsza

druga liczba powiększona o jeden oznacza numer kulki wylosowanej jako druga

trzecia liczba (jw) itd

można w podobny sposób zrobić nieskończoną ilość wersji

to samo kody cns

jest sposób który określa jednoznacznie (i jest tylko jedna wersja) CO WYPADŁO , kulka o jakich cechach wypadła jakie pierwsza, a o jakich jako druga, itd

jeden sposób ktory zwiera w sobie kilka informacji o kulce łącznie z jej numerem namalowanym na koszulce , ale to informacja do identyfikacji fizycznej , natomiast zawiera też inne informacje , których nie da się zakodować w sposón jaki wyzej proponujesz, oraz nie da się zakodować w kodach cns

podejrzewam , że ciekawa nazwa kody cns - przyczynia się do tego że część osób łapie się na to jak muchy na lep.

ale kody cns to zbyt proste przekształcenie wyników i nie ma w nich nic , a to dlatego że potrzeba jeszcze innego spojrzenia by móc zakodować dodatkowe informacje w liczbach

przykładowe wyniki :

1,2,3,4,5,6 - które wypadły w dniu 1.01.2000r

po moim przekształceniu będą : 12,22,7,45,3,33

a innym razem to samo 1,2,3,4,5,6 tylko w dniu 1.01.1990r

to : 43,2,32,12,23,48

W kodach czy twojej metodzie 1,2,3,4,5,6 to zawsze będzie to samo.
2010-10-25 (15:53)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 833
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

------------------------------------------------------------------------------

... można w podobny sposób zrobić nieskończoną ilość wersji

to samo kody cns

------------------------------------------------------------------------------

Co to sobie jaja robisz (przepraszam znosisz) ?

Cofam natychmiast moje wyrazy szacunku. Ty wogle nie masz pojecia o czym ja pisalem ?

Dam Ci przyklad losowania i wykaz mi ze moje kodowanie jest jedna z nieskonczonej liczby mozliwosci :

wylosowane kulki numery :

5 32 8 24 49 3

transformacja :

5 31 7 22 45 3

czyli :

5/49 31/48 7/47 22/46 45/45 3/44

Zatem jako input dla sieci :

0.102 0.645 0.148 0.478 1.000 0.068

Gdzie tu masz wieloznacznosci i nieskonczona liczbe mozliwosci ?

Ludzie tu zajmuja sie powaznymi sprawami, a Ty jesli masz ochote pogdakac to wejdz na strone glowna i poczatuj sobie .

---------------------------------------------------------------------------------------

W kodach czy twojej metodzie 1,2,3,4,5,6 to zawsze będzie to samo.

---------------------------------------------------------------------------------------

Oczywiscie ze bedzie to samo o ile za kazdym razem bedzie taka sama kolejnosc wylosowanych numerow kul.

I to chodzi zeby zachowac jednoznacznosc kodowania. Niestety taka sytuacja graniczy z cudem wiec nie masz powodow do obaw.

2010-10-25 (16:12)

status KURKA

4098
wpis nr 366 834
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

gumis

podobnie jak mariusz się zachowujesz więc niech Ci będzie ponownie że nie mam pojęcia,

nie będę cię wyprowadzać z błędu.

nie umiesz zresztą uczyć sie na błedach, krytyki nie znosisz , tylko po co zachęcasz bym dyskutowała z tobą skoro co chwilę nazywasz mnie w sposób ..... sam wiesz co o mnie piszesz.

może również nie rozumiesz co ja piszę?

nie ważne , nie widzę za bardzo możliwości sensownej wymiany zdań ,

po za tym być może usiłujesz sprowokować mnie bym napisała coś więcej .

Mogę taki sposobik (jeden z hohoho ) :

wyniki losowania : 5 32 8 24 49 3

transformacja : 5, 33, 9, 25 , 50 ,4

albo : 105,232,308,424,549,603

i albo moge mnożyć dalej .

dalsza część to wynik po transforamcji * prawdopodobieństwo = to już dalsza cześć o której wyzej nie pisałam

ale sama transformacja zawsze da taki sam wynik ,

moja nie.

ale jesteś zbyt nerwowy, za szybko czytasz i rzucasz się a nie zawsze masz rację.

nie musisz nic cofać ,pisać komplementów , czy epitetów pod moim adresem , zapewniam cię że ja osobiście lepiej wiem , co wiem a czego nie wiem i gdzie nie czuje sie na siłach - zresztą tam gdzie się nie czuje to nie ukrywam tego.

2010-10-25 (16:54)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 844
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

KURKA

-----------------------------------------------------------------

... ale sama transformacja zawsze da taki sam wynik ,

moja nie.

-----------------------------------------------------------------

Co w tym zlego ze transformacja zapisu losowania np z 10/12/13821 roku :

5 32 8 24 49 3

Da ten sam kod co transformacja identycznego wyniku losowania rok pozniej :

5 32 8 24 49 3

Przeciez to o to chodzi bo to swiadczy ze przeksztalcenie jest wzajemnie jednoznaczne i otrzymane prognozy rowniez sa jednoznaczne.

Sproboj jednak zamienic miejscami 5 z 32 i mimo identycznej kombinacji kody sa odmienne.

Zaleta, mimo pewnych wad, tego typu kodowania jest operowanie na zdarzeniach losowych, a dokladniej na ich reprezentacjach liczbowych (nie numerycznych) co daje mozliwosci obrobki matematycznej zachodzacych procesow.

Zaleta jest rowniez uwzglednienie roznych warunkow ilosciowych kolejnych ciagniec.

Zaleta jest uzwglednienie roznych warunkow jakosciowych kolejnych ciagniec a raczej zneutralizowanie ich wplywu bo nie operujemy na numerach kulek znajdujacych sie aktualnie w bebnie maszyny losujacej ale na mozliwych zdarzeniach losowych.

W koncu zaleta takiego kodowania jest zupelne oderwanie od rachunku prawdopodobienstwa ktorego uwzglednienie wymagaloby uznania prawdopodobienstwa wystpienia danego zdarzenia w obrebie n-tego ciagniecia jako zmiennej w czasie, co byloby przeciez bzdura do potegi nieskonczonosc (np rozpatrywanie krzywej harmonicznej).

Rownie dobrze mozemy przeniesc sie na watek o snach lub zalozyc kolejny wiazacy loswania z tarotem.

To kodowanie w ogole nie ma nic wspolnego z rachunkiem prawdopodobienstwa bo rachunek prawdopodobienstwa mnie wogole nie interesuje z tego powodu tez nie dyskutuje na temat twojego sposobu kodowania i nie mam intencji wyciagac zadnych tajemnic od Ciebie.

Mnie interesuje matematyczna analiza zachodzacych procesow bo zakladam ze istnieje jakis mechanizm ktory te procesy reguluje. Nie jest to proces ktory mozna przedstawic w postaci funkcji wiec do dyspozycji mam inne instrumenty. Wybralem siec neuronowa.

Jeszcze slowo na temat mojego zachowania. Przyznaje, ze sie unioslem, bo co by nie powiedziec powinienem byc przede wszystkim gentelmenem.

Przepraszam ze Cie urazilem, ale w zadnym, ale to w zadnym przypadku nie porownuj mnie do \"SWK\".
2010-10-25 (20:14)

status KURKA

4098
wpis nr 366 912
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

no i nie wiem, czy mam podejmować dalszą dyskusję , bo raz jest oki, a raz różnie

na początek ponarzekam :

1) sieci neuronowe - z tego co widzę w temacie Adaalberta , bo jak pisałam sie znam się na tym - jednak korzystają z typowych narzędzi które są w nich zawarte , choć sama nazwa robi wrażenie (sieć neuronowa) to jednak (mam takie wrażenie) chcąc nie chcąc ich użycie to jednak bazowanie na ogólnie rzecz biorąc rachunku prawdopodobieństwa.

2) czy wynik losowania x1,x2,x3,x4,x5,x6 nie powinien po transformacji wyglądać : x1,x2-1, x3-2, x4-3, x5-4, x6-5 ?

zgodnie z koncepcją , że po każdym ciągnięciu mamy o jeden element mniej.

teraz wyglada tak : x1,x2-1, x3-1, x4-1, x5-1, x6-1

3) Czy zawsze chodzi o to by przekształcenie było jednoznaczne .

to pewnie nie jest takie pewne

Teraz posłodzę , kody cns są do niczego mi nie przydatne, ale to jest moje zdanie, natomiast twój zapis ma już pozytywne cechy , ale może być ich więcej i wtedy nie będzie już jednoznacznego przekształcenia - przynajmniej w takim samym sensie jednoznacznego jak obecny sposób je ma.

czy to wada czy zaleta , to zapewne różnie ocenią , zależy np :

mój komputer ma 16GB Ram - wiec niby zaleta , ale stosuje go przede wszystkim do netu a często potrzebuje szybkiego dostępu i okazuje się że te 16GB daje w dupe bo taki sam tylko z 2GB startuje w 35 sekund a nie 55 s, a i bateria wytrzymuje dłużej

ale ja wiem do czego służy mój komputer i dlatego dla kogoś innego może wydać się że postępuje nieracjonalnie wybierając gorszą wersję komputera.

podobnie wątek o harmonicznych - bez przesady - nie porównuj do wątku o zwiazku numeru koszulki z datą urodzin , czy fazą księżyca

ralfek aż się zachwycił , moja odpowiedź była :

\"\"\"\"\" czy genialny to nie wiem, pewnie inny. \"\"\"\"\"\"

być może to kiedyś przetestuje , ale nie przy pomocy sieci.

W ogóle czy sieci mają sens ? Nie mam pojęcia - ale z jednej strony jest poszukiwanie innych dróg, wiec jeśli (bo nie wiem) w sieciach są zastosowane tradycyjne narzędzia to czy to jest inna droga?

Spoke testuje sobie taki arkusz , a skoro arkusz excela to nie ma tam żadnych cudów , a wręcz jest prostacki że nawet widać mu słome z butów , ale na razie nie miał lepszego narzędzia .

wniosek jest taki , że czasem co proste to skuteczne , oraz zrobione nie do końca ze sztuką .

Ze sztuką robi się wiele programów i wiele z nich (jak wiele? - wszystkie?) działa jak działa .

Nie mówię o czarnomagii , ale jednak potrzeba innego spojrzenia i czasem coś się trafi , jak ślepej kurze -ziarno

2010-10-25 (21:52)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 956
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Kurka

-------------------------------------------------------------------------------------------

1) sieci neuronowe ... chcąc nie chcąc ich użycie to jednak bazowanie na ogólnie rzecz biorąc rachunku prawdopodobieństwa.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nigdy w zyciu.

Z tego co pamietam niezle sobie radzisz z wagami.

Manipolowanie wagami to nic innego jak ustalenie okreslonego kryterium poprawnosci dla danych i takie uzycie wspolczynnikow (wag) przy tych danych aby zmodyfikowane wagami elementy ciagu tych danych spelnialy zalozone poczatkowe kryterium poprawnosci.

Z grubsza biorac taki jest rowniez mechanizm funkcjonowania sieci neuronowej.

Z duzego \"grubsza\", bowiem siec neuronowa rozwija te funkcjonalnosc o kolejny krok, a mianowicie rezultat \"wazenia\" elementow ciagu poddaje dodatkowemu etapowi \"obrobki\" - matematycznej deformacji, a mianowicie przepuszcza ten rezultat dodatkowo przez tzw funcje aktywacji rozszerzajac w ten sposob mozliwosci podstawowego \"wazenia\".

Nie ma tutaj nic jednoznacznie wskazujacego na rachunek prawdopodobienstwa chyba ze stosouje sie tzw sieci probabilistyczne rozniace sie od innych min tym ze jako funkcje aktywacji wykorzustuja wybrane krzywe rozkladu.

------------------------------------------------------------------------------------------

2) czy wynik losowania x1,x2,x3,x4,x5,x6 nie powinien po transformacji wyglądać : x1,x2-1, x3-2, x4-3, x5-4, x6-5 ?

------------------------------------------------------------------------------------------

Nie.

Przyjrzyj sie jeszcze raz przeksztalceniu ktore zapisalem wczesniej.

Wylosowano :

5 32 8 24 49 3

przeksztalcono na :

5 31 7 22 45 3

Pierwszy i ostatni element pozostaje niezmieniony.

Zatem jeszcze raz.

Masz poczatkowo 49 kul w bebnie, reprezentujacych 49 mozliwych do wystapienia zdarzen. Na tym etapie bez problemu mozemy zalozyc ze losowe kryteria reprezentacji liczbowej tych zdarzen sa tozsame z numerami na kulkach.

Nie wnikamy dlaczego wypadniecie tej ktora ma numer 2 reprezentowana jest przed rozpoczeciem losowania przez liczbe 2 a nie 48. Akceptujemy zastany stan rzeczy, chociaz jesli sie uprzemy mozemy liczbe reprezentatywna zmienic, pod warunkiem trzymania sie tego do samego konca.

Zatem przystepujemy do loswania pierwszej kuli.

49 kul reprezetnuje 49 mozliwych zdarzen i wypada numer 5 czyli :

zdarzenie reprezentowane przez liczbe 5.

--------------------------------------------------------

Tylko w przypadku losowania pierwszej kuli bowiem :

-----------------------------------------------------------------------

1) liczba mozliwych zdarzen jest rowna przyjetemu zakresowi numeracji.

2) zgodzilismy sie uznac jako tozsama numeracje kul liczbie reprezentujej dane zdarzenie.

Przystepujemy teraz do losowania 2 kuli i wypada numer, powtarzam numer 32. Poniewaz liczba mozliwych zdarzen biorac pod uwage przedzial w dol zmniejszyla sie o 1 zatem kula o numerze 32 reprezentowana jest jest rowniez przez liczbe o jeden mniejsza czyli przez liczbe 31.

Losowanie trzeciej kuli nie bede omawial bo jest analogicznie jak w przypadku 2 kuli.

Przystepujemy do loswania 4 kuli i wypada numer, powtarzam numer 24. Poniewaz tym razem liczba mozliwych zdarzen biorac pod uwage przedzial w dol zmniejszyla sie o 2 (wczesniejsze wypadniecie 5 i zatem zdarzenie polegajace na wypadnieciu kuli o numerze 24 reprezentowana jest przez liczbe o 2 mniejsza czyli 22.

I tak az do losowania 5-kuli.

Losowanie 6 kuli nic nie zmienia bowiem w jej przypadku przedzial w dol do samego konca pozostal niezmieniony.

------------------------------------------------------------------------------------

3) Czy zawsze chodzi o to by przekształcenie było jednoznaczne .

to pewnie nie jest takie pewne

------------------------------------------------------------------------------------

Zawsze bowiem operujac na liczbach i stosujach przeksztalcenia tych liczb, musimy miec pewnosc ze prognozowana liczba jednoznacznie bedzie wskazywala wystapienie okreslonego zdarzenie losowego czyli kule posiadajaca okreslona ceche. Bo to wlasnie cechy skreslamy na kuponie.

-----------------------------------------------------

... podobnie wątek o harmonicznych

-----------------------------------------------------

Przebieg harmoniczny losowan sugeruje zmiennosc prawdopodobienstwa wystapienia danego zdarzenia w czasie. Jesli numer 2 nie wypadl dzisiaj to prawdopodobienstwo jego wystapienia jutro jest wieksze.

Niezgadzam sie z tym. Chociaz jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o rachunek prawdop. (nie znam, czy raczej nie pamietam nawet najprostszych definicji) twierdze ze prawdopodobienstwo wylosowania kuli numer 2 sposrod 49 dzisiaj, jest identyczne z prawdopodobienstwem jej wystapienia jutro.

W ogóle czy sieci mają sens ? Nie mam pojęcia - ale z jednej strony jest poszukiwanie innych dróg, wiec jeśli (bo nie wiem) w sieciach są zastosowane tradycyjne narzędzia to czy to jest inna droga?

Z trudem mi to przychodzi ale po raz kolejny musze sie powolac na jedna z wielu madrych (oprocz tych ktore byly rozniez niemadre) rzeczy ktore stwierdzil swego czasu \"SWK\".

Tak jak czlowiek potrafi uzupelnic, odtworzyc lub dopisac obraz w postaci wizualnej, ale nie radzi sobie kompletnie z podobnym zadaniem w postaci numerycznej, tak siec ma zupelnie na odwrot.

Prosty przyklad.

Narysuj na kartce prostokat i zaklej jego narozniki plastrem, po czym popros kogos przecietnie inteligentnego o nadpisanie na plastrze brakujach elementow tego rysunku. 999 na 1000 dorysuje narozniki. Siec natomiast zglupieje.

Odwrotnie. Podaj sieci ciag liczb pozbawiajac go ktoregos elementu i ustaw ja tak aby ustalila jaka wartosc ma ten element. Zrobi to momentalnie, a czlowiek zbaranieje.

--------------------------------------------------------------------------------------------

...ale jednak potrzeba innego spojrzenia i czasem coś się trafi , jak ślepej kurze -ziarno

--------------------------------------------------------------------------------------------

Po to tu jestem. Bo zatrzymalem sie i stoje w miejscu. Licze na czyjes spojrzenie z innej perspektywny, tylko problem polega na tym ze nikt (niestety oprocz \"SWK\") nie wie na co patrzy zatem najpiew musze wytlumaczyc o czym ja w ogole \"do ciebie i innych rozmawiam\" .

Pozdrawiam

2010-10-25 (22:16)

status tj_gumis

12456
wpis nr 366 967
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Errata

Oczywiscie proces transformacji numerow kulek nalezy uzupelnic :

czyli :

5/49 31/48 7/47 22/46 45/45 3/44

ostatecznie material do obrobki wyglada tak :

0.102 0.645 0.148 0.478 1.000 0.068

2010-10-25 (23:05)

status KURKA

4098
wpis nr 366 995
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

O widzę że złe samopoczucie , pisanie w kilku tematach przynosi taki efekt że pisze głupoty bo za dużo rzeczy na raz,

temat przekształcenia jest już jasny , ale wcześniej nie był dokładnie sprecyzowany i schemat x1,x2-1,x3-2 itd był dobry a nawet nadal jest w szczególnych przypadkach gdzie losowane są kulki o nominałach rosnących.

oki , wiem już dokładnie o co chodzi .

co do harmonicznej części to nie wiem czy nie za szybko takie wnioski, ale tn temat nie mieści się w tym wątku wiec nie ma sensu tego wałkować .

i to o co chodzi w tym temacie- sieci - niestety ale nie mam swego poglądu popartego czymś więcej niż domysłami.

faktycznie jeśli działają w oparciu o wagi to praktycznie jest to program typu zapętlone podprogramy które wykonują porównania i zapisują wynik , następnie zmiana wag i ponowne porównanie,

ustala optymalne wagi które były testowane na n danych

teraz przechodzimy do sprawdzania przyszłości i dopisuje losowanie n+1 i ponownie porównania i zapis i widzi czy wagi optymalne się zmieniają i jak,

następna losowanie n+2 itd.

program widzi jak po dopisaniu nowych losowań zmieniają się optymalne wagi, i teraz powinien szukać zależności wagi n+2 od danych wejściowych wcześniejszych niż n+2

to znaczy w sumie ponownie szuka optymalnych WAG\' ,

ale widzę że ta koncepcja musi być napisana bardziej zrozumiale na przykładzie innym, to coś w stylu korekta korekty, i przewidywanie wielkosci korekty korekty.

to totalne zapętlenie

2010-10-25 (23:09)

status KURKA

4098
wpis nr 366 997
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

dzisiaj to już chyba nic mądrego nie napisze , jak sie prześpię to moze .

może napisz językiem zrozumiałym dla \"niesieciowca\" co chcesz, czego szukasz , jakiego spojrzenia albo raczej na co?
2010-10-25 (23:14)

status tj_gumis

12456
wpis nr 367 000
[ CZCIONKA MONOSPACE ]

Idee rozumiesz doskonale chociaz mechanizm regulacji wartosci wag funkcjonuje troche inaczej . Natomiast jest pewne ze akurat Tobie wgryzienie sie w temat sieci neuronowych zajeloby nieporownywalnie mniej czasu niz mi czy komukolwiek innemu.

Dobranoc
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lottoStrona: 1 2 ... 7 8 9 10 11 12 13
Wyślij wiadomość do admina