Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 4 5 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na początek? |
2010-10-21 (18:35)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 365 882 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Trochę to trwało, ale prace nad pierwszą wersją Prognozera_v1 zakończyłem. Prognozer_v1 napisany został w języku używanym w Matlabie. W wersji nieskompilowanej można go uruchomić tylko w środowisku Matlaba 2010b. W starszych wersjach Matlaba Prognozer_v1 nie będzie działać, ponieważ korzysta z funkcji, które są dostępne tylko w wersji R2010b (V 7.11.0.584) W obecnej wersji Prognozera_v1 do prognozowania losowań wykorzystywane są 4 sieci neuronowe: 1. Sieć typu FIT (FITting) ![]() Sieć FIT prognozuje kolejne losowanie na podstawie wszystkich losowań wcześniejszych (archiwalnych) 2. Sieć typu NARX (Nonlinear AutoRegressive with eXternal (eXogenous) input ![]() Sieć NARX prognozuje kolejne losowanie uwzględniając przesunięcie w czasie losowań wcześniejszych (in minus) jednocześnie analizując, z jakim przesunięciem w czasie (in plus) prognozowane liczby zostaną wylosowane. W udostępnionej Wam wersji Prognozera_v1 zakładam, że to przesunięcie w czasie „in minus” | ’in plus” wynosi maksymalnie 2. Algortym sieci przedstawia się następująco: ![]() 3. Sieć typu NAR (Nonlinear AutoRegressive) http://img203.imageshack.us/img203/9863/nart.jpg Sieć NAR prognozuje kolejne losowanie analizując, z jakim przesunięciem w czasie (in plus) prognozowane liczby zostaną wylosowane. W udostępnionej Wam wersji Prognozera_v1 zakładam, że to przesunięcie w czasie ’in plus” wynosi maksymalnie 2. Algorytm sieci przedstawia się następująco: ![]() 4. Sieć typu Nonlinear Input-Output http://img181.imageshack.us/img181/9585/nio.jpg Sieć NIO prognozuje kolejne wyniki losowań analizując przesunięcie w czasie losowań wcześniejszych (in minus). Algorytm sieci przedstawia się następująco: ![]() Wykorzystałem gotowe moduły sieci Matlaba modyfikując je na potrzeby prognozowania losowań gier Totalizatora. Każda z sieci ma jedną warstwę ukrytą, a liczba neuronów zależy od tego, które z losowań będziemy prognozować. Wszystkie parametry sieci dobierane są automatycznie i w trakcie trenowania sieci ulegają modyfikacjom tak, aby MSE (Mean Standard Error) osiągnął minimum, natomiast przy testowaniu sieci Goal (trafność, skuteczność) było powyżej 60%. Po zakończonym etapie trenowania i testowania każdej z wykorzystanych sieci prognozowane są liczby kolejnego losowania, czyli tego, którego dopiero się odbędzie lub się odbędą (przesunięcie w czasie do dwóch losowań) W przypadku, kiedy wynik trenowania sieci nie spełnia założonych kryteriów, nie jest możliwe wykonanie prognozy i wyświetlany jest komunikat, że sieć nie może znaleźć rozwiązania. Tak jest w przypadku, kiedy na etapie testowania sieci nie uzyskano Goal>60% Kilka słów o samym algorytmie przygotowania danych wejściowych dla sieci. 1. Na podstawie archiwalnych wyników losowań obliczane jest prawdopodobieństwo wylosowania każdej z liczb: a. w MultiMulti z zakresu 1 do 80; b. w Loto z zakresu 1 do 49; c. w MiniLotto z zakresu 1 do 42; 2. Kolejnym krokiem jest wykonanie tzw. serii czasu (Time Series) dla prawdopodobieństw wylosowania poszczególnych liczb. 3. Sieć neuronowa prognozuje skumulowane (Time Series) prawdopodobieństwo wylosowania liczb, a następnie obliczane jest prawdopodobieństwo wylosowania każdej z liczb, (1:80 MultiMulti, 1:49 Lotto, 1:42 MiniLotto) 4. Jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania liczby spełnia określone warunki, których nie będę opisywać z uwagi na zbyt skomplikowany algorytm, to ta liczba traktowana jest, jako prognoza losowania. 5. Ponieważ zastosowałem 4 różne sieci neuronowe otrzymamy cztery prognozy. To tak w wielkim skrócie. Teraz krótka instrukcja, jak korzystać z Prognozera_v1 I. Przede wszystkim nie ufać mi i nie wysyłać prognozowanych kolejnych losowań. Dlaczego? Bo według obecnych na Forum wybitnych specjalistów zajmujących się sieciami neuronowymi to nie ma prawa działać, a tym bardziej prognozować kolejnych losowań. Spoko, to tylko żart (joke). No comments. Instrukcja dla tych z Was, którzy mają zainstalowaną pełną wersję Matlab 2010b: 1. Kod całego programu w tzw. języku Matlaba 2010b możesz pobrać stąd: http://www.sendspace.com/file/pjp6pg 2. Rozpakuj archiwum Prognozer_v1.rar do dowolnego folderu (katalogu). 3. W tym samym folderze zapisz bazę archiwalnych losowań, którą dzięki uprzejmości Janusza Pasko możesz pobrać z tego portalu. Przed prognozowaniem kolejnego losowania konieczne jest pobranie i zapisanie aktualnej bazy wyników losowań nadpisując poprzednią. 4. W Matlabie konieczne jest dodanie ścieżki dostępu do folderu zawierającego wszystkie pliki Prognozer_v1: File-Set Path-Add with S***olders, itd., itd. Niestety, jeżeli nie posiadasz Matlaba 2010b nie uruchomisz Prognozer_v1. Dla Ciebie przygotowuję wersję skompilowaną do pliku Prognozer_v1.exe, czyli takiego, który nie wymaga posiadania Matlaba. Jednak, żeby z niego korzystać konieczne jest zainstalowanie w komputerze biblioteki procedur MCR (Matlab Compiler Runtime) Po prostu kompilator Matlaba nie dołącza do skompilowanego kodu wymaganych bibliotek. Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pakiet instalacyjny MCR zajmuje troszkę powyżej 170 Mb, a ja muszę zmienić konfigurację Matlaba tak, aby korzystał z zewnętrznej biblioteki, a nie z tej, która jest standardowo zainstalowana w programie. Cały problem polega na tym, że muszę przeinstalować Matlab2010b, a to zajmuje trochę czasu, którego mi brakuje. Jeszcze jedna informacja. Ponieważ liczę na Wasze sugestie i pomoc w rozwijaniu tego tematu i udoskonalaniu programu celowo w Prognozer_v1 zastosowałem funkcję losowego symulowania wag sieci przed pierwszą iteracją trenowania sieci. Oznacza to, że za każdym razem po uruchomieniu programu przed kolejnym losowaniem uzyskamy inne prognozy. Za każdym razem inne, ale najbardziej prawdopodobne. Oczywiście mogę to zmienić i jeżeli np. 1 000 osób uruchomi Prognozer_v1, to 1 000 osób otrzyma ten sam wynik prognozy. No dobra, do roboty i testowania Prognozer_v1. Pozdrawiam Adalbert Post Scriptum. Pamiętaj, że do tego samego folderu, gdzie został rozpakowany Prognozer_v1 trzeba zapisać korzystając z portalu www.multipasko.pl ostatniią aktualną bazę wyników losowań. |
2010-10-21 (18:46)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 365 890 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze raz ten sam tekst, bez błędów (mam taką nadzieję): Witam. Trochę to trwało, ale prace nad pierwszą wersją Prognozera_v1 zakończyłem. Prognozer_v1 napisany został w języku używanym w Matlabie. W wersji nieskompilowanej można go uruchomić tylko w środowisku Matlaba 2010b. W starszych wersjach Matlaba Prognozer_v1 nie będzie działać, ponieważ korzysta z funkcji, którre są dostępne tylko w wersji R2010b (V 7.11.0.584) W obecnej wersji Prognozera_v1 do prognozowania losowań wykorzystywane są 4 sieci neuronowe: 1. Sieć typu FIT (FITting) ![]() Sieć FIT prognozuje kolejne losowanie na podstawie wszystkich losowań wcześniejszych (archiwalnych) 2. Sieć typu NARX (Nonlinear AutoRegressive with eXternal (eXogenous) input ![]() Sieć NARX prognozuje kolejne losowanie uwzględniając przesunięcie w czasie losowań wcześniejszych (in minus) jednocześnie analizując, z jakim przesunięciem w czasie (in plus) prognozowane liczby zostaną wylosowane. W udostępnionej Wam wersji Progonozera_v1 zakładam, że to przesunięcie w czasie „in minus” | ’in plus” wynosi maksymalnie 2. Algortym sieci przedstawia się następująco: ![]() 3. Sieć typu NAR (Nonlinear AutoRegressive) ![]() Sieć NAR prognozuje kolejne losowanie analizując, z jakim przesunięciem w czasie (in plus) prognozowane liczby zostaną wylosowane. W udostępnionej Wam wersji Progonozera_v1 zakładam, że to przesunięcie w czasie ’in plus” wynosi maksymalnie 2. Algortym sieci przedstawia się następująco: ![]() 4. Sieć typu Nonlinear Input-Output ![]() Sieć NIO prognozuje kolejne wyniki losowań analizując przesunięcie w czasie losowań wcześniejszych (in minus). Algortym sieci przedstawia się następująco: ![]() Wykorzystałem gotowe moduły sieci Matlaba modyfikując je na potrzeby prognozowania losowań gier Totalizatora. Każda z sieci ma jedną warstwę ukrytą, a liczba neuronów zależy od tego, które z losowań będziemy prognozować. Wszystkie parametry sieci dobierane są automatycznie i w trakcie trenowania sieci ulegają modyfikacjom tak, aby MSE (Mean Standard Error) osiągnął minimum, natomiast przy testowaniu sieci Goal (trafność, skuteczność) było powyżej 60%. Po zakończonym etapie trenowania i testowania każdej z wykorzystanych sieci prognozowane są liczby kolejnego losowania, czyli tego, którego dopiero się odbędzie lub się odbędą (przesunięcie w czasie do dwoch losowań) W przypadku, kiedy wynik trenowania sieci nie spełnia założonych kryteriów, nie jest możliwe wykonanie prognozy i wyświetlany jest komunikat, że sieć nie może znaleźć rozwiązania. Tak jest w przypadku, kiedy na etapie testowania sieci nie uzyskano Goal>60% Kilka słów o samym algorytmie przygotowania danych wejściowych dla sieci. 1. Na podstawie archiwalnych wyników losowań obliczane jest prawdopodobieństwo wylosowania każdej z liczb: a. w MultiMulit z zakresu 1 do 80; b. w Loto z zakresu 1 do 49; c. w MiniLotto z zakresu 1 do 42; 2. Kolejnym krokiem jest wykonanie tzw. serii czasu (Time Series) dla prawdodobieństw wylosowania poszczególnych liczb. 3. Sieć neuronowa prognozuje skumulowane (Time Series) prawdopodobieństwo wylosowania liczb, a następnie obliczane jest prawdopodobieństwo wylosowania każdej z liczb, (1:80 MultiMulti, 1:49 Lotto, 1:42 MiniLotto) 4. Jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania liczby spełnia określone warunki, których nie będę opisywać z uwagi na zbyt skomplikowany algorytm, to ta liczba traktowana jest, jako prognoza losowania. 5. Ponieważ zastosowałem 4 różne sieci neuronowe otrzymamy cztery prognozy. Teraz krótka instrukcja, jak korzystać z Prognozera_v1 I. Przede wszystkim nie ufać mi i nie wysyłać prognozowanych kolejnych losowań. Dlaczego? Bo według obecnych na Forum wybitnych specjalistów zajmujących się sieciami neuronowymi to nie ma prawa działać, a tym bardziej prognozować kolejnych losowań. Spoko, to tylko żart (joke). No comments. Instrukcja dla tych z Was, którzy mają zainstalowaną pełną wersję Matlab 2010b: 1. Kod całego programu w tzw. języku Matlaba 2010b możesz pobrać stąd: http://www.sendspace.com/file/pjp6pg 2. Rozpakuj archiwum Prognozer_v1.rar do dowolnego folderu (katalogu). 3. W tym samym folderze zapisz bazę archiwalnych losowań, którą dzięki uprzejmości Janusza Pasko możesz pobrać z tego portalu. Przed prognozowaniem kolejnego losowania konieczne jest pobranie i zapisanie aktualnej bazy wyników losowań nadpisując poprzednią. 4. W Matlabie konieczne jest dodanie ścieżki dostępu do folderu zawierającego wszystkie pliki Prognozer_v1: File-Set Path-Add with S***olders, itd., itd. Niestety, jeżeli nie posiadasz Matlaba 2010b nie uruchomisz Prognozer_v1. Dla Ciebie przygotowuję wersję skompilowaną do pliku Prognozer_v1.exe, czyli takiego, który nie wymaga posiadania Matlaba. Jednak, żeby z niego korzystać konieczne jest zainstalowanie w komputerze biblioteki procedur MCR (Matlab Compiler Runtime) Po prostu kompilator Matlaba nie dołącza do skompilowanego kodu wymaganych bibliotek. Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pakiet instalacyjny MCR zajmuje troszke powyżej 170 Mb, a ja muszę zmienić konfigurację Matlaba tak, aby korzystał z zewnętrznej biblioteki, a nie z tej, która jest standardowo zainstalowana w programie. Cały problem polega na tym, że muszę przeinstalować Matlab2010b, a to zajmuje trochę czasu, którego mi brakuje. Jeszcze jedna informacja. Ponieważ liczę na Wasze sugestie i pomoc w rozwijaniu tego tematu i udoskonalaniu programu celowo w Prognozer_v1 zastosowałem funkcję losowego symulowania wag sieci przed pierwszą iteracją trenowania sieci. Oznacza to, że za każdym razem po uruchomieniu programu przed kolejnym losowaniem uzyskamy inne prognozy. Za każdym razem inne, ale najbardziej prawdopodobne. Oczywiście mogę to zmienić i jeżeli np. 1 000 osób uruchomi Prognozer_v1, to 1 000 osób otrzyma ten sam wynik prognozy. No dobra, do roboty i testowania Prognozer_v1. Pozdrawiam Adalbert Post Scriptum. Pamiętaj, że do tego samego folderu, gdzie został rozpakowany Prognozer_v1 trzeba zapisać korzystając z portalu www.multipasko.pl ostatnią aktualną bazę wyników losowań. |
2010-10-21 (18:47)![]() Data rejestracji: 2008-12-15 Ilość postów: 4663 ![]() | wpis nr 365 893 [ CZCIONKA MONOSPACE ] no widzę, że praca Ci się pali w rękach ![]() |
2010-10-21 (19:27)![]() Data rejestracji: 2007-01-08 Ilość postów: 4257 ![]() | wpis nr 365 911 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na początek? ... nie ograniczajcie się tylko do pytania postawionego w tytule postu Ja bym oczywiscie temat rozwinąl i postawił od razu pytanie: Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na koniec? |
2010-10-21 (19:46)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 365 914 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No to lecimy: \"Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na koniec?\" S K U T E C Z N Y. \"Niestety, jeżeli nie posiadasz Matlaba 2010b nie uruchomisz Prognozer_v1\" NIESTETY, jeśli nie posiadasz firmy, to cena nie jest atrakcyjna. |
2010-10-21 (20:45)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 365 935 [ CZCIONKA MONOSPACE ] szkoda, ze az tak nowego matlaba potrzeba, ze wzgledu na fitnet? |
2010-10-21 (20:56)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 365 941 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Bardzo przepraszam, popełniłem błąd w pliku Prognozer_v1.m Poniżej adres skąd należy pobrać plik. Proszę rozpakować go do tego samego folderu nadpisując poprzedni plik. http://www.sendspace.com/file/6nmbvp |
2010-10-21 (20:57)![]() Data rejestracji: 2009-05-29 Ilość postów: 3951 ![]() | wpis nr 365 942 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Upgrade tyle nie kosztuje, a jak napisano powyżej będzie inna wersja. |
2010-10-21 (21:14)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 365 948 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adalbert czy sa odpowiedniki tych funkcji w matlabie starszym, np 2009b? |
2010-10-21 (21:27)![]() Data rejestracji: 2009-03-19 Ilość postów: 675 ![]() | wpis nr 365 951 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurek, krótko i zwięźle spadaj. |
2010-10-21 (21:39)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 365 955 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Adalbert, napisałeś w 4 pkt: 4. Jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania liczby spełnia określone warunki, których nie będę opisywać z uwagi na zbyt skomplikowany algorytm, to ta liczba traktowana jest, jako prognoza losowania. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" w temacie sieci jak pisałam jestem zielona , ale również pisałeś wcześniej : 3. Wstępna obróbka danych sprowadza się do wyznaczenia prawdopodobieństwa wylosowania liczb z zakresu liczb odpowiadającego wybranej grze, w oparciu o zakres analizowanych danych a. W przypadku MultiMulti obliczam prawdopodobieństwo wylosowania liczby z zakresu 1:80 np. z ostatnich 50 losowań; ......... \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" ja pytałam o te przykładowe 50 losowań. |
2010-10-21 (21:49)![]() Data rejestracji: 2010-10-20 Ilość postów: 703 ![]() | wpis nr 365 963 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ADALBERT, nie kierowałem się żadną złośliwością, chciałeś opinii więc chciałem ci przekazać coś ważnego, szkoda, że tego nie zauważyłeś. |
2010-10-21 (22:21)![]() Data rejestracji: 2007-01-08 Ilość postów: 4257 ![]() | wpis nr 365 973 [ CZCIONKA MONOSPACE ] SirMavins ,ja bym proponował: Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na początek? Ten Free co niedługo sie ukaże. Jaki program do tworzenia sieci neuronowych wybrać na koniec? Ten co kosztuje 370.000 plus vat. Ponieważ proponuję go na koniec to długo nikt go nie kupi . |
2010-10-21 (22:32)![]() Data rejestracji: 2010-09-08 Ilość postów: 15 ![]() | wpis nr 365 980 [ CZCIONKA MONOSPACE ] kurek, gdybyś miał w kolejności chronologicznej podać 4 najważniejsze rzeczy, \"cechy\" jakie powinny zawierać dane na wejściu do sieci, to co by to było? jako najważniejsze dla sieci według Ciebie to...... -uzależnić dane względem siebie? -lepsze dane z zakresu (1-6) czy może z zakresu (1-120) (zakładam jakaś sieć max 15 neuronów około 100 połączeń) |
2010-10-21 (22:36)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 365 982 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurek Napisałeś fundamentalną myśl na tym forum. I gratuluję oleju w głowie . Napisałeś : Tylko co zrobić, jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania jest jednak dla wszystkich liczb jednakowe i wynika tylko z wielkości zbioru. Co zrobić ? Dam odpowiedź Zamienić to na każdy rozkład tylko nie jednostajny .. Wtedy otrzymasz sytuację gdzie jedne liczby będą bardziej prawdopodobne iod innych . Proste A jak dotąd jesteś jednyną osobą pytająca sensownie . No i widać ,,,,,,,,,,,,,,że masz szansę Pozdrawiam |
2010-10-21 (22:46)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 365 987 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurek Temat tutaj poruszany ma tak zwany klucz !!!. Klucz którego nie znajdziesz w żadnej książce o sieciach neuronowych . Klucz ten brzmi . To nie w sieci jest problem --ale w podanych sensownych danych . Można podać tutaj ,że 90 % powodzenia sprawy polega na wlaściwym i sensownym podaniu danych sieci neuronowej A nie na typie i strukturze sieci . Zasadą zasad jest świetna myśl podana przez jednego z wielkich uczonych . W niczego to i Salomon ...etc Aby sieć cokolwiek zrobiła ----należy podać sieci wiedzę . Rzetelną . Ale aby podać sieci tę wiedzą to najpierw trzeba ją mieć . Odnośnie mojej poprzedniej wypowiedzi kłania się deska Galtona ze szkoły podstawowej. |
2010-10-21 (22:52)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 365 988 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Otóż w desce Galtona liczby nie są jednakowo prawdopodobne . Co z tego wynika ? Istnieje realna siła ( tak by powiedział fizyk ) która kieruje liczbami . W rozkąłdzie jednostajnym wszystkie liczby są jednakowo prawdopodobne . Co to znaczy .? Zastanów się . To jest cały sens sieci neuronowych |
2010-10-21 (23:05)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 365 998 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mariusz, wystarczy. Nie denerwuj mnie i kilku takich tam jeszcze. Wystarczy. |
2010-10-21 (23:12)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 365 999 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Już się wyłączam . Masz absolutną rację . |
2010-10-21 (23:16)![]() Data rejestracji: 2007-01-08 Ilość postów: 4257 ![]() | wpis nr 366 000 [ CZCIONKA MONOSPACE ] W rozkąłdzie jednostajnym wszystkie liczby są jednakowo prawdopodobne Po zastanowieniu sie dochodze do wniosku że rozkładzie niejednostajnym niektóre liczby są bardziej prawdopodobne . No ale juz on wyłączył wtyczkę z sieci. |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 4 5 ... 12 13 Wyślij wiadomość do admina |