Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | szukam programu do zamiany losowań na rzuty kostką losową |
2010-09-15 (01:24)![]() Data rejestracji: 2008-12-15 Ilość postów: 4663 ![]() | wpis nr 356 363 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ja jutro na grzyby ! zbieram grzyby i myślę co jeszcze można przeanalizować w 49\'s Podwójny relaks |
2010-09-15 (02:45)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 368 [ CZCIONKA MONOSPACE ] problem ze snem , kurki czasem tak mają ![]() pulpeet : \"\"\"\"\"\"ale gdybyśmy doszli, że w wiekszości przypadków ma to być 42 to już coś mamy. W 9 rzutach suma 38 to wchodzimy z 4 do gry można jeszcze przyjąć tolerancje (+1, -1) czyli obstawić na 10 rzut 3,4,5, ale to tylko jedna z wielu metod ktorą można nazwać \"dopełnieniem\" do najcześciej wypadającej sumy oczek \"\"\"\"\"\"\"\"\" jak zrozumiałeś dlaczego w dwóch rzutach kostką najczęściej bedzie suma=7 a nie np 12 to już wiesz że to droga do nikąd. TDP \"\"\"\"\"\"\"\"\"Kurko, niczego nie potrzeba rzucać, od razu wiadomo, wystarczy pomyśleć. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" podejrzewasz kury o brak wyobraźni i finezji ![]() pogadaj z kogutem ![]() ale z 3 klasą szkoły podstawowej przesadziłeś. jestem teraz na kursie z osobami z reguły starszymi (nieco ) z doświadczeniem zawodowym , życiowym i naprawdę boję się co niektórych , bo pewnie zaliczą (przynajmniej część), a w sumie to bać powinni się ludzie którzy kiedyś będą korzystać z ich usług i porad. Wyliczenie 19 tysięcy 600 złotych i trafienie szóstki to zapewne chodzi o Lotto - gra która skazuje na przegraną więc po co w to brnąć ? sensowne wydaje się być , jedynie wspieranie budowy stadionów na euro. |
2010-09-15 (02:55)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 369 [ CZCIONKA MONOSPACE ] na zakończenie : Kurka: \"\"\"\"\"\"\"\"\"jak zrozumiałeś dlaczego w dwóch rzutach kostką najczęściej bedzie suma=7 a nie np 12 to już wiesz że to droga do nikąd. \"\"\"\"\"\"\"\"\" wcześniej Kurka: \"\"\"\"\"\"\"\"\"Wyniki można zapisać w systemie binarnym i będą kostki dwuścienne , lub kazdym innym , tylko trzeba wiedzieć po co , bo tak dla jaj to można w każdym systemie liczenia zapisać wyniki każdej gry. \"\"\"\"\"\"\" i na początku Kurka : \"\"\"\"\"\"\"\"\"zmień kostkę i ponów próby bo ta oszukuje ![]() wnioski ? Kurka na L4 ![]() |
2010-09-15 (04:34)![]() Data rejestracji: 2009-04-18 Ilość postów: 722 ![]() | wpis nr 356 370 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kurko i Sindbadzie, Wydaje mi się od początku tego wątku, że dajecie się przerabiać na szmaty jakiemuś tzw. cwaniaczkowi - przyjemniaczkowi. Teraz to żadna sztuka poprzez proxy zrobić nowy nick i wchodzić udając nowego. A to może być ktoś, kogo dobrze znamy pod inna nazwą. Może mieć setki czy więcej wpisów.. Nie chce mu się samemu wykonać roboty, albo i nie umie.. Niby ignorant, rzucił kilka razy kostką, zauważył, że rzekomo stale wypada taka sama suma, niezły dowcip tak na marginesie.. I udaje głupiego szukając przysłowiowego jelenia. Jeleń ma mu napisać sprawny program - translator w języku wysokiego poziomu. Ale patrzcie, ignorant - który kilka razy rzucił w życiu kostką - całkiem sprawnie przelicza dość skomplikowane adresy csn kombinacji gry losowej.. Ciekawe, co? Sztubacy mówią na to \"ściema\". Głupiego udaje. Jakie sumy liczb w kostkach? Przecież każdy wie, że to idiotyzm. Podobnie jak użycie tego do multi... W łeb się puknąć.. Bo nie o to idzie. Chodzi o znalezienie jelenia do napisania sprawnego translatora, żeby nie tracić czasu. Chce sobie gotować numerki nie w godzinę, ale w kilka sekund... Kosztem pracy jelenia. Nie łaska znaleźć prywatnie programistę, żeby mu to napisał za 100 czy 200 złotych. Jeleń napisze za darmo. Rzecz jednak w tym, że ta jego propozycja jako publiczne wystąpienie jest niemoralna. Niemoralna, bo może prowadzić do sytuacji, że wielu, np. tysiąc grających będzie grało jednocześnie na te same numerki. A wówczas czy zazwyczaj nie trafią, czy nawet kiedyś trafią - TO I TAK NIGDY NICZEGO NIE WYGRAJĄ. I to jest powód, dlaczego systemów nie robi się publicznie. Bo tym samym niszczy się wszelkie szanse wygranej. Jak cerber w Hadesie - sam nie wejdzie i drugiemu nie da. Do takiej sytuacji to prowadzi.. Wszyscy naraz wygrać nie mogą. DL i express to gry W KTÓRYCH KONKURUJEMY ZE SOBĄ. Zresztą i w multi należy SIEDZIEĆ CICHO. Kurko dużo zdrowia. I powodzenia w grach |
2010-09-15 (16:17)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 356 532 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ha... Tylko nadal nie wiem po co te kostki, czemu miałaby właściwie służyć ta rozpiska. Pulpeet: „[...] dałem taki przykład bo jeszcze niemam programu ktory to rozpisze na kostki i to była tylko przykładowa kombinacja 11.299.990 rozpisana na 6,4,2,6,1,1,5,2 chodziło mi tylko o pokazanie, że tą kombinacje chce zapisać przy pomocy liczb z zakresu (1-6) ale niemam takiego programu i niewiem czy ten rozpis 6,4,2,6,1,1,5,2 jest właściwy, należało by to zaindeksować i przypisać te kostki trudno bedzie kombinacje nr 13983816 zapisać samymi kostkami \"6\" nie da rady, tak nie wyjdzie, ale w ten sposób można 6*6*6*6*6*6*6*7*8 = 15676416 15676416-13983816=1692600 czyli mamy w najlepszym wypadku 1692600 naddatku [...]” No dobrze tylko po co to rozpisywać. To nie był w ogóle przykład, tylko jego atrapa.Więcej konkretów. Przykładowa to jest ta kombinacja, którą ja podałem, twoja jest w tej chwili czysto abstrakcyjna, i teoretyczna, nie wiem nawet do czego mam się tu w tej chwili odnieść. Czy mam rozumieć, że chcesz rozpisać ileś tam kombinacji danego losowania (kombinacji), przy pomocy właśnie tych kostek?! Tylko jak można rozpisać kombinację: 13.983.016(44,45,46,47,48,49), liczbami: 1,2,3,4,5,6. To chyba będzie sztuka dla sztuki. A co w przypadku kombinacji nr 1 czyli odpowiadającej liczbom 1,2,3,4,5,6? Czemu wreszcie ma to wszystko służyć?! Rozumiem rozpisanie samych kombinacji, i przypiasnie im liczb (coś w rodzaju sieci neuronowej, tylko takiej uproszczonej). Można w ten sposób zlokalizować, które kombinacje są aktualnie preferowane, jak blisko siebie są, itp. chociać wydaje mi się, że można to zrobić znacznie lepiej przy użyciu innych metod, i niewspółmiernie mniejszych środków. Czy tutaj chodzi o rozpisanie podkombinacji, i zlokalizowanie ich w rozpisce całych kombinacji, czyli np. kombinację 1,2,3,4,5,6 chcesz rozpisać na piątki, czwórki, trójki, dwójki i jedynki, o coś takiego mniej więcej chodzi: http://serwis.lotto.pl/183-4ac0761675f83.htm Przy trafieniu szóstki mamy jednocześnie 5 piątek i całą masę czwórek,trójek, itd... |
2010-09-15 (18:55)![]() Data rejestracji: 2010-09-08 Ilość postów: 15 ![]() | wpis nr 356 576 [ CZCIONKA MONOSPACE ] login_2009, zapytałeś: A co w przypadku kombinacji nr 1 czyli odpowiadającej liczbom 1,2,3,4,5,6? to akturat naprostszy przypadek 1,2,3,4,5,6 to kombinacja numer 1, i w każdym rozkładzie bedzie zaindeksowana jako 1,1,1,1,1,1 tylko kwestia ilości tych jedynek, bo dla zapisu \"6\" bedzie ich więcej a dla zapisu 16 będzie ich mniej. Czemu wreszcie ma to wszystko służyć?! też pytasz mając znormalizowany zapis losowań, można zacząć szukać, metody, sposobu, rozwiązania.... zapis to jedno a drugie to wyciągnięcie coś z tego zapisu, a sumowanie rzutów kostką to był tylko przykład, ale teraz zrobiliśmy sumowanie i okazało się, że nic nie znaleźliśmy wiec próbujemy czegoś innego np dzielimy kod csn na kostke 10 ścienną czyli mamy, 1........................1...........1398381 2............1398381............2796763 3............2796763...........4195144 4...........4195144............5593526 5...........5593526............6991908 6...........6991908...........8390289 7...........8390289............9788671 8...........9788671...........11187052 9..........11187052..........12585434 10........12585434..........13983816 czyli 10 oczkom kostki przypożądkowane poszczególne zakresy na podstawie numerów kombinacji, z archiwalnej bazy wyników sprawdzamy jakie kobnicje wypadły w kolejnych losowaniach, były to takie oczka: 4,7,1,5 czyli zapisujemy jako współrzędne gdzie x=kolejne losowanie a y = numer kombinacji czyli (1,4), (2,7), (3,1), (4,5) i co mamy narazie 4 punkty w układzie współrzędnych (X,Y) i myślimy co bu tu z tym dalej można było zrobić.. Załóżmy, że możemy znaleźć \"krzywą\" przechodzącą przez punkty (x1, y1), (x2, y2), ... , (xn, yn). wykorzystajmy np wielomian interpolacyjny Lagrange’a. dla naszego przypadku będzie on miał taką postać taką jak w tym linku: (na foum nie da się używać symboli matematycznych- wiec link) http://pl.wikipedia.org/wiki/Interpolacja_wielomianowa W tym naszym przypadku x1=1, y1=4 x2=2, y2=7 x3=3, y3=1 x4=4, y4=5. Mamy więc: L1 (X)=(X-2)/(1-X)*(X-3)/(1-3)*(X-4)/(1-4) L1(X)=(X^3-9X^2+26X-24)/(-6) L2(X)=(X-1)/(2-1)*(X-3)/(2-3)*(X-4)/(2-4) L2(X)=(X^3-8X^2+19X-12)/2 To samo robimy dla L3(X) i L4(X) wstawiamy do wzroru który podany w \"linku\" w(x)=4L1(X)+7L2(X)+L3(X)+5L4(X) i otrzymujemy wzór naszej krzywej przechdzącej przez te 4 kombinacje: w(x)= ((19/6)/x^3)-((47/2)/x^2)+((154/3)/x)+27 Aby znaleźć piąty punkt (kolejną kombinacje), po prostu wstawiamy x=5 do wzoru naszej krzywej, oczywiście biorąc tzw \"bezwględną\" aby dostać rozwiązanie w założonym przez nas zakresie (1-10) tam było sumowanie tu interpolacja i można jeszczcze dziesiątki róznych metod podciągać ale oczywiście najpierw należy mieć zapiś \"kostek\" pozdrawiam |
2010-09-15 (19:22)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 583 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pulpeet czy może ktoś tam inny ![]() interpolacja wielomianowa to wyższa matematyka , nie wiem czy tu się przyda. tam gdzie jest ewidentna , stwierdzona zależność lecz jest trudność w jej opisaniu (wzorem matematycznym) , jak i gdzie zależność jest okresowo zmienna ale jest , w losowaniach ma nie być zależności dlatego nazywają się losowaniami . To że są marginalnie małe wynika z niedoskonałości fizycznej , a tą wadę eliminuje się poprzez wymianę całej maszyny lub jej składnika w postaci zestawu kulek (najczęściej). interpolacja w badaniu zjawisk nie do końca zrozumiałych (brak wzoru) może przyczynić się do lepszego poznania i \"skonstruowania\" wzoru opisującego lub współczynników korygujących , czy czegos tam jeszcze. mamy mnóstwo tabel w różnych dziedzinach nauki gdzie ze wzgledu na brak możliwości ustalenie jednoznacznych zależności posługujemy się współczynnikami doświadczelnie ustalonymi dzięki różnym zabiegom. przedział (może być czasowy) inaczej ilość x1...xn jest przeważnie dość krótki i obliczenia wykonuje się co doświadczenie (u nas losowanie) . Nie wiem kto takie coś może napisać - zespół sindbadów ![]() kury takich rzeczy nie czują, za słaby węch ![]() |
2010-09-15 (19:56)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 356 599 [ CZCIONKA MONOSPACE ] a slowo matlab mowi cos panstwu? to w kwestiach technicznych |
2010-09-15 (22:21)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 653 [ CZCIONKA MONOSPACE ] może na forum fanów matlab -u bedzie wątek o zastosowaniu tego programu w zjawiskach losowych a nawet w grach losowych. pulpeet proponujesz coś tam dodać coś podzielić i może cóś z tego wyjdzie ciekawego. to tak trochę po omacku, szukanie igły w stogu siana. czy nie lepiej przyjąć jakiś model , jakieś założenia i sugerując się własnym tokiem myślenia coś próbować tworzyć , ale wiedząc czego się chce. Ja na przykład uważam , że kulki które wypadają - będą nadal, a te których nie ma - nie będzie. takie podstawowe założenie, teraz dokładam sobie pewne obostrzenia , np : kulki które wypadają - będą nadal - ale bez przesady ![]() te których nie ma - nie będzie - również bez przesady. teraz może doświadczalnie formułuje co to znaczy bez przesady i tu wiem czego szukam w stogu siana oraz nie po omacku. |
2010-09-16 (08:28)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 356 702 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pulpeet No teraz tak; Ku ścisłości badań metodologicznych: nie pisz \"to był tylko przykład\", bo to jest \"aż\" przykład, ale przykład musi być przykładem, i wyjaśniać pewne rzeczy, choćby był czysto abstrakcyjny (jeśli już inaczej się nie da). Ja tam z moim excelem, się wypisuję, bo nie damy rady tego zrobić, do pewnego momentu tak, później już nie, pozostanę przy swoich metodach typowania, znacznie prostszych, czy skuteczniejszych?, to się może kiedyś jeszcze okaże; ale dzięki za założenie tematu, czegoś tam się znowu dowiedziałem, może nie o samych metodach typowania, ale o tym jakie metody ludzie chcą zastosować |
2010-09-16 (14:05)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 769 [ CZCIONKA MONOSPACE ] login_2009 \"\"\"\"\"\"\"\"czegoś tam się znowu dowiedziałem, może nie o samych metodach typowania, ale o tym jakie metody ludzie chcą zastosować\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" metody czy sposoby typowania mogą być oparte na zastosowaniu współczynników, a ich wartości zamiast brać z sufitu można brać z przyrody (chociaż są w matematyce) np : liczba pi, e, złota proporcja, ciąg fibonacciego : przykład: mamy losowania przeszłe w grze Orzeł/Reszta: ( przyszłe),r,r,o,o,o,r,o,r,r,o.....itd. typ obliczamy dodając poprzednie wyniki z współczynnikiem opartym na ciągu fibonacciego : r*1/1 r*1/2 o*1/3 o*1/5 o*1/8 r*1/13 o*1/21 r*1/34 r*1/55 o*1/89 typ dla o = 1/3+1/5+1/8+1/21+1/89=0,717 typ dla r = 1/1+1/2+1/13+1/34+1/55=1,625 w przypadku p=1 do 2 taki sposób może nie jest dobry (lub lepszy od innego) ale można coś próbować modernizować lub sugerować się w dalszej części powstalymi nowymi \"współczynnikami\" w tym wypadku o wartości 0,717 i 1,625, lub stosować to podejście tam gdzie p jest nie 1 do 2 a np 1do7, 1 do 49 |
2010-09-16 (14:11)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 356 771 [ CZCIONKA MONOSPACE ] powyższy przykład można interpretować: ostatnie losowanie ma największą wagą=1 (1/1) poprzednie =1/2 i kolejne 1/3, 1/5 itd w sumie 11-ste losowanie ma znikomą wagę i w tym przykładzie nie mu już wpływu na wynik, ale w innych wariatach być może ma sens wydłużyć do 12 ostatnich losowań a może i dalej. lub też zastosować ciąg :1,1,2,3,5,8,13 itd jest to logiczne chociaż nie musi być prawdziwe, natomiast kombinowanie tak na oko bez żadnych uzasadnień wydaje się bezsensowne. |
2010-09-16 (22:20)![]() Data rejestracji: 2008-10-09 Ilość postów: 464 ![]() | wpis nr 356 905 [ CZCIONKA MONOSPACE ] też tak myślę, ale od czegoś trzeba w końcu zacząć; pulpeet jeszcze nie wie czy idzie w dobrym kierunku (nikt tego w większości przypadków nie wie, może się tylko domyślać), ale życie to wkrótce zweryfikuje, przynajmniej chłopak próbuje, ceni się pomysł; w takich momentach trzeba też mieć trochę szczęścia, później można już się kierować intuicją, i wyczuciem (to w zasadzie synonimy, ale nic); jak będziesz mieć farta to wybierzesz określoną próbę badawczą do przeprowadzenia analiz, i możesz od razu otrzymać dobre wyniki, więc idziesz tym tropem nie tracąc czasu; a innym razem znowu musisz to wszystko korygować, a to już zajmuje sporo czasu, jak będzie pech, to w zależności od niekorzystnych czynników, możesz tak błądzić, miesiącami, a czasem nawet i latami (tak jak było chociażby w moim przypadku D( Gdyby pulpeet obszernie wyjaśnił o co mu chodzi, nie byłoby w ogóle zamieszania, ja bym w ogóle, nie spamował, a tak zadałem wiele pytań, po części \"zaśmieciłem\" wątek, i tyle dobrego z tego wyszło, tak kończy się właśnie brak precyzji, albo też z pewnych sobie tylko znanych względów niechęć przed powiedzeniem (ujawnieniem) wszystkiego; |
2010-09-16 (22:49)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 356 923 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pulpeet precyzyjnie i dokładnie określił o co chodzi . Problem w tym , że czyta za dużo książek o informatyce . Sto razy pisałem ,że program jest zupełnie niepotrzebny -a wręcz szkodliwy . Wszystkie odpowiednie formuły arkuszowe do tego typu podstaw byłe kilkakrotnie zamieszczone na tym Forum . Albowiem ,,,,kto szuka ten ...znajduje . Pozdrawiam |
2010-09-16 (22:51)![]() Data rejestracji: 2009-07-08 Ilość postów: 3863 ![]() | wpis nr 356 924 [ CZCIONKA MONOSPACE ] no chyba, ze program pisze Mariusz to jest nieszkodliwy ![]() |
2010-09-16 (23:02)![]() Data rejestracji: 2009-06-02 Ilość postów: 2460 ![]() | wpis nr 356 925 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No i to jest na tyle. |
2010-09-17 (16:33)![]() Data rejestracji: 2010-09-08 Ilość postów: 15 ![]() | wpis nr 357 061 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ciąg fibonacciego, nigdy się temu bliżej nie przgladałem, ma to w kilku rzeczach zastoswanie ale czy znajdzie do lotto.... niewiem, wada tej metody która odrazu sie rzuca w oczy to taka, że \"to\" nam będzie rosło wykładnioczo i chyba trudno to się stosuje do jakiegoś wiekszego zbioru danych, bo będzie brak precyzji i coraz mniej widoczne i zatarte dane, poza tym współczyniki będą sie każdorazowo się zmieniały wraz ze zmianą danych czyli nic stałego tu nie bedzie, ale w wolnej chwili przyglądne się temu dokładniej. pozdrawiam |
2010-09-17 (20:06)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 357 148 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pulpeet \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" ciąg fibonacciego, nigdy się temu bliżej nie przgladałem, ma to w kilku rzeczach zastoswanie ale czy znajdzie do lotto.... niewiem, wada tej metody która odrazu sie rzuca w oczy to taka, że \"to\" nam będzie rosło wykładnioczo i chyba trudno to się stosuje do jakiegoś wiekszego zbioru danych, bo będzie brak precyzji i coraz mniej widoczne i zatarte dane, \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" Wada ???? czy zaleta???????? oki. pan X bierze ostatnie 20 losowań, a dlaczego nie 21 , ??? Sens jest gdy każde( nie koniecznie każde) ale .... od pewnego momentu \"odleglejsze\" - \"starsze\" jest brane z coraz \"mniejszą wagą \" . Ucięcie po 20 losowaniach ( tylko 20 losowań) wprowadza błąd!!! Pewne rzeczy trzeba czuć , mogę to dokładnie wyjaśnić dlaczego branie stałej ilości np 20 los. pod uwagę wprowadza błąd względny. Ale skoro kto już takich rzeczy nie czuje , to nie ma za bardzo po co tłumaczyć i rozpisywać scenariusze na który to widać . \"\"\"\"\"\"\" poza tym współczyniki będą sie każdorazowo się zmieniały wraz ze zmianą danych czyli nic stałego tu nie bedzie, \"\"\"\"\"\"\" stały jest kurs i prawdopodobieństwo , a skoro nie rozumiesz idei to sobie odpusć i nie zawracać głowy sindbadowi. jak wyjdziesz z piaskownicy to wtedy możesz z sindbadem rozmawiać na razie nie popisałeś się i zabieg z interpolacja do mnie nie przemawia. Poczytałeś coś na necie ??? Moim zdaniem , nie kompromituj się dalej . |
2010-09-17 (20:14)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 357 151 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Gdybyś \"czuł\" temat , to być powiedział , że ciąg Fibonacciego nie jest dobrym wyjściem w grze typu Orzeł/Reszta a bardziej nadaje się tam gdzie można stosować rozkład Poissona a nie Bernoulliego mam mieszane uczucia co do intencji tego tematu. A i sindbad (autoryter) jakoś się nie odzywa. |
2010-09-17 (20:19)![]() Data rejestracji: 2009-01-23 Ilość postów: 2551 ![]() | wpis nr 357 152 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Być może ja podałem przykład na grze Orzeł/ Reszta umyślnie taki a nie inny , co? A i zaznaczyłam : \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" w przypadku p=1 do 2 taki sposób może nie jest dobry (lub lepszy od innego) ale można coś próbować modernizować lub sugerować się w dalszej części powstalymi nowymi \"współczynnikami\" w tym wypadku o wartości 0,717 i 1,625, lub stosować to podejście tam gdzie p jest nie 1 do 2 a np 1do7, 1 do 49 \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" więc chyba można domniemywać , że to przykład który nie jest receptą a zmusza do myślenia ??? |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 3 Wyślij wiadomość do admina |