Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 183 184 185 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja) |
2010-11-27 (23:12)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 376 295 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kathy, nie, już nie. Nikomu na siłę nie wpycham się do Jego smarta. A już na pewno nie mam ochoty na wspólną podróż z kimś, kto mnie nie akceptuje. Proponując tę podróż wyczuwałam Twój fatalny nastrój. Mało tego, ja razem z Tobą wspólnie czułam. Kierowana impulsem oraz Twym stwierdzeniem, że także lubisz te klimaty, w całej swej durnej naiwności sądziłam, że w ten sposób dodam Ci optymizmu, sił do dalszych zmagań z codziennymi problemami. Chciałam podkreślić, że nie jesteś sama, że są ludzie, na których możesz liczyć w każdej sytuacji. To było z mej strony taka forma wsparcia dla kogoś z problemami. Kathy, trochę na ludziach się znam. Mnie nie zmylą przytakiwania, czułe westchnienia, udawana naiwność (itp.) w stylu: \"dlaczego ludzie są tacy...?\" \"och, a ja tęsknię...\", \"jak nie rozumiem takiego postępowania...\", \"jaka ja jestem zagubiona...\", \"nie wiem, czy dobrze robię...\" itp. itd. Takie kreowanie się na naiwną, bardzo życzliwą, wyrozumiałą osóbkę, dodatkowo podpierającą się odpowiednim do tej kreacji nickiem i avatarem - robi najczęściej wrażenie na mężczyznach. Oni łatwo łapią się na ten lep. Ale Ty? Może kiedyś otworzysz oczy. Proszę, wykreśl mój nick ze swej pamięci i nie prowokuj do dalszych wypowiedzi. Nie chcę Cię ignorować, więc z grzeczności odpowiadam. Jednak dalej nie będę. Już w czerwcu wyczułam, że nie jest mi po drodze z kilkoma rozmówcami w tym temacie. Kathy, jeszcze jedno, czy Ty naprawdę przypuszczasz, że ja nie dostrzegam tych wszystkich złośliwych aluzji przemycanych w Waszych wypowiedziach, a kierowanych pod moim adresem? Czytam, kiwam z politowaniem głową i wyciągam dalsze wnioski. Cieszcie się, bo dostarczam Wam tematu. Inaczej Wasze rozmowy byłyby tylko wklejaniem linków i przesyłaniem całusków przerywanych westchnieniami. Taki babski magiel. Jeszcze coś, co utwierdza mnie w słuszności wyciąganych wniosków. Był poruszany temat czytania książek. Kilka osób, w tym ja, podało kilka propozycji. Zainteresowana (a jakże!) Założycielka poprosiła o uzasadnienie dlaczego warto przeczytać te pozycje. Madzia i ja udzieliłyśmy wyczerpujących odpowiedzi. Temat skutecznie zamknęła wrażliwa Założycielka. Nie miała nic do powiedzenia na ten temat. Ot, jakiś tam pretekst, brak czasu, czy coś w tym stylu. Tak, to najlepiej Jej wychodzi. A reszta jest chyba ślepa. _______ Oby nie było wątpliwości, w tej chwili z pewnością poczytność znowu wzrośnie. Cieszcie się. Rzucę Wam na pożegnanie kilka tematów, które możecie poruszyć w najbliższym czasie: - już od teraz: znowu ta zima, drogowcy zaspali, wypadki, dlaczego ludzie tak bezmyślnie jeżdżą, piesi włażą pod samochody, kaptur na głowie skutecznie uniemożliwia obserwację drogi, w górach to teraz pięknie, jak cudownie w lesie, brrr - zimno; - 30 listopada - Andrzejki, lanie wosku, wróżby, ach jak smutno, ach jak wesoło...; - 1 grudnia - ach jak mnie boli głowa po wczorajszym, a ja sama z książką - smutno mi...; - 4 grudnia - Barbórka,ciężka praca górników, drogi węgiel krajowy, tańszy importowany; - 6 grudnia - Mikołaja; świetna data dla wirtualnych całusków, prezencików, serduszek, kadzidełek delikatnych itd.; - 8 grudnia - imieniny Marii. Szerokie pole do składania życzeń. Warto wkleić kilka linków do romantycznych piosenek o Marii, roi się od nich; - dalej można już o przygotowaniach do świąt, o orzechach, makowcach, wigilijnych potrawach, obżarstwie świątecznym, zdrowych spacerach po biesiadowaniu... choćbym chciała - nie wyczerpię; - następnie leci Sylwester karnawał i czekanie na wiosnę. A pomiędzy tym wszystkim aluzje w stylu: \"jak teraz jest sympatycznie\" - w podtekście \"bo ta fobia się zmyła\". W związku z tym, już teraz życzę wszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, Szczęśliwego Nowego Roku, Wesołych Świąt Wielkiej Nocy, mokrego dyngusa... Dobranoc |
2010-11-27 (23:22)![]() Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ![]() | wpis nr 376 299 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobio1 dla wyjaśnienia napiszę tylko jedno zdanie: ten smart nie był mój, tylko Twój pozdrawiam szczerze bez zakłamania |
2010-11-27 (23:33)![]() Data rejestracji: 2008-12-11 Ilość postów: 509 ![]() | wpis nr 376 300 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ....hm, niepotrzebnie się tak wszyscy spinacie! ....dajcie na luz!!!!!! |
2010-11-27 (23:33)![]() Data rejestracji: 2009-12-02 Ilość postów: 2125 ![]() | wpis nr 376 301 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Paranoików coraz więcej Może to przez ten kryzys? |
2010-11-28 (08:00)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 376 323 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Dokładnie zgadzam się ze zdaniem \"po co się spinać?\" co to da ? O dziwo ja tutaj w tym wątku akceptuję wszystkich - jakoś nie mam specjalnie antypatii czy sympatii ( chociaż muszę się przyznać,że jeden z męskich nicków wywołuje u mnie odruch droczenia się ) ![]() Czytam wszystkich z ciekawością - każdy z nas tutaj ma odmienne spojrzenie na świat ludzi sytuacje - różnimy się i to jest myślę sobie właśnie to. Przecież gdyby wszyscy myśleli,robili tak samo to było by nudno,a tak przynajmniej coś się dzieje. Inną sprawą jest to,że mnie jako mnie interesuje drugi człowiek i jest to coś oczywistego że wymieniamy poglądy,piszemy o sobie swoich zainteresowaniach. Ważne jest to w jakiej formie wymieniane są te poglądy - nawet odnośnie drugiej osoby,bo przecież nie sztuką jest posypać ***ami,***ami itp. a sztuką jest przekazanie swoich myśli,emocji tak aby drugi człowiek był nas w stanie rozumieć .. I jeszcze jedno tak od siebie: Staram się nie oceniać drugiego człowieka - jakie mamy prawo do tego ? |
2010-11-28 (08:52)![]() Data rejestracji: 2008-10-23 Ilość postów: 2036 ![]() | wpis nr 376 330 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam. Również napiszę.Bo zdarzyło się wpis zrobić i czasami czytam temat. Fobia1 myślę że nie jesteś niedobrą kobietą,wydaje mi się,że tylko masz zakłócenia na linii asertywność-skłonności do awanturnictwa. Ty jak już się już robisz \"aktywna\" to nie ma opcji ,ktoś oberwie. I nieważne czy lewą rączką,czy prawą nogą. Tak było zawsze. Zapewne sama nie jesteś w stanie przypomnieć sobie tych wszystkich na których \"zagięłaś parola\",jakie i z kim wojny toczyłas? Przecież to takie proste-nie odpowiadają tutejsze klimaty-zbieraj doope w tzw.troki i mykaj stąd.Masz swój temat,tylko ,że tam to z echem się będziesz kłócić.Bez kaszany,no nie? I przestań żyć w ułudzie,że jesteś tutaj myślą przewodnią wpisów z podtekstami,czy bez nich. Tego akurat jesteś. I na nim kończy się moje zainteresowanie Twoją osobą.Teraz powinien zająć się jakiś specjalista. I motyw do przemyślenia. http://www.youtube.com/watch?v=mwtLaZo2eFE Pozdrawiam. PS.Panie robalu_36 bardzo mnie fascynuje Pańska umiejętność \"wykładania kawy na ławę,walenie prosto z mostu, i bezpośrednio-prosto w oczy.\" Doprawdy rzadka cecha. ![]() |
2010-11-28 (09:20)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 376 331 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kreująca się (?) na cyt. \" naiwną, bardzo życzliwą, wyrozumiałą osóbkę, dodatkowo podpierającą się odpowiednim do tej kreacji nickiem i avatarem \" Przyznaję jedno - pomyliłam się. Marriusz2 - NAJMOCNIEJ przepraszam Cię za te usunięte wpisy. Wybacz NAIWNEJ kobiecie. Zbłądziłam. Pozdrawiam Wszystkich BEZ wyjątku |
2010-11-28 (10:22)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 376 344 [ CZCIONKA MONOSPACE ] I pięknie się rozwija wątek,a nawet dwa - kto komu po co i dlaczego,a tak wróciłam sobie wspomnieniami jak to było tutaj ze mną. Tyle Bęcków co ja tutaj dostałam i od ilu osób to głowa mała. Najbardziej jednak dotknęła mnie sytuacja gdzie pewna kobieta,która miała ze mną kontakt na priv - gdzie umawiałyśmy się na spotkanie w realnym świecie obdarowała mnie epitetem \"szmata\". Podwójnie przykro mi się zrobiło,bo wiedziałam że dała się zmanipulować pewnej dobrej romantycznej duszyczce. Chociaż potem i żal mi przeszedł,bo ktoś kto w ten sposób się zachowuje nie jest wart mojej uwagi. Owszem można się kłócić ale wcale nie trzeba do tego używać epitetów tylko po to aby drugiego człowieka zgnoić czy upokorzyć. Największą jednak moją satysfakcją było to iż pewien nick z którym prowadziłam \"wojnę\" i tak ..... Ale nie ważne .. Było minęło Ja tam pozdrawiam wszystkich bez wyjątku - szczerze !!! I tych którzy mnie akceptują i tych którzy nie - w końcu kultura być musi prawda? |
2010-11-28 (10:59)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 376 361 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja się zgadzam z Wami wszystkimi, najważniejsza jest szczerość,prawdomówność,zrozumienie i jeszcze szczerość,prawdomówność,zrozumienie....i szczerość,prawdomówność,zrozumienie... BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ... WSZYSTKIM ![]() A cha... no i jeszcze trzeba WSZYSTKICH WAS szanuję... ![]() __________________ Coś na ROZBUDZENIE w ten śnieżny,mroźny poranek...(chyba nie dla wszystkich) http://www.youtube.com/watch?v=a8Ay04x-pYg Oczywiście pozdrawiam... WSZYSTKICH i WSZYSTKO ! ![]() |
2010-11-28 (11:09)![]() Data rejestracji: 2008-10-23 Ilość postów: 2036 ![]() | wpis nr 376 366 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeśli ktoś ma wątpliwości co do niezłomności zasad fobi1 >>>>>>> 2010-11-28 (09:48) fobia1 \"Forum jest ogólne. Tematy zakładane przez jednostki nie są prywatną własnością. W każdym z nich ma prawo głosu KAŻDY, bez wyjątku. Nie można dzielić na publicznym forum społeczeństwa na lepszych i gorszych\" Ta sama fobia1 2005-08-15 (15:43) odpowiedz do niejakiego ramzesa temat \"bez kaszany\" \"I nie wlaź w moje tematy, bo w nich nikt nie podaje, ze dzisiaj wpadnie taka parka, albo trójka, a moze nawet dziesiatka.\" \" \"Dlatego badL uprzejmy zabierac sie stad i to jak najpredzej, bo nikt Ciebie o zdanie nie prosi. Zrozumiale \"inteligentna istoto\"? \" >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 2010-11-28 (09:48) fobia1 (fobia dzisiaj) Do szewskiej pasji doprowadzają mnie stwierdzenia ludzi przypisujących prawo do wypowiadania się w jakimkolwiek temacie konkretnej grupie osób. I znowu ta sama fobia1 2005-08-15 (15:43) \"W moich tematach mozna rozmawiac nad sposobem dojcia do konkretnych wniosków. Nigdy za nie podaje sie liczb z sufitu (podobno na podstawie genialnych programów). Wiec nic tutaj dla siebie nie znajdziesz ciekawego. W moich tematach równiez nikt nie musi kadzic, moze wypowiadac sie obiektywnie o sposobach analizowania. Ma prawo polemizowac, przedstawiac swój punkt widzenia, ale nie ma prawa oceniac IQ innych dyskutantów, ani obrazac ich.\" Oczywiście obrażało się na \"gościnnych występach\" . >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> I teraz najlepsze. Fobia1 poucza innego forumowicza.Przekazuje mu swoją żelazna niezlomną zasadę. 2005-08-15 (15:43) fobia1 Temat; Bez kaszany str 5 \"Zapamietaj sobie: Nigdy nikogo nie oceniaj, bo Ciebie tez odpowiednio ocenia. I zapewniam - na dobre Tobie to nie wyjdzie\" To efekt tylko jednego odświeżenia tematu.Zapewniam Cię,że takich \"kwiatkow\" jest więcej. I kto tu karwa choragiewka? |
2010-11-28 (11:28)![]() Data rejestracji: 2010-11-28 Ilość postów: 64 ![]() | wpis nr 376 370 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Co myślicie o tym systemie ?? http://www.youtube.com/watch?v=N79pZXltch8 Tanio sprzedam ![]() a oto temat i oferta : http://forum.multipasko.pl/n_viewtopic.php?id=3236 |
2010-11-28 (12:00)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 652 ![]() | wpis nr 376 379 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Toż to żyła złota! Biorę. I dla Brata osobno poproszę. jak rozpowrzechnianie wzbronione! Żę jeszcze tacy życzliwi ludzie się trafiają! Prawie na zawodzi a On odstępuje tanio. Ludziska zamawiać! Wydawało mi się ,że szydzący z formy i treści tego tematu a i w konsekwencji z jego urzytkowników znaleźli sobie ciekawsze zajęcie. Ktoś niedawno pisał o wpadających i bąki puszczających. Oni nadal są! Ale,owacji dla nich jakoś nie słychać. I dobrze. Pozdrawiam. |
2010-11-28 (14:25)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 652 ![]() | wpis nr 376 458 [ CZCIONKA MONOSPACE ] *Użytkowników. ![]() |
2010-11-28 (14:45)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 376 463 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A mi przyszedł do głowy taki oto wierszyk dla dzieci ... !!! Na straganie w dzień targowy Takie słyszy się rozmowy: \"Może pan się o mnie oprze, Pan tak więdnie, panie koprze.\" \"Cóż się dziwić, mój szczypiorku, Leżę tutaj już od wtorku!\" Rzecze na to kalarepka: \"Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!\" Groch po brzuszku rzepę klepie: \"Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?\" \"Dzięki, dzięki, panie grochu, Jakoś żyje się po trochu. Lecz pietruszka - z tą jest gorzej: Blada, chuda, spać nie może.\" \"A to feler\" - Westchnął seler. Burak stroni od cebuli, A cebula doń się czuli: \"Mój Buraku, mój czerwony, Czybyś nie chciał takiej żony?\" Burak tylko nos zatyka: \"Niech no pani prędzej zmyka, Ja chcę żonę mieć buraczą, Bo przy pani wszyscy płaczą.\" \"A to feler\" - Westchnął seler. Naraz słychać głos fasoli: \"Gdzie się pani tu gramoli?!\" \"Nie bądź dla mnie taka wielka\" - Odpowiada jej brukselka. \"Widzieliście, jaka krewka!\" - Zaperzyła się marchewka. \"Niech rozsądzi nas kapusta!\" \"Co, kapusta?! Głowa pusta?!\" A kapusta rzecze smutnie: \"Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!\" \"A to feler\" - Westchnął seler. ... |
2010-11-28 (16:56)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 376 504 [ CZCIONKA MONOSPACE ] hmmmm wczoraj, jak napisałem, pisałem wypracowanie... * kathy - ładnie wydawało mi się rozładowała sytuację /po tym wpisie w południe klaraK, tym, który wywołał pikola, deklarację madzi77 - o błędnych wnioskach, i zapytanie o jakim drugim dnie piszę/ Poniżej wklejam treść niedokończonego postu a w następnym** pozwolę sobie na jeszcze kilka uwag po dzisiejszej lekturze >> madzia77>> Nie, chyba na tym punkcie nie mam, po prostu... Wszelakie wypowiedzi nie biorą się z kosmosu, z sufitu, są czymś powodowane... Podejrzeń, domniemań itd jest i było całe mnóstwo... Ktoś utożsamiał pięknaja z osobą o nicku na własne życzenie usuniętym z tematu, natomiast klaraK uważa Ciebie za pięknaja... Prostym zabiegiem na częściową likwidację pewnych zachowań / bo uniknąć ich całkowicie chyba jednak się nie da /byłoby wprowadzić w regulaminie np. takie punkty... - Zabrania się aktywnego używania dwóch lub więcej kont przez jedną osobę lub specjalnego zakładania kolejnego konta, aby uniknąć nadzoru. - Zakaz prowadzenia prywatnych wojen. - Zwalczane będą wszelkie przejawy chamstwa. - Osoby działające na niekorzyść forum otrzymują bana. - i kilka podobnych - BEZLITOŚNIE, BEZ WYJĄTKÓW, PRZESTRZEGANYCH pięknaja >> To Antoine de Saint-Exupery << ........................... w tym miejscu zobaczyłem wpis *... i stwierdziłem, że wystarczy się ładnie wyszczerzyć... ** po przerwie |
2010-11-28 (17:11)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 376 512 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Wiele nicków zarzucało już to iż ja to pięknaja. Powtarzam nic bardziej mylnego - są to dwie różne osoby. Zresztą dziwię się bo ja nie dostrzegam w naszych wpisach żadnego podobieństwa,a dla zainteresowanych mogę jedynie napisać ,że zdarza nam się podobnie patrzeć na niektóre ale tylko niektóre sprawy. Robal tylko nie doszukuj się zaś \"drugiego dna\" bo tym wpisem potwierdziłam chyba tylko coś co powinno być oczywiste... |
2010-11-28 (18:48)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 376 546 [ CZCIONKA MONOSPACE ] madzia77>> Nie wystarczająco jasno napisałem ? Podobnie napisany wyraz nie jest dla mnie żadnym dowodem. Tak pisany /z błędem/, co zresztą mogło być katalizatorem pewnych tu zajść, na czacie, tylko w tym tygodniu, pojawił się ze dwa, a może nawet i trzy razy... Zresztą jeszcze raz - naprawdę mnie nie obchodzi - czy ktoś ma pięć , czy dziesięć nicków, i z czego to wynika... Jeśli na dodatek może... Jeśli nie ma takiego zakazu ? Pisałem już o tym... Bardziej /dla mnie/ liczy się - CO i JAK pisze. ******************************* Stąd - mam żal do siebie, bo widocznie za bardzo komplikuję - nie mam pojęcia dlaczego, ale... ******************************* fobia1>> źle odczytałaś moje intencje - kiedy pisałem po pełnym szacunku. I jak gdyby od tego momentu \"źle się dzieje w państwie duńskim\" Trudno. Ale mam szacunek. Szacunek i uznanie i tyle, koniec kropka. ******************************* Ale właśnie - INTENCJE... Czy często nie przypisujemy ich komuś błędnie, na wyrost, źle wyciągając wnioski ? slavo>> ciężko się rozmawia w necie ![]() ![]() I właśnie o to chodzi - o złe odczytywanie czyichś intencji... kogucikowi 19 napisałem żeby miał się miał na baczności z ptaszyskami... Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że okrutnie zapaskudzą mu swoje miejsce pobytu ... On odebrał to jakoś inaczej... I był na mnie ciut nastroszony... Do czasu - aż zobaczył swój balkon...Potrafił /na stronie, u siebie/ przyznać mi rację... pięknaja>> Twoje intencje też chyba zostały źle odczytane, ale i Ty, teraz /mam wrażenie/ że źle odczytujesz czyjeś. Pewnie, że mogę się mylić, nie jestem wszystkowiedzący, i wykasowałaś te posty... Domniemywać tylko mogę, z kontekstu ![]() Monet>> Nie wal do mnie \"panem\" proszę... Jeśli przytoczone przez ciebie słowa pochodzą gdzieś tak z początku sierpnia - to ważny jest kontekst... Miałem trochę dość i myślałem sobie, że wrócę i wygarnę kilku nickom kilka słów... Myślisz, że byłoby warto ? Bo ja przemyślałem, i doszedłem do wniosku, że mijałoby się to z celem... napiszę Ci jeszcze tak - niektórzy prawidłowo czytają między wierszami... A jeszcze - jeśli jest jakaś wątpliwość można przecież normalnie spytać...Zauważ - pikolo>> zadał normalnie zwykłe pytanie... I uważaj -mnie - nie interesuje odpowiedź... Ale, że da się normalnie rozmawiać - jestem pewien Pozdrawiam fszystkich ![]() |
2010-11-28 (20:44)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 376 575 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cytat: \"Twoje intencje też chyba zostały źle odczytane, ale i Ty, teraz /mam wrażenie/ że źle odczytujesz czyjeś.\" Robalowy Robercie - KTÓRE intencje odczytuję źle? Bardzo proszę ![]() Tak WPROST. Bez \"owijania w bawełnę\". |
2010-11-28 (20:53)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 376 577 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robal_36 Dziękuję. Za Antoine de Saint-Exupéry Czasami warto sięgnąć po cytaty…. Ot choćby ten: \"W świecie, gdzie życie tak naturalnie łączy się z życiem, gdzie kwiat nawet w powiewie wiatru łączy się z innymi kwiatami, gdzie łabędź zna wszystkie łabędzie, tylko ludzie budują sobie samotność. \" |
2010-11-28 (21:02)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 376 579 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pięknaja>> \"odczytane\" - wiesz - prawda ? ![]() no to, czyje możesz odczytywać źle... Pomyślmy... bez owijania ? - osoby, która myślała, że Ty to nie Ty... oczywiście - mogę się mylić - wnioskuję jedynie z kontekstów - postów brakuje - w dobrej wierze - wykasowałaś je ... pozdrawiam |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 183 184 185 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |