Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 148 149 150 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja) |
2010-10-14 (11:00)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 364 195 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Złośliwy zwierz z robala o i sprytny? hmmm, czy Ktoś mi tu nie schlebia ? ![]() Robiłem sobie dzisiaj taką skalę ZŁYCH emocji, przywar, cech, uczuć... I Wiecie ? *Złośliwość, taka w granicach przyzwoitości, nienapastliwa, wcale nie jest na czele mojej listy przebojów. W mojej ocenie PASKUDNE są , *chamstwo, *zawiść i *małostkowość... A w Waszych oczach NAJGORSIEJSZE jest ...? I tylko nie pisać mi tu wszyscy, że *głupota *prawda, że obejdzie się bez przykładów ? ![]() |
2010-10-14 (11:21)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 199 [ CZCIONKA MONOSPACE ] NAJGORSIEJSZE mówisz? ...hm.... chyba jednak nienawiść, okrucieństwo, zawiść, zazdrość .... A co do podejrzeń / a może to upominanie się delikatne? / o ewentualne schlebianie..... nie ustaliliśmy tu swego czasu, że bez lukrowania ma być? Tylko SZCZERZE..... ![]() |
2010-10-14 (11:59)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 652 ![]() | wpis nr 364 211 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robal>>>>>>> \"Wiesz, no nie wiem, uważasz, że zwierzęta są LEPSZE od ludzi ? hmm\" A robalu pokaż mi bardziej drapieżną istotę ,na tej planecie niż homo sapiens. Powiedz jakie znasz stworzenie,które jest w stanie w pożreć każdy inny żywy organizm? Jaki inny stwór na tej ziemi wpier.dala ,to co z ziemi wzrośnie,to co pełza skacze po drzewach ,fruwa,pływa,czy po ziemi biega? Jaki drapieżnik poluje nie w celu zdobycia pożywienia ,albo zabija dla przyjemności? W przyrodzie istnieją odwieczne prawa natury.Jeszcze. To nie zwierzęta nagminnie i premamentnie te prawa łamią. Miłego. |
2010-10-14 (12:52)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 364 217 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pikolo>> mam nadzieję, że robisz sobie jednak żarty bo, SZCZERZE, to ja obawiam się ludzi, którzy bardziej niż ludzi \"kochają\", szanują, lubią, uważają, czy jak tam zwał, zwierzęta... Ustalmy jeszcze, co rozumiemy pod pojęciem \"Lepsze\", bo gdzieś TU pisaliśmy, że jedynym celem jest przekazanie genów, więc jakie znaczenie dla tak określonego ma słowo \"lepsze\", w jakiej kategorii ? Etycznej, czy moralnej ? Piszesz \"istota, stworzenie ...\" - czy takie formy życia, jak bakterie, czy wirusy podlegają pod powyższe ? Dalej rozmawiamy o zżeraniu wszystkiego ? A i zwierzęta \"większe\", organizmy bardziej skomplikowane nie zabijają tylko i jedynie z głodu ... Owady, wszelkie robale - są \"nie z tego świata\"... O to, jakie przyjemności odczuwają, czy i z jakiego powodu - mnie nie pytaj... Jednak, że ludzie mogliby być \"lepszymi istotami\" - istotnie wydaje mi się bezdyskusyjne pozdrawiam |
2010-10-14 (13:07)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 364 223 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"Twoja pisać do moja ?\" -------------------------------------------------------- ![]() |
2010-10-14 (13:17)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 230 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slavo.... ![]() nie przejmuj się ....to TY wygrałeś..... |
2010-10-14 (13:27)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 364 234 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Ja się przejmować...? Ty mnie nie znać... ![]() |
2010-10-14 (13:34)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 237 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Cytat: SZCZERZE, to ja obawiam się ludzi, którzy bardziej niż ludzi \"kochają\", szanują, lubią, uważają, czy jak tam zwał, zwierzęta.. ********************* Obawiasz się? Dlaczego? Dla mnie to smutne….. I tak naprawdę…problem TYCH co nie potrafią kochać ludzi… Natomiast co do dalszej treści Twojego pisania ( nie do mnie- przyznaję, ale….) To jeszcze raz przytoczę słowa W.Eichelberga \" słowo „zabić” ma jednoznacznie ludzkie, agresywne konotacje. Gdy lew „zabija” gazelę to nie ma tam nikogo, kto „zabija”, ani nikogo kto jest „zabijany”. Przyroda jest jednym bytem, jedną osobą, jedną duszą. Nie może nikogo zabić, bo nic nie jest na zewnątrz niej. Żywi się sama sobą. Umierając – odradza się i odradzając się – umiera. Zabijanie ma miejsce wtedy, kiedy towarzyszy mu poczucie odrębności, poczucie „ja” i związana z nim intencja, a także uczucie chciwości, nienawiści, przyjemności czy satysfakcji. \" |
2010-10-14 (13:39)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 244 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slavo.... ![]() 2:0 dla Ciebie..... |
2010-10-14 (13:42)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 364 245 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ![]() |
2010-10-14 (14:40)![]() Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4889 ![]() | wpis nr 364 257 [ CZCIONKA MONOSPACE ] To ja też pojadę Wojciechem Eichelbergerem ... -...musimy uznać, że ludzie owego czasu żyli instynktownie, w zgodzie z nadrzędnym zmysłem i zasadą działania przyrody – a więc zabijali tylko po to, by życie mogło rozwijać się i trwać. Zabijali niewinnie. A niewinnego, nieświadomego zabijania stanowiącego niezbędny element funkcjonowania ekosystemu świata – zabijania służącego podtrzymaniu życia – nie można nazwać zabijaniem w znaczeniu ludzkim.... i -...nie potrafimy dostrzec, że zwierzęta nie zabijają. Nie potrafimy sobie wyobrazić braku poczucia odrębnego, indywidualnego istnienia – więc myślimy o nich tak jak by były ludźmi... *** |
2010-10-14 (15:20)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 364 261 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam A ja dalej będę o swoim. Problem którym się aktualnie zajmuję pochłania mnie bez reszty i dowiedziałam się,że: W Europie Wschodniej, w tym w Polsce, mogą niebawem powstać nuklearne wysypiska, wynika z raportu, o którym pisze \"Polska\". Projekt wspólnej inicjatywy państw Unii powstaje właśnie w Organizacji Rozwoju Europejskiego Składowania (ERDO). W skład ERDO wchodzi m.in. wysłannik polskiego Ministerstwa Gospodarki. Negocjacje dotyczące lokalizacji składowiska oraz tras przewozu wysoko radioaktywnych odpadów ruszają w maju. Dyskusje potrwają co najmniej dwa lata. Odpady nuklearne w Polsce? \"POLSKA\": KOMISJA EUROPEJSKA PRZYCHYLNA Odpady nuklearne w Polsce? Fot. sxc.huDla krajów członkowskich odpady radioaktywne to wielki problem W Europie Wschodniej, w tym w Polsce, mogą niebawem powstać nuklearne wysypiska, wynika z raportu, o którym pisze \"Polska\". Projekt wspólnej inicjatywy państw Unii powstaje właśnie w Organizacji Rozwoju Europejskiego Składowania (ERDO). W skład ERDO wchodzi m.in. wysłannik polskiego Ministerstwa Gospodarki. Negocjacje dotyczące lokalizacji składowiska oraz tras przewozu wysoko radioaktywnych odpadów ruszają w maju. Dyskusje potrwają co najmniej dwa lata. Chodzi o pieniądze... Nie geologia, a brak infrastruktury niezbędnej do bezpiecznego transportu dużych ilości substancji radioaktywnych jest największym problemem. prof. Mariusz Jędrysek, b. wiceminister środowiska Ku stworzeniu jednego dużego (lub kilku mniejszych) składowiska skłania się Komisja Europejska. Dzięki takiemu rozwiązaniu, kraje wchodzące w skład grupy ERDO mają zaoszczędzić nawet 25 mld euro - głosi raport unijnych ekspertów SAPIERR II do którego dotarła gazeta. Według ekspertów sam problem składowisk nie jest tak duży, jak sposób transportowania odpadów. - Nie geologia, a brak infrastruktury niezbędnej do bezpiecznego transportu dużych ilości substancji radioaktywnych jest największym problemem - mówi prof. Mariusz Jędrysek, b. wiceminister środowiska. Gdzie składować? Dla krajów członkowskich odpady radioaktywne to wielki problem. Według ekspertyz w 2040 roku taki obiekt musiałby zmieścić 25,6 ton zużytego paliwa z elektrowni jądrowych. Do tego czasu powstanie bowiem wiele nowych elektrowni. Na szczęście do składowania nikt nie będzie przymuszony. Neil Chapman nadzorujący program projektowania wspólnych składowisk podkreśla, że ERDO zwróci się tylko do gmin zainteresowanych budową. W zamian rejon taki dostanie specjalne unijne dotacje na rozwój. Jestem gotowy zamieszkać nawet za płotem składowiska. prof. Stefan Chwaszczewski, wicedyrektor Instytutu Energii Atomowej W Polsce jest kilka odpowiednich miejsc dla stworzenia takich obiektów. Ale liczy się nie tylko geologia. - Istotne są warunki społeczne. Najlepiej gdyby materiały radioaktywne były magazynowane na terenie o wysokiej stopie bezrobocia, gdyż budowa składowisk niesie ze sobą setki nowych miejsc pracy - mówi \"Polsce\" prof. Jerzy Niewodniczański, b. prezes Państwowej Agencji Atomistyki. Nawet za płotem By jednak zbudować w Polsce składowiska, należy zmienić prawo nie pozwalające dziś na import odpadów radioaktywnych. Nie bez znaczenia jest też lęk mieszkańców. Choć naukowcy przekonują, że składowiska są zabezpieczone na sto tysięcy lat. - Jestem gotowy zamieszkać nawet za płotem składowiska - mówi prof. Stefan Chwaszczewski, wicedyrektor Instytutu Energii Atomowej. http://www.tvn24.pl/0,1643805,0,1,odpady-nuklearne-w-polsce,wiadomosc.html __________________________________________________________ Myślałam,że ten artykuł to bajka ale dzisiaj miałam przyjemność rozmawiać z prezesem stowarzyszenia \"Zieloni\" i dowiedziałam się,że jednym z miast,które są brane pod uwagę jest Wałbrzych. I tak sobie pomyślałam,że chyba o***ieli Ci tam na górze. Mamy zamiar zrobić blokadę drogi, (blokadę z ludzi,przechodniów)którą aktualnie zwożą nam syf - zaangażować media i ogółem zwrócić uwagę szerszej opinii publicznej. Według powyższego artykułu już jest u nas łamane prawo,bo odpady które nam zwożą nie są w żaden sposób zabezpieczone a o stanie dróg już nie wspomnę. W dalszym ciągu pytam dlaczego MINISTER OCHRONY ŚRODOWISKA siedzi cicho i nic nie robi??? Cztery dni temu znowu był gaszony na tym składowisku pożar,nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie co poszło do atmosfery. Znajomy porobił zdjęcia tego pożaru i tak się zastanawiamy jak to wykorzystać ... Nic - tymczasem pozdrawiam wszystkich ... |
2010-10-14 (15:28)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 364 262 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Tak,tak zrobią nam śmietnisko w kraju,bo ... kasa!!! ... Bo to co nas podnieca, to się nazywa kasa, a kiedy w kasie forsa, to sukces pierwsza klasa.... ??? |
2010-10-14 (15:37)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 263 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slavo.... ![]() **************** Robert.... zacytuję za Tobą \"...nie potrafimy dostrzec, że zwierzęta nie zabijają.....\" Nie potrafimy? **************** A tak wracając do NAJGORSIEJSZYCH...... Dołożę do tej swojej listy jeszcze agresje.... I gdyby przyszło mi odpowiedzieć na pytanie KOGO warto się bać to powiedziałabym, ze ...agresywnych, mściwych , okrutnych ludzi..... |
2010-10-14 (15:48)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 271 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Madzia....temat ważny bardzo - poczytałam I przyznam, że nie mam żadnego pomysłu CO powinniśmy.... Wiem jedno. TO CZŁOWIEK wytwarza niebezpieczne odpady, i to człowiek powinien tak je składować aby nie stwarzały zagrożenia. I.... nie wiem, ale chyba wolałabym OFICJALNE, dobrze zabezpieczone składowiska, niż te \"dzikie\" Kiedyś słyszałam taką historię, być może nie wszystko pamiętam..... Chodzi mianowicie o składowisko śmieci dla Poznania. Wzięła to na swoje barki jakaś gmina tuż za granicą Poznania. Za wybudowanie składowiska gmina ta stała się jedną z najbogatszych, składowisko daje pracę wielu ludziom, a że zbudowane według najwyższych norm nie jest uciążliwe dla społeczeństwa. |
2010-10-14 (15:55)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 364 274 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pięknaja >>> spoko człowiek wytwarza i człowiek powinien to odpowiednio składować,zabezpieczać - więc dlaczego nie chcą robić tego państwa,które wytwarzają takie odpady? Brak im ziemi,miejsca? Pewnie widziałaś na moim przykładzie jak to jest \"zabezpieczane\" i \"składowane\" ... ??? |
2010-10-14 (16:01)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 276 [ CZCIONKA MONOSPACE ] \"więc dlaczego nie chcą robić tego państwa,które wytwarzają takie odpady? \" Magda - a jesteś pewna, że nie chcą? Czy nie jest to trochę tak jak...... na przykład z KAŻDYM biznesem? Jedni szukają GDZIE, a ci drudzy zabiegają , aby to u nich..... Ale....może się mylę.... |
2010-10-14 (16:04)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 364 277 [ CZCIONKA MONOSPACE ] dlatego też fajnie tam gdzie bezrobocie spadnie??? hihih dobry argument - fakt ... |
2010-10-14 (16:25)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 364 280 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A nie? Wszak PRODUKCJĄ niebezpiecznych odpadów może \"pochwalić\" się i przemysł, i rolnictwo, i służba zdrowia. GDZIEŚ te odpady należy w sposób KONTROLOWANY przechować, zniszczyć... Każdy biznes , który chcemy rozwinąć musi mieć biznesplan a więc i ręce do pracy. Zobacz GDZIE lokują się RÓŻNE firmy wchodzące na polski rynek. ******************* Problem JAKOŚCI zabezpieczenia tychże odpadów- to odrębny temat. |
2010-10-14 (16:42)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 364 282 [ CZCIONKA MONOSPACE ] pięknaja >>> powrócę do pytania... W krajach Unii Europejskiej też istnieje bezrobocie,tam też można składować i zabezpieczać... Wystarczająco mamy swoich odpadów z którymi sobie nie radzimy. Więc jeżeli chodzi o moje stanowisko w tej sprawie to kategoryczne NIE i koniec. Wystarczy przyjechać tutaj do mnie,zobaczyć,powdychać ... i zakładam się,że wtedy też i obraz tego wszystkiego jest inny taki bardziej rzeczywisty. A tak na marginesie,za 1 tonę składowania odpadów przemysłowych firma Mo-Bruk dostaje koło 1000zł - w jednym tirze mieści się koło 25 ton - kilka tirów dziennie? Niby powinna być kasa na zabezpieczanie tego składowiska i co? Dlatego tez i z tego powodu kategoryczne NIE ... |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 148 149 150 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |