| Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 142 143 144 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |
| Przewiń wpisy ↓ | Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja) |
2010-10-11 (22:00) pięknajaData rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 | wpis nr 363 620 [ CZCIONKA MONOSPACE ] No… ponieważ jakieś sygnały do mnie docierają, że TO już ZBYT poważne się stało i jak nic w takim nastroju to 2012 nie doczekamy to może tak teraz mniej poważnie? Albo w ogóle NIEPOWAŻNIE ? |
2010-10-11 (22:05) pięknajaData rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 | wpis nr 363 621 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A żeby było mniej poważnie, to taki kawał .... (przeczytałam) *************** Kogut zniósł jajko na granicy polsko-niemieckiej. - Do kogo będzie należało jajko? - Do nikogo, bo przecież kogut nie ZNOSI jaj! |
2010-10-11 (22:10) madzia77Data rejestracji: Ilość postów: | wpis nr 363 622 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Witam szanownych kolegów i koleżanki.. Ja tam ZUS nigdy ani grosza ... niech gdzie indziej szukają jeleni. Ewentualnie prywatny fundusz i w nieruchomości. Na co dzień widzę po 30 latach pracy... 1100 zł. Dziękuję i pozdrawiam ZUS |
2010-10-11 (22:26) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 623 [ CZCIONKA MONOSPACE ] 32 lata pracy. Zarobki od najniższej krajowej do sporo ponad przeciętną. Teraz 1500 chciałabym. Wystarczyłoby. Nie chce mi się na ten temat pisać. Wkurza mnie jedno. Dlaczego emerytury i renty są opodatkowane To są pieniądze składane przez lata pracy, od których był naliczany podatek. Więc z jakiej racji ponownie się ten podatek pobiera? To jest rozbój w biały dzień. To okradanie tych, którzy przez lata pracowali dla tego państwa, dla społeczeństwa, a teraz, gdy już nie mają zdrowia i siły przebicia, okrada się ich. Sprawa druga: Podwyższanie wielu emerytalnego jest paranoją w sytuacji, gdy mamy bezrobocie i ludzie są bez pracy. Starzy będą zatrudnieni, ze zdrowiem już zszarganym, więc zwolnienia lekarskie będą częstsze niż wśród ludzi w młodym wieku. Za zwolnienie chorobowe będą płacić. Młodzi i zdrowi będą korzystali z pomocy społecznej, bo przecież muszą z czegoś żyć. Stracą motywację do pracy, stracą chęć do jej szukania, przyzwyczają się do żebrania. Zwykła demoralizacja i degradacja społeczeństwa. Nie wyobrażam sobie robotnika na rusztowaniu pod 70-tkę. Nie chciałabym być operowana przez chirurga, któremu ręce się trzęsą, kręgosłup wysiada od stania przy stole operacyjnym, a przed oczyma ma mroczki od wpatrywania się we wnętrze ciała. Po 50-tce każdemu już coś dolega, w tym wieku nie ma ludzi w pełni sprawnych. Jak można być tak krótkowzrocznym? Można przedłużyć wiek przechodzenia na emeryturę tylko wówczas, gdy brakuje rąk do pracy. Skazywanie z premedytacją młodych na bezrobocie jest przestępstwem. |
2010-10-11 (22:29) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 624 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Zaczęłam pisać przed tymi sygnałami. Nie przepraszam. Nie mam za co. Napisałam prawdę. |
2010-10-11 (22:33) madzia77Data rejestracji: Ilość postów: | wpis nr 363 630 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobia1 >>> nie widzisz robotnika na rusztowaniu pod 70? Dobry przykład - ja nie widzę MASZYNISTY pod 70 ... Wiek emerytalny? Chyba ktoś kto ustanawiał taki przepis/ustawę nie brał pod uwagę średniej długości życia (a może i brał stąd ta właśnie ustawa). Dziwne dla mnie jest to,że w razie śmierci najbliższej osoby zachowuje się tylko prawo do pochówku z ZUS ( obecnie 4 tys z groszami,wcześniej 6 tys z groszami) Co dzieje się z kasą zbieraną przez męża,brata,matkę itp. dlaczego ich pieniądze mają zostać w ZUS a ma ich nie dostać ktoś najbliższy? O opodatkowaniu rent,emerytur nie wspomnę ale mamy to na co się godzimy ... |
2010-10-11 (22:37) Robal_36Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4892 | wpis nr 363 633 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobia1>> Jak zwykle - nic dodać nic ująć Sygnalizator, powinien wybaczyć, bez znaczków skarbowych pięknaja>> Piszesz, że JAJEK nie znosi ? A to, może Ty na te rolnictwo i żywność ? Drogie Panie - oglądałyście może dzisiejsze losowanie ? Pani prowadząca miała taki CIEKAWY naszyjnik... Jak myślicie, to jakiś znak ? |
2010-10-11 (22:38) pięknajaData rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 | wpis nr 363 634 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia masz rację….że wysokość emerytur i rent jest żenująca; a waloryzacja tychże jest więcej niż żenująca Ale... aby tak być w porządku - pieniądze na ZUS NIE były opodatkowane, stąd ten podatek Ja WIEM, że to i tak NIC nie zmienia Gdyby tak człowiek kiedyś tam miał w sobie tę \"żyłkę kombinatora\" To tak prosto można było \"załatwić\" i godną emeryturę i godną rentę. Aaaa i wcale nie trzeba było być blisko koryta. |
2010-10-11 (23:01) pięknajaData rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 | wpis nr 363 638 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Żadne rolnictwo i żywność… Ja tam jem, żeby żyć a nie odwrotnie… Losowanie oglądałam (?) , ale ZUPEŁNIE nie patrzyłam na naszyjnik, Ba….nawet nie - na prowadzącą to cudowne widowisko Coś mi się widzi , że w tym temacie to do torsana powinieneś |
2010-10-11 (23:51) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 647 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknaja, były opodatkowane. Rozpoczęłam karierę zawodową w czasach, gdy podatki potrącano od poborów na liście płac, nie w zbiorówce od zakładu pracy. Między innymi do moich obowiązków należało prowadzenie kasy. Bodajże do 999 zł zarobki były nieopodatkowane. O 100 zł już tak. Na liście płac były także rubryki: podatek, składka emerytalna. Czarno na białym. Było także tzw. \"bykowe\". Tow. Gierek znosił to opodatkowanie (na listach płac) resortami. Pamiętam, że na pierwszy ogień w naszym mieście poszły stocznie. W budżetówce trzeba było poczekać jeszcze 2 lub 3 lata. Potem zakłady pracy odprowadzały zbiorczo. Umowa o pracę opiewała już na pensję bez podatku, czyli netto, więc ludzie nie widzieli tego opodatkowania, które faktycznie było. Moja mama była główną księgową, miała jeden pełny etat i dwa półetaty, więc w domu sporo pracy nadganiała. Dlatego, że ten podatek potrącano, to emeryci i renciści już nie płacili podatku. Nie wspomnę, że leki na receptę mieli za darmo, tak jak w każdym cywilizowanym kraju. Ja naprawdę wiem co piszę. Z dokumentacją księgową miałam do czynienia na co dzień, nie zawsze w pracy, ale zawsze w domu. Ojciec był inspektorem kontroli finansowej i często wieczorami pisał sprawozdania z kontroli, ja sobie z ciekawości czytałam. Odnośnie zasiłku pogrzebowego - był w wysokości 3-krotnej emerytury, renty lub pensji zmarłego. Był wypłacany osobie mającej rachunki związane z pochówkiem. W wielu dziedzinach okazuje się, że ten nasz komunizm/socjalizm miał czasem bardziej ludzką twarz niż demokracja. Przynajmniej na pokaz i bez zbytniego krzywdzenia tych najsłabszych. W tej chwili to ich najwięcej okradają, bo najłatwiej. Idę spać, po jaką c.h.o.l.e.r.ę mam się denerwować czymś, na co nie mam żadnego wpływu. Dobrej nocy. |
2010-10-12 (00:25) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 648 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jeszcze coś mi się przypomniało. Za tzw. komuny - przy wyliczeniach rent i emerytur - nie wliczano do do staży pracy lat przepracowanych przed wojną. Ludzie starsi, niezdolni do pracy, po wojnie nie mieli takich świadczeń Mój dziadek z chwilą zakończenia wojny miał 69 lat i pomimo tego, że całe dorosłe życie pracował, nie otrzymał żadnej emerytury. Był na utrzymaniu dzieci. Zresztą memu ojcu, gdy przechodził na rentę inwalidzką po udarze mózgu, także nie zaliczono przedwojennych lat pracy. Do czego zmierzam? Otóż, do otrzymania emerytury potrzeba była co najmniej 20 lat pracy. Wyjątek stanowili jacyś prominencji, najczęściej na usługach UB i SB. A więc pierwsze oficjalne emerytury mogły być wypłacane 20 lat po wojnie, czyli od 1965 roku. Przez te 20 lat od wszystkich pracujących wpływały składki do ZUS-u, natomiast emerytur nie było. Gdzie się podziały te pieniądze? One powinny były procentować, by pierwsi emeryci z rocznika 1965 mogli zacząć z nich korzystać. Po drodze, w tym dwudziestoleciu przybyło trochę rencistów, którzy także musieli mieć jakiś wymagany staż pracy. Logicznie rzecz biorąc, to w 1965 roku ZUS dysponował ogromnymi funduszami na poczet wypłacanych emerytur. Budżet jest budżetem. Tm nie powinno być przesunięć w wydatkach pomiędzy paragrafami. Na tym on polega. To nie prywatna firma, która wypracowuje dochody i wydaje ile chce i na co chce. No, niechby nawet na odbudowę stolicy poszło 50%, a gdzie reszta? Wobec tego szlag mnie jasny trafia, gdy ciągle słyszę, że młodzi pracują na renty i emerytury dla tych już niepracujących. To ja sama pracowałam na swoje świadczenie. A jeżeli ZUS te moje pieniądze prześwistał, to ktoś odpowiedzialny powinien za to ponieść konsekwencje nie tylko karne, ale i finansowe. Bo okradł ludzi, nie tylko z pieniędzy, ale i z godności. Bo wmawia się młodym ile to do tych darmozjadów emerytów trzeba dokładać. Ja chcę tylko to co moje. Nie potrzebuję, by ktokolwiek na mnie pracował. Sama wystarczająco na siebie zarobiłam. A teraz mam być zbędnym śmieciem? Nie łudźcie się, każdego to czeka. |
2010-10-12 (09:38) Robal_36Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4892 | wpis nr 363 670 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknaja>> Cudowne zjawisko ? hihi fobia1>> Wiedziałem, że to dziwny kraj... Ale ten, opisany przez Ciebie, początek emerytur po wojnie - SZOK Jakaś złośliwa duszyczka napisze>> robal wiecznie zdziwiony ? |
2010-10-12 (10:04) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 674 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknaja, chyba masz rację z tymi podatkami, chociaż tak do końca to nie mam pewności. Przy prowadzeniu działalności gospodarczej odlicza się od przychodu wydatki na ZUS. Jak to wygląda obecnie w budżetówce nie mam pojęcia. Zakłady budżetowe nie wypracowują zysków. Ale to wyższa ekonomia. Pies im... Wracając do początków mej pracy, dobrze pamiętam, jak wówczas to wyglądało. Początkowo był tylko podatek, w którym mieściła się składka na emerytury i ubezpieczenie. Ten podatek był płacony od pensji brutto. Potem to rozgraniczono na liście płac, czyli osobno składka i osobno podatek, jednak w sumie nie stanowiło to żadnej różnicy. Kwota się zgadzała. A zresztą, dam sobie z tym spokój, szkoda dnia. Upieram się tylko przy tym dwudziestoleciu tuż po wojnie. Naprawdę składki na ZUS wpływały, ale emerytur oficjalnych nie było, gdyż nikomu nie zaliczano do stażu pracy lat przepracowanych za sanacji, zaś wymagany minimalny staż do otrzymania emerytury wynosił 20 lat. Wyjątek, to branże uprzywilejowane. Jednak i tam trzeba było nieco popracować, by skorzystać z tego świadczenia. Udanego dnia wszystkim... |
2010-10-12 (10:51) PikoloData rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 652 | wpis nr 363 678 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia1>>>> \"Zakłady budżetowe nie wypracowują zysków. Ale to wyższa ekonomia.\" Są takie które wypracowują.W magistracie już prawie nic nie załatwisz za free. Odpisy aktów urodzenia,DO,Prawa Jazdy ,dowody rejestracyjne,wszelkie kserokopie,mapki geodezyjne,wtórniki -za wszystko becelujesz.A kolejki do ajencji banku w urzędzie zawsze. |
2010-10-12 (11:17) Robal_36Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4892 | wpis nr 363 682 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Takiego pomysła mam... Magistraty - skoro one takie rentowne, niech podniosą stawki opłat .. wszystko inne sobie spokojnie pozamykajmy... no i mamy- krainę mlekiem i miodem płynącą ? |
2010-10-12 (11:28) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 683 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Jasne Robalu. O zyskach oświaty już nie wspomnę. Tylko patrzeć, gdy rodzice zaczną bulić za wywiadówki. |
2010-10-12 (11:37) Robal_36Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4892 | wpis nr 363 685 [ CZCIONKA MONOSPACE ] O nie ! Oświata zdecydowanie zostaje DARMOWA oczywista poza drobiazgami typu - komitety szkolne i klasowe, ochrona, i największy drobiazg - podręcznikami, bo korki i zajęcia dodatkowe - to inna (?) bajka ... |
2010-10-12 (11:45) fobia1Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 | wpis nr 363 687 [ CZCIONKA MONOSPACE ] A ja się zapytowuję dlaczego od pieszych nie pobiera się podatku drogowego? Łazi taki po chodnikach, niszczy nawierzchnię i nic go to nie kosztuje. Na jezdniach włazi bezczelnie na pasy i zdziera farbę. A dziura budżetowa rośnie. |
2010-10-12 (11:47) Robal_36Data rejestracji: 2010-02-28 Ilość postów: 4892 | wpis nr 363 688 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Fobia1>> to nic osobistego , ale... pięknaja>> proszę wykasować dwa ostatnie wpisy, bo przeczytają i stwierdzą, że lud rzeczywiście... |
2010-10-12 (11:53) pięknajaData rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 | wpis nr 363 689 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Robal poczytałam sobie i przyznam, że nie bardzo wiem dlaczego? jeżeli tylko uzasadnisz.... A poza tym tak się zastanawiam....hm....może powinna o jakiejś opłacie pomyśleć..... |
| | Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 142 143 144 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |