Dodaj wpis w tym temacie
Spis tematów | Strona: 1 2 ... 108 109 110 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |
Przewiń wpisy ↓ | Poważne i niepoważne rozmowy o wszystkim (moderator tematu: pięknaja) |
2010-09-25 (17:39)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 359 155 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Mnie na tym forum już różnie traktowano, dosłownie i w podtekstach. Ostatnio zostałam moherem. Walczyć z tym nie mam zamiaru, to tylko podgrzewa atmosferę i dopinguje tych oszołomów. Wszędzie narasta agresja, przemoc, panuje kult pieniądza, brak poszanowania drugiego człowieka. Chyba nic tego nie powstrzyma, może tylko jakaś bomba, albo inny porządny wstrząs. W przeciwieństwie do Pięknej-jej (jak odmieniać?) oglądam programy informacyjne w TV i przesiewam je przez sito. Nie wszystkie informacje są lukrowane. Ostatnio dowiedziałam się o lekarzu usuwającym ciąże, których NIE BYŁO. Czego wymagać od ludzi, gdy lekarz okalecza pacjentki wmawiając im ciąże, które następnie pod narkozą rzekomo usuwa. Oczywiście robi to dla kasy. Przecież to zbrodnia. Proszę nie mylić tego z faktyczną aborcją, to inna bajka. Na ten temat się nie wypowiadam. W ogóle to ta obecna sytuacja przypomina mi dzicz spuszczoną ze smyczy. Kilkadziesiąt lat marazmu, a potem wolność, pełne półki w sklepach, towar, o którym przedtem się nie słyszało. Nie wszyscy potrafili przejść przez transformację bez szoku. Jedni popadli w skrajną nędzę, inni zaczęli zbijać kokosy na oszustwach. Jest jeszcze złoty środek, do którego należy duża część społeczeństwa. Pracują uczciwie, żyją mniej więcej na tym samym poziomie jak wcześniej. Młodym ludziom imponuje bogactwo, szpan. Chcą mieć dużo i szybko. Nie potrafią zrozumieć, że nawet absolwent z kilkoma fakultetami jest tylko początkującym pracownikiem, który doświadczenie zawodowe zdobywa pracując i jego wynagrodzenie będzie rosło wraz ze stażem pracy, a nie zależy od ilości posiadanych dyplomów. Tak było zawsze, jest i będzie. Rośnie więc grupa niedowartościowanych, agresywnych frustratów pod krawatem, wyładowujących swą agresję na innych. Inna sprawa to łatwy dostęp do wszelkiego rodzaju dopalaczy i narkotyków, często branych dla dodania pewności siebie. Na to potrzeba pieniędzy, trzeba je zdobyć. Najłatwiej wyrwać staruszce torebkę, albo rąbnąć w głowę spacerującego z psem emeryta. No i ten seks, temat modny, bez którego nawet na tym forum niektórym jest nudno. Jeszcze niedawno nastoletnie dziewczyny chichocząc szeptały między sobą o sprawach damsko-męskich. Teraz idą na wagary do galerii handlowych i w toalecie oddają się za marne grosze, by kupić sobie ciuch lub kosmetyki. Wcale tego nie ukrywają, wręcz wyśmiewają się z tych mniej \"zaradnych\". Mogłabym długo pisać, podawać wiele przykładów wypaczania mózgów. Tylko co to da? Tego się nie powstrzyma. Tak przez idiotów jest rozumiany postęp. Identycznie postępem nazywa się eutanazję. Podobno u nas jej nie ma. Czy na pewno? A jak nazwać coraz bardziej utrudniony dostęp do leczenia? Przecież to to samo. Taki przykład dajemy młodym ludziom. Oni nie są ślepi i głusi. Oni w tym wyrastają, przyswajają jako wzorce normalności. I będzie jeszcze gorzej, bo ta normalność staje się coraz bardziej nieludzka i akceptowana. Kończę, pewnie znowu zostanę moherem. No i dobrze. Wolę być moherem niż naćpaną ***ą. |
2010-09-25 (23:03)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 359 250 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Już w filozofii starożytnej pojawiło się pytanie …\"dlaczego istnieje zło\" Czyli …temat stary jak świat…… I jak świat światem, w kazdej epoce naszych dziejów byli i Ci żyjący w nędzy, i Ci zbijający kokosy na oszustwach i Ci wybierający \"złoty środek\" Wierzę, że jednak przewazająca część społeczeństwa to ten środek własnie Ja zdecydowanie wolę widzieć w ludziach dobro. Ale to nie jest \"temat medialny\", nie będzie tematem dnia najbliższego wydania wiadomości, nie będzie na pierwszych stronach gazet. I tak się zastanawiam, czy aby na pewno tego \"chamstwa, agresji, złodziejstwa, kurewstwa charakterów \" JEST więcej czy po prostu ten TEMAT się lepiej sprzedaje. Czy my pisząc tu o tym, nie dokładamy się z \"karmieniem\" tegoż. Dlaczego z taką lubością przez wiele godzin WSZYSCY zajmują się np.. nastolatkiem, który pobił nauczyciela……..a nie tym, który dajmy na to pomaga ciężko chorym dzieciom spełniać marzenia? Czy to nie my…… chętniej sięgamy w kiosku po plotkarski Fakt, niż jakikolwiek wartościowszy tytuł? Czy to nie my sadzamy nasze dzieci przed telewizorem włączając jedną z \"cudownych\" kreskówek zamiast poczytać książkę? Czy to nie od siebie powinniśmy zacząć \"naprawę Świata\" ? Naiwnie i optymistycznie.....dobranoc... |
2010-09-25 (23:52)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 359 252 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknaja \"Czy my pisząc tu o tym, nie dokładamy się z \"karmieniem\" tegoż.\" Oczywiście, ale to właśnie Ty poruszałaś to zagadnienie prawie od początku. Ja zaś milczałam, by w końcu wybuchnąć. Bo może właśnie taki wybuch zamknie te lamenty nad tym jak to źle się dzieje itp. Szmatławców nie kupuję nie karmię się nieszczęściami i wszech panoszącym się chamstwem. W TV oglądam reportaże o ludziach czyniących dobro. Dużo jest takich programów, jak się chce można na nie trafić. Zawsze było zło i dobro. Ja karmię się tym dobrem, bo szkoda mi życia na frustracje. Nie jęczę, że jest mi źle, chociaż nie mam samochodu, nie wymieniłam okien (nie stać mnie), chociaż wieje mi jak jasny gwint, na podłodze ciągle płytki PVC (da się z tym żyć), pralka się popsuła, więc kupiłam badziewie za 180 zł i w tym piorę bieliznę, a wierzchnie ubrania piorę ręcznie. Zajmuje mi to dużo czasu, ale przy okazji mam gimnastykę i siłownię, takie 2 w 1. Telewizor wysiadł, więc kupiłam 14-calowy. Dla mnie wystarczy. Nie muszę mieć ekranu na pół ściany. I żyję, cieszę się tym życiem, cieszę się, że mam mieszkanie, mam ciepłą wodę i centralne ogrzewanie. Byleby tylko zdrowie było i spokój. Nic więcej nie pragnę. A gdy nadejdzie mój koniec chciałabym, by stało się to we śnie. I to wszystko. Szkoda zdrowia na walkę z wiatrakami. |
2010-09-26 (00:37)![]() Data rejestracji: 2010-08-23 Ilość postów: 27 ![]() | wpis nr 359 257 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Pięknaja ![]() Uważam,że powinnaś założyć nowy wątek (temat)na tym forum. Np.nagłówek>\"Naiwnie i optymistycznie.....dobranoc... \" Nie chcę być złośliwy.Wiem jak ekspresyjnie kobiety potrafią opisać świat, jaki nas otacza.W kilku zdaniach przedstawiłaś nam swój światopogląd.Nie chciałbym z Tobą polemizować na temat Platona ,bo jak domniemam to o niego chodziło gdy wspomniałaś o starożytności.\"czym jest zło i czy zło jest konieczne?\".Taki F. Nietzsche zrozumiał takich ludzi jak Platon.Opisał to dość ciekawie i zrozumiale. Multipasko obserwuję od niedawna.Czytam, tak trochę wybiórczo posty. Wcześniej KURKA ,teraz Fobia, zwróciła moją uwagę.Wydawało mi się ,że takie forum powinni dominować faceci.Jednak ku mojemu zaskoczeniu tak nie jest ![]() Pozdrawiam NomaX |
2010-09-26 (08:46)![]() Data rejestracji: 2005-11-07 Ilość postów: 652 ![]() | wpis nr 359 279 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Hello! \"Bezwzględne zło wywołuje konieczność istnienia bezwzględnego dobra.\" To wymyślił jakiś mądrala - Aldous Huxley . Ja od siebie dodam -I vice versa. Miłej niedzieli |
2010-09-26 (09:00)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 359 281 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobia1 >>> dużo racji w tym co piszesz,ja jednak skłaniam się odnośnie \"wzorców\" iż wynosi się je z domu ... przynajmniej w bardzo dużym odsetku. To w domu dzieci spędzają większą część swojego życia i tam mają swoje \"ideały\" które naśladują w życiu dorosłym. A że media próbują nam z mózgu wodę robić kreując jakieś tam \"modne\" zachowania to wiemy nie od dziś. Kwestia tego czy ktoś mądry i żyje po swojemu,czy ktoś głupi i próbuje nadążyć za \"modą\" kreowaną przez innych. Sama sporadycznie oglądam telewizję czy czytam \"brukowce\" bo szkoda mi po prostu czasu.Ograniczam się do wiadomości, co dzieje się w moim kraju no i na świecie ... chociaż do tego też z dystansem. A czy w czasach obecnych dzieje się gorzej jak \"kiedyś\" - trudno wyczuć - chociaż myślę,że raczej nic się nie zmieniło ... Odnośnie \"wiadomości\" nam serwowanych - wiadomo sensacja lepiej się sprzedaje jak \"coś dobrego\" i to jest przykre,bo w takim układzie czyżbyśmy byli \"wygłodniałym stadem żądnym krwi\"? NomaX >>> widzisz,my KOBIETY potrafimy jednak ![]() |
2010-09-26 (09:38)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 359 285 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobia 1 napisała: \"Ja karmię się tym dobrem, bo szkoda mi życia na frustracje\" I o TO właśnie mi chodzi...... Nomax......po pierwsze dziękuję za radę .....\"Uważam,że powinnaś założyć nowy wątek \" .....myślę, że w TYM temacie jak najbardziej to pisanie jest na miejscu. Po drugie.... ja nie \"czym jest zło i czy zło jest konieczne?\" , a \"\"dlaczego istnieje zło\"....... Po trzecie.....miło, że do nas dołączyłeś.... Madzia, Pikolo ...... ![]() Miłej i spokojnej wszystkim.....optymistycznie. |
2010-09-26 (12:13)![]() Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ![]() | wpis nr 359 309 [ CZCIONKA MONOSPACE ] czytam i czytam i nie mogę nic napisać w temacie \"dobro i zło\" nie mogę z prostej przyczyny.... musiałabym bardzo dużo napisać o sprawach o których nie chcę ...... jedno wiem na pewno ostatnio mi najwięcej krzywdy wyrządziły tzw. mohery biegające co niedziela i na wszystkie możliwe święta i nabożeństwa do kościółka pozdrawiam |
2010-09-26 (12:26)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 359 314 [ CZCIONKA MONOSPACE ] http://www.youtube.com/watch?v=pRpeEdMmmQ0&ob=av3e ![]() |
2010-09-26 (13:08)![]() Data rejestracji: 2008-10-27 Ilość postów: 272 ![]() | wpis nr 359 325 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..............a może dwa łyki statystyki dla niektórych zainteresowanych (za vikipedią) Statystyka Grupa określana mianem \"Moherowych Beretów\" doczekała się szczegółowej analizy przeprowadzonej przez jedną z firm zajmujących się przetwarzaniem danych osobowych[8]. Według badań tej firmy, moherowe berety stanowią 3,1% polskiego społeczeństwa. Opisywaną grupę scharakteryzowano jako w większości małżeństwa po 50 roku życia, których dzieci opuściły już rodzinny dom. 80% jej członków zakończyło edukację na szkole podstawowej bądź zasadniczej szkole zawodowej, 36% to pracownicy fizyczni. Według analizy, są to osoby stroniące od nowoczesności (ponad 50% nie ma konta w banku, a z telefonu komórkowego korzysta tylko jedna czwarta). Analiza wykazała też, że z powodu niskich zarobków osoby te pilnie strzegą, by rachunki nie przekraczały miesięcznie 100 zł, a na zakupy chodzą do małych sklepów lub do dyskontów spożywczych. W wolnym czasie pracują na działce, rozwiązują krzyżówki i szarady oraz wędkują. Mała cześć spośród ankietowanej grupy wyjeżdża - 73% spędza urlopy w swoich domach. |
2010-09-26 (13:14)![]() Data rejestracji: 2008-10-27 Ilość postów: 272 ![]() | wpis nr 359 331 [ CZCIONKA MONOSPACE ] ..............a może dwa łyki statystyki dla niektórych zainteresowanych (za vikipedią) Statystyka Grupa określana mianem \"Moherowych Beretów\" doczekała się szczegółowej analizy przeprowadzonej przez jedną z firm zajmujących się przetwarzaniem danych osobowych[8]. Według badań tej firmy, moherowe berety stanowią 3,1% polskiego społeczeństwa. Opisywaną grupę scharakteryzowano jako w większości małżeństwa po 50 roku życia, których dzieci opuściły już rodzinny dom. 80% jej członków zakończyło edukację na szkole podstawowej bądź zasadniczej szkole zawodowej, 36% to pracownicy fizyczni. Według analizy, są to osoby stroniące od nowoczesności (ponad 50% nie ma konta w banku, a z telefonu komórkowego korzysta tylko jedna czwarta). Analiza wykazała też, że z powodu niskich zarobków osoby te pilnie strzegą, by rachunki nie przekraczały miesięcznie 100 zł, a na zakupy chodzą do małych sklepów lub do dyskontów spożywczych. W wolnym czasie pracują na działce, rozwiązują krzyżówki i szarady oraz wędkują. Mała cześć spośród ankietowanej grupy wyjeżdża - 73% spędza urlopy w swoich domach. |
2010-09-26 (13:48)![]() Data rejestracji: Ilość postów: ![]() | wpis nr 359 345 [ CZCIONKA MONOSPACE ] deprim >>> zamieściłeś statystykę,ale co z niej wynika? |
2010-09-26 (14:08)![]() Data rejestracji: 2003-09-15 Ilość postów: 5409 ![]() | wpis nr 359 351 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Temat \"mohery\"? No to niech będzie. Jestem przeciwieństwem wszystkich punktów charakterystycznych przytoczonych przez deprima, a także nie należę do grupy moherowej wg Kathy. Jestem katoliczką, wierzę w Boga, a w kościele byłam ostatnio ponad 20 lat temu. Dla mnie idealnym miejscem do rozmowy z Bogiem jest odosobnienie, cisza i spokój nie zakłócane nawet muzyką organową. Takie warunki mam w swoim mieszkaniu, późnym wieczorem, nawet nocą, gdy już nie jeżdżą tramwaje. Teraz punkty Deprima: 1) \"Opisywaną grupę scharakteryzowano jako w większości małżeństwa po 50 roku życia\" - odpada, jestem już dawno sama. 2) \"dzieci opuściły już rodzinny dom\" - pasuje, ale to chyba normalne, że dorosły syn zakłada własną rodzinę. Widocznie \"nie mohery\" mają maminsynków. 3) 80% jej członków zakończyło edukację na szkole podstawowej bądź zasadniczej szkole zawodowej - odpada, moja edukacja trwała dłużej. 4) 36% to pracownicy fizyczni - odpada. Zawsze pracowałam głową. 5) osoby stroniące od nowoczesności (ponad 50% nie ma konta w banku, a z telefonu komórkowego korzysta tylko jedna czwarta). - odpada. Mam konta w dwóch bankach i staram się płacić za zakupy kartą debetową (nie mylić z kredytową). Z telefony komórkowego korzystam od 15 lat. Obecnie mam w dwóch sieciach. 6) Analiza wykazała też, że z powodu niskich zarobków osoby te pilnie strzegą, by rachunki nie przekraczały miesięcznie 100 zł, a na zakupy chodzą do małych sklepów lub do dyskontów spożywczych. - odpada. Rachunki 100 zł miesięcznie? To jakaś paranoja. Za samo mieszkanie płacę ponad 500 zł, zaś zakupy przekraczają wielokrotnie tę kwotę. Fakt, kupuję w małych sklepach przy domu, w których codziennie jestem i widzę czy towar jest świeży, czy też leży już kilka dni. Nie znoszę tłumu w hipermarketach i tych - pożal się Boże - promocji. Lubię świeże i zdrowe jedzenie. 7) W wolnym czasie pracują na działce, rozwiązują krzyżówki i szarady oraz wędkują. - odpada. Działki nie mam, nie wędkuję, a krzyżówki czasami rozwiązuję, gdy mam problem z zaśnięciem. Wolnych chwil mi brakuje. 8) Mała cześć spośród ankietowanej grupy wyjeżdża - 73% spędza urlopy w swoich domach. - Nie wyjeżdżam, z dwóch powodów: brak finansów i ze względu na stan zdrowia, którego nie mogę podleczyć nawet w sanatorium (najwyższe stadium choroby lokomocyjnej). Mogę chodzić pieszo, ale nawet przejażdżka tramwajem lub autobusem czyni ze mnie inwalidkę na kilka dni. Nikomu tego nie życzę. No i taki ze mnie moher. A jeszcze niedawno marzyły mi się podróże i teraz, gdy mogę to zrealizować (zamieszkać w Londynie, syn mnie chce ściągnąć do siebie) zastanawiam się jak ja tam dotrę. Chociaż, tak na wszelki wypadek, wstępnie zapewniłam już sobie asystę mojego lekarza. W jego obecności czuję się bezpiecznie, kilka razy zawiózł mnie nad morze i na cmentarz na groby najbliższych. ________________ A teraz ogólnie o moherach. Czy to dziwne, że człowiek rozwiązuje krzyżówki, że chodzi do kościoła, że nie zakłada konta w banku (bo musiałby ciągle wybierać pieniądze by kupić np. chleb), że oszczędza pieniądze (mała emerytura), nie wyjeżdżą (bo targanie bagażu przekracza jego siły)? Ludzie, opamiętajcie się. Każdy, gdy mu zdrowie dopisze będzie żył ponad 50 lat. Praca na działce to samo zdrowie, a nie żadna moherowa cecha. Wędkowanie to wyciszający, odprężający sport. Znam starsze małżeństwa dobiegające 70-ciu lat, prowadzące sklepy, mające swoje małe biznesy i bardzo aktywne zawodowo, którym już brak czasu na rozwiązywanie krzyżówek. Na moim osiedlu są takie dwa sklepy. Jedno z tych małżeństw, oboje po podstawówce, lepiej sobie radzi niż niejeden 30-latek. Sklep, działka i co roku wyjazdy - rajdy po rodzinie w całym kraju. Co za kretyńskie badania i idiotyczne kryteria. To tylko idiota może takie coś wymyślić. Czy nie szkoda na to czasu i pieniędzy? Chyba lepiej popracować na działce, poobcować z przyrodą i rozwiązać krzyżówkę. Wówczas się nie zdurnieje do reszty. |
2010-09-26 (14:32)![]() Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ![]() | wpis nr 359 360 [ CZCIONKA MONOSPACE ] fobia1 nie będę się rozpisywać bo nie mam ochoty dla mnie nie jesteś moherem moher wg kathy: osobnik (różnej płci) łazi do kościoła jak na jarmark z nauk kościoła nie bierze nic pozdrawiam |
2010-09-26 (14:33)![]() Data rejestracji: 2008-10-27 Ilość postów: 272 ![]() | wpis nr 359 361 [ CZCIONKA MONOSPACE ] żeby nie było, że moherowe berety to tylko \"po podstawówce\" może jeszcze jeden fragment z Vikipedii: Środowisko: \"Moherowe berety\" Epitet ten spowodował wiele nawiązań do wypowiedzi Donalda Tuska także w samym środowisku Radia Maryja. Określenie, które miało mieć wydźwięk negatywny okazało się wielką dumą i zaszczytem dla słuchaczy Radia Maryja. Wiele znanych osób z życia publicznego sprzeciwiało się pogardzaniu m.in. przez polityków związanych z Platformą Obywatelską słuchaczkami i słuchaczami toruńskiej rozgłośni i sami zaczęli przyznawać się do tego,że słuchają tego radia i darzą je wielkim szacunkiem. Do słuchania Radia Maryja i utożsamiania się z grupą \"moherowych beretów\" przyznała się m.in. Irena Kwiatkowska, dla której Radio Maryja i Nasz Dziennik są całym jej życiem[2], Wojciech Kilar, który w 2007 stwierdził na łamach Gościa Niedzielnego: \"Ja powiedziałem (...), że dzięki Radiu Maryja pamięta się w Polsce, że istnieje Kościół, że był Chrystus, że Bóg istnieje, że jest religia, że jest Dekalog, osiem błogosławieństw, że to jest ważne... Gdybym jednak miał wybierać między kobietą w moherowym berecie a publicystą Gazety Wyborczej, to duchowo bliżej jest mi do tej kobiety (...).\" |
2010-09-26 (14:47)![]() Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ![]() | wpis nr 359 364 [ CZCIONKA MONOSPACE ] aleś mnie deprim wqrwił jeśli mowa o toruńskiej rozgłośni psia mać to: mój dziadek śp. był namiętnym słuchaczem owego tałatajstwa i darczyńcą tudzież gdy zmarł, poinformowaliśmy o tym toruńskie towarzystwo, nawet mszę odprawili na antenie w intencji po czym po 3 miesiącach przyszło ponaglenie do wpłaty bo wpływu gotówki nie odnotowali bez komentarza |
2010-09-26 (14:52)![]() Data rejestracji: 2010-09-03 Ilość postów: 231 ![]() | wpis nr 359 365 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Kathy........... Dla mnie mocherowe berety ,to ludzie dokładnie z Twojego opisu ....... |
2010-09-26 (15:21)![]() Data rejestracji: 2010-05-14 Ilość postów: 2901 ![]() | wpis nr 359 371 [ CZCIONKA MONOSPACE ] slavo :* ![]() |
2010-09-26 (15:30)![]() Data rejestracji: 2009-10-08 Ilość postów: 3640 ![]() | wpis nr 359 375 [ CZCIONKA MONOSPACE ] @-->-- ![]() |
2010-09-26 (17:51)![]() Data rejestracji: 2010-03-05 Ilość postów: 2429 ![]() | wpis nr 359 408 [ CZCIONKA MONOSPACE ] Moi Drodzy....i znowu to co medialne Szkoda czasu, szkoda życia, szkoda nas...... ******************** \"Życie kochanie trwa tyle co taniec fandango, bolero, be-bop manna, hosanna, różaniec i szaniec i jazda i basta i stop. Bal to najdłuższy na jaki nas proszą, nie grają na bis, chociaż żal, zanim wiec serca upadłość ogłoszą na bal, marsz na bal.........\" http://www.youtube.com/watch?v=mRDyKyB9gYU |
| Dodaj wpis w tym temacie | Spis tematów | Wyniki lotto | Strona: 1 2 ... 108 109 110 ... 701 702 Wyślij wiadomość do admina |